НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:17

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Цветан Цветанов, ГЕРБ: През септември ще бъде избран новият Висш съдебен съвет

Цветан Цветанов, ГЕРБ: През септември ще бъде избран новият Висш съдебен съвет

15 Септември 2017 | 21:44 | Агенция "Фокус"
София. През септември ще бъде избран новият Висш съдебен съвет. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването "Панорама" по БНТ."Няма договорки по този въпрос, има парламентарна квота от 11 членове, които трябва да бъдат избрани, имаше доста избори и държавата се дестабилизира в този период, затова и забавянето не е много, септември ще бъде избран ВСС и квотата", заяви той. По думите му съдебната реформа е един от акцентите, който трябва да бъде продължен. Във връзка с антикорупционния закон Цветанов заяви, че в законопроекта на ГЕРБ е гарантирана прозрачна процедура при избора на председателя на новия антикорупционен орган. "Този орган за да бъде работещ, трябва да може в българския парламент да се води дискусия", коментира той.
По темата за избора на членовете от парламентарната квота на ВСС Цветанов заяви:
Цветанов коментира и темата за референдума на Слави Трифонов. Той заяви, че ГЕРБ са останахме сами и не са успели да наложат промяната на избирателната система, която са искали 2,5 милиона избиратели, но добави, че ще работят в тази насока.
Той отбеляза също, че е нужно изграждане на образователната инфраструктура. "560 милиона лева ще отделим за спортни салони и площадки и всички сгради в образователната система да се санират", заяви Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Извън правомощията на правителството е да уволни Калин Митрев, но кабинетът ще изиска позицията на ЕБВР (ОБЗОР)

Извън правомощията на правителството е да уволни Калин Митрев, но кабинетът ще изиска позицията на ЕБВР (ОБЗОР)

8 Септември 2017 | 05:32 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на финансите Владислав Горанов ще поиска становище на Европейската банка за възстановяване и развитие по случая с Калин Митрев. Повод са появилите се публикации от няколко европейски медии за информация от съвместно разследване, според която правителството на Азербайджан е изпрало 2,9 милиарда долара през 4 „кухи” британски компании между 2012 и 2014. Според публикациите част от средствата са плащани на европейски общественици и журналисти за лобиране в полза на режима на Илхам Алиев. Пак според публикациите през британските компании на Калин Митрев са платени 425 000 евро за консултантски услуги.
По случая финансовият министър Владислав Горанов разпореди проверка и е разговарял лично с Калин Митрев. В обясненията си той е посочил, че става въпрос за период, когато не е работел в банката, а получените доходи е декларирал и е платил съответните данъци. Според Митрев фактите в чуждия печат са безпочвени спекулации.
От стенограмата на правителственото заседание става ясно, че министър Горанов е обяснил пред кабинета, че кандидатурата на Калин Митрев е издигната с решение на Министерския съвет, но след като той вече е служител на ЕБВР неговото освобождаване може да стане единствено с решение на органите на банката. Очаква се след като бъде получен официален отговор от ЕБВР по случая, министър Горанов да докладва пред правителството и то да излезе с позиция.
В свое изявление след правителственото заседание министърът на финансите Владислав Горанов заяви пред медиите, че в позицията си Митрев заявява към правителството, че върху всички тези доходи са платени данъци в България. Според Горанов това може лесно да бъде установено със съответната проверка в регистрите на НАП. Той уточни, че са коментирали в правителството ситуацията и са преценили, че дотук имат само медийни публикации и информация от страна на заинтересованата страна Калин Митрев. Според финансовия министър на този етап от това, което са получили като позиция от страна на Митрев, не виждат нарушения на българското законодателство.
Пред Нова телевизия Митрев заяви, че скандалът е атака срещу него и съпругата му Ирина Бокова. Той не отрече, че е взимал пари, но те са били регламентирани, декларирани и с платени данъци. По думите му това е безсмислена спекулация, която е достатъчно сензационна, за да предизвика интерес и вреди на него и на семейството му. „Споменава се български представител. Няма такова нещо. Аз съм бил четири години извън банката и през това време съм вършил консултантска дейност. Нещо, което върша от 1992 година насам”, обясни Митрев.
Главният прокурор Сотир Цацаров също разпореди проверка по случая, като от прокуратурата уточниха, че тя ще се извърши от СГП. На Националната агенция по приходите (НАП) ще бъдат възложени действия, свързани с предмета й – дали са налице данни за данъчни престъпления
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правната комисия изслуша кандидатите за членове на ВСС от квотата на Народното събрание (ОБЗОР)

Правната комисия изслуша кандидатите за членове на ВСС от квотата на Народното събрание (ОБЗОР)

