НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:05

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. д-р Карен Джамбазов: Освен паник бутон медиците в Спешна помощ ще разполагат и с радиостанции за подобряване на връзката в случай на агресия срещу тях

Проф. д-р Карен Джамбазов: Освен паник бутон медиците в Спешна помощ ще разполагат и с радиостанции за подобряване на връзката в случай на агресия срещу тях

14 Септември 2017 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Освен паник бутон медиците в Спешна помощ ще разполагат и с радиостанции за подобряване на връзката с охранителите в случай на агресия срещу тях. Това каза пред журналисти директорът на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. По думите на директора паник бутоните минават през джипиес и малко се забавя връзката, докато при радиостанциите до 40 секунди идват две-три патрулни коли охранители. Очакванията са охраната да може да реагира до 2 минути, след което сигналът да се изпраща и до близкото районно управление на полицията и прокуратурата, за да се действа незабавно срещу извършителите на престъплението. „Ние ще подобрим и контрола на достъпа, като след определени часове ще го ограничим напълно в болницата”, каза д-р Джамбазов. Изгражда се и алгоритъм на поведение на медиците за реакция при такива ситуации. Той ще бъде оповестен чрез заповед на директора. Освен това ще има и горещ телефон, който ще бъде директно свързан с прокуратурата. Според д-р Джамбазов е добре, че вече това престъпление е инкриминирано. Той изрази възмущението си от последния случай на агресия в спешния център на Детско отделение, при който е пострадала лекарка. Тя все още се възстановява от преживяния стрес. „Над 70-80 деца на ден минават през този център, а те работят при недобра среда и въпреки това се опитват да помогнат на всяко дете”, каза д-р Джамбазов. Според него такива случаи показват липса на уважение към човека, който ти помага.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 40 прокурори от зоната на Апелативна прокуратура ускорено ще разследват дела за посегателства срещу медици

Пловдив: 40 прокурори от зоната на Апелативна прокуратура ускорено ще разследват дела за посегателства срещу медици

14 Септември 2017 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 40 прокурори от зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив ще наблюдават делата за престъпления спрямо медици – лекари, медицински сестри и друг персонал, пострадали при изпълнение на задълженията им по служба. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив. Разпореждането за определяне на специални магистрати по казусите с медицинските специалисти е във връзка със заповед на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров за създаване на организация и взаимодействие между прокурорите и Центровете за Спешна медицинска помощ в цялата страна, техните подразделения и лечебните заведения за болнична помощ – държавни и общински болници, в които действат спешни приемни отделения и такива за родилна помощ.
Прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура - Пловдив, която включва шест Окръжни прокуратури - в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали и 27 районни прокуратури, ще проведат, до края на месец септември 2017 г., срещи с лекарите от спешните отделения в района, на които да уточнят механизма за незабавни действия при посегателства.
На медиците ще им бъдат предоставени телефони за постоянна връзка с прокурор и служител на полицията. Разследването по делата ще бъде приоритетно. От екипите в болниците ще се изисква ускорено осигуряване на документи, явяване на пострадалите, обмен на информация и др.
Прокурорите, които са определени да наблюдават делата за посегателство срещу медици са от районните прокуратури, на които са подсъдни този вид престъпления, като във всяка окръжна прокуратура също е определен по един магистрат за координиране на работата.
Днес, 14 септември 2017 г., предстои среща по този повод на прокурорите от Районна прокуратура-Пловдив с лекари от УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив. В нея ще участват Гергана Мутафова, районен прокурор на гр. Пловдив, Чавдар Грошев, зам.-районен прокурор, и прокурорът Пламен Георгиев, които наблюдават делата за посегателства срещу медици.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22 януари 2018 г.
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.