НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:10

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Денят 13 октомври в световната история

Денят 13 октомври в световната история

13 Октомври 2017 | 07:32 | Агенция "Фокус"
София. Римският император Клавдий е отровен през 54 г. Наследник на императорския престол става Нерон.
Във Франция през 1307 г. над 140 рицари-тамплиери са изгорени на клада. Няколко седмици по-рано кралският съвет решава да бъдат арестувани всички тамплиери на територията на Франция.
На 13 октомври 1792 г. е направена първата копка в строежа на Белия дом - бъдещото официално име на резиденцията на американския президент. Датата се счита и за начало на строежа на новата столица Вашингтон. Това е най-старата обществена сграда в града. Проектирана е от архитект Дж. Хобан в стил класицизъм. Сградата е преустроявана и разширявана неколкократно. Работната стая на президента е т. нар. Овален кабинет.
През 1923 година столицата на Турция е преместена от Истанбул в Анкара.
На 13 октомври са родени: През 1869 г. - българският революционер, деец на ВМОРО, близък сподвижник на Гоце Делчев, Даме Груев и Михаил Герджиков - Петър Делииванов. През 1907 г. - българският публицист и народопсихолог Иван Хаджийски. През 1925 г. - първата жена министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър.


2016 г.
Американският певец-композитор Боб Дилън получава Нобелова награда за литература.


2016 г.
Малдивите напускат Британската общност.


2014 г.
Нобеловата награда за икономика за 2014 г. е присъдена на френския икономист Жан Тирол за анализ на силата на пазара и държавната регулация на големите корпорации със значително влияние върху пазара.

Турция дава разрешение на САЩ да използва военновъздушните ѝ бази за борба с „Ислямска държава“.


2013 г.
По време на религиозен празник в Индия загиват 75 човека.


2012 г.
В Чехия се провеждат избори за сената и местната власт.


2011 г.
В своя блог Ал Гор се обявява в подкрепа на движението „Окупирай Уол Стрийт“ с думите: „Както при икономическите, така и при екологическите кризи нашите лидери провеждаха политика, която не решава проблемите. Движението е организирано от обикновени хора и показват недостатъците на нашата система- това е първата крачка в правилната посока“.


2010 г.
Приключва Миньорска авария в Копиапо 2010 г., след като всичките 33 миньори са извадени на повърхността. Това е индустриална авария, при която мината „Сан Хосе“ за добиване на злато и мед в Чили се срутва на 5 август 2010 г. и 33 миньори са затрупани под земята. Миньорите остават живи и прекарват 69 дни под земята, което представлява рекорд.


2006 г.
Общото събрание на ООН избира единодушно Бан Ки Мун за нов генерален секретар на Обединените нации, който встъпва в длъжност от 1 януари 2007 г.


2004 г.
Европейските лидери подписват договор за Европейска конституция. Тя е ратифицирана от 13 страни-членки, но след нейното отхвърляне на последователни референдуми във Франция и Нидерандия през пролетта на 2005 г. проектът е замразен. Основна последица от влизането в сила на този договор трябва да е премахването на храмовата структура, поради предвиденото обединяване на Общностите и Съюза в едно единствено юридическо лице. По време на тържественото честване в Берлин на 50-годишнината на Европейския съюз неговите ръководители и представителите на страните-членки приемат декларация, с която определят срок до 2009 г. за изработване на нов договор след провала на Конституцията за Европа. В крайна сметка, на 13 декември 2007 г. е подписан Договорът от Лисабон, който въпреки големите трудности, свързани с ратификацията му, влиза в сила на 1 декември 2009 г.


1999 г.
Във Франция са разрешени хомосексуалните бракове.


1998 г.
НАТО дава ултиматум на Югославия с искане да изведе войските си от Косово.


1992 г.
Леонид Кучма става министър-председател на Украйна.


1983 г.
Успешно завършва полет на космическата совалка „Чалънджър" със седем астронавти на борда – най-многобройния екипаж в историята на космическите полети.
Космическата совалка “Чалънджър” е втората американска космическа совалка от програмата "Спейс Шатъл". Първият ѝ полет е на 4 април 1983 г.. Осем мисии по-късно совалката се разпада 73 секунди след излитането си на 28 януари 1986 г.. Всички седем души от екипажа загиват.


1976 г.
На главната улица в боливийският град Санта Крус катастрофира американски самолет “Боинг 707”. Загиват 102 души, а други 105 са ранени.


1975 г.
Министър-председателят на Канада Пиер Трюдо обявява въвеждане на извънреден тригодишен антиинфлационен правителствен контрол на цените.


1943 г.
Новата власт в Италия прекратява договора за взаимопомощ с Германия, подписан от Мусолини, и обявява война на Берлин.
Във Втората световна война участват 61 държави, което е 80% от населението на Земята. Военни действия се водят на териториите на 40 от държавите, на морски и океански театри. Воюващи страни са Германия, Италия, Япония, Унгария, Финландия, Румъния, България, Хърватско и Испания срещу Англия, Франция, СССР, САЩ, Полша, Чехословакия и др.