8 Септември 2017 | 02:04 | Агенция "Фокус"
София. Правната парламентарна комисия изслуша 18 кандидати за членове на ВСС от квотата на Народното събрание. Изслушването на кандидатите за членове на съдийската и прокурорската колегии продължи над 4 часа. За първи път парламентът ще избира членове на съвета по колегии - отделно за съдийската и отделно за прокурорската, и с квалифицирано мнозинство от 160 гласа за всеки член поотделно. Народното събрание ще излъчи 11 членове на ВСС - шестима в съдийската колегия на съвета и петима – в прокурорската. Новият ред за избор на членове на съвета произтича от промените в Конституцията през декември 2015 г., отразени и в Закона за съдебната власт. Кандидатите за членове на ВСС от квотата на Народното събрание ще бъдат избирани с проекторешение за всеки един от кандидатите поотделно, а не с общо проекторешение по предложение на председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Проектът за решение за предлагане на кандидатите за членове на ВСС беше приет единодушно с 16 гласа „за“. Очаква се след изготвяне на доклад от правната комисия, кандидатите за членове на ВСС от квотата на парламента да бъдат избрани в пленарна зала следващата седмица. Концепциите си изложиха кандидати, предложени от всички парламентарни групи. Най-много са предложените кандидати от ПГ на „БСП за България“- шестима. От ГЕРБ предложените кандидати са петима, от ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“ по двама. Беше изслушан и кандидат по предложение на независимия депутат Ангел Исаев. Концепциите си за работата на ВСС представиха първо кандидатите за съдийската колегия, а след това тези за прокурорската.
„БСП за България“
Кандидатът за член на съдийската колегия Драгомир Кояджиков заяви, че е недопустимо личностните противоречия да бъдат публично достояние и да представят всяко решение на ВСС като скандал. Според него ВСС трябва да изразява пълна нетърпимост в случай на зависимост на магистратите, да има бързи действия при установяване на такава и ефективни санкции. Марина Дойчинова, кандидат за член на съдийската колегия, обясни, че независимостта на магистрата е основната задача, която стои пред ВСС. Тя обърна внимание на обучението на магистратите като коментира, че в него задължително трябва да присъства европейското право с лектори от европейски съдилища. Сред предложенията на Диана Хитова, кандидатирана за член на съдийската колегия, е въвеждането на единни правила за административното обслужване на гражданите във всички съдилища. По думите й ВСС е задължен да осигури възможност за същинско електронно производство, като е целесъобразно създаването на електронен портал на разпределените дела във всички съдилища. Кандидатът за член на съдийската колегия Даниела Маринова-Марчева посочи, че натовареността е един от най-болезнените проблеми на съдебната система, а тенденцията се задълбочава непрекъснато. Според нея свръхнатовареността в част от съдилищата и практиката да се наказват съдии само за пресрочени дела, без да се отчита качеството на работа, предопределя проблемите в системата. Маринела Тотева, която е кандидат за член на прокурорската колегия, заяви, че трябва да се реагира твърдо на опитите за външна намеса в съдебната система, а ВСС да упражнява ефективен контрол на магистратите на всички нива. Тя посочи, че ако стане член на ВСС, ще предложи завишаване на изискванията към комисиите за професионална етика по места. Светлана Бошнакова, кандидат за член на прокурорската колегия, коментира, че за ефективно работеща съдебна система трябва да бъдат избирани най-подготвените и мотивирани младши магистрати. Тя посочи, че ако стане член на ВСС, ще предложи за обсъждане законова забрана за прескачане на нива при кариерното развитие.
ГЕРБ
Кандидатът за член на съдийската колегия Боян Магдалинчев посочи, че акцент в работата на ВСС следва да бъдат професионализмът във вземането на решения и прозрачността. Той обясни, че трябва да се засили аналитичната дейност чрез аналитично звено, в което да бъдат включени юристи и членове на академичната общност. Вероника Имова, кандидат за член на съдийската колегия, заяви, че решаването на фундаменталните въпроси за независимостта и качественото правосъдие ще промени усещането на хората за справедливост. Според нея при кариерното израстване на магистратите следва да им се дава възможност в условията за прозрачни правила да участват в конкурсите за повишаване и преместване. Мирослав Джеров, кандидатиращ се за член на съдийската колегия, коментира, че ВСС трябва да следи как обществото възприема съдебната система. Той определи като недопустими изказвания на членове на ВСС в различни медии, които рефлектират върху системата и доверието на гражданите. Калина Чапкънова-Кючукова, кандидат за член на прокурорската колегия коментира, че приемането на бюджета на ВСС следва да бъде публично, за да се спечели изгубеното доверие в системата. По думите й очакванията са изключително големи и пред всички членове стои задачата да положат усилия, воля и старание, за спазване на принципа за законността. Гергана Мутафова, кандидат за член на прокурорската колегия, посочи, че неравномерната натовареност на съдилищата и прокуратурите е една от причините за проблемите в системата. По думите й доброто и ефективно управление на съдебната власт минава през доброто и ефективно управление на финансите.
„Обединени патриоти“
Боян Новански, кандидат за член на съдийската колегия, заяви, че ВСС трябва да работи за предпазването на системата от външни влияния, натиск и политически щения. Според него е нужно разработването на дисциплинарен кодекс на съдиите, а системата да работи с повече бързина, отчетност и публичност. Йордан Стоев, кандидатиращ се за член на прокурорската колегия, посочи, че ако стане член на ВСС, ще настоява новата съдебна карта да се реализира като пилотен проект в една прокуратура. Той коментира, че бюджетът на ВСС стои в основната на независимостта му, затова трябва да се характеризира с ефективно планиране и разпределение на разходите.
ДПС
Според Стефан Гроздев, кандидат за член на съдийската колегия, би могло да се работи върху това възнаграждението на магистратите да следва ранга, а не длъжността. Той заяви, че независимостта е един от основните принципи, който трябва да ръководи дейността на ВСС и не бива да се допускат неправомерни влияния от политически или друг характер. Кандидатът за член на прокурорската колегия Пламена Апостолова обясни, че кадровият подбор в съдебната система освен прозрачен, трябва да бъде и обективен. Тя поясни, че въвеждането на достатъчно обективен първоначален показател за сложност на разпределението на дела ще доведе до уравняването на натоварването на отделните магистрати.
„Воля“
Според Ангелинка Николова, кандидат за член на съдийската колегия, първата задача на ВСС трябва да бъде разработването на критерии за оценка за всеки съд. Освен разработване на критерии за оценка на всеки съд, тя предложи ВСС да изготви кадрово досие на всеки магистрат. Владислав Томов, кандидат за член на прокурорската колегия, обясни, че намаляването на значението на устния изпит за прокурори би довело до по-обективен избор. Според него при подбора на кадрите субективният елемент трябва да бъде сведен до минимум.
Нели Виодорова предложена за член на съдийската колегия от независимия депутат Ангел Исаев, коментира, че не трябва да има противоборство между съдийската и прокурорската колегии във ВСС. По думите й независимостта на съдията се изразява в неговите актове, като трябва да се съблюдава нормата на натовареност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Извън правомощията на правителството е да уволни Калин Митрев, но кабинетът ще изиска позицията на ЕБВР (ОБЗОР)

Извън правомощията на правителството е да уволни Калин Митрев, но кабинетът ще изиска позицията на ЕБВР (ОБЗОР)

7 Септември 2017 | 21:19 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на финансите Владислав Горанов ще поиска становище на Европейската банка за възстановяване и развитие по случая с Калин Митрев. Повод са появилите се публикации от няколко европейски медии за информация от съвместно разследване, според която правителството на Азербайджан е изпрало 2,9 милиарда долара през 4 „кухи” британски компании между 2012 и 2014. Според публикациите част от средствата са плащани на европейски общественици и журналисти за лобиране в полза на режима на Илхам Алиев. Пак според публикациите през британските компании на Калин Митрев са платени 425 000 евро за консултантски услуги.
По случая финансовият министър Владислав Горанов разпореди проверка и е разговарял лично с Калин Митрев. В обясненията си той е посочил, че става въпрос за период, когато не е работел в банката, а получените доходи е декларирал и е платил съответните данъци. Според Митрев фактите в чуждия печат са безпочвени спекулации.
От стенограмата на правителственото заседание става ясно, че министър Горанов е обяснил пред кабинета, че кандидатурата на Калин Митрев е издигната с решение на Министерския съвет, но след като той вече е служител на ЕБВР неговото освобождаване може да стане единствено с решение на органите на банката. Очаква се след като бъде получен официален отговор от ЕБВР по случая, министър Горанов да докладва пред правителството и то да излезе с позиция.
В свое изявление след правителственото заседание министърът на финансите Владислав Горанов заяви пред медиите, че в позицията си Митрев заявява към правителството, че върху всички тези доходи са платени данъци в България. Според Горанов това може лесно да бъде установено със съответната проверка в регистрите на НАП. Той уточни, че са коментирали в правителството ситуацията и са преценили, че дотук имат само медийни публикации и информация от страна на заинтересованата страна Калин Митрев. Според финансовия министър на този етап от това, което са получили като позиция от страна на Митрев, не виждат нарушения на българското законодателство.
Пред Нова телевизия Митрев заяви, че скандалът е атака срещу него и съпругата му Ирина Бокова. Той не отрече, че е взимал пари, но те са били регламентирани, декларирани и с платени данъци. По думите му това е безсмислена спекулация, която е достатъчно сензационна, за да предизвика интерес и вреди на него и на семейството му. „Споменава се български представител. Няма такова нещо. Аз съм бил четири години извън банката и през това време съм вършил консултантска дейност. Нещо, което върша от 1992 година насам”, обясни Митрев.
Главният прокурор Сотир Цацаров също разпореди проверка по случая, като от прокуратурата уточниха, че тя ще се извърши от СГП. На Националната агенция по приходите (НАП) ще бъдат възложени действия, свързани с предмета й – дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правната комисия изслуша кандидатите за членове на ВСС от квотата на Народното събрание (ОБЗОР)

Правната комисия изслуша кандидатите за членове на ВСС от квотата на Народното събрание (ОБЗОР)

