НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:31

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Владимир Чуков, арабист: До военни действия от страна на Турция към кюрдската общност в Северен Ирак едва ли ще се стигне

Проф. Владимир Чуков, арабист: До военни действия от страна на Турция към кюрдската общност в Северен Ирак едва ли ще се стигне

27 Септември 2017 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. До военни действия от страна на Турция към кюрдската общност в Северен Ирак едва ли ще се стигне. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков по повод провелия се в Иракски Кюрдистан референдум за независимост, на който най-остро се противопоставят Анкара, Багдад и Техеран. „Има различни мотиви зад действията на трите държави, които са категорично против този референдум. Иран много ясно заяви, че те не искат да допуснат кюрдите да бъдат доминиращи в спорните райони. Турция гледа на допитването през погледа на своя вътрешнополитически кюрдски проблем, тъй като огромната част от кюрдите в света се намират именно там. Иран гледа от различна гледна точка. Освен че това е "вторият Израел", виждаме различни мотиви, което в някаква степен ги различава по отношение на причините и факторите срещу Кюрдистан. И трите държави са много ясно решени да преодолеят този източник на смущения и трудности, които до този момент са го нямали“, обясни той.
Проф. Владимир Чуков коментира, че след този 8-ми опит на кюрдите да си извоюват независима държава, съществува възможност да постигнат целта си, но само ако устоят при евентуални условия на пълно икономическо ембарго.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Iraqi News: Вицепрезидентът на Ирак призова за политически и икономически бойкот на Кюрдистан

Iraqi News: Вицепрезидентът на Ирак призова за политически и икономически бойкот на Кюрдистан

26 Септември 2017 | 22:06 | Агенция "Фокус"
Багдад. Вицепрезидентът на Ирак Нури ал Малики, който е и бивш президент на страната, призова за политически и икономически бойкот на Иракски Кюрдистан заради усилията на регионалното правителство да добие независимост от централното правителство в Багдад, предава Iraqi News.
По време на среща с италианския посланик в Багдад, Марко Карнелос, Малики е казал, че всяка инициатива за диалог с кюрдистанското правителство „трябва да се случи след като пропонентите на референдума се откажат от неконституционната схема, която е насочена срещу териториалния интегритет на Ирак“, според съобщение, публикувано от медийната служба на вицепрезидента.
Малики е отбелязал, че „референдумът на Кюрдистан ще има катастрофално въздействие върху региона.“
Вицепрезидентът на Ирак е краен противник на отделянето на кюрдския регион от Багдад. Докато кюрдите гласуваха в понеделник, той заяви, че плебисцитът е „обявяване на война срещу единството на Ирак“.
По-рано той написа съобщение, в което твърдеше, че иракските власти „няма да позволят основаването на още един Израел в северен Ирак“. Вероятно е той да е имал предвид откритата подкрепа на Тел Авив за кюрдския референдум.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Rudaw(Иракски Кюрдистан):  Президентът на Каталония е поздравил кюрдския си колега за референдума

Rudaw(Иракски Кюрдистан): Президентът на Каталония е поздравил кюрдския си колега за референдума

26 Септември 2017 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Ербил. Президентът на регионалното правителство на Каталония Карлес Пучдемон е поздравил кюрдския си колега Масуд Барзани за провеждането на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, предава кюрдската новинарска агенция Rudaw.
„Тази сутрин се обадих на президента Масуд Барзани, за да го поздравя за референдума. Пожелахме си големи успехи един на друг“, пише в съобщение в социалната мрежа Туитър, от Пучдемон.
Каталонците ще проведат свой референдум за отделяне от Испания в неделя (01.10), шест дни след кюрдския плебисцит.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Rudaw(Иракски Кюрдистан): Президентът на Кюрдистан Масуд Барзани обяви победа в референдума за независимост

Rudaw(Иракски Кюрдистан): Президентът на Кюрдистан Масуд Барзани обяви победа в референдума за независимост

26 Септември 2017 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Ербил. Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани обяви победа за гласувалите с „Да“ на референдума за независимост в автономния регион, по време на телевизионно обръщение към кюрдския народ. Той призова Багдад и съседните страни да уважат волята на милиони хора, гласували по този начин в понеделник, предава кюрдската новинарска агенция Rudaw.
„Вие – народът на Кюрдистан – вие не допуснахте да ви пречупят и сега, след като отговорихте с „да“ на въпроса за независимостта и с „не“ на Анфал, химическите атаки и геноцида, влезнахме в нов етап“, заяви Барзани.
Освен това, той каза, че в момента търси контакт с премиера на Ирак Хайдер ал Абади и с други, вярващи в диалога, за да започне преговори.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Iraqi News: Премиерът на Ирак даде 72 часа на кюрдите да предадат контрола върху летищата в техния регион

Iraqi News: Премиерът на Ирак даде 72 часа на кюрдите да предадат контрола върху летищата в техния регион

