НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:38

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Община Асеновград кандидатства по ОПРР със собствен проект за близо 7 млн. лева за подобряване на образователната инфраструктура

Пловдив: Община Асеновград кандидатства по ОПРР със собствен проект за близо 7 млн. лева за подобряване на образователната инфраструктура

22 Септември 2017 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Община Асеновград кандидатства по ОП „Региони в растеж“ със собствен проект за близо 7 млн. лева за подобряване на образователната инфраструктура. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на Общината. Проектът включва обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградите на детски градини, модернизация на училища и рехабилитация на дворните им пространства. В проектното предложение са предвидени мерки, свързани с подобряването на енергийната ефективност, модернизация и рехабилитация на три детски градини: ЦДГ „Надежда“, ОДЗ „Зорница“ и ЦДГ „Пролет“, както и за две училища – СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и СОУ „Св. княз Борис I“, които са част от общинската образователна инфраструктура на град Асеновград.
В проекта са заложени и дейности, свързани с доставка на обзавеждане и оборудване, като част от цялостната модернизация на съответните обекти. Предвидени са дейности, осигуряващи достъпна архитектурна среда, благоустрояване на дворните пространства, изграждане на нови площадки за спорт и игра, обособяване на нови озеленени пространства
„Изпълнението на проекта ще осигури модернизирани условия за качествено обучение и грижи за децата и учениците на територията на Община Асеновград, както и за работата на преподавателите и останалия персонал в училищата и детските градини. Ще се намалят разходите за енергия и отопление и емисиите на парникови газове“, обясниха от пресцентъра на Общината.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Инвестициите в образователната инфраструктура са гаранция за успешно развитие на цялата страна

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Инвестициите в образователната инфраструктура са гаранция за успешно развитие на цялата страна

21 Септември 2017 | 20:06 | Агенция "Фокус"
София. Инвестициите в образователната инфраструктура са гаранция за успешното развитие на цялата страна. Това коментира пред Радио „Фокус“ народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, по повод отпуснатите с правителствено решение над 600 млн. лева за подобряване на образователната инфраструктура по Оперативна програма (ОП) „Региони в растеж“. Според д-р Дариткова това ще спомогне да бъде преодолян и отливът на млади хора от различни региони.
“Общо 7 323 235 лв. предстои да инвестират общините Смолян и Девин в образователна инфраструктура. Средствата са договорени по Оперативна програма „Региони в растеж“ и са над 600 милиона лева за цялата страна. Солидна инвестиция на стойност 6 598 925 лв. ще се реализира в Смолян. Общината участва с проектни предложения по инвестиционен приоритет „Образователна инфраструктура“ с включени инвестициите в спортна инфраструктура. В Община Девин, пак по тази програма, ще се реализират проекти на стойност 724 000 лева. Там средствата там ще отидат основно за повишаване на енергийната ефективност на две обединени детски заведения", коментира Даниела Дариткова. Тя допълни, че със средствата от ОП „Региони в растеж“ ще бъде даден тласък на образователното развитие на страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: 7,3 млн. лв. инвестират Смолян и Девин в образователна инфраструктура

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: 7,3 млн. лв. инвестират Смолян и Девин в образователна инфраструктура