7 Септември 2017 | 19:44 | Агенция "Фокус"
София. Правната парламентарна комисия изслуша 18 кандидати за членове на ВСС от квотата на Народното събрание. Изслушването на кандидатите за членове на съдийската и прокурорската колегии продължи над 4 часа. За първи път парламентът ще избира членове на съвета по колегии - отделно за съдийската и отделно за прокурорската, и с квалифицирано мнозинство от 160 гласа за всеки член поотделно. Народното събрание ще излъчи 11 членове на ВСС - шестима в съдийската колегия на съвета и петима – в прокурорската. Новият ред за избор на членове на съвета произтича от промените в Конституцията през декември 2015 г., отразени и в Закона за съдебната власт. Кандидатите за членове на ВСС от квотата на Народното събрание ще бъдат избирани с проекторешение за всеки един от кандидатите поотделно, а не с общо проекторешение по предложение на председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Проектът за решение за предлагане на кандидатите за членове на ВСС беше приет единодушно с 16 гласа „за“. Очаква се след изготвяне на доклад от правната комисия, кандидатите за членове на ВСС от квотата на парламента да бъдат избрани в пленарна зала следващата седмица. Концепциите си изложиха кандидати, предложени от всички парламентарни групи. Най-много са предложените кандидати от ПГ на „БСП за България“- шестима. От ГЕРБ предложените кандидати са петима, от ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“ по двама. Беше изслушан и кандидат по предложение на независимия депутат Ангел Исаев. Концепциите си за работата на ВСС представиха първо кандидатите за съдийската колегия, а след това тези за прокурорската.
„БСП за България“
Кандидатът за член на съдийската колегия Драгомир Кояджиков заяви, че е недопустимо личностните противоречия да бъдат публично достояние и да представят всяко решение на ВСС като скандал. Според него ВСС трябва да изразява пълна нетърпимост в случай на зависимост на магистратите, да има бързи действия при установяване на такава и ефективни санкции. Марина Дойчинова, кандидат за член на съдийската колегия, обясни, че независимостта на магистрата е основната задача, която стои пред ВСС. Тя обърна внимание на обучението на магистратите като коментира, че в него задължително трябва да присъства европейското право с лектори от европейски съдилища. Сред предложенията на Диана Хитова, кандидатирана за член на съдийската колегия, е въвеждането на единни правила за административното обслужване на гражданите във всички съдилища. По думите й ВСС е задължен да осигури възможност за същинско електронно производство, като е целесъобразно създаването на електронен портал на разпределените дела във всички съдилища. Кандидатът за член на съдийската колегия Даниела Маринова-Марчева посочи, че натовареността е един от най-болезнените проблеми на съдебната система, а тенденцията се задълбочава непрекъснато. Според нея свръхнатовареността в част от съдилищата и практиката да се наказват съдии само за пресрочени дела, без да се отчита качеството на работа, предопределя проблемите в системата. Маринела Тотева, която е кандидат за член на прокурорската колегия, заяви, че трябва да се реагира твърдо на опитите за външна намеса в съдебната система, а ВСС да упражнява ефективен контрол на магистратите на всички нива. Тя посочи, че ако стане член на ВСС, ще предложи завишаване на изискванията към комисиите за професионална етика по места. Светлана Бошнакова, кандидат за член на прокурорската колегия, коментира, че за ефективно работеща съдебна система трябва да бъдат избирани най-подготвените и мотивирани младши магистрати. Тя посочи, че ако стане член на ВСС, ще предложи за обсъждане законова забрана за прескачане на нива при кариерното развитие.
ГЕРБ
Кандидатът за член на съдийската колегия Боян Магдалинчев посочи, че акцент в работата на ВСС следва да бъдат професионализмът във вземането на решения и прозрачността. Той обясни, че трябва да се засили аналитичната дейност чрез аналитично звено, в което да бъдат включени юристи и членове на академичната общност. Вероника Имова, кандидат за член на съдийската колегия, заяви, че решаването на фундаменталните въпроси за независимостта и качественото правосъдие ще промени усещането на хората за справедливост. Според нея при кариерното израстване на магистратите следва да им се дава възможност в условията за прозрачни правила да участват в конкурсите за повишаване и преместване. Мирослав Джеров, кандидатиращ се за член на съдийската колегия, коментира, че ВСС трябва да следи как обществото възприема съдебната система. Той определи като недопустими изказвания на членове на ВСС в различни медии, които рефлектират върху системата и доверието на гражданите. Калина Чапкънова-Кючукова, кандидат за член на прокурорската колегия коментира, че приемането на бюджета на ВСС следва да бъде публично, за да се спечели изгубеното доверие в системата. По думите й очакванията са изключително големи и пред всички членове стои задачата да положат усилия, воля и старание, за спазване на принципа за законността. Гергана Мутафова, кандидат за член на прокурорската колегия, посочи, че неравномерната натовареност на съдилищата и прокуратурите е една от причините за проблемите в системата. По думите й доброто и ефективно управление на съдебната власт минава през доброто и ефективно управление на финансите.
„Обединени патриоти“
Боян Новански, кандидат за член на съдийската колегия, заяви, че ВСС трябва да работи за предпазването на системата от външни влияния, натиск и политически щения. Според него е нужно разработването на дисциплинарен кодекс на съдиите, а системата да работи с повече бързина, отчетност и публичност. Йордан Стоев, кандидатиращ се за член на прокурорската колегия, посочи, че ако стане член на ВСС, ще настоява новата съдебна карта да се реализира като пилотен проект в една прокуратура. Той коментира, че бюджетът на ВСС стои в основната на независимостта му, затова трябва да се характеризира с ефективно планиране и разпределение на разходите.
ДПС
Според Стефан Гроздев, кандидат за член на съдийската колегия, би могло да се работи върху това възнаграждението на магистратите да следва ранга, а не длъжността. Той заяви, че независимостта е един от основните принципи, който трябва да ръководи дейността на ВСС и не бива да се допускат неправомерни влияния от политически или друг характер. Кандидатът за член на прокурорската колегия Пламена Апостолова обясни, че кадровият подбор в съдебната система освен прозрачен, трябва да бъде и обективен. Тя поясни, че въвеждането на достатъчно обективен първоначален показател за сложност на разпределението на дела ще доведе до уравняването на натоварването на отделните магистрати.
„Воля“
Според Ангелинка Николова, кандидат за член на съдийската колегия, първата задача на ВСС трябва да бъде разработването на критерии за оценка за всеки съд. Освен разработване на критерии за оценка на всеки съд, тя предложи ВСС да изготви кадрово досие на всеки магистрат. Владислав Томов, кандидат за член на прокурорската колегия, обясни, че намаляването на значението на устния изпит за прокурори би довело до по-обективен избор. Според него при подбора на кадрите субективният елемент трябва да бъде сведен до минимум.
Нели Виодорова предложена за член на съдийската колегия от независимия депутат Ангел Исаев, коментира, че не трябва да има противоборство между съдийската и прокурорската колегии във ВСС. По думите й независимостта на съдията се изразява в неговите актове, като трябва да се съблюдава нормата на натовареност.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Извършва се проверка за данъчно престъпление и пране на пари по така наречената „Азербайджанска афера“

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Извършва се проверка за данъчно престъпление и пране на пари по така наречената „Азербайджанска афера“

7 Септември 2017 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Главният прокурор се самосезира по така наречената „Азербайджанска афера“. Това каза на пресконференция в Пазарджик неговият говорител Румяна Арнаудова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Арнаудова обясни, че причината за самосезирането е по повод информации, съдържащи данни за престъпление от общ характер. „Данните са за данъчно престъпление и пране на пари. Проверката ще бъде извършена от Софийска градска прокуратура и НАП“, уточни Арнаудова. Тя е по повод публикации в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представител на България в ЕБВР.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Ако информацията за Калин Митрев е вярна, това нанася много тежък имиджов удар върху България

Тома Биков, ГЕРБ: Ако информацията за Калин Митрев е вярна, това нанася много тежък имиджов удар върху България

7 Септември 2017 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. Ако това е вярно, нанася много тежък имиджов удар върху България, но няма как да издаваме присъди предварително. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по повод международния скандал за пране на пари, в който беше замесено името на Калин Митрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Позицията ни е тази на Министерството на финансите. Случаят трябва да се провери“, посочи той. По повод задържането на Лазар Влайков, с чийто пистолет бе застрелян собственик на заведение, за 72 часа от Прокуратурата в Пазарджик Тома Биков коментира: „Този, който е извършил това престъпление трябва да понесе най-строго наказание“. „Не съм запознат с доказателствата, нито със следствието или действията на прокуратурата. Надявам се, истината да излезе наяве, това е голяма трагедия“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Българските власти започват проверка за плащанията от азербайджански компании по сметки на българския представител в ЕБВР

AFP: Българските власти започват проверка за плащанията от азербайджански компании по сметки на българския представител в ЕБВР

