НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:55

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу Спас Василев, известен в социалната мрежа като "Александър Николов", за извършена измама със самолетни билети

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу Спас Василев, известен в социалната мрежа като "Александър Николов", за извършена измама със самолетни билети

26 Март 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу Спас Василев, добил известност в социалните мрежи с името „Александър Николов“, за извършена от него измама с предмет самолетни билети, съобщиха от Прокуратурата на Република България.
Свидетелката Я. Б. познавала обв. Спас Василев, тъй като му била учител по френски език от гимназията. Към 2011 г. Б. живеела в гр. Гренобъл, Франция, но поддържала контакти със свои бивши ученици, включително и с обвиняемия, който й разказвал, че бил изкарал шестмесечен стаж на летището в гр. Женева /Швейцария/, както и че работел на летището в гр. София (което обстоятелство не отговаряло на истината).
На 20.11.2011 г. обв. Спас Василев се свързал с Б. чрез програмата „Скайп“, като я въвел в заблуждение, че разполага с оферта на авикомпанията „Air France“ за самолетни билети на атрактивни цени, по направление Лион-София - отворен билет /без предварително фиксирани дати/, на стойност 129 евро за билет. Обв. Спас Василев нямал връзка с „Air France“ – той не работел към тази компания, нито към друга авиокомпания или фирма, занимаваща се с продажба на самолетни билети, и не разполагал с подобна оферта. Б. била заинтригувана от офертата и решила да се възползва от предложението на обвиняемия, като си поръча пет билета. Тя не се усъмнила в думите на обв. Василев, че работи на летище София, нито в истинността на предложената й оферта, тъй като имала добри впечатления от обвиняемия като ученик. Чрез три парични превода през системата Western Union от гр. Гренобъл, Република Франция, Б. превела на обв. Спас Василев сумата от общо 765 евро, за да си закупи пет отворени билета по направлението Лион - София - Лион.
За да не се усъмни Б. в неговите действия, на 25.11.2011 г. обв. Василев изпратил на Б. съобщение по електронна поща, като потвърждение на резервираните самолетни билети със съответните номера на билетите. Тези номера съответствали на номера на действителни билети, издадени от Air France, но били използвани от други пътници през предходната 2010 година. Когато Б. решила да ползва билетите, за които била платила, се опитала /на неустановена дата през 2012 г. – след 26.09.2012 г./ да се свърже с обв. Василев, като всички нейни усилия в тази насока завършили неуспешно. Тогава Б. се обърнала към Air France и им дала номерата на самолетните билети, изпратени й от обв. Василев. От авиокомпанията я уведомили, че номерата отговаряли на билети, издадени за други пътници през 2010 г., и понастоящем не могат да бъдат използвани.
Междувременно обв. Василев решил да си набави още средства по същия начин – заблуждавайки, че разполага с изгодни самолетни билети за различни дестинации. Обв. Василев, като клиент на „ПИБ“ АД, познавал свид. И. Р., който при провежданите служебни разговори споменал пред обвиняемия, че си търси самолетни билети. Обв. Василев обяснил на Р., че може да му помогне с намирането на по-добри оферти, като му заявил, че работи в Агенция за обслужване на полети. На неустановена дата през 2012 г. /но преди 30.03.2012 г./ обв. Спас Василев се свързал с Р., обяснявайки му, че може да му осигури пакет от десет самолетни билета до дестинации в Европа, по избор, срещу сумата от 500 лева, които билети Р. можел да ползва, когато пожелае. С оглед запазване на билетите, обв. Спас Василев заявил на Р., че е необходимо да му преведе авансово част от сумата, поради което Р. превел по сметка на Василев сумата от 90 лв.
След като получил тази сума, обв. Василев продължил да подържа контакт с Р., като в периода от 30.03.2012 г. до 10.06.2012 г. продължил да поддържа вече възбуденото у него заблуждение - че ще му осигури пакет от десет самолетни билета до дестинации в Европа срещу сумата от 500 лева - като се свързал с него и му обяснил, че е нужно да получи още част от необходимата сума. Р. отново превел на Василев парична сума – този път в размер на 100 лв.
В периода от 10.06.2012 г. /когато получил втория паричен превод/ до 09.10.2012 г. обв. Спас Василев продължил да поддържа контакт с Р., уверявайки го, че с двата парични превода си е осигурил запазването на пакета самолетни билети, които може да ползва, когато пожелае. В този период Р. решил да пътува за гр. Дюселдорф, Германия, поради което се свързал с Василев и поискал четири самолетни билета за тази дестинация. Обвиняемият му обяснил, че за да може да се възползва от пакета самолетни билети, следвало да преведе сумата от още 300 лева. Мотивиран по този начин, Р. превел по сметката на Василев сумата от 300 лв., на 09.10.2012 г. Тъй като Р. не получил потвърждение за резервацията, на 12.10.2012 г. се опитал да се свърже с обв. Василев, но опитите му завършили безуспешно.
По случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на СРП. В хода на производството на Василев е повдигнато обвинение по чл. 209, ал. 1, пр. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК, като му е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“. Разследването е приключено, като на 26.03.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу Василев за описаното по-горе деяние.
Предстои делото срещу Василев да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.
В Софийска районна прокуратура се водят още две досъдебни производства срещу Василев отново за извършени от него измами, пострадали от които деяния са множество лица. По тези дела разследването продължава, като се събират доказателства, необходими за разкриване на обективната истина.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Заподозреният за измами във "Фейсбук" Спас Василев остава за постоянно в ареста

