НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:06

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Започна маркирането на опасни, сухи и гнили дървета в лесопарковата част на Борисовата градина в столицата (ОБЗОР)

Започна маркирането на опасни, сухи и гнили дървета в лесопарковата част на Борисовата градина в столицата (ОБЗОР)

22 Август 2017 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. Започна маркирането на опасни и гнили дървета в лесопарковата част на Борисовата градина. Инициативата е част от дейностите, включени в кампанията 135 години „Княз-Борисова градина“ и е в резултат на решението на Столичния общински съвет, взето с единодушие на заседание в края на август, когато беше приета Инвентаризацията и анализът на състоянието на дърветата в Борисовата градина, извършена от експерти на Лесотехническия университет в София. Маркирането на опасните, сухи и гнили дървета ще обхване пилотен участък – карето между бул. „Драган Цанков“ и бул. „П.К. Яворов“ и главните алеи покрай стадион „Българска армия“.
„Надяваме се дейностите по маркирането да приключат до месец-месец и половина. След това ще се сформира комисия, която ще бъде междуинституционална и която ще приеме поставената маркировка. Тя ще включва експерти от „Зелена система“, от БАН, от представители на организацията за защита на птиците, от Общинския съвет и др. След приемането вече може да се пристъпи по предприемане на действия за премахване на опасните сухи и гнили дървета. А за прозрачност и по-голяма сигурност на изпълнението премахването ще се извърши от общинско предприятие – Управление на общински земи и гори“, каза директорът на Дирекция „Зелена Система“ Димитър Данчев.
Мартин Борисов, лесовъд и преподавател в Лесотехническия университет, който е част от групата, която води процеса по маркиране, заяви, че според него по-малко от 5% от общия брой дървета ще бъдат премахнати. Той обясни, че най-лесният начин да се определи едно дърво за опасно е то да е изцяло сухо – тогава безусловно трябва да се премахне. „Но има белези като например засъхващи водещи клони от короната и върха на короната или резки, останали от някакви наранявания – всичко това е индикатор, че в дървото протичат процеси по гниене“, каза Борисов.
Директорът на дирекция „Зелена система“ Димитър Данчев припомни, че инвентаризацията на цялата Борисова градина се извърши в края на 2016 г. „Не гоним срокове, а гоним качество. Когато се разхождаме в парка, трябва да се оглеждаме за маркирани дървета и да бъдем по-внимателни около тях“, посъветва Данчев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Данчев, „Зелена система“: Инвентаризацията на лесопарковата част на Борисовата градина ще се извърши от общинско предприятие

Димитър Данчев, „Зелена система“: Инвентаризацията на лесопарковата част на Борисовата градина ще се извърши от общинско предприятие

22 Август 2017 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. За прозрачност и по-голяма сигурност на изпълнението премахването на опасните и гнили дървета в Борисовата градина ще се извърши от общинско предприятие – Управление на общински земи и гори. Това каза директорът на Дирекция „Зелена система“ Димитър Данчев предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази инвентаризация трябва да се изпълни в период от 10 години. Сключихме договор с научно-изследователския сектор на Лесотехническия университет, който направи инвентаризация – огледа дърветата и прецени кои са опасни и кои не. След което трябва да влезе лесовъд-инженер, който да маркира сухите и опасни дървета. След това ще мине комисия, която да приеме тази маркировка. И чак след това премахването ще бъде възложено на общинското предприятие“, обясни Данчев. Той уточни, че все още не може да се каже колко ще струва цялата дейност.
„Не можем да се обвържем със срок, в който ще бъдат премахнати тези дървета, но процесът ще започне най-късно до месец-месец и половина. Съобразяваме се както с климатичните условия, така и с гнезденето на птиците, тъй като в Борисовата градина има голямо биоразнообразие. Ще бъдат оставени биотопни дървета, които служат за гнездене и за храна на птиците“, обясни Данчев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мартин Борисов, лесовъд: По-малко от 5% от общия брой дървета в Борисовата градина ще бъдат премахнати

Мартин Борисов, лесовъд: По-малко от 5% от общия брой дървета в Борисовата градина ще бъдат премахнати

