НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:18

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Хорст Зеехофер: Преговорите между ХСС и ХДС са най-сложните от 1976 година насам

Хорст Зеехофер: Преговорите между ХСС и ХДС са най-сложните от 1976 година насам

2 Октомври 2017 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Министър-председателят на Бавария и председател на Християн-социалния съюз Хорст Зеехофер призова за сключване на споразумение по горната граница на приеманите в Германия мигранти преди канцлерът на Германия Ангела Меркел да започне преговори за сформиране на коалиция с другите партии, предаде Politico.
Според Зеехофер идните преговори между Меркел и него ще бъдат „най-сложните от 1976 г. насам“, когато Християн-социалният съюз заплашва да разпусне Съюза (ХДС/ХСС). Баварската партия иска ХДС да въведе горна граница за приема на бежанци в Германия и иска тя да бъде установена на 200 хил. – политика, срещу която Меркел е против.
Зеехофер призова ХДС и ХСС да се споразумеят по въпроса до тази неделя, посочвайки, че преговорите за формиране на управляваща коалиция с останалите партии няма да започнат без двете съюзни организации да установят общи позиции по определени въпроси.


Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Галъп интернешънъл“: 50% от пълнолетните българи са обнадеждени от резултатите на изборите в Германия

„Галъп интернешънъл“: 50% от пълнолетните българи са обнадеждени от резултатите на изборите в Германия

2 Октомври 2017 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. 50% от пълнолетните българи са обнадеждени от резултатите на изборите в Германия. Това показват данни от експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“. 21% от участвалите в допитването заявяват, че резултатите от изборите в Германия са по-скоро разочароващи, а 29% не могат да преценят или нямат отговор.


Експресният сондаж на „Галъп интернешънъл“ по важните напоследък теми е проведен на 26-27 септември сред 1000 пълнолетни българи, чрез интервю по телефон в панелна извадка, която осигурява национална представителност на данните. Сондажът е проведен веднага след референдума в Иракски Кюрдистан, в навечерието на референдума в Каталуния и непосредствено преди ескалацията на ситуацията в Хасково.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Анна Кръстева, политолог: Съставянето на коалиция в Германия е задача с повишена трудност

Проф. Анна Кръстева, политолог: Съставянето на коалиция в Германия е задача с повишена трудност

30 Септември 2017 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Съставянето на управленска коалиция в Германия е задача с повишена трудност. Това коментира в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Анна Кръстева по повод предстоящите преговори за съставяне на ново правителство на Германия. По думите ѝ въпреки всичко е малко вероятно да се стигне до правителство на малцинството. „Очаквам месеци коалиционни преговори, защото партньорите имат противоположни позиции по почти всички въпроси. Напълно реалистични са тези прогнози. Няма голяма подкрепа за правителство на малцинството в общественото мнение. Германия е страна на консенсусна политика и не се гледа добре на такъв вариант, но ако не се стигне до коалиционно правителство и до правителство на малцинство, другият възможен вариант са нови избори, които също не се възприемат добре, защото ситуацията е много променлива, непредвидими биха били резултатите. Така че изключително динамична, проблематична ситуация. Ще видим политическата виртуозност на Меркел, огромният ѝ управленски, политически и коалиционен опит, дали ще намери тази магическа буквално формула да обедини четири партии в работещо правителство", каза още Анна Кръстева. Според нея резултатите от изборите за Бундестаг са политическо земетресение от една страна, но от друга европейска нормализация, с оглед на аналогични процеси и в другите страни. Тя добави, че новата коалицията би могла да повлияе и на европейската политика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Свободните демократи предложиха компромис за тавана на бежанците

Die Welt: Свободните демократи предложиха компромис за тавана на бежанците

28 Септември 2017 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. В спора за въвеждане на горна граница за броя на приеманите бежанци в Германия, генералният секретар на Свободната демократическа партия (СвДП) Никола Беер призова за постигането на компромис с Християнсоциалния съюз на Хорст Зеехофер, който постави като категорично условие определянето на таван за бежанците, съобщава националният ежедневник Die Welt.
„Ние се противопоставяме на строга горна граница в приемането на търсещи убежище. Но трябва да поговорим за предела на възможностите за интеграция на нашата страна“, заяви Беер пред германските медии.
Тя припомни, че свободните демократи искат „закон за имиграцията, който прави ясно разграничение между търсещите убежище по политически или религиозни причини, предоставяне на временна закрила за бежанците и имиграция, категоризирана по точкова система по канадския модел". На тази тристепенна база ще бъдат определени и възможностите на Германия за интеграция.
Беер подчерта, че не бива да се издигат непреодолими препятствия преди започването на преговорите за коалиция. Дори и да няма гаранции за успех, би било грешно да не се предприема опит за дискусия, изрази увереност генералният секретар на СвДП.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Фрауке Петри се оттегля от „Алтернатива за Германия“ – и други също я последваха

Die Zeit: Фрауке Петри се оттегля от „Алтернатива за Германия“ – и други също я последваха

26 Септември 2017 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри обяви оттеглянето си от партията. „Ясно е, че тази стъпка ще бъде осъществена“, заяви изненадващо Петри в Дрезден, без да уточнява точната дата, на която ще осъществи намеренията си, пише националният ежедневник Die Zeit. Петри подаде оставка и като председател на парламентарната фракция на „Алтернатива за Германия“в саксонския парламент.
Примерът на Петри бе последван от още двама членове на популистката партия – Уве Вюрлитцер и Кирстен Мустер, която се отказа от поста вицепредседател на фракцията на „Алтернатива за Германия“ в провинция Саксония.
Лидерът на партията за провинция Северен Рейн-Вестфалия, Маркус Претцел, който е и спътник на Петри в живота, също напуска редиците на „Алтернатива за Германия“, като поясни, че това ще се случи на следващото заседание на партията.
В деня след изборите за Бундестаг Петри обяви, че няма да води фракцията на партията във федералния парламент в Берлин. Решението й бе приветствано от мнозина нейни съпартийници.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Фрауке Петри обяви оттеглянето си от „Алтернатива за Германия“

FAZ: Фрауке Петри обяви оттеглянето си от „Алтернатива за Германия“

26 Септември 2017 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Берлин. Още една изненадваща новина от десните популисти – след като в понеделник съобщи, че няма да води парламентарната фракция на „Алтернатива за Германия“, днес лидерът й Фрауке Петри обяви оттеглянето си от партията, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Към настоящия момент Петри не разкрива какви са причините за решението й. Тя не пожела да отговори на въпрос дали ще създаде нова партия в Германия.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Гледайте Германия и мислете за България – една от причините за ситуацията там са безпринципните големи коалиции

Корнелия Нинова, БСП: Гледайте Германия и мислете за България – една от причините за ситуацията там са безпринципните големи коалиции

26 Септември 2017 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Гледайте Германия и мислете за България – една от причините за ситуацията там са безпринципните големи коалиции. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията във връзка с изборите в Германия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съюзът ХДС /ХСС с кандидат Ангела Меркел получава спрямо предишните избори 2013 г- с 8 % по-малко подкрепа. Социалдемократите спрямо предишните - с 5 % по-малко подкрепа“, отбеляза Нинова. По думите й за пръв път в следвоенната история на Германия влиза „Алтернатива за Германия“ с близо 13 %. „Тепърва коментатори, анализатори правят анализите, ще дават коментари. Изключително е важно какво ще се случи в следващите дни в Германия, не само за германския народ, а и за бъдещето на ЕС при формирането на правителството“, заяви Нинова. Според нея една причина убягва на анализаторите за случилото се в Германия. „Ние бихме искали да наблегнем на тази причина. Тя е изговорена от нас още през април месец. Големите коалиции унищожиха системните партии, традиционната политика“, каза Нинова. По думите й това е практиката на политическата класа в България през всичките 27 години. „Една от причините да се стигне до този резултат в Германия са безпринципните големи коалиции“, заяви лидерът на БСП. Тя поясни, че когато политиците се обединяват за собствен интерес, а не в интерес на народа, се получава такъв резултат. „Пет месеца по-късно от нашите избори позицията ни против коалиция с ГЕРБ се потвърждава дори чрез изборите в Германия. Не го казваме случайно това. Казваме го на наши и на чужди, които в момента продължават, скривайки се зад името "интереса на България" да работят за сливането на БСП и ГЕРБ: Гледайте Германия и мислете за България", каза Нинова. Според нея съюз между ляво и дясно би бил пагубен.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SZ: След фиаското на ХСС на изборите за Бундестаг – поискаха оставката на Хорст Зеехофер

SZ: След фиаското на ХСС на изборите за Бундестаг – поискаха оставката на Хорст Зеехофер

