НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:10

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Държавата готви мерки срещу фалшивите болнични  (ОБЗОР)

Държавата готви мерки срещу фалшивите болнични (ОБЗОР)

24 Октомври 2017 | 20:50 | Агенция "Фокус"
София. Повече регулация и засилен контрол в процеса на освидетелстване на действително болните пациенти. Това са част от мерките срещу злоупотребата с болнични листове, стана ясно след среща, в която участваха премиерът Бойко Борисов, здравният министър проф. Николай Петров, управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов, финансовият министър Владислав Горанов и др.
Преди срещата, по време на правителственото заседание, премиерът Бойко Борисов заяви, че към момента намерението първите три дни от болничния да се плащат наполовина, няма да се прилага, въпреки че много фирми злоупотребяват. Борисов обясни, че има получени сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, а в същото време има компании, в които за миналата година има 105 хил. болни. По думите му са разпоредени проверки. Премиерът заяви, че фалшивите болнични ощетяват всички. Той даде пример с това, че в Полша за издаден фалшив болничен отнемат правата на лекари. Борисов коментира още, че всяка рестриктивна мярка създава проблем и затова ще бъде направен последен опит за справяне със ситуацията, преди да се приложи мярката.
След срещата пред журналисти министър Петров съобщи за тревожната тенденция за ръст на издаваните болнични – и като бройка, и като финансов ресурс нужен за покриването им. „Набелязани са мерки и срокове, които да урегулират растящия брой на болничните, предстоят проверки и промяна в нормативни актове“, коментира още той.
По думите му се наблюдават се райони със засилено издаване на болнични листове, фирми, чиито служители при изпадане на фирмата в неплатежоспособност изведнъж се оказват масово с болнични и други ситуации, които водят до сериозен ръст на разходите на общественото осигуряване и трябва да се предприемат спешни действия, стана ясно след срещата.
Управителят на НОИ Ивайло Иванов посочи, че за последните шест години броят на болничните е нараснал с 60 %, според анализ на временната нетрудоспособност. Той поясни, че средствата, които се изплащат за болнични листове, са в размер на 500 млн. лв. „Предложението първите три дни болничен да се изплащат само на 50% е с цел ограничаване ползване на неправомерно използвани болнични“, обясни Иванов. По думите му във Великобритания, Франция, Австрия, почти във всички държави, има период на болничните, в който лицето не получава възнаграждение от работодателя или държавното осигуряване. „България възприе най-мекия вариант - да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни, а нашето предложение е да се изплащат 50%. По този начин ще намалим желанието на служителите да ползват болнични“, каза още той.
Мариела РУСЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравният министър Николай Петров за фалшивите болнични: Набелязани са мерки и срокове, които да урегулират това ставащо все по-уродливо явление

Здравният министър Николай Петров за фалшивите болнични: Набелязани са мерки и срокове, които да урегулират това ставащо все по-уродливо явление

