НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:28

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: В Морската вертолетна авиобаза „Чайка” се проведе военен ритуал за отбелязване на 58-та годишнина от създаването на Военноморското вертолетно формирование

Варна: В Морската вертолетна авиобаза „Чайка” се проведе военен ритуал за отбелязване на 58-та годишнина от създаването на Военноморското вертолетно формирование

16 Октомври 2017 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Варна. В Морската вертолетна авиобаза „Чайка” се проведе военен ритуал за отбелязване на 58-та годишнина от създаването на Военноморското вертолетно формирование. Това съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили (ВМС). Строят на личния състав бе приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. На отличилите се военнослужещи и цивилни служители бяха връчени награди и с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг авиатори от базата.
Гости на тържеството - командири на военни формирования от ВМС, роднини и близки, много ветерани служили в авиобазата – бяха поздравени от контраадмирал Митко Петев и командира на военното формирование подполковник Спас Спасов и имаха възможност да разгледат въоръжението и техниката.
Условно историята на Военноморската авиация може да бъде разделена на два периода: първия – от 1917 г. до края на 50-те години, свързван с използването на водосамолети, и втори такъв – с начало 14.10.1959 г., в който на въоръжение са военноморски вертолети.
На днешния ден се отбелязват 58 години от деня, в който със заповед № 0651 на Министъра на народната отбрана на НРБ е сформирана отделна противолодъчна ескадрила /ОПЛЕ/ в състав от три екипажа.
От създаването на ескадрилата до 1978 г. на въоръжение са вертолети Ми-4 и Ми-4М.
В края на 1978 година е утвърден нов щат, включващ две звена Ми-14 и едно звено Ми-4.
На 30.01.1979 г. от СССР са пребазирани в „Чайка” първите 4 бр. вертолети Ми-14 ПЛ. Започва усвояването на нови видове подготовки и още по–убедително се утвърждава авторитета на ескадрилата във Военноморските сили.
В началото на 80-те години е доставен и един Ка-25Ц уникален със своите способности за отвъд хоризонтно целеуказване в интерес на ударните ни сили.
Ескадрилата заема полагащото й се място в редиците на Военноморските ни сили и затвърждава авторитета си изпълнявайки широк кръг от задачи.
Апогеят в развитието на Военноморската авиация е в края на 80-те и началото на 90-те години - 11 вертолета от три типа Ми-14 ПЛ, Ми-14 БТ и Ка-25Ц на щат, значителен процент на изправна техника и широк кръг от изпълнявани задачи.
Следват трудни години за Военноморската авиация.
На 9 октомври 2011г. в авиобаза „Чайка” с тържествен ритуал е приет първия вертолет AS 565 MB “Panther” в състава на Военноморските сили. Веднага след това постъпват още два.
До средата на 2012 година целият летателен и инженерно-технически състав е допуснат до експлоатация на вертолетите Panther.
След проведено обучение по аварийно – спасителни операции екипажите на вертолетите AS 565 MB “Panther бяха сертифицирани от тренировъчния център на „Eurocopter”.
От 1 август 2012 г., същите носят денонощно дежурство за участие в операции по търсене и спасяване и оказване на помощ: за спасяване човешки живот на море, на бедстващи кораби, плавателни средства и летателни апарати.
Задачите по време на дежурството включват и оказване на помощ и съдействие на държавната и местна власт, институции и организации при природни бедствия, катастрофи и промишлени аварии на територията на Варненска, Бургаска, Добричка, Шуменска, Русенска, Силистренска, Разградска и Търговищка области.
Морските авиатори завършиха усвояването и на бордовото артилерийско въоръжение, като проведоха успешни стрелби по морска цел. Напълно са усвоени възможностите за аварийно-спасителни операции, поддръжка на специалните сили, оказване поддръжка на патрулните сили и извършване на медицинска евакуация от плаващи средства на море.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радка Банялиева, Музей на авиацията – Крумово: Ще отбележим 105-ата годишнина от първия боен полет с Ден на отворени врати

Радка Банялиева, Музей на авиацията – Крумово: Ще отбележим 105-ата годишнина от първия боен полет с Ден на отворени врати

