НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:02

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Видин: Полицията разследва случая с осквернения „Паметник на благодарността“ в парк „Рова”

Видин: Полицията разследва случая с осквернения „Паметник на благодарността“ в парк „Рова”

22 Август 2017 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Видин. Полицията започна досъдебно производство за осквернения „Паметник на благодарността“ във Видин, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Досъдебното производство е започнато на 21 август и е по описа на Районно управление „Полиция” – Видин. То се води срещу неизвестен извършител, който във времето от 20.00 часа на 18 август до 08.00 часа на 20 август е изписал надписи върху паметника, намиращ се в парк „Рова” до Стамбол капия.

„Фокус“ припомня:
На 20 август „Паметник на благодарността“ бе осквернен с надписите „Аллах“, на челната страна на паметника бе изрисуван и полумесец със звезда, а отстрани на паметника имаше друг надпис – „Палестина“. Местната еврейска общност бе възмутена от стореното. Паметникът е поставен преди повече от 10 години от благодарни видински евреи, които живеят в Израел и е в знак на благодарност от местните евреи, оцелели благодарение на българския народ по време на гоненията през Втората световна война.
Паметникът на благодарността в центъра на града, пострадал от вандалски акт, бе почистен вчера сутринта по разпореждане на кмета на Община Видин Огнян Ценков. Посолството на Израел в София остро осъди скандалното оскверняване на „Паметника на благодарността“ във Видин и благодари за бързата реакция на кмета на Видин Огнян Ценков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Оскверниха еврейския Паметник на благодарността във Видин (ОБЗОР)

Оскверниха еврейския Паметник на благодарността във Видин (ОБЗОР)

22 Август 2017 | 04:37 | Агенция "Фокус"
Видин. Еврейският паметник във Видин беше осквернен в понеделник сутринта с надписи „Аллах“, „Палестина“ и изрисуван с полумесец със звезда. От Община Видин предприеха незабавни мерки и Паметникът на благодарността в центъра на града беше почистен до обяд. Кметът Огнян Ценков определи деянието като възмутително и недопустимо. Паметникът, до Стамбол капия, е поставен в знак на благодарност заради спасяването на евреите у нас по време на гоненията им през Втората световна война. Ценков припомни историческите факти, като отбеляза, че в града в онзи период са живели около 1200 евреи и няма пострадали благодарение на застъпничеството на митрополит Неофит и на видинчани, които не са допуснали нито един да бъде изпратен в немски концентрационен лагер. Затова потомците на тези евреи, които живеят в Израел, са поставили паметника в знак на благодарност. Всяка година, когато се отбелязва Денят на Холокоста – 10 март, се поставят цветя пред монумента.
Огнян Ценков заяви, че Видин се слави от векове със своята етническа толерантност и според него това е провокативен акт, който цели напрежение и противопоставяне. Той допусна възможността вандалската проява да е насочена срещу Общината, тъй като през изминалата седмица е имало и друг инцидент – стъклата на централния вход на административната сграда са били счупени през нощта. Видинският кмет коментира, че са зачестили нападките и в социалните мрежи. „Всички тези неща обаче няма да спрат развитието на Общината, която прави много нови положителни промени като откриването на филиал на Русенския университет, провеждането на Първи фестивал за опера и балет, на първи ретро парад на автомобили, поемане управлението на крепостта „Баба Вида“ и не на последно място – дарението на Синагогата от организацията на евреите „Шалом“ и др.“, допълни Ценков.
Той изрази увереността си, че компетентните органи ще установят истината и извършителите на вандалския акт.
Пред Радио „Фокус“ – Видин Стрея Пунчева, председател на местната структура на организацията „Шалом“ благодари за почистения паметник и бързата реакция на кмета на Община Видин Огнян Ценков и изрази възмущението си от стореното.
Посолството на Израел в София също излезе с позиция, като остро осъди скандалното оскверняване на Паметника на благодарността във Видин. „Този паметник е издигнат от израелци от български произход в знак на благодарност към хората от Видин за тяхната подкрепа към еврейската общност по време на Холокоста - героични действия, които предотвратиха депортирането на евреите към нацистките лагери на смъртта“, допълват от Посолството на Израел в София.
Посланикът на Израел, Н.Пр. Ирит Лилиан ще се срещне с кмета на Видин Огнян Ценков следващата седмица
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Организация „Шалом“ благодари на Общината за почистения паметник на благодарността

Видин: Организация „Шалом“ благодари на Общината за почистения паметник на благодарността