24 Октомври 2017 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Набелязани са мерки и срокове, които да урегулират това ставащо все по-уродливо явление. Това каза по време на брифинг министърът на здравеопазването Николай Петров във връзка с мерките на държавата срещу фалшивите болнични, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Петров съобщи за тревожна тенденция, която е излязла в статистически анализ относно драстичния ръст като бройки и финансов такъв на болничните, които се издават от компетентните органи. "Тревогата бих казал е в няколко посоки. На първо място – определен тип работодатели да имат индиректна да кажем полза от една такава рязко нарастваща практика. От друга страна работодатели, които са тотално ощетени от една такава практика и не на последно място цифрите, които се товарят на бюджета на НОИ са изключително тревожни“, обясни Петров. „Имаше доста остър коментар на министър-председателя Бойко Борисов. След заседанието на Министерски съвет досега се проведе оперативно заседание при него, заедно с финансовия и други министри. В този ред на мисли – набелязани са мерки и срокове, които да урегулират това ставащо все по-уродливо явление“, каза още здравният министър.
На въпрос как ще се определят болничните оттук нататък и какво ще е решението във връзка с искането на синдикатите предложението за изплащане на болничните през първите 3 дни само на 50% от дневната надница да отпадне, министър Петров обясни: „Дискутираме въпроса за повече регулация, коректност в процеса на освидетелстване на действително болните пациенти“. „Не ми се иска да влизам в детайли, но има доста добра статистика за определени лекари, за определени хора с болничен, който са прекарали в чужбина. Ще се опитаме да вкараме повече регулация със съответния санкционен режим. Ще променим, където е необходимо наредбите, ще се извършат множество проверки. Но, на този етап не можем да отговаряме на темата за 50-те процента за първите 3 дни. Това ще бъде тема, предполагам на друг министър“, заяви още Николай Петров. По думите му това, което ще се направи, е да се засили контролът. „Ще се променят някои нормативни документи така, че ще се потърси по-сериозна и строга отговорност от тези, които го вършат. Контролните органи ще извършват контрола през линия на НЕЛК, РЗОК. Специализираните комисии ги има и сега“, коментира още Петров.
От своя страна управителят на НОИ Ивайло Иванов, коментира, че е извършен анализ в НОИ, във връзка с временната нетрудоспособност. „При този анализ бе констатирано, че броят на болничните за последните 5-7 години е нараснал с 60%. Тоест ако преди 6 години са били 1,9 млн. болнични в цялата страна, сега те са над 3 млн.“, заяви Иванов. По думите му във връзка с големия ръст на болничните, може да се направят допълнителни анализи, като на база на тях ще се предприемат и конкретни мерки. „Има райони със силно засилено издаване на болнични листове. Трябва да се видят причините и какви са последствията. Има много места и фирми, които изпадат в неплатежоспособност, над 50% от тези служители се оказват с болнични с временна нетрудоспособност“, допълни Ивайло Иванов. „Всички тези неща водят до сериозен ръст на разходите да Общественото осигуряване. Знаете, че това са средства, които идват от осигурителни вноски от републиканския бюджет. Ресурсът, с които разполага НОИ е публичен и трябва да бъде защитен, за да може средствата, които се разходват и изплащат за болнични и за временна нетрудоспособност да отриват при хората, които имат съответните нужди“, каза още управителят на НОИ.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Фалшивите болнични ощетяват всички, в Полша за това отнемат правата на лекаря

Премиерът Бойко Борисов: Фалшивите болнични ощетяват всички, в Полша за това отнемат правата на лекаря

24 Октомври 2017 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Фалшивите болнични ощетяват всички, в Полша за това отнемат правата на лекаря. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание във връзка с мерките на държавата срещу фалшивите болнични, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ангажирали сме всички сили на полицията, да се опитаме, за да не пострадат реално тези хора, които са болни заради тези, които мамят. Знаете като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това. Разпоредили сме проверки по всичките тези компании“, заяви Борисов. „Предлагам министерството да не прилага тази мярка докато не се опитаме месец - два, дали ще се справим. Става въпрос за милиарди, които изтичат през една или друга форма от тази система. Населението е намаляло, с 60% повече са се увеличили болничните и в пъти повече пари за здравеопазване са дадени. В същото време болниците, над половин милиард дългове, сиреч изхарчени пари“, каза още премиерът. Борисов заяви, че има предложение от опозицията тези дългове да бъдат платени. „Приемаме, че ще ги платим и след 2 години пак ще бъдат 500 млн.лв. И всички казват, че няма промяна в здравеопазването. 4 млн. лв., видяхте клиники в „Пирогов“ всички ги харесаха. А 4,5 млрд. лв. не могат да се видят къде са. Затова като тръгнахме по системата ето ти – половин милиард тука с инвалидните пенсии, още 1,8 млрд. лв. Извинявайте, ама това огромни пари“, коментира Борисов.
„В Полша за фалшив болничен отнемат правата на лекаря, повече не може да е лекар. Но за това днес ще продължим в 11.00 и нещо по тази тема. Още веднъж ще се пробваме с цялата сила на държавата дали може да се справим, ако не тогава ще отидем на такива мерки“, допълни Борисов. По думите му това трябва да е култура на всички, всеки доктор като се подписва за болничен да знае, че ощетява останалите граждани. „Това е много трудно доказуемо. Ще кажете защо полицията не се занимава - защото всеки може да изкара, че има кръвно, докато отидат да го проверяват може да му се нормализира кръвното. Просто трябва да знаем, че когато се дават фалшиви болнични се ощетяват всички и накрая сметката става огромна. Спираме докато не видим дали ще ни проработят мерките“, уточни премиерът.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Правим последен опит - да направим специализирана лекарска комисия, която да проверява болничните листове

