НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:01

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Нова станция ще бъде изградена между „Сливница“ и „Обеля“ (ОБЗОР)

Нова станция ще бъде изградена между „Сливница“ и „Обеля“ (ОБЗОР)

13 Октомври 2017 | 02:04 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет прие доклад за изграждане на интермодален транспортен възел при пресичане на ж. п. линия с метроучастъка от метростанция „Сливница“ до метростанция „Обеля“, включващ нова метростанция, перони на ж.п. спирка и независима връзка на Линия 2 на метрото с метродепо в кв. „Обеля“. Мястото, където ще бъдат изградени метростанцията и гарите, се намира между кварталите "Люлин" и "Обеля" в района на Бакърена фабрика. 51% от финансирането ще бъдат поети от частни инвеститори, а останалите 49% - от държавата.
Общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков обясни, че изграждането на метростанцията е предвидено още по време на строителството на метрото през 2003 г. , като тя ще осигури директен достъп на метровлаковете към втората линия на метрото. „Към момента това не е възможно, защото зареждането на влаковете става само чрез първата линия на метрото и това създава доста затруднения“, каза той. „Хубаво стечение на обстоятелствата е, че се появи частен инвеститор, който е готов да даде за инфраструктура такава сериозна сума - малко над 12 млн. лева. По този начин възможно най-скоро ще се изгради тази метростанция, която ще обслужва между 7 и 10 хил. пътуващи ежедневно“, добави Зарков.
Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че до метростанцията ще бъдат изградени още нова ж.п. и автогара, така че е заложено мястото да стане един истински интермодален хъб. По думите му инвестицията, която се предлага от собствениците на терените около метростанцията, е с цел тя да обслужва и тях. „Това ще даде възможност цените на имотите да бъдат по-атрактивни, защото все пак там се предвижда изграждане на нов жилищен комплекс, а защо не и на стадион. Метрото е градоустройствен фактор, който увлича след себе си инвеститорите, и неслучайно имотите там започват да се увеличават като стойност“, каза още арх. Здравков.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зафир Зарков: Новата метростанция в района на Бакърена фабрика ще обслужва между 7 и 10 хил. пътуващи ежедневно

Зафир Зарков: Новата метростанция в района на Бакърена фабрика ще обслужва между 7 и 10 хил. пътуващи ежедневно

12 Октомври 2017 | 14:03 | Агенция "Фокус"
София. Новата метростанция в района на Бакърена фабрика ще обслужва между 7 и 10 хил. пътуващи ежедневно. Това каза общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков във връзка с приемането от Столичния общински съвет на доклада за построяване на нова метростанция между кварталите "Люлин" и "Обеля", предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Метростанцията е предвидена още по време на строителството на метрото през 2003 г. и неслучайно разстоянието между метростанциите "Сливница" и "Обеля" е по-голямо от нормалното. С оглед на натоварването на двете линии има особено голяма необходимост от изграждането на тази станция. Върху нея ще се изгради и жп гара, която ще прави пряка връзка с международното трасе“, обясни той.
По думите му с изграждането ѝ се предвижда да се изгради и една служебна връзка, която в момента липсва и която ще осигури директен достъп на метровлаковете към втората линия на метрото. „Към момента това не е възможно, защото зареждането на влаковете става само чрез първата линия на метрото и това създава доста затруднения“, каза още той.
Зарков обясни, че частните инвеститори са заявили ясно своите инвеститорски намерения, което е станало по прозрачен начин. „Хубаво стечение на обстоятелствата е, че се появи такъв частен инвеститор, който е готов да даде такава сериозна сума за инфраструктура, която е малко над 12 млн. лева – или 51%. По този начин възможно най-скоро ще се изгради тази метростанция и ще се обслужват между 7 и 10 хил. пътуващи ежедневно“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арх. Здравко Здравков: Предстои изграждане с частни средства на нова метростанция в района на Бакърена фабрика

Арх. Здравко Здравков: Предстои изграждане с частни средства на нова метростанция в района на Бакърена фабрика

12 Октомври 2017 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Предстои изграждане с частни средства на нова метростанция в района на Бакърена фабрика. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков, след като Столичният общински съвет прие доклад за изграждане на интермодален транспортен възел при пресичане на ж.п. линия с метроучастъка Метростанция „Сливница“ - Метростанция „Обеля“, включващ нова метростанция, перони на ж.п. спирка и независима връзка на Линия 2 на метрото с метродепо в кв. Обеля, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Метростанцията е обезпечена, тя е заложена в нашите подробни устройствени планове, но в момента не функционира. На това място е и бъдещата жп гара „Обеля“, която ще бъде крайна гара от направлението на влаковете, които идват от гр. Елин Пелин и минават през Централна гара. По общия устройствен план там е заложена и автогара. Така че заложено е това да стане един интермодален хъб, за да може да има обезпеченост и от метро, и от жп гара и от автогара, така че София да има един вид градска железница“, каза арх. Здравков.
По думите му инвестицията, която се предлага от собствениците на терените около метростанцията, е с цел тя да обслужва и техните терени. „Това ще даде възможност цените на имотите да бъдат по-атрактивни, защото все пак там се предвижда изграждане на жилищен комплекс, а защо не и на стадион. Метрото е градоустройствен фактор, който увлича след себе си инвеститорите и неслучайно имотите там започват да се увеличават като стойност“, каза още той.
Мястото, където ще бъдат изградени метростанцията и гарите, се намира между кварталите "Люлин" и "Обеля" в района на Бакърена фабрика.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.