НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:21

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Започна изграждането на второто платно на пътя Бургас-Слънчев бряг, в участъка между Ахелой и Поморие (ОБЗОР)

Започна изграждането на второто платно на пътя Бургас-Слънчев бряг, в участъка между Ахелой и Поморие (ОБЗОР)

13 Октомври 2017 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Бургас. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков даде началото на изграждането на второто платно на пътя Бургас-Слънчев бряг, в участъка между Ахелой и Поморие. Инвестицията е на стойност близо 21,5 млн. лв. от републиканския бюджет по програма "Ново строителство" на Агенция "Пътна инфраструктура".
По договор срокът за изпълнение на обекта е 187 дни, от които 14 дни са за проектиране, а 173 дни са за строителство. Очаква се при добри метеорологични условия второто платно между Поморие и Ахелой да бъде завършено в средата на 2018 г. Николай Нанков връчи разрешението за строеж за обекта на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.
Началото на реконструирания участък е при 212-ти километър, където ще завършва бъдещият обходен път на гр. Ахелой, а краят е при 217-ти километър, където ще е началото на обхода на гр. Поморие.
Отсечката не преминава през населени места. В близост до нея е входът на къмпинг „Ахелой“. Трасето е в близост до две защитени зони и пресича територията на две защитени зони по „НАТУРА 2000“.
След изграждането на второто платно на участъка между Ахелой и Поморие първокласният път I-9 Слънчев бряг– Бургас ще бъде с две отделни платна, които ще имат по две ленти за движение. В участъка от км 212+233.06 до км 217+000 има 11 малки съоръжения. Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обхвата на трасето. За изпълнение на мерките, свързани с опазването на околната среда, е предвидено изграждането на водостоци, монтирането на плътна ограда за земноводни и влечуги. Шумозащитни съоръжения от двете страни на пътното платно ще бъдат изградени при къмпинг „Ахелой“ и в близост до хотелските комплекси. Регионалният министър посочи, че с изграждането на допълнителните две ленти в участъка трафикът значително ще бъде облекчен. Той посочи, че не може да бъде предвидено кога строителството на пътя между Бургас и Слънчев бряг ще завърши, заради отчужденията, които зависят от съдебните процедури. Предвиждат се промени в Закона за устройство на територията с оглед облекчаване на административните режими, но и с цел опростяване на процеса.
Мария Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: По две ленти в посока ще се изградят по пътя Бургас – Слънчев бряг

Министър Николай Нанков: По две ленти в посока ще се изградят по пътя Бургас – Слънчев бряг

13 Октомври 2017 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Бургас. По две ленти в посока ще се изградят по пътя Бургас – Слънчев бряг, каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на първата копка на пътя, предаде кореспондент на Радио „Фокус. По думите му габаритът на пътя е 20 метра, проектната скорост е 90 км/ч. Ще бъдат изградени по две ленти и в двете посоки по 3,25 м широчина. По средата ще има двуметрова разделителна ивица. „Изграждаме тежки съоръжения, съгласно ОВОС имаме защитни огради за земноводни влечуги. Ще се изградят шумозащитни мрежи и огради около къмпинг „Ахелой“. Направено е всичко необходимо по екологичното законодателство, за да стане пътят максимално добър, качествен и безопасен“, подчерта Нанков. По думите му строителите имат готовност да започнат работа още от днес. След две седмици министър Николай Нанков и премиерът Бойко Борисов ще проверят на място изпълнението на строителните дейности. По договор пътят трябва да е готов за 177 дни, като е възможно срокът да се съкрати.
Нанков каза още, че предстои изграждането на двата обхода за Ахелой, които са около 18 км. Той благодари на кмета на Община Поморие Иван Алексиев за помощта, която оказва при отчуждаването на земите. „Ще се забавим заради археологическите разкопки и заради съдебните процедури, които текат в момента“, допълни Нанков. Той благодари и на вицепремиера Валери Симеонов, както и на бургаските депутати.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов ще присъства на първа копка за реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг - Бургас

Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов ще присъства на първа копка за реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг - Бургас

13 Октомври 2017 | 07:41 | Агенция "Фокус"
Бургас. Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов ще присъства на първа копка за реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг - Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Със средства от републиканския бюджет ще се изгради второ платно в отсечката между Поморие и Ахелой. На символичната първа копка ще присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.
Изпълнител на строително-монтажните работи е „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Строителният надзор ще осъществява „Ен Ар Консулт“ ЕООД. Авторският надзор ще е на „Виа план“ ЕООД.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков ще присъства на първа копка за реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг - Бургас

Министър Николай Нанков ще присъства на първа копка за реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг - Бургас

13 Октомври 2017 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Бургас. Започва реконструкцията на 5-километровия участък от път I-9 Слънчев бряг - Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Със средства от републиканския бюджет ще се изгради второ платно в отсечката между Поморие и Ахелой.
На символичната първа копка ще присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. Церемонията ще се състои в 11.30 часа при 217-ти километър на път I-9 Слънчев бряг - Бургас (на 2 километра от кръстовището за общинския път за село Каменар в посока Ахелой).
По-рано същия ден, от 10.00 часа, министър Нанков ще участва в деветата Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие. Форумът се провежда от 12 до 14 октомври в хотел "Сол Несебър Палас 5" в Несебър. Теми на дискусии за участниците в него са управлението, строителството и поддръжката на транспортната инфраструктура, съвременните нормативни документи, регионалните и националните приоритети, устойчивата пътна безопасност и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Серия нападения срещу минувачи в Мюнхен. 21 октомври 2017 г.
Серия нападения срещу минувачи в Мюнхен. 21 октомври 2017 г.

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.