НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:11

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Четирима мъже са осъдени за телефонна измама

Пловдив: Четирима мъже са осъдени за телефонна измама

21 Септември 2017 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. По обвинителен акт на Районна прокуратура - Пловдив са осъдени 23-годишният Александър И., 29-годишният Митко Б., 26-годишният Кирил А. и 28-годишният Господин П. за това, че след предварително сговаряне с цел да набавят за себе си имотна облага възбудили и поддържали заблуждение у другиго, с което му причинили имотна вреда, като измамата е извършена от повече от две лица – престъпление по чл. 210 ал.1 т.2 във връзка с чл.209 ал. 1 от Наказателния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив. По одобрено споразумение, Районен съд-Пловдив е наложил наказание на Александър И. и Митко Б. от по една година и два месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим, за всеки един от тях, на Кирил А. – една година и пет месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим, и на Господин П. – една година „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от четири години.
На 10 април 2017 г. Кирил А. и Господин П., които се познавали отпреди, отпътували за Румъния, като помолили свой познат да ги закара с автомобила си и му платили за горивото 100 лева. Те стигнали до гр. Букурещ, откъдето купили предплатени карти на румънски мобилен оператор. Настанили се в мотел в покрайнините на града. Кирил А. се обадил на Митко Б. и му казал, че смятали да извършат телефонна измама на територията на Пловдивска област. Митко Б. поел ангажимент да осигури човек, който да вземе парите и се свързал с Александър И.
На 11 април 2017 г., сутринта, Александър И. отишъл гр. Хисаря. Същия ден Господин П. и Кирил А. се обадили по телефона на 81- годишна жена от гр. Хисаря. Единият от тях се представил за полицейски служител и казал, че извършва разследване за телефонни измами. Той обяснил, че в града имало група от полицаи, които търсели измамниците, а те щели да звънят на нейния номер. Двамата поискали да им бъдат предадени 2 000 лава и други нейни спестявания, които жената трябвало да опише по серийни номера, след което щели да й бъдат върнати. Така щяла да „съдейства“ на полицията за задържането на „измамниците“. Заплашили жената, че ако не даде парите, измамниците щели да я нарежат на парчета. Пенсионерката изпълнила указанията им, като поставила в найлонов плик от хляб общо 3 100 лева. Тя хвърлила парите през терасата на къщата си, откъдето ги взел Александър И. Измамниците предупредили по телефона жената да не стои на прозореца на дома си, защото можело да се стигне до стрелба и да има пострадали. При напускането на гр. Хисаря Александър И. бил спрян от служители на МВР, тъй като бил подаден сигнал в полицейското управление. При проведените през следващите дни процесуални-следствени действия и оперативно- издирвателни мероприятия били установени и задържани останалите участници в измамата. Парите са били възстановени на пострадалата жена.
Споразумението е одобрено от Районен съд-Пловдив и определението не подлежи на обжалване и протест.
Александър И., Митко Б. и Кирил А. са били осъждани преди за престъпления от общ характер.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 65-годишна жена от града е станала жертва на телефонна измама с 1214 лева

Варна: 65-годишна жена от града е станала жертва на телефонна измама с 1214 лева

15 Септември 2017 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Варна. Повдигнато е обвинение на 34-годишен мъж от Варна за извършена телефонна измама. Криминалисти предприели незабавни действия по сигнал, постъпил на 13 септември - 65-годишна жена съобщила, че хвърлила през терасата на апартамента си 1214 лева, след като била заблудена от непознат, позвънил на домашния й телефон. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Представилият се за полицейски служител мъж я измамил, че ще съдейства за провеждането на операция. В резултат на бързите оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, на място е установен и задържан П.Т. /34 г./ от Търговище, живущ във Варна, известен на органите на реда. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна. На мъжа е повдигнато обвинение по чл. 209, ал. 1 от НК. С постановление на прокурор мярката му за задържане е удължена до 72 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: 78-годишна жена от с. Дропла е станала жертва на телефонна измама с 850 лева

Добрич: 78-годишна жена от с. Дропла е станала жертва на телефонна измама с 850 лева

11 Септември 2017 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Добрич. На 10 септември, около 18:00 часа се тъжи 78-годишна жена от с. Дропла сигнализира, че е получила обаждане на домашния си телефон от непознат мъж представящ се за служители на МВР. това съобщиха от ОДМВР-Добрич. Чрез въвеждане в заблуждение, мнимия полицай заявява на жената, че е необходимо съдействието и за залавянето на извършители на телефонни измами. Малко по-късно жената поставя в короната на дърво сумата от 850 лева. По случая е образувано досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: 83-годишен мъж от село Садина е станал жертва на телефонна измама