21 Септември 2017 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Смолян. Общо 7 323 235 лв. предстои да инвестират общините Смолян и Девин в образователна инфраструктура. Това каза депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Смолян. Тя допълни, че средствата са договорени по Оперативна програма „Региони в растеж“ и са над 600 милиона лева за цялата страна.
Солидна инвестиция на стойност 6 598 925 лв. ще се реализира в Смолян. Общината участва с проектни предложения по инвестиционен приоритет „Образователна инфраструктура“ с включени инвестициите в спортна инфраструктура. Средствата ще се употребят за изграждане на спортна зала в ПМГ „Васил Левски“ и за обновяване на училищния двор към гимназията. Залата ще се състои от три самостоятелни в конструктивно отношение блока, топла връзка със съществуващия корпус, игрална зала със зрителски места и възможност за практикуване на баскетбол, волейбол, тенис на корт, бокс, борба, самбо, щанги, фехтовка.
С част от тези средства се планира обновяване на училищния двор и спортните площадки на Шесто ОУ и ЕГ „Иван Вазов“, които са в една сграда. В двора на училищата има едно баскетболно игрище. Пространството източно и северно от сградата на училищния корпус ще се асфалтира. Там, където асфалтът е изровен, ще се преасфалтира. На така подготвения терен ще се изградят две волейболни игрища, на които заедно с баскетболното игрище ще се монтира нова настилка от изкуствена трева. Централната и северната част на двора е асфалтирана и там е очертано хандбално и игрище за футбол на малки вратички.
Проектното решение за Седмо СОУ „Отец Паисий“ е съобразено с възможността за осигуряване на многофункционалност и поставяне на съоръжения за занимания на повече деца от различни възрастови групи. Обновяването на дворното пространство включва обособяване на две игрища за футбол и едно за баскетбол. В тази част се намира и трап за скачане. Обектите са с бетонова настилка, която е покрита с изкуствена тревна настилка и са с ограда. На подходящо място ще бъдат изпълнени писти за бягане. В ОДЗ „Буратино“ ще бъдат изградени шест детски площадки, които ще са обзаведени с всички необходими детски съоръжения.
Два са проектите на община Девин с обща стойност 724 310 лв. Средствата там ще се употребят за повишаване на енергийната ефективност в ОДЗ „Здравец“ и ОДЗ „Изворче“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Благоевград: Кметът Атанас Камбитов взе участие в среща за представяне на резултатите и предстоящите мерки за подкрепа на образователната инфраструктура по ОП “Региони в растеж”

Община Благоевград: Кметът Атанас Камбитов взе участие в среща за представяне на резултатите и предстоящите мерки за подкрепа на образователната инфраструктура по ОП “Региони в растеж”

21 Септември 2017 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов взе участие в среща, по време на която бяха представени постигнатите резултати и предстоящите мерки за подкрепа на образователната инфраструктура по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Форумът, който се проведе в Гранитна зала в сградата на Министерски съвет, бе воден от министър-председателя Бойко Борисов, като присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на спорта Красен Кралев, зам.-кметът по европейски проекти и програми на Благоевград Зорница Кралева, кметове на общини, представители на учебни заведения и синдикати.
По време на срещата, министър-председателят Бойко Борисов отчете основни резултати във връзка с подобряване на инфраструктурата в страната и подчерта важността на европейската солидарност към работата на правителството и общините.
За успешен пример, в посока изграждането на спортната инфраструктура в учебните заведения, премиерът Борисов посочи построеният плувен Басейн в VIII СУ – Благоевград. Той призова градивната дейност да продължи.
Само преди дни кметът на Благоевград д-р Камбитов направи първа копка по проект “Инвестиции в подобряване качеството на образователната среда в Благоевградска професионална гимназия”, по приоритетна ос 3. Проектът предвижда разширяване и модернизация на материалната база на гимназията, чрез изграждане на триетажна пристройка, предназначена за създаване на специализирани кабинети, работилници, лаборатории и физкултурен салон. С цел осигуряване на условия за по-добро практическо обучение на гимназистите, изцяло ще се оборудват новоизградените физкултурен салон и работилница по специалност “Автомобилна мехатроника”.
Освен това Община Благоевград има внесено проектно предложение „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Благоевград“ по приоритетна ос 1. Проектът включва общо четири обекта, а именно р Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, трето основно училище „Димитър Талев“, Пето средно училище „Георги Измирлиев“ и Детска градина № 8 „Вечерница“.
Общините в България имат разпределени 624 млн. лв. за развитие на образователната инфраструктура по ОП "Региони в растеж“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Гечев от ГЕРБ за ремонтите на училища и детски градини:  В 39-те най-големи общини ще бъдат реализирани 75 проекта за близо 350 млн. лв.

Димитър Гечев от ГЕРБ за ремонтите на училища и детски градини: В 39-те най-големи общини ще бъдат реализирани 75 проекта за близо 350 млн. лв.

