НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:32

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стефан Радев, кмет на Сливен: Приетите промени в Наредбата за местните такси са в съзвучие с политиката ни за финансово оздравяване на общината

Стефан Радев, кмет на Сливен: Приетите промени в Наредбата за местните такси са в съзвучие с политиката ни за финансово оздравяване на общината

17 Октомври 2017 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Сливен. „Приетите промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на община Сливен са в съзвучие с политиката ни за финансово оздравяване на общината". Това посочи кметът на Сливен по време на днешното заседание на Общинския съвет, съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. В залата Радев оттегли тази част от Наредбата, която регламентира гробищните такси и цени на услуги. Те ще се предложат за разглеждане на следващата сесия. Радев изтъкна, че Общината има много по-голям недостиг на средства за дейностите по сметосъбирането, отколкото са предложенията за увеличение на таксите за смет, но се съобразява с възможностите на хората и с това, че трябва по-плавно да се работи в тази посока. „Идеята ни е с намалението на данъка и увеличението на таксите да се получи сумарно намаление на плащането за данък сгради и такса смет”, посочи кметът на Сливен. „Прие се по-голямо намаление на данък сгради, отколкото предлагахме. Ще се наложи да оптимизираме определени разходи. Като намаляваме приходите няма как да заложим същите разходи, които сме предвидили”. Така кметът на Сливен коментира днешното решение на Общинският съвет да намали данък сгради от 3.2 на 2.7 промила.
Съветниците отхвърлиха предложението за ликвидация на „Център за кожно-венерически заболявания – Сливен” ЕООД. В мотивите за ликвидация са посочени загубите, които дружеството трупа всяка година, основно към МБАЛ „Д-р Иван Селимински”. Изпълнителният директор на МБАЛ е изразил писмено съгласие за разкриване на отделение по кожни и венерически болести. „Досега всички действия, които правим са да запазим тази здравна дейност в Сливен и да защитим интересите на работещите в диспансера и преди всичко на пациентите, без да натоварваме допълнително гражданите на Сливен. Дейността, която ще извършва отделението към болницата ще бъде много по-устойчива и много по-широко спектърна от това, което може да извършва сега диспансера”, заяви кметът Стефан Радев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Жители на града протестираха срещу увеличението на такса смет и се обявиха за по–ниска цената на водата

Сливен: Жители на града протестираха срещу увеличението на такса смет и се обявиха за по–ниска цената на водата

17 Октомври 2017 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Сливен. Граждани на Сливен се обявиха против увеличението на такса смет в общината, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. По време на заседанието на Общински съвет – Сливен над 100 протестиращи поискаха данъците да бъдат намалени, както и цената на водата. Преди това в Общинския съвет бе внесена подписка за намаляване на данък сгради на 2.2 на хиляда върху данъчната оценка. Близо 4 000 бяха събраните подписи с искане за намаляване на данъчната тежест. Въпреки това, Общинският съвет реши, че жителите ще плащат по–висока такса смет Прието бе и районирането на населените места. Досега таксата бе еднаква за цялата община. Жителите на Сливен вече ще плащат вместо по 0.9 промила върху данъчната оценка на жилищните си имоти, по 1.05 промила, а в селата – 1.8 промила. Увеличението за нежилищните имоти е от 1.2 на 1.5 промила за Сливен и 2.35 – за селата. Общинският съвет в Сливен обаче намали данък сгради от 3.2 на 2.7 промила. Това трябва да компенсира донякъде по–високата стойност на чистотата. Същевременно Община Сливен ще трябва да продължи да дофинансира сметосъбирането. Досега общината е заделяла допълнително около 4 млн лева.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: По-висока такса смет ще плащат жителите на града

Сливен: По-висока такса смет ще плащат жителите на града

17 Октомври 2017 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Сливен. По-висока такса смет ще плащат жителите на Сливен. Решението бе взето на заседанието на Общинския съвет. Прието бе и районирането на населените места, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Досега таксата смет бе еднаква за цялата община. Жителите на Сливен вече ще плащат вместо по 0,9 промила върху данъчната оценка на жилищните си имоти, по 1,05 промила, а в селата – 1,8 промила. Увеличението за нежилищните имоти е от 1,2 на 1,5 промила за Сливен и 2,35 – за селата.
Общинският съвет в Сливен намали данък сгради от 3.2 на 2.7 промила.
Кметът Стефан Радев оттегли предложението си за въвеждане на нови такси за траурните услуги. Запазва се размерът на таксите за паркиране в синята зона на Сливен, предложенията за намаляване цените на абонамента не бяха приети. Намалени с два бяха часовете за действие в Синята зона. Сега тя ще действа от 9.00 до 17.00 часа.
Съветниците отхвърлиха предложението за ликвидация на кожния диспансер и разкриване на венерическо отделения в Областната болница „Д-р Иван Селимински“. Междувременно пред залата на Общинския съвет около над 100 жители на града настояваха за намаляване на данъците.
Следващата сесия на Общински съвет – Сливен ще бъде тържествена по повод празника на града.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Общинският съвет намали данък сгради от 3.2 на 2.7 промила

Сливен: Общинският съвет намали данък сгради от 3.2 на 2.7 промила

17 Октомври 2017 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Сливен. Общинският съвет в Сливен намали данък сгради от 3.2 на 2.7 промила, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Редовното заседание на съвета продължава с дебати по предложението за зониране на населените места и увеличаване размера на такса смет. Ако предложенията за промяна бъдат приети жителите на Сливен вече ще плащат вместо по 0,9 промила върху данъчната оценка на жилищните си имоти, по 1,05 промила, а в селата – 1,8 промила. Предложенията за увеличението за нежилищните имоти е от 1,2 на 1,5 промила за Сливен и 2,35 – за селата.
Ще се гледат още промени и въвеждане на нови цени на услуги в гробищните паркове.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.