26 Септември 2017 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Слабите резултати на Християнсоциалния съюз (ХСС) от неделния вот за федерален парламент на Германия станаха причина да бъде поискана оставката на лидера й Хорст Зеехофер, пише баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.
Депутатът от регионалния парламент в Мюнхен Александър Кьониг призова Зеехофер да се оттегли от ръководството на партията. „Имаме нужда от друг кандидат за местните избори“, заяви Кьониг, като за заместник на Зеехофер предложи баварския финансов министър Маркус Зьодер „или друг подходящ кандидат“.
В неделя Съюзът (ХДС/ХСС) почули един от най-слабите резултати в историята си. Това, разбира се, е удар за партията, но ХСС на Хорст Зеехофер понесе още по-сериозна загуба – подкрепата за нея падна с 10 %, в сравнение с вота през 2013 г. Точно тук и социолозите сгрешиха в прогнозите – очакваше се ХСС да събере 47 % от гласовете в Бавария.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Новият германски парламент ще бъде с 300 млн. евро по-скъп от предходния

Die Zeit: Новият германски парламент ще бъде с 300 млн. евро по-скъп от предходния

26 Септември 2017 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. В новия германски парламент ще влязат рекорден брой депутати – 709, а това означава и много допълнителни разходи за издръжката им, коментира националният ежедневник Die Zeit.
Поставянето на допълнителни кресла в заседателната зала и осигуряването на нови стаи за депутатите ще са необходими още 300 млн. евро, които ще платят германските данъкоплатци. В цената са калкулирани офис консумативите, лаптопите, мобилните телефони, храната и дори пътуванията на народните представители.
Месечно всяка парламентарна група в Бундестага получава по 411 313 евро и отделно по 8586 евро за всеки депутат. До този момент годишната сметка възлиза на 88 млн. евро, но с двете нови фракции в парламента – на „Алтернатива за Германия“ и Свободната демократическа партия (СвДП), разходите ще се увеличат с около 20 млн. евро на година.
„XXL Бундестагът“ означава и „извънгабаритните разходи“, предупреди председателят на Асоциацията на данъкоплатците Райнер Холцнагел.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Prague Monitor: Чешкият президент пожела на Ангела Меркел успех в коалиционните преговори

The Daily Prague Monitor: Чешкият президент пожела на Ангела Меркел успех в коалиционните преговори

26 Септември 2017 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Прага. Държавният глава на Чешката република Милош Земан поздрави Ангела Меркел за победата на изборите за федерален парламент на Германия и й пожела успех в трудните преговори за съставяне на новата управляваща коалиция в Берлин, пише столичният ежедневник The Daily Prague Monitor.
Земан не коментира изборния резултат на „Алтернатива за Германия“ – дясната популистка партия на Фрауке Петри, която влиза в парламента за първи път след създаването си през 2013 г.
Чешкият президент благодари единствено за положителното развитие на двустранните отношения между Берлин и Прага, за което Меркел „допринесе с активен и позитивен подход“.
„Радвам се, че въпреки наличието на теми, по които имаме различни възгледи, дискусията между нашите страни винаги е била професионална и прагматична", подчерта Земан. Той припомни, че е провел среща с Меркел през миналата година и изрази надежди през следващите години да има възможност отново да разговаря лично с нея.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Дългият път към „ямайска коалиция“ или защо новото правителство на Германия може да бъде съставено едва в началото на следващата година

Focus: Дългият път към „ямайска коалиция“ или защо новото правителство на Германия може да бъде съставено едва в началото на следващата година

26 Септември 2017 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Изборите за Бундестаг приключиха и победителите вече са ясни, но съставянето на новата управляваща коалиция в Берлин може да отнеме месеци. Според изданието Focus има няколко ключови фактори, които може да възпрепятстват формирането на коалиция преди началото на следващата, 2018 г.
На първо място редакцията поставя изборите за регионален парламент в провинция Долна Саксония. Те са насрочени за 15 октомври и едва ли преди приключването им ще бъдат предприети стъпки за коалиция на федерално ниво. По този начин няма да бъде повлияно на предизборната кампания в провинцията.
Втория фактор е графикът на двете партии, разглеждани като потенциални коалиционни партньори на Съюза (ХДС/ХСС) – Свободната демократическа партия (СвДП) и най-вече – „Зелени“, които ще вземат решение дали да участват в новото правителство не по-рано от 30 септември.
И двете партии обаче искат да гласуват резултата от коалиционните преговори, преди да обявят решението си. Това вероятно няма да се случи по-рано от ноември или декември, когато са предвидени партийните им конгреси.
Третият фактор, който ще забави съставянето на новото правителство, е трудността на самите преговори между партиите. До този момент в Бундестага не е управлявала „ямайска коалиция“, припомнят от редакцията.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Stern: Партиите се събират на първо заседание след изборите за Бундестаг

Stern: Партиите се събират на първо заседание след изборите за Бундестаг

26 Септември 2017 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Два дни след изборите в Бундестага политическите партии се събират за първа среща в Берлин, съобщава изданието Stern.
Избраните 94 депутати от „Алтернатива за Германия“ ще заседават от 11 часа (местно време). В 14 часа (местно време) е срещата на „Зелени“ и членове на Свободната демократическа партия (СвДП). Бивши и настоящи депутати от Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП ще се съберат последни, в 15 часа (местно време).
След завръщането си в парламента, свободните демократи бяха първите, които проведоха заседание след изборите за Бундестаг. Те се събраха в Берлин още в понеделник.
С 709 депутати, 19-тият Бундестаг на ФРГ ще бъде най-големият в историята на страната, припомня изданието.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Британският финансов сектор иска споразумение за свободна търговия с ЕС

The Guardian: Британският финансов сектор иска споразумение за свободна търговия с ЕС

26 Септември 2017 | 03:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лондон и Франкфурт ще загубят пред Ню Йорк и Сингапур, освен ако не бъде подписано споразумение за свободна търговия между Великобритания и Европейския съюз, заявиха водещи бизнеси от лондонското Сити, цитирани от The Guardian.
Доклад от ключови банки, адвокатски кантори и фондови мениджъри във Великобритания предлага свободно търговско споразумение, което да влезе в сила, след като Великобритания излезе от Европейския съюз.
Подобна сделка би позволила на британските и базираните в ЕС компании да продават продуктите и услугите си без тарифи, такси или квоти в пазарите на всяка страна след Брекзит.
Твърди се, че Брекзит може да има негативни ефекти върху британските пенсионери и други клиенти, които живеят в ЕС, ако „паспортните“ права, които позволяват на британските финансови компании да търгуват свободно в единния пазар, бъдат загубени.
Решението на подобни проблеми е начертано от „Международната регулаторна стратегическа група“, която се финансира от „Градската корпорация на Лондон“ и лобистката група „TheCityUK“.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реакции и коментари в България след изборите за Бундестаг (ОБЗОР)

Реакции и коментари в България след изборите за Бундестаг (ОБЗОР)