26 Септември 2017 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Багдад. Властите в Ирак са стигнали до решение да спрат въздушните съобщения с Кюрдистан в отговор на референдума за независимост, който се проведе в автономния регион в понеделник, предава Iraqi News.
Министър-председателят Хайдер ал Абади каза, че неговото правителство е взело решение да прекрати полетите до Кюрдистан и да блокира международните полети до региона, ако правителството в Ербил не предаде контрола върху летищата в контролирания от кюрдите регион на Ирак до 72 часа.
Абади на няколко пъти заплаши кюрдското правителство, че ще предприеме легални мерки, ако то продължи да се занимава с референдума за независимост, който според него е „неконституционен“. Парламентът в Багдад нареди на правителството да си върне контрола върху летищата и да разположи войници в кюрдските региони.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Star Lebanon: Висока явка на кюрдския референдум за независимост, въпреки заплахите

Daily Star Lebanon: Висока явка на кюрдския референдум за независимост, въпреки заплахите

26 Септември 2017 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Ербил/Сюлеймания. Кюрдите излязоха да гласуват масово в референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, игнорирайки натиска от Багдад, заплахите от Турция и Иран и предупрежденията на международната общност, че плебисцитът може да предизвика още един регионален военен конфликт. Резултатите от гласуването, организирано от властите на автономния кюрдски регион, се очаква да са твърдо в полза на отделянето от Ирак, но правителството не е задължено да предприеме действия, според резултатите, пише ливанското издание Daily Star Lebanon.
Все пак, плебисцитът ще даде мандат на лидера на кюрдите Масуд Барзани да води преговори за сецесията на богатия на петрол регион от Ирак.
Избирателната активност, сред 5,2 милиона имащи право на глас, е 78%, според данни от кюрдска медия и преброяването на гласовете вече е започнало и трябва да завърши в рамките на следващите 72 часа.
Избирателите имаха възможност да изберат „Да“ или „Не“, отговаряйки на въпроса: „Искате ли региона Кюрдистан и кюрдските райони извън (Кюрдистанския) регион да станат независима държава?“
За иракските кюрди – част от най-голямата етническа група, която няма държава – референдумът предостави историческа възможност, въпреки международния натиск за отмяната му.
„Било е и по-зле, виждали сме несправедливости, убийства и блокади“, заяви избирател, чакащ да пусне гласа си в секция в столицата Ербил, докато група от усмихнати жени, облечени в шарени кюрдски рокли, излезе от училището, показвайки пръстите си, изцапани с мастило – знак, че са пуснали гласа си.
В етнически смесения град Киркук, кюрдите, пеейки и танцувайки, се събраха масово около избирателните секции.
Междувременно, в град Сюлеймания, който е център на политическата опозиция на Барзани, опашките пред секциите са били по-къси от тези в Ербил. Освен това, из самия град има по-малко билбордове относно референдума, отразявайки мнението на някои местни политици, че гласувайки с „да“ на плебисцита, гласуваш в подкрепа на Масуд Барзани.
Поради разразилата се опозиция срещу референдума сред туркмените и арабите, живеещи заедно с кюрдите в северния иракски град Киркук, която предизвика слухове, че гласуването няма да се проведе в смесените райони, властите назначиха комендантски час за вечерта след гласуването.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Middle East Monitor: Турция е заплашила да спре кюрдския петролопровод в отговор на референдума

Middle East Monitor: Турция е заплашила да спре кюрдския петролопровод в отговор на референдума

26 Септември 2017 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Таийп Ердоган е заплашил да спре кюрдския петролопровод, за да предотврати износа на нефт от Автономния кюрдски регион, в отговор на проведения референдум за независимост на областта, предава Middle East Monitor.
Според Блумбърг, кюрдския регион може да изнася до 700 хиляди барела петрол дневно през тръбопровода, излизащ на турското средиземноморско пристанище Цейхан.
Според американската медия, тези коментари на Ердоган са напомняне за иракските кюрди, че региона зависи за износа на нефт от добрите си взаимоотношения със съседна Турция, която твърдо се противопоставя на плебисцита.
„Нека да видим как ще изнася петрола си регионалното правителство“, заяви турският президент.
Ердоган заплаши, че Турция може да се намеси, както се е намесила в Сирия, имайки предвид задграничната военна операция, която осъществи турската армия миналата година. „Можем да пристигнем много внезапно, за една нощ“, добави той.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Развяването на израелското знаме няма да ви спаси

Реджеп Таийп Ердоган: Развяването на израелското знаме няма да ви спаси

26 Септември 2017 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоаган подчерта, че „развяването на израелското знаме“ няма да спаси иракското кюрдистанско правителство от регионална изолация, пише турското издание Hurryiet.
“Ако единствената подкрепа за кюрдския референдум идва от Израел и Работническата партия на Кюрдистан(ПКК) започне да празнува (резултатите) дори преди завършването на изборите, то той не е нито безобиден, нито легитимен“, заяви той.
Освен това, Ердоган добави, че Турция очаква от кюрдското правителство да отмени гласуването и описа решението на лидера на иракските кюрди Масуд Барзани да го проведе като „предателство“ срещу Турция.
„Всички възможности – от икономически санкции до военна намеса – са на масата... В момента обмисляме коя от тях да използваме. Надявам се, че правителството на региона ще се вразуми преди да се наложи да се използва някоя от мерките, изоставяйки тази авантюра, която ще завърши мрачно“, подчерта турският държавен глава.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турският президент предупреди за рисковете от „етническа война“ след референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

