НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:49

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: От 370 засегнати домакинства при взрива на жп гарата миналата година 60 не са подали заявления за финансова помощ

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: От 370 засегнати домакинства при взрива на жп гарата миналата година 60 не са подали заявления за финансова помощ

2 Ноември 2017 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Шумен. От около 370 засегнати домакинства при взрива на жп гарата миналата година 60 не са подали заявления за помощ. Това заяви кметът на Община Хитрино Нуридин Исмаил на пресконференция във връзка със строителството на нови домове за хората, чиито къщи бяха унищожени при експлозията на влакова композиция през декември 2016 г. предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Той посочи, че от набраните средства по сметката на БЧК, които са в рамките на около 2 млн. лв., за топла храна са заделени 177 277 лв., за остъкляване на прозорци, подмяна на вътрешни и входни врати са изплатени 158 105 лв., а за ел. уреди и обзавеждане - 755 000 лв. Разпределените до този момент средства по тази сметка са 1 776 000 лв. Нуридин Исмаил посочи, че изключително предпазливо се харчат парите по дарителската сметка. Досега от постъпилите 973 189 лв. са изразходвани 283 009 лв., в това число за еднократна помощ за пострадалите и за лечение - 110 915 лв., от които 100 000 лв. са на фирмата превозвач „Булмаркет“. За храна, отопление и остъкляване са дадени 72 067 лв., за наеми, ел. енергия, проектиране на нови къщи, за оценки на щети на имотите, за закупуване на два дворни имота за новите къщи - 100 027 лв. Остатъкът в дарителската сметка е 690 180 лв., посочи Исмаил. Той обясни, че Община Хитрино е кандидатствала с 12 проекта по еврофондовете, като са обхванати почти всички гласувани средства в размер на 20 млн. лв. „Проектите са в публичния сектор, до днес нямаме подписан договор, очакваме това да се случи най-скоро, защото кореспонденцията и искането за допълнителна информация за всеки проект с ДФ „Земеделие“ приключи, очакваме вече да подпишем договори, през зимния период да тече тяхното възлагане и се надявам през пролетта на следващата година изпълнението и усвояването на тези средства в инфраструктура на Хитрино да започне“, каза кметът. Той отчете и разходът по отпуснатите с Постановление на Министерски съвет 5 млн. лв. „Не че нямаме виждане, не че не може да ги усвоим, изчакваме, защото не знаем какво ще ни бъде одобрено по европейските програми, в случай, че нещо важно бъде отхвърлено, ще започнем първо с него, след като подпишем договори с ДФ „Земеделие“ ще степенуваме по важност нашите обекти и ще разпределим тези 5 млн. лв. в бюджета за 2018 година, средствата са за две години, така че няма пречка да не бъдат усвоени в рамките на следващата година“, каза Исмаил. Той посочи, бе досега от 5-те милиона лева е платен аванс от 400 000 лв. за разчистване на руините и неотложно почистване на Хитрино след взрива.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: Няма хора, които да са необхванати при усвояването на средствата за възстановяване на селото след инцидента на жп гара "Хитрино"

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: Няма хора, които да са необхванати при усвояването на средствата за възстановяване на селото след инцидента на жп гара "Хитрино"

2 Ноември 2017 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Шумен. Няма хора, пострадали при взрива на жп гара Хитрино, които да са необхванати. Това заяви кметът на Община Хитрино Нуридин Исмаил на пресконференция във връзка със строителството на нови домове за хората, чиито къщи бяха унищожени при експлозията на влакова композиция през декември 2016 г. предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Кметът отчете хода на усвояването на средствата за възстановяване на селото след инцидента от 10 декември миналата година. За възстановяване на сгради и имущество досега са сключени 96 договора за строително-монтажни работи на обща стойност над 2 млн. лв. От тях 72 договора за повече от 1 млн. лв. са за текущ ремонт. За основен ремонт са 9 сгради, като за пет от тях вече има сключени договори на стойност 296 000 лв. Одобрение има и за още три имота на стойност 88 000 лв. Прави се оценка на още 1 имот. Новите сгради, които ще се изграждат със средства по Социалния фонд са 13. Издадени са разрешения за 11 от тях, сключени са 8 договора на 9 къщи на стойност 1 068 000 лв., като две от жилищата са на калкан. За събаряне на опасни частни сгради е сключен договор на стойност 46 640 лв., за 11 имота. 439 975 лв. са за смяна на компрометирана дограма на 251 имота. „Така от Социална комисия 92 000 лв. и одобрени, сключени договори с ДДС - 4 727 000 лв., общо сме обхванали 4 819 000 лв. от Социалния фонд, това са контрактувани средства“, каза Исмаил. Продължава остойностяването на щетите в още 81 имота. „Благодаря сърдечно на Камарата на строителите, които изграждат общо 11 имота, строителството е качествено, 10 от къщите като груб строеж са вече готови, с покриви, с външна фасада, остават довършителни работи вътре. Очаква се в рамките до 1 месец да приключат“, каза още Исмаил.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: На 85% са готови 10 нови къщи в Хитрино, които се строят от Камарата на строителите

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: На 85% са готови 10 нови къщи в Хитрино, които се строят от Камарата на строителите

