НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:26

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Нелина Църова, Община Велико Търново: Близо 15-хилядна публика събра през този сезон летния оперен фестивал „Сцена на вековете“

Нелина Църова, Община Велико Търново: Близо 15-хилядна публика събра през този сезон летния оперен фестивал „Сцена на вековете“

13 Септември 2017 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Близо 15-хилядна публика събра през този сезон летния оперен фестивал „Сцена на вековете“. Това каза в предаването „Царевград Търнов-славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ директорът Дирекция „Култура и туризъм“ в Община Велико Търново Нелина Църова, по повод края на тазгодишното издание. По думите ѝ този сезон се е различавал от предходните. „Разлика имаше в това, че поставихме 10 заглавия на откритата сцена на крепостта "Царевец", сред които класическа опера, балет и мюзикъл. Тази година се състоя и първото участие на Великотърновския музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, който сам по себе си е уникален за страната. Те се представиха със заглавието „Цигански барон“ на Йона Щраус. Публиката на фестивала тази година се докосна и до множество талантливи артисти, сред които и международни такива“, заяви тя. Църова добави, че програмата на фестивала се е придържала към това да представя по-малко известни заглавия, като публиката и най-капризната публика е успяла да намери нещо за себе си. Тя напомни, че догодина се отбелязват 10 години от възобновяването на фестивала „Сцена на вековете“. „Подготовката за изданието през 2018 година тече от есента на 2016 година, тъй като операта е жанр, който е по-сложен за организация. Имаме вече и международен интерес за участие, като разбира се, разчитаме и на партньорите си от оперните театри в страната“, коментира Нелина Църова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Над 14 000 зрители аплодираха спектаклите от „Сцена на вековете“ 2017

Велико Търново: Над 14 000 зрители аплодираха спектаклите от „Сцена на вековете“ 2017

12 Септември 2017 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Повече от 14 000 зрители аплодираха спектаклите от ІІ Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Емблематичното музикално събитие се проведе в историческата крепост Царевец във Велико Търново в продължение на два месеца. Фестивалът привлече многохилядна публика от цялата страна и чуждестранни гости от Великобритания, Русия, Германия, Румъния, Франция, Испания, Япония, САЩ, Китай, Италия, Гърция и др.
Фестивалът се проведе от 8 юли до 8 септември и в афиша му бяха включени 12 заглавия – класическа опера, балет, оперета и мюзикъл. На откритата сцена в Двореца на царете на Второто българско царство най-добрите си спектакли за сезона представиха оперните театри от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора.
За първи път на фестивала дебютира единственият в страната професионален оперетен театър - МДТ „Константин Кисимов“ - Велико Търново. Трупата зарадва публиката с едно от най-популярните си заглавия – оперетата „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Специално подготвеният за фестивала спектакъл впечатли зрителите с мащабността си, пищните декори и отличното музикално изпълнение.
Публиката бе покорена от блестящи български и чуждестранни солисти, сред които примата на Софийската опера и балет сопраното Радостина Николаева в „Манон Леско“, Ирина Жекова, Назар Тацишин и Иван Кабамитов в операта „Лучия ди Ламермур“, Мария Цветкова, Георги Султанов и Александър Крунев в „Мария Десислава“, световно известният италиански тенор Зоран Тодорович, Елена Баръмова и Ивайло Джуров в операта „Селска чест“ , сопраното Йоана Железчева, която дебютира в „Норма“ от Белини и др.
Почитателите на балета видяха артистите на оперите от Бургас и Стара Загора в две зрелищни заглавия - „Болеро“ от Равел и „Делвата“ от Алфредо Казела
В изключително забавния и красив мюзикъл „Котки“ участваха Людмил Петров, Нейчо Петров – Реджи, Сребрина Соколова, Вяра Железова, Пламен Долапчиев, Мария Павлова и др. Хитовата „Коса“ взриви публиката с изпълненията на Маги Джанаварова, Радослав Владимиров, Стелиан Радев, Радостин Василев, Едит Унджиян. Стотици пяха своите любими български хитове заедно с Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански на финалния концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.
Зрителите запазиха неповторим спомен от фестивала и с излъчването след всеки спектакъл на аудио-визуалнто шоу „Звук и светлина“ – комплимент към тях от кмета на Община Велико Търново Даниел Панов.
За събитието, с помощта на великотърновски фирми бяха реновирани зрителните площадки и специалната сцена в Двореца, под която бяха изградени и оборудвани гримьорни за изпълнителите. Качествено базово осветление и озвучаване, както и художествено осветление и пълно аудио осигуряване на повечето спектакли бе осигурено също от великотърновска фирма. За комфорта на зрителите се предлагаше шампанско в чаши, брандирани с логото на „Сцена на вековете“. В дните на спектаклите във Велико Търново и района бе отчетен ръст на туристите, а много хотели и места за настаняване оферираха на пазара промоционални пакети.
„Сцена на вековете“ е първият в България оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. За изминалите години на сцената в Двореца са представени над 40 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново, която от 2016 г. го разви в Летен сезон на българските оперни театри. Музикалният форум е част от европейската културна листа и е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С концерта „Фондацията в операта“ завършва вторият летен сезон на фестивала на българските оперни театри „Сцена на вековете“