AFP: Турският президент предупреди за рисковете от „етническа война“ след референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

26 Септември 2017 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Във вторник държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи предупреждения към лидера на иракските кюрди да не настоява за независимост на региона, тъй като това може да доведе до „етническа война“ в Северен Ирак, предава AFP.
„Ако (Масуд) Барзани и кюрдското регионално правителство не отстъпят от тази грешка възможно най-скоро, те ще влязат в историята със срама, че са тласнали региона към етническа и сектантска война", алармира Ердоган в телевизионен реч.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Референдумът в Иракски Кюрдистан – повече от 90 % са гласували за независимост

ZDF: Референдумът в Иракски Кюрдистан – повече от 90 % са гласували за независимост

26 Септември 2017 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Ербил. Огромно мнозинство от кюрдите в Ирак са подкрепили отделянето на Ербил от централната власт в Багдад, предава германският телевизионен канал ZDF.
Първите резултати от провеждането на спорния референдум за независимост на Иракски Кюрдистан показват, че повече от 90 % са подкрепили предложеното отделяне, потвърдиха от избирателната комисия. Съгласно представените данни, над 72 % от имащите право на глас са гласували на референдума.
След края на изборния ден кюрдите празнуваха по улиците на Иракски Кюрдистан. Резултатите от плебисцита обаче нямат задължителен характер, припомня телевизията.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Middle East Monitor: Избирателната активност в Иракски Кюрдистан е била 72 %

Middle East Monitor: Избирателната активност в Иракски Кюрдистан е била 72 %

26 Септември 2017 | 04:20 | Агенция "Фокус"
Ербил. Избирателната активност на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан е била 72 %, заяви говорител на Електоралната комисия към Кюрдското регионално правителство, цитиран от Middle East Monitor .
Окончателните резултати се очакват до три дена, заяви пред репортери в столицата Ербил говорителят Ширван Зирар.
Той добави, че 3,305,500 души са дали гласовете си, което представлява 72 % от населението.
Агенция „Фокус“ припомня, че по думите на кюрдския лидер Масуд Барзани, „Да“ на референдума, не означава автоматично обявяване на независимост от Ирак, а начало на евентуални преговори за подобно действие.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Турският президент заяви, че борбата срещу независимостта на Иракски Кюрдистан, е „въпрос на оцеляване“

The Independent: Турският президент заяви, че борбата срещу независимостта на Иракски Кюрдистан, е „въпрос на оцеляване“

26 Септември 2017 | 03:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да нахлуе в Ирак, след като кюрдите гласуваха за независимост на референдума, организиран от Ербил, предава The Independent .
Ердоган заяви, че борбата срещу независимостта на Иракски Кюрдистан, е „въпрос на оцеляване“.
Турският лидер намекна, че може да отреже тръбопровода, с който се изнася петрол от Ирак, за да увеличи натиска на автономния кюрдски регион.
„След това нека видим от кои канали регионалното правителство на Северен Ирак, ще изпраща петрола си, както и къде ще го продава. Държим кранчето. В момента, в който го спрем, всичко си отива“, каза той.
Това се случи малко, след като премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че Анкара може да предприеме наказателни мерки, включващи границите и въздушното пространство, срещу Кюрдското регионално правителство.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ предупредиха, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан ще увеличи регионалната нестабилност

AFP: САЩ предупредиха, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан ще увеличи регионалната нестабилност

26 Септември 2017 | 03:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ предупредиха, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан ще „увеличи нестабилността“, предава AFP.
„САЩ са дълбоко разочаровани, че Кюрдското регионално правителство реши да проведе едностранен референдум за независимост, включително в зони извън автономен Иракски Кюрдистан“, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науерт.
„Историческите отношения на САЩ с народа на автономния регион Иракски Кюрдистан, няма да се променят в светлината на днешния незадължаващ референдум, но вярваме, че това е стъпка, която ще увеличи нестабилността и трудностите за региона и жителите му“, добави тя.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press TV: Антонио Гутереш изрази притесненията си, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан може да дестабилизира Близкия изток

Press TV: Антонио Гутереш изрази притесненията си, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан може да дестабилизира Близкия изток

26 Септември 2017 | 00:47 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш изрази притесненията си, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан може да има „потенциално дестабилизиращ ефект“ в Близкия изток, предава иранският телевизионен канал PressTV.
„Генералният секретар уважава суверенитета, териториалната цялост и единството на Ирак. Той смята, че всички стоящи въпроси между федералното правителство и Кюрдското регионално правителство могат да бъдат разрешени чрез структуриран диалог и конструктивен компромис“, заяви говорителят на Гутереш Стефане Дужарич.
Освен това той изрази надеждата си, че след референдума дейностите на ООН в Ирак, включително и кюрдския регион, ще продължат необезпокоявани.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AA: САЩ призоваха за запазването на териториалната цялост на Ирак

AA: САЩ призоваха за запазването на териториалната цялост на Ирак

25 Септември 2017 | 23:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ подчертаха, че е много важно да се запази териториалната цялост на Ирак, след като кюрдите в северните части на страната проведоха референдум за независимост, предава Anadolu Agency.
„Надяваме се, че единен Ирак ще унищожи Ислямска държава и със сигурност, че ще отблъсне Иран“, заяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс.
Агенция „Фокус“ припомня, че днес Кюрдското регионално правителство проведе референдум за независимост в Северен Ирак. Действията на Ербил бяха осъдени от САЩ, Турция, Иран, Ирак, Сирия и страните от Европейския съюз.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Rudaw: Висока избирателна активност е отчетена в Иракски Кюрдистан