Търговище: 83-годишен мъж от село Садина е станал жертва на телефонна измама

11 Септември 2017 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Търговище. 83-годишен мъж от село Садина е станал жертва на телефонна измама, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Търговище. В петък около 17.00 часа в с. Садина, община Попово, неизвестен извършител по стационарен телефон е въвел в заблуждение възрастния мъж под предлог, че са необходими пари, с което се е оказвало съдействие на полицейски служители, осъществяващи операция по задържане на извършители на телефонно измами, му е отнел сумата от 500 лв. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от Наказателния кодекс по описа на Районно управление „Полиция” – Попово.
От полицията напомнят на гражданите да не се доверяват на обаждания по телефона от непознати, представили се като длъжностни лица и в никакъв случай да не им предоставят пари или ценности. При получаване на такова обаждане е необходимо да се сигнализира на тел.112, а също и гражданите да потърсят телефонна връзка с близките си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 70-годишна жена от Дупница е станала жертва на телефонна измама с 5000 лева и 1360 евро

Кюстендил: 70-годишна жена от Дупница е станала жертва на телефонна измама с 5000 лева и 1360 евро

8 Септември 2017 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Дупница. Криминалисти разследват телефонна измама за голяма сума. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Вчера, 70-годишна жена от Дупница била ощетена с 5000 лева и 1360 евро, които предоставила след телефонно обаждане. Непознат мъж се представил за служител на общината и поискал от жертвата да пусне от терасата на жилището си всичките си пари, за да бъдат заловени измамници. Възрастната жена изпълнила указанията и чак по-късно се усетила, че е била измамена и сигнализирала в полицията. По случая е започнато досъдебно производство в РУ - Дупница, уведомен е дежурен прокурор.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Разкрита е схема за телефонни измами на територията на Габрово, Трявна, Севлиево и Троян

Габрово: Разкрита е схема за телефонни измами на територията на Габрово, Трявна, Севлиево и Троян

8 Септември 2017 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Габрово. Разкрита е схема за телефонни измами на територията на Габрово, Трявна, Севлиево и Троян. Това съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Габрово. В резултат от проведени оперативно-издирвателни мероприятия е установен мъжът, получил сумата от 2 440 лв, при извършена телефонна измама на 9-ти септември, на ул. „Свищовска“ в Габрово. Като обвиняем е привлечен 62-годишен мъж от град Сопот. В хода на работата е установено, че същият е участвал в получаване на парите на телефонни измами в градовете Трявна, Севлиево и Троян. Работата по изясняване на престъпната му дейност продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: 74-годишна жена от града е станала жертва на телефонна измама

Добрич: 74-годишна жена от града е станала жертва на телефонна измама

8 Септември 2017 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Добрич. На 7 септември, около 10:00 часа 74-годишна жена от град Добрич е подала сигнал, за времето от 11:00 часа до 16:00 часа на 6 септември е получила обаждане на домашния си телефон от непознат мъж представящ се за служител на МВР. Това съобщиха от ОДМВР-Добрич. Чрез въвеждане в заблуждение, мнимия полицай поисква съдействието на възрастната жена с цел залавяне на извършители на телефонни измами. Малко по-късно в района на ул. „Д. Петков” в град Добрич, жената предава сумата от 678 лева и златни накити. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Първо РУ МВР Добрич.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: 79-годишна жена е станала жертва на телефонна измама с 1000 лева

Добрич: 79-годишна жена е станала жертва на телефонна измама с 1000 лева

7 Септември 2017 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Добрич. На 5 септември, около 18:30 часа е получено съобщение за извършена телефонна измама в с. Царевец, обл. Добрич. Това съобщиха от ОДМВР-Добрич. По данни на тъжителката П. И. (79 г.), тя е била въведена в заблуждение от непознат мъж представящ се за служител на МВР. Жената оставя до контейнер за смет сумата от 1000 лева. По случая е образувано досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Телефонна измама за над 4 200 лева е била осуетена след сигнал и съдействие от жител на града

Шумен: Телефонна измама за над 4 200 лева е била осуетена след сигнал и съдействие от жител на града

