НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:26

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кениец спечели 34-тия Софийски маратон (ОБЗОР)

Кениец спечели 34-тия Софийски маратон (ОБЗОР)

15 Октомври 2017 | 22:31 | Агенция "Фокус"
София. 35-годишният кениец Бармао Кипроно спечели 34-то издание на Маратон „София“ с рекордно време. Той пробяга класическата дистанция от 42,195 километра по улиците на столицата за 2:14:49 часа, с което си заслужи допълнителен бонус от 1000 лв., така той спечели общо 9 000 лева от наградния фонд.
Победителка при жените е стана неговата сънародничка Рут Матебо, която финишира за 2:40:30 ч. С успеха си тя спечели големия джакпот от 20 000 лева. След победата си на маратона във Варна и третото си място в Стара Загора, кенийката се нуждаеше от задължителна победа в столицата, за да вземе допълнителния бонус.
Двама българи се наредиха в челната десетка при мъжете и жените. Радосвета Симеонова завърши пета при дамите с 2:46:10, а при мъжете Димчо Мицов финишира седми с 2:26:42 часа.
На дистанцията от 10.5 км първите четири места при мъжете бяха за българи - Митко Ценов с 33:25 мин., Стоян Владков с 33.55 мин., Иво Балабанов с 34.02 мин. и Сава Тодоров с 34.06 мин. При жените на същата дистанция победителка е Оливера Йевтич (Сърбия) с 37:38 мин., а след нея се наредиха българките Диляна Минкина с 39:46 мин. и Таня Димитрова с 40:08 мин.
Победител в полумаратонът стана Нелсон Черутич (Кения) с 1:06:00 часа, като след него се наредиха сънародниците му Бърнард Китур с 1:06:02 часа, Гидеон Косгей с 1:06:16 часа. При жените победата в полумаратона бе за Кристин Ойго (Кения) с 1:15:02 часа, следвана от българките Маринела Нинева с 1:19:38 часа и Мария Враич с 1:23:51 часа.
Рекорден брой състезатели взеха участие в тазгодишната надпревара. 34-ото издание на проявата събра 4410 участници от 5 континента на старт, като чужденците бяха 744, което е два пъти повече от миналата есен.
Тази година бягането отново бе част от инициативата "София - Европейска столица на спорта 2018", с общ награден фонд от 60 000 лв. Освен класическата дистанция от 42.195 км имаше още три - 21, 10.5 и 3 км.
Заради провеждането на маратона в неделя бе забранено влизането на автомобили в участъци на 7 основни столични булеварда и някои по-големи улици. Временни промени имаше и в маршрутите и на няколко автобусни линии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Бегачи от 5 континента ще участват в Софийския маратон

София: Бегачи от 5 континента ще участват в Софийския маратон

15 Октомври 2017 | 08:56 | Агенция "Фокус"
София. Над 2500 участници от 5 континента са подали заявка за участие в 34-тия Софийски маратон, който ще се проведе от 10.00 до 16.00 часа. Тази година бягането отново е част от инициативата "София - Европейска столица на спорта 2018", а общият награден фонд е 60 000 лв. Освен класическата дистанция от 42.195 км има и още три - 21, 10.5 и 3 км.
Победителите при мъжете и жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., а подгласниците им - по 4000. Има обаче двама лекоатлети, които могат да приберат доста солена сума - 20 000 лв., от веригата от три маратона - в Стара Загора (2 април), Варна (7 май) и София.
Именно за крайния победител от трите състезания са тези пари. Тази година мароканецът Абделади Тиар спечели първите два маратона и класиране в тройката на столичния ще го направи победител във веригата. Шанс има и кенийката Рут Матембо, която бе трета в Стара Загора и първа във Варна. На нея обаче й трябва победа, за да е абсолютно сигурна, че ще вземе супербонуса.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Въведена е временна организация на движението във връзка с провеждането на Софийския маратон

София: Въведена е временна организация на движението във връзка с провеждането на Софийския маратон