Rudaw: Висока избирателна активност е отчетена в Иракски Кюрдистан

25 Септември 2017 | 20:32 | Агенция "Фокус"
Ербил. Иракските кюрди гласуваха масово на референдума за независимост от Багдад в понеделник, предава телевизия Rudaw. По официални данни, 76% от населението е дало своя глас до 18:00 часа, час преди края на изборния ден. В Ханакин, Акре и Захо е отчена повече от 90% избирателна активност.
Очакват се първи резултати.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иракски народен представител: Кюрдистан ще причини години нестабилност в региона

Иракски народен представител: Кюрдистан ще причини години нестабилност в региона

25 Септември 2017 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Багдад. Иракският народен представител Муафак ал Рубайе заяви пред репортери в понеделник, че кюрдския референдум за независимост ще вкара целия регион в години на нестабилност, съобщава кюрдската телевизия Rudaw. Според неговите думи „стъпката, предприета от някои расисти в Кюрдистан ще доведе до нестабилност в целия регион в идващите години“, като добави, че най-много губи „нашата обичана кюрдска нация“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Rudaw: Приключи изборния ден в Иракски Кюрдистан

Rudaw: Приключи изборния ден в Иракски Кюрдистан

25 Септември 2017 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Ербил. Гласуването на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан приключи официално в 19:00 часа в понеделник, съобщава телевизия Rudaw. Вотът трябва да свърши в 18:00 часа, но от Централната избирателна комисия взеха решение изборния ден да бъде удължен с един час. Предстоят първи резултати.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Rudaw: Гласуването в Иракски Кюрдистан е удължено с един час

Rudaw: Гласуването в Иракски Кюрдистан е удължено с един час

25 Септември 2017 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Ербил. Гласуването на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан ще бъде удължено с един час, обявиха от Избирателната комисия, съобщи телевизия Rudaw. Урните ще бъдат отворени до седем часа. По последни данни ок. 73% от имащите право на глас са гласували.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Rudaw: Багдадските власти изпратиха военни в спорните райони с цел защита на населението

Rudaw: Багдадските власти изпратиха военни в спорните райони с цел защита на населението

25 Септември 2017 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Багдад. Багдадските власти изпратиха военни части в районите, които са оспорвани между правителството и Иракски Кюрдистан, съобщава телевизия Rudaw.
Властите обосноваха решението с оглед защита на населението. Заповедта важи за „всички райони, които автономния район Кюрдистан контролира от 2003 г.“. Това включва градовете Киркук, Ханакин, Махмур, Шингал и Джалаула.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Rudaw: Избирателната активност в Иракски Кюрдистан е 65% до 15:00 часа

Rudaw: Избирателната активност в Иракски Кюрдистан е 65% до 15:00 часа

25 Септември 2017 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Арбил. Избирателната активност на референдума за независимост, който се провежда в понеделник в Иракски Кюрдистан е 65% до 15:00 часа местно време, съобщава телевизия Rudaw. Изборният ден приключва в 18:00 часа местно време.
Вота за независимост на иракските кюрди предизвика някои остри международни реакции по време на кампанията за организирането му, но властите свикаха вота въпреки това.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Иран обяви, че границата с Иракски Кюрдистан остава отворена

AFP: Иран обяви, че границата с Иракски Кюрдистан остава отворена

25 Септември 2017 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Техеран. Външният министър на Иран обяви в понеделник, че страната ще остави отворена границата си с Иракски Кюрдистан, въпреки провеждащия се днес референдум за независимост в областта, предава AFP. Заявлението опроверга по-ранното желание на Техеран да затвори сухоземните връзки с района.

Според съобщението „Сухоземната граница между Иран и кюрдската област в Ирак е отворена“. За сега само границата по въздух с района е затворена, се казва още в становището.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган към Ербил: Една нощ може внезапно да дойдем

Реджеп Тайип Ердоган към Ербил: Една нощ може внезапно да дойдем

25 Септември 2017 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди регионалното кюрдско правителство в Ербил, че Анкара може да стартира при необходимост военна операция в Иракски Кюрдистан, като припомни действията в Северна Сирия, съобщава вестник Hurriyet.
„Имаме 911-километрова граница със Сирия. Никога няма да позволим създаването на (терористистна държава). Както казах по-рано, една нощ ние може внезапно да дойдем. Направихме това с операция „Щита на Ефрат“. Всички опции са на масата за Сирия и Ирак“, предупреди Ердоган.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Ердоган разговоря по телефона с Путин – за да обсъди „опита за референдум” в Северен Ирак

ДХА: Ердоган разговоря по телефона с Путин – за да обсъди „опита за референдум” в Северен Ирак

