НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:31

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мая Мартинова, археолог: Експонирана е голяма част от археологическите паметници, открити на територията на комплекс „Източната порта на Филипопол“

Мая Мартинова, археолог: Експонирана е голяма част от археологическите паметници, открити на територията на комплекс „Източната порта на Филипопол“

13 Октомври 2017 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Пловдив. На територията на комплекс „Източната порта на Филипопол“ са открити емблематични археологически паметници, голяма част от които са експонирани. Това каза пред журналисти археологът и ръководител на разкопките Мая Мартинова при стартирането на археологическите проучвания при комплекса, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Тя посочи, че тук е открит Фриз на здравеносните божества, който към настоящия момент е експониран в Регионалния археологически музей.
„На територията на комплекса е открит двуезичен надпис (на латински и на старогръцки) за поставяне на крепостната стена, който се датира много точно – 172 година при император Марк Аврелий. Открит е и надпис за поставяне на статуя на базилиск, който по-късно става император. Изобщо между тази колонада е имало постаменти със статуи на почетни граждани“, обясни Мартинова. Тя посочи, че Фризът на здравеносните божества е открит в основите на джамия – Бей Меджит, която е била тук. Намерен е при нейното разрушаване, като сега е експониран в Регионалния археологически музей.
„Обектът „Източна порта на Филипопол“ с редица преправки включително крепостната стена и тези кули са функционирали през 5-6 век дори през Средновековието. Отгоре има и Османски период. По принцип античните масивни градежи се поддържат и през Средновековието“, каза още археологът Мая Мартинова. Тя обясни, че разкопки на обекта са извършени през 1976 - 1978 година от археолозите Лилия Ботушарова и Елена Кесякова. „Винаги има изненади при археологическите проучвания, дори и там, където не се очакват“, заяви археологът Мая Мартинова.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Мартинова, археолог: Източната порта на Филипопол е главната входно-изходна артерия на античния град, през нея са преминавали римски императори

Мая Мартинова, археолог: Източната порта на Филипопол е главната входно-изходна артерия на античния град, през нея са преминавали римски императори

13 Октомври 2017 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Източната порта на Филипопол е главната входно-изходна артерия на античния град, през нея са преминавали римски императори. Това каза археологът и ръководител на разкопките Мая Мартинова при стартирането на проучванията на комплекса „Източна порта на Филипопол“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Обектът разкрива главната входно-изходна артерия с една порта, основен централен вход и два малки, като към нея води тази улица със запазена колонада в римо-коринтски стил. Тази улица е една от най-широките в Римската империя – 13 метра, оформена с тротоари, портици от двете страни и крепостни стени. По-ранната крепостна стена е построена по времето на император Марк Аврелий през 172 година. По-късната крепостна стена е с две кули, която е от Късната античност“, обясни Мая Мартинова. По думите й, има данни, че в самата порта е интегрирана по-ранна почетна арка, построена вероятно по времето на император Адриан и свързана с негово посещение. „Елементите, които в момента почистваме, са част от тази арка“, уточни археологът.
Мая Мартинова обясни, че някои крепостни структури на комплекса са обезличени, наблюдава се и срутване на зидове. „В този вид не може да се направи заснемане – фотограметрия, за да се проектира върху него. По периферните зони не са довършени археологическите проучвания. Централната улица с нападалата архитектура в римо-коринтски стил е добре запазена и почистена, но към този комплекс има и други структури: крепостни стени, сгради от двете стени и портици, които трябва да изявим. След това те ще бъдат заснети и върху тази база ще се изготви проект за консервация, реставрация и социализация на паметника. Целта е Община Пловдив да може да кандидатства с проект за финансиране и това място да се превърне в елемент от туристическата програма на града“, посочи археологът.
Мая Мартинова каза още, че основният акцент от комплекса е улицата с портиците. „Имаме чудесно съхранена архитектура, бази, колони и капители. Това е един обект с много висок потенциал за извършване на анастилоза – възстановка на ордера във вертикален план. Това ще бъде основната задача“, каза още ръководителят на археологическите проучвания.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Екип на Регионалния археологически музей започва проучване на комплекса „Източната порта на Филипопол“

Пловдив: Екип на Регионалния археологически музей започва проучване на комплекса „Източната порта на Филипопол“

12 Октомври 2017 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Екип на Регионалния археологически музей в Пловдив, с ръководител археолог Мая Мартинова, започва проучване на комплекса „Източната порта на Филипопол“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от ръководството на музея. Официалният старт на проучвателните дейности ще бъде даден утре от 10.00 часа в присъствието кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-кмета Александър Държиков и директора на Регионалния археологически музей доц. д-р Костадин Кисьов.
От Археологическия музей в Пловдив припомнят, че с решение на Министерски съвет от края на август тази година Община Пловдив е получила правото да управлява за срок от 10 години комплекса „Източна порта на Филипопол”. Имотът е археологическа недвижима културна ценност с категория „национално значение“. Предоставянето му на Общината ще позволи реставрация, експониране и управление, които да спомогнат за развитието на културния туризъм.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 2018 г.
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 201...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.