НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:04

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Изборът на новия управител на НОИ съвпадна със заседание на Надзорния съвет на институцията

Изборът на новия управител на НОИ съвпадна със заседание на Надзорния съвет на институцията

20 Септември 2017 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Мандатът на Ивайло Иванов като управител на Националния осигурителен институт (НОИ) започна динамично. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ. Още първия работен ден на новоизбрания ръководител съвпадна със заседание на Надзорния съвет на институцията. Така, веднага след като депутатите подкрепиха кандидатурата му за поста в Народното събрание, Иванов се срещна с членовете на ръководния орган на НОИ.
Новият управител бе приветстван от представителите на синдикатите, работодателите и държавата, които му пожелаха попътен вятър на високоотговорния пост. От своя страна, той благодари за кредита на доверие, с който го посрещат надзорниците, и заяви, че приема длъжността с нужната отговорност и ще работи както за модернизацията на НОИ, така и за затвърждаване обществения авторитет на осигурителната институция. Ивайло Иванов увери присъстващите, че е амбициран да изпълни изцяло управленската си концепция, като за това ще се нуждае и от тяхната подкрепа.
На заседанието на Надзорния съвет бяха приети предложения за изменения в нормативната уредба, които имат за цел намаляване административната тежест за осигурените лица и осигурителите при контактите им с НОИ. Такива промени в законодателство са част и от управленската концепция на новия управител на осигурителния институт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Иванов, НОИ: Таван на болничните не може да има

Ивайло Иванов, НОИ: Таван на болничните не може да има

19 Септември 2017 | 14:01 | Агенция "Фокус"
София. Таван на болничните не може да има. Това коментира пред журналисти в парламента новоизбраният управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предвиждам да направя среща с институциите от ЕС. Прекалено много български граждани вече знаят, работят и се осигуряват в чужбина, за да може те да получат пълните си осигурителни права и социални плащания. Предложенията за промени в болничните ще са законови и ще се проведат срещи с министъра на здравеопазването, с шефа на НЗОК, за да видим там, където има повече издадени, да се направи анализ на помощите“, коментира Иванов. По думите му ще бъдат предложени законодателни промени на народните представители, за да може да се прецизира отпускането, тъй като ръстът на болничните за последната година е изключително голям. „След като направим анализа и обсъдим, тогава ще кажем какви ще са реалните промени. Таван на болничните не може да има. Няма да лишаваме хората от права. Когато човекът е болен, естествено, че той ще може да си ползва съответните болнични. Трябва да се ограничат тези, които се ползват неправомерно и за които всички сме чували, за да може тези средства, които се изразходват, да отидат все пак при хората, които наистина имат нужда, а не да се ползват за покриване на други плащания“, каза още Ивайло Иванов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Иванов е новият управител на НОИ