25 Септември 2017 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Турският президент проведе днес телефонен разговор със своя руски колега Владимир Путин, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Според източници от Президентството двамата лидери са разменили мнения по процеса на водените преговори по Сирийската криза в Астана и за днешния „опит за референдум” на автономната кюрдска власт в Северен Ирак. Ердоган и Путин са подчертали своите позиции за запазване на териториалната цялост на Ирак. Двамата президенти са се договори да обсъдят по-подробно всички тези въпроси по време на визитата на Путин в Анкара този четвъртък, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Реджеп Тайип Ердоган заплаши иракските кюрди с блокиране на износа на петрол

AFP: Реджеп Тайип Ердоган заплаши иракските кюрди с блокиране на износа на петрол

25 Септември 2017 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Еддоган заяви в понеделник, че Анкара ще закрие границата си със Северен Ирак по време на провеждането на референдума за независимост и заплаши иракските кюрди да блокира ключовия износ на петрол, предава AFP.
Влизането през ГКПП „Хабур“ няма да бъде възможно, заяви Ердоган в реч, заклеймявайки референдума за независимост в Иракски Кюрдистан като „нелигитимен“.
„След това нека видим… на кого ще продават (петрола си). Кранчето е в нас. С него е свършено в момента, в който го затворим“, заплаши президентът на Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нечирван Барзани: Турция няма по-добър приятел в региона от Кюрдистан

Нечирван Барзани: Турция няма по-добър приятел в региона от Кюрдистан

25 Септември 2017 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Ербил. Кюрдският премиер Нечирван Барзани заяви, че Ербил никога не е бил заплаха за Турция и ще остане така, и че Анкара също трябва да разбере, че няма по-добър приятел в региона от Кюрдистан, предава Rudaw.
Говорейки на пресконференция само минути след като гласува в Ербил в историческия референдум за независимост на Иракски Кюрдистан, премиерът Барзани сподели пред репортери, че Турция и другите държави трябва да видят каква ще бъде волята на хората, които живеят в автономния регион.
„Ние не сме и няма да заплашим националната сигурност на Турция, нито ще се намесим в турските дела, нито днес, нито в бъдеще. Искаме да бъдем добър съсед", увери Барзани.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нечирван Барзани: Референдумът не означава, че на 26 септември ще обявим държавата Кюрдистан

Нечирван Барзани: Референдумът не означава, че на 26 септември ще обявим държавата Кюрдистан

25 Септември 2017 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Ербил. Министър-председателят на автономното кюрдско управление в Северен Ирак Нечирван Барзани гласува заедно със семейството си на референдума за независимост и направи изявления за медиите, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). „Днешният процес е в рамките на Иракски Кюрдистан. Не искаме да се възприема и подразбира като нещо свързано със съседните страни. Тръгнахме по този път, понеже ни угаснаха надеждите към Багдад. Това, което правим в Кюрдистан, никога няма да е заплаха за Турция. Очакваме Турция да ни разбере. В никакъв случай референдумът не означава, че на 26 септември ще обявим държавата Кюрдистан.”, посочва още Нечирван Барзани, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Турските авиолинии отрекоха да са отменяли полетите до Ербил

„Джумхуриет”: Турските авиолинии отрекоха да са отменяли полетите до Ербил

25 Септември 2017 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Интернет сайтове в Северен Ирак разпространиха новината, че турските авиолинии са отменили полетите си до Ербил поради „липса на пътници”, съобщава електронното издание на вестник „Джумхуриет”. В отговор на това от пресслужбата на авиокомпанията уточниха, че днес е осъществен редовният полет по дестинацията Истанбул-Ербил в 00.15 часа и не става въпрос за никаква отмяна. В същото време поради „недостатъчен брой пътници” е отменен днешният редовен полет в 10.00 часа на турските авиолинии по дестинацията Газиантеп – Ербил. Освен това полетът на авиокомпанията „Атлас глобал” е преместен за по-късен час, но той ще се осъществи, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирия се противопостави на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

Reuters: Сирия се противопостави на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

25 Септември 2017 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирия стана поредната държава, която се противопостави на решението за провеждане на референдум за независимост в Иракски Кюрдистан, предава Reuters.
Гласуването започна в сутрешните часове понеделник, въпреки силния международен и регионален натиск върху регионалното правителство в Ербил.
„Ние в Сирия признаваме единния Ирак и отхвърляме всяка процедура, която води до неговата фрагментация", подчерта външният министър Уалид Муалем.
„Тази стъпка е отхвърлена и ние не я признаваме, вече информирах иракския външен министър за тази позиция", увери първият дипломат на Дамаск.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: За Турция резултатите от референдума в Иракски Кюрдистан ще бъдат "нищожни"

Anadolu Agency: За Турция резултатите от референдума в Иракски Кюрдистан ще бъдат "нищожни"

25 Септември 2017 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция обяви в понеделник, че ще приеме резултатите от кюрдския референдум за независимост в Северен Ирак като „недействителни", предава Anadolu Agency.
Турция изрази противопоставянето си на гласуването, което се провежда в областите под контрола на кюрдското регионално правителство.
Министерството на външните работи заяви, че в понеделник Съветът за национална сигурност ще очертаe санкциите, които ще бъдат наложени на кюрдския регион.
В изявление министерството на външните работи се казва: „Референдумът... в Иракски Кюрдистан е нищожен по отношение на последиците от него. Ние не признаваме тази инициатива, която няма правна основа и легитимност по отношение на международното право и иракската конституция“.
„Ние сме ужасени от този опит, който е далеч от здравия разум, предприет от ръководството на кюрдския автономен регион, което настоя да проведе референдум въпреки всички предупреждения на Турция и на международната общност, и по този начин застраши мира и стабилността не само на Ирак, но и на региона", се казва още в разпространения текст.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турски министър отрече затварянето на границата със Северен Ирак