21 Септември 2017 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Правителството отпуска над половин милиард лева за ремонт, саниране на училища и детски градини. Като за първи път навсякъде ще се правят и спортните съоръжения – площадките на двора или физкултурните салони, каза пред Радио „Фокус“-Пазарджик народният представител от ГЕРБ Димитър Гечев. Над 500 млн. лв. европейски средства по управляваната от регионалното министерство програма „Региони в растеж“ имат на разположение общини, министерства и университети в страната за ремонт на учебни заведения. „С тези средства училища, детски градини и висши учебни заведения ще бъдат модернизирани, ще се повиши енергийната ефективност в тях. Освен това ще бъдат осигурени ново обзавеждане и оборудване.
Ще се облагородяват дворни пространства и прилежащи терени. 130,7 млн. лв. безвъзмездна помощ са предоставени на общини за 17 проекта за ремонт на общински училища и детски градини, както и за професионални училища. Още 22 общини ще получат нови над 213 млн. лв. Така в 39-те най-големи общини в страната ще бъдат реализирани общо 75 проекта за близо 350 млн. лв.“, уточни Гечев. Той допълни също, че общо 5 проекта на министерствата на културата и на младежта и спорта за училища към тях за близо 14 млн. лв. също ще бъдат финансирани от програмата. Със 162,5 млн. лв. ще бъдат ремонтирани 40 професионални училища. Модернизирани ще бъдат и 13 университета с над 42,5 млн. лв.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Общината получава 7,9 милиона лева безвъзмездна финансова подкрепа за образователна инфраструктура

Велико Търново: Общината получава 7,9 милиона лева безвъзмездна финансова подкрепа за образователна инфраструктура

21 Септември 2017 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Велико Търново получава 7,9 милиона лева безвъзмездна финансова подкрепа по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, които ще бъдат вложени в подобряване на общинската образователната инфраструктура. Средствата са част от общо 624 милиона лева, които ще бъдат отпуснати по оперативната програма за модернизация на 4164 детски градини, училища и висши учебни заведения в цяла България. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Новината бе съобщена лично от премиера Бойко Борисов по време на среща в Министерския съвет с кметове, училищни директори и ректори от цяла България. В разговора участваха кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините, регионалният министър Николай Нанков, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и др.
Проектът на великотърновската община предвижда основни ремонти в три училища - СУ „Владимир Комаров”, СУ „Г. С. Раковски” и „Спортно училище Велико Търново”, както и в три детски градини – „Пролет”, „Ален мак” и „Рада войдода”. Ще бъдат реализирани групи от дейности, обобщени в три направления: постигане на енергийна ефективност; подобряване на базите на училищата и детските градини чрез конструктивно укрепване, основни вътрешни и външни ремонти, обзавеждане, осигуряване на достъпна среда на сградите; изграждане на инсталации с възобновяеми енергийни източници.
„Подписаният договор е поредната добра новина за Старата столица. Още през миналия програмен период предприехме сериозни стъпки за осъвременяване на материалната база в училищата и детските градини. Осигурените средства за трите учебни заведения и трите детски градини ще утвърдят Велико Търново като град с модерна образователна инфраструктура, която има ключова роля за устойчивия просперитет”, коментира Даниел Панов.
„В рамките на обявените днес 624 милиона лева са допълнителните 213 милиона лева, от които Велико Търново и още 21 общини се нуждаеха, за да реализират проектите си за училища и детски градини по ОП „Региони в растеж“. Благодаря на премиера Бойко Борисов, на правителството, на регионалното министерство и на Европейската комисия за намирането на решение на този важен въпрос, останал неразрешен от служебното правителство. Кабинетът ясно доказва, че образованието действително е водещ национален приоритет. От историята знаем, че това е правилният път – при великия Стефан Стамболов просветата е сред най-важните държавни грижи и само 15 години след Освобождението България преживява икономически и стопански разцвет“, каза още Даниел Панов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниела Савеклиева, ГЕРБ – Благеовград: Над половин милиард лева европейски средства ще бъдат осигурени за ремонт на учебни заведения

Даниела Савеклиева, ГЕРБ – Благеовград: Над половин милиард лева европейски средства ще бъдат осигурени за ремонт на учебни заведения

