НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:40

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Държавата ще защити сигурността и работните места на служителите в оръжейния завод „Емко“ (ОБЗОР)

Държавата ще защити сигурността и работните места на служителите в оръжейния завод „Емко“ (ОБЗОР)

21 Август 2017 | 21:17 | Агенция "Фокус"
София. Държавата ще защити сигурността и работните места на служителите в оръжейния завод „Емко“. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг за констатираните нарушения и спирането на лиценза на оръжейния завод „Емко“. Караниколов подчерта, че производството не е спирано в дружеството и то ще продължи да работи. Той обясни, че преди около месец и половина в Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет е била получена информация от МВР за това, че в складовете и производствената база на „Емко“ има няколко нарушения. По думите му в складовата база се държат боеприпаси и вещества, които не трябва по закон да са на едно място. Според него това е изключително опасно за работещите и населението в този регион. На двора на производствената площадка пък се държат боеприпаси, което е забранено от закона и е опасно дори за работещите. Той допълни, че в завода има констатации и за нередности, свързани с пожарната безопасност. Министър Караниколов поясни, че с цел защита интересите на населението и сигурността на работещите Междуведомственият съвет е взел решение за спиране на лицензите на дружеството „Емко“ за срок до 6 месеца или до отстраняване на нередностите. Все пак той бе категоричен, че държавата застава зад работниците, но ръководството на дружеството трябва да предприеме незабавно действия за отстраняване на нередностите. По думите му по този начин незабавно ще им бъде възстановен и лицензът за търговия. Караниколов обясни, че няма замесени имена в решението за спиране на лицензите, а сигурност. Министърът на икономиката подчерта, че са правени проверки не само в това дружество, но и във всички други, включително и в държавните, но там не са констатирани такива нередности. Той уточни, че ако бъдат обаче констатирани такива, независимо дали е държавно или частно дружество, ще бъдат предприети абсолютно същите мерки. Караниколов добави, че на едно държавно дружество от системата на Министерството на отбраната, поради административни нарушения, не му е бил издаден лиценз точно в същото заседание, на което е бил спрян лицензът на завода „Емко“.
За „Дунарит“ Емил Караниколов посочи, че въпреки че ръководството му е подало оставка, има правна пречка за освобождаването им. По думите му въпреки всичко дружеството работи. Той увери, че анализират постоянно информацията и държавата ще предприеме адекватни действия, за да защити интереса и на работниците, и на целия военнопромишлен комплекс. „Следим тази информация и съвсем скоро вероятно ще предприемем действия. Но те отново ще бъдат за защита на работниците – те да продължат да работят и съответно дружеството да не затваря, тъй като е изключително важно за целия военнопромишлен комплекс“, коментира Караниколов.
Министърът на икономиката коментира и новото ръководство на „София Тех Парк“, като обясни, че решенията за назначенията са били лично негови и в никакъв случай не са партийни. „Това са хора, които аз познавам и съм работил с повечето от тях. Те са професионалисти. Разчитайте, че съвсем скоро обликът на „София Тех Парк“ ще бъде различен. Там ще се напълни с млади хора. Настоящото ръководство, което все още не е вписано, има много по-богат административен опит и считам, че ще се справи много по-добре. В никакъв случай не са партийни назначения. От тях се очаква да върнат проектът „София Тех Парк“, защото в последните години това дружество се занимава само с продажба на имоти, а не това е неговата цел. Там трябва да има млади хора, които да работят“, коментира Караниколов.
За срещата с китайските инвеститори от петък той уточни, че сертификатът им е удължен за 3 години и именно тогава им е бил връчен. По думите му инвестицията в проекта „Ваканционно-развлекателен комплекс Св. София“ е за над 1,5 млрд. лв., като инвеститорите имат 3 години да я реализират. Караниколов обясни, че имотите се продават на пазарни цени, а терените, които първо са им били предложени, се е оказало, че са с непроменен статут - били са публични, а не частна-държавна собственост и не е имало възможност за извършване на тези сделки.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Караниколов: Държавата ще защити сигурността и работните места на служителите в „Емко“

Емил Караниколов: Държавата ще защити сигурността и работните места на служителите в „Емко“

21 Август 2017 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. На извънредна пресконференция на министъра на икономиката Емил Караниколов относно констатираните нарушения и спирането на лиценза от Междуведомствения съвет по отбрана и сигурност на оръжейния завод „Емко“, Радио К2 го попита:
„Защо работниците протестираха, въпреки че казахте, че работните им места не са застрашени и как си обяснявате, че медии непрекъснато замесват имената на Цветан Василев и Делян Пеевски до Вашето име и Вашите законови решения?“, съобщиха от екипа на предаването "Беновска пита"/b>.
Емил Караниколов отговори: „Няма имена. Има сигурност. Ние сме длъжни да осигурим сигурността на населението и на работниците. Това сме го направили, защото недей си Боже да се случи някакъв инцидент, тогава ще ни питате защо не сме предприели съответните мерки. Законът е ясен. При такава информация се предприемат тези действия. Искам да обърна внимание, че проверки са правени не само в това дружество, но и във всички други дружества, включително и държавните. Там не са констатирани такива нередности. Ако обаче бъдат установени нередности в частно или държавно дружество, ние ще предприемем абсолютно същите мерки“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска Митровица. 16 януари 2018 г.
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска М...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.