НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:57

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Ральо Ралев, кмет на район „Северен“ в Пловдив: Няма да позволя да продължава незаконното заграждане на общински територии в „Шекер махала“ и „Арман махала“

Инж. Ральо Ралев, кмет на район „Северен“ в Пловдив: Няма да позволя да продължава незаконното заграждане на общински територии в „Шекер махала“ и „Арман махала“

29 Септември 2017 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Няма да позволя да продължава незаконното заграждане на общински територии в „Шекер махала“ и „Арман махала“ в район „Северен“ в Пловдив. Това заяви за Радио „Фокус“ – Пловдив районният кмет инж. Ральо Ралев по повод поредната акция за премахване на незаконни постройки в „Шекер махала“, провела се на 28 септември. По думите му акцията за отстраняване на незаконните обекти е приключила бързо, оперативно и без напрежение, в рамките на четири часа.
„Общо десет са обектите, които бяха премахнати по целия южен тротоар на ул. „Дилянка” в махалата. Това включва три масивни огради, заемащи част от тротоара, два метални павилиона, два метални навеса и едноетажна тухлена постройка. Премахнати бяха също масивна едноетажна постройка, представляваща фризьорски салон и павилион за продажба на закуски, който е масивна постройка“, обясни инж. Ральо Ралев. Той посочи, че принудителното изпълнение на заповедите се е извършило съвместно с Трето районно управление на полицията при Областната дирекция на МВР.
„Бутането на незаконни постройки в район „Северен“ не е акция, а процес. Всеки месец, независимо дали веднъж или два пъти, провеждаме тази битка срещу незаконното застрояване. Категорично няма да позволя да продължава незаконното заграждане на общински територии“, подчерта инж. Ральо Ралев. Районният кмет сподели, че жалбите, подадени от жители на махалите до Европейския съд по правата на човека и помощта, която им оказва Български хелзинкски комитет са пречка за по-експедитивното премахване на незаконните постройки.
„Има хора, които се обявяват за обществени защитници, пишат жалби и наемат скъпи адвокати, които блокират моите заповеди за отстраняване на незаконни постройки. Проблемът е, че Европейския съд ни задължава да осигурим друго жилище за обитателите на незаконните постройки, които премахваме. Не го приемам, защото след като си на чужд терен и си строил незаконно, това няма логика. В последното изложение, което написах относно жалба до Европейския съд, попитах кой ще носи отговорността за последствията, ако тези постройки паднат при земетресение като това в Мексико. Със сигурност те ще се срутят. Но кметът или съдията, който е наложил ограничителната мярка за премахване, ще носи такава отговорност? За мен най-естествено е съдията да носи тази отговорност. По тази логика аз като кмет мога да отида някъде и да застроя дадена територия. След това край – няма вадене от там“, коментира инж. Ральо Ралев.
Кметът на район „Северен“ каза още, че по-голямата част от сградите в „Арман махала“ и в „Шекер махала“ са незаконни. „Тук не говорим за масово премахване на къщи, а за такива, които са извън махалите и са новопостроени по незаконен път“, уточни Ралев.
„Аз се гордея с работата си. Не предприемам премахване на незаконни постройки от някакво садистично удоволствие, нито това ми е самоцел. Аз го правя, защото такъв е закона и затова хората са ме избрали. Не мога да застана пред всички 10 000 души, които са гласували за мен и да им кажа, че няма да се боря. Ще продължа да върша своята работа, дори и да ме заплашват“, категоричен е инж. Ральо Ралев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Започна принудителното премахване на 10 незаконни постройки в „Шекер махала“ в район „Северен“

Пловдив: Започна принудителното премахване на 10 незаконни постройки в „Шекер махала“ в район „Северен“

28 Септември 2017 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Започна принудителното премахване на 10 незаконни постройки в „Шекер махала“ в пловдивския район „Северен“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив районният кмет инж. Ральо Ралев. По думите му дейностите са започнали днес, след като вече са преминали всички законови процедури. „Ще се премахнат 10 незаконни постройки по целия южен тротоар на ул. „Дилянка” в махалата. Това включва три масивни огради, заемащи част от тротоара, два метални павилиона – нерегламентирани търговски обекти, два метални навеса, едноетажна тухлена постройка, която също е нерегламентиран търговски обект. Ще се премахнат също масивна едноетажна постройка, представляваща фризьорски салон и павилион за продажба на закуски, който е масивна постройка“, обясни инж. Ральо Ралев. Той посочи, че принудителното изпълнение на заповедите се извършва съвместно с Трето районно управление на полицията при Областната дирекция на МВР. Ральо Ралев припомни, че в началото на тази седмица бяха премахнати и два броя незаконни дървени навеси на бул. „Дунав” в града.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.