21 Август 2017 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Видин. Видинската организация „Шалом“ благодари за почистения паметник на благодарността и бързата реакция на кмета на Община Видин Огнян Ценков. Това каза за Радио „Фокус“ – Видин Стрея Пунчева, председател на организацията. „Изпратихме и благодарствено писмо до видинския кмет Огнян Ценков. От сутринта съм при паметника, дойдоха веднага хора от звеното за чистота към общината, там бе и Красимир Попов, началник на звеното. Свършиха много добра работа, така че не останаха и следи от вандалския акт“, заяви Стрея Пунчева. Тя допълни, че вандалските надписи са били направени с шаблон. „Притеснява ме този първи акт на вандализъм срещу паметника, защото за първи път във Видин се появяват подобни надписи. На фона на това, което става в света – наистина е притеснително“, допълни Стрея Пунчева. От видинската организация „Шалом“ са снимали почистения паметник и снимките ще бъдат изпратени в централата на организацията.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Паметникът на благодарността в центъра на града, пострадал от вандалски акт, е почистен

Видин: Паметникът на благодарността в центъра на града, пострадал от вандалски акт, е почистен

21 Август 2017 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Видин. Паметникът на благодарността в центъра на града, пострадал от вандалски акт, е почистен. Това съобщиха от пресцентъра на Община Видин. „Това е възмутително и недопустимо деяние“, заяви кметът на Община Видин Огнян Ценков по повод оскверняването на паметника до Стамбол капия, поставен в знак на благодарност заради спасяването на евреите у нас по време на гоненията им през Втората световна война. Той припомни историческите факти, като отбеляза, че в града в онзи период са живели около 1200 евреи и няма пострадали благодарение на застъпничеството на митрополит Неофит и на видинчани, които не са допуснали нито един да бъде изпратен в немски концентрационен лагер. Затова потомците на тези евреи, които живеят в Израел, са поставили паметника в знак на благодарност. Всяка година, когато се отбелязва Деня на Холокоста – 10 март, се поставят цветя пред монумента.
Огнян Ценков заяви, че Видин се слави от векове със своята етническа толерантност и според него това е провокативен акт, който цели напрежение и противопоставяне. Той допусна възможността вандалската проява да е насочена срещу Общината, тъй като през изминалата седмица имаше друг инцидент – стъклата на централния вход на административната сграда бяха изпочупени през нощта. Видинският кмет коментира, че са зачестили нападките и в социалните мрежи. Всички тези неща обаче няма да спрат развитието на Общината, която прави много нови положителни промени като откриването на филиал на Русенския университет, провеждането на Първи фестивал за опера и балет, на първи ретро парад на автомобили, поемане управлението на крепостта „Баба Вида“ и не на последно място – дарението на Синагогата от организацията на евреите „Шалом“ и др.
Ценков изрази увереността си, че компетентните органи ще установят истината и извършителите на вандалския акт, след който паметникът на благодарността осъмна с изписани върху него надписи на верска основа. Още преди обяд служители на общината отстраниха нанесените щети.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Еврейски паметник в града е осквернен с надпис „Аллах“

Видин: Еврейски паметник в града е осквернен с надпис „Аллах“

20 Август 2017 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Видин. Еврейски паметник във Видин е осквернен с надпис „Аллах“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Освен „Аллах“ на челната страна на паметника е изрисуван и полумесец със звезда, а отстрани на паметника е има друг надпис „Палестина“. Местната еврейска общност е възмутена от стореното. Председателят на Видинската еврейска организация „Шалом“ Стрея Пунчева посочи, че паметникът е поставен преди повече от 10 години от благодарни видински евреи, които живеят в Израел. „Паметникът е в знак на благодарност от местните евреи, оцелели благодарение на българския народ по време на гоненията през Втората световна война. Видински евреи, живеещи сега в Израел, пристигнаха с паметника и го поставиха в центъра на града с благодарност за спасяването на техния живот. И сега по този начин да се постъпи е възмутително“, каза Стрея Пунчева. Тя посочи, че ще сигнализира централното ръководство на „Шалом“ за случилото се във Видин. „Ще информирам и ръководството на Община Видин, надявам се да ни помогнат да почистим паметника. През днешния ден акостираха няколко кораба на Видинското пристанище с туристи и всички те са преминали край този паметник на път за замъка „Баба Вида“ и са видели как е осквернен. От това ме боли още повече, ако сред тях е имало евреи – знам как са се почувствали“, допълни Стрея Пунчева.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруари 2018 г.
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруар...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.