НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:17

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Видин: Инициативен комитет започна подписка за избиране на белоградчишкия епископ Поликарп за митрополит

Видин: Инициативен комитет започна подписка за избиране на белоградчишкия епископ Поликарп за митрополит

26 Септември 2017 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Видин. Инициативен комитет започна подписка за избиране на белоградчишкия епископ Поликарп за Видински митрополит. Това бе обявено на пресконференция от журналиста Александър Русев, който на пресконференция представи Инициативния комитет, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. В Инициативния комитет участват директорът на Регионалната библиотека Десислава Иванова, директорът на „Държавен архив“ – Видин Светлана Кръстева, директорът на най-голямото видинско училище - СУ „Цар Симеон Велики“, Пламен Каменов, местен предприемач, подпомагащ дейността на Видинска митрополия, Богомил Петров, фотограф и почетен гражданин на Видин, д-р Борислав Милчев, Георги Войчев, представител на неправителствена организация.
„Два дни след кончината на Видинския митрополит Дометиан Светия Синод взе решение Белоградчишкия епископ Поликарп, който остана най-високопоставеният видински архиерей, да бъде назначен за ректор на Пловдивската духовна академия и трети викарий на Пловдивския митрополит Николай. Целта на нашия Инициативен комитет не е да се бърка в църковния канон, нито да предопредели или да повлияе по някакъв начин на епархийските съветници, които на първия етап от избора ще трябва да гласуват“, каза Александър Русев. Той допълни, че подписката ще приключи до 16 октомври, когато Светия Синод на БПЦ ще определи листата с участващите епископи в избора на видински митрополит и датата на избора.
„Оттам нататък ние нямаме роля. Но, ясно и категорично преди това ще сме заявили настроенията на миряните от епархията“, заяви Русев. Той посочи, че към подписката, която ще бъде внесена в Светия Синод, ще бъде прикрепено и мотивационно писмо, в което се посочват заслугите на Белоградчишки епископ Поликарп за Видинската епархия.
„Епископ Поликарп създаде Неделно училище за деца във Видин, организира раздаването на топла храна в неделните дни пред храмовете във Видин, направи много за реставрацията и укрепването на храмовете в епархията, участва в международни конференции, отбелязва активно присъствие в социалните мрежи. В една от социалните мрежи е създадена група в негова подкрепа, която вече е събрала над 1000 последователи“, обясни Александър Русев.
Анна ЛОЗАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панихида по повод 9 дни от кончината на Видинския митрополит Дометиан ще бъде отслужена в Руската църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София

Панихида по повод 9 дни от кончината на Видинския митрополит Дометиан ще бъде отслужена в Руската църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София

26 Септември 2017 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. Днес се навършват 9 дни от кончината на големия духовник, патриот и ерудит - Видинския митрополит Дометиан, предаде репортер на Агенция "Фокус". По този повод в храма-подворие на Светейшия патриарх Московски и на цяла Русия в България "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София, от 18.00 часа ще бъде отслужена панихида.
Сутринта в храма, от 9.00 часа, се отслужва Божествена св. Литургия. От 10.30 часа, в криптата му, ще започне редовния молебен при мощите на св. Серафим Софийски Чудотворец.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Неофит: Кончината на митрополит Дометиан е огромна загуба не само за духовенството и вярващите от Видинска епархия и за БПЦ, но и за целия православен свят

Патриарх Неофит: Кончината на митрополит Дометиан е огромна загуба не само за духовенството и вярващите от Видинска епархия и за БПЦ, но и за целия православен свят