София: Заподозреният за измами във "Фейсбук" Спас Василев остава за постоянно в ареста

24 Октомври 2017 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. Мъжът, измамил десетки потребители в социалните мрежи с обещания за евтини самолетни билети, остава за постоянно в ареста, предаде БНР. Според Софийския градски съд (СГС), Спас Василев, станал известен като Александър Николов, е извършвал мащабна престъпна дейност години наред.
Спас е все така с едно обвинение за измама от 2012 година за 490 лева, но съдът взе предвид и още няколко разследвания от Дупница и Благоевград, пак за обещани билети, по които той няма обвинения, защото не е бил открит в продължение на години. Именно това продължително укриване мотивира съдебният състав да заключи, че Василев на свобода отново може да избяга.
Магистратите не се довериха на думите на адвоката му, че той не е знаел, че го търсят и когато е научил сам се е предал в ГДБОП. Те се позоваха на справка от МВР, според която Спас Василев е бил принудително доведен от четвърто РПУ. Засега официална връзка между Спас и Александър не се прави, макар че самият той при предаването си в ГДБОП е казал, че той е Александър Николов, когото всички издирват.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът ще разгледа жалбата на обвинения за измами във Фейсбук Спас Василев от Кочериново

Съдът ще разгледа жалбата на обвинения за измами във Фейсбук Спас Василев от Кочериново

24 Октомври 2017 | 09:26 | Агенция "Фокус"
София. Софийски градски съд решава дали да пусне на свобода обвинения за измами във Фейсбук Спас Василев от Кочериново. Магистратите ще разгледат жалбата на Василев, станал по-известен с фалшивата си самоличност Александър Николов, срещу наложената му на първа инстанция мярка за неотклонение "постоянен арест". Василев бе задържан на 13 октомври т.г. Към момента мъжът е обвинен само за измама за 490 лева през 2012 г., въпреки че жертва на схемата му със самолетни билети са станали десетки българи. Преди седмица Софийският районен съд го остави в ареста с мотива, че е извършвал престъпната си дейност продължително и с голяма дързост.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Доволен съм, че успяха бързо да идентифицират "Фейсбук" измамника

Министър Валентин Радев: Доволен съм, че успяха бързо да идентифицират "Фейсбук" измамника

14 Октомври 2017 | 14:19 | Агенция "Фокус"
София. Доволен съм, че успяха бързо да го идентифицират. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти във връзка със задържания по случая с измами в социалната мрежа "Фейсбук", предаде репортер на Агенция "Фокус". "Сега тепърва ще продължи следствието, да видим този заподозрян наистина той ли е, какво е правил точно. На тези измами трябва да сложим край. Особено на тези с възрастните хора. И този е правил неща, които не са по правилата, доста нарушения. Дълго време е действал, измамил е над 40 души.", коментира Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Издирваният за измами във „Фейсбук“ е задържан от ГДБОП, предстои да се установи дали именно той стои зад фалшивия профил (ОБЗОР)

Издирваният за измами във „Фейсбук“ е задържан от ГДБОП, предстои да се установи дали именно той стои зад фалшивия профил (ОБЗОР)

13 Октомври 2017 | 19:45 | Агенция "Фокус"
София. Издирваният за множество измами в социални мрежи Спас Василев е заловен и задържан от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на територията на София. Това стана ясно по време на брифинг в Съдебната палата, където говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, както и представители на участващите в разследването органи дадоха подробности около случая. За задържаният Василев се предполага, че стои зад профила „Александър Николов“, измамил десетки хора с продажба на самолетни билети и други услуги. За него прокурор Арнаудова уточни, че е задържан за срок от 24 часа и отведен в Софийска районна прокуратура. Относно разследването от държавното обвинение поясниха, че предварителната проверка по случая е започнала още преди месец, но по разпореждане на главния прокурор са проверени всички прокуратури в страната, за да бъдат установени досъдебни производство, заведени от сигнали на хора с подобни оплаквания. Намерени са 4 такива – в София, Благоевград, Дупница и Варна. По всички досъдебни производства лицето не е било открито, а още от 2012 г. е обявено за общодържавно издирване за установяване на адрес. „Междувременно, след проверка установихме, че 2016 г., по искане на Софийска районна прокуратура, лицето е било заложено за издирване в Шенгенската информационна система“, поясни говорителят на главния прокурор.
От своя страна директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов уточни, че задържаният Спас Василев се разглежда все още само като заподозрян. „Не сме събрали необходимите доказателства поради обществения натиск“, аргументира се той и уточни, че ГДБОП е започнала работа по случая през 2016 г. след подадена жалба от страна на пострадал гражданин. Гл. комисар Спиридонов уточни, че по случая има множество свидетели, но разпитването им е затруднено, защото те са разпръснати на територията на цялата страна и към настоящия момент показания са снети само от една малка част от тях. „Продължаваме работата по факти и обстоятелства, които трябва да получат отговори от други институции, за да сме на 100% сигурни, че въпросният Спас стои зад профила“, каза гл. комисар Спиридонов.
По-рано през деня министърът на вътрешните работи Валентин Радев призова хората, потребяващи подобни услуги да бъдат внимателни и да не се доверяват прекалено лесно. „Ако "някой иска да мине метър“ и да си купи билет по-евтино, да страда. Не мога да хвърлям сили и средства допълнително да предпазвам тези, които неблагоразумно вършат неща, които не са по правилата“, коментира министър Радев.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Ивайло Спиридонов: Разглеждаме Спас Василев като заподозрян, към момента не сме събрали необходимите доказателства поради обществения натиск