2 Ноември 2017 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Шумен. На 85% са готови 10 нови къщи в Хитрино, които се строят от Камарата на строителите. Това съобщи Нуридин Исмаил, кмет на Община Хитрино, на пресконференция във връзка със строителството на нови домове за хората, чиито къщи бяха унищожени при експлозията на влакова композиция през декември 2016 г. предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. „При 11-тата има закъснение като забавянето е във връзка със собствеността на имота, но се очаква строителството и там да започне в най-кратко време“, каза Исмаил. От 13 къщи, чието строителство е със средства от Социалния фонд 5 жилища са готови на 70%, 5 са на етап основи, а 3 не са започнати. „Проектите за трите къщи са готови, забавянето не е по вина на общината, има проблеми с имотите, а в петте, в които грубият строеж е завършен и други четири в напреднало строителство, хората могат да влязат и да живеят през зимата“, каза Исмаил. Той посочи, че засега само в три случая се очертават евентуално за обитаване на фургон през студените месеци, като само един от тях е тежък. "Напълно ремонтирани са 37 покрива, на 14 се работи, за още 15 предстои да се сключат договори", посочи кметът на Хитрино. „Това за нас са най-тежко пострадалите къщи, които ще покрием и сме покрили преди да дойде зимата, на 81 къщи върви оценяване, но ще можем да изпратим бригади, за да бъдат покрити евентуални течове на покриви. Няма как в рамките на 7 - 9 месеца да заличим всички следи от взрива на жп гарата в Хитрино, амбицирани сме като екип, като Обществен и Общински съвет да бъдем за пример за излизане от тежка ситуация, но трудности и причини от различно естество ни бавят, финансовият ресурс е определен, ние нямаме основание да искаме повече от това нито от БЧК, нито от хората като дарения, нито от държавата, достатъчно се направи“, каза Исмаил. „Разпределение на ресурс за собствени нужди без да дразниш хората никак не е лесно, за някой, който в живота си не е узаконил и една тоалетна, този процес може би изглежда муден, но полагаме много усилия и принципност“, каза Исмаил.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Разпределиха делото за трагедията на гара Хитрино

Шумен: Разпределиха делото за трагедията на гара Хитрино

25 Октомври 2017 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Шумен. Разпределиха делото за трагедията на гара Хитрино, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Шумен. Днес точно в 15.02 часа заместникът на административния ръководител и ръководител на наказателно отделение на Окръжен съд – Шумен съдия Мариана Георгиева в присъствието на съдиите от отделението чрез софтуерния продукт за случайно разпределение на делата разпредели образуваното в съда дело от общ характер по внесен от Окръжна прокуратура – Шумен обвинителен акт за трагедията на гара Хитрино. За докладчик по делото – НОХД № 349/2017г. бе определен съдия Румяна Райкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Делото на двамата машинисти на дерайлиралия влак в Хитрино влиза в съда, движението с висока скорост е причината за инцидента

Шумен: Делото на двамата машинисти на дерайлиралия влак в Хитрино влиза в съда, движението с висока скорост е причината за инцидента

25 Октомври 2017 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Шумен. Разследването на инцидента с дерайлиралия влак в Хитрино е установило, че причината е движението с висока скорост – двойно по-висока от разрешената от 40 км/час по криви при влизане в отклонителния трети коловоз на гара Хитрино, което е довело до претоварване и разрушаване на железния път и дерайлиране на част от вагоните. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България.
Днес Окръжна прокуратура – Шумен предаде на съд машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков за това, че на 10 декември 2016 г. при управление на подвижен железопътен състав – товарен влак, са нарушили правилата за движение, уредени в Закона за железопътния транспорт, в Наредба № 58 от 02.08.2006 г. за правилата за техническа експлоатация, движение на влаковете и сигнализацията в железопътния транспорт и по непредпазливост са причинили смъртта на 7 лица, телесни повреди на 14 лица и случаят е особено тежък - чл.343, ал.4, вр. ал.3, б. „б”, предл. 2, вр. ал.1, б.“б“ и б.“в“, вр. чл.342, ал.1, пр.1 от НК.
При наредено влизане в гара Хитрино на трети отклонителен коловоз локомотивният машинист Димитър Михнев не е изпълнил незабавно, точно и безусловно указанията на сигнала на предупредителния семафор. При навлизане в гарата управлявал влаковата композиция със скорост 78 км/ч. и не намалил скоростта до 40 км/ч.
Вторият локомотивен машинист Радослав Петков не предприел действия за незабавно спиране на влака, след като Михнев не показал с действия, че управлява безопасно влака.
В резултат на допуснатите нарушения от двамата машинисти е последвало дерайлиране на влака и повреждане на вагон-цистерни от състава на композицията, изтичане на превозван газ пропилен и последвал взрив.
По непредпазливост и при независимо съпричиняване двамата са причинили смъртта на 7 лица и телесни повреди на 14 лица.
Разследването е установило, че произшествието не е предизвикано от повреди в жп инфраструктура; не се дължи на повреди в осигурителната техника; не е предизвикано от техническа неизправност на подвижния състав; не се касае за техническа неизправност, свързана с превозвания товар - претоварване, респ. недостатъчно натоварване на вагоните цистерни. Причина за настъпилото жп произшествие е движението на влака с висока скорост – двойно по-висока от разрешената от 40 км/час по криви при влизане в отклонителния трети коловоз на гара Хитрино, което е довело до претоварване и разрушаване на железния път и дерайлиране на част от вагоните. При дерайлирането е настъпил пробив в десетата цистерна от влака, натоварена с пропилен, изтекъл е газ, който се е смесил с въздуха и се взривил, при което разрушил сгради и последвал пожар. Налице е пряка причинно-следствена връзка между допуснатите от двамата подсъдими нарушения на правилата за движението на подвижен състав и настъпилата смърт на повече от едно лице (на 7 лица) и съставомерни телесни повреди на повече от едно лице (на 14 лица).
Материалите по делото, което е от изключителна фактическа и правна сложност, са 40 тома, а обвинителният акт срещу двамата подсъдими – 75 страници. При разследването са били назначени и изготвени десетки експертизи – съдебномедицински, съдебнопсихиатрични, за установяване на средни и тежки телесни повреди, токсикологична, за алкохол и наркотични вещества, химическа, пожаротехническа, компютърна, на железопътния път, техниката и скоростта на движение на композицията, която е извлечена като информация от черните кутии на влака. В разследването са участвали 13 следователи от Националната следствена служба.
Димитър Михнев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ 10 000 лева, а Радослав Петков с „подписка“. Наложена им е забрана за напускане на страната.
Предстои Окръжният съд в Шумен да насрочи разглеждането на делото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Частични местни избори 2017 г: Павел Динков от ГЕРБ е новият кмет на село Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен

Частични местни избори 2017 г: Павел Динков от ГЕРБ е новият кмет на село Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен

8 Октомври 2017 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Никола Козлево. Павел Динков от ГЕРБ печели частичните кметски избори в с. Цани Гинчево, община Никола Козлево. Това съобщи за Радио „Фокус“- Шумен Есен Вадет, председател на Общинската избирателна комисия в Никола Козлево. Той е получил подкрепа от 173 избиратели. Във вота са участвали 231 от общо 403 души с право на глас.
Иван Добрев, кандидатът на БСП, получи 31 гласа, а издигнатият от ПП „Воля“ Митко Йорданов Георгиев получи 17 гласа.
До изборите в населеното място се стигна, следа като през месец май тогавашният кмет Красимир Георгиев напусна поста си по време на третия си мандат заради по-доходоносна работа.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Частични местни избори 2017 г.: С 57,32 % избирателна активност приключи изборният ден в село Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен

Частични местни избори 2017 г.: С 57,32 % избирателна активност приключи изборният ден в село Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен

8 Октомври 2017 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Никола Козлево. С 57,32 % избирателна активност приключи изборният ден в село Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен, съобщи за Радио „Фокус“- Шумен Есен Вадет, председател на Общинската избирателна комисия в Никола Козлево. Не са получавани сигнали или жалби за нарушения. В единствената изборна секция в населеното място са гласували 231 от общо 403 гласоподаватели. Кандидатите за кметския пост са трима.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Частични местни избори 2017 г.: 52,10 % е избирателната активност към 17.00 часа в село Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен

Частични местни избори 2017 г.: 52,10 % е избирателната активност към 17.00 часа в село Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен

8 Октомври 2017 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Шумен. 52,10 % е избирателната активност към 17.00 часа в частичните избори за кмет на село Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен. Гласували са 210 души, съобщи за Радио „Фокус“- Шумен Есен Вадет, председател на Общинската избирателна комисия в Никола Козлево. По избирателен списък с право на глас в населеното място са 403 души.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Частични местни избори 2017 г.: 31,01% е избирателната активност към 12.00 часа в село Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен

Частични местни избори 2017 г.: 31,01% е избирателната активност към 12.00 часа в село Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен

8 Октомври 2017 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Шумен. 31,01% e избирателната активност към 12.00 часа на частичните кметски избори в село Цани Гинчево. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Шумен Есен Вадет, председател на Общинската избирателна комисия в Никола Козлево. Правото си на вот са упражнили 125 от имащите право на глас 403 избиратели.
Изборният ден протича нормално. В ОИК - Никола Козлево не са постъпвали жалби или сигнали за нарушения.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Частични местни избори 2017 г.: Полицията от Каолиново ще следи за недопускане нарушавания на изборния ден в шуменското село Цани Гинчево

Частични местни избори 2017 г.: Полицията от Каолиново ще следи за недопускане нарушавания на изборния ден в шуменското село Цани Гинчево

8 Октомври 2017 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Шумен. Изборният ден в село Цани Гинчево започна нормално, без нарушения и произшествия. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Шумен. Охраната на изборното помещение е протекла без инциденти. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на частичните избори за кмет на кметство. В 07.00 часа секционното помещение и съдържащите се в него материали е предадено от охраняващите го полицейски служители на председателят на СИК. На разположение са служители на Районно управление „Полиция” – Каолиново, които ще следят за спокойствието на жителите на населеното място и за недопускане на нарушаване на обществения ред. Ще реагират и на подадени сигнали при нарушения на Изборния кодекс.
Полицейските служители ще извършват своевременни проверки по сигнали за нарушения или търговия с гласове. Органите на МВР се намесват за възстановяване на реда при необходимост и при решение на СИК.
Всички, които искат да упражнят правото си на вот, но не притежават валидни документи, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, могат да подадат искане за издаване на удостоверение в звено “Български документи за самоличност” при РУ-Каолиново . Работното време днес е от 8:30- 19:30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Частични местни избори 2017: Нормално и навреме е започнал изборният ден в село Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен

Частични местни избори 2017: Нормално и навреме е започнал изборният ден в село Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен

8 Октомври 2017 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Шумен. Нормално и навреме е започнал изборният ден в село Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ОИК – Никола Козлево. Всички членове на секционната комисия и на ОИК са на работните си места. След актуализиране на списъците от ГРАО 403 са жителите на шуменското село, които ще могат да упражнят правото си на вот. За целта е открита една изборна секция. Изборният ден ще продължи до 20.00 часа.
Трима ще се борят за кметския пост в населеното място. ПП ГЕРБ издигна за свой кандидат Павел Станчев Динков. Иван Георгиев Добрев е кандидатът на БСП, а от ПП „Воля“ издигнаха Митко Йорданов Георгиев. До изборите в населеното място се стигна, следа като през месец май тогавашният кмет Красимир Георгиев напусна поста си по време на третия си мандат заради по-доходоносна работа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Частични местни избори 2017: Полицията пое охраната в помещението на СИК в село Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен

Частични местни избори 2017: Полицията пое охраната в помещението на СИК в село Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен

7 Октомври 2017 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Шумен. Поета е охраната в помещението на СИК в село Цани Гинчево, където утре ще се проведат частични избори на кмет на кметство, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Шумен. В населеното място има една секция и тя ще бъде охранявана от униформени служители. Служители на РУ- Каолиново ще следят за спокойствието на гражданите и за недопускане на нарушаване на обществения ред. Ще реагират и на подадени сигнали при нарушения на Изборния кодекс.
По време на изборите полицейските служители ще бъдат разположени вън от секциите, като няма да допускат лица с поведение, накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда в секцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Частични местни избори 2017: Спокойно протича денят за размисъл преди утрешния вот в село Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен

Частични местни избори 2017: Спокойно протича денят за размисъл преди утрешния вот в село Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен

7 Октомври 2017 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Шумен. Спокойно протича денят за размисъл преди частичните избори за кмет на кметство Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен на 8 октомври. Това съобщи за Радио „Фокус“- Шумен Есен Вадет, председател на Общинска избирателна комисия - Никола Козлево. В ОИК няма постъпили жалби или сигнали за нарушения. Доставени са изборните книжа и материали за утрешния изборен ден, те се съхраняват под охрана. Посетена е секцията, в която утре жителите на селото ще гласуват. Не са констатирани нередности или нарушения на установения ред. По избирателен списък с право на глас в Цани Гинчево са 403 души, посочи Есен Вадет. Кандидатите за кметския пост са трима.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Частични местни избори 2017г.: ГЕРБ закри предизборната си кампания в Цани Гинчево, област Шумен

Частични местни избори 2017г.: ГЕРБ закри предизборната си кампания в Цани Гинчево, област Шумен

6 Октомври 2017 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Шумен. ГЕРБ – Шумен закри предизборната си кампания в село Цани Гинчево, община Никола Козлево, където на 8 октомври 2017 г. ще се проведат частични местни избори за кмет на населеното място. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Официални гости на събитието бяха областният координатор на партията и кмет на Шумен Любомир Христов, както и кметът на община Никола Козлево и общински председател на партията Ешреф Реджеб. Пред препълнената зала на читалище „Просвета 1963 г.” кандидатът на ГЕРБ за кмет на населеното място Павел Динков заяви твърдата си решителност да работи в интерес на жителите на Цани Гинчево. Той добави, че е роден и отрасъл тук и всички, които обичат своето село, трябва да активно да гласуват в неделя, защото от този избор зависи как ще се развива населеното място през следващите няколко години.
Ешреф Реджеб изказа своята благодарност за значителните инвестиции, които кабинета „Борисов 3” отпуска за развитието на общината, каквито не е имало за последните няколко десетилетия.
„Развитието на Община Никола Козлево е видимо. Днес ние закриваме предизборната кампания в обновената сграда на читалището, която повече от 50 години не е била ремонтирана. Започва рехабилитацията на републиканския път Никола Козлево – Нови пазар. Правителството отпусна 250 хил. лева за стадиона в Никола Козлево. Всичко това са действия, които имат голямо значение за жителите на общината. Ето защо е важно да се гласува в неделя, защото чрез избора на Павел Динков реалните политики, насочени към хората, ще бъдат още по-успешни. Вие познавате Павел, един позитивен и усмихнат човек, който ще бъде от полза за доброто развитие на селото и затова ви призовавам да гласувате за него с номер едно в бюлетината ”, заяви пред присъстващите в залата Любомир Христов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Частични местни избори 2017 г.: Нормално и в срок протича подготовката за избори за кмет на кметство Цани Гинчево

Частични местни избори 2017 г.: Нормално и в срок протича подготовката за избори за кмет на кметство Цани Гинчево

4 Октомври 2017 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Шумен. Нормално и в указаните срокове протича подготовката за частичните избори за кмет на кметство Цани Гинчево на 8 октомври. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Шумен Есен Вадет, председател на Общинската избирателна комисия в Никола Козлево. До момента в ОИК не са постъпвали жалби или сигнали за нарушения. „Предизборната кампания протича без излишни емоции“, подчерта Вадет. За кметския пост са издигнати три кандидатури: на Павел Динков, предложен от ГЕРБ, на Митко Йорданов Георгиев, предложен от ПП Воля и на Иван Георгиев Добрев, предложен от БСП. В деня на вота в селото ще бъде разкрита една секция. Тя ще се помещава в сградата на НЧ „Просвета – 1963“. Секционната избирателна комисия е в състав от 7 души. Бюлетините и изборните книжа ще бъдат взети в петък, като до предоставянето им на избирателната секция ще се съхраняват под охрана.
От Областната дирекция на МВР - Шумен посочиха, че сектор „Български документи за самоличност“ ще съдейства на българските граждани, които нe притежават валидни документи за самоличност да упражнят правото си на глас в деня на частични избори на 8 октомври, като в седмицата преди вота е създадена необходимата организация за това. В зависимост от конкретните нормативни изисквания на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност или лична карта с изтекъл срок на валидност. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 6 октомври по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. В този случай е необходимо гражданите лично да подадат искане в ОД на МВР - Шумен или Районно управление „Полиция” – Каолиново, в сектор „БДС“ от 08.30 до 17.00 часа за дните до 6 октомври и на 8 октомври от 08.30 до 19.00 часа в Районно управление „Полиция” – Каолиново, сектор „БДС“. Удостоверенията, осигуряващи възможност за гласуване в изборите за кмет на кметство Цани Гинчево се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението е валидно само за изборния ден на 8 октомври.

Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Шумен е бързо развиващ се град, където се изграждат нови индустриални предприятия и вече има глад за работна ръка

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Шумен е бързо развиващ се град, където се изграждат нови индустриални предприятия и вече има глад за работна ръка

16 Септември 2017 | 20:32 | Агенция "Фокус"
Шумен. В края на своята обиколката в шуменска област председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов се срещна със симпатизанти и членове на политическата сила в град Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Домакин на срещата бе кметът на Общината и областен координатор на ГЕРБ Любомир Христов. Сред присъстващите бяха и народните представители от ГЕРБ - Шумен д-р Румен Генов и Димитър Александров, областния управител проф. Стефан Желев.
“Когато преди две години Любомир Христов стана кмет на Община Шумен, той завари една изпразнена общинска хазна с дефицит от над 35 милиона лева. Това, което виждам днес, е един бързо развиващ се град, където се изграждат нови индустриални предприятия и вече има глад за работна ръка. До края на годината ще бъдат открити над 1100 работни места, което определя Шумен като съобразно икономическо чудо в региона”, заяви Цветан Цветанов. Той каза още, че видимо се променя и обликът на града, като една от най-големите инвестиции в спортна инфраструктура е изграждането на зала „Арена – Шумен”. „Това са едни прекрасни придобивки за жителите на града, което едва ли щеше да бъде възможно, ако ГЕРБ нямаше мнозинство в парламента и не беше сформиран настоящият кабинет начело с Бойко Борисов. Шумен е красноречив пример за това какви резултати могат да бъдат постигнати, чрез упоритата работа на кмета и неговия екип с подкрепата на правителството и ПГ на ГЕРБ”, изтъкна Цветанов. В речта си той наблегна върху основния приоритет на правителството – образованието, в което държавата ще инвестира всяка година със 330 млн. лв. повече от досега. Цветан Цветанов каза още, че със стартирането на политическия сезон е подета изключително добра инициатива, в която старите велики столици ще получат по-добър и специален статут. “Трябва да покажем на света, че имаме богато културно-историческо наследство. Надявам се добрата ни идея да бъде подкрепена и от останалите парламентарни групи“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ. Той посочи, че законопроектът ще бъде внесен в парламента до 10 дни и до края на годината или началото на следващата се очаква бъде приет на второ четене. Цветан Цветанов изрази надеждата си, че след приемането на Закона, с политиката, която прави днес правителството и с постигнатата стабилност, правителството ще може да се ангажира с целеви средства за решаване на проблемите на инфраструктурата, а и за разкриване на нови дадености от богатото културно наследство на страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов в Хитрино: Тук сме, за да покажем подкрепата си към пострадалите от инцидента през 2016 г. и да ги уверим, че не са сами в мъката си

Цветан Цветанов в Хитрино: Тук сме, за да покажем подкрепата си към пострадалите от инцидента през 2016 г. и да ги уверим, че не са сами в мъката си

16 Септември 2017 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Шумен. Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с жители и представители на пострадалите семейства в село Хитрино, което все още се възстановява след трагичния инцидент от 10 декември 2016 г., когато влак дерайлира и част от вагоните, превозващи газ, избухнаха, отнемайки живота на седем души и ранявайки десетки други. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. В знак на съпричастност към пострадалите, Парламентарната групa на ГЕРБ взе решение да осигури фонд от 50 хил. лв. и се ангажира с изграждането на къща на едно от най-пострадалите смейства – това на Рейханя и Севги, които в резултат на взрива изгубиха родителите си Акиф и Фейме Рагуб. Преди около месец и половина от Парламентарната група на партията преведоха и 80 хил. лв. за довършване на строежа.
"Тежко е, но се опитваме да помогнем. Това, което се случи в Хитрино, е един ужасен инцидент, който остави отворени рани в хората", коментира Цветан Цветанов. Той заяви, че тези рани няма да зараснат скоро заради изгубените любими хора. Парламентарната група на ГЕРБ положи усилия да внесе поне малко надежда в живота на двете деца, които загубиха най-важните хора в живота си. Затова днес сме тук, за да покажем на място подкрепата си за пострадалите и да ги уверим, че не са сами в мъката си и ние няма да ги забравим, каза още Цветан Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов откри ремонтираната сграда на читалището в село Цани Гинчево

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов откри ремонтираната сграда на читалището в село Цани Гинчево

16 Септември 2017 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Шумен. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов посети село Цани Гинчево, община Никола Козлево. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Цветанов бе придружаван от областния координатор на ГЕРБ и кмет на Шумен Любомир Христов, народните представители от ГЕРБ д-р Румен Генов и Димитър Александров и кмета на Община Никола Козлево Ешреф Реджеб. Те бяха посрещнати по стар български обичай с топла питка и шарена сол. На официална церемония Цветан Цветанов откри ремонтираната сграда на читалище „Просвета 1963 г.“ и представи кандидата на ГЕРБ за кмет на с. Цани Гинчево. "Когато преди две години застанахме пред вас заедно с Ешреф Реджеб и Любо Христов ви обещахме прозрачност и успешни политики, които да допринасят за развитието на община Никола Козлево. Днес това вече е факт. Имам възможността да открия ремонтираната сграда на читалището, която повече от 50 години след като е построена не е ремонтирана", каза Цветанов.
Той съобщи и още една добра новина за региона. "След активната работа на кмета на общината и доброто взаимодействие с правителството, предстои изграждането на републиканскя път Никола Козлево – Нови пазар. Това са видимите резултати, но за да продължи възходящото развитие на Цани Гинчево, на 8 октомври предстои да бъде направен важен избор. Аз смятам, че нашият кандидат Павел Динков е един всеотдаен, добър и честен човек, който цял живот се е трудил, за да изкарва прехраната си и е способен да надгради и развие вече започнатото. Призовавам ви да го подкрепим, за да продължим заедно развитието на селото“, заяви още Цветан Цветнов пред жителите на Цани Гинчево.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Заделени са 700 000 лв. допълнително за инфраструктура в Нови пазар