Велико Търново: С концерта „Фондацията в операта“ завършва вторият летен сезон на фестивала на българските оперни театри „Сцена на вековете“

8 Септември 2017 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С концерта „Фондацията в операта“ завършва вторият летен сезон на фестивала на българските оперни театри „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, заедно със симфоничния оркестър на Държавна опера - Русе, ще излязат на сцената на Летния театър във Велико Търново в 21.00 часа. Диригент ще е Владимир Бошнаков.
Супер групата „Фондацията” ще представи любими песни на три поколения българи. Публиката ще чуе „Пак ще се прегърнем“ на ФСБ, „Няма връщане назад на Б.Т.Р., „Червило“ на Дони и още много любими парчета. Легендарните музиканти ще редуват незабравимите хитове на групите, от които е започнала знаменитата им кариера.
Билети за концерта се предлагат в мрежата на eventim.bg и в Туристическия информационен център във Велико Търново, намиращ се на ул. „Христо Ботев“ № 5.
Фестивалът „Сцена на вековете“ 2017 стартира на 8 юли. В продължение на два месеца, под открито небе в крепостта Царевец оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора, както и трупата на МДТ „Константин Кисимов“ - Велико Търново представиха единадесет класически заглавия от своите репертоари.
Фестивалът е най-дългогодишният и успешен културен проект на Община Велико Търново. Началото му е поставено през 1985 г., по повод 800 години от въстанието на Петър и Асен. Тогава за първи път на открита сцена в България - на Царевец, е представена операта „Ивайло“ от Марин Големинов.
За изминалите години в афиша на „Сцена на вековете“ са включени над 40 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия, заедно с популярни мюзикъли. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Операта „Селска чест“ и балетът „Делвата“ ще бъдат представени на хълма Царевец

Велико Търново: Операта „Селска чест“ и балетът „Делвата“ ще бъдат представени на хълма Царевец

