НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:16

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за съдебната власт

Парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за съдебната власт

13 Октомври 2017 | 07:14 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за съдебната власт. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Предлаганите промени са свързани с института на командироване на магистрати в системата на прокуратурата на Република България и следствените органи на незаети щатни бройки. Промените касаят и разпределението на свободните щатни длъжности за първоначално назначаване в органите на съдебната власт. Друга част от промените в Закона за съдебната власт засягат необходимостта от прехвърляне на осигурителните партиди на съдиите по вписванията от страната в град София. Законодателното предложение цели да бъде възстановена предходната правна уредба, която следва логиката на статута на съдиите по вписванията и държавните съдебни изпълнители и на устройството на съдебната система. В 11.00 часа ще започне петъчният парламентарен контрол, като в него участие ще вземат четирима министри от кабинета. На депутатски питания ще отговарят министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на културата Боил Банов, вътрешният министър Валентин Радев и други.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Предложения за промени в Закона за съдебната власт са изпратени от Инспектората към ВСС на министъра на правосъдието Цецка Цачева

Предложения за промени в Закона за съдебната власт са изпратени от Инспектората към ВСС на министъра на правосъдието Цецка Цачева

18 Септември 2017 | 15:05 | Агенция "Фокус"
София. Предложения за промени в Закона за съдебната власт са изпратени от главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) Теодора Точкова на министъра на правосъдието Цецка Цачева. Те целят преодоляване на част от проблемите при проверките на имуществените декларации на магистратите. Това съобщиха от пресцентъра на ИВСС. Предлага се в ЗСВ изрично да е регламентирано, че в декларациите за имущество и интереси магистратите декларират съгласие Инспекторатът към ВСС да има достъп до фактите и обстоятелствата, съставляващи банкова тайна. ИВСС ще иска разкриване на банкова тайна само за магистратите, които не са декларирали писмено своето съгласие. Друго важно предложение е срокът за проверка на имуществените декларации на магистратите да е шестмесечен, а не тримесечен.
В декларациите за имущество и интереси магистратите да декларират съгласие Инспекторатът към ВСС да има достъп до фактите и обстоятелствата, съставляващи банкова тайна. Това е едно от предложенията за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), които главният инспектор Теодора Точкова изпрати на министъра на правосъдието Цецка Цачева. Целта е да се преодолеят част от проблемите, породени от прилагането на действащите от 1 януари 2017 г. текстове на раздел Iа „Проверка на имуществените декларации на съдиите, прокурорите и следователите” на глава девета от ЗСВ.
При изрично регламентиране в ЗСВ и фактическо получаване на писмено съгласие Инспекторатът към ВСС ще получава сведения, съставляващи банкова тайна, без сложната процедура по искане на разрешение от съответния районен съд. Инспекторатът към ВСС ще иска разкриване на банкова тайна само за съдиите, прокурорите и следователите, които не са декларирали писмено своето съгласие за достъп до данните, необходими за проверка на имуществените им декларации, част от които са банкова тайна.
Инспекторатът към ВСС предлага даването на съгласие за разкриване на банкова тайна да бъде изрично предвидено в ЗСВ, за да се избегне необходимостта от нотариална заверка на съгласието, каквато изискват кредитните институции съгласно вътрешните си правила. При изрична регламентация в ЗСВ магистратите ще дават съгласие за разкриване на банковата тайна без нотариална заверка, спестявайки време и средства.
Това предложение за промяна в ЗСВ ще намали до известна степен броя на съдебните дела по искания на Инспектората към ВСС за разкриване на банкова тайна по повод извършваните проверки на имуществените декларации. Инспекторатът към ВСС ще продължи да иска разкриване на банкова тайна не само за магистратите, които не са декларирали писмено своето съгласие за достъп, но за близките на всички съдии, прокурори и следователи – съпрузи, лица, с които са във фактическо съжителство, и непълнолетните им деца.
С предложението банковата тайна да се разкрива от районния съд, в чийто район е постоянния адрес на магистрата или неговите близки, ще се преодолее противоречивата практика на районните съдилища относно местната подсъдност по тези искания.
Главният инспектор предлага да се запълни празнота в ЗСВ - Инспекторатът към ВСС да получава от БНБ наред с информацията за паричните задължения на магистратите и техните близки, но и информация за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и за лицата, наематели на сейфове в банки и техните пълномощници.
Срокът за проверка на имуществените декларации да е шестмесечен, а не тримесечен, е друго предложение за изменение на ЗСВ, направено от главния инспектор.
Определеният в ЗСВ тримесечен срок за проверка на имуществените декларации не е достатъчен. Броят на магистратите, задължени да подадат пред Инспектората към ВСС ежегодна декларация за имущество и интереси, е 4199 към 1 януари 2017 г. Проверките включват разкриването на банкова и застрахователна тайна, разпростират се не само по отношение на съпрузите и непълнолетните деца на деклараторите, а и на лицата, с които фактически съжителстват на съпружески начала.
Освен това Инспекторатът към ВСС има правомощията по проверка на декларациите за имущество и интереси на съдии, прокурори и следователи от 1 януари 2017 г., поради която причина проверките се извършват без наличието на нарочен софтуерен продукт. Разработването на такъв софтуер е в процес на възлагане.
Следващо предложение на главния инспектор цели преодоляване на друг пропуск в ЗСВ. Целта е на административно наказване за неподаване на имуществена декларация да подлежат и бивши вече съдии, прокурори и следователи - загубили статута на магистрат към момента на изтичане на срока за подаването на декларациите. Според сегашната редакция на чл. 408а, ал. 1 от ЗСВ на административно наказване подлежат само действащите магистрати, които не са подали имуществени декларации в срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.