16 Октомври 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Музеят на авиацията в Крумово ще отбележи 105-ата годишнина от първия боен полет с Ден на отворени врати. Това каза директорът на Музея на авиацията – Крумово Радка Банялиева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод първото използване на самолет за бойни цели по време на Балканската война. „16 октомври винаги е празник за Музея на авиацията и тази година ние отбелязваме празника с Ден на отворени врати и безплатен вход за всички наши посетители. Те ще могат освен да разгледат нашата постоянна външна и вътрешна експозиция, ще имат достъп до кабината на самолет МИГ – 21 бис. Ще могат да влязат в кабата, да се снимат и да запазят тези спомени и преживявания в своя архив“, поясни директорът на музея.
По думите й в салона на пътническия самолет Ан – 24, ще се прожектира филм, свързан с историята на Българската авиация. „Нашите малки гости ще могат да вземат участие в играта летец-откривател, която представлява откриване и свързване на определени детайли с експонати от външната експозиция. Тя е изключително интересна за малките ни гости“, допълни директорът. Банялиева поясни, че те с голям ентусиазъм разглеждат външната експозиция и намират тези детайли и самолети. „В 11.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите пилоти в музея. Ще имаме и доста гости, ветерани, членове на Астронавтическото дружество. Предполагам, че авиофенове от по-далечни места и градове ще успеят да се присъединят към нашето отбелязване на празника. Надявам се, че 16 октомври наистина ще се превърне във вълнуващ ден за всички наши гости“, допълни Банялиева.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радка Банялиева, Музей на авиацията – Крумово: Първият боен разузнавателен полет в историята на Българската авиация продължава около 50 минути

Радка Банялиева, Музей на авиацията – Крумово: Първият боен разузнавателен полет в историята на Българската авиация продължава около 50 минути

16 Октомври 2017 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Първият боен разузнавателен полет в историята на Българската авиация продължава около 50 минути. Това каза директорът на Музея на авиацията – Крумово Радка Банялиева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод първото използване на самолет за бойни цели по време на Балканската война. „На 16 октомври 1912 г. поручик Радул Милков с наблюдател поручик Продан Таракчиев със самолет „Албатрос“ F-2 извършват първия боен разузнавателен поен в историята на Българската авиация. Машината излита към 9.30 часа сутринта от летище „Мустафа паша“ в направление Одрин. Те летят на височина около 400-500 метра със скорост около 70 км/час поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев наблюдават разположението на турските позиции на автогара „Караагач“ и село Кадъкьой, над Папаз тепе на височина около 800 метра те откриват две роти, които са в резерв и други две, които водят бой с българската войска“, каза Банялиева. По думите й в едно донесение на ген. Симеон Янков до главното командване от 16 октомври 1912 г., той пише: „Днес, 16 октомври, към 11.00 часа преди пладне се направи едно летене към Одрин в продължение на 50 минути“. „Така че този полет се извършва за първия разузнавателен полет, който е извършила Българската авиация в Балканските войни. Докрая на Първата Балканска война са извършени около 70 бойни полета от 10 пилота българи и чужденци с 29 самолета. Първото признато бомбардиране в Европа се извършва на 17 ноември 1912 г. от италианския доброволец Джовани Сабели като пилот и майор Васил Златаров като наблюдател. Те летят със самолет „Блерио“ XI. Първата бомбардировка в света обаче извършена близо една година преди това от италиански пилоти по време на Триполитанската война. Тази бомбардировка се провежда на 1 ноември 1911 г.- от лейтенант Джулио Гавоти“, допълни Банялиева.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов: Българските военновъздушни сили показват изключителни качества, независимо от ограничените ресурси, с които работят

Ген. Константин Попов: Българските военновъздушни сили показват изключителни качества, независимо от ограничените ресурси, с които работят