1923 г.
Столицата на Турция е преместена от Истанбул в Анкара.
Името си Анкара получава още през III в.пр.н.е., когато галите го населяват и при градежа му намират стара котва (анкер). Намира се в Централен Анадол и е обявена за столица от Мустафа Кемал Ататюрк – основателя на Турската Република. На 29 октомври 1914 г. Турция се включва в Първата световна война на страната на Германия и Австро-Унгария. След разгрома й Гърция взима Измир, Източна Тракия и много острови в Егейско море, а Италия, Франция и Англия си поделят арабските владения.


1915 г.
Северната и южната група на Втора армия започват настъпателни действия.
След като Втора армия до 10 октомври овладява Скопие, Куманово, Щип и прекъсва връзката между сръбската армия и англо-френските войски в Гърция по долината на р. Вардар, командващият генерал Г. Тодоров получава две задачи. С част от силите си да настъпи към Лесковац и Прищина, като съдейства на настъплението на Първа армия. Едновременно с това армията трябва да предотврати настъпление на англо-френските войски от юг. За да изпълни задачите, ген. Тодоров разделя армията на две групи - Северна и Южна. Северната група в състав III пехотна дидивия, V пехотна дивизия и I бригада от VII пехотна рилска дивизия настъпва в две тактически направления - към Лесковац и към Гниляне. Южната група - VII пехотна дивизия и Конната дивизия (по-късно усилена с XI и II пехотна дивизия) изпълнява задачата си с настъпателни действия в Западна Македония. Конната дивизия овладява Битоля, Ресен, Охрид и Струга. Опитите да се овладеят позициите на френската дивизия при Криволак първоначално са неуспешни. По-късно Южната група ще отрази настъпление на съглашенските войски при р. Черна и с настъпателни действия ще ги принуди да се изтеглят в Гърция. От пълен разгром ще ги спаси не някой друг, а германският кайзер Вилхелм II, който ще спре настъплението на българските войски заради зет си крал Константинос.


1884 г.
Гринуич е утвърден като място, през което минава нулевия меридиан.


1792 г.
Направена е първата копка в строежа на Белия дом. Белият дом е официалното име на резиденцията на президента на САЩ във Вашингтон. Това е най-старата обществена сграда в града. Проектирана е от архитект Дж. Хобан в стил класицизъм. Сградата е преустроявана и разширявана няколко пъти. Работната стая на президента е т. нар. Овален кабинет.


1781 г.
Императорът на Свещената Римска империя Йосиф II издава Толерантен едикт, с който се прекратява кампанията за закриване на манастири.


1307 г.
Във Франция над 140 рицари-тамплиери са изгорени на клада. Няколко седмици по-рано кралският съвет решава да бъдат арестувани всички тамплиери на територията на Франция. Те са подлагани на изтезания за да направят признания за ерес, богохулство и култ към дявола. Тези, които не се подават на мъченията, са изгаряни.


На тази дата са родени:

1925 г.
Родена е Маргарет Тачър – първата жена министър-председател на Великобритания. На този пост е от 1979 г. до 1990 г. Член е на Консервативната партия. Поддържаната от нея политическа философия, известна като Тачеризъм, е насочена към понижаване на правителствените разходи, понижаване на данъците, а също и приватизация на държавните предприятия. Наричана е Желязната лейди, заради нейното опозиционно отношение към комунизма.


1921 г.
Роден е Ив Монтан – френски актьор и певец. Роден е в семейството на италиански евреи, които за да се спасят от фашистко преследване емигрират в Марсилия. Дебютира в Париж през 1944 г., където се среща с Едит Пиаф. В киното е от 1946 г. (“Вратата на нощта”, реж. М. Карне).

На тази дата умират:

2016 г.
Умира Бхумибол Адулядей - крал на Тайланд (88 г.).


1822 г.
Умира Антонио Канова – италиански скулптор от времето на класицизма.Роден е на 1 ноември 1757 г. в Посаньо, област Венеция . Учи във Венеция (1768-1774 г.) при скулптора Дж. Торети. Работи във Венеция и Рим. Отначало твори в духа на барока. По-късно започва формално да подражава на античната скулптура. Известни произведения: “Бюст на Наполеон” (Фонтенбло), “Амур и Психея” (Лувър) и др.


1803 г.
Умира Луи Клод Сен Мартен – френски философ. Роден е на 18 януари 1743 г. Служи като офицер, през 1771 г. излиза в оставка и започва да проповядва учението на португалския мистик Мартинес Паскуалис, основател на масонската секта на “мартинистите”. Критикува материализма и сенсуализма на френските просветители, известен е като противник на католическия клерикализъм..За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

Енциклопедия “България” - Издателство на БАН, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес”, 2002 г.;
Българска военна история - БАН, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
National Geographic Arhive;
Исторически бюлетин – на “The New York Times”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes”;
Исторически архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни”;
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 година.
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.