15 Октомври 2017 | 07:33 | Агенция "Фокус"
София. Въведена е временна организация на движението във връзка с провеждането на Софийския маратон. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 10.00 до 16.00 часа ще се проведе Софийски маратон по следния маршрут: старт от северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” пред националния стадион „Васил Левски”, по северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, по ул. „Проф. Фритьоф Нансен, наляво по тротоара на бул. „Патриарх Евтимий”, наляво по източното пътно платно на бул. „Витоша”, наляво по западното пътно платно на бул. „Пенчо Славейков, надясно по северното пътно платно на бул. „България до бул. „П. Ю. Тодоров”, обратно по южното пътно платно на бул. „България”, надясно по бул. „Петко Каравелов”, наляво по бул. „Арсеналски”, наляво по бул. „Черни връх”, надясно по югоизточното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по западното пътно платно на бул. „Драган Цанков” до ул. „Митрополит Кирил Видински”, обратно по източното пътно платно по бул. „Драган Цанков”, надясно по югоизточното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”до Орлов мост, преминава по пешеходната зона, по северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до Национален стадион „Васил Левски”, където е финала.
Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:
- До приключване на мероприятието по югозападната и северозападната част на моста на Национален стадион „Васил Левски”;
- До приключване на ул. „Ген. Гурко” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Любен Каравелов”;
- До приключване на мероприятието по източното пътно платно на бул. „Витоша” между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Пенчо Славейков”;
- До приключване на мероприятието се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.
Забранява се влизането на пътни превозни средства в двете посоки, както следва:
От 06.00 до 08.30 часа по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Граф Игнатиев”.
От 08.30 до 16.00 часа по:
- бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Проф. Фритьоф Нансен”;
- ул. „Проф. Фритьоф Нансен” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Патриарх Евтимий”;
- източното пътно платно на бул. „Витоша” между бул. „Патриарх Евтимий” и бул. „Пенчо Славейков”;
- бул. Пенчо Славейков” между бул. „Витоша” и бул. „България”;
- бул. „Петко Каравелов” между бул. „България” и ул. „Бяла Черква”;
- ул. „Бяла черква” между бул. „Витоша” и бул. „Арсеналски”;
- ул. „Арсеналски” между ул. „Бяла черква” и бул. „Черни връх”;
- бул. „Черни връх” между ул. „Свети Наум” и бул. „България”;
- бул. „Драган Цанков” между ул. „Митрополит Кирил Видински” и бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви”;
- по бул. „Драган Цанков” между бул. „П. Яворов” и ул. „Митропорит Кирил Видински”, посока център;
- тунела на НДК, участъка водещ към бул. „Черни връх” и бул. „България” /бившето трасе на трамвай №6;
- по бул. „България” между ул. „ Проф. Фритьоф Нансен” и бул. „П. Ю Тодоров”, с изключение на трамвайните мотриси.
До 16.00 часа на 15 октомври 2017 г. частично се променят маршрутите на масовия градски транспорт, както следва:
Автобусна линия №9 (в посока пл. „Орлов мост”): от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, ул. „Шипка” и по маршрута си.
Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Цар Освободител” на 50 м след бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.
Автобусни линии №84 и 184: от бул. “Цариградско шосе”, надясно по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, обратен завой при ул. “Шипка”, бул. “Евлоги и Хрисот Георгиеви” и по бул. “Цариградско шосе” по маршрутите.
Автобусите ще спират на спирки “Пл. Орлов мост” на бул. “Цариградско шосе”, „Военна академия” в посока пл. „Орлов мост”.
От 04.30 до 16.00 часа частично да се променят маршрутите на масовия градски транспорт, както следва:
Автобусна линия №72:
- в посока ж.к. „Западен парк”: от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. „Прага” и по ул. „Св. Георги Софийски” по маршрута си;
- в посока хотел „Плиска” – от ул. „Св. Георги Софийски” по бул. „Прага”, бул. „Ген. Скобелев”, бул. „Васил Левски”, ул. „Шипка”, по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута си.
Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Цар Освободител” на 50 м след бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута.
Автобусна линия №75 – маршрута се скъсява до Военна академия.
Автобусите да спират на временна спирка на моста след левия завой в посока връщане към автостанция „Гео Милев”.
Автобусна линия №76:
- в посока ж.к. „Гоце Делчев”: от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „П. Ю. Тодоров” и по маршрута си;
- в посока ж.к. „Младост 4”: по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” до ул. „Св. Георги Софийски”, бул. „Прага”, бул. „Ген. Скобелев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си.
Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка пл. „Орлов мост” преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” за автобусни линии № 280 и 306 в посока ж.к. „Гоце Делчев”.
Автобусна линия №94: от ул. „Св. Наум” наляво по бул. „Черни връх”, бул. „Джеймс Баучер”, ул. „Стоян Михайловски” и по маршрута си.
Автобусите ще спират на съществуващите трамвайни спирки по бул. “Джеймс Баучър” и на временна спирка на бул. “Черни връх” на 60 метра след левия завой от бул. “Свети Наум”.
Автобусна линия №102 (в посока Студентски град: от кръстовището на бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” и бул. „България”, продължава по бул. „П. Ю. Тодоров”, ул. „Хенрик Ибсен”, бул. „Черни връх”, бул. „Св. Наум” и по маршрута двупосочно.
Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута и на временна спирка на бул. “Черни връх” на 60 метра след левия завой от бул. “Свети Наум”.
Автобусна линия №204:
- в посока ж.к. „Борово”: от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „България” и по маршрута си;
- в посока ж.к. „Дружба 2”: от бул. „България” по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, ул. „Св. Георги Софийски”, бул. „Прага”, бул. „Ген. Скобелев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си.
Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка пл. „Орлов мост” преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” за автобусни линии №№ 280и 306 в посока ж.к. „Борово”.
Автобусна линия №505: от бул. “Цариградско шосе” по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, обратен завой при ул. “Шипка”, бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и по бул. “Цариградско шосе” по маршрутите.
Автобусна линия №604:
- в посока институт „Пирогов”: от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „България” и по маршрута си;
- в посока гара „Искър”: от бул. „Пенчо Славейков” наляво по бул. „Прага”, бул. „Ген. Скобелев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си.
Автобусите ще спират на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка пл. „Орлов мост” преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” за автобусни линии №280 и 306 в посока институт „Пирогов”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 София: Въвежда се временна организация на движението във връзка с провеждането на Софийския маратон

