НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:37

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Тотев, кмет на Пловдив: През 2018 г. Общината ще кандидатства с проект за възстановяване и експониране на комплекса „Източната порта на Филипопол“

Иван Тотев, кмет на Пловдив: През 2018 г. Общината ще кандидатства с проект за възстановяване и експониране на комплекса „Източната порта на Филипопол“

13 Октомври 2017 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. През 2018 година Община Пловдив ще кандидатства с проект към МРРБ за възстановяване и експониране на археологическия комплекс „Източната порта на Филипопол“. Това каза пред журналисти кметът на града Иван Тотев при стартирането на археологическите проучвания на комплекса, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Очакваме МРРБ да отвори програма, която е точно за културни паметници. По предварителни разчети за осъществяване на целта ни ще са необходими около 9 милиона лева“, посочи Тотев.
Кметът обясни, че Източната порта на Филипопол е сама по себе си прекрасен обект, като зоната около нея ще промени коренно своя облик. „Тук ще бъде една от зоните, където ще има целеви инвестиции от страна на Община Пловдив. Настъпи моментът, в който да се обърне повече внимание на този комплекс. Това не е инцидентно, защото от няколко години се работи по посока за развитието на обекта. Община Пловдив закупи къща в близост до Източната порта на Филипопол, като идеята ни е тя да се превърне в информационен център или сграда, която ще обслужва културния паметник. Паралелно с археологическите проучвания ще се извърши и проектирането на сградата. Предстои сключването на договор за проектиране. Паралелната дейности ще ни спомогне около месец април да имаме добре изготвен проект, който да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. С този проект, който ще включва Източната порта на Филипопол, Информационният център и всички други паметници около тази зона, ще кандидатстваме по програмата на МРРБ. Това, съчетано с публичните инвестиции, които ще бъдат в целия квартал по ОП „Региони в растеж“, ще допринесе за нова визия на тази зона“, посочи Тотев.
Кметът на Пловдив каза още, основната цел на сегашните археологически проучвания е комплекс „Източната порта на Филипопол“ да бъде проучен и разкрит на 100%. „Оказа се, че това, което най-много ни интересува и представлява интерес, все още не е проучено. Ние ще отворим точно тази част, съдържаща портата. Най-вероятно ще се наложи разкопките да заемат част от улицата до обекта и прилежащия тротоар, тъй като археолозите ще искат да разкрият и двете кули около портата. За нас е много важно да отворим цялата порта. Ако археолозите преценят, ще реализираме нова организация на движение по тази улица, с промяна на уличната регулация“, допълни кметът на Пловдив. Иван Тотев каза, че „Източната порта на Филипопол“ е обект, който може да бъде до голяма степен повдигнат над нивото на терена. По думите му, археолозите ще работят няколко месеца през зимата, като за целта Община Пловдив е отпуснала 20 000 лева. „Ако напролет специалистите преценят, че трябва да се извършват още археологически проучвания по терена, тогава ще бъдат отпуснати още средства за тази цел“, добави Тотев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Мартинова, археолог: Експонирана е голяма част от археологическите паметници, открити на територията на комплекс „Източната порта на Филипопол“

Мая Мартинова, археолог: Експонирана е голяма част от археологическите паметници, открити на територията на комплекс „Източната порта на Филипопол“

13 Октомври 2017 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Пловдив. На територията на комплекс „Източната порта на Филипопол“ са открити емблематични археологически паметници, голяма част от които са експонирани. Това каза пред журналисти археологът и ръководител на разкопките Мая Мартинова при стартирането на археологическите проучвания при комплекса, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Тя посочи, че тук е открит Фриз на здравеносните божества, който към настоящия момент е експониран в Регионалния археологически музей.
„На територията на комплекса е открит двуезичен надпис (на латински и на старогръцки) за поставяне на крепостната стена, който се датира много точно – 172 година при император Марк Аврелий. Открит е и надпис за поставяне на статуя на базилиск, който по-късно става император. Изобщо между тази колонада е имало постаменти със статуи на почетни граждани“, обясни Мартинова. Тя посочи, че Фризът на здравеносните божества е открит в основите на джамия – Бей Меджит, която е била тук. Намерен е при нейното разрушаване, като сега е експониран в Регионалния археологически музей.
„Обектът „Източна порта на Филипопол“ с редица преправки включително крепостната стена и тези кули са функционирали през 5-6 век дори през Средновековието. Отгоре има и Османски период. По принцип античните масивни градежи се поддържат и през Средновековието“, каза още археологът Мая Мартинова. Тя обясни, че разкопки на обекта са извършени през 1976 - 1978 година от археолозите Лилия Ботушарова и Елена Кесякова. „Винаги има изненади при археологическите проучвания, дори и там, където не се очакват“, заяви археологът Мая Мартинова.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Екип на Регионалния археологически музей започва проучване на комплекса „Източната порта на Филипопол“

Пловдив: Екип на Регионалния археологически музей започва проучване на комплекса „Източната порта на Филипопол“

12 Октомври 2017 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Екип на Регионалния археологически музей в Пловдив, с ръководител археолог Мая Мартинова, започва проучване на комплекса „Източната порта на Филипопол“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от ръководството на музея. Официалният старт на проучвателните дейности ще бъде даден утре от 10.00 часа в присъствието кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-кмета Александър Държиков и директора на Регионалния археологически музей доц. д-р Костадин Кисьов.
От Археологическия музей в Пловдив припомнят, че с решение на Министерски съвет от края на август тази година Община Пловдив е получила правото да управлява за срок от 10 години комплекса „Източна порта на Филипопол”. Имотът е археологическа недвижима културна ценност с категория „национално значение“. Предоставянето му на Общината ще позволи реставрация, експониране и управление, които да спомогнат за развитието на културния туризъм.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 2018 г.
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 201...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.