НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:26

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Известия“: Финландия дава зелена светлина на „Северен поток 2“

„Известия“: Финландия дава зелена светлина на „Северен поток 2“

13 Юли 2017 | 04:55 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Строителството на газопровода „Северен поток 2“ във финландски териториални води ще започне през март 2018 г., съобщава руският вестник „Известия“.
Финландия няма претенции към газопровода, съобщи за вестника директорът на енергетическия отдел на Министерството на икономиката и труда на страната Лиза Ханкинхеймо. По оценка на ведомството в Хелзинки, тръбопроводът няма да навреди на газовия пазар на Финландия и дори напротив – той може да помогне за подобряването на ситуацията в местната промишленост.
Началото на строителството е запланувано за март 2018 г. По-рано от „Газпром“ заявяваха, че то ще започне едно тримесечие по-късно. Съгласието на Финландия говори, че проектът ще бъде реализиран в срок, коментираха от Министерство на енергетиката в Москва.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard: „Северен поток 2“: Повече газ за Европа, но за сметка на опазването на околната среда

Der Standard: „Северен поток 2“: Повече газ за Европа, но за сметка на опазването на околната среда

1 Юни 2017 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Виена/Москва. Проблемите около изграждането на газопровода „Северен поток 2“, чрез който да бъде доставян природен газ от Русия за Европа през Балтийско море, отдавна са легендарни. Сега вътрешни документи от руските правителствени кръгове, които са на разположение на редакцията на австрийския вестник Der Standard, показват как страната ще се справи с възникналите проблеми при строителството на газопровода.
Със „Северен поток 2“ от края на 2019 г. теоретично би трябвало да се удвои размерът на доставките на природен газ от Далечния север на Русия да Грайфсвалд в Германия, достигайки 110 милиарда кубически метра годишно. За финансирането на 1200-километровия газопровод, чиято цена възлиза на малко под десет милиарда евро, е ангажиран австрийският концерн „ОМВ“. Финансовата тежест все пак ще бъде поделена между „Юнипер“, „Шел“ и „Енжи“.
За да не излязат разходите извън контрол, би следвало да бъде избран възможно най-краткият маршрут за пренос на горивото, който обаче минава през природен резерват на Кургалския полуостров и поради тази причина бе наложено той да бъде променен.
Документи показват обаче, че „Газпром“ ще се придържа към планираното трасе, дори и ако в сегашната ситуация това да изглежда незаконно. Но положението може да бъде променено – чрез изменения на руските закони за околната среда или чрез преразглеждане на границите на природния резерват.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Copenhagen Post: САЩ призоваха Дания да отхвърли газопровода „Северен поток 2“

The Copenhagen Post: САЩ призоваха Дания да отхвърли газопровода „Северен поток 2“

9 Май 2017 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Копенхаген. Докато датското правителство обмисля перспективите да разреши полагането на газопровода „Северен поток 2“ в датските води на Балтийско море, САЩ изложиха опасенията си от предприемането на подобен ход, пише столичният The Copenhagen Post.
Робин Дъниган, заместник-помощник на държавния секретар на САЩ по енергийна дипломация, подчерта, че американците се надяват Дания да отхвърли газопровода, тъй като според Вашингтон други важни нации от НАТО – като например Германия – вече са твърде зависими от доставките на руски газ.
„Няма смисъл да се преминава към този проект сега, тъй като има много други алтернативи на масата", отбеляза Дъниган пред датската преса.
"Също така не съответства на декларирани енергийни цели на ЕС. По-добре е да се съсредоточите върху редица други проекти, които да осигурят други линии за доставки на природен газ", допълни Дъниган.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Газ без политика: проектът „Северен поток-2“ има изцяло икономически характер

„Российская газета“: Газ без политика: проектът „Северен поток-2“ има изцяло икономически характер

23 Март 2017 | 02:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Проектът „Северен поток-2“ има изцяло икономически характер и не е насочен срещу партньорите, отбеляза руският президент Владимир Путин, пише „Российская газета“. Русия е готова да продължи да поддържа отношенията с всички, включително с Украйна, в качеството на транзитна държава, заяви Путин по време на срещата си с ръководителя на немския концерн BASF Курт Бок.
„Отчитайки ръста на потреблението в Европа и намаляването на добива на нашите европейски партньори „Северен поток-2“ е напълно естествен проект“, подчерта Путин.
„Приятно е да се отбележи, че нашите надеждни партньори в Европа като цяло и в Германия продължават да работят с Русия“, уточни руският президент. „За съжаление последните събития в икономическата сфера негативно се отразяват на обема на общата търговия“, допълни Путин, подчертавайки, че заради тези неблагоприятни събития поне 150 хил. работни места са били загубени в Германия.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еди Рама изневери на лежерния си стил за срещата с Доналд Тръмп. 21 септември 2017 г.
Еди Рама изневери на лежерния си стил за срещата с Доналд Тръмп. 21 септември 20...

ВИДЕО
Четвърти ден от борбата с огъня в Кресненското дефиле.
Четвърти ден от борбата с огъня в Кресненското дефиле.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.