Премиерът Бойко Борисов: Правим последен опит - да направим специализирана лекарска комисия, която да проверява болничните листове

24 Октомври 2017 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Правим последен опит - да направим специализирана лекарска комисия, които да отиват и да проверяват болничните листове. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След Министерски съвет със здравния, финансовия и вътрешния министър ще проведем още едно заседание. Става въпрос за над половин милиард щети. В същото време имаме сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, например Ихтиман, защото един доктор дава по 200 или 500 болнични листове“, обясни Борисов. „В същото време има компании, където има 105 000 болнични. В една фирма има 105 000 дни болнични, изплатени от държавата. В същото време ние сме изключително социална държава и всяка такава рестриктивна мярка създава проблем. Затова ще направим последен опит дали с контрол на контрола - да направим специализирана лекарска комисия, които да отиват и да проверяват болничните листове“, заяви Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Иванов, НОИ: С 60% е нараснал броят на болничните за последните 6 години

Ивайло Иванов, НОИ: С 60% е нараснал броят на болничните за последните 6 години

24 Октомври 2017 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. За последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% - от 1,9 млн. на 3 млн. за цялата година. Това заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов по време на правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Средствата, които се изплащат за болнични листове, са в размер на 500 млн. лв. Предложението първите три дни болничен да се изплащат само на 50% е с цел ограничаване ползване на неправомерно използвани болнични“, обясни Иванов. По думите му във Великобритания, Франция, Австрия, почти във всички държави, има период на болничните, в който лицето не получава възнаграждение от работодателя или държавното осигуряване. „България възприе най-мекия вариант - да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни, а нашето предложение е да се изплащат 50%. По този начин ще намалим желанието на служителите да ползват болнични“, каза още той.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мика Зайкова, финансов експерт: Предвижданото намаляване на болничните ще се отрази на болните, а не на тези, които ги фалшифицират

Мика Зайкова, финансов експерт: Предвижданото намаляване на болничните ще се отрази на болните, а не на тези, които ги фалшифицират

24 Октомври 2017 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. Предвижданото намаляване на болничните ще се отрази на болните, а не на тези, които ги фалшифицират. Това каза в предаването „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ независимият финансов експерт Мика Зайкова по повод намаляването от 70% на 50% на заплащаната дневна ставка при болнични. „Би трябвало тази мярка да отпадне и работодателите да плащат първия ден 100%, както плащаха преди, и от втория ден НОИ да плаща 80%, защото и работодателите и работниците внасят пари за временна нетрудоспособност. Ако някой иска да се бори с фалшификациите, да усили контрола и да въведе санкции“, заяви Зайкова
Мика Зайкова коментира още, че се очакват много промени в държавното обществено осигуряване и че българската икономика се намира на пика на капацитета си, защото в страната няма преки чужди инвестиции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народният представител от БСП Георги Гьоков към министър Петков: Влошава ли се здравният статус на българина или има злоупотреби с болничните?

Народният представител от БСП Георги Гьоков към министър Петков: Влошава ли се здравният статус на българина или има злоупотреби с болничните?

6 Октомври 2017 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. „Въпросът за изплащането на обезщетения за временна нетрудоспособност е изключително важен. От данните на НОИ за 2017 г., сравнение с тези за 2016-та, е видно, че изплащането на тези обезщетения се увеличава. Това означава две неща – или се влошава здравният статус на българина или има злоупотреби с болничните”. Това заяви народният представител от "БСП за България" Георги Гьоков по време на парламентарен контрол продължавайки с въпросите към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от пресцентъра на ПП БСП. „В България има много въпроси за решаване в социалната политика, но медицинската експертиза на работоспособността е един от съществените в социалната политика, който трябва да се решава", допълни той. Според него темата повдига редица въпроси, не само по отношение преценката за право на пенсия за инвалидност, имам предвид трайното инвалидизиране. "Повечето въпроси касаят изплащането от НОИ на обезщетения за временна нетрудоспособност", каза още той.
„Какви са механизмите, които бихте използвали и по какъв начин ще разширите контрола за прекратяване и недопускане на неправомерни плащания от НОИ при обезщетенията за временна нетрудоспособност?”, попита Гьоков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изборът на новия управител на НОИ съвпадна със заседание на Надзорния съвет на институцията

