НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:55

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Янка Господинова, кмет на Община Алфатар: Само 10 деца ще прекрачат прага на най-малкото училище в България тази година, налага се общината да го финансира

Янка Господинова, кмет на Община Алфатар: Само 10 деца ще прекрачат прага на най-малкото училище в България тази година, налага се общината да го финансира

14 Септември 2017 | 15:46 | Агенция "Фокус"
София. Само 10 деца ще прекрачат прага на най-малкото училище в България тази година. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ кметът на Община Алфатар Янка Господинова по повод началото на учебната година в най-малкото училище в България, което се намира в село Алеково. „Мислехме вариант това училище да бъде закрито още през тази учебна година, но в крайна сметка решихме, че най-доброто, което можем да направи, е да го запазим поне през настоящата 2017/2018 година. С решение на Общинския съвет го включихме в списъка със средищните училища, което беше продиктувано от промяната на закона. Така че към настоящия момент е средищно училище, но не е включено в списъка със защитените училища”, посочи тя. Господинова обясни, че като материална база сградата е непредразполагаща за нормални учебни занятия, защото основен ремонт в нея през последните 30 години не е извършван. „Сградата е под всякаква критика – има проблеми с ВиК и електрическата инсталация, които са опасни за децата, има проблем и с отоплението и с цялата инфраструктура както вътре, така и в двора. За това в края на учебната година решихме заедно с директора на училището да минем на вариант, в който учебните занятия да бъдат провеждани в друга сграда на общината – читалището в село Алеково. Направихме основен ремонт, обособихме една класна стая, трапезарна част и зала за занимания, защото формата на обучение е целодневна. Така дечицата ще могат да учат в едни нормални условия, където ще могат да усвояват учебния материал по най-добрия за тях начин. От страна на родителите не срещнахме никакви трудности, така че учебната година ще започне нормално - всичко, от което учениците имат нужда като учебни помагала и материали, им е осигурено. Към настоящия момент уроците ще се преподават от трима учители, които са с различни специалности, включително и директора на учебното заведение. Така че кадрово сме обезпечени“, уточни тя.
Господинова каза още, че финансирането, с което разполага училището, ще стигне само до Нова година, а след това то ще се поеме изцяло от Община Алфатар. „Минимумът ученици, които трябва да учат в едно училище, е 16 и тогава се получава финансиране от държавата. И тъй като в нашето училище в единия клас са пет дечица и в другия са пет, това означава, че ние от Общината ще трябва да дофинансираме. Но едва ли ще имаме възможност да покрием изцяло средствата, които са по 1840 лв. на дете. В момента положението е такова, че до Нова година училището ще има средства, а оттам нататък преминава изцяло на издръжка на общината. Тоест, за да го има това училище, сме взели решение да се дофинансира изцяло от общината“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Таня Михайлова: Трябва да възстановим доверието между учители и родители, защото заедно работим за доброто на нашите деца

Зам.-министър Таня Михайлова: Трябва да възстановим доверието между учители и родители, защото заедно работим за доброто на нашите деца

13 Септември 2017 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. Моето пожелание за първия учебен ден е да възстановим доверието между учители и родители, защото заедно сме от страната, която работи за по-доброто на нашите деца, нашите ученици. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод началото на учебната година в страната. Според зам.-министърът предизвикателствата пред българския учител са много и различни, но преди всичко говорим за възстановяване на доверието между учители и родители.
„В навечерието на 15-и септември всеки един от нас – всеки учител, всеки родител, всеки ученик, винаги изпитва едно вълнение, което е свързано с прекрачването на училищния праг. В този ден винаги има най-вече надежда и амбиция. Надежда за една спокойна учебна година за учителите и амбиция за по-добри резултати за учители, ученици и родители. Нека запазим този плам, това желание за предаване на знанието през цялата учебна година. Нека учебната година да бъде спокойна и разумна, да работим в позитивна атмосфера без прояви на агресия или прояви, които не са свързани с добрите традиции в българското образование“, пожела зам.-министърът.
„За нас е изключително важно професията „Учител“ да бъде превърната в привлекателна за младите хора. Разбира се, една от възможностите за това е 15% увеличение на учителските заплати. Но такива са и възможностите за планираните дейности по Национална програма „Квалификация“ и изобщо повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти без финансови ангажименти от тяхна страна“, заяви Михайлова. По думите ѝ учениците предпочитат младите учители, защото са по-близо до тях като светоусещане, имат и по-различни подходи. В същото време те от своя страна се доверяват на опита на колегите си, които по-дълго време са в системата. „Така че би било чудесно да има повече млади хора в професията, но в същото време разчитаме и на хората, които вече имат доказан авторитет в тази сфера на дейност“, коментира тя.
„Изключително привлекателна е нашата професия и тя се работи със сърце и душа, така че нека да има повече млади учители“, пожела още зам.-министър Михайлова.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.- министър Таня Михайлова: Тази година очакваме първокласниците да са близо 75 500, броят им е по-голям в сравнение с 2016 г.

Зам.- министър Таня Михайлова: Тази година очакваме първокласниците да са близо 75 500, броят им е по-голям в сравнение с 2016 г.

13 Септември 2017 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Тази година очакваме първокласниците да са близо 75 500, броят им е по-голям в сравнение с 2016 г. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод началото на учебната година в страната. „По данни от ГРАО, децата, родени през 2010 г., които ще бъдат сега в I. клас, са 82 160. Не бива да забравяме обаче, че има и първокласници, които започват училище малко по-рано или по-късно от обикновено – такива, родени през 2009 г. или 2011 г. Има и такива, които посочват свой настоящ адрес в чужбина. Така че цифрата, която очакваме, е 75 465 деца. Но реалният брой на записаните ученици в I. клас, a и на всички ученици, които ще прекрачат училищния праг, ще бъде ясен на 15 септември“, обясни зам.-министърът. По думите ѝтогава всички училища ще предоставят данни, за това колко ученици са се записали и какви са причините някои да не се явят в класните стаи, ако има такива случаи. „Ако трябва да сравняваме броя на първокласниците тази година с този от 2016 г., то миналата година броят на учениците в първи клас в дневна форма на обучение е бил 68 932 т. е. тази година очакваме малко повече ученици, което е добре“, добави Таня Михайлова.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер прие за среща новия австрийски канцлер Себастиан Курц. 18 януари 2018 г.
Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер прие за среща новия австрийски ка...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.