16 Октомври 2017 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. Българските военновъздушни сили показват изключителни качества, независимо от ограничените ресурси, с които работят. Това заяви в сутрешния блок на Радио "Фокус" ген. Константин Попов, началник на отбраната в периода 2016 - 2017 г. и настоящ председател на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание, по повод празника на авиацията и военно-въздушните сили (ВВС). „Българската авиация е преживяла какво ли не – огромни спадове след Ньойския договор, възходи през 30-те години и един качествен скок с въвеждането на реактивната авиация - сериозна авиация, през 70-те и 80-те години, и една криза от 90-те години до днес, която се превръща в хронично заболяване, което дай боже да се излекува. Независимо от безкрайно ограничените ресурси, аз смятам, че българските ВВС и хората, посветили живота си на военно-въздушните сили, работят изключително силно и по никакъв начин не трябва да имат чувство за малоценност. Напротив – те са се доказали в много учения и според мен струват много повече от всички онези, които са безкрайно добре осигурени, защото с изключително малкото ресурси, които имат, тези хора наистина правят чудеса от храброст и показват изключително сериозни качества и умения“, коментира ген. Константин Попов.
Той посочи също, че още от миналата година са били осигурени над 70 млн. лева за поддръжката на МИГ-29. По думите му в Бюджет 2018 са предвидени финансови средства, но травмите, нанасяни в продължение на десетилетия, според него, не могат да се възстановят за една година.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Музеят на авиацията организира Ден на отворените врати във връзка с празника на авиацията и Военновъздушните сили

Музеят на авиацията организира Ден на отворените врати във връзка с празника на авиацията и Военновъздушните сили

16 Октомври 2017 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Музеят на авиацията ще отбележи Празника на авиацията и Военновъздушните сили с Ден на отворените врати. Това съобщиха от пресцентъра на Национален военноисторически музей. Днес Музеят на авиацията в Крумово (филиал на Националния военноисторически музей) ще работи с вход свободен по случай Празника на авиацията и Военновъздушните сили на Република България.
Наред с постоянната външна и вътрешна експозиция, през целия ден любознателните посетители ще имат достъп до кабината на самолет МиГ-21 бис, а в салона на пътническия самолет Ан-24 ще се насладят на филм за историята на българската авиация. Малките гости на музея ще могат да вземат участие в играта „Летец-откривател“, в която ще откриват и свързват определени детайли с експонати от външната експозиция.
В 11.00 часа ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на загиналите пилоти.

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Въвежда се временна организация на движението във връзка с честването на празника на авиацията

София: Въвежда се временна организация на движението във връзка с честването на празника на авиацията

16 Октомври 2017 | 08:17 | Агенция "Фокус"
София. Въвежда се временна организация на движението във връзка с тържественото честване на празника на авиацията, съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 08.00 часа днес до приключване на мероприятието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга на северозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „Оборище” и ул. „11-ти август”.
Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С тържествен ритуал пред паметника на летеца на площад „Народно събрание“ ще бъде отбелязан празникът на авиацията и Военновъздушните сили

С тържествен ритуал пред паметника на летеца на площад „Народно събрание“ ще бъде отбелязан празникът на авиацията и Военновъздушните сили

16 Октомври 2017 | 07:43 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще участват днес в тържественото отбелязване на Празника на авиацията и Военновъздушните сили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Двамата ще присъстват от 10.00 часа на тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца на площад „Народно събрание“ в София. В него ще участват също командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, офицери, сержанти, войници и цивилни служители от ВВС, ветерани от военната ни авиация.
В знак на признателност към българските военни авиатори в 10.00 часа военнослужещи от Военновъздушните сили ще поднесат венци и цветя в Алеята на летците в Централните софийски гробища и пред паметника на загиналите летци в квартал „Иван Вазов“ в столицата.
В 11.30 часа в театър „Българска армия“ ще започне тържественото събрание - концерт за отбелязването на 105-та годишнина от създаването на българските Военновъздушни сили. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков ще наградят военнослужещи и цивилни от състава на Военновъздушните сили, отличили се с висок професионализъм при изпълнение на задачите си.
По повод празника в авиобаза Враждебна е организиран Ден на отворените врати. От 10.00 часа гостите на авиобазата ще могат да разгледат самолети на военната транспортна авиация.
Днес Музеят на авиацията в Крумово (филиал на Националния военноисторически музей) ще работи с вход свободен. Посетителите ще могат да разгледат външната и вътрешната експозиция на музея, ще имат достъп до кабината на самолет МиГ-21 бис, а в салона на пътническия самолет Ан-24 ще бъде представен филм за историята на българската авиация. За малките гости на музея е предвидена игра „Летец-откривател“.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 2018 г.
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 201...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.