Daily Sabah: Турски министър отрече затварянето на границата със Северен Ирак

25 Септември 2017 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на митниците и търговията Бюлент Тюфенкчи отрече страната да е затваряла ГКПП „Хабур“ за желаещите да влязат от Северен Ирак, съобщава вестник Daily Sabah. Същевременно министърът поясни, че са предприети мерки за затягане на контрола на преминаващите превозни средства.
Коментарите на Тюфенкчи бяха направени, след като местни медии съобщиха, че Анкара е блокирала преминаването през граничния пункт, който свързва Турция със северната част на Ирак. В понеделник, 25 септември, в Иракски Кюрдистан се провежда референдум за независимост от Багдад.
Ирак, Иран,Турция и други държави, сред които САЩ, се противопоставиха на вота за независимост на иракските кюрди.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Rudaw: Масуд Барзани гласува на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

Rudaw: Масуд Барзани гласува на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

25 Септември 2017 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Ербил. Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани бе сред първите гласували на спорния референдум за независимост на автономния регион от Багдад, предава Rudaw.
Барзани бе забелязан пред избирателна секция в Ербил около 8.30 часа в понеделник сутрин.
Гласуването за независимост на иракските кюрди започна в 8 часа на 25 септември. Избирателните секции ще останат отворени до 18 часа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Провеждането на референдума за независимост в Иракски Кюрдистан генерира рискове в глобален мащаб и в частност за България

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Провеждането на референдума за независимост в Иракски Кюрдистан генерира рискове в глобален мащаб и в частност за България

25 Септември 2017 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. Провеждането на референдума за независимост в Иракски Кюрдистан генерира рискове в глобален мащаб и в частност за България. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин по повод референдума за независимост, който се провежда в Иракски Кюрдистан. „Имаме изостряне на кюрдската тематика в нашия непосредствен съсед Турция, понеже тя е най–силно потърпевша - и общо, и конкретно като ненавист, заклеймяване и тотално преследване на кюрди вътре в югоизточната ни съседка, особено на евентуално потърсили убежище и закрила у нас без значение дали са иракски, турски, сирийски или ирански кюрди. Това трябва да го имаме в предвид. На второ място - преследване и проследяване у нас и зад граница на елементарни симпатизанти на кюрдите“, коментира Георги Димов. Като трети риск той посочи пренасянето зад граница, включително и в България, на гърба на кюрдите, на тежките политически, икономически и социални и цивилизационни проблеми на Турция.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Rudaw: Започна референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан

Rudaw: Започна референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан

25 Септември 2017 | 08:11 | Агенция "Фокус"
Ербил. Избирателните секции за спорния референдум за независимост на Иракски Кюрдистан отвориха, предава Rudaw. Те ще останат на разположение за гласуване до 18 часа.
По данни на медиите пред изборните секции вече са се формирали опашки от желаещи да гласуват.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Президентите на Иран и Турция са обсъдили кюрдския референдум в Ирак

Reuters: Президентите на Иран и Турция са обсъдили кюрдския референдум в Ирак

24 Септември 2017 | 23:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и иранският му колега Хасан Роухани са провели телефонен разговор относно референдума за независимост в Кюрдската регионална автономия в Северен Ирак и са изразили загриженост, че той може да предизвика регионална криза, предаде Reuters.
„Двамата президенти отбелязаха, че неотменянето на референдума ще доведе до хаос в региона и посочиха голямата важност, която те отдават на териториалната цялост на Ирак“, пише в официално заявление на турското президентство.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иракското правителство предизвика останалите страни да закупуват петрол единствено от централното правителство в Багдад, а не от кюрдите

AFP: Иракското правителство предизвика останалите страни да закупуват петрол единствено от централното правителство в Багдад, а не от кюрдите

24 Септември 2017 | 21:41 | Агенция "Фокус"
Багдад. Иракското правителство в навечерието на готвения референдум за независимост в Кюрдския автономен регион в северната част на страната призова всички страни да се обръщат за закупуване на петрол единствено към централното правителство в Ирак, предаде AFP.
„Иракското правителство по време на среща на съвета си за сигурност призова всички страни в региона и по света да водят преговори единствено с него по въпросите за петрола и границите“, съобщават националните медии на Ирак.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бинали Йълдъръм: Турция никога няма да толерира нови формирования на южните си граници

Бинали Йълдъръм: Турция никога няма да толерира нови формирования на южните си граници