Изборът на новия управител на НОИ съвпадна със заседание на Надзорния съвет на институцията

20 Септември 2017 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Мандатът на Ивайло Иванов като управител на Националния осигурителен институт (НОИ) започна динамично. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ. Още първия работен ден на новоизбрания ръководител съвпадна със заседание на Надзорния съвет на институцията. Така, веднага след като депутатите подкрепиха кандидатурата му за поста в Народното събрание, Иванов се срещна с членовете на ръководния орган на НОИ.
Новият управител бе приветстван от представителите на синдикатите, работодателите и държавата, които му пожелаха попътен вятър на високоотговорния пост. От своя страна, той благодари за кредита на доверие, с който го посрещат надзорниците, и заяви, че приема длъжността с нужната отговорност и ще работи както за модернизацията на НОИ, така и за затвърждаване обществения авторитет на осигурителната институция. Ивайло Иванов увери присъстващите, че е амбициран да изпълни изцяло управленската си концепция, като за това ще се нуждае и от тяхната подкрепа.
На заседанието на Надзорния съвет бяха приети предложения за изменения в нормативната уредба, които имат за цел намаляване административната тежест за осигурените лица и осигурителите при контактите им с НОИ. Такива промени в законодателство са част и от управленската концепция на новия управител на осигурителния институт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Иванов, НОИ: Таван на болничните не може да има

Ивайло Иванов, НОИ: Таван на болничните не може да има

19 Септември 2017 | 14:01 | Агенция "Фокус"
София. Таван на болничните не може да има. Това коментира пред журналисти в парламента новоизбраният управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предвиждам да направя среща с институциите от ЕС. Прекалено много български граждани вече знаят, работят и се осигуряват в чужбина, за да може те да получат пълните си осигурителни права и социални плащания. Предложенията за промени в болничните ще са законови и ще се проведат срещи с министъра на здравеопазването, с шефа на НЗОК, за да видим там, където има повече издадени, да се направи анализ на помощите“, коментира Иванов. По думите му ще бъдат предложени законодателни промени на народните представители, за да може да се прецизира отпускането, тъй като ръстът на болничните за последната година е изключително голям. „След като направим анализа и обсъдим, тогава ще кажем какви ще са реалните промени. Таван на болничните не може да има. Няма да лишаваме хората от права. Когато човекът е болен, естествено, че той ще може да си ползва съответните болнични. Трябва да се ограничат тези, които се ползват неправомерно и за които всички сме чували, за да може тези средства, които се изразходват, да отидат все пак при хората, които наистина имат нужда, а не да се ползват за покриване на други плащания“, каза още Ивайло Иванов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Иванов е новият управител на НОИ