7 Септември 2017 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. В четвъртък българските власти започнаха проверка във връзка с медийните публикации, че представителят на страната в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) се е занимавал с пране на пари, използвани за извършване на плащания към европейски политици, предава AFP.
Предполага се, че Калин Митрев, който е съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, е получил поне 425 хил. евро за частни консултантски услуги от азербайджанска компания, свързана с така наречената „Азербайджанска перачница“ , показа публикувано във вторник проучване на група европейски вестници.
„След публикации в медиите относно извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представителят на България в ЕБВР, главният прокурор нареди да бъде започната проверка (...) за това дали има доказателства за данъчни престъпления или пране на пари“, съобщиха от прокуратурата.
„Кампанията срещу мен представлява безсмислена спекулация (...), целяща да навреди на мен и моето семейство“, заяви Митрев.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за опазване на селскостопанското имущество, въвеждащи санкции за собствениците на животни, пуснали ги през селскостопански земи

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за опазване на селскостопанското имущество, въвеждащи санкции за собствениците на животни, пуснали ги през селскостопански земи

7 Септември 2017 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Закона за опазване на селскостопанското имущество, с които въведе санкции за собствениците на животни, пуснали ги през селскостопански земи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ законопроекта гласуваха 115 народни представители, „против“ - 1 и „въздържали се“ – 3, с което внесеният от ГЕРБ законопроект бе приет. Промените предвиждат въвеждането на санкции за собствениците на животни, пуснали ги през селскостопански земи, а не както в сега действащото законодателство глобата да се налага на прекия извършител на деянието. В законопроекта е предвидено при първоначално нарушение глобата да бъде между 200 и 500 лв., а при повторно между 600 лв. и 1000 лв.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 4 часа продължи изслушването на кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота

Над 4 часа продължи изслушването на кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота

7 Септември 2017 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Над 4 часа продължи изслушването на кандидатите за членове на съдийската и прокурорската колегии на ВСС от квотата на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Пред депутатите своите концепции изложиха 18 кандидати, предложени от всички парламентарни групи. Предложенията на „БСП за България“ са най-много - 6. От ГЕРБ са предложени петима кандидати, от ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“ по двама. Беше изслушан и един кандидат, предложен от независим депутат. Кандидатурите ще бъдат гласувани в пленарна зала, като от парламентарната квота във ВСС ще бъдат избрани 11 кандидати- шестима за съдийска и петима за прокурорска колегия. Проектът за решение за предлагане на 18-те кандидати за членове на ВСС беше приет единодушно с 16 гласа „за“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Светла Бъчварова, БСП: Промените в Закона за опазване на селскостопанското имущество ще създадат много нови проблеми, а няма да решат старите

Проф. Светла Бъчварова, БСП: Промените в Закона за опазване на селскостопанското имущество ще създадат много нови проблеми, а няма да решат старите

7 Септември 2017 | 13:34 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за опазване на селскостопанското имущество ще създадат по-скоро много нови проблеми, отколкото да решат старите. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Светла Бъчварова по време на дебатите по промените в Закона за опазване на селскостопанското имущество, с които предлагат санкции за собствениците на животни, пуснали ги през селскостопански земи, а не както в сега действащото законодателство глобата да се налага на прекия извършител на деянието, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предвижда се увеличаването на административната санкция, т.е. собствениците на животни да плащат санкция в размер от 200 до 500 лв. при първо нарушение и от 600 лв. до 1000 лв. при всяко следващо нарушение“, коментира проф. Бъчварова. По думите ѝ тук възникват два проблема. „Собствениците на животни ще бъдат два пъти санкционирани, тъй като по действащия закон на тях трябва да им бъдат отнети и втори път административна санкция“, каза проф. Бъчварова. Според нея това ще е изключително тежко наказание за собствениците на животни. Тя поясни, че „БСП за България“ ще подкрепи този закон, но държат да има дълъг срок за обсъждане.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлана Бошнакова, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС: За ефективно работеща съдебна система трябва да бъдат избирани най-подготвените и мотивирани младши магистрати

Светлана Бошнакова, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС: За ефективно работеща съдебна система трябва да бъдат избирани най-подготвените и мотивирани младши магистрати

7 Септември 2017 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. За постигане на ефективно работеща съдебна система още на нейния вход за младши магистрати да бъдат избрани най-подготвените и мотивирани колеги. Това каза Светлана Бошнакова, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС, предложена от ПГ на „БСП за България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Анализът на резултатите от последните проучвания показва, че понастоящем остават незаети места. Мисля, че са около 46 - 47“, коментира тя. „Ще предложа за обсъждане законова забрана за прескачане на нива при кариерното развитие“, заяви Светлана Бошнакова. „Следва да се осигурят регулярни срещи между ВСС и административните ръководители на всички звена“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламена Апостолова, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС: Кадровият подбор в съдебната система освен прозрачен, трябва да бъде и обективен

Пламена Апостолова, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС: Кадровият подбор в съдебната система освен прозрачен, трябва да бъде и обективен

7 Септември 2017 | 13:19 | Агенция "Фокус"
София. Кадровият подбор в съдебната система освен прозрачен, трябва да бъде и обективен. Това каза Пламена Апостолова, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС, предложена от ПГ на ДПС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако заплатите ни са добри ВСС да подбира за системата само най-добрите юристи“, коментира тя. „Каузата, за която ще работя ако стана член на ВСС, е да създадем нормални условия за ефективни условия за магистратите“, заяви Пламена Апостолова. „Въвеждането на достатъчно обективен първоначален показател за сложност на разпределението на дела ще доведе до уравняването на натоварването на отделните магистрати“, обясни тя. Нужно е комуникацията да бъде на разбираем език. Съдебната система трябва да се научи да говори за себе си“, каза още Пламена Апостолова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маринела Тотева, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС: Трябва да се реагира твърдо на опитите за външна намеса в съдебната система

Маринела Тотева, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС: Трябва да се реагира твърдо на опитите за външна намеса в съдебната система

7 Септември 2017 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се реагира твърдо на опитите за външна намеса в съдебната система. Това каза Маринела Тотева, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС от квотата на Народното събрание, предложена от ПГ на „БСП за България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ВСС следва да упражнява ефективен контрол на магистратите на всички нива“, заяви тя. „Ако стана член на ВСС, ще предложа да се завишат изискванията към комисиите за професионална етика по места“, обясни Маринела Тотева. Според нея трябва да се премине към програмно бюджетиране на съдебната система, което ще доведе до обективност и прозрачност.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калина Чапкънова-Кючукова, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС: Приемането на бюджета на ВСС следва да бъде публично, за да се спечели изгубеното доверие в системата

Калина Чапкънова-Кючукова, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС: Приемането на бюджета на ВСС следва да бъде публично, за да се спечели изгубеното доверие в системата

7 Септември 2017 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. Приемането на бюджета на ВСС следва да бъде публично, за да се спечели изгубеното доверие в съдебната система. Това каза Калина Чапкънова-Кючукова, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС от квотата на Народното събрание, предложена от ПГ на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първата задача на ВСС е осигуряването и отстояването на независимостта на съдебната система. Принципът на независимост е основен принцип“, заяви тя. „Очакванията са изключително големи от всички членове стои задачата да положат усилия, воля и старание, за спазване на принципа за законността“, каза още Калина Чапкънова-Кючукова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Стоев, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС: Ще настоявам новата съдебна карта да се реализира като пилотен проект в една прокуратура

Йордан Стоев, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС: Ще настоявам новата съдебна карта да се реализира като пилотен проект в една прокуратура

7 Септември 2017 | 12:40 | Агенция "Фокус"
София. Ако бъда избран за член на ВСС, ще настоявам да не се прилага новата съдебна карта, а да се реализира пилотен проект на територията на една прокуратура. Това каза Йордан Стоев, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС от квотата на Народното събрание, предложен от ПГ на „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да се постигне справедлива натовареност в зависимост от административните райони“, коментира той. „Бюджетът на ВСС стои в основната на нейната независимост. Той трябва да се характеризира с ефективно планиране и разпределение на разходите“, заяви Йордан Стоев. Той обясни, че акцент в работата му ще бъде активно взаимодействие между ВСС и Министерството на правосъдието.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гергана Мутафова, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС: Неравномерната натовареност на съдилищата и прокуратурите е една от причините за проблемите в системата