21 Септември 2017 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Над половин милиард лева европейски средства ще имат на разположение общини, министерства и университети в цялата страна за ремонт на учебни заведения. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин народният представител от ПП ГЕРБ - Благоевград и областен координатор на партията Даниела Савеклиева във връзка с предвидените инвестиции за подобряване на образователната инфраструктура в страната. По думите й средствата са по управляваната от МРРБ програма „Региони в растеж“. „Досега са сключени над 75 проекта за 349 милиона лева. С тези средства много училища, детски градини, висши учебни заведения ще бъдат мобилизирани. Ще се повиши енергийната им ефективност, освен това ще бъде осигурено ново обзавеждане и оборудване. Ще се облагородяват дворни пространства и прилежащите терени“, коментира Савеклиева. По думите й над 130 милиона лева безвъзмездна помощ са предоставени на общини за 17 проекта, които са средства за ремонт на общински училища, детски градини, както и за професионални училища.
„Още 22 общини от страната ще получат нови над 213 милиона. Така в 39-те най-големи общини в страната ще бъдат реализирани общо 75 проекта. От Министерство на културата на Министерство на младежта и спорта за училищата на още 5 проекта ще бъдат добавени още 14 милиона лева, които също са финансирани от програмата. С над 162 милиона ще бъдат ремонтирани 40 професионални училища. Модернизирани ще бъдат и 13 университета с над 42 милиона лева“, каза Савеклиева.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Имаме ясен акцент върху професионалното образование

Министър Красимир Вълчев: Имаме ясен акцент върху професионалното образование

21 Септември 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. Имаме ясен акцент върху професионалното образование. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на пресконференция в Министерски съвет във връзка с предвидените инвестиции по ОП „Региони в растеж“ за подобряването на образователната инфраструктура в общините, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В тази програма „Региони в растеж“ ще видим много повече средства и много повече финансирани професионални гимназии, много повече средства за професионално образование. През изминалия програмен период едва 10 професионални гимназии бяха бенефициенти, сега имаме 140 професионални училища, които ще получат финансиране по оперативната програма. Тоест има ясен акцент върху професионалното образование“, съобщи образователният министър, като уточни, че това са училища с повече ученици и такива, коиот обучават по професионални направления с по-висока потребност на пазара на труда. „Голяма част от средствата за тях ще бъдат за учебно-техническо оборудване. Тоест имаме ясен акцент върху професионалното образование“, допълни той.
Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева от своя страна благодари за увеличението на учителските заплати от 15 септември. „Това увеличение вече върви, колегите отчитат всички тези политики, които са направени в тази посока“, каза тя. По думите й за пръв път от много години се говори за откриване на училища. „Всички ние знаем, че основният фактор за повишаване качеството на учебно-възпитателния процес е училищната среда. Точно днес сме се събрали, за да кажем, че училищната среда е част от приоритета на всички нас, за да могат да бъдат мотивирани и децата и учителите за работа“, посочи Янка Такева. Тя допълни, че направеното благодарение на мобилните групи за връщане на децата в училище също е една от добрите политики, която за първи път се случва в образованието ни.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: Пътят, по който правителството и местната власт вървят с подкрепата в образованието, е правилният

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: Пътят, по който правителството и местната власт вървят с подкрепата в образованието, е правилният

21 Септември 2017 | 13:21 | Агенция "Фокус"
София. Пътят, по който правителството и местната власт вървят с подкрепата в образованието, е правилният . Това каза кметът на Велико Търново Даниел Панов, по време на пресконференция в Министерски съвет във връзка с предвидените инвестиции по ОП „Региони в растеж“ за подобряването на образователната инфраструктура в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички ние знаем битките, които водихме за тази програма в рамките на служебния кабинет и това не е тайна. Благодаря най-вече на управляващите органи и на представителите на Европейската комисия, които също подкрепиха идеята за образователната инфраструктура и програма „Региони в растеж“ в рамките на 213 милиона лева за 22 български общини да стартира“, заяви Димитър Панов. Той даде пример с това, че още през 1887 до 1894 година Стефан Стамболов, министър-председател на България тогава, е извел образованието като приоритет. „Може би 15 години след Освобождението на България от турско робство страната показва висок икономически растеж, добра инфраструктура и всичко това се дължи на образованието“, отбеляза Даниел Панов. „Смятам, че пътят, по който, както правителството, така и местната власт, вървят, с подкрепата и приоритета в образованието е правилният. Използвам случая да ви уверя, че поръчките и процедурите ще бъдат прозрачни и ще следим стриктно за строителните действия в училищата, за да може действително образователната структура да бъде в полза на нашите деца – децата на България“, каза още кметът на Велико Търново.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Бургас Димитър Николов: Новата ОП „Региони в растеж“ дава свободата цялостно да решаваме проблемите на учебните заведения

