НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:03

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

55 млн. лева са предвидени за увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите в бюджет 2018 (ОБЗОР)

55 млн. лева са предвидени за увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите в бюджет 2018 (ОБЗОР)

13 Октомври 2017 | 21:28 | Агенция "Фокус"
София. След петъчния парламентарен контрол вътрешният министър Валентин Радев заяви, че в бюджета за 2018 година са предвидени 55 млн. лева за увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите. Увеличението на заплатите в сектора ще бъде диференцирано и ще се отнася най-вече за служителите с полицейски правомощия. Министърът обясни, че това е справедливо и съгласувано между министерството и синдикатите.
В кулоарите станаха ясни и още няколко увеличения в бюджета по сектори. Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова обяви, че са предвидени 330 млн. лева за поредното увеличение на заплатите на учителите. Увеличението ще се определя въз основа на предварителна оценка. Тя обясни, че над 1 млрд. лева повече ще бъдат средствата в социалния сектор, за пенсии, здравеопазване, социални услуги и подпомагане. Освен увеличение на заплатите на военнослужещи в сектор „Сигурност“ ще бъдат отделени сериозни суми за обновяване на техниката в армията. Менда Стоянова каза още, че в сектор „Здравеопазване“ също са предвидени допълнително сериозни суми, а за увеличение на заплатите в сектора отговарят болниците като търговски дружества.
„Фокус“ припомня: На 15 юни синдикатите се срещнаха със зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов и след срещата обявиха, че с ръководството на министерството са се обединили около увеличение на заплатите в сектора. Ден по-късно, вътрешният министър Валентин Радев заяви, че заплатите на служителите на МВР ще бъдат увеличени само ако бъдат представени аргументи за това. На 19 юни в декларация по повод изказването на министъра синдикатите обявиха готовност за протест, ако вътрешното министерство не изпълни исканията им за 15% увеличение на заплатите. На 29 юни те се срещнаха с Валентин Радев, но не постигнаха съгласие за увеличение на заплатите. Така навръх професионалния си празник – 5 юли служителите на МВР излязоха на национален протест в столицата. Техните искания бяха свързани с увеличение на заплатите, пари за униформи и нов закон за МВР. По-късно народните представители приеха промени в Закона за МВР и на полицаите бяха изплатени 16,7 млн. лева за униформи. На 14 септември, професионалния празник на пожарникарите, служителите на МВР отново протестираха за по-високи заплати и нов закон за министерството. На 21 септември от МВР обявиха, че евентуалното увеличение на заплатите тепърва ще бъде обсъждано при отварянето на процедурата за бюджет 2018. На 6 октомври в парламента вътрешният министър Валентин Радев заяви, че увеличение на заплатите на полицаите ще има, въпросът е кога, с колко и как.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.