НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:26

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Сибила Маринова, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“-Велико Търново: Целта на информационните кампании за донорството е хората да разберат, че то спасява човешки животи

Д-р Сибила Маринова, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“-Велико Търново: Целта на информационните кампании за донорството е хората да разберат, че то спасява човешки животи

12 Октомври 2017 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. Целта на информационните кампании, които се организират за донорството, е хората да разберат, че то помага и спасява човешки животи, когато за някого няма друга надежда. Това обясни по време на церемонията за връчване на статуетки на близките на донорите във Великотърновска област д-р Сибила Маринова, областен координатор по донорство и началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“-Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Събитието е част от инициативите за отбелязване на Европейската седмица на донорството. От началото на годината в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ са реализирани 7 донорски ситуации. Статуетките „Звездици“, които близките на донорите получиха, са специално изработени по инициатива на Изпълнителна агенция по трансплантации, като израз на най-дълбока благодарност към роднините на починалите, чиято кончина даде шанс за живот на много други. „
Тази седмица отбелязваме Европейската седмица на донорството. В България над 1100 души чакат в момента за трансплантации, в Европа – над 60 000. Целта на срещи като тази и на информационните кампании е хората да разберат какво точно правим, какво представляват мозъчната смърт, донорството, трансплантациите. Искаме да се разбере, че хората спасяват човешки животи когато за някого няма вече надежда. Тогава ние, координаторите по донорство, идваме да отнемем тази надежда на близките, за да я дадем на някой друг, за да може той да живее“, каза още д-р Маринова. Най-трудната част от работата на координаторите по донорство, според нея, е моментът, в който се изправяш срещу близките на някой пациент, за да им обясниш, че техния роднина или приятел повече няма да се върне и да поискаш от тях да бъдат „силни и благородни“ и да дарят неговите органи. Целта на всички кампании е хората да разберат, че подобни теми трябва да се обсъждат със семействата.
„Никой не си мисля, че такива неща ще се случат на него, но те се случват и то не много рядко. И когато този разговор е воден в семейството, ако човек попадне в подобна ситуация, ще може да вземе решение по-лесно, защото ще знае какво е мнението на неговия близък”, допълни д-р Маринова. Тазгодишното мото на Европейската седмица на донорството е „Да върнем надеждата на пациентите в листите на чакащи органна трансплантация в Европа!”. То цели да привлече общественото внимание и да предизвика обсъждания по темата. Координаторите по донорство към великотърновския стационар са д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Церемония за връчване на статуетки „Звездици“ на близките на донорите за 2017 година ще се проведе в града

Велико Търново: Церемония за връчване на статуетки „Звездици“ на близките на донорите за 2017 година ще се проведе в града

12 Октомври 2017 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Церемония за връчване на статуетки „Звездици“ на близките на донорите за 2017 година ще се проведе във Велико Търново. Събитието е част от инициативите за Европейската седмица на донорството и трансплантациите и ще се случи в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Сибила Маринова, началник на отделението по „Анестезиология и интензивно лечение” в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и координатор по донорство към Изпълнителната агенция по трансплантации. Статуетките ще бъдат връчени от изпълнителния директор на Агенцията по трансплантации в България д-р Марияна Симеонова. Те се изработват по инициатива на агенцията като израз на благодарност към роднините на починалите, чиято кончина дава шанс за живот на много други хора.
„Ще бъдат поканени и трансплантирани – реципиенти, чийто втори живот започва благодарение на хуманността на близките на донорите“, посочи д-р Маринова. Церемонията, която ще е отворена и за граждани, ще се проведе от 13.00 часа в големия салон на Великотърновската болница. Предвидено е и представяне на филма „Това е твоето бебе” на режисьора добил известност, като „българският Алмодовар” – Христо Порязов. Той е късометражен филм, посветен на донорството на органи. Сценарият е вдъхновен от действителен случай.
Европейската седмица на донорството протича в дните от 9-ти до 15-ти октомври, под мото „Да върнем надеждата на пациентите в листите на чакащи органна трансплантация в Европа!”. Целта е да се привлече общественото внимание, да се предизвикат обсъждания по темата и най-вече - да се предостави информация за донорството и трансплантацията на органи в най-прозрачен и достъпен вид.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Седма донорска ситуация за тази година реализираха в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“

