НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:01

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Солидарността и милосърдието сближават хората и преодоляват границите

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Солидарността и милосърдието сближават хората и преодоляват границите

13 Октомври 2017 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Варна. Солидарността и милосърдието сближават хората и преодоляват границите, а мотото „Чрез хуманизъм към мир и приятелство“ е най-доброто послание, което можем да изпратим. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми под надслов „Агресия, хуманизъм, кино“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Събитието се провежда от 12 до 15 октомври в СОК - Камчия под патронажа на Вицепрезидента на Република България като за предварителната селекция са кандидатствали повече от 1800 филми от над 100 държави.
„Днес, когато фанатици и осквернители на ценностите водят битка с природата на човека и за умовете на младите хора, именно вие показвате чрез вашата работа, че човешкият живот няма цена и вяра, която да оправдава смъртта пред живота. Това е хуманността днес, колкото и ежедневието да изтрива тази думичка от нас“, каза Илияна Йотова. Вицепрезидентът отбеляза, че БЧК е винаги пръв, там където човешката трагедия се сблъсква с надеждата, там където в първите мигове първата помощ и състраданието са по-важни от всичко на света. „Благодарение на Червения кръст и Червения полумесец стотици хиляди хора получиха първата грижа, първата добра дума, пресичайки границите на европейските страни, за да търсят спасение за себе си и бъдеще за децата си“, изтъкна Илияна Йотова. Организаторите на фестивала – БЧК и Медицински университет „Проф. Параскев Стоянов“ получиха високото признание на вицепрезидента за своята цялостна дейност.
Вицепрезидентът посочи, че фестивалът превръща Камчия в място за срещи, разговори и дискусии на много здравни организации. „Камчия стана международна столица на хуманитарните движения и организации“, добави Илияна Йотова и припомни едни от най-известните български филми, печелили през годините награди от престижния конкурс: „Осъдени души“, „Адаптация“, „Събеседник по желание“.
„През следващите няколко фестивални дни зрителите ще видят калейдоскоп от емоции и чувства, ще усетят трудностите, но и удовлетворението, което изпитват доброволци и лекари, които са посветили работата и живота си в името на човешкото спасение. В следващите дни чрез изкуството ще се лутаме и ще намираме, ще размишляваме и ще действаме, ще страдаме и ще се радваме, потопени в магията на киното“, заяви вицепрезидентът. По думите ѝ чрез продукциите зрителите ще се срещнат с агресията - едно от най-страшните предизвикателства на 21-ви век. „Къде сгрешихме като хора, за да се избиват и нараняват децата ни в училище, да се саморазправят хората по пътищата, в домовете над жените и в социалните мрежи, да се нахвърлят на лекари, да бият учители“, каза още вицепрезидентът. Илияна Йотова добави, че чрез филмите ще се срещнем и с човешкото лице на миграцията и бежанците, за които свикнахме да говорим само в цифри и проценти, сякаш нямаме пред себе си живи същества, прогонени от войните и мизерията. „Ще се срещнем с човешките грешки и опасната игра с природата, която си отмъщава, с бедствията, но и с непобедимата воля на човека да надмогне страданието“, допълни вицепрезидентът и подчерта, че трябва да говорим без страх за проблемите, да ги назоваваме с истинските им имена, а изкуството ще ни помогне да не загубим човека в себе си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БЧК: „Агресия – хуманизъм – кино“ е мотото на Фестивала на червенокръстките и здравни филми тази година

БЧК: „Агресия – хуманизъм – кино“ е мотото на Фестивала на червенокръстките и здравни филми тази година

12 Октомври 2017 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Варна. БЧК организира 17-и Международен фестивал на червенокръстки и здравни филми – Варна. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК. Днес от 18.00 часа в хотел „Радуга“ на СОК „Камчия“ вицепрезидентът на Република България и патрон на Фестивала Илияна Йотова ще открие официално тазгодишната международна филмова надпревара.
Организатори на Фестивала са Българският Червен кръст и Медицинският университет – Варна. Тази година той се провежда от 12 до 15 октомври под мотото „Агресия – хуманизъм – кино“. Освен прожекциите на състезаващите се игрални и документални филми от цял свят в програмата на Фестивала са включени Академия за документално кино и дискусии по темата с участието на доц. д-р Харалан Александров, журналистите и анализатори Тома Томов, Валери Найденов, Емил Спахийски и на писателя Михаил Вешим.
Художествен директор на Фестивала е проф. Божидар Манов, а председател на международното жури е известният италиански режисьор, сценарист и продуцент Беппе Чино. Сред гостите на Фестивала са любими български артисти и филмови дейци като Васил Михайлов, Филип Трифонов, Стоян Алексиев, Антон Радичев, Любен Чаталов, Орлин Павлов, Александра Сърчаджиева, Иван Ласкин, сценаристът Георги Мишев и много други.
За участие в 17-и Международен фестивал във Варна пристигнаха и много чуждестранни гости – представители на Международния комитет на Червения кръст, на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, на Хърватски, Румънски и Италиански Червен кръст, на Турския и Иракския Червен полумесец. Гости на Фестивала са и режисьори и журналисти от Швеция, Иран, Кипър, Бразилия.
За контакти и допълнителна информация: Илия Раев, директор на Фестивала, тел. 0888573435.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми – „Хуманизъм, агресия, кино“

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми – „Хуманизъм, агресия, кино“

12 Октомври 2017 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Варна. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми – „Хуманизъм, агресия, кино“ днес в Санитарно-оздравителен комплекс "Камчия". Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Вицепрезидентът е патрон на тазгодишното издание, което ще започне с премиера на новия италиански игрален филм „Фортуната“.
Фестивалът е организиран от Българския червен кръст и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“. За първи път се провежда през 1965 г., а през 2014 г. е възстановен след 23-годишно прекъсване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.