25 Септември 2017 | 21:30 | Агенция "Фокус"
София. Ангела Меркел ще бъде канцлер на Германия и през следващите четири години, след като Съюзът (ХДС/ХСС), чийто кандидат за канцлерския пост е тя, печели изборите за федерален парламент на ФРГ. Общо 33,2 % от гражданите на Германия гласуваха за Съюза (ХДС/ХСС), а за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - 20,8 % от избирателите. В следващия парламент двете партии ще имат съответно 217 и 139 места. Подкрепата и за тях обаче бележи значителен спад, в сравнение с предходните избори за Бундестаг от 2013 г. Трета политическа сила стана популистката "Алтернатива за Германия" на Фрауке Петри. Съгласно предварителните данни, крайнодясната партия получава гласовете на 13,4 % от избирателите и влиза за първи път след създаването си през 2013 г. във федералния парламент на Германия с 89 мандата, а с това става и първата крайнодясна политическа формация, която влиза в парламента в следвоенната история на страната.
Резултатите от изборите в Германия предизвикаха вълна от реакции и коментари у нас. Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес до Ангела Меркел по случай изборната й победа. „Подкрепата на избирателите е най-красноречивият израз на високата оценка за успеха на държавническата Ви политика и визия за развитие на Германия и Европа“, пише в своя адрес президентът. В писмото си Румен Радев изразява желанието на българския народ за задълбочаване и укрепване на приятелските отношения между България и Германия, основани на дълбоки исторически връзки и конструктивно сътрудничество в рамките на ЕС и на НАТО. „Само с общи усилия можем успешно да се справим със съвременните предизвикателства и да допринесем за изграждането на силна и просперираща Европа в един по-справедлив и мирен свят“, пише още държавният глава до Ангела Меркел.
Министър-председателят Бойко Борисов също изрази своите поздравления за изборната победа на Християндемократичeския съюз в писмо до канцлера Ангела Меркел. „Резултатите от тези избори бяха от критична важност за бъдещето на обединена Европа и получената подкрепа на мнозинството от избирателите е най-високото признание за провежданата от Вас политика, която вече 12 последователни години е насочена към благополучието на германския народ и към изграждането на силна и просперираща Европа“, посочва премиерът. Той подчертава, че като лидер на най-силната политическа сила в Германия Ангела Меркел ще може и занапред да разчита на България като приятел и стратегически партньор в ЕС и НАТО.
Пред журналисти във Враца заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов отбеляза, че ,езултатите от изборите в Германия са добри за демокрацията и за бъдещето на Европейския съюз. По думите му резултатите в Германия ще дадат допълнителна стабилност и устойчивост в Европейския съюз. „За мен е много радостно, че за един кратък период от време минаха през избори редица страни и мога да кажа, че Франция и Германия се очертават като лидерите в Европейския съюз. Много бяха песимистите, много бяха тези, които говореха популистки и не даваха перспектива и шанс на Европейския съюз. А смятам, че сега всеки един от нас, минавайки през всички тези национални избори, успя да си направи съответната равносметка. И съм убеден, че през 2019 г., когато ще бъдат европейските избори, тогава действително Европейският съюз ще бъде много по-сплотен и много по-единен, отколкото през 2014 г., когато имаше много тежък период с над 1 млн. бежанци, които влязоха в Европа“, обясни Цветанов и уточни, че на 11, 12 и 13 октомври ще бъде на работно посещение в Мюнхен и в Берлин, където ще се срещне и с новите депутати от Бундестага. Той допълни, че за България изборите в Германия са шанс и възможност за по-добрата европейска перспектива и за постигане на цели като Шенген и Еврозоната.
Мария Стоянова, бивш дългогодишен кореспондент в Германия, коментира за „Фокус“, че изборите за Бундестаг няма да повлияят на политиката на Европа. Според Стоянова по отношение на външната си политика Германия се стреми да разрешава всички кризи и конфликти с цивилни средства и хуманитарна помощ. „Може за първи път Германия да има външен министър, който да бъде от турски произход. Тоест, дете на гастарбайтери, дошли във федералната република“, отбеляза още Мария Стоянова. Тя допълни, че досегашният канцлер Ангела Меркел носи на Германия увереност и сигурност в турбулентни времена, което стои в основата на преизбирането й на този пост.
Според политолога доц. Даниел Смилов Германия остава център на стабилността в Европейския съюз (ЕС). По думите му успехът на Меркел е бил очакван. „Неочакваното е по-доброто представяне на „Алтернатива за Германия“ и отливът от гласове на двете основни партии. Винаги когато една партия е на власт много дълго време, за повече от десетилетие, има и умора у избирателя. Той започва да търси други опции. В Германия имахме голяма коалиция, което означава, че двете основни партии са заедно в управлението и опозицията на практика остава или в малките политически партии или извън парламента. Така се отварят възможности за нови играчи, които в случая са използвани доста успешно от „Алтернатива за Германия“, коментира доц. Смилов. По думите му в този смисъл може да се каже, че успехът на Меркел е до известна степен помрачен от развитието на национал-популистката алтернатива. „Изборният резултат дава възможност на Меркел да продължи своята политика с известни корекции, както във вътрешен план, така и по отношение на Европейския съюз“, каза още политологът.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във Враца: Северозападът е приоритет на правителството и това гарантира растеж в региона

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във Враца: Северозападът е приоритет на правителството и това гарантира растеж в региона

25 Септември 2017 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Враца. „Идеята на поредицата срещи е да се създаде среда за подготовка и реализация на предстоящите местни избори. Преди тях ще се проведат изборите за европейски парламент, така че те могат да бъдат добър старт на предстоящия местен вот. Този избор ще бъде доста атрактивен, с местен акцент. Още от сега общинските съветници, кметовете на населените места и кметовете на общините трябва да започнат да мислят и да работят за следващия избор. Практиката показва, а това е и немският модел – местната власт е гръбнакът на една партия. Местната власт е една армия от хора, които работят и са в постоянна комуникация с хората и избирателите”. Това каза във Враца председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Той участва в областно събрание на структурата в града. Цветанов акцентира върху усилията, които полага правителството за развитието на региона. „Северозапада е особен приоритет, което гарантира растеж. Но това не може да стане с магическа пръчка. В момента е приоритетно да се направи четирилентовия път между Ботевград и Мездра. Има още много какво да се желае, но всичко това са процедури, които трябва да се изпълнят. Страната сега е стабилна. Средствата, които сега се влагат и по ОП „Региони в растеж“ - 624 млн. лева, и по Програмата за селските райони общо 1,5 млрд. лева, гарантират тази стабилност. В момента приоритет е образованието, като всяка следваща година парите в сектора ще се увеличават. От 1 октомври се повишава и минималната пенсия на 200 лв. Тези две мерки възлизат на повече от 500 млн. лева. Това променя живота на всички ни“, заяви Цветан Цветанов. На срещата присъстваха народните представители от ГЕРБ Петя Аврамова и Красен Кръстев, общинският ръководител на партията Малина Николова, кметове на общини от ГЕРБ, общински ръководители и организационни секретари от областта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов участва в предизборна среща в село Нивянин

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов участва в предизборна среща в село Нивянин

25 Септември 2017 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Борован. Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов разговаря с жителите на село Нивянин, община Борован. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Той участва в предизборна среща заедно с кандидата на ГЕРБ за кмет на населеното място Елка Николова.
“Много е важен вашият избор дали да подкрепите партията, която днес управлява. Кандидатът на ГЕРБ за кмет на с. Нивянин Елка Николова категорично заяви, че няма да дели хората, а това е най-важното за един градоначалник. Често се случва в една предизборна кампания да се противопоставят хората. Ние сме тук пред вас и заставаме зад Елка, защото тя е доказала качествата си през всичките тези години“, коментира пред присъстващите Цветан Цветанов.
„Важно е, че когато застана пред вас, Елка Николова не обеща безумни неща. В политиката е от значение да обещаваш само това, което можеш да изпълниш. Когато отидете да гласувате на 8 октомври, направете информиран избор, защото вашият глас ще даде шанс и възможност да се избере човек, който е честен, който познавате много добре и който ще противодейства на всички, които използват прийом, различен от диалога. Бъдете активни и гласувайте. Подкрепете Елка Николова“, призова лидерът на ПГ на ГЕРБ.
Цветан Цветанов отбеляза, че в малките населени места винаги има предимно застаряващо население, което означава, че има остра нуждата от комуникация с кмета и то ежедневна. „Точно затова трябва да изберете човек, който има отговорността да е ваша подкрепа“, увери той.
Като доказателство за това, че Елка Николова изпълнява поетите към жителите на селото ангажименти, Цветанов посочи спирката за ученици, която ГЕРБ подари на населеното място и която неотдавна бе обещана от Николова.
Цветанов коментира и темата с интеграцията и заетостта на младите. „Трябва да им създадем условия да са заедно, да бъдат приятели и да са един отбор. Това обаче е възможно само с реални действия и политики. Поемаме ангажимента с колегите народни представители, с областния управител и кмета на Бяла Слатина да намерим механизмите, с които действително да помагаме“, каза зам.-председателят на ГЕРБ.
В предизборната среща участваха и народните представители от ГЕРБ инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев. Частичните местни избори в с. Нивянин се наложиха след като на 6 юли внезапно почина дългогодишният кмет на населеното място Милен Гайдарски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Резултатите от изборите в Германия са добри за демокрацията и за бъдещето на Европейския съюз

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Резултатите от изборите в Германия са добри за демокрацията и за бъдещето на Европейския съюз

25 Септември 2017 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Враца. Резултатите от изборите в Германия са добри за демокрацията и за бъдещето на Европейския съюз, защото знаем през какви периоди Германия беше стожерът за стабилността и запазването на съюза. Това каза пред журналисти във Враца заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите му резултатите в Германия ще дадат допълнителна стабилност и устойчивост в Европейския съюз. „За мен е много радостно, че за един кратък период от време минаха през избори редица страни и мога да кажа, че Франция и Германия се очертават като лидерите в Европейския съюз. Много бяха песимистите, много бяха тези, които говореха популистки и не даваха перспектива и шанс на Европейския съюз. А смятам, че сега всеки един от нас, минавайки през всички тези национални избори, успя да си направи съответната равносметка. И съм убеден, че през 2019 г., когато ще бъдат европейските избори, тогава действително Европейският съюз ще бъде много по-сплотен и много по-единен, отколкото през 2014 г., когато имаше много тежък период с над 1 млн. бежанци, които влязоха в Европа“, обясни Цветанов и уточни, че на 11, 12 и 13 октомври ще бъде на работно посещение в Мюнхен и в Берлин, където ще се срещне и с новите депутати от Бундестага.
„За България изборите в Германия са шанс и възможност за по-добрата европейска перспектива, за постигане на цели като Шенген, като Еврозоната. Убеден съм, че с този икономически растеж, който имаме днес – 3,6% и очакваме до края на годината той да достигне до 3,9%, и излишъка, който имаме, за да финансираме проектите, които са свързани с европейско съфинансиране, ще ни дадат повече възможности и по-голямо самочувствие“, каза още Цветанов и обясни, че стабилността на Европейския съюз пряко влияе върху българската политика, икономика и стабилност. По думите му самият факт, че ЕС е консолидиран и стабилен означава, че оперативните програми продължават да вървят. „Тази европейска солидарност, която получава страната ни, допринася за развитието на регионите и съм убеден, че както 624 млн. лева отиват за образователни инфраструктури, ще има и много пари, които ще стигнат до селските райони. И ще може действително да развием и тази инфраструктура, която ще даде възможност за повече безопасност по пътищата на отсечката от Ботевград и Мездра, за да можем да направим много добра свързаност между Враца, София и всички останали области като Монтана и Видин“, допълни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Враца: Зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов присъства на откриването на саниран жилищен блок в града

