НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:12

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Около 600 млн. лева ще бъдат разпределени на общини за образователна инфраструктура

Премиерът Бойко Борисов: Около 600 млн. лева ще бъдат разпределени на общини за образователна инфраструктура

16 Септември 2017 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. В четвъртък сме поканили кметовете, в изпълнение на нашата програма, близо 600 млн. лв. отиват за образователна инфраструктура. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването на реконструиран топлопровод за минерална вода в Девин, предаде репортер на Радио „Фокус“-Смолян . „Това са пари за физкултурни салони, за основно саниране на училища и детски градини. На много места вече започнаха да ги строят. В четвъртък в София ще се срещна с директорите, за да се усвоят средствата и да не се пречи на учебния процес и където е необходимо, да се промени учебното време на паралелките“, обясни той и уточни, че голяма част от средствата ще бъдат за Смолян, Девин и Златоград. „Парите са факт - не ви казвам, че обещавам в един слънчев, хубав, летен ден да ги има“, коментира Бойко Борисов. „Ако се върнете в годините назад и да ми кажете кога са давани такива целеви пари за образование, за инфраструктурата, за децата, учениците и преподавателите, мога да споря много с вас“, посочи премиерът. „Благодаря, че сте тук - да добрувате, да работите и да се радвате на невероятната природа, която имаме“, допълни Бойко Борисов. Пред журналисти премиерът коментира, че се надява направеното да даде много добър резултат в качеството на образованието през следващите години.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Деница Николова: Половин милиард лева е общият ресурс, който ще бъде вложен в подобряване на образователната инфраструктура

Зам.-министър Деница Николова: Половин милиард лева е общият ресурс, който ще бъде вложен в подобряване на образователната инфраструктура

14 Септември 2017 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Половин милиард лева е общият ресурс, който ще бъде вложен в подобряване на образователната инфраструктура. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Николова посочи, че общият бюджет на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. е 563 милиона лева. Сключени са договори за 350 млн. лева от тях. Бенефициенти са както общините, така и Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на културата. Общият брой на проектите е 75, като 17 от тях са за подобряване на общинската образователна инфраструктура, останалите са за модернизирана на държавни училища.
Деница Николова заяви, че допълнителни 213 лева ще бъдат дадени само на общините за подобряване на учебните бази. Проектите трябва да бъдат реализирани в срок от три години, а до 2023 година разходите ще бъдат отчетени пред Европейската комисия. Тогава информацията ще бъде обобщена и ще бъде направен обстоен анализ за постигнатия ефект. Николова посочи, че след реализацията на проектите по ОП „Регионално развитие“ са покрити между 30 и 40% от нуждите на образователната инфраструктура.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Деница Николова: Допълнителни 213 млн. лева ще бъдат отпуснати за подобряване на образователната инфраструктура по ОП „Региони в растеж“

Зам.-министър Деница Николова: Допълнителни 213 млн. лева ще бъдат отпуснати за подобряване на образователната инфраструктура по ОП „Региони в растеж“

14 Септември 2017 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Допълнителни 213 млн. лева ще бъдат отпуснати за подобряване на образователната инфраструктура по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Само общините ще имат възможност да кандидатстват с проекти. Средствата ще бъдат насочени към общо 22 общини. Проектите на 16 от тях вече са оценени и чакат само сключване на договор. Предстои останалите да подадат своите проекти. „Всяка община кандидатства с един проект, който обобщава няколко обекта спрямо нуждите на общината. Все още не са провеждани обществените поръчките. След сключване на договорите общините ще имат време да подготвят тръжните процедури, да бъдат обявени изпълнителите и да изтекат сроковете за обжалване след избора на изпълнител. Всички тези училища ще се ремонтират най-вероятно през следващия ваканционен период, т.е. следващата година“, обясни Деница Николова.
По думите й, се предвижда в тези училища, детски градини и детски ясли да бъдат подобрена енергийната ефективност, да бъде извършена цялостна реконструкция на външната фасада, там където е необходимо, както и ремонти на външните дворове и спортната инфраструктурата. Програмата дава възможност за предоставяне на бюджетна линия за оборудване, което касае учебните кабинети. „За нас е изключително приятно, че това се случва в навечерието на първия учебен ден, защото това дава възможност от тук нататък да осигурим качествената образователна среда, както за учениците, така и за учителите, и по този начин да осигурим възможността нашите деца да учат в по-приятни условия и да използват съответните нови технологии и решения. Това ще доведе до по-качествено образование, което е нашата обща и глобална цел“, посочи Деница Николова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Деница Николова ще открие реконструираното Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Горна Оряховица

Зам.-министър Деница Николова ще открие реконструираното Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Горна Оряховица

14 Септември 2017 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова ще открие официално обновеното ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Горна Оряховица. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Откриването на обновеното ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе от 11.00 часа. Учебното заведение е реконструирано по проект „Подобряване на образователната среда в гр. Горна Оряховица“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Ремонтните дейности са на стойност над 1.5 млн. лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.