24 Септември 2017 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Бинали Йълдъръм отново разкритикува референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, наричайки го „нелегитимен“ , предава Daily Sabah.
„Турция никога няма да толерира промяна на статуквото или нови формирования на южните си граници“, заяви Йълдъръм пред симпатизанти на управляващата турска партия.
Той подчерта, че референдумът на иракските кюрди е „нелегитимен“. Според него, Кюрдското регионално правителство в Северен Ирак, ще бъде държано отговорно за събитията след референдума.
„Този референдум няма да разреши нито един от проблемите на Кюрдското регионално правителство. Този референдум няма да разреши нито един от проблемите между централната власт на Ирак и Кюрдското регионално правителство“, добави той.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иракският премиер заяви, че ще направи „каквото е необходимо“, за да гарантира единството и териториалната цялост на страната си

AFP: Иракският премиер заяви, че ще направи „каквото е необходимо“, за да гарантира единството и териториалната цялост на страната си

24 Септември 2017 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Багдад. Иракският премиер Хайдар ал Абади заяви, че ще направи „каквото е необходимо“, за да защити иракското единство, предава AFP. Това изказване идва в навечерието на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан.
„Взимането на едностранно решение, което ще повлияе на единството на Ирак и сигурността му, както и безопасността на региона, чрез референдум за отделяне е неконституционно, и срещу гражданския мир. Ще вземем нужните мерки, за да запазим единството на страната“, заяви Абади.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лидерът на иракските кюрди заяви, че партньорството с правителството в Багдад се е провалило

AFP: Лидерът на иракските кюрди заяви, че партньорството с правителството в Багдад се е провалило

24 Септември 2017 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Ербил. Лидерът на иракските кюрди Масуд Барзани заяви, че „партньорството с Багдад“ се е провалило, предава AFP .
В навечерието на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, Барзани разкритикува остро централното правителство на Ирак.
„Достигнахме до заключението, че независимостта ще ни позволи да не повтаряме миналите трагедии“, каза Барзани на пресконференция в Ербил.
„Партньорството с Багдад се провали, и няма да се връщаме към него“, добави той.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tasnim: Ирак и Турция ще създадат център за кризисен мениджмънт, заради референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

Tasnim: Ирак и Турция ще създадат център за кризисен мениджмънт, заради референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

24 Септември 2017 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Техеран. Правителствата на Ирак и Турция се съгласиха да създадат съвместен перманентен център за кризисен мениджмънт, заради референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, предава иранската информационна агенция Tasnim .
Съвместният център за кризисен мениджмънт на Ирак и Турция ще следи внимателно ситуацията в автономната кюрдска област, която иска да обяви независимост.
Агенция „Фокус“ припомня, че Турция определи референдума за независимост на Иракски Кюрдистан като „заплаха“ за националната си сигурност.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Middle East Monitor: Трима кюрдски бойци загинаха, а петима бяха ранени близо до Киркук

Middle East Monitor: Трима кюрдски бойци загинаха, а петима бяха ранени близо до Киркук

24 Септември 2017 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Киркук. Трима бойци от кюрдската „Пешмерга“ загинаха, а петима бяха ранени, след взривяването на експлозив близо до иракския град Киркук, предава Middle East Monitor.
Експлозията се е случила в региона Дакук, който граничи с територии, контролирани от „Ислямска държава“.
Това се случва докато Кюрдското регионално правителство на Северен Ирак подготвя референдум за независимост, който ще се проведе в понеделник.
Превод и редакция: Симеон МилановОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран блокира всички полети от Иракски Кюрдистан

AFP: Иран блокира всички полети от Иракски Кюрдистан

24 Септември 2017 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран блокира всички полети от и до Иракски Кюрдистан, по молба на Багдад, предава AFP. Това се случва само един ден преди автономният регион да проведе референдум за независимост, срещу който се обявиха Иран, Турция, Ирак, САЩ, Германия и други страни.
„По молба на централната власт в Ирак, всички полети от Иран до Сюлеймания и Ербил, както и всички полети от Кюрдистан през нашето въздушно пространство, бяха спрени“, заяви говорителят на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Кейван Хосрави.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ предупредиха гражданите си за възможни смутове по време на референдума на иракските кюрди

Reuters: САЩ предупредиха гражданите си за възможни смутове по време на референдума на иракските кюрди

24 Септември 2017 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Багдад. Американското посолство в Ирак предупреди своите жители, че е възможно да има „смутове“ по време на референдума за независимост на иракските кюрди, насрочен за 25 септември, предава Reuters.
В съобщението се казва, „американските жители да избягват пътувания в и през териториите, които са спорни между Кюрдското регионално правителство и Техеран“.

Агенцията напомня, че вота за независимост на областта бе осъден от ООН, САЩ, Турция и още няколко държави, но въпреки това той ще бъде проведен, съобщават местни власти.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турски и иракски военни обсъдиха планирания кюрдски референдум за независимост

Anadolu Agency: Турски и иракски военни обсъдиха планирания кюрдски референдум за независимост

24 Септември 2017 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски и иракски военни се срещнаха в събота за да обсъдят ситуацията около планирания за 25 септември кюрдски референдум за независимост, предава Anadolu Agency. На срещата, провела се в турската столица Анкара, са присъствали турският началник на генералният щаб и неговия иракски колега. Турската страна обърна внимание на важността да се запази целостта на Ирак, както и на борбата срещу терористичните организации, се казва в съобщение на турската армия.
Двете страни са разменили мнения относно взаимната гранична отбрана и защитата на сигурността в региона.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Star Lebanon:  Населението на Киркук складира провизии преди референдума за независимост на Иракски Кюдистан