Гергана Мутафова, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС: Неравномерната натовареност на съдилищата и прокуратурите е една от причините за проблемите в системата

7 Септември 2017 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Една от основните причини за проблемите в съдебната система е неравномерната натовареност на съдилищата и прокуратурите. Това каза Гергана Мутафова, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС от квотата на Народното събрание, предложена от ПГ на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Процесът на избор на членове на ВСС трябва да е състезание на идеи, с анализ на личните им качества“, коментира тя. „Доброто и ефективно управление на съдебната власт минава през доброто и ефективно управление на финансите“, обясни Гергана Мутафова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владислав Томов, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС: Намаляването на значението на устния изпит за прокурори би довело до по-обективен избор

Владислав Томов, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС: Намаляването на значението на устния изпит за прокурори би довело до по-обективен избор

7 Септември 2017 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да бъде намалено значението на устния изпит. Това би довело до по-обективен избор на кандидатите. Това каза Владислав Томов, кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС от квотата на Народното събрание, предложен от ПГ на „Воля“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Устният изпит трябва да бъде отменен, ако не и заменен, нещо като интервю, оценките от които да бъдат „издържал“ или „неиздържал“, заяви той. „Концепцията ми включва провеждане на политики в съдебната система на най-важния ресурс - човешкият. При подбора на кадрите субективният елемент трябва да бъде сведен до минимум“, обясни Владислав Томов.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Гроздев, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Би могло да се работи върху това възнаграждението на магистратите да следва ранга, а не длъжността

Стефан Гроздев, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Би могло да се работи върху това възнаграждението на магистратите да следва ранга, а не длъжността

7 Септември 2017 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. Би могло да се работи върху това възнаграждението на магистратите да произтича от старшинството. Това каза Стефан Гроздев, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС от квотата на Народното събрание, предложен от ПГ на ДПС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Възнаграждението да следва ранга, а не длъжността“, уточни той. „Очакванията са новият състав на ВСС да осъществява дейността си спрямо изискванията на обществото“, коментира Стефан Гроздев. „Независимостта е един от основните принципи, който трябва да ръководи дейността на ВСС“, заяви той и допълни, че в работата си ВСС не бива да допуска неправомерни влияния от политически или друг характер.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нели Виодорова, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Не трябва да има противоборство между съдийската и прокурорската колегии във ВСС

Нели Виодорова, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Не трябва да има противоборство между съдийската и прокурорската колегии във ВСС

7 Септември 2017 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. Не трябва да има противоборство между съдийската и прокурорската колегии, в работата трябва да има съгласие. Това каза Нели Виодорова, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС от квотата на Народното събрание, предложена от независим народен представител, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Познавам отвътре съдебната система, защото работя в съда. Познавам работата, както на съдиите, така и на администрацията“, коментира тя. „Независимостта на съдията се изразява в неговите актове. Има и аспект във възнаграждението си, което трябва да отговаря на работата му“, посочи Нели Виодорова. „Трябва да се съблюдава нормата на натовареност. Да се изработи балансиран механизъм какво трябва да се извършва за единица време“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Джеров, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Институцията трябва да следи как обществото възприема съдебната система

Мирослав Джеров, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Институцията трябва да следи как обществото възприема съдебната система

7 Септември 2017 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Работата на ВСС не е и не трябва да бъде затворена система. Институцията трябва да следи обществените процеси и как обществото възприема съдебната система. Това каза Мирослав Джеров, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС от квотата на Народното събрание, предложен от ПГ на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Системата за случайно разпределение на делата има своите несъвършенства. Първо, делата се разпределят от хора и второ има случаи, когато тя е неприложима“, коментира той. Според него целта на работата на ВСС следва да бъде елиминирането на човешкия фактор, административния ръководител не трябва да разпределя делата. „Недопустимо е да се правят изказвания по различни медии от членовете на ВСС, това рефлектира върху самата система, върху доверието на гражданите“, заяви Мирослав Джеров. По думите му, ако изказванията се преустановят това би могло да допринесе за доверието към съдебната система.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: От позицията, която получихме от Калин Митрев, не виждаме нарушения на българското законодателство

Министър Владислав Горанов: От позицията, която получихме от Калин Митрев, не виждаме нарушения на българското законодателство

7 Септември 2017 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Българското правителство може да изрази позиция към банката по отношение на едни или други действия на Калин Митрев. На този етап от това, което сме получили като позиция от негова страна, не виждаме нарушения на българското законодателство. Това каза на брифинг финансовият министър Владислав Горанов след правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Затова изчакваме да видим позицията на Европейската банка за развитие и възстановяване, като се въздържаме от предварителна реакция, преди да знаем тяхната оценка. В обясненията, които г-н Митрев даде към правителството се твърди, че управителните органи на Европейската банка за възстановяване и развитие нямат съображение и притеснение по отношение на медийните публикациите, които се определят от някои като скандални. Затова и ние ще изчакаме официално позицията на банката към българското правителство, за да оформим нашето окончателно решение“, коментира Горанов. По думите му българското правителство не може да уволни г-н Митрев, тъй като той не е служител на българското правителство. „Той е номиниран от България като директор в банката и само органите ѝ могат да предприемат съответните действия срещу него, ако преценят, че по някакъв начин са нарушени правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие. На този етап нашата реакция ще бъде да изпратим официално писмо от правителството до Сума Чакрабарти, в което да поискаме позицията банката по изнесените факти и твърдения за някакви некоректни действия от страна на г-н Митрев и преди това няма да изразяваме друга позиция“, каза още финансовият министър.
Люба АЛЕКСИЕВА

Видео от изказването на министъра може да гледате на страницата на ИА „Фокус“ във „Фейсбук“ тук
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Извън правомощията на правителството е да уволни Калин Митрев, ще изискаме позицията на ЕБВР

Министър Владислав Горанов: Извън правомощията на правителството е да уволни Калин Митрев, ще изискаме позицията на ЕБВР

7 Септември 2017 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. Извън правомощията на правителството е да уволни Калин Митрев. Това каза на брифинг финансовият министър Владислав Горанов след правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Във връзка с големия интерес от последните дни заради публикация в немската и английската преса, в които се намесва името на българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие, докладвах на правителството обясненията, които получих от г-н Митрев. Той твърди, че периодът, за който се отнасят получените от него доходи е извън този, в който той е бил представител на българската страна в банката. Това се потвърждава от посочените периоди в медиите за постъпилите доходи. В позицията си г-н Митрев заявява към правителството, че върху всички тези доходи са платени данъци в България. Нещо, което можем лесно да установим със съответната проверка в регистрите на НАП“, коментира Горанов. Той уточни, че са коментирали в правителството ситуацията и са преценили, че дотук имат само медийни публикации и информация от страна на заинтересованата страна Калин Митрев. „Българското правителство преди да вземе окончателна позиция ще изисква с писмо позицията на Европейската банка за възстановяване и развитие. След получаване на реакция от страна Европейската банка за възстановяване и развитие, ще оформим нашата позиция. Българското правителство номинира и предлага, но не избира алтернативния директор на Европейската банка за възстановяване и развитие“, каза той и добави, че: „в този смисъл, ако очакванията са, че ние можем с решение на правителството да уволним г-н Митрев, това излиза извън нашите правомощия“.
Агенция "Фокус" припомня: Няколко европейски медии публикуваха информация от съвместно разследване, според която правителството на Азербайджан е изпрало 2,9 милиарда долара през 4 „кухи” британски компании между 2012 и 2014. Според публикациите част от средствата са плащани на европейски общественици и журналисти за лобиране в полза на режима на Илхам Алиев. Пак според публикациите през британските компании на Калин Митрев са платени 425 000 евро за консултантски услуги.
Люба АЛЕКСИЕВА

