НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:03

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът намали административната тежест за бизнеса при експортния контрол на продукти, свързани с отбраната

Парламентът намали административната тежест за бизнеса при експортния контрол на продукти, свързани с отбраната

8 Декември 2017 | 09:32 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на второ четене промени в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Те предвиждат мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса чрез премахване на изискването за предоставяне на някои официални документи на хартиен носител. Отпадат документите за единен идентификационен код и удостоверение от съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите за липсата на ликвидни и изискуеми публични вземания, които ще бъдат осигурявани по служебен път.
Вносителите от Министерски съвет целят предложените промени да доведат до създаването на по-благоприятни условия за бизнеса чрез отпадането, облекчаването и оптимизирането на по-голямата част от сега действащите административни процедури.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

През 2016 г. има ръст в броя на заявителите за издаване на документи по експортния контрол на продукти, свързани с отбраната

През 2016 г. има ръст в броя на заявителите за издаване на документи по експортния контрол на продукти, свързани с отбраната

20 Октомври 2017 | 10:14 | Агенция "Фокус"
София. Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия отбелязва през 2016 г. нарастване на броя на заявителите за издаване на документи по експортния контрол на продукти, свързани с отбраната. Това става ясно от Доклада за изпълнението на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба през 2016 г., който Народното събрание прие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Докладът е изготвен от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. През 2016 г. Съветът е провел 9 заседания, на които са разгледани 124 заявления. Издадени са 78 лиценза за износ и внос на продукти, свързани с отбраната. Освен това са издадени три лиценза за транспортиране на продукти, свързани с отбраната между 2 трети страни, 39 удостоверения за регистрация на брокерска дейност с тези продукти между 2 трети страни и 63 удостоверения за регистрация и трансфер на продукти.
Съгласно доклада за 2016 г. 20 фирми не са получили поисканите и издадени удостоверения. В своя доклад Междуведомственият съвет отчита нарастване броя на заявителите за издаване на документи по експортния контрол, както и броят на притежаваните от тях документи. Оценява се като положителен факт увеличаването на броя на заявленията за промяна на обстоятелствата, при които са издадени лицензите.
Деница КИТАНОВА
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 година.
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.