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Заделени са 700 000 лв. допълнително за инфраструктура в Нови пазар

16 Септември 2017 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Нови пазар. „Благодаря на кмета на Община Нови пазар Ивайло Камаджиев за неговите усилия, които са дали резултат и по бюджета на Община Нови пазар ще постъпят допълнително одобрени от правителството средства за 2017 г. в общ размер на 700 000 лв. От тях 240 000 лв. са предназначени за доизграждане на многофункционална зала в с. Памукчии, 250 000 лв. са за рехабилитация на вътрешна водопроводна мрежа в с. Правенци и възстановяване на асфалтова настилка. За подмяна на ВИК на ул. „Преслав“ ще бъдат отпуснати 250 000 лв.“. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред членове и симпатизанти на политическата сила в Нови пазар, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Цветанов благодари и за подкрепата, която хората от шуменската община са оказвали на партия ГЕРБ през годините. “Без тази подкрепа нямаше да има правителство Борисов 3, нямаше да я има европейската солидарност, нямаше да я има и икономическата стабилност в страната”, каза още той. Цветан Цветанов добави, че благодарение на работата на правителството на Бойко Борисов и мнозинството в парламента, ГЕРБ успява да изпълнява поетите пред българския народ по време на предизборната кампания ангажименти. „За нас е важно да сме заедно с хората не само по време на избори, но и след тях. Както правим днес. Продължаваме да работим за хората във всички населени места в страната без да делим регионите на малки-големи, наши-ваши”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов в Каспичан: Законопроектът за старите български столици ангажира държавата да подпомага тези градове целево

Цветан Цветанов в Каспичан: Законопроектът за старите български столици ангажира държавата да подпомага тези градове целево

16 Септември 2017 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Каспичан. "Най-напред искам да ви благодаря за добрия резултат, който постигнахме на последните парламентарни избори, за да може да се сформира това мнозинство, което имаме. Това предоставя повече възможности да се помага на българските общини, като за Каспичан има 250 хил. лв., които не са много, но позволяват да се подобри средата за живот в общината. Най-важното е, че когато държавата е стабилна можем да се възползваме от европейската солидарност". Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на среща с членове и симпатизанти в Каспичан, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. "В сферата на образованието за образователна инфраструктура - нови салони и нови площадки, по програмата "Региони в растеж" ще има възможност да се усвоят 560 млн. лв. Акцент от предизборната ни програма е да привлечем всички деца към образователната система. В резултат на усилията на правителството към настоящия момент 3000 деца са върнати и записани в образователната система", коментира още Цветанов.
Председателят на ПГ на ГЕРБ каза още, че тази седмица с участието на общински кметове и народни представители в парламента бе обсъден и представен Законопроект за великите старите столици на България от Първото и Второто българско царство. "Уверен съм, че този период трябва да бъде припомнян, за да можем успешно да покажем богатото си културно-историческо наследство не като поредната туристическа дестинация, а с по-специален акцент върху старите столици. В закона ще бъдат разписани ангажиментите на държавата, за да се подпомогнат тези градове целево и да станат приоритетни обекти на развиващия се туризъм“, заяви още Цветанов пред над 60 членове и симпатизанти на партията.
На срещата присъстваха областният координатор на ПП ГЕРБ – Шумен и кмет на община Шумен Любомир Христов, кметът на Община Каспичан Милена Недева, общинският председател на ПП ГЕРБ – Каспичан Ралица Тодорова и народните представители от ГЕРБ – Шумен д-р Румен Генов и Димитър Александров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще посети областта

Шумен: Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще посети областта

16 Септември 2017 | 07:42 | Агенция "Фокус"
Шумен. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще посети област Шумен, съобщиха от пресцентъра на партията. Цветанов ще бъде придружаван от кмета на Шумен и областен координатор на ГЕРБ Любомир Христов и народните представители д-р Румен Генов и Димитър Александров.
В 11.30 часа Цветанов ще даде пресконференция по актуални политически въпроси в регионалния Пресклуб на БТА, който се намира в сградата на Областната администрация на бул. „Славянски“ 30.
Цветан Цветанов ще се срещне с членове и симпатизанти на партията в град Каспичан и в Нови пазар. Първата среща в Каспичан ще започне в 13.30 часа в камерната зала на НЧ „Пробуда – 1928“ на ул. „Мадарски конник“ № 46. Срещата в град Нови пазар ще се проведе в многофункционалната зала на НЧ „Христо Ботев – 1872“ на ул. „Патриарх Евтимий“ №1 от 14.30 часа.
След това Цветанов ще посети село Цани Гинчево, община Никола Козлево, където ще присъства на официалното откриване на НЧ „Пробуда“ от 16.00 часа.
В 17.30 часа Цветан Цветанов ще се срещне с пострадалите в трагичния инцидент от Хитрино и ще посети къщата, която се изгражда със средства дарени от ПГ на ПП ГЕРБ.
Посещението на председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще завърши със среща на членове и симпатизанти на партията в Шумен в къщата „Баба Райна“, част от Историческа зона „Старият Шумен“, от 18.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Консултации за състава на СИК за частичните избори за кмет на кметство Цани Гинчево, община Никола Козлево, ще се проведат на 5 септември