Видео от изказването на министъра може да гледате на страницата на ИА „Фокус“ във „Фейсбук“ тук
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марина Дойчинова, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Независимостта на магистрата е основната задача, която стои пред ВСС

Марина Дойчинова, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Независимостта на магистрата е основната задача, която стои пред ВСС

7 Септември 2017 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Независимостта на магистрата е основната задача, която стои пред ВСС. Това каза Марина Дойчинова, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС от квотата на Народното събрание, предложена от ПГ на „БСП за България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя обърна внимание на обучението на магистратите като коментира, че в него задължително трябва да присъства европейското право с лектори от европейски съдилища. „Предлагам да се обърне по-голямо внимание на поощренията, защото по-голямата част от магистратите работят добросъвестно и много“, заяви Марина Дойчинова. Според нея трябва да се даде окончателно тълкуване на разпоредбата, която ограничава мандатността до 2 мандата.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Кояджиков, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Недопустимо е личностните противоречия да бъдат публично достояние и да представят всяко решение на ВСС като скандал

Драгомир Кояджиков, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Недопустимо е личностните противоречия да бъдат публично достояние и да представят всяко решение на ВСС като скандал

7 Септември 2017 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Недопустимо е личностните противоречия да бъдат публично достояние и да представят всяко решение на ВСС като скандал. Това каза Драгомир Кояджиков, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС от квотата на Народното събрание, предложен от ПГ на „БСП за България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не бива да се допуска противопоставяне между членовете на съвета“, заяви той. „Основна цел на ВСС е отстояването на независимостта на съдебната система. Всеки магистрат трябва да осъществява дейността си без натиск“, коментира Драгомир Кояджиков. Според него ВСС трябва да изразява пълна нетърпимост в случай на зависимост на магистратите, да има бързи действия при установяване на такава и ефективни санкции.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор разпореди проверка по медийни публикации за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представител на България в ЕБВР

Главният прокурор разпореди проверка по медийни публикации за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представител на България в ЕБВР

7 Септември 2017 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. По повод публикации в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представител на България в ЕБВР е разпоредена проверка от главния прокурор. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на Националната агенция по приходите ще бъдат възложени действия, свързани с предмета й – дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диана Хитова, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Предлагам въвеждането на единни правила за административното обслужване на гражданите във всички съдилища

Диана Хитова, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Предлагам въвеждането на единни правила за административното обслужване на гражданите във всички съдилища

7 Септември 2017 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Имам предложение административният орган да въведе единни правила за осъществяване на административното обслужване на гражданите. Да има еднакво работно време за гражданите във всички съдилища. Това каза Диана Хитова, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС от квотата на Народното събрание, предложена от ПГ на „БСП за България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основна задача на ВСС е да гарантира независимостта като реагира на всяка поява на външно въздействие“, заяви тя. Според нея независимостта не е самоцел, а е пряко свързана е с отчетността. „ВСС е задължен да осигури възможност за същинско електронно производство“, посочи Диана Хитова и допълни, че е целесъобразно създаването на електронен портал на разпределените дела във всички съдилища. „Всички мерки трябва да бъдат насочени към преодоляване на недоверието“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниела Маринова-Марчева, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Натовареността е един от най-болезнените проблеми на съдебната система, тенденцията се задълбочава непрекъснато

Даниела Маринова-Марчева, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Натовареността е един от най-болезнените проблеми на съдебната система, тенденцията се задълбочава непрекъснато

7 Септември 2017 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Натовареността е един от най-болезнените проблеми. От години тази тенденция съществува и се задълбочава непрекъснато. Това каза Даниела Маринова-Марчева, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС от квотата на Народното събрание, предложена от ПГ на „БСП за България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изработените мерки за натовареност са крачка напред, но дължа да подчертая, че нормите на натовареност, не са норми на труд“, посочи тя. „Свръхнатовареността в част от съдилищата и практиката да се наказват съдии само за пресрочени дела, без да се отчита качеството на работа, предопределя проблемите в системата“, коментира Даниела Маринова-Марчева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вероника Имова, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Решаването на фундаменталните въпроси за независимостта и качественото правосъдие ще промени усещането на хората за справедливост

Вероника Имова, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Решаването на фундаменталните въпроси за независимостта и качественото правосъдие ще промени усещането на хората за справедливост

7 Септември 2017 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Независимостта и качественото правосъдие считам за фундаментални въпроси, с решаването на които ще се промени усещането на хората за справедливост. Това каза Вероника Имова, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС от квотата на Народното събрание, предложен от ПГ на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Системата трябва да бъде изчистена от зависимости, от външно влияние, от всякакви групови или индивидуални интереси, които накърняват независимостта на правораздаването“, заяви тя. Според нея ВСС трябва да осигурява условия за ненакърняване на независимостта. „При кариерното израстване на магистратите следва да им се дава възможност в условията за прозрачни правила да участват в конкурсите за повишаване и преместване“, коментира Вероника Имова. По думите ѝ магистратите не бива да се подлагат на изпита „съдии изпитват съдии“ или „магистрати изпитват магистрати“, а да се взима предвид тяхната работа.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Новански, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Институцията трябва да работи за предпазването на системата от външни влияния, натиск и политически щения

Боян Новански, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Институцията трябва да работи за предпазването на системата от външни влияния, натиск и политически щения

7 Септември 2017 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. Висшият съдебен съвет трябва да работи за предпазването на системата от външни влияния, натиск и политически щения. Това каза Боян Новански, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС от квотата на Народното събрание, предложен от ПГ на „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Независимостта на съдебната власт би следвало да е основна грижа за бъдещия ВСС“, заяви той. Според него е нужно разработването на дисциплинарен кодекс на съдиите, а системата да работи с повече бързина, отчетност и публичност. „Все още съществуват непригодни зали за съдилищата, някои от помещенията отдавна не отговарят на условията за труд“, коментира Боян Новански и уточни, че трябва да се разработи сериозна инвестиционна програма. „Относно вземането на решения трябва да има гласност, прозрачност и яснота. С обяснение защо се взима едно решение, което редовно да се публикува на сайта на ВСС“, обясни той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Магдалинчев, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Акцент в работата на ВСС следва да бъдат професионализмът във вземането на решения и прозрачността

Боян Магдалинчев, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Акцент в работата на ВСС следва да бъдат професионализмът във вземането на решения и прозрачността

7 Септември 2017 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Необходимо е да изгради нов облик на институцията Висшия съдебен съвет. Това каза Боян Магдалинчев, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС от квотата на Народното събрание, предложен от ПГ на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Акцент в работата следва да бъде професионализмът във вземането на решения, прозрачността и уважение към различно мислещия член на съвета“, обясни той. Според него тогава ВСС ще гарантира независимостта на съдебната власт. „Във ВСС следва да се засили аналитичната дейност, да бъде създадено аналитично звено“, заяви Боян Магдалинчев и допълни, че в звеното следва да бъдат включени юристи и членове на академичната общност.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангелинка Николова, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Първата задача на ВСС трябва да бъде разработването на критерии за оценка за всеки съд

Ангелинка Николова, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС: Първата задача на ВСС трябва да бъде разработването на критерии за оценка за всеки съд

7 Септември 2017 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Предлагам първата задача на Висшия съдебен съвет да бъде разработването на критерии за оценка за всеки съд. Това каза Ангелинка Николова, кандидат за член на съдийската колегия на ВСС от квотата на Народното събрание, предложена от ПГ на „Воля“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „До момента ВСС е насочил вниманието си само към онези съдилища, към които има подадени сигнали. Всички други остават в сянка и не се знае какво е тяхното състояние“, посочи тя и допълни, че е необходимо да се направи пълен анализ на работата на всяка администрация и да се откроят проблемите. „Считам, че за да работи ВСС по-добре трябва да стъпи на стабилна основа за състоянието на системата“, заяви Ангелинка Николова. Според нея организацията на работа на ВСС е хаотична, с визия само за 1 година. Освен разработване на критерии за оценка на всеки съд, тя предложи ВСС да изготви кадрово досие на всеки магистрат, което да бъде базата за обективната оценка за съответния магистрат.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В пленарна зала кандидатите за членове на ВСС от квотата на Народното събрание ще бъдат избирани с проекторешение за всеки един поотделно

