НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:20

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нямаше да променим говоренето за антикорупционното законодателство и при президент Росен Плевнелиев, и при президент Цецка Цачева

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нямаше да променим говоренето за антикорупционното законодателство и при президент Росен Плевнелиев, и при президент Цецка Цачева

14 Октомври 2017 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. И при президент Росен Плевнелиев и при евентуален президент Цецка Цачева нямаше да направим промяна от говореното в 43-тия парламент за антикорупционното законодателство. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Тази събота и неделя“ по бТВ. „И БСП, и ГЕРБ и всички парламентарни групи стигнахме до извода, че не трябва да се назначава от изпълнителната власт, а от парламента. Това беше постигнато като политически консенсус. Единствената пречка за приемането на антикорупционното законодателство в 43-тия парламент бяха анонимните сигнали“, припомни той. „Анонимните сигнали са отпаднали в законопроекта и на БСП, и на Министерски съвет. Съвсем закономерно е парламентът да избира председателя на антикорупционния орган, а той да предложи членовете“, заяви Цветан Цветанов.
Във връзка със заловения в България лидер на „Ислямска държава“ Цветан Цветанов посочи: „Точно сега трябва да бъдат по-мобилизирани структурите на сигурността, трябва да се провери какво е правено през всички месеци“. На въпрос заплаха за националната сигурност ли е този човек той обясни: „Около 5 хил. са гражданите на ЕС, които са се присъединили към „Ислямска държава“. От Западните Балкани са 800 човека, не бива да изключим възможността да има и чужденци на територията на страната, които са отишли и са се присъединили, както в конкретния случай“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев: За мен няма значение колко дълго ще бъда президент, много по-важно е какъв ще бъда

Държавният глава Румен Радев: За мен няма значение колко дълго ще бъда президент, много по-важно е какъв ще бъда

12 Октомври 2017 | 19:24 | Агенция "Фокус"
София. За мен няма значение колко дълго ще бъда президент. Много по-важно е какъв президент ще бъда. Това каза държавният глава Румен Радев в предаването „Още от деня“ по БНТ. в отговор на въпрос дали се страхува от импийчмънт. Румен Радев посочи, че е приел мисията да бъде президент с ясно осъзнаване на отговорностите и на всички трудности. Той заяви, че ще направи всичко, зависещо от него, така че хората да не съжаляват. „Мога да кажа, че имам същите принципи. Те не са се променили. Няма и да се променят. Оттук идват и всички конфликти и проблеми. Аз от тези принципи няма да отстъпя и аз ще продължа да гледам на България през тези очи, на една бъдеща България, просперираща с едно свободно и достойно българско общество“, заяви Румен Радев. На въпрос дали е повече оптимист или песимист за бъдещето на страната, държавният глава отговори: „Повече съм реалист“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: След като темата за борбата с корупцията е приоритет на нашето общество, трябва да бъде приоритет на нашите политици

Президентът Румен Радев: След като темата за борбата с корупцията е приоритет на нашето общество, трябва да бъде приоритет на нашите политици

12 Октомври 2017 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. След като темата за борбата с корупцията е приоритет на нашето общество, трябва да бъде приоритет на нашите политици. Това каза президентът Румен Радев в предаването „Още от деня“ по БНТ във връзка с проваленото заради липса на кворум заседание на КСНС по темата за борба с корупцията. Държавният глава поясни, че самият факт, че политици са напуснали преждевременно участието си в заседание на форум, където трябва да участват по закон е показателно. „Абстрахирам се от мотивите. Те за мен не са важни, защото законът трябва да се спазва. Допълнително важността на темата, която е чувствителна за нашето общество, подсили подозренията за бойкот у много наблюдатели“, каза Радев. По думите му проблемът е дошъл от това, че няколко от участниците са обявили, че ще напуснат по време на самото заседание и са го направили преждевременно. „Силно се надявам, че в бъдеще такива случаи няма да има“, добави Радев.
Попитан дали трябва да се разсекретява стенограмата от КСНС, президентът посочи, че загубата на кворум не е резултат от дискусиите, а от това преждевременно напускане без предварително уведомяване. „Стенограмата няма нищо общо със загубата на този кворум“, каза още Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт

Президентът Румен Радев: Не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт

12 Октомври 2017 | 19:10 | Агенция "Фокус"
София. Не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт. Това каза президентът Румен Радев в предаването „Още от деня“ по БНТ във връзка с борбата срещу корупцията. „Трябва институциите да работя добре помежду си.Мога да кажа, че има един съвсем коректен и работен диалог с премиера Борисов и с много от неговите министри. Това обаче не може да снеме отговорността му за собственото му мнозинство и неговото поведени. Пиесата за доброто и лошото ченге, за добрия премиер и лошото му мнозинство е сценарий, който не приемам. Готов съм, бих се срещнал с премиера за изчистването на всички тези неща, но при ясни условия. „Първо, не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт. Второ, трябва да е много ясно кой и какво говори от името на властта“, заяви държавният глава.
По думите му държавата трябва да реши един огромен проблем – корупцията по високите етажи на властта. Това е видно от всички доклади, които идват отвън. Това е видно и от статистиката – има ли до момента осъдени за корупция по високите етажи на властта, коментира Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на органа за борба с корупцията

Президентът Румен Радев: Не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на органа за борба с корупцията

12 Октомври 2017 | 18:58 | Агенция "Фокус"
София. Не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на органа за борба с корупцията. Това каза държавният глава Румен Радев в предаването „Още от деня“ по БНТ. Радев посочи, че назначаването на ръководството на органа за борба с корупцията не е самоцел. „Бих приел да назначавам това ръководство, само при положение, че органът има ясно изразени разследващи функции и капацитет да ги упражнява“, заяви Радев. По думите му като цяло темата за антикорупционното законодателство е конфликтна. „Моята роля като възглавяващ този съвет не е да търся някакво механично обединение в два проектозакона, а по-скоро да търся обединение около принципи и насоки, които да са в интерес на обществото. Иначе философията на управляващите залага на превенцията и на пасивни форми за борба с корупцията. В мотивите, в които този закон се внася ясно е записано, че държавната политика по противодействие на корупцията няма за цел възмездие, а възстановяване на справедливостта в обществото“, коментира той. По думите му там е записано, че с отнемането на незаконното придобитото имущество това ще се случи независимо от наказателното преследване. Президентът посочи, че това свежда корупцията до някаква игра. „Отнемането на незаконно придобито имущество е задължително, но абсолютно не достатъчно условие, ако искаме да имаме ефективност в тази борба. Ако залагаме на превенцията това не е решение. Корупцията в нас не е проблем на бъдеще време. За да има ефективна борба с корупцията трябва да има преследване на сегашни и бивши корупционни деяния. Не можем да разчитаме на самопризнания в имуществени декларации“, каза държавния глава. Според него това няма как да разкрие моделите, схемите и гейтовете.
„Слагам акцента на всеобхватни, ефективни мерки за борба с корупцията. Тук трябва да има и превенция и разследване“, допълни Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин пристигна на изненадващо посещение в руската база в Латакия, Сирия. 11 декември 2017 г.
Владимир Путин пристигна на изненадващо посещение в руската база в Латакия, Сири...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.