НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:09

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Маргарита Бакрачева, психолог: Суеверията помагат на хората да не се самообвиняват за неуспеха

Доц. Маргарита Бакрачева, психолог: Суеверията помагат на хората да не се самообвиняват за неуспеха

13 Октомври 2017 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Суеверията помагат на хората да не се самообвиняват за неуспеха и да не се чувстват зле. Това каза психологът доц. Маргарита Бакрачева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод страха от петък 13-и и суеверията. По думите ѝ тази дата, наред с черните котки и страха от счупеното огледало, се оказват, че това са трите неща, които са най-ясно изразени и се приемат като нещо нормално. „Не се приемат само като индивидуален страх, а и като нещо, което е общовалидно за всички. Това все пак има някаква положителна страна, защото може да помогне на хората при неуспех или нещо, което се случи наистина да бъде отдадено на външна причина“, поясни психологът. По думите ѝ, колкото повече търсим причините по-обективно не само вътре в себе си, а и ги отдаваме на ситуациите и на някои външни фактори, толкова повече се спасяваме от това самите ние да се обвиняваме и да се чувстваме зле. Тя поясни, че вярата в суеверия като цяло зависи от средата, в която човек е отраснал. По думите й всяко едно семейство има своя култура и предава различни неща. „Няма някой, който да не си е изградил някаква собствена концепция, система страхове и свои решени стратегии как да се справи с тях. Естествено хората, които са по-лабилни са по-податливи на по-широк спектър в неща, които включват в своите опасения. Пожелавам на повече хора да очакват с трепет петък 13-и“, допълни доц. Маргарита Бакрачева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Маргарита Бакрачева, психолог: За да се преборим със страха от петък 13-и бихме могли да решим, че нещо ни носи късмет

Доц. Маргарита Бакрачева, психолог: За да се преборим със страха от петък 13-и бихме могли да решим, че нещо ни носи късмет

13 Октомври 2017 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. За да се преборим със страха от петък 13-и бихме могли да решим, че нещо ни носи късмет. Това каза психологът доц. Маргарита Бакрачева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод страха от петък 13-ти и суеверията. „Това, което във всички случаи възстановява чувството за сигурност е да си направим някакъв личен ритуал. Нека първо успокоим хората, че личният ритуал и личната магия не означава, че нещо не сме наред, а просто, че имаме свой знак, символ или талисман, който ни предпазва от нещата. Всяко нещо, което е материално, можем да го видим и пипнем, ни обективира и ни помага да върнем усещането, че контролираме живота си“, каза доц. Бакрачева. „Поне бихме могли да следваме принципа, че човек няма как да се фокусира върху две неща едновременнно. Така можем да се опитаме да превключим виманието си към нещо друго, което да ни отвлече от черните мисли. Нещата, които най-много помагат, са тези, които изпитваме през петте си сетива. Те ни дават възможност да стопираме черните мисли“, допълни още психологът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eли Маринова, нумеролог: 13 е едно от числата на изпитанията

Eли Маринова, нумеролог: 13 е едно от числата на изпитанията

13 Октомври 2017 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. В нумерологията 13 е едно от числата на изпитанията. Това каза нумерологът Ели Маринова в интервю за Агенция „Фокус“. „Изпитания на вашата изпълнителност, т.е. който с каквото се захванете, да се довърши. Питагор е смятал 13 за свещено число заради 12-те лъча на мирозданието, които в един момент се превръщат в един 13-и – лъчът на материалния свят. Тъй като обикновените хора не са разбирали този смисъл, започват да се страхуват от числото 13“, обясни Маринова. По думите й постепенно с хилядолетията числото започва да се демонизира. „Всъщност в 13 - сътворението на материалния свят, това са хубавите неща, които ни се случват в него – изпитанията. Самото значение на числото започва да придобива един фатализъм: Тайната вечеря, 12-те апостола, Юда и Христос, който бива убит впоследствие. Валпургиевите нощи също влизат, защото това е било друидски обичай - 12 жреци и духът на природата“, допълни нумерологът. Според Маринова по времето на лятното слънцестоене е имало ритуал за благополучие и плодородие. „Пренесен в Рим, той се превръща в сатанински ритуал – 12 вещици, а 13-ият е дяволът. От хубавото произлиза нещо лошо. На 13 октомври 1307 г. Тамплиерите са разбити от Филип IV Хубави. Тогава е масовото разгромяване на ордена на тамплиерите и оттук се появяват се доста легенди по отношение на това защо Филип Хубави е разбил Тамплиерите, тое ясно защо – заради парите, и къде са богатствата им, защото те още не са открити. Виждате, как нещата се преливат едно в друго“, каза още Ели Маринова.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eли Маринова, нумеролог: Петък 13-и е ден като другите – не бива да се фокусираме само върху лошото

Eли Маринова, нумеролог: Петък 13-и е ден като другите – не бива да се фокусираме само върху лошото

13 Октомври 2017 | 09:05 | Агенция "Фокус"
София. Петък 13-и е ден като другите – не бива да се фокусираме само върху лошото. Това каза нумерологът Ели Маринова в интервю за Агенция „Фокус“. „Във всеки един момент по света се случват и добри, и хубави неща. Важното е ние към какво фокусираме вниманието. В един петък 13-ти могат да се случат чудесни неща, но когато съзнанието ни е фокусирано към лошото, съответно само то се вижда“, коментира Маринова. Тя уточни, че всички месеци, чийто първи ден се пада в неделя, имат петък 13-и, като в една година може да има само един, а може да има и три месеца. „Това означава ли, че ако има три месеца с петък 13-и трябва да си посипем главите с пепел, да разкъсаме дрехите, да започнем да жалеем и да се тръшкаме? Няма само добри и само лоши числа. От друга страна, ни се случва това, в което вярваме ние. Така предизвикваме и доброто, и лошото в живота си. Ако вярвам, че в петък 13-и ще ми се случи нещо страшно, то от нещо дребно може да произлезе нещо голямо“, допълни нумерологът.
Ели Маринова определи петък 13-и като обикновен ден. „Края на работната седмица, ден на майстора. Не виждам нищо лошо да се случи. Това е един ден като другите, само че през него се фокусираме в една точка – лошото на 13-и. Не бива да го правим. Не бива да проявяваме фанатизъм по отношение само на едно нещо избирателно. Денят е шарен, пъстър, хубав есенен, топъл, като всеки един обикновен ден, в който се случват най-различни неща“, добави тя. Нумерологът подчерта, че има отношение към петък 13-и и обикновено съветва хората да не се страхуват от датата. „Каквото си помислиш, това може да ти се случи. В каквото вярваш, това ти се случва. Ами нека да вярваме в добрите неща“, каза още Ели Маринова.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 година.
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.