Враца: Зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов присъства на откриването на саниран жилищен блок в града

25 Септември 2017 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Враца. Важно е, че хората повярваха в Програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и повярваха, че това, което им се обещава от политиците може да бъде изпълнено. Kогато започна изпълнението на Програмата през 2014 година, мнозина саботираха процеса. Редица общини обаче успяха да направят необходимото и постигнаха успехи. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов при откриването на санирана жилищна сграда на бул. „2-ри юни“ № 70 във Враца, обновена по Националната програма за енергийна ефективност. Цветовете, в които е обновен блокът са синьо и жълто. На лицева страна на сградата, на син фон е поставен символът на Европейският съюз – кръг с 12 златни звезди. Разгъната застроена площ на е 3876,57 кв. м, стойността на сключения договор е на сключения договор - 536 094, 03 лв. без ДДС. На откриването на обновената сграда присъстваха и народните представители от ГЕРБ инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, кметът на Община Враца Калин Каменов, областният управител на Враца Малина Николова, живущи в жилищния блок и жители на Враца. Водосвет за здраве отслужи митрополит Григорий.
„Благодаря на кмета Калин Каменов за успеха, защото Община Враца беше една от последните, но вече сте в челните редици. Това означава, че и администрацията, и жителите на общината полагат усилия и всички заедно успяват. Благодаря за подкрепата на местната и изпълнителната власт, на правителството на Бойко Борисов и на народните представители от Враца, защото без тяхната помощ няма как да се осъществи връзката между местната, изпълнителната и законодателната власт“, заяви Цветан Цветанов.
„Ангажиментът, който имаме към Северозападна България, е изключително сериозен акцент в управлението на правителството на Бойко Борисов. Най-важната цел сега е изграждането на четирилентов път, свързващ Ботевград и Мездра, за да се облекчи трафикът и да се намали концентрацията на тежки пътнотранспортни произшествия“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Цветан Цветанов обясни, че по Оперативна програма „Региони в растеж“ са предвидени 624 млн. лева за подобряване на образователната и спортна инфраструктура, касаеща и енергийната ефективност на всички училища в България. „Нашето желание е програмата за енергийна ефективност да продължи. Това е вид социална политика, която стига пряко до хората. С програмата се подпомагат семействата и се удължава живота на сградите. Правим ги по-добри и по-комфортни за живеене“, категоричен бе Цветанов. Той допълни, че предстоят дебати по темата, след които парламентът ще приеме решение.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Какво се променя в Германия след изборите за Бундестаг (ОБЗОР)

Какво се променя в Германия след изборите за Бундестаг (ОБЗОР)

25 Септември 2017 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ангела Меркел ще бъде канцлер на Германия и през следващите четири години. Данните от гласуването показват, че изборите за федерален парламент на ФРГ, проведени в неделя, 24 септември, печели Съюзът (ХДС/ХСС), който получи подкрепата на 33% от гражданите.
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - 20,5 % от избирателите. Подкрепата и за двете партии бележи значителен спад, в сравнение с предходните избори за Бундестаг от 2013 г.
Минути след обявяването на първите неофициални резултати, рекордно ниски за социалдемократите, стана ясно, че голямата коалиция в Берлин отива в историята. "Мястото на ГСДП е в опозиция", потвърди фракционният лидер на партията Томас Оперман. Но това бе само първата промяна, която застига Берлин след неделяния вот за новия, 19-ти Бундестаг.

Ангела Меркел спечели четвърти канцлерски мандат, но ХСС претърпя поражение

Вече е ясно, че Съюзът (ХДС/ХСС) почули един от най-слабите резултати в историята си. Това, разбира се, е удар за партията, но Християнсоциалният съюз на Хорст Зеехофер понесе сериозна загуба – подкрепата за нея падна с 10 %, в сравнение с вота през 2013 г. Точно тук и социолозите сгрешиха в прогнозите – очакваше се ХСС да събере 47 % от гласовете в Бавария.
Но, както и самата Меркел отбеляза – стратегическите цели са постигнати: Съюзът (ХДС/ХСС) ще състави следващото правитество на Германия.

Десните популисти влизат в Бундестага

За първи път след създаването си през 2013 г. популистката „Алтернатива за Германия“ ще влезе в парламента с 89 мандата, след като 12,6 % от избирателите я подкрепиха с гласовете си.
Партията на Фрауке Петри ще бъде третата сила в Бундестага. Но популистите няма да участват в правителството – нито една от останалите германски партии не би се съгласила на коалиция с тях. „Алтернатива за Германия“ вероятно няма да получи и ролята на опозиционен лидер, която ще поемат социалдемократите.

Завръщането на свободните демократи в Бундестага

Младият лидер на свободните демократи Кристиан Линднер успя да изведе от кризата Свободната демократическа партия (СвДП), която бе подкрепена от 10,7 % от избирателите. Успехът е сериозен, като се има предвид, че при предходното гласуване за Бундестаг те свободните демократи не успяха да минат петпроцентната бариера за влизане в парламента.
СвДП се счита за естествен съюзник на партията на Меркел. Подобен коалиционен съюз биха одобрили и германските граждани, ако се съди по проучванията на общественото мнение. Но дори обединени, тези две партии няма да разполагат с абсолютно мнозинство в законодателния орган в Берлин. Ето защо Меркел вероятно ще започне преговори за коалиция и със „Зелените“ на Джем Йоздемир, които получиха 9,2 % от гласовете.

Броят на депутатите в Бундестага ще бъде рекордно висок

Новият федерален парламент на Германия ще бъде съставен от рекорден брой депутати – 709. До този момент най-големият Бундестаг в следвоенната история на страната бе съставен след изборите през 1994 г., когато в законодателния орган в Берлин влязоха 672-ма народни представители.
„Няма друга демокрация в света с толкова много места в парламента“, заяви политологът Йоахим Бенке още в изборния ден в Германия.
През последните четири години в германския парламент имаше 631 депутати. Обикновено броят им е 598. Влизането на свободните демократи и „Алтернатива за Германия“ налага въвеждането на т.нар. изравнителни мандати.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С изграждането на образователна спортна инфраструктура правителството помага за популяризирането на спорта

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С изграждането на образователна спортна инфраструктура правителството помага за популяризирането на спорта

25 Септември 2017 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Враца. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се включи в откриването на Европейската седмица на спорта във Враца. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Близо 150 ученици в три отделни възрастови групи премериха сили в организираните щафетни игри. Откриването се състоя на спортен комплекс „Христо Ботев“ – Враца и на него присъстваха още Ваня Колева, заместник-министър на младежта и спорта, кметът на община Враца Калин Каменов, областният координатор и народен представител инж. Петя Аврамова и общинският ръководител и областен управител Малина Николова.
„Правителството пое ангажимент да изгради образователна спортна инфраструктура, която ще даде допълнителна сила и масовост на спорта. В изградените физкултурни съоръжения децата ще могат да тренират спорт професионално. Закритата лекоатлетическа писта във Враца е изключително подходяща за подготовка. Разбира се, всяка една нова придобивка е добре приета. Затова приветствам кмета и народните представители за техните усилия във Враца да се случват подобни добри неща“, заяви Цветанов пред деца, родители и гости на събитието. Той посочи, че всички могат да се възползват както от Европейската солидарност, така и от новите 624 милиона, които ще бъдат вложени в образователната инфраструктура и спортните съоръжения.
Цветанов поздрави треньорите и участниците в щафетните ученически игри и изрази увереност, че съвременните треньорски програми ще изградят бъдещите световни и олимпийски шампиони. „България се гордее със своите шампиони и те са пример за идващите след тях“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N-tv: Ангела Меркел изрази готовност да разговаря с ГСДП за съставяне на коалиционно правителство

N-tv: Ангела Меркел изрази готовност да разговаря с ГСДП за съставяне на коалиционно правителство

25 Септември 2017 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. След обявяването на резултатите от неделния вот за федерален парламент, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обяви, че се оттегля в опозиция. Изглежда обаче Ангела Меркел не иска да приеме решението на партньора й в голямата коалиция – в рамките на пресконференция в Берлин в понеделник тя заяви, че желае да разговаря със социалдемократите за съставяне на правителство, предава телевизионният канал N-tv.
В преговорите за бъдеща коалиция Меркел включи „Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП). Лидерът на ХДС подчерта, че за Германия е от изключителна важност да има стабилно правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SZ: Ангела Меркел предложи Фолкер Каудер за фракционен лидер на ХДС