Гл. комисар Ивайло Спиридонов: Разглеждаме Спас Василев като заподозрян, към момента не сме събрали необходимите доказателства поради обществения натиск

13 Октомври 2017 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. Разглеждаме Спас Василев като заподозрян, към момента не сме събрали необходимите доказателства поради обществения натиск. Това каза директорът на ГДБОП-МВР главен комисар Ивайло Спиридонов, по време на брифинг в Съдебната палата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той уточни, че работата на ГДБОП по случая е започнала още в края на август тази година по подадена жалба от граждани. Гл. комисар Спиридонов поясни, че има много свидетели, но е момента е разпитана малка част от тях. „По простата причина, че те живеят в различни краища на страната. Продължаваме работа по разпитите на тези свидетели. Продължаваме работата по факти и обстоятелства, които трябва да получат отговори от други институции, за да сме на 100 процента сигурни, че въпросния Спас стои зад профила“, каза гл. комисар Спиридонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: "Фейсбук" измамникът Спас Василев е задържан от ГДБОП в София

Прокурор Румяна Арнаудова: "Фейсбук" измамникът Спас Василев е задържан от ГДБОП в София

13 Октомври 2017 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. Днес лицето Спас Василев е установено от ГДБОП и е задържано за срок от 24 часа. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Говорителят на главния прокурор поясни, че Спас Василев е задържан и е отведен в Софийска районна прокуратура. „Преди няколко дни, благодарение на вас и прокуратурата узна, че има лице, което се представя и контактува с различни български граждани само по интернет и в резултат на измамливите действия са пострадали доста лица“, каза Арнаудова. Тя поясни, че в момента, в който са започнали да се появяват тези информации, прокуратурата е осъществила контакт с ГДБОП. „Преди повече от месец те са започнали предварителна проверка по тези сигнали. Междувременно по разпореждане на главния прокурор започна проверка във всички прокуратури дали има досъдебни производство с лица с подобни оплаквания“, каза Арнаудова. Тя поясни, че има 4 досъдебни производства в Софийска районна прокуратура, Районна прокуратура – Благоевград, в Дупница и във Варна. По думите й по всички тези досъдебни производства лицето е било търсено, но не и било откривано, поради което още 2012 г., е обявен за общодържавно издирване за установяване на адрес. „Междувременно, след проверка установихме, че 2016 г., по искане на Софийска районна прокуратура, лицето е било заложено за издирване в Шенгенската информационна система“, каза Арнаудова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съдебната палата ще се състои брифинг във връзка с измамите на Александър Николов в социалните мрежи

В Съдебната палата ще се състои брифинг във връзка с измамите на Александър Николов в социалните мрежи

13 Октомври 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. От 16.00 часа днес в зала №2 на 4 ет. в Съдебната палата говорителят на главния прокурор - г-жа Румяна Арнаудова, районният прокурор на София - г-н Радослав Димов и директорът на ГДБОП-МВР - гл. комисар Ивайло Спиридонов ще дадат брифинг във връзка с измами в социалните мрежи (Александър Николов - Спас). Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: До момента няма задържан по случая с измамените лица от Александър Николов

Прокурор Румяна Арнаудова: До момента няма задържан по случая с измамените лица от Александър Николов

12 Октомври 2017 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. До момента няма задържан и арестуван по случая с измамените лица от Александър Николов. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Ние осъществихме контакт с ГДБОП, които ни увериха, че извършват предварителна проверка и до този момент са стигнали до 40 измамени лица с обща щета над 30 хил. лева, но очакваме да ни изпратят материалите и едва тогава ще можем да предприемем съответни действия. До този момент нищо не е постъпило, но имаме уверението от страна на ГДБОП, че продължават да извършват проверка, че продължават да се появяват лица с оплаквания и очакваме до края на месеца този случай да бъде официално депозиран в Прокуратурата“, каза Арнаудова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.