София: Въвежда се временна организация на движението във връзка с провеждането на Софийския маратон

14 Октомври 2017 | 08:23 | Агенция "Фокус"
София. Въвежда се временна организация на движението във връзка с провеждането на Софийския маратон. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 10.00 до 16.00 часа на 15 октомври 2017 г. ще се проведе Софийски маратон по следния маршрут: старт от северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” пред националния стадион „Васил Левски”, по северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, по ул. „Проф. Фритьоф Нансен, наляво по тротоара на бул. „Патриарх Евтимий”, наляво по източното пътно платно на бул. „Витоша”, наляво по западното пътно платно на бул. „Пенчо Славейков, надясно по северното пътно платно на бул. „България до бул. „П. Ю. Тодоров”, обратно по южното пътно платно на бул. „България”, надясно по бул. „Петко Каравелов”, наляво по бул. „Арсеналски”, наляво по бул. „Черни връх”, надясно по югоизточното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по западното пътно платно на бул. „Драган Цанков” до ул. „Митрополит Кирил Видински”, обратно по източното пътно платно по бул. „Драган Цанков”, надясно по югоизточното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”до Орлов мост, преминава по пешеходната зона, по северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до Национален стадион „Васил Левски”, където е финала.
Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:
- До приключване на мероприятието на 15 октомври 2017 г. на югозападната част на моста на Национален стадион „Васил Левски”.
- От 12.00 часа днес до приключване на мероприятието на 15 октомври 2017 г. на северозападната част на моста на Национален стадион „Васил Левски”.
- От 12.00 часа днес до приключване на мероприятието на 15 октомври 2017 г. на ул. „Ген. Гурко” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Любен Каравелов”.
- От 22.00 часа днес до приключване на мероприятието на 15 октомври 2017 г. по източното пътно платно на бул. „Витоша” между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Пенчо Славейков”.
- От 14.00 часа днес до приключване на мероприятието на 15 октомври 2017 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.
Забранява се влизането на пътни превозни средства в двете посоки, както следва:
От 06.00 до 08.30 часа на 15 октомври 2017 г. по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Граф Игнатиев”.
От 08.30 до 16.00 часа на 15 октомври 2017 г. по:
- бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Проф. Фритьоф Нансен”;
- ул. „Проф. Фритьоф Нансен” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Патриарх Евтимий”;
- източното пътно платно на бул. „Витоша” между бул. „Патриарх Евтимий” и бул. „Пенчо Славейков”;
- бул. Пенчо Славейков” между бул. „Витоша” и бул. „България”;
- бул. „Петко Каравелов” между бул. „България” и ул. „Бяла Черква”;
- ул. „Бяла черква” между бул. „Витоша” и бул. „Арсеналски”;
- ул. „Арсеналски” между ул. „Бяла черква” и бул. „Черни връх”;
- бул. „Черни връх” между ул. „Свети Наум” и бул. „България”;
- бул. „Драган Цанков” между ул. „Митрополит Кирил Видински” и бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви”;
- по бул. „Драган Цанков” между бул. „П. Яворов” и ул. „Митропорит Кирил Видински”, посока център;
- тунела на НДК, участъка водещ към бул. „Черни връх” и бул. „България” /бившето трасе на трамвай №6;
- по бул. „България” между ул. „ Проф. Фритьоф Нансен” и бул. „П. Ю Тодоров”, с изключение на трамвайните мотриси.
От 12.00 часа днес до 16.00 часа на 15 октомври 2017 г. частично се променят маршрутите на масовия градски транспорт, както следва:
Автобусна линия №9 (в посока пл. „Орлов мост”): от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, ул. „Шипка” и по маршрута си.
Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Цар Освободител” на 50 м след бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.
Автобусни линии №84 и 184: от бул. “Цариградско шосе”, надясно по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, обратен завой при ул. “Шипка”, бул. “Евлоги и Хрисот Георгиеви” и по бул. “Цариградско шосе” по маршрутите.
Автобусите ще спират на спирки “Пл. Орлов мост” на бул. “Цариградско шосе”, „Военна академия” в посока пл. „Орлов мост”.
От 04.30 до 16.00 часа на 15 октомври 2017 г. частично да се променят маршрутите на масовия градски транспорт, както следва:
Автобусна линия №72:
- в посока ж.к. „Западен парк”: от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. „Прага” и по ул. „Св. Георги Софийски” по маршрута си;
- в посока хотел „Плиска” – от ул. „Св. Георги Софийски” по бул. „Прага”, бул. „Ген. Скобелев”, бул. „Васил Левски”, ул. „Шипка”, по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута си.
Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Цар Освободител” на 50 м след бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута.
Автобусна линия №75 – маршрута се скъсява до Военна академия.
Автобусите да спират на временна спирка на моста след левия завой в посока връщане към автостанция „Гео Милев”.
Автобусна линия №76:
- в посока ж.к. „Гоце Делчев”: от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „П. Ю. Тодоров” и по маршрута си;
- в посока ж.к. „Младост 4”: по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” до ул. „Св. Георги Софийски”, бул. „Прага”, бул. „Ген. Скобелев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си.
Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка пл. „Орлов мост” преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” за автобусни линии № 280 и 306 в посока ж.к. „Гоце Делчев”.
Автобусна линия №94: от ул. „Св. Наум” наляво по бул. „Черни връх”, бул. „Джеймс Баучер”, ул. „Стоян Михайловски” и по маршрута си.
Автобусите ще спират на съществуващите трамвайни спирки по бул. “Джеймс Баучър” и на временна спирка на бул. “Черни връх” на 60 метра след левия завой от бул. “Свети Наум”.
Автобусна линия №102 (в посока Студентски град: от кръстовището на бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” и бул. „България”, продължава по бул. „П. Ю. Тодоров”, ул. „Хенрик Ибсен”, бул. „Черни връх”, бул. „Св. Наум” и по маршрута двупосочно.
Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута и на временна спирка на бул. “Черни връх” на 60 метра след левия завой от бул. “Свети Наум”.
Автобусна линия №204:
- в посока ж.к. „Борово”: от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „България” и по маршрута си;
- в посока ж.к. „Дружба 2”: от бул. „България” по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, ул. „Св. Георги Софийски”, бул. „Прага”, бул. „Ген. Скобелев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си.
Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка пл. „Орлов мост” преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” за автобусни линии №№ 280и 306 в посока ж.к. „Борово”.
Автобусна линия №505: от бул. “Цариградско шосе” по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, обратен завой при ул. “Шипка”, бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и по бул. “Цариградско шосе” по маршрутите.
Автобусна линия №604:
- в посока институт „Пирогов”: от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „България” и по маршрута си;
- в посока гара „Искър”: от бул. „Пенчо Славейков” наляво по бул. „Прага”, бул. „Ген. Скобелев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си.
Автобусите ще спират на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка пл. „Орлов мост” преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” за автобусни линии №280 и 306 в посока институт „Пирогов”.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.