SZ: Ангела Меркел предложи Фолкер Каудер за фракционен лидер на ХДС

25 Септември 2017 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел предложи Фолкер Каудер да бъде преизбран за фракционен лидер на партията, съобщава баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.
В краткия си коментар след заседание в Берлин Меркел поясни единствено, че предложението й е срещнало широко одобрение в редиците на ХДС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Поздрави на Ангела Меркел и на Хорст Зеехофер, защото техните партии направиха за четвърти пореден път убедителен резултат

Премиерът Бойко Борисов: Поздрави на Ангела Меркел и на Хорст Зеехофер, защото техните партии направиха за четвърти пореден път убедителен резултат

25 Септември 2017 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Поздрави на Ангела Меркел и на Хорст Зеехофер, защото техните партии направиха за четвърти пореден път убедителен резултат. Това каза пред журналисти в Пловдив премиерът Бойко Борисов, след откриването на Международния технически панаир в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Борисов напомни, че и в тяхната държава има подобни проблеми с крайно десните и с останалите формации, както във всяка страна. „Но в Германия хората са доста прогнозируеми и виждайки този разклатен свят знаят как да гласуват”, добави Борисов. Той коментира това, което се случва в Корея, че летят изтребители и бомбардировачи на САЩ и на Русия. „Това или трябва да свърши, или ще доведе до фатална и за Европа развръзка”, каза Борисов и допълни, че всяка подобна криза, дори да е далеч от нас, се отразява зле на Европа. Премиерът пожела на Ангела Меркел бързо да състави правителство, тъй като Европа има нужда от това. По думите му България също е много обвързана с европейската икономика – освен с еврофондовете, и износът е главно за ЕС, а и оттам са големите постъпления в икономиката ни.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Даниел Смилов: „Ямайска коалиция“ е вариантът, който се очертава в Германия

Доц. Даниел Смилов: „Ямайска коалиция“ е вариантът, който се очертава в Германия

25 Септември 2017 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. „Ямайска коалиция“ е вариантът, който се очертава в Германия. Това каза политологът доц. Даниел Смилов, в интервю за Агенция „Фокус“ за резултатите от изборите в Германия.По думите му това е вариантът, след като Социалдемократите отказаха да преговарят за нова голяма коалиция. „Няма да е лесна и една коалиция със Свободните демократи и Зелените, защото това са партии, които имат и различни визии по отношение на Европейския съюз, на политиката в самата Германия. Меркел ще е принудена да прави доста компромиси. Интересното е, че те трябва да вървят в различни посоки. Все пак ми се струва, че това е доста реалистичен вариант, който все пак би дал възможност на канцлера Меркел в общи линии да продължи своята политика, която тя е водила дотук“, допълни Смилов. Той оцени позитивно хода на Социалдемократите да излязат в опозиция. „Когато наистина двете основни партии са във властта, това създава възможност за новодошли. Част от тях могат да бъдат от национал-популистки тип, както стана. В този смисъл, когато има партия като Социалдемократите в опозиция, недоволството, което се трупа срещу правителствените политики, образно казано ще бъде "обирано" от системна политическа партия, а не от радикални нови играчи“, коментира политологът. По думите му е интересна фрагментацията вътре в парламента, която се е получила. „Голям брой партии, въпреки факта, че Германия има висока бариера от 5 %. Тя в сравнителен план е доста висока и тази фрагментация всъщност следва от отслабването и отлива на гласове от двете основни партии. Печеливши не са само „Алтернатива за Германия“ и Левите, печеливши са и Свободните демократи и Зелените. Имаме ефекта на голямата коалиция, която все пак дълго време беше на власт. Умората от нея прелива очевидно гласове в по-малките партии. Това води до фрагментация“, допълни политологът.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Андреа Налес ще бъде новият фракционен лидер на ГСДП

ZDF: Андреа Налес ще бъде новият фракционен лидер на ГСДП

25 Септември 2017 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц предложи сегашния министър на труда Андреа Налес за председател на парламентарната фракция, предава телевизионният канал ZDF.
След обявяването на резултатите от неделяния вот за Бундестаг, рекордно ниски за социалдемократите, Шулц обяви оттеглянето на партията в опозиция и обеща да възвърне позициите й в обществото.
„Започваме нов сезон“, увери лидерът на ГСДП.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Даниел Смилов: Ангела Меркел постигна целта си с мигрантите - направи един огромен хуманитарен жест и успя да остане на власт в много тежка ситуация

Доц. Даниел Смилов: Ангела Меркел постигна целта си с мигрантите - направи един огромен хуманитарен жест и успя да остане на власт в много тежка ситуация

25 Септември 2017 | 12:36 | Агенция "Фокус"
София. Ангела Меркел постигна целта си с мигрантите - направи един огромен хуманитарен жест и успя да остане на власт в много тежка ситуация. Това каза политологът доц. Даниел Смилов в интервю за Агенция „Фокус“ за резултатите от изборите в Германия. По думите му това за него е белег за много висока проба политика.
Според него дългият период във властта води до известна умора. „Мнозина обвиняват Меркел в грешки и специално в това, че тя е призовала всички мигранти към Германия. Това разбира се, не е вярно. Това, което каза е, че ще се приемат бежанци, не икономически мигранти. Разбира се, критики към нея могат да бъдат отправяни към логистиката на цялото това гигантско усилие. След нейния анонс наистина тръгнаха огромни групи от хора. Този процес доведе до сцени, които уплашиха мнозина не само в Германия, но и отвъд пределите на страната“, поясни политологът.
„Победата ѝ се дължи на два фактора. Първият е, че икономическата политика на Германия е успешна. Всички показатели на страната са добри, безработицата е доста ниска. Това дава и перспектива за в бъдеще на консерваторите да продължат със своята икономическа линия. Вторият фактор е, че на фона на развитието в държави като САЩ, Великобритания, политиката на Меркел изглежда доста по-разумна, основана на дългосрочни принципи и най-вече предвидима“, коментира доц. Смилов. Той посочи, че избирателите в Европа са се уплашили от резултатите от изборите и референдумите в държави като Великобритания и САЩ и са предпочели решения, които са в по-традиционна посока. „Все пак Меркел стоеше доста по-добре от своите основни конкуренти в Германия - Социалдемократите, които като че ли пострадаха най-много от тази широка коалиция. Сега взеха правилното решение да останат в опозиция. Кои са причините за отлива на гласове – споменах вече една от тях. Дългият период във властта води до известна умора“, поясни доц. Смилов. По думите му, въпреки икономически позитивното развитие на Германия, има групи, които не успяват да получат пропорционално своя дял от този успех. Доц. Смилов посочи, че части от работническата класа и източно-германците се чувстват по-маргинализирани и това води до доста висок вот за други партии точно в тези групи в Германия. Партии като левите и „Алтернатива за Германия“ успяха да мобилизират недоволството сред части от населението срещу политиката на Меркел.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Даниел Смилов: Ангела Меркел спечели четвърти мандат като канцлер и това по всякакви критерии е огромен успех - Германия остава център на стабилността в ЕС

Доц. Даниел Смилов: Ангела Меркел спечели четвърти мандат като канцлер и това по всякакви критерии е огромен успех - Германия остава център на стабилността в ЕС

25 Септември 2017 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Ангела Меркел спечели четвърти мандат като канцлер и това по всякакви критерии е огромен успех - Германия остава център на стабилността в Европейския съюз (ЕС). Това каза политологът доц. Даниел Смилов в интервю за Агенция „Фокус“ за резултатите от изборите в Германия. Според него успехът на Меркел е бил очакван. „Неочакваното е по-доброто представяне на „Алтернатива за Германия“ и отливът от гласове на двете основни партии. Винаги когато една партия е на власт много дълго време, за повече от десетилетие, има и умора у избирателя. Той започва да търси други опции. В Германия имахме голяма коалиция, което означава, че двете основни партии са заедно в управлението и опозицията на практика остава или в малките политически партии или извън парламента. Така се отварят възможности за нови играчи, които в случая са използвани доста успешно от „Алтернатива за Германия“, коментира доц. Смилов. По думите му в този смисъл може да се каже, че успехът на Меркел е до известна степен помрачен от развитието на национал-популистката алтернатива. „Ако трябва да се даде обобщаваща оценка, все пак Германия остава центъра на стабилността в Европейския съюз. Изборният резултат дава възможност на Меркел да продължи своята политика с известни корекции, както във вътрешен план, така и по отношение на Европейския съюз“, коментира политологът.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N-tv: „Зелените“ демонстрираха готовност за компромис за съставяне на „ямайска коалиция“

N-tv: „Зелените“ демонстрираха готовност за компромис за съставяне на „ямайска коалиция“

