НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:30

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Славита Джамбазова, БЧК: Насилието в нашия свят не просто се увеличава, то навлиза дълбочинно

Д-р Славита Джамбазова, БЧК: Насилието в нашия свят не просто се увеличава, то навлиза дълбочинно

13 Октомври 2017 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Варна. Срещу агресията има противодействие и то е хуманизъм. Това каза д-р Славита Джамбазова, заместник-генерален директор на БЧК, по време на дискусия по темата „Агресия, хуманност, кино“, която се проведе в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя подчерта, че светът е срещу агресията чрез Европейската конвенция по правата на човека, която прокламира свободата, равнопоставеността, солидарността, отношение на толерантност към хората. „В Устава на ООН изрично е записано, че езикът на агресията е недопустим. Но сме учудени защо толкова години не може да се приеме Конвенция за забрана на агресията изобщо. Хуманизмът е исторически променяща се система от възгледи, признаваща ценността на човека като личност. Принципите, на които се базира системата, са хуманност, равенство, справедливост и солидарност. Хуманност, това е идеал, базиран на ценността на човека, независимо от неговите расови, етнически, верски, полови, политически и други принадлежности. В Декларацията на ООН за хилядолетието водещо място има ценността на човека като личност“, допълни д-р Славита Джамбазова.
Компонентите на Международното движение на Червения кръст – Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), който е неутрален посредник при въоръжени конфликти с мандат страните по Женевската конвенция, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП), която подпомага развитието на националните дружества и хуманитарната им дейност, както и националните червенокръстките дружества, които са 190. Основните принципи на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец (МДЧК/ЧП) са хуманност – предотвратяване на човешките страдания, закрила на живота, здравето и достойнството на човека, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност. Д-р Славита Джамбазова посочи, че много важен принцип е неутралността на организацията – не взима участие във враждебни действия и в спорове от политически, расов, религиозен или философски характер. Д-р Джамбазова каза още, че има приета Стратегия на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за превенция и намаляване на насилието. Целта й е услугите и хуманитарната помощ да се предоставят по безопасен, недискриминационен и приобщаващ начин. Това налага промяна в мисленето, нагласите и поведението за трансформиране на проблемите и конфликтите в креативни и конструктивни решения. Според документа културата на ненасилие включва признаване ценността на човека, уважение към различията, недискриминация и приобщаване.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Славита Джамбазова, БЧК:  Доброволчеството е безценен ресурс

Д-р Славита Джамбазова, БЧК: Доброволчеството е безценен ресурс

13 Октомври 2017 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Варна. Доброволчеството е безценен ресурс. Това заяви д-р Славита Джамбазова, заместник-генерален директор на Българския червен кръст, по време на дискусия по темата „Агресия, хуманност, кино“, която се проведе в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Дискусията бе част от програмата на 17-то издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Д-р Джамбазова посочи, че доброволците в света са 1 милиард души, бюджетът на този брой доброволци в рамките на една година е 1,4 трилиона долара. „Доброволчеството е ресурс, който хората, които знаят неговата стойност, го използват подобаващо. Когато казваме обаче стойност, основното не е печалба, това е социална стойност – спасени животи, предотвратено насилие, подпомогнати хора... Светът ни обаче става все по-материален и по-убедително е когато говорим за това колко струва нещо. Мога да кажа, че доброволчеството дава повече, отколкото взема“, подчерта д-р Джамбазова.
По отношение на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец д-р Джамбазова каза, че годишно стойността, която се предоставя, е почти 600 милиарда долара. „Ако направим сметка, то нашето движение за всеки човек на тази планета дава по 90 цента пряк принос. 20 милиона работни места имаше в световната страната на доброволчеството. Направихме си труда да остойностим часовете труд на БЧК, да съпоставим колко работни места за една година са дадени по този начин – 2 667 работни места за една година, това е огромен принос. И когато онези, на които служим добре, го осъзнават в световен мащаб (обикновено това са правителствата, на които имаме привилегията да оказваме спомагателна помощ) колко е важно да се използва подобаващо доброволческият труд, защото той е безценен. И колкото повече добре са осъзнати тези реалности, толкова по-добре се отнасят към доброволците, а доброволците от своя страна възвръщат този ресурс. Към настоящия момент онези страни, които са високо доброволчески, които имат подобаващо отношение и създават предпоставки и условия за тяхната дейност – става дума най-вече са северните страни, приносът на доброволците в стойност е повече от 5% от БВП на страната“, каза още д-р Славита Джамбазова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 2018 г.
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 201...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.