В пленарна зала кандидатите за членове на ВСС от квотата на Народното събрание ще бъдат избирани с проекторешение за всеки един поотделно

7 Септември 2017 | 09:32 | Агенция "Фокус"
София. Кандидатите за членове на ВСС от квотата на Народното събрание ще бъдат избирани с проекторешение за всеки един от кандидатите поотделно, а не с общо проекторешение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението за такъв начин на гласуване бе на председателя на правната комисия Данаил Кирилов и не срещна възражения от членовете на комисията. „Това би отразило точно гласуването за кандидат, който е получил необходимото мнозинство и е избран в пленарна зала“, посочи Данаил Кирилов и обясни, че общо проекторешение със всички имена би наложило 2 гласувания в зала. Той призова към стриктно съблюдаване на времето от 2 минути за представяне на всеки кандидат. Постъпили са 18 кандидатури за членове на ВСС от квотата на Народното събрание, от които 11 за съдийската и 7 за прокурорската. Според изискванията всички кандидати трябва да имат най-малко 15 години юридически стаж. Кандидатурите се представят от депутат, член на комисията от съответната парламентарна група, предложила съответния кандидат. Изслушването започна с кандидатите за членове на съдийската колегия на ВСС.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната комисията по правни въпроси ще изслуша кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание

Парламентарната комисията по правни въпроси ще изслуша кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание

7 Септември 2017 | 08:15 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната комисията по правни въпроси ще изслуша кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание. За първи път парламентът ще избира членове на съвета по колегии - отделно за съдийската и отделно за прокурорската, и с квалифицирано мнозинство от 160 гласа за всеки член поотделно. Народното събрание ще излъчи 11 членове на ВСС - шестима в съдийската колегия на съвета и петима – в прокурорската. Новият ред за избор на членове на съвета произтича от промените в Конституцията през декември 2015 г., отразени и в Закона за съдебната власт. Преди да бъдат гласувани в пленарната зала обаче кандидатите следва да бъдат изслушани в правната комисия.
На свое заседание, проведено на 12 юли 2017 г., Комисията по правни въпроси извърши проверка за допускане до изслушване на кандидатите за членове за съдийската и за прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание. До изслушване са допуснати кандидатите:
За съдийска колегия:
1. Ангелинка Николова Николова (предложение на „Воля“) – адвокат в Търговищката адвокатска колегия с 25 години стаж в съдебната система. Преминала е през всички нива на съдебната система – от младши съдия, през съдия изпълнител, районен съдия в Окръжен съд Търговише. Била е председател на Търговищкия районен съд за периода 20.01.1999-24.03. 2000г. От 2006 г. има ранг „Съдия във ВКС и ВАС“ ома статут на несменяема.
2. Боян Георгиев Магдалинчев (предложение на ГЕРБ) – зам. председател на ВАС. Съдия от 1982 г. ,с 38 години юридически стаж, от които 35 години като съдия. Последователно преминава през всики нива на съдебната система. От 1997 г. заема длъжността съдия във Върховния административен съд. В периода 1999-2003 г. е член на Висшия съдебен съвет и председател на „Бюджетна комисия“ и член на комисия „Съдебна администрация“. Председател е на Асоциацията на българските административни съдии.
3. Боян Чавдаров Новански (предложение на „Обединени патриоти“) – адвокат от София с 19-годишна практика
4. Вероника Атанасова Имова (предложение на ГЕРБ) - Съдия от 1982 г. с общ юридически стаж над 36 години в органите на съдебната власт, като последователно преминава през всички нива на съдебната система. От 1986 до 1991 г. е съдия в Софийския районен съд. От 1991 г. до 1993 г. е съдия в Софийския градски съд - Наказателна колегия. От 1997 г. заема длъжността съдия във Върховния касационен съд. Избрана е от Пленума на Върховния касационен съд през 2016 г. за председател на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на ВСС.
5. Даниела Ангелова Маринова-Марчева (предложение на „БСП за България“) - има над 21 години общ юридически стаж, а в последните 16 години е заемала последователно длъжността „съдия“ в Софийски районен съд, Софийски градски съд и Софийски апелативен съд. Започва кариерата си като експерт по правните въпроси в Агенцията за приватизация. Работи като юрисконсулт до 2002 г., когато е вписана като адвокат към Софийската адвокатска колегия. В периода 2003-2005 г. заема длъжността „старши експерт-юрисконсулт“ в администрацията на Висшия съдебен съвет. През 2005 г. e назначена за съдия във Втора гражданска колегия на Софийския районен съд. През 2010 г. е назначена в Търговското отделение на Софийски градски съд, а към настоящия момент е командирована в Търговското отделение на Софийския апелативен съд с най-високия ранг – „съдия във ВКС и ВАС“.
6. Диана Атанасова Хитова (предложение на „БСП за България“) - Кариерата ѝ започва през 1977 г. като младши съдия в Окръжен съд Сливен. В периода 1979 – 1980 г. е районен съдия в Районен съд- Сливен. От 1996 г. до февруари 2000 г. е председател на Адвокатска колегия – Сливен. От 2002 до 2007 г. и от 2010 до 2012 г. е синдик. Народен представител е в 40-ото Народно събрание. От 2009 до 2010 г. е член на Комисията за защита на конкуренцията. От 2012 г. досега е съдия във Върховен касационен съд.
7. Драгомир Асенов Кояджиков (предложение на „БСП за България“) - започва своята кариера като следовател в Окръжна следствена служба в гр. Русе. През 2004 г. е назначен за съдия в Районен съд Русе. През 2006 г. постъпва в Софийския районен съд, а от 2011 г. е съдия в Апелативния специализиран съд.
8. Марина Михайлова Дойчинова (предложение на „БСП за България“) - Работила е последователно в Районен съд гр. Бургас, Софийски районен съд, Софийски окръжен съд, а от 1 май 1997 г. досега е съдия във Върховния административен съд.
9. Мирослав Александров Джеров (предложение на ГЕРБ) - Започва кариерата си като правен съветник към Софийска адвокатска колегия. От 2001 до 2003 г. е правен съветник към „Жокер Медия ООД“. От 2000 г. до момента е Адвокат към Софийска адвокатска колегия.
10. Нели Любомирова Виодорова (предложение на независим народен представител) - адвокат е повече от 26 години – от 03.05 1991 г. до сега. Била е два последователни мандата член на Контролния съвет на Софийска адвокатска колегия – от 2004 до 2008 г. и от 2008 до 2012 г. Два мандата е резервен член на Висшия адвокатски съвет: 2013-2017 г. и в настоя. От 2015 г. е член на Националното бюро за правна помощ.
11. Стефан Гроздев Гроздев (предложение на ДПС) - магистрат с над 28 години общ юридически стаж – от съдия в Софийскиа районен съд, през съдия в Софийски апелативен съд и понастоящем зам.-председател на Апелативен съд София и ръководител на търговската колегия.