25 Септември 2017 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изборите за Бундестаг партията „Зелени“ на Джел Йоздемир демонстрира готовност за компромиси с цел съставяне на „ямайска коалиция“, предава телевизионният канал N-tv.
„Ще тряба да направим компромиси“, заяви лидерът на партията Джем Йоздемир.
Същевременно друг представител на „Зелените“ - Антон Хофрайтер, подчерта, че партията не е единствената възможност за съставяне на новото правителство в Берлин. Още в края на тази седмица партията ще формира екип за преговори, потвърди Хофрайтер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Свободните демократи потвърдиха готовността си да управляват в „ямайска коалиция“

ZDF: Свободните демократи потвърдиха готовността си да управляват в „ямайска коалиция“

25 Септември 2017 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Генералният секретар на Свободната демократическа партия (СвДП) Никола Беер потвърди готовността на германските либерали да управляват страната в „ямайска коалиция“, т.е. заедно със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“.
„Но ще влезем в управлението, само е възможно да изпълним нашата предизборна програма“, предупреди Беер в предаването Morgenmagazin на телевизионния канал ZDF.
„Ямайската коалиция“ е най-вероятен вариант за бъдещето федерално правителство на Германия. Преговорите за съставянето му трябва да приключат до 24 октомври 2017 г., припомня медията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фрауке Петри: Целта е поемане на властта през 2021 г.

Фрауке Петри: Целта е поемане на властта през 2021 г.

25 Септември 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на популистката партия „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри заяви в рамките на пресконференция в понеделник, че гражданите на ФРГ се надяват на истинска нова сила във федералния парламент, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Петри обаче подчерта категоричо, че целта на партията й е през 2021 г. да поеме властта. Лидерът на „Алтернатива за Германия“ не пропусна да отбележи, че медиите имат отговорност за негативния образ на партията в обществото.
В сутрешните часове на понеделник Петри изненадващо се оказа от участие в парламентарната група на популистката партия. Съответното съобщение тя направи пред медиите. Съдейки по реакциите на останалите членове на партията, присъстващи на пресконференцията, съобщението на лидера на „Алтернатива за Германия“ бе изненада и за самите тях.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще посети област Враца

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще посети област Враца

25 Септември 2017 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов днес ще посети област Враца. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ във Враца и народен представител Петя Аврамова и депутата Красен Кръстев.
В 14:15 часа Цветан Цветанов ще се включи в откриването на Европейската седмица на спорта в спортен комплекс „Хр. Ботев”. В събитието ще участват и зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева, народните представители инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, областният управител Малина Николова и кметът на Община Враца Калин Каменов.
В 15:30 часа Цветан Цветанов ще открие саниран жилищен блок на Бул. „2-ри юни“ № 70 във Враца.
В 16:30 часа ще се проведе предизборна среща в Нивянин. Цветан Цветанов, народните представители от ГЕРБ инж. Петя Аврамова, Красен Кръстев и кандидатът за кмет на населеното място от партията Елка Николова ще разговарят с жителите на селото.
В 18:00 часа заместник-председателят на ГЕРБ ще участва в областно събрание на структурата във Враца. На мероприятието ще присъстват народните представители от ГЕРБ Петя Аврамова и Красен Кръстев, общинският ръководител на партията Малина Николова, кметове на общини от ГЕРБ, общински ръководители и организационни секретари от областта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Фрауке Петри се отказа от участие в парламентарната група на „Алтернатива за Германия“

FAZ: Фрауке Петри се отказа от участие в парламентарната група на „Алтернатива за Германия“

25 Септември 2017 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри изненадващо се оказа от участие в парламентарната група на популистката партия, съобщава вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Съответното съобщение Петри направи пред медиите в сутрешните часове на понеделник. Съдейки по реакциите на останалите членове на партията, присъстващи на пресконференцията, съобщението на лидера на „Алтернатива за Германия“ бе изненада и за самите тях.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Стоянова: Изборите за Бундестаг няма да повлияят на политиката на Европа

Мария Стоянова: Изборите за Бундестаг няма да повлияят на политиката на Европа

25 Септември 2017 | 10:12 | Агенция "Фокус"
София. Изборите за Бундестаг няма да повлияят на политиката на Европа. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ Мария Стоянова, бивш дългогодишен кореспондент в Германия. Според Стоянова по отношение на външната си политика Германия се стреми да разрешава всички кризи и конфликти с цивилни средства и хуманитарна помощ.
„Залага се изключително много на дейността на международни организации. На първо място - Организацията за обединените нации, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, но най-вече - в Европейския съюз, тоест, в този контекст едва ли ще има някакви новости, на които да сме свидетели, но може да се случи нещо много интересно. Може за първи път Германия да има външен министър, който да бъде от турски произход. Тоест, дете на гастарбайтери, дошли във федералната република“, коментира още Мария Стоянова.
Тя допълни, че досегашният канцлер Ангела Меркел носи на Германия увереност и сигурност в турбулентни времена, което стои в основата на преизбирането й на този пост.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейската преса не остана равнодушна към изборния успех на „Алтернатива за Германия“ (Агенция „Фокус“)

Европейската преса не остана равнодушна към изборния успех на „Алтернатива за Германия“ (Агенция „Фокус“)

25 Септември 2017 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Изборите за федерален парламент в Германия бяха следени с голям интерес не само от медиите в страната, но и от тези зад граница, които не останаха равнодушни към успеха на популистката „Алтернатива за Германия“. За европейската преса влизането на дясната националнистическа партия на Фрауке Петри в Бундестага е водещ акцент в темата за германските избори.


Мадрид. Испанският всекидневник El Pais отбелязва, че лидерът на Съюза (ХДС/ХСС) Ангела Меркел е изправена пред сложната задача да състави следващата управляваща коалиция в Берлин.
От редакцията подчертават, че преговорите за формиране на новото германско правителство може да продължат седмици или дори месеци. В същото време изданието алармира, че популистите на Фрауке Петри, чиято партия „Алтернатива за Германия“ получи близо 90 места в Бундестага, може да доминира бъдещите политически дебати в парламента.
***

Виена. Силното представяне на популистката „Алтернатива за Германия“ в неделния вот за федерален парламент в Берлин е тема, която занимава световните медии, които отправят предупреждения за опасността от влизането на крайнодесните в Бундестага.
Австрийският национален ежедневник Die Presse е уверен, че с изборните резултати германските избиратели са връчили с двугодишно закъснение сметката за бежанската криза. Освен със слабостта на управляващите във ФРГ, по друг начин не би могло да се обясни влизането на десните националисти в германския парламент, коментират от редакцията.
Според изданието отворената политика на Ангела Меркел към бежанците и масовата миграция са вдъхнали нов живот на антиевропейското движение на Фрауке Петри, което в противен случай щеше да остане в миналото.
***

Париж. През последните месеци членовете на популистката партия „Алтернатива за Германия“ не направиха нищо, за да изчистят демоничния си образ в очите на избирателите, коментира френският ежедневник Le Monde.
От редакцията отбелязват, че в предходните месеци партията на Фрауке Петри проведе кампания, базирана на съзнателна ксенофобия и ислямофобия, задълбочавайки още повече съмненията за националсоциалистическия й уклон. Стратегията обаче се оказа печеливша: „Алтернатива за Германия“ се облагодетелства от собствената си радикализация и в резултат спечели близо 90 места в Бундестага в Берлин.
Вечерният шок от неделя обаче е относителен – в края на краищата, Ангела Меркел ще остане на канцлерския пост в Германия още четири години.
***

Брюксел. Големите еврейски групи са изразили тревога и разочарование от влизането на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ в Бундестага като трета политическа сила, предаде The Guardian.
Йозеф Шустер от Централния еврейски съвет на Германия посочи, че партията „толерира крайнодесни мисли и агитира срещу малцинството“, добавяйки , че очаква другите партии в страната „да разкрият лицето на „Алтернатива за Германия“ и да свалят маската на техните празни, популистки обещания“.
Председателят на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер нарече канцлера на Германия Ангела Меркел „истински приятел на Израел и на еврейския народ“ и осъди „Алтернатива за Германия“ като „срамно реакционно движение, което припомня най-лошото от миналото на Германия“.
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Monde: „Алтернатива за Германия“ се облагодетелства от собствената си радикализация

Le Monde: „Алтернатива за Германия“ се облагодетелства от собствената си радикализация

25 Септември 2017 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Берлин/Париж. През последните месеци членовете на популистката партия „Алтернатива за Германия“ не направиха нищо, за да изчистят демоничния си образ в очите на избирателите, коментира френският ежедневник Le Monde.
От редакцията отбелязват, че в предходните месеци партията на Фрауке Петри проведе кампания, базирана на съзнателна ксенофобия и ислямофобия, задълбочавайки още повече съмненията за националсоциалистическия й уклон. Стратегията обаче се оказа печеливша: „Алтернатива за Германия“ се облагодетелства от собствената си радикализация и в резултат спечели близо 90 места в Бундестага в Берлин.
Вечерният шок от неделя обаче е относителен – в края на краищата, Ангела Меркел ще остане на канцлерския пост в Германия още четири години.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: За Ангела Меркел предстои решаване на сложната задача за съставяне на коалиция

