НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:29

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Христо Христов, Фондация „По-диви Родопи”: Все по-често ще се забелязват птиците фламинго у нас – популацията се увеличава и видът ще се изтегля на север

Д-р Христо Христов, Фондация „По-диви Родопи”: Все по-често ще се забелязват птиците фламинго у нас – популацията се увеличава и видът ще се изтегля на север

12 Октомври 2017 | 17:49 | Агенция "Фокус"
София. Възможно е появата на розовото фламинго у нас да е свързано с промяната на климата. Като цяло популацията му се увеличава през последните години и се очаква да завладяват все повече територии и да се изтеглят на север. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Христо Христов от фондация „По-диви Родопи” по повод забелязаната голяма група розово фламинго край язовир „Студен кладенец”. „Миналата година за първи път наблюдавахме този вид у нас – през ноември месец 7 индивида обитаваха край язовира, а през среднозимния период – 9. През януари – февруари вече бяха 12 птици и останаха на място до края на април. А тази година наблюдаваме 53 птици, което говори за увеличаването им в нашия регион”, посочи д-р Христов. По думите му в Бургаските езера се забелязват единични птици от този вид, като миналата година там са били 13. Освен тези две места фламингото е обитавало за кратко Шабленското езеро – миналата година там била видяна една птица, както и делтата на река Дунав. Това говори, че в скоро време фламингото ще започне да се забелязва на много места в страната, подчерта д-р Христов.
Фламингото прекарва спокоен престой у нас - обитава плитчините, затова няма как хората да ги притесняват или да им пречат. „Дори рибарите не могат да ги сплашат, тъй като лодката не би могла да плува при толкова ниско ниво на водата в язовира. Фламингото дори не се плаши от хората на брега. Те не са ядливи и не се отстрелват”, обясни д-р Христо Христов. По думите му, единствено морският орел е хищната птица, която би могла да ги хване. Но за него фламингото е непознат вид и е малка вероятността той да нападне „непозната храна”.
Инна ПЕЙЧЕВАПълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Колония розово фламинго е забелязана край яз. „Студен кладенец” и при Бургаското езеро

Колония розово фламинго е забелязана край яз. „Студен кладенец” и при Бургаското езеро

12 Октомври 2017 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. Колония розово фламинго е забелязана край яз. „Студен кладенец” край Кърджали и при Бургаското езеро. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Христо Христов от фондация „По-диви Родопи”. „Колонията розово фламинго бе забелязана в началото на октомври. Край язовира се бяха настанили най-много 53 птици. Те останаха там до вчера. И тъй като днес се покачи нивото на язовира, ятото се е преместило другаде. Колеги от Бургас казаха, че тази сутрин в Бургаските езера са се появили подобен брой птици”, обясни д-р Христов. Именно поради броя на птиците се предполага, че става въпрос за едно и също ято розово фламинго. Предполага се, че след като нивото на язовир „Студен кладенец” се понижи нивото, птиците отново ще се завърнат.
По думите му язовирът разполага с достатъчно храна за розовото фламинго, затова те предпочитат тук да прекарат периода си преди размножаването. „Те обитават плитчини, където намират в тинята и водата средни ракообразни и водна бълха“, обясни д-р Христов. „Яз. „Студен кладенец” обаче не предоставя възможност за свиване на гнезда, затова фламингото не остава тук пред размножителния период. Вероятно оттук им минава миграционният маршрут и спират за почивка. Но пък миналата година през зимата наблюдавахме група, която остана до пролетта, когато започва размножителният им период”, каза още д-р Христо Христов.
Инна ПЕЙЧЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 2018 г.
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 201...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.