22 Август 2017 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. По-малко от 5% от общия брой дървета в Борисовата градина ще бъдат премахнати. Това каза Мартин Борисов, лесовъд и преподавател в Лесотехническия университет при старта на инициативата по маркиране на опасни, сухи и гнили дървета в Борисовата градина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той уточни, че това показва, че няма да има интензивна човешка намеса. „Проверката на дърветата обаче не трябва да бъде единична, а да се случва ежегодно. Изготвен е много хубав план за инвентаризация на цялата лесопаркова територия, който дава порядъкът за намеси със санитарен характер“, каза още Борисов.
Той обясни, че най-лесният начин да се определи едно дърво за опасно е то да е изцяло сухо – тогава безусловно трябва да се премахне. „Но има белези като например засъхващи водещи клони от короната и върха на короната или резки, останали от някакви наранявания – всичко това е индикатор, че в дървото протичат процеси по гниене“, каза Борисов.
„Ако видите отбелязани дървета, докато се разхождате в Борисовата градина, трябва да знаете, че в периметъра има някаква опасност. Защото маркирането е сега, но премахването може да се случи да бъде някъде напред във времето“, посъветва Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Данчев, „Зелена система“: Надяваме се до месец да приключи маркирането на опасните дървета в Борисовата градина

Димитър Данчев, „Зелена система“: Надяваме се до месец да приключи маркирането на опасните дървета в Борисовата градина

22 Август 2017 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Надяваме се до месец да приключи маркирането на опасните дървета в Борисовата градина. Това каза директорът на Дирекция „Зелена система“ Димитър Данчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Данчев уточни, че няма как да се даде точен срок, в който ще се извърши маркирането, тъй като след това се прави проверка от самия изпълнител. „След като приключи самото маркиране ще се сформира комисия, която ще бъде междуинституционална и която ще приеме поставената маркировка. След приемането вече може да се пристъпи по предприемане на действия за премахване на опасните сухи и гнили дървета. Комисията ще включва експерти от „Зелена система“, от БАН, от представители на организацията за защита на птиците, от Общинския съвет и др. Все още се мисли за представителите на тази комисия“, каза още Данчев.
Той уточни, че пилотният участък, който ще бъде проверен, е с площ от 190 дка, заключени в карето бул. "Пейо Яворов", бул. "Драган Цанков", бул "Мария Луиза" и Капитолия – това е частта от лесопарковата частна Борисовата градина. „След това ще пристъпим и към проверка на останалата част“, обясни Данчев.
Директорът на дирекция „Зелена систеа“ припомни, че инвентаризацията на цялата Борисова градина се извърши в края на 2016 г. „Не гоним срокове, а гоним качество. Когато се разхождаме в парка, трябва да се оглеждаме а маркирани дървета и да бъдем по-внимателни около тях“, посъветва Данчев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Започва маркирането на опасни, сухи и гнили дървета в Борисовата градина

София: Започва маркирането на опасни, сухи и гнили дървета в Борисовата градина

22 Август 2017 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. Започва маркирането на опасни, сухи и гнили дървета в Борисовата градина, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Инициативата е част от дейностите, включени в кампанията 135 години „Княз-Борисова градина“ и е в резултат на решението на Столичния общински съвет, взето с единодушие на заседание в края на август, когато беше приета Инвентаризацията и анализът на състоянието на дърветата в Борисовата градина, извършена от експерти на Лесотехническия университет в София.
Маркирането на опасните, сухи и гнили дървета ще обхване пилотен участък от лесопарковата част на Борисовата градина – карето между бул. „Драган Цанков“ и бул. „П.К. Яворов“ и главните алеи покрай стадион „Българска армия“ През месец септември маркирането предстои да бъде прието от междуинституционална комисия в разширен състав от експерти от Лесотехническия университет, БАН, Българско дружество за защита на птиците и др. Дърветата, за които има съгласие, ще бъдат премахнати.
След извършване на дейностите в пилотния обект, предстои публичен отчет на свършеното, преди да се продължи с последващи действия в следващи периметри от лесопарковата част на Борисова градина.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна на посещение в Израел. 21 януари 2018 г.
Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна на посещение в Израел. 21 януари...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.