Кметът на Бургас Димитър Николов: Новата ОП „Региони в растеж“ дава свободата цялостно да решаваме проблемите на учебните заведения

21 Септември 2017 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Новата ОП„Региони в растеж“ дава свободата цялостно да решаваме проблемите на учебните заведения. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов на пресконференция в Министерски съвет във връзка с предвидените инвестиции за подобряването на образователната инфраструктура в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Искам да благодаря на Министерски съвет и конкретно на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за свободата, която ни даде да реализираме тази програма – „Региони в растеж“. Конкретно град Бургас успя да защити 6 пъти по-голям бюджет, от колкото предишната оперативна програма и до момента 70% от инвестициите, които са реализирали са разплатени. Може би до края на март-април следващата година на 100% процента всичко ще бъде отчето, изплатено и разбира се реализирано“, отчете Димитър Николов. „Кое е хубавото и различното на тази програма? Първо не вярвам, че за в бъдеще ще бъдат осигурени толкова много средства конкретно за образование. Второ със средствата, които бяха насочени, ни се развързаха ръцете и ни се даде свобода цялостно да решаваме проблемите на учебните заведения“, посочи той, като допълни, че в предишната оперативна програма е имало много ограничения. „Сега, когато се прави една сграда в образованието, освен учебните кабинети, освен енергийната ефективност, до последната мебел и до последния компютър всичко може да се достави, да функционира и вече работи“, допълни кметът на Бургас. По думите му за първи път се отделят средства за професионалното образование и за сградите, които са собственост на общините. „Досега ние нямахме никаква възможност да ремонтираме нашите професионални гимназии“, отбеляза Димитър Николов, като допълни, че заради това те са изоставали във възможностите си със съвременна и адекватна техника да обучават младежите. „С тази програма всичко ще бъде на 100% подменено. Сега акцентът е качеството на образованието. Това прави чест на министерството – че даде тази свобода и мисля, че тя ще се върне в много по-полезни програми и проекти“, допълни още кметът на Бургас.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Това, което правим за образователна инфраструктура, години напред ще подпомага икономическия растеж и развитието на държавата

Премиерът Бойко Борисов: Това, което правим за образователна инфраструктура, години напред ще подпомага икономическия растеж и развитието на държавата

21 Септември 2017 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Това, което правим сега за образователна инфраструктура, години напред ще подпомага икономическия растеж и развитието на държавата. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет във връзка с предвидените инвестиции за подобряването на образователната инфраструктура в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Българинът на две места свежда глава, като влиза в тях – в църквата и в училището. Затова ние полагаме доста усилия за ремонта на църквите и манастирите, и на училищата и детските градини“, посочи премиерът.
„Където отида, кметовете ме питат за пътища. От там се почва винаги, много рядко за детски градини и училища. Винаги започват с инфраструктура. Ние в тази програма и този мандат като основен приоритет извадихме образованието. Такива пари никога не са давани и няма да се дават. Затова тази европейска солидарност е толкова важна за нас и това, че работят всички програми е голяма заслуга на администрацията в държавата и общините“, допълни той.
„Не случайно избрахме такава дума – образователна инфраструктура. Тя подпомага за дълги години напред икономическия растеж и развитието на държавата“, подчерта премиерът Борисов.
Той се обърна към присъстващите кметове на общини с призив да направят процедурите по програмата бързо, прозрачно, ясно и чисто. „Не случайно кметовете сте отговорни за това, а не да ходят после да ви правят репортажи за некачествени ремонти или къде са отишли парите. Имайте пълното основани и възможност за 500 училища, детски градини и университети, след 7-8 месеца да покажете на родителите и учителите какво е направено“ , каза още той. „Разбира се и с всички останали пари, които събираме в бюджета, целево ще продължаваме да подкрепяме, и особено по линията на физкултурните салони. Сега много се ремонтират. Това трябва да продължи като тенденция, защото освен умна, нацията трябва да бъде и здрава и силна“, допълни премиерът.
Весела ПЕТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Регионите в България имат бъдеще

