НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:12

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Нова станция ще бъде изградена между „Сливница“ и „Обеля“ (ОБЗОР)

Нова станция ще бъде изградена между „Сливница“ и „Обеля“ (ОБЗОР)

12 Октомври 2017 | 20:53 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет прие доклад за изграждане на интермодален транспортен възел при пресичане на ж. п. линия с метроучастъка от метростанция „Сливница“ до метростанция „Обеля“, включващ нова метростанция, перони на ж.п. спирка и независима връзка на Линия 2 на метрото с метродепо в кв. „Обеля“. Мястото, където ще бъдат изградени метростанцията и гарите, се намира между кварталите "Люлин" и "Обеля" в района на Бакърена фабрика. 51% от финансирането ще бъдат поети от частни инвеститори, а останалите 49% - от държавата.
Общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков обясни, че изграждането на метростанцията е предвидено още по време на строителството на метрото през 2003 г. , като тя ще осигури директен достъп на метровлаковете към втората линия на метрото. „Към момента това не е възможно, защото зареждането на влаковете става само чрез първата линия на метрото и това създава доста затруднения“, каза той. „Хубаво стечение на обстоятелствата е, че се появи частен инвеститор, който е готов да даде за инфраструктура такава сериозна сума - малко над 12 млн. лева. По този начин възможно най-скоро ще се изгради тази метростанция, която ще обслужва между 7 и 10 хил. пътуващи ежедневно“, добави Зарков.
Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че до метростанцията ще бъдат изградени още нова ж.п. и автогара, така че е заложено мястото да стане един истински интермодален хъб. По думите му инвестицията, която се предлага от собствениците на терените около метростанцията, е с цел тя да обслужва и тях. „Това ще даде възможност цените на имотите да бъдат по-атрактивни, защото все пак там се предвижда изграждане на нов жилищен комплекс, а защо не и на стадион. Метрото е градоустройствен фактор, който увлича след себе си инвеститорите, и неслучайно имотите там започват да се увеличават като стойност“, каза още арх. Здравков.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зафир Зарков: Новата метростанция в района на Бакърена фабрика ще обслужва между 7 и 10 хил. пътуващи ежедневно

Зафир Зарков: Новата метростанция в района на Бакърена фабрика ще обслужва между 7 и 10 хил. пътуващи ежедневно

12 Октомври 2017 | 14:03 | Агенция "Фокус"
София. Новата метростанция в района на Бакърена фабрика ще обслужва между 7 и 10 хил. пътуващи ежедневно. Това каза общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков във връзка с приемането от Столичния общински съвет на доклада за построяване на нова метростанция между кварталите "Люлин" и "Обеля", предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Метростанцията е предвидена още по време на строителството на метрото през 2003 г. и неслучайно разстоянието между метростанциите "Сливница" и "Обеля" е по-голямо от нормалното. С оглед на натоварването на двете линии има особено голяма необходимост от изграждането на тази станция. Върху нея ще се изгради и жп гара, която ще прави пряка връзка с международното трасе“, обясни той.
По думите му с изграждането ѝ се предвижда да се изгради и една служебна връзка, която в момента липсва и която ще осигури директен достъп на метровлаковете към втората линия на метрото. „Към момента това не е възможно, защото зареждането на влаковете става само чрез първата линия на метрото и това създава доста затруднения“, каза още той.
Зарков обясни, че частните инвеститори са заявили ясно своите инвеститорски намерения, което е станало по прозрачен начин. „Хубаво стечение на обстоятелствата е, че се появи такъв частен инвеститор, който е готов да даде такава сериозна сума за инфраструктура, която е малко над 12 млн. лева – или 51%. По този начин възможно най-скоро ще се изгради тази метростанция и ще се обслужват между 7 и 10 хил. пътуващи ежедневно“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арх. Здравко Здравков: Предстои изграждане с частни средства на нова метростанция в района на Бакърена фабрика

Арх. Здравко Здравков: Предстои изграждане с частни средства на нова метростанция в района на Бакърена фабрика

12 Октомври 2017 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Предстои изграждане с частни средства на нова метростанция в района на Бакърена фабрика. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков, след като Столичният общински съвет прие доклад за изграждане на интермодален транспортен възел при пресичане на ж.п. линия с метроучастъка Метростанция „Сливница“ - Метростанция „Обеля“, включващ нова метростанция, перони на ж.п. спирка и независима връзка на Линия 2 на метрото с метродепо в кв. Обеля, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Метростанцията е обезпечена, тя е заложена в нашите подробни устройствени планове, но в момента не функционира. На това място е и бъдещата жп гара „Обеля“, която ще бъде крайна гара от направлението на влаковете, които идват от гр. Елин Пелин и минават през Централна гара. По общия устройствен план там е заложена и автогара. Така че заложено е това да стане един интермодален хъб, за да може да има обезпеченост и от метро, и от жп гара и от автогара, така че София да има един вид градска железница“, каза арх. Здравков.
По думите му инвестицията, която се предлага от собствениците на терените около метростанцията, е с цел тя да обслужва и техните терени. „Това ще даде възможност цените на имотите да бъдат по-атрактивни, защото все пак там се предвижда изграждане на жилищен комплекс, а защо не и на стадион. Метрото е градоустройствен фактор, който увлича след себе си инвеститорите и неслучайно имотите там започват да се увеличават като стойност“, каза още той.
Мястото, където ще бъдат изградени метростанцията и гарите, се намира между кварталите "Люлин" и "Обеля" в района на Бакърена фабрика.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 година.
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.