За прокурорска колегия:
1. Владислав Димитров Томов (предложение на „Воля“) - професионалната му кариера започва като юрисконсулт в НЕК -ЕАД – Благоевград. В съдебната система започва работа на 4 май 1998 г. като младши прокурор в Районна прокуратура гр. Сандански. От 12.06.2011 г. е назначен на длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура – Варна, където работи и към настоящия момент. Общият му юридически стаж е 20 години.
2. Гергана Найденова Мутафова (предложение на ГЕРБ) - През 1991 г. започва работа като съдебен кандидат в Окръжен съд – гр. Пловдив. На 16.02.2001 г. е назначена на работа като младши прокурор в Районна прокуратура – гр. Пловдив като от 2003 до 2006 г. е била прокурор в същата прокуратура. От 2006 г. е административен ръководител на Районна прокуратура гр. Асеновград. През 2010 г. започва работа като административен ръководител на Районна прокуратура – гр. Пловдив, като през 2015 г. е преизбрана за втори мандат.
3. Йордан Андреев Стоев (предложение на „Обединени патриоти“) - кариерата му започва през 1994 г. като следовател в Столична следствена служба, като заема тази длъжност до 2000 г. В периода 2004-2006 г. е заместник директор на Столичната следствена служба. След това , до 2011 г. е прокурор в Апелативна прокуратура- София. От 2011 до 2013 г. е заместник апелативен прокурор на София, какъвто е и сега.
4. Калина Стефанова Чапкънова-Кючукова (предложение на ГЕРБ) - Работи в прокуратурата от 1997 г. и е започнала кариерата си в районната прокуратура в Айтос. Заемала е всички длъжности до ниво окръжен прокурор на Бургас. От 2010 г. е административен ръководител – Окръжен прокурор при Окръжна прокуратура – Бургас. Отново през 2010 г. е повишена в ранг „Прокурор във Върховна касационна прокуратура и Върховна административна прокуратура“.
5. Маринела Панкова Тотева (предложение на „БСП за България“) - През 200 г. постъпва на работа като младши прокурор в Софийската окръжна прокуратура. Две години по-късно е назначена като прокурор в Софийската районна прокуратура, а през 2005 г. преминава в Софийска окръжна прокуратура. През 2011 г. заема длъжността прокурор във Върховна административна прокуратура. През 2016 г. е избрана за член на Комисията по атестирането и конкурсите от квотата на действащите магистрати към Прокурорската колегия на ВСС.
6. Пламена Цветанова Апостолова (предложение на ДПС) - магистрат с над 23 години общ юридически стаж от следовател в РСС на Столична следствена служба, през следовател в ТСО на Столична следствена служба и до настоящия ѝ статут на завеждащ специализиран отдел „Стопански“ в Национална следствена служба.
7. Светлана Георгиева Бошнакова (предложение на „БСП за България“) - започва кариерата си като младши съдия и последователно заема длъжностите съдия в Районен съд – гр. Кюстендил и съдия в Окръжен съд – гр. Кюстендил. Преквалифицира се като прокурор през 1995 г. и вече повече от 20 години работи като такава. От 2002 до 2009 г. работи като прокурор във Върховната административна прокуратура в отдел „Административно-съдебен“. През 2009 г. е назначена за прокурор във Върховната касационна прокуратура, отдел „Международно правно сътрудничество“. През 2012 г. с решение на Народното събрание е избрана за инспектор в Инспектората към ВСС, а от март 2015 г. и понастоящем е прокурор във Върховна касационна прокуратура, отдел „Специализиран“.
Общо 18 души ще се борят за 11-те места от парламентарната квота във ВСС, като номинации издигнаха всички парламентарно представени сили. Мандатът на сегашния състав на Висшия съдебен съвет изтича на 3 октомври т. г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа отчета за дейността на НЗОК за 2016 г.

Парламентът ще разгледа отчета за дейността на НЗОК за 2016 г.

7 Септември 2017 | 07:13 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа отчета за дейността на НЗОК за 2016 г. Това предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание. Депутатите ще разгледат и промени в Закона за опазване на селскостопанското имущество. Законопроектът е внесен от Парламентарната група на ГЕРБ и ще бъде разгледан на първо четене. С промените се предлагат санкции за собствениците на животни, пуснали ги през селскостопански земи, а не както в сега действащото законодателство глобата да се налага на прекия извършител на деянието. В законопроекта е предвидено при първоначално нарушение глобата да бъде между 200 и 500 лв., а при повторно между 600 лв. и 1000 лв. На вниманието на депутатите се поставят промени в състава на постоянните комисии към Народното събрание и промени в Закона за радиото и телевизията, с които се предлага Съветът за електронни медии да представя за обсъждане и приемане от парламента годишен отчет за дейността си не по-късно от 31 март на следващата година, a не както досега два пъти годишно – за първото полугодие до 31 октомври и за второто до 31 март.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardain: Баку отхвърли „скандалните“ твърденията за Азербайджанската перачница, обвини САЩ и арменската диаспора за тях

The Guardain: Баку отхвърли „скандалните“ твърденията за Азербайджанската перачница, обвини САЩ и арменската диаспора за тях

6 Септември 2017 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Баку. Али Хасанов, помощник на държавния глава Илхам Алиев по обществени и политически въпроси, отхвърли медийните разследвания за т.нар. Азербайджанска перачница, съобщава британският вестник The Guardian.
В първата официална реакция на Баку по темата Али Хасанов заяви, че азербайджанските лидери са станали жертви на „скандална“ кампания, организирана от британското разузнаване, арменската диаспора и САЩ.
„Кога The Guardian е писал истината за Азербайджан? Този вестник е известен от десетилетия заради това, че е против Азербайджан", заяви Хасанов пред турския вестник Hurriyet, допълвайки, че докладите са „пристрастни, неоснователни и провокативни“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: След разкритията за Азербайджанската перачница на пари – Съветът на Европа изрази „голяма загриженост“

The Guardian: След разкритията за Азербайджанската перачница на пари – Съветът на Европа изрази „голяма загриженост“

6 Септември 2017 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Лондон/Баку. Съветът на Европа изрази „голяма загриженост“, след като медийно разследване разкри, че в периода между 2012-2014 г. представители на азербайджанския елит са превели 2.9 милиарда долара към европейски политици за закупуването на луксозни стоки и имоти, и пране на пари. Информацията е предадена първо на датския вестник Berlingske, който я споделя с организацията за разследваща журналистика OCCPR, припомня британското издание The Guardian.
Изтекла информация показа, че азербайджанското ръководство, обвинено в серийни нарушения на правата на човека, системна корупция и манипулации, e направило над 16 хил. тайни плащания в разглеждания период.
Някои от тези средства са преведени на политици и журналисти, като част от международна лобистка операция, за да отклонят критиките към президента на Азербайджан Илхам Алиев и да популяризират позитивния имидж на богатата на петрол страна. Разследването показа, че паричните потоци от Азербайджан към Великобритания са трансферирани през компании, базирани в Глазгоу, използващи неясна структура, която позволява на собствениците да крият самоличността си.
Четири фирми, регистрирани в Шотландия и Англия, са имали сметки в естонския клон на датската Danske Bank. Тези сметки са били захранени с 2,8 млрд. долара, идващи основно от International Bank of Azerbaijan (50.2% собственост на държавата), руската "Рособоронекспорт", като и дружества, водещи до семейството на президента Илхам Алиев. От тези сметки парите тръгват към крайната си дестинация. Разкритията показват, че седем милиона паунда са били изразходвани във Великобритания за луксозни стоки и такси за частни училища.
До Калин Митрев, съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, са достигнали осем превода на обща стойност 425 хил. евро. Митрев бе назначен миналата година в борда на базираната в Лондон Европейска банка за възстановяване и развитие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на финансите Владислав Горанов е разпоредил проверка на разкритията със заглавие „Азербайджанска перачница“

Министърът на финансите Владислав Горанов е разпоредил проверка на разкритията със заглавие „Азербайджанска перачница“

6 Септември 2017 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на финансите Владислав Горанов е разпоредил проверка на разкритията със заглавие „Азербайджанска перачница“. Това става ясно от позиция на министър Горанов във връзка с разкритията със заглавие „Азербайджанска перачница“ на Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), разпространена от пресцентъра на Министерството на финансите.
„С внимание следим темата и сме притеснени от информацията, разпространена в медиите. Разпоредих проверка по изнесените данни и изисках обяснение от г-н Калин Митрев, представителя на България в Съвета на директорите на ЕБВР. На база на събраната информация, правителството ще вземе отношение по казуса на редовното си заседание в четвъртък“, се посочва още в позицията на финансовия министър.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.