Ивайло Иванов е новият управител на НОИ

19 Септември 2017 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. На извънредно заседание парламентът избера Ивайло Иванов за управител на Националния осигурителен институт (НОИ), предаде репортер на Агенция „Фокус“. Депутатите гласуваха със 183 гласа „за“, 0 „против“ и 1 „въздържал се“. Кандидатурата на Ивайло Иванов бе единствената постъпила такава, като според доклада на Комисията по труда, социалната и демографската политика той отговаря на съответните изисквания за заемане на длъжността, за която е предложен. Ивайло Иванов е издигнат от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Той ще бъде управител на НОИ за срок от четири години. Решението влиза в сила от приемането му.
По време на дебатите депутатът от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков заяви, че наистина Ивайло Иванов е единствената кандидатура, но при издигането и обсъждането й са спазени процедурните правила за предлагане и избиране. „Г-н Иванов познавам от 2007 г. като изграден специалист в социалната сфера и той отговаря на изискванията. Изглежда в моите очи като професионалист и експерт в социалната сфера. Представи концепцията си пред Комисията. В момента на НОИ му липсва информираност най-малко заради последните промени. В ПГ на „БСП за България“ обсъдихме също кандидатурата“, коментира Гьоков. По думите му са наясно, че от управителя на НОИ зависят целите за управление, но в никакъв случай не зависи следваната политика в осигурителната система, която към момента единствено се изразява в увеличаване на пенсионната възраст и стаж. „В никакъв случай не сме съгласни и ще продължим да предлагаме алтернатива. Кандидатурата му не е издигната от подходящите политически сили. Сега на това гласуване ще подкрепим кандидатурата му, което е много сериозен кредит на доверие“, каза още Георги Гьоков.
Председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и депутат от ПГ на ДПС Хасан Адемов заяви, че НС е изправено пред важен избор. „Ние от ДПС сме убедени, че изборът на управител на НОИ трябва да предложи кандидатура, подкрепена консенсусно. Нямаме основание да не търсим възможности за търсене на консенсус. Такава публична институция задължително трябва да се търси такъв. Затова даваме в аванс нашето доверие към Ивайло Иванов. Молбата ми е за следващата година да подкрепим предложения, които да минат поне 1% от разходите“, добави Адемов. По думите му управителят на НОИ е фигурата, която се занимава с административното управление и оперативното ръководство на НОИ и политиките, които изпълнява са свързани с осигуряване на прозрачност, електронни услуги гарантиране на осигурителните плащания и права на българските граждани. „Трябва да си дадем сметка за предлаганите закони от нас и най-вече финансовият инструмент – бюджетът на ДОО“, каза още Хасан Адемов.
Кой е Ивайло Иванов?
Ивайло Иванов е завършил висше икономическо образование във ВФСИ "Димитър Ценов" - Свищов, специалност "Финанси и кредит" през 1993 г. и висше юридическо образование в ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград през 2008 г. Професионалният си път започва през 1993 г., като счетоводител в Общински съвет -град Тетевен. През периода 1995-1998 г. е директор "Имуществено застраховане" и член на Съвета на директорите на ЗПК "Български имоти" АД. От 1998 г. до 2002 г. работи в Застрахователна компания "Орел", като заема различни ръководни длъжности и е бил член на УС на Гаранционен фонд - задължително застраховане" и на Съвета на директорите на ЗК "Орел" АД и ЗК „Орел - живот" АД.
От 2003 г. работи в Агенцията за социално подпомагане, като в периода 2003-2009 г. е заместник изпълнителен директор, а от 01.09.2009 г. до 02.06.2016 г. е изпълнителен директор на агенцията.
През времето, в което работи в Агенцията за социално подпомагане, Ивайло Иванов осъществява успешни реформи, довели до оптимизация на организационно управленската структура на Агенцията и повишаване на ефективността на системата за социално подпомагане. От 03 юни 2016 г. е заместник-министър на труда и социалната политика.
Ивайло Иванов е бил член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт през 2012 г., а от 2009 г. до момента е член на Управителния съвет на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионната система.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще избере управител на НОИ

Парламентът ще избере управител на НОИ

19 Септември 2017 | 07:35 | Агенция "Фокус"
София. На извънредно заседание парламентът ще избере управител на Националния осигурителен институт (НОИ). Това предвижда първата точка от дневния ред на депутатите за днешното пленарно заседание. Постъпилата кандидатура е само една – тази на Ивайло Иванов. Според доклада на Комисията по труда, социалната и демографската политика кандидатът отговаря на съответните изисквания за заемане на длъжността, за която е предложен. Ивайло Иванов е издигнат от народните представители Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Светлана Ангелова, Клавдия Ганчева, Румен Генов, Ирена Димова и Димитър Главчев. Ако кандидатурата на Ивайло Иванов бъде подкрепена и от Народното събрание, той ще бъде управител на НОИ за срок от четири години. Началото на пленарното заседание е 13.00 часа.
Освен това за днешния ден е предвиден и парламентарен контрол, включващ питане от народните представители проф. Светла Бъчварова и Георги Гьоков от ПГ на „БСП за България“ към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов относно политиката на Министерството за създаване на ред в поземлените отношения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турската армия започна операция
Турската армия започна операция "Маслинова клонка" в Северна Сирия. 21 януари 20...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.