31 Август 2017 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Шумен. Телефонна измама за над 4 200 лева е била осуетена след сигнал и съдействие от жител на града. Това съобщиха от ОДМВР - Шумен. Малко преди 17.30 часа вчера 50-годишен шуменец шофирал в града. Направило му впечатление, че автомобил, който се движи пред него спира рязко на няколко места, а мъжът в него се оглежда. На ул. “Г. С. Раковски“ отново спрял до контейнер за смет и взел оставен несесер 50-годишният шуменец се свързал с дежурната част в районното управление и обяснил, че може би става въпрос за измама. Създадена била веднага организация и минути по-късно в РУ - Шумен бил задържан 55-годишен шуменец. Пред криминалисти обяснил, че бил нает за куриер. Изпратили го да получи пратка, която трябвало да изпрати след допълнителни инструкции. За услугата щял да получи 30 лева. Малко по-късно в РУ - Шумен бил получен сигнал от 42-годишна шуменка, която съобщила, че е била измамена по телефона. Схемата, по която била въведена в заблуда – помощ за залавяне на телефонни измамници, поискана от „полицай“. С идеята, че помага да бъдат заловени тя се съгласила да участва в „спецакция“. В дамска чанта поставила 1 220 евро, 1 570 лева и около 80 грама златни накити. Оставила несесер до контейнер за смет и се отдалечила бързо според указанията - „за да не попадне в епицентъра на престрелка между полицаи и измамници при задържането им“. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 209 ал. 1 от НК. За срок до 24 часа в РУ- Шумен е задържан местният жител с инициали И. И. (на 55 г.) като съпричастен към измамата (муле).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: 87-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 1 540 лв.

Враца: 87-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 1 540 лв.

31 Август 2017 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Враца. 87-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 1 540 лв. Това съобщиха от ОДМВР - Враца. Вчера, в 17.12 часа, в РУ - Враца е получено съобщение от 87-годишна жителка на гр. Враца, която е заявила, че на същата дата за времето от 14.00 часа до 16.00 часа лице с инициали Н. Л. обаждайки се на стационарния телефон се е представило за служител на МВР. Телефонният измамник я въвел в заблуждение, че участва в полицейска операция за залавяне на телефонни измамници, като за целта трябва жената да предостави наличните си парични средства. Тъжителката е оставила в контейнер за отпадъци сумата от 1 540 лв. По случая в РУ- Враца е образувано ДП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: 79-годишен мъж е станал жертва на телефонна измама със сумата от 2 800 лв.

Враца: 79-годишен мъж е станал жертва на телефонна измама със сумата от 2 800 лв.

31 Август 2017 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Враца. 79-годишен мъж е станал жертва на телефонна измама със сумата от 2 800 лв. Това съобщиха от ОДМВР - Враца. Вчера, в 13.56 часа, в РУ - Враца е получено съобщение от 79-годишен жител на гр. Враца, който е заявил, че за времето от 12.15 часа до 12.55 часа лице с инициали Н. Л. се е обадил на стационарния му телефон се е представило за служител на МВР. Мнимият служите на МВР е казал, че участва в полицейска операция за залавяне на телефонни измамници, като за целта трябва да представи наличните си парични средства. Тъжителя хвърлил през балкона на жилището си сумата от 2 800 лв. По случая в РУ - Враца е образувано ДП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловеч: Задържани са двама мъже за участие в схеми за телефонни измами в Троян

Ловеч: Задържани са двама мъже за участие в схеми за телефонни измами в Троян

30 Август 2017 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Полицаи от РУ - Троян задържаха двама мъже, участвали в схеми за телефонни измами. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Оперативните действия били предприети по сигнал, постъпил в районното управление вчера, около 16.00 часа. 78-годишна жителка на града съобщила, че е станала жертва на измамници. Жената обяснила, че след като била заблудена в телефонно обаждане, тя предоставила на 2 800 лева. Минути по-късно, в полицейското управление бил получен втори сигнал от 77-годишен местен жител, че след проведен телефонен разговор с непознат е бил подведен и ощетен с 4 200 лева. Полицаите реагирали мигновено и в резултат на предприетите оперативно-издирвателни и заградителни действия на ул. „Васил Левски“ в Троян бил спрян за проверка лек автомобил „Опел Астра“, управляван от 60-годишен мъж от Сопот. В близост до превозното средство е установен и задържан и негов 62-годишен съгражданин, който е държал в ръката си найлонов плик със сумата от 7 000 лева. На двамата е наложена 24-часова полицейска мярка, работата по образуваните две досъдебни производства продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еди Рама изневери на лежерния си стил за срещата с Доналд Тръмп. 21 септември 2017 г.
Еди Рама изневери на лежерния си стил за срещата с Доналд Тръмп. 21 септември 20...

ВИДЕО
Четвърти ден от борбата с огъня в Кресненското дефиле.
Четвърти ден от борбата с огъня в Кресненското дефиле.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.