El Pais: За Ангела Меркел предстои решаване на сложната задача за съставяне на коалиция

25 Септември 2017 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Берлин/Мадрид. Испанският всекидневник El Pais отбелязва, че лидерът на Съюза (ХДС/ХСС) Ангела Меркел е изправена пред сложната задача да състави следващата управляваща коалиция в Берлин.
От редакцията подчертават, че преговорите за формиране на новото германско правителство може да продължат седмици или дори месеци. В същото време изданието алармира, че популистите на Фрауке Патри, чиято партия „Алтернатива за Германия“ получи близо 90 места в Бундестага, може да доминира бъдещите политически дебати в парламента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев поздрави Ангела Меркел по случай победата на парламентарните избори в Германия

Държавният глава Румен Радев поздрави Ангела Меркел по случай победата на парламентарните избори в Германия

25 Септември 2017 | 09:42 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес до Ангела Меркел по случай изборната победа на коалицията Християндемократически съюз и Християнсоциален съюз на парламентарните избори в Германия, които се проведоха вчера. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Подкрепата на избирателите е най-красноречивият израз на високата оценка за успеха на държавническата Ви политика и визия за развитие на Германия и Европа“, пише в своя адрес президентът.
В писмото си Румен Радев изразява желанието на българския народ за задълбочаване и укрепване на приятелските отношения между България и Германия, основани на дълбоки исторически връзки и конструктивно сътрудничество в рамките на ЕС и на НАТО.
„Само с общи усилия можем успешно да се справим със съвременните предизвикателства и да допринесем за изграждането на силна и просперираща Европа в един по-справедлив и мирен свят“, пише още държавният глава до Ангела Меркел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: В няколко града се проведоха първи протести срещу влизането на „Алтернатива за Германия“ в Бундестага

ZDF: В няколко града се проведоха първи протести срещу влизането на „Алтернатива за Германия“ в Бундестага

25 Септември 2017 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Берлин. Около хиляда души излязоха във вечерните часове на неделя по улиците в Берлин, за да изразят несъгласието си с влизането на популистката партия „Алтернатива за Германия“ в следващия, 19-ти Бундестаг, предава телевизионният канал ZDF.
Демонстрантите се събраха на „Александерплатц“ – един от емблематичните площади във федералната столица, където партията на Фрауке Петри празнуваше изборните резултати. Протестиращите хвърляха бутилки, но като цяло обстановката остана спокойна.
В Кьолн, Франкфурт на Майн и Хамбург също бяха организирани спонтанни протести срещу „Алтернатива за Германия“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: „Алтернатива за Германия“ е подкрепена предимно от граждани, които традиционно се въздържат от гласуване

Focus: „Алтернатива за Германия“ е подкрепена предимно от граждани, които традиционно се въздържат от гласуване

25 Септември 2017 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Берлин. Съгласно данни, разпространени от водещите телевизионни канали ARD и ZDF след изборния ден във ФРГ, популистката „Алтернатива за Германия“ е подкрепена преди всичко от гражданите, които традиционно се въздържат от участие в гласуване, съобщава изданието Focus.
Партията на Фрауке Петри е съумяла да спечели подкрепата на 1,28 млн. негласуващи германци. Нито една друга партия от германската политическа сцена не може да се похвали с подобен успех. От останалите политически сили „Алтернатива за Германия“ е успяла да „открадне“ гласовете на около 740 хил. души.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Rheinische Post: След големия ден – Урсула фон дер Лайен не влиза в новия германски парламент

Das Rheinische Post: След големия ден – Урсула фон дер Лайен не влиза в новия германски парламент

25 Септември 2017 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. След еуфорията около изборната победа в централата на Християндемократическия съюз настъпва време за истинската равносметка от неделния вот на германците, коментира вестник Das Rheinische Post.
При пристигането си в партийната централа на ХДС в Берлин, федералният вътрешен министър Томас де Мезиер поздрави вежливо събралите се журналисти. В онези часове германският християндемократ все още не знаеше, че резултатите на Съюза (ХДС/ХСС) от изборите са толкова лоши, че оставят колегата му Урсула фон дер Лайерн извън новия, 19-ти Бундестаг. До този момент тя заемаше поста министър на отбраната на ФРГ.
В Берлин няма място и за вътрешния министър на Бавария Йоахим Херман – той също не спечели директен мандат за Бундестага.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Новият германски парламент ще бъде съставен от 709 депутати

FAZ: Новият германски парламент ще бъде съставен от 709 депутати

25 Септември 2017 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Новият федерален парламент на Германия ще бъде съставен от 709 депутати, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, като отбелязва, че до този момент най-големият Бундестаг в следвоенната история на страната е съставен след изборите през 1994 г., когато в законодателния орган в Берлин влизат 672-ма народни представители.
„Няма друга демокрация в света с толкова много места в парламента“, заяви политологът Йоахим Бенке още в изборния ден в Германия.
През последните четири години в германския парламент имаше 631 депутати. Обикновено броят им е 598. Влизането на свободните демократи и „Алтернатива за Германия“ налага въвеждането на т.нар. изравнителни мандати, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политически реакции сред парламентарните избори в Германия - I (ОБЗОР)

Политически реакции сред парламентарните избори в Германия - I (ОБЗОР)

25 Септември 2017 | 06:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. Изборите за германския бундестаг приключиха. Ангела Меркел ще бъде канцлер на Германия и през следващите четири години. Общо 33 % от гражданите на Германия гласуваха за Съюза (ХДС/ХСС), а за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - 20,5 % от избирателите. Подкрепата и за двете партии бележи значителен спад, в сравнение с предходните избори за Бундестаг от 2013 г. Трета политическа сила в Германия стана популистката "Алтернатива за Германия" на Фрауке Петри, получила 12,6% от гласовете.
Редица политици от целия свят изпратиха на Меркел поздравления, че е спечелила своя четвърти мандат.
„Моите поздравления за Ангела Меркел, истински приятел на Израел, във връзка с преизбирането ѝ за канцлер на Германия“, написа израелският министър-председател Бенямин Нетаняху на страницата си в социалната мрежа „Туитър“.
„Поздравления за моя колега Ангела Меркел за резултата от изборите! Ще продължим доброто си сътрудничество“, написа финландският министър-председател Юха Сипиля на профила си в социалната мрежа „Туитър“.
„Докато се провежда преброяването на гласовете в Германия, добрата Меркел продължава напред“, е коментарът на датският министър-председател Ларс Льоке Расмусен.
„Днес поздравих Ангела Меркел за нейната победа. Очаквам да продължим с нашето близко сътрудничество“, на свой ред заяви шведският премиер Стефан Льофвен.
„Искрени поздравления на Ангела Меркел - победителят на парламентарните избори в лидерът на мира и стабилността в Европа. Победа, която приближава възстановяването на териториалната цялост на Украйна и бъдещето ѝ в обединена Европа“, заяви президентът на Украйна Петро Порошенко.
Няколко крайнодесни политици поздравиха и "Алтернатива за Германия" за постигнатото. Редица политици и групи изразиха притеснения за това.
„Браво на нашите съюзници от „Алтернатива за Германия“ за историческото представяне. Това е нов знак, че хората от Европа се събуждат“, заяви председателят на френската партия "Национален Фронт" Марин Льо Пен от страницата си в социалната мрежа „Туитър“.
В свой коментар председателят на популистката холандска партия Герт Вилдерс посочи, че „Партията на свободата е номер две в Холандия, „Национален фронт“ е на второ място във Франция, „Алтернатива за Германия“ е номер три в страната си“. „Посланието е ясно. Ние не сме ислямски нации“, уверен е той.
„Влизането на „Алтернатива за Германия“ в Бундестага е голям шок, който рязко разкрива съмненията в обществото“, написа Европейският комисар по икономиката и финансите Пиер Московиси като коментар на профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Германската следвоенна демокрация е силна. Няма амалгама с 1933 година“, добави той. Йозеф Шустер от Централния еврейски съвет на Германия посочи, че партията „толерира крайнодесни мисли и агитира срещу малцинството“, добавяйки , че очаква другите партии в страната „да разкрият лицето на „Алтернатива за Германия“ и да свалят маската на техните празни, популистки обещания“.
Председателят на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер нарече канцлера на Германия Ангела Меркел „истински приятел на Израел и на еврейския народ“ и осъди „Алтернатива за Германия“ като „срамно реакционно движение, което припомня най-лошото от миналото на Германия“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: В Германия се очаква нова коалиция