21 Август 2017 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Държавна опера - Стара Загора ще представи на 26 август, от 21.00 часа, в рамките на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете 2017“ две едноактни творби – операта „Селска чест“ и балета „Делвата“ на италианските съвременници Пиетро Маскани и Алфредо Казела. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Двете сицилиански истории ще оживеят на хълма Царевец във Велико Търново в една вечер. Спектаклите са дело на изцяло италиански творчески екип. Великолепието на сценичната визия и на костюмите е заслуга на именития италиански художник Салваторе Русо. Драматичната история в операта „Селска чест“ ще бъде представена в автентичната сицилианска атмосфера, костюмите са исторически верни на времето, в което се развива действието - края на 19-ти век. Майсторът – сценограф и костюмограф Салваторе Русо вписва в сценичната визия архитектурните символи на Сицилия, използва типичните за региона битови съоръжения и атрибути, облича героите в характерни костюми с колоритни етно елементи. Режисьорът Игнацио Окипинти съзнателно търси една различна и още по-въздействаща интерпретация на изпълнената с емоции и южняшки страсти драма. На 26 август операта „Селска чест“ ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. В ролята на Туриду за първи път гостува топ тенорът със световна кариера Зоран Тодорович. Сопраното Елена Баръмова ще се представи в ролята на Сантуца, а Ивайло Джуров ще е Алфио. Дългогодишният солист на Държавна опера-Стара Загора Евдокия-Здравкова-Хорозова участва в ролята на Мама Лучия, а Петя Петрова ще бъде в ролята на очарователната Лола. Участват солисти, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев.
В балетната постановка на „Делвата“ сицилианската картина е коренно противоположна като цветове и настроение. Алфредо Казела създава тази едноактна танцова комедия през 1924 година. Композиторът сам не е предполагал, че балетът „Делвата“ ще му донесе толкова много успехи. В своята сюита, оп. 41 Казела използва много сицилиански фолклорни музикални елементи, дори включва тенорово соло на сицилиански диалект. Поучителната комична притча на Пирандело ще бъде разказана в танцова версия сред искрящи и бликащи от нюанси багри – в декорите, в костюмите, в хореографията. Зрителите ще се срещнат за първи път с „Делвата“ на Алфредо Казела през погледа на големия италиански хореограф Флавио Бенати. Декорите и костюмите са отново на родения в Сицилия Салваторе Руссо. Танцов театър, смесени танцови техники, пантомима в един наситен с комични ситуации спектакъл. Зад забавната и наивна наглед история прозира вечното мъдро послание на сицилианеца Луиджи Пирандело: Трябва да се мисли преди да се прави каквото и да е….
В балетния спектакъл „Делвата“ участват оркестър, солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора. В ролята на Нела ще дебютира Кремена Костова, а в ролята на нейния годеник ще й партнира Даниел Тичков. Александър Желев ще бъде в ролята на Дон Лоло, а Петя Вънева ще пресъздаде колоритния образ на Дзи Дима. На диригентския пулт ще застане за първи път Владимир Бошнаков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Драганов, Държавна опера - Стара Загора: Най-големите хитове на Queen ще прозвучат в симфоничен рок вариант пред великотърновската публика

Огнян Драганов, Държавна опера - Стара Загора: Най-големите хитове на Queen ще прозвучат в симфоничен рок вариант пред великотърновската публика

16 Август 2017 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Най-големите хитове на Queen ще прозвучат в симфоничен рок вариант пред великотърновската публика. Това каза в предаването „Царевград Търнов - славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ Огнян Драганов, директор на Държавна опера - Стара Загора. По думите му на 24 август на летния театър във Велико Търново ще прозвучат най-емблематичните парчета, правещи музиката на Queen разпознаваема, в аранжимент за симфоничен оркестър. „Пред търновската публика ще бъде представено за прът път произведение, съчетаващи опера и рок, а именно песента „Барселона“, която в оригинал се изпълнява от Монсерат Кабайе и Фреди Меркюри“, обясни той. На откритата сцена на летния фестивал „Сцена на вековете“ старозагорската опера ще се представи с премиера на операта „Селска чест“ и балета „Делва“. За премиерата на „Селска чест“ е поканен и световноизвестният тенор Зоран Тодорович. „Гостуването на операта в Стара Загора на фестивала „Сцена на вековете“ не е самоцел, а идеята е да се осмисли културното пространство, с оперно-музикална програма, която да отговори на изискванията на най-големите ценители на оперното и балетно изкуство“, коментира още Огнян Драганов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Операта „Манон Леско“ ще бъде представена на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец

Велико Търново: Операта „Манон Леско“ ще бъде представена на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец

11 Август 2017 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. От 21.00 ч. Театрално-музикален продуцентски център - Варна ще представи на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец във Велико Търново операта „Манон Леско“ от Джакомо Пучини. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Манон Леско” е въздействаща адаптация на Пучини по класическия роман за свободолюбивото селско момиче, което става част от елита на Париж и се разкъсва между любовта и мечтания живот в лукс. Това е третата опера на Пучини и се превръща в музикален хит още с премиерата си през 1893 г. В нея присъстват основните за творчеството на композитора теми - любовта и смъртта, развити дълбоко и силно с музиката. Любовният дует от второ действие си остава и до днес една от най-еротичните оперни сцени, създавани някога.
В ролята на Манон Леско на Царевец публиката ще види примата на Софийската опера и балет сопраното Радостина Николаева. Ще и партнират ЕфеКислали(Ренато де Грийо), Пламен Димитров (Леско), Христо Ганевски (Едмонд), Людмил Петров, Пламен Долапчиев, Силвия Ангелова и др.
Режисьор на спектакъла е Александър Текелиев, художник - Валентин Топенчаров. Диригент ще е новият главен диригент на Държавна опера - Варна холандецът Ян ван Маанен, да хорът ще бъде ръководен от Стефан Бояджиев.
II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017 продължава през месеца с операта от „Норма“ от Винченцо Белинина 19 август и две заглавия във вечерта на 26 август - операта „Селска чест“от Пиетро Маскани и балетът „Делвата“ от Алфредо Казела. На 5 септември на Царевец ще бъде представен мюзикълът „Коса“ от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и Голт Макдърмът. Фестивалът ще приключи на 8 септември в Летния театър с концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.
„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.
В тазгодишното издание на фестивала с десет спектакъла участват оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и МДТ „Константин Кисимов“ - Велико Търново.
Специално за публиката след всеки спектакъл се излъчва емблематичното за Велико Търново аудио-визуално шоу „ЦаревградТърнов – Звук и светлина“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Операта „Манон Леско“ ще бъде представена на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец

Велико Търново: Операта „Манон Леско“ ще бъде представена на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец

8 Август 2017 | 20:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. На 11 август от 21,00 ч. Театрално-музикален продуцентски център - Варна ще представи на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец във Велико Търново операта „Манон Леско“ от Джакомо Пучини. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Манон Леско” е въздействаща адаптация на Пучини по класическия роман за свободолюбивото селско момиче, което става част от елита на Париж и се разкъсва между любовта и мечтания живот в лукс. Това е третата опера на Пучини и се превръща в музикален хит още с премиерата си през 1893 г. В нея присъстват основните за творчеството на композитора теми - любовта и смъртта, развити дълбоко и силно с музиката. Любовният дует от второ действие си остава и до днес една от най-еротичните оперни сцени, създавани някога.
В ролята на Манон Леско на Царевец публиката ще види примата на Софийската опера и балет сопраното Радостина Николаева. Ще и партнират ЕфеКислали(Ренато де Грийо), Пламен Димитров (Леско), Христо Ганевски (Едмонд), Людмил Петров, Пламен Долапчиев, Силвия Ангелова и др.
Режисьор на спектакъла е Александър Текелиев, художник - Валентин Топенчаров. Диригент ще е новият главен диригент на Държавна опера - Варна холандецът Ян ван Маанен, да хорът ще бъде ръководен от Стефан Бояджиев.
II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017 продължава през месеца с операта от „Норма“ от Винченцо Белинина 19 август и две заглавия във вечерта на 26 август - операта „Селска чест“от Пиетро Маскани и балетът „Делвата“ от Алфредо Казела. На 5 септември на Царевец ще бъде представен мюзикълът „Коса“ от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и Голт Макдърмът. Фестивалът ще приключи на 8 септември в Летния театър с концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.
„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.
В тазгодишното издание на фестивала с десет спектакъла участват оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и МДТ „Константин Кисимов“ - Велико Търново.
Специално за публиката след всеки спектакъл се излъчва емблематичното за Велико Търново аудио-визуално шоу „ЦаревградТърнов – Звук и светлина“.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Модерен прочит на операта „Мария Десислава“ бе представен на „Сцена на вековете“

Велико Търново: Модерен прочит на операта „Мария Десислава“ бе представен на „Сцена на вековете“