Ивайло Иванов е новият управител на НОИ

19 Септември 2017 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. На извънредно заседание парламентът избера Ивайло Иванов за управител на Националния осигурителен институт (НОИ), предаде репортер на Агенция „Фокус“. Депутатите гласуваха със 183 гласа „за“, 0 „против“ и 1 „въздържал се“. Кандидатурата на Ивайло Иванов бе единствената постъпила такава, като според доклада на Комисията по труда, социалната и демографската политика той отговаря на съответните изисквания за заемане на длъжността, за която е предложен. Ивайло Иванов е издигнат от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Той ще бъде управител на НОИ за срок от четири години. Решението влиза в сила от приемането му.
По време на дебатите депутатът от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков заяви, че наистина Ивайло Иванов е единствената кандидатура, но при издигането и обсъждането й са спазени процедурните правила за предлагане и избиране. „Г-н Иванов познавам от 2007 г. като изграден специалист в социалната сфера и той отговаря на изискванията. Изглежда в моите очи като професионалист и експерт в социалната сфера. Представи концепцията си пред Комисията. В момента на НОИ му липсва информираност най-малко заради последните промени. В ПГ на „БСП за България“ обсъдихме също кандидатурата“, коментира Гьоков. По думите му са наясно, че от управителя на НОИ зависят целите за управление, но в никакъв случай не зависи следваната политика в осигурителната система, която към момента единствено се изразява в увеличаване на пенсионната възраст и стаж. „В никакъв случай не сме съгласни и ще продължим да предлагаме алтернатива. Кандидатурата му не е издигната от подходящите политически сили. Сега на това гласуване ще подкрепим кандидатурата му, което е много сериозен кредит на доверие“, каза още Георги Гьоков.
Председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и депутат от ПГ на ДПС Хасан Адемов заяви, че НС е изправено пред важен избор. „Ние от ДПС сме убедени, че изборът на управител на НОИ трябва да предложи кандидатура, подкрепена консенсусно. Нямаме основание да не търсим възможности за търсене на консенсус. Такава публична институция задължително трябва да се търси такъв. Затова даваме в аванс нашето доверие към Ивайло Иванов. Молбата ми е за следващата година да подкрепим предложения, които да минат поне 1% от разходите“, добави Адемов. По думите му управителят на НОИ е фигурата, която се занимава с административното управление и оперативното ръководство на НОИ и политиките, които изпълнява са свързани с осигуряване на прозрачност, електронни услуги гарантиране на осигурителните плащания и права на българските граждани. „Трябва да си дадем сметка за предлаганите закони от нас и най-вече финансовият инструмент – бюджетът на ДОО“, каза още Хасан Адемов.
Кой е Ивайло Иванов?
Ивайло Иванов е завършил висше икономическо образование във ВФСИ "Димитър Ценов" - Свищов, специалност "Финанси и кредит" през 1993 г. и висше юридическо образование в ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград през 2008 г. Професионалният си път започва през 1993 г., като счетоводител в Общински съвет -град Тетевен. През периода 1995-1998 г. е директор "Имуществено застраховане" и член на Съвета на директорите на ЗПК "Български имоти" АД. От 1998 г. до 2002 г. работи в Застрахователна компания "Орел", като заема различни ръководни длъжности и е бил член на УС на Гаранционен фонд - задължително застраховане" и на Съвета на директорите на ЗК "Орел" АД и ЗК „Орел - живот" АД.
От 2003 г. работи в Агенцията за социално подпомагане, като в периода 2003-2009 г. е заместник изпълнителен директор, а от 01.09.2009 г. до 02.06.2016 г. е изпълнителен директор на агенцията.
През времето, в което работи в Агенцията за социално подпомагане, Ивайло Иванов осъществява успешни реформи, довели до оптимизация на организационно управленската структура на Агенцията и повишаване на ефективността на системата за социално подпомагане. От 03 юни 2016 г. е заместник-министър на труда и социалната политика.
Ивайло Иванов е бил член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт през 2012 г., а от 2009 г. до момента е член на Управителния съвет на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионната система.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще избере управител на НОИ

Парламентът ще избере управител на НОИ

19 Септември 2017 | 07:35 | Агенция "Фокус"
София. На извънредно заседание парламентът ще избере управител на Националния осигурителен институт (НОИ). Това предвижда първата точка от дневния ред на депутатите за днешното пленарно заседание. Постъпилата кандидатура е само една – тази на Ивайло Иванов. Според доклада на Комисията по труда, социалната и демографската политика кандидатът отговаря на съответните изисквания за заемане на длъжността, за която е предложен. Ивайло Иванов е издигнат от народните представители Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Светлана Ангелова, Клавдия Ганчева, Румен Генов, Ирена Димова и Димитър Главчев. Ако кандидатурата на Ивайло Иванов бъде подкрепена и от Народното събрание, той ще бъде управител на НОИ за срок от четири години. Началото на пленарното заседание е 13.00 часа.
Освен това за днешния ден е предвиден и парламентарен контрол, включващ питане от народните представители проф. Светла Бъчварова и Георги Гьоков от ПГ на „БСП за България“ към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов относно политиката на Министерството за създаване на ред в поземлените отношения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Борут Пахор, президент на Словения и кандидат за спечелване на втори мандат. 22 октомври 2017 г.
Борут Пахор, президент на Словения и кандидат за спечелване на втори мандат. 22 ...

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.