Шумен: Консултации за състава на СИК за частичните избори за кмет на кметство Цани Гинчево, община Никола Козлево, ще се проведат на 5 септември

4 Септември 2017 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Шумен. Консултации за състава на секционната избирателна комисия (СИК) за частичните избори за кмет на кметство Цани Гинчево, община Никола Козлево, насрочени за 8 октомври, ще се проведат на 5 септември. Това съобщи за Радио „Фокус“-Шумен Есен Вадет, председател на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Никола Козлево. Срещата ще се състои в сградата на общинската администрация от 14.00 часа във вторник и ще започне с проверка на документите.
Със заповед на кмета на Община Никола Козлево Ешреф Вели Реджеб за предстоящия вот в кметство Цани Гинчево е образувана една секция. Със свое решение ОИК-Никола Козлево е определила числеността, както и квотите на членовете и ръководството на СИК. Секционната комисия ще бъде в състав от 7 души.
"Справка на интернет страницата на Централната избирателна комисия сочи, че за участие в частичния вот в кметство Цани Гинчево са се регистрирали три политически формации - ГЕРБ, БСП и Българска Социалдемокрация - Евролевица", посочи Есен Вадет. Срокът за подаване на заявление за регистрация в ОИК-Никола Козлево е до 17.00 часа на 7 септември. Регистрирането на кандидатите за кметския пост в с. Цани Гинчево трябва да стане в срок до 12 септември.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Частичен избор за кмет на кметство Цани Гинчево е насрочен за 8 октомври

Шумен: Частичен избор за кмет на кметство Цани Гинчево е насрочен за 8 октомври

1 Август 2017 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Шумен. Частичен избор за кмет на кметство Цани Гинчево, община Никола Козлево, е насрочен за 8 октомври с президентски указ, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Със свое решение от 15 май Общинската избирателна комисия – Никола Козлево е прекратила предсрочно пълномощията на кмета на кметство Цани Гинчево Красимир Горанов Георгиев. Причината е, че той е напуснал поста по собствено желание и е започнал работа като автобусен шофьор. Броят на жителите с постоянен адрес в Цани Гинчево към 15 май е 520 души.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: По-твърд характер съм и не се харесвам на хора, свикнали да ги галят и да им се кланят

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: По-твърд характер съм и не се харесвам на хора, свикнали да ги галят и да им се кланят

15 Юни 2017 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Шумен. Ако искат да се разправят с мен политически, да го направят с политически език на политически терен, заяви на пресконференция Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино, по повод заявеното вчера в Народното събрание от народния представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев решение на Централното оперативно бюро да бъдат изключени кметът на Хитрино и председателят на Общинския съвет Мустафа Ахмед от партията, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Шумен. „За разлика от него съм бил само в ДПС, а той не е в партията, за да ми защити правата и свободите. Той е с друга цел и това се видя през годините. На изборите в Община Хитрино има 1000 гласа отлив от ДПС, на областно ниво – 13 000, а на национално – 170 000 гласа. И това е заради такива като него. Ако сега ДПС са в някаква безизходица и паника и са загубили 170 000 гласа, то за това не е виновен кметът на Хитрино“, подчерта Нуридин Исмаил.
Исмаил преди дни е подал оставка като член на централното ръководство, на областния и общински съвет на ДПС заради изборните резултати, но е останал редови член, а от вчера вече не е и такъв. „Подал съм оставка и съм показал как се носи политическа отговорност за неуспех в едни избори. Останал съм редови член – те не са ме искали и са ме изключили. За мен е по-важно да не загубя доверието на хората“, посочи Нуридин Исмаил.
Кметът на Хитрино попита той или общата политика, която прави Централното ръководство на ДПС, е причината на последните избори гласовете за партията в област Шумен да са с 20 000 по-малко спрямо постигнатия резултат от 37 000 гласа през 2009 година, когато е бил председател на областния съвет на ДПС. „По-твърд характер съм и затова не се харесвам на някого. Свикнали са да ги галиш и да им се кланяш. Знам откъде съм дошъл и знам къде отивам, но няма да оставя общината на хора, които си нямат и представа от управление“, подчерта Нуридин Исмаил. Той увери, че през всички години е работил в интерес на партията и в защита на обществените интереси, а не за определени личности.
ДПС има нужда от послушковци в регионите, каза кметът на Хитрино. Все още няма получено писмено решение от страна на ЦОП на ДПС относно неговото изключването и това на Мустафа Ахмед от партията. За кратко време са събрани близо 200 подписа срещу мотивите и причините за изключването им от страна на жители на Хитрино, членове на общинския съвет на ДПС, симпатизанти на партията и др.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: На 240 къщи ще се извършат възстановителни работи в различен мащаб и обем

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: На 240 къщи ще се извършат възстановителни работи в различен мащаб и обем