Deutsche Welle: В Германия се очаква нова коалиция

25 Септември 2017 | 06:42 | Агенция "Фокус"
Берлин. При отчитане на намерението на ГСДП да излезе в опозиция, фактически единственият политически и математически вариант за нова управляваща коалиция в Германия ще бъде съюзът между ХДС/ХСС, СвДП и „Зелените“, предаде Deutsche Welle.
По-рано всички парламентарни партии изключиха възможността за сътрудничество с крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“.
Избирателната активност на изборите е 75,9%, докато на предишните избори през 2013 тя бе 71,5%.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реакцията на световния печат за изборите в Германия (ОБЗОР)

Реакцията на световния печат за изборите в Германия (ОБЗОР)

25 Септември 2017 | 06:16 | Агенция "Фокус"
Берлин. Изборите за германския бундестаг приключиха. Ангела Меркел ще бъде канцлер на Германия и през следващите четири години. Общо 33 % от гражданите на Германия гласуваха за Съюза (ХДС/ХСС), а за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - 20,5 % от избирателите. Подкрепата и за двете партии бележи значителен спад, в сравнение с предходните избори за Бундестаг от 2013 г. Трета политическа сила в Германия стана популистката "Алтернатива за Германия" на Фрауке Петри, получила 12,6% от гласовете.
Победата на Ангела Меркел на изборите, исторически най-ниският резултат на социалдемократите и влизането на „Алтернатива за Германия“ в Бундестага като трета политическа сила станаха основни теми за печата в страната, Европа и света.
„Граници на нормалността на Меркел“, пише на първа страница на националния ежедневник Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Цената, която сега трябва да плати Меркел“, е коментарът на Die Welt. „Всичко е преброено: загуба за Съюза и ГСДП“, сочи Der Tagesspiegel . „Отново с госпожата“, гласи заглавието на Die Zeit. „Първа опозиция – ГСДП са в свободно падане“, обръща внимание на лошото представяне на социалдемократите Der Spiegel. „Голямата коалиция се срива - Меркел е изправена пред трудни преговори по коалицията“, смята на свой ред Stern.
Германските избори са важна тема и във френския печат. Le Figaro отбелязва „Горчива победа за Ангела Меркел“. „Меркел спечели поражение“, сочи Liberation като заглавие. Le Parisien отбелязва, че „Победоносна, Меркел се надяваше на по-добър резултат".
„Ангела Меркел е осъдена на ямайската коалиция“, сочи австрийския Die Presse. „Сриване - Меркел печели - с тежки загуби, третата най-голяма сила е „Алтернатива за Германия“, сочи Kleine Zeitung.
И от другата страна на Ла Манша германските избори предизвикаха коментари. „Ангела Меркел печели четвърти мандат, но появата на „Алтернатива за Германия“ предизвиква протести“, сочи The Daily Telegraph. И The Independent отбелязва, че „Меркел печели четвърти мандат, но крайнодясната АзГ надминава всички очаквания“. The Guardian сочи, че тя е изправена пред „Мрачен избор – коалиция или правителство на малцинството“.
„Политическо земетресение в Германия“, тръби унгарският ежедневник Nepszava, докато Magyar Nemzet задава въпроса „Дали идва политическа промяна в Германия?“. Magyar Nemzet от своя страна отбелязва в заглавието си, че „Меркел постигна стратегическата си цел – да не е възможна нова голяма коалиция“.
"Политическото земетресение в Берлин: Първо място за Ангела Меркел, победа за крайнодясна „Алтернатива за Германия“, ГСДП са извън коалицията“, сочи гръцкия Ekathimerini.
Полската Gazeta Wyborcza обръща внимание на протестите, предизвикани от влизането на „Алтернатива за Германия“ – Протести срещу АзГ, които влязоха в Бундестага. „Долу нацистите“. Rzeczpospolita излиза със заглавие „Меркел за четвърти път“.
„Ангела Меркел създава история, но така прави и крайната десница“, пише на първата страница на New York Times. „Меркел на път към нов мандат в Германия, но крайната десница и разваля празнуването“, коментира Washington Post. The Hill е лаконичен: „Ангела Меркел е избрана за четвърти мандат“.
Русия също следи изборите. „Нова Меркел?“, пита Российская газета. „Коммерсант“ сочи „Безалтернативност за Германия“.
Обиколката на световния печат завършва с Турция. „Очите на Анкара са върху изборите в Германия“, сочи Hurriyet. Daily Sabah сочи, че „Меркел печели четвърти мандат, крайнодясната „Алтернатива за Германия“ е на трето място.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЦИК на Германия: Първи официални предварителни резултати от изборите за Бундестаг

ЦИК на Германия: Първи официални предварителни резултати от изборите за Бундестаг

25 Септември 2017 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Федералната избирателна комисия на Германия Дитер Зарайтер съобщи, че Съюзът (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел побеждава на изборите за Бундестаг, получавайки 33% от гласовете на избирателите. Това са официалните предварителни резултати, предаде ТАСС.
На второ място е Германската социалдемократическа партия, за която са гласували 20,5% от немците. За крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ са гласували 12,6% от избирателите. За Свободната демократическа партия – 10,7%, за „Зелените“ – 8,9%, докато за Лявата партия – 9,2 процента от гласоподавателите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мартин Шулц: Ангела Меркел е големият губещ на изборите

Мартин Шулц: Ангела Меркел е големият губещ на изборите

25 Септември 2017 | 05:06 | Агенция "Фокус"
Берлин. ГСДП отбеляза най-нисък изборен резултат в следвоенната си история като нейния председател Мартин Шулц заяви, че тези избори са „горчив час“ в „историята на социалдемокрацията, предаде Deutsche Welle.
„Голямата коалиция между ГСДП и Съюза (ХДС/ХСС) е изключена“, заяви Шулц, обещавайки, че партията му никога повече няма да влиза в коалиция с християндемократите. „Това правителство остава неизбрано и канцлерът Ангела Меркел остава големият губещ“, добави той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пиер Московиси: Изборите в Германия са голям шок

Пиер Московиси: Изборите в Германия са голям шок

25 Септември 2017 | 00:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар по икономиката и финансите Пиер Московиси заяви, че резултатът от парламентарните избори в Германия „рязко разкрива съмненията в обществото“, предаде Politico.
„Влизането на „Алтернатива за Германия“ в Бундестага е голям шок, който рязко разкрива съмненията в обществото“, написа той като коментар на профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Германската следвоенна демокрация е силна. Няма амалгама с 1933 година“, добави той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Курсът на еврото е спаднал с 0,4% след изборната изненада в Германия

Reuters: Курсът на еврото е спаднал с 0,4% след изборната изненада в Германия

24 Септември 2017 | 23:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Курсът на еврото е паднал на азиатските борси при откриването им в понеделник сутринта, след като първоначалните избори в Германия демонстрираха засилване на позициите на крайната десница, предаде Reuters.
Курсът на еврото спрямо долара е спаднал с 0,4% до 1,1906 долара. Ангела Меркел ще спечели четвърти дебат като канцлер, но ще трябва да изгради крехка коалиция. Въпреки победата нейният Съюз (ХДС/ХСС) отбеляза най-ниските изборни резултати от 1949 г. насам.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Герт Вилдерс поздрави „Алтернатива за Германия“ за изборния й успех

Deutsche Welle: Герт Вилдерс поздрави „Алтернатива за Германия“ за изборния й успех

24 Септември 2017 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Амстердам. Председателят на популистката холандска Партия на свободата Герт Вилдерс честити изборния успех на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ на изборите за Бундестаг, предаде Deutsche Welle.
Вилдерс публикува на профила си в социалната мрежа „Туитър“ свой снимка с лидера на „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри с коментар „ние винаги ще се борим за нашите страни и народи“.
В друг коментар Вилдерс посочи, че „Партията на свободата е номер две в Холандия, „Национален фронт“ е на второ място във Франция, „Алтернатива за Германия“ е номер три в страната си“. „Посланието е ясно. Ние не сме ислямски нации“, уверен е той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: В редица градове в Германия са започнали протести срещу влизането в „Алтернатива за Германия“ в парламента

Deutsche Welle: В редица градове в Германия са започнали протести срещу влизането в „Алтернатива за Германия“ в парламента

24 Септември 2017 | 23:02 | Агенция "Фокус"
Берлин. След историческия успех на партия „Алтернатива за Германия“ след парламентарните избори на 24 септември в редица големи градове на страната започнаха улични протести на опонентите на крайнодясната популистка партия, предаде Deutsche Welle.
Пред централата на „Алтернатива за Германия“ в Берлин са се събрали неколкостотин протестиращи с плакати „Расизмът не е алтернатива“, „АзГ са сборище на расисти“ и „Вън нацистите“. Полицията следи ситуацията и ограничава достъпа на демонстрантите в близост до централата.
Подобни протести са започнали и в град Кьолн. Демонстрантите са се събрали пред централната ЖП гара на града преди да започнат марш по улиците, носейки транспарант „Който е тих, съдейства“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.