20 Септември 2017 | 20:02 | Агенция "Фокус"
Видин. Кончината на митрополит Дометиан е огромна загуба не само за духовенството и вярващите от Видинска епархия и за БПЦ, но и за целия православен свят. За тридесет годишното си митрополитското служение покойният архиерей се потруди усърдно на Христовата нива, оставайки верен разпоредник „на тайните Божии” (1 Кор. 4:1) и ревностен свидетел на евангелската истина. С неговото дейно управление в диоцеза на поверената му от Бога епархия са възстановени множество манастири, храмове и параклиси. Това е заявил Негово Светейшество Българският патриарх Неофит възглави опелото на блаженопочившия митрополит Дометиан, съобщиха от отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ.
С прощални песнопения и молитва за упокой бе изпратен в последния си път Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан. Заупокойна св. литургия бе възглавена Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, наместник на овдовялата Видинска епархийска църква.
Тленните останки на блаженопочившия митрополит бяха внесени в катедралния храм „Св. Димитър” вчера и десетки православни християни, духовни чеда и съратници на митрополит Дометиан, можаха да се простят с него, както и кметът на гр. Видин инж. Огнян Ценков, народни представители, общественици.
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит възглави опелото на блаженопочившия митрополит Дометиан. Съслужиха му митрополитите: Николай Пловдивски, Амвросий Доростолски, Антоний Западно- и Средноевропейски, Йоан Варненски и Великопреславски, Серафим Неврокопски, Наум Русенски, Киприан Старозагорски и Григорий Врачански, както и епископите Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, Адрианополски еп. Евлогий, игумен на Рилската св. обител, Велички еп. Сионий, игумен на Троянската св. обител, Знеполски еп. Арсений, викарий на Пловдивския митрополит. Гост от Сръбската патриаршия бе Негово Преосвещенство епископ Тимотей. Молитвено участие взе Брегалнишки митрополит Иларион от Македония. В опелото участваха и свещеници и монаси от епархията и страната.
Със сълзи на очи стотиците събрали се отдадоха последна почит на един бележит духовен пастир и незабравим архиерей. Бог да го прости!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Днес е ден на траур в общината, във връзка с кончината на митрополит Дометиан

Видин: Днес е ден на траур в общината, във връзка с кончината на митрополит Дометиан

20 Септември 2017 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Видин. Във връзка с отдаването на последна почит на Видински митрополит Дометиан и почетен гражданин на Видин, кметът на Община Видин Огнян Ценков издаде заповед, с която днешният ден е обявен за траурен в общината. Това съобщиха от Община Видин. По този повод националният флаг пред всички административни сгради ще бъде свален наполовина на носещите тела. Със заповедта се отменят увеселителните мероприятия, предвидени за деня. При невъзможност това да се случи, те ще започват с едноминутно мълчание.
В 12.00 ч. в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ ще се извърши опело, а в 13.00 ч. от църквата ще потегли траурно литийно шествие към Видинска Света митрополия, където ще бъдат положени тленните останки на владиката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: От 12.00 часа ще се проведат опелото и погребението на митрополит Дометиан

Видин: От 12.00 часа ще се проведат опелото и погребението на митрополит Дометиан

20 Септември 2017 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Видин. След като на 18 септември 2017 г., след продължително боледуване почина Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, Св. Синод в пълен състав се събра своевременно на извънредно заседание. На него синодалните архиереи определиха опелото и погребението на техния събрат да се проведат от 12.00 часа днес, предаде репортер на Агенция "Фокус".
За наместник на видинския епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Дометиан, Светият Синод единодушно определи Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.
Също така Светият Синод освобождава считано от 20 септември 2017 г. Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп от послушанието му – викарий на Видинския митрополит.
Освобождава считано от 20 септември 2017 г. Негово високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий от възложеното му послушание – ректор на Православната духовна академия “Св. Св. Кирил и Методий”, като му благодари за усилените трудове и положени грижи за студентите, изграждането и укрепването на Духовната академия.
Св. Синод назначава считано от 20 септември 2017 г. Белагордчишкия епископ Поликарп за трети викарий на Пловидвския митрополит и ректор на Православната духовна академия “Св. Св. Кирил и Методий”.
Днес членовете на Св. Синод, представителите на клира, епархиотите на Видинска епархия и много граждани от страната и чужбина ще изпратят в небесното царство един от най-знаковите в духовен и телесен смисъл архиереи на светата Българска православна църква, Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан. Бог да го прости! Вечна му памет!
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Видинска епархията до избор на наследник на покойния митрополит Дометиан

Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Видинска епархията до избор на наследник на покойния митрополит Дометиан

19 Септември 2017 | 18:34 | Агенция "Фокус"
София. Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Видинска епархията до избор на наследник на покойния митрополит Дометиан. Това съобщиха от пресцентъра на Св. Синод на БПЦ. След като на 18 септември 2017 г., около 13.00 ч., след продължително боледуване се е преставил в Господа Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав се събра своевременно днес, на 19 септември, от 16:00 часа, на свое извънредно заседание. На него, след като се запознаха със Съобщението на овдовелия Видински епархийски съвет, синодалните архиереи определиха опелото и погребение на техния събрат да станат на 20 септември от 12.00 часа в катедралния храм на Видин "Св. Димитрий Солунски".
За Наместник на овдовелия Видински епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Дометиан, Светия Синод определи Врачанския митрополит Григорий.
Светият Синод на БПЦ-Българска патриаршия отново сърдечно се обръща с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Видинска епархия и подновява призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Тялото на Видинския митрополит Дометиан е изложено за поклонение в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“

Видин: Тялото на Видинския митрополит Дометиан е изложено за поклонение в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“

19 Септември 2017 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Видин. Тялото на Видинския митрополит Дометиан е изложено за поклонение в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. То бе посрещнато от десетки видинчани, както и от кмета на Видин Огнян Ценков. Преди да внесат ковчега в църквата Белоградчишки епископ Поликарп отслужи кратка заупокойна молитва. Катедралният храм „Свети Димитър“ е с черни знамена. Свещеници започнаха бдение край ковчега на митрополит Дометиан. От вчера на обяд, когато бе съобщено за смъртта на Видинския владика Дометиан, камбаната на катедралния храм бие на всеки 10 минути. Утре от 9.00 часа в храма ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а в 12.00 часа ще се извърши опелото. В 13.00 часа от църквата ще потегли траурно литийно шествие към Видинска Света митрополия, където ще бъдат положени тленните останки на владиката.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Във връзка с кончината на Видинския митрополит Дометиан, освещаването на новия храм "Въздвижение на честния Кръст" ще се проведе на 15 октомври

София: Във връзка с кончината на Видинския митрополит Дометиан, освещаването на новия храм "Въздвижение на честния Кръст" ще се проведе на 15 октомври

19 Септември 2017 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с кончината на Видинския митрополит Дометиан се променя денят за освещаване на новия храм "Въздвижение на честния Кръст" (21 септември). Това съобщиха от пресцентъра на Св. Синод на БПЦ. Новият храм в столичния кв. "Лозенец" ще бъде осветен на 15 октомври т.г. Начало на богослужението е в 7.00 часа. Начало на св. Литургия е в 9.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Тленните останки на митрополит Дометиан ще бъдат изложени за поклонение в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“

Видин: Тленните останки на митрополит Дометиан ще бъдат изложени за поклонение в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“

19 Септември 2017 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Видин. Тленните останки на митрополит Дометиан ще бъдат изложени за поклонение в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ днес, от 14.00 часа. Това съобщиха от Община Видин. Във връзка с отдаването на последна почит на Видински митрополит Дометиан и почетен гражданин на Видин, кметът на Община Видин Огнян Ценков издаде заповед, с която 20 септември 2017 г. се обявява за ден на траур. По този повод националният флаг пред всички административни сгради ще бъде свален наполовина на носещите тела. Със заповедта се отменят увеселителните мероприятия за времето от 8.00 часа до 24.00 часа на 20 септември. При невъзможност това да се случи, те ще започват с едноминутно мълчание.
На 20 септември, в 9.00 часа, в храма ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а в 12.00 часа ще се извърши опелото. В 13.00 часа от църквата ще потегли траурно литийно шествие към Видинска Света митрополия, където ще бъдат положени тленните останки на владиката.
Дометиан е канонически утвърден за Видински митрополит на 2 август 1987 г. С Решение №197 от 28 ноември 2002 г. на Общинския съвет, той е удостоен със званието „Почетен гражданин на Видин“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Книга за съболезнования е изложена във Видинска митрополия във връзка със смъртта на митрополит Дометиан