Министър Николай Нанков: Регионите в България имат бъдеще

21 Септември 2017 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Регионите в България имат бъдеще. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който представи на пресконференция в Министерски съвет подробностите около предвидените инвестиции за подобряването на образователната инфраструктура в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
От думите му стана ясно, че 624 милиона лева по линия на ОП „Региони в растеж" ще бъдат разпределени на 72 общини за 416 учебни заведения, в които се обучават 255 000 ученици.
Пред кметовете на населените места, които ще се възползват от оперативната програма, той отбеляза, че освен пътищата и ВиК инфраструктурата, модернизацията на материално-техническата база в училищата, детските градини и висшите учебни заведения есъщо изключително важна. „Ако разделим ресурса, на всяко дете – от детската градина до училищната скамейка и до учебната в академичното заведение се падат по 2 450 лева инвестиция от европейската солидарност. Нашите деца трябва да живеят в една сигурна, безопасна, здравословна, учебна среда“, допълни още регионалният министър.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: 624 млн. лева ще отидат за подобряване на материално-техническата база в учебните заведения в страната

Министър Николай Нанков: 624 млн. лева ще отидат за подобряване на материално-техническата база в учебните заведения в страната

21 Септември 2017 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. 624 млн. лева ще отидат за подобряване на материално-техническата база в учебните заведения в страната. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в предаването „Денят започва“ по БНТ.
Той обясни, че средствата са по линия на оперативна програма „Региони в растеж“. „Бенефициентни, ползватели на помощта ще бъдат 72 общини и 3 министерства – Министерство на образованието, Министерство на културата и Министерство на спорта. По-голямата част от тези проекти свързват не само дейностите по подобряване на материално-техническата база, свързана с енергийната ефективност, санитарно-хигиенните условия, битовите условия в класните стаи, но и за купуване на необходимата техника за модернизиране на учебния процес. И за първи път в детските градини и училищата ще се подобрява материално-техническата база, свързана със спорта на децата – т.е. спортните площадки, плувните басейни, физкултурните салони, детските площадки и т.н. Тази безвъзмездна помощ могат да получат всички ръководства на училища и общини, които са кандидатствали с проекти. Вече има проекти, които са завършени, такива, които са в процес на реализация, и такива, които предстои да започнат“, каза Нанков.
Министърът уточни, че от средствата ще се възползват 416 учебни заведения, в които се обучават над 250 хил. ученици. „Което, ако се изчисли, се пада по 2500 лв. на дете, както за подобряване качеството на образователния процес, така и за осигуряване на безопасната и уютната среда на обитаване в образователните заведения. Тези средства по най-добрия начин ще подпомогнат основния ни приоритет в рамките на този мандат – образованието. В предишния ни мандат също огромен ресурс – над 450 млн. лева, отново беше насочен към образованието. И ако сметнем общо, в образователния ресурс ще бъдат вложени около 1 млрд. лева и ще бъде покрита по-голямата част от материалните нужди на образователните заведения в страната“, каза той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков ще представи информация за предвидените инвестиции за подобряване на образователната инфраструктура

Министър Николай Нанков ще представи информация за предвидените инвестиции за подобряване на образователната инфраструктура

21 Септември 2017 | 07:42 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще представи информация за предвидените инвестиции от 624 млн. лв. за подобряване на образователна инфраструктура по линия на управляваната от министерството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ. В събитието ще участват министрите на образованието и науката Красимир Вълчев и на младежта и спорта Красен Кралев, кметове на общини-бенефициенти по програмата.
Представянето ще се състои в 11.00 часа в Гранитна зала на Министерския съвет. Поканен е да присъства и министър-председателят Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Предвидените инвестиции от 624 млн.лв. за подобряване на образователната инфраструктура по ОП „Региони в растеж“ ще бъдат представени на 21 септември

Предвидените инвестиции от 624 млн.лв. за подобряване на образователната инфраструктура по ОП „Региони в растеж“ ще бъдат представени на 21 септември

20 Септември 2017 | 18:12 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще представи информация за предвидените инвестиции от 624 млн.лв. за подобряване на образователна инфраструктура по линия на управляваната от министерството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ. В събитието ще участват министрите на образованието и науката Красимир Вълчев и на младежта и спорта Красен Кралев, кметове на общини-бенефициенти по програмата.
Представянето ще се състои утре, 21 септември, от 11.00 часа, в Гранитна зала на Министерския съвет.
Поканен е да присъства и министър-председателят Бойко Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.
Заключителна среща на върха на лидерите на ЕС. 15 декември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.