Daily Star Lebanon: Населението на Киркук складира провизии преди референдума за независимост на Иракски Кюдистан

23 Септември 2017 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Киркук. Населението на мултиетническия град Киркук, намиращ се на север от Багдад, складира провизии преди планирания референдум за независимост на автономния кюрдски регион в северен Ирак, пише изданието Daily Star Lebanon.
Хората в града се страхуват, че ситуацията може да ескалира ако плебисцита, предвиден за понеделник, се проведе, тъй като богатата на петрол провинция Киркук е спорна между федералното правителство в Багдад и регионалното правителство в Ербил.
Централните власти на Ирак определиха референдума като неконституционен и министър-председателят Хайдер ал Абади заяви, че няма да приеме провеждането му, „нито днес, нито в бъдеще.“
Кюрдският лидер Масуд Барзани отмени планираната за днес (23.09) пресконференция за гласуването, но вчера(22.09) той настоя, че то ще се проведе, въпреки международния натиск за отменянето на „потенциално дестабилизиращия“ референдум, както го определиха от ООН.
Киркук не е една от трите провинции, които влизат в автономния кюрдски регион в Ирак, според конституцията от 2003-а година. Този район е спорен между Багдад и кюрдите, които твърдят, че територията им принадлежи исторически, след като бившия диктатор на страната ги е изгонил и ги е заменил с арабско население.
Днешните усилия на населението започнаха, след като от комитета, отговорен за организирането на спорния референдум обявиха, че той ще се проведе според плановете в понеделник.
„Референдумът ще се проведе на деня, за който е планиран“, обявиха от организационния комитет днес.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турският парламент удължи мандата за разполагането на турски войници в Ирак и Сирия

AFP: Турският парламент удължи мандата за разполагането на турски войници в Ирак и Сирия

23 Септември 2017 | 20:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент одобри едногодишно удължаване на съществуващия мандат за разполагането и използването на турски войници в Ирак и Сирия, предава AFP. Това се случва само два дена преди Иракски Кюрдистан да проведе референдум за независимост, който бе осъден от Турция и международната общност.
Законопроектът бе приет с огромно мнозинство в законодателния орган на Турция. Министърът на отбраната Нуретин Чаникли заяви, че удължаването на срока има за цел да защити Турция от „заплахи“. Той добави, че референдумът, който ще проведе Кюрдското регионално правителство е „заплаха за националната сигурност“ на Турция.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Rudaw: Лидерът на иракските кюрди заяви, че е твърде късно да се обсъжда отлагането на референдума за независимост

Rudaw: Лидерът на иракските кюрди заяви, че е твърде късно да се обсъжда отлагането на референдума за независимост

23 Септември 2017 | 20:05 | Агенция "Фокус"
Ербил. Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани заяви пред френския посланик в Ирак, че е твърде късно да се обсъжда отлагането на референдума за независимост, след като парламентът вече е гласувал по въпроса, предава местният медиен портал Rudaw.
„Не, няма време да се обсъжда отлагането. Решението не е в ръцете на една партия или личност. Референдумът ще се проведе“, каза кюрдският лидер.
От своя страна френският посланик заяви, че Франция по принцип не е против провеждането на подобен референдум, но смята, че в момента това ще повлияе на борбата срещу „Ислямска държава“.
„Франция не е против референдума по принцип. Но смятаме, че сега не е времето да се провежда референдума, а също така и че той ще повлияе войната срещу Ислямска държава“, се цитира в изявление френския посланик.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийският външен министър заяви пред ООН, че победата във войната вече е „обозрима“

AFP: Сирийският външен министър заяви пред ООН, че победата във войната вече е „обозрима“

23 Септември 2017 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Сирийският външен министър заяви пред ООН, че победата в продължилата шест години война вече е „обозрима“, след като правителство спечели серия от победи, предава AFP.
„Освобождението на Алепо и Палмира, вдигането на обсадата на Дейр ез Зор, както и изличаването на тероризма от много части на Сирия доказват, че победата вече е обозрима“, заяви министърът на Башар Асад Валид ал Муалем.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бивш американски дипломат: САЩ ще приемат независимостта на Кюрдистан

Бивш американски дипломат: САЩ ще приемат независимостта на Кюрдистан

23 Септември 2017 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Ербил. Бившият американски дипломат Питър Гълбрейт излезе с шокиращи откровения за бъдещето на Северен Ирак, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Според него, САЩ и редица други държави официално оказват натиск за отменяне на насрочения за 25 септември референдум за независимост на кюрдите в Ирак, но им е пределно ясно, че вече не е възможно неговото отлагане. „Когато след референдума в Кюрдистан бъде направена стъпка към независимостта и тя бъде поставена на дневен ред, САЩ ще я приемат. … Понеже официален Багдад много ясно оповести, че ще приеме предложение за разрешаване на проблема само в рамките на конституцията на Ирак. Обаче самото правителство в Багдат не спазва тази конституция.”, обяснява още бившият високопоставен американски дипломат, цитиран от „Джумхуриет”.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров и Александър Вучич. 22 февруари 2018 г.
Сергей Лавров и Александър Вучич. 22 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.