Видин: Книга за съболезнования е изложена във Видинска митрополия във връзка със смъртта на митрополит Дометиан

18 Септември 2017 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Видин. Книга за съболезнования е изложена във Видинска митрополия по повод смъртта на митрополит Дометиан, съобщиха от митрополията. Тялото на видинския владика ще бъде посрещнато на 19 септември от 14.00 часа в катедрален храм „Св. вмчк Димитър“ – Видин. На 20 септември от 9.00 часа в катедралния храм ще бъде отслужена заупокойна литургия, а от 12.00 часа е опелото на Видинския владика Дометиан. От 13.00 часа ще потегли траурно шествие до Видинска света митрополия, където ще бъде извършено погребението на митрополита. От Видинска митрополия съобщават, че от 14.00 часа на 19 септември до 12.00 часа на 20 септември всеки, който желае, може да се поклони и прости с Негово Високопреосвещенство Видиснския митрополит Дометиан. Вратите на Видинска митрополия ще бъдат отворени днес, 18 септември и в утрешния ден.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев изразява своите съболезнования по повод кончината на митрополит Дометиан

Президентът Румен Радев изразява своите съболезнования по повод кончината на митрополит Дометиан

18 Септември 2017 | 17:55 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до Светия синод на Българската православна църква и до миряните от Видинска епархия, в което изказва съболезнования по повод кончината на митрополит Дометиан. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„С искрено съжаление научих вестта за кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан. Той ръководи Видинската епархия повече от три десетилетия. Надявам се, че миряните, за които митрополит Дометиан беше опора и в добрите начинания, и в дните на тревоги и изпитания, ще отдадат заслужена почит към своя духовен наставник“, се казва в съболезнователния адрес на държавния глава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: 20 септември 2017 г. е обявен за ден на траур, във връзка с кончината на митрополит Дометиан

Видин: 20 септември 2017 г. е обявен за ден на траур, във връзка с кончината на митрополит Дометиан

18 Септември 2017 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Видин. Във връзка с отдаването на последна почит на Видински митрополит Дометиан и почетен гражданин на Видин, кметът на Община Видин Огнян Ценков издаде заповед, с която 20 септември 2017 г. се обявява за ден на траур. Това съобщиха от Община Видин. По този повод националният флаг пред всички административни сгради ще бъде свален наполовина на носещите тела. Със заповедта се отменят увеселителните мероприятия за времето от 8 ч. до 24 ч. на 20 септември. При невъзможност това да се случи, те ще започват с едноминутно мълчание.
На 19 септември (вторник), от 14 ч. тленните останки на Видинския владика ще бъдат изложени за поклонение в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“. На 20 септември (сряда) в 9 ч. в храма ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а в 12 ч. ще се извърши опелото. В 13 ч. от църквата ще потегли траурно литийно шествие към Видинска Света митрополия, където ще бъдат положени тленните останки на владиката.
Дометиан е канонически утвърден за Видински митрополит на 2.08.1987 г. С Решение №197 от 28.11.2002 г. на Общинския съвет, той е удостоен със званието „Почетен гражданин на Видин“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Почина Видинският митрополит Дометиан