Велико Търново: Седма донорска ситуация за тази година реализираха в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“

4 Октомври 2017 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Седма донорска ситуация за тази година реализираха във в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“-Велико Търново. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Ваня Паунова, отговаряща за връзки с обществеността в лечебното заведение. Тя каза, че вчера 67-годишен пациент е изпаднал в мозъчна смърт, в следствие на исхемичен мозъчен инсулт.
„Въпреки тежката си загубата, близките на мъжа взеха хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежкоболни пациенти. Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи поднасят съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Техният близък е 9-ти случай на пациент, изпаднал в мозъчна смърт, от началото на 2017 година в стационара, но и седми реализиран донор“, уточни още Ваня Паунова. Експлантацията на органите е извършена днес, малко преди обяд, от два екипа – на Военномедицинската академия (ВМА) и Университетска болница (УБ) „Александровска“ в София. Предстоят трансплантации на черен дроб във ВМА и на бъбреците в УБ „Александровска“.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С поредица от инициативи в града бъде отбелязана Седмицата на донорството

Велико Търново: С поредица от инициативи в града бъде отбелязана Седмицата на донорството

10 Септември 2017 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С поредица от инициативи във Велико Търново ще бъде отбелязана Седмицата на донорството. През настоящата година традиционното връчване на статуетки на близките на донорите ще се случи на 12-ти октомври. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Сибила Маринова, началник на отделението по „Анестезиология и интензивно лечение” в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и координатор по донорство към Изпълнителната агенция по трансплантации. Връчването на наградите ще направи д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации. „Ще има и допълнителни събития, които все още не са уточнени, но вероятно те ще включват образователни беседи“, каза още д-р Маринова. Тя уточни, че се предвижда да бъдат поканени и трансплантирани, които също да присъстват при връчването на статуетките. Тези инициативи ще са част от програмата за отбелязването на 150 години от създаването на великотърновската болница.
„Фокус“ припомня, че от началото на годината във Велико Търново са реализирани четири донорски ситуации. При всеки един подобен случай ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” благодари на близките на донора и екипа, осъществил интервенцията.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Многопрофилната болница в града откри сметка за набиране на средства за отбелязването на 150 години от откриването си

Велико Търново: Многопрофилната болница в града откри сметка за набиране на средства за отбелязването на 150 години от откриването си

10 Септември 2017 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Многопрофилната болница „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново откри дарителска сметка за набиране на средства за отбелязване на 150 години от откриването си. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Сибила Маринова, член на Съвета на директорите в лечебното заведение. Тя заяви, че това е първата българска болница, открита по време на османското владичество. „Призоваваме всички, които имат желание и възможност, да дарят някакви средства, с които да организираме честванията по повод 150-годишнината, защото болницата има определен бюджет, който идва основно от Здравната каса и се използва основно да покрием разходите си и пари за празненства не остават“, каза още д-р Маринова. Тя уточни, че специална програма все още не е изготвена, но това предстои.
Търновската болница е открита, благодарение на Михаил Кефалов, който със своето завещание започва инициатива за разкриване на болница и училище във Велико Търново. Дейността по изпълнение на завещанието му се изпълнява от Ефорията в Букурещ и Епитропията в Търново в която влизат видните търновци д-р Васил Хаджиберон, Хаджи Славчо Хаджипаскалев, Янко Станеоглу, Хаджи Христаки Стоянов и Димитър Станчов. На 2-ри януари 1867 година в къщата на Хаджи Димитър Хаджиничов е открита болница, наречена „Свети Козма и Дамян безсребреници“. Поради липса на средства през ноември същата година тя е закрита. По-късно по време на Освободителната война Руският червен кръст и Славянското дружество възстановяват дейността и в четири бейски конака и лекуват бранителите на Шипченския проход. По-късно било построено специално здание, където днес се намира Старата болница във Велико Търново. Тя се помещава там от 1888 година. Новата база е открита през 1973 година.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турската армия започна операция
Турската армия започна операция "Маслинова клонка" в Северна Сирия. 21 януари 20...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.