15 Юни 2017 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Шумен. На 240 къщи ще се извършат възстановителни работи в различен мащаб и обем, заяви на пресконференция Нуридин Исмаил, кмет на Община Хитрино, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. От страна на Строителната камара ще бъдат построени 11 нови къщи, по линия на Социалния фонд - други 14. Близо 80 къщи се нуждаят по-сериозен ремонт със смяна на цялата покривна конструкция след инцидента на жп гарата през декември миналата година. „Към момента има подписани 12 договора, 44 са с последното решение на Общинския съвет. Те ще бъдат разгледани на 19 или 21 юни от страна на управляващия орган и ще се постъпи към подписване на договори и за техните ремонти“, увери Исмаил. Той посочи, че до заседанието на Общинския съвет, насрочено за 23 юни, ще има остойностени над 100 къщи за гласуване на сесията. „Т.е. до края на месеца на 70% от къщите ще имат оглед и оценка и ще бъдат пратени за одобрение от Социалния фонд“, каза Нуридин Исмаил.
От общо 290 къщи за 50 няма подадени заявления. Разходването на средства за възстановяване на Хитрино е прозрачно и няма злоупотреби, а съответната информация може да бъде намерена на сайта на Общината, увери кметът. По линия на БЧК от преведените досега 965 000 лв. на граждани са изплатени 618 307 лв. По Социалния фонд са разходвани 459 220 лв. 973 000 лв. са средствата по набирателната сметка на общината, от тях са изхарчени общо 218 884 лв., от които 100 000 лв. са дадени от фирмата-превозвач, за обезщетение на близките на починалите при взрива на жп гарата в селото. „На фирмата-превозвач също сме изпратили отчет кой каква сума е взел“, каза Нуридин Исмаил.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: Нито една стотинка за възстановяване на селото не е изхарчена без решение на Обществения съвет

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: Нито една стотинка за възстановяване на селото не е изхарчена без решение на Обществения съвет

15 Юни 2017 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Шумен. Една стотинка не е изхарчена без решение на Обществения съвет, заяви на пресконференция Нуридин Исмаил, кмет на Община Хитрино по повод обявеното му вчера изключване от ДПС, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Исмаил бе придружен от кметския екип, членовете на Обществения съвет, Общинския съвет в Хитрино и кметове на населени места в общината. Нуридин Исмаил посочи, че след като за възстановяването на селото след инцидента на жп гарата се харчат публични средства, няма как и разходите да бъдат скрити. За похарчените пари от БЧК са предоставени съответните протоколи, като с решение на Обществения съвет са направени разпределения на средствата според тежестта на щетата, имотите са категоризирани, разлепени са на видно място в общинска администрация. „Който е имал претенции е правил възражения, ако сме допуснали грешка - тя е била поправена, ако искането е без основание - то е било отхвърлено“, заяви Нуридин Исмаил.
По думите му, има подробен опис на изхарчените средства по Социалния фонд, като плащания се правят само с разрешение на управляващия орган. По набирателната сметка на Община Хитрино не са правени сериозни плащания, освен парите, дадени за обезщетения на близките на починалите и пари за лечение на хората, пострадали при взрива на жп гарата през декември миналата година, като всичко е протоколирано с решение на Обществения съвет.
Той посочи, че Хитрино е малка община, натоварена с голям товар по възстановяването, но се справя и е доволен от темпото на работа. „Няма да позволя някой от София, не ме харесвайки политически, да го превръща в грозотия. Обвиненията са много сериозни. Не знам докъде ще стигнем, но ако се слезе на политически терен, имам много други неща да кажа - разправията е политическа“, заяви Нуридин Исмаил. В отговор на журналистически въпрос той посочи, че не е допуснал някой да се меси в административната кметска работа в Хитрино.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДПС изключи от редиците си кмета на Хитрино Нуридин Исмаил и председателя на Общинския съвет Мустафа Ахмед (ОБЗОР)

ДПС изключи от редиците си кмета на Хитрино Нуридин Исмаил и председателя на Общинския съвет Мустафа Ахмед (ОБЗОР)

14 Юни 2017 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София. Централното оперативно бюро вчера взе решение да изключи двама души от ДПС – кмета на Хитрино Нуридин Исмаил и председателя на Общинския съвет Мустафа Ахмед. Това заяви пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев. Той обясни, че причината за това са станалите твърде много сигнали на граждани от Хитрино, че възстановяването на населеното място, след инцидента с влаковите цистерни не върви съобразно техните очаквания. Според Цонев няма достатъчно прозрачност в действията на Нуридин Исмаил като кмет, както и на общинския съвет. „Дори членовете на Обществения комитет, който бе създаден във връзка с възстановяването на Хитрино и разходването на средствата, нямат информация какво става там”, аргументира се Цонев. Той обясни, че дори интернет сайта, който е трябвало да поддържат с данни за постъпилите средства, не дава достатъчно информация. Йордан Цонев не каза дали има съмнения за финансови злоупотреби, но подчерта, че непрозрачността винаги води до такива.
От своя страна кметът на Хитрино Нуридин Исмаил заяви, че приема решението на Централното ръководство за изключването му от партията, но не споделя мотивите за това. „От партията ме изключват за неща, които са измислени и са свързани с управление на средства, за които аз отговарям пред други институции“, заяви Нуридин Исмаил. Той посочи, че във връзка с възстановяването на село Хитрино, пострадало от взрива на жп гарата през декември 2016 година, досега са харчени основно средствата от БЧК и от Социалния фонд. Той призова да бъде попитано ръководството на БЧК за това дали тези пари са били харчени съобразно решенията на Обществения съвет и какви са отчетите. Той посочи, че от набирателната дарителска сметка на Община Хитрино са разходвани много малко средства, основно за обезщетение и лечение на хората, пострадали най-много от взрива, но винаги с решение на Обществения съвет.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хорст Зеехофер по време на обръщение към своята партия ХСС. 24 ноември 2017 г.
Хорст Зеехофер по време на обръщение към своята партия ХСС. 24 ноември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.