Почина Видинският митрополит Дометиан

18 Септември 2017 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Почина Видинският митрополит Дометиан. Това съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на БПЦ. Днес след продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан. Светското име на митрополит Дометиан е Димитър Попвасилев Топузлиев. Роден е на 11.11.1932 г. в с. Хасовица, Смолянско. След завършване на основното си образование, през есента на 1947 г. е приет за ученик в Пловдивската духовна семинария, обединена от есента на 1950 г. със Софийската и преместена при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1952 г. От края на същата година е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1956 г. На 14.01.1959 г. в мъглижкия манастир „Св. Николай" е постриган в монашество с името Дометиан от Старозагорския митрополит Климент под духовото старчество на архимандрит Панкратий (по-късно Старозагорски митрополит). На 10.03. с. г. в старозагорския катедрален храм „Св. Димитър" е ръкоположен в йеродяконски чин от митрополит Климент и е назначен за епархийски дякон, проповедник и певец при храм „Св. Богородица" в гр. Стара Загора. От началото на м. септември 1959 г. до 1962 г. йеродякон Дометиан е на богословска специализация в Московската духовна академия. Там на 18.07.1962 г., в академичния храм, с благословението на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен в йеромонашески чин от Руския патриарх Алексий (по време на съслужението му с Българския патриарх Кирил). Завърнал се в Родината, от 01.01.1963 г. е назначен за протосингел на Великотърновската митрополия, която длъжност изпълнява до края на м. февруари 1967 г. Като такъв на 04.12.1963 г. във великотърновския катедрален храм „Рождество Богородично" е възведен в архимандритско достойнство от Великотърновския митрополит Стефан. От 10.03.1967 г. архимандрит Дометиан е на научна специализация в Монашеския център в Тезе, Франция, а от м. октомври същата година и в Икуменическия институт при ССЦ в Босей, Швейцария. От м. февруари до м. август 1968 г. слуша лекции в Богословския факултет в Лозана, а от м. август 1968 г. до м. август 1969 г. е на стаж и езикова специализация в Лондон и Оксфорд, а заедно с това слуша лекции и в колежа „Кадестън". От 01.09.1969 г. до 01.11.1970 г. той е протосингел на Софийската митрополия, а от 01.11.1970 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод, какъвто остава до 01.03.1979 г. Като такъв на 15.12.1974 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата „Знеполски". От 01.03.1979 г. епископ Дометиан е управляващ българската Акронска епархия в САЩ, който пост заема до м. март 1983 г. След завръщането си в България, от 01.04.1983 г. до м. юли 1987 г. е викарий на Софийския митрополит. На 26.07.1987 г. е избран, а на 02.08. с. г. е и канонически утвърден за Видински митрополит.
В следващите дни Св. Синод на БПЦ-БП ще се събере на извънредно заседание и ще определи деня и часа на опелото и погребението на новопредставления митрополит.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българският патриарх Неофит ще вземе участие в освещаването на нов храм в столицата на 21 септември

Българският патриарх Неофит ще вземе участие в освещаването на нов храм в столицата на 21 септември

16 Септември 2017 | 22:00 | Агенция "Фокус"
София. Нов храм в София ще бъде осветен на 21 септември, съобщиха от пресцентъра на Св. Синод на БПЦ. В освещаването му ще вземат участие Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и митрополити и епископи на БПЦ - Българска патриаршия. Храмът, който е посветен на "Въздвижение на Светия Кръст Господен", се намира в столичния кв. "Лозенец", в местността Кръста. Там през 1878 г. на Възнесение Господне – Спасовден, софиянци издигат Кръст в памет на Освобождението на България. Поради високото място на което се намирал и незастроената по онова време околност паметникът се е виждал отдалече. След няколкократно местене, до преди дни каменния кръст, обявен за паметник на културата се съхраняваше в близкия храм „Преображение Господне”. Сега, той е поставен върху постамент в непосредствена близост до мястото, където е бил издигнат през 1878 г. – до олтара на новопостроеният храм, посветен на Честния кръст.
Строежът на църквата на ъгъла на булевардите „Джеймс Баучер" и „Черни връх" е започнат през 1998 г. от т. нар. Алтернативен Синод, но в последствие е замразен. След няколко годишна сага по узаконяването му Софийска св. Митрополия, със съдействието на Столична община, едва през 2015 г. поема изграждането му, като след сериозни преустройства, наложили се поради канонични и архитектурни неточности, довършителни работи и вътрешно оформление, днес храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен” е готов да заработи като енорийски храм за нуждите на православните християни от околните квартали.
Началото на чина по освещаването на храма е в 7.30 часа на 21 септември. Началото на първата св. Литургия, отслужена в храма, ще бъде в 9.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.