5 Август 2017 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. За пръв път зрителите на „Сцена на вековете“ на Царевец имаха възможността да видят един по-модерен прочит на емблематичното произведение на българското оперно творчество „Мария Десислава“, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
В годината, в която отбелязваме 820 години от възкачването на престола и 810 години от кончината на един от най-бележитите ни владетели – цар Калоян, Държавна опера – Русе представи операта „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев. Това е единственото българско заглавие на тазгодишната „Сцена на вековете“.
На историческата крепост Царевец заглавие от български автор бе изпълнено на български език и е тематично свързано с духа на това славно и свято за българите място.
Премиерата на спектакъла е била на 2 август в Русе. За постановката в рамките на „Сцена на вековете“ на Царевец снощи ценители на висококачествените оперни спектакли от чужбина и цялата страна бяха дошли, за да се насладят на драматичната съвременна постановка.
Драмата покрай падането на България под турско робство, трагичната съдба на последния български цар Иван Шишман и неговата сестра Мария-Десислава, тежките и съдбовни събития, в които присъстват и патриарх Евтимий, и владетелят на видинското царство Иван Страцимир, са повод Парашкев Хаджиев да напише едно от най-вълнуващите си произведения по чудесното либрето на Камен Зидаров.
Постановката на Държавна опера – Русе обаче не акцентира върху историческите факти и подробности – не само като събития, но и като декор и костюми. Идеята на постановъчния екип бе да се задълбае в чувствата, които са вълнували реални исторически личности, да се покаже драматизмът на историческия момент и тежките решения, до които са принудени да стигнат главните герои.
За пръв път на публиката се предложи един по-модерен прочит на това произведение. Не само като костюми и сценография, но и като обща визия за спектакъл. Използвани бяха доста видеоефекти, кино-фрагменти, мултимедийните прожекции продължават буквално през целия спектакъл, а цялата стилистика е изчистена и поднесена по един нов начин.
В главната роля влезе Мария Цветкова, която е и солист на Държавна опера – Русе. Партнира ѝ тенорът на Русенската опера Петър Костов в ролята на Мирослав, а в ролята на нейния брат Иван Шишман влезе баритонът Александър Крунев, а диригентът Владимир Бошнаков дирижира хор и оркестър на Държавна опера – Русе.
Като комплимент към публиката от операта, един стол предварително беше маркиран с 3 червени ленти на гърба. В антракта режисьорът обяви, че човекът, който седи на този стол, ще получи като подарък големия нагръден кръст, който носи Иван Шишман. Оказа се, че това е Мариета Тодорова от Сливен, дошла със семейството си (мъж, сестра и две деца) специално за представлението.Стоянова е почитател на "Сцена на вековете" от предни години.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Продължава летният оперен фестивал „Сцена на вековете”

Велико Търново: Продължава летният оперен фестивал „Сцена на вековете”

28 Юли 2017 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Продължава летният оперен фестивал „Сцена на вековете”, който се провежда в период от два месеца в крепостта Царевец във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Днес ще бъде представена оперетата „Цигански барон“от Йохан Щраус.
През следващия месец на „Сцена на вековете“ ще бъдат играни четири опери: „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев (4 август); „Манон Леско“ от Джакомо Пучини (11 август); „Норма“ от Винченцо Белини (19 август); „Селска чест“ от ПиетроМаскани, заедно с балета „Делвата“ от АлфредоКазела (26 август). На 5 септември е постановката на мюзикъла „Коса“ от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и ГолтМакдърмът. Финалът на сезона ще е на 8 септември в Летния театър с концерт „Фондацията в операта“.
Специално за публиката, след всеки спектакъл безплатно е прожектиран аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина“. Билети за постановките се предлагат в мрежата на eventim.bg и в Туристически информационен център, намиращ се на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Фестивалът „Сцена на вековете” отбелязва рекордна посещаемост за мюзикъла „Котките”

Велико Търново: Фестивалът „Сцена на вековете” отбелязва рекордна посещаемост за мюзикъла „Котките”

22 Юли 2017 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Летният оперен фестивал „Сцена на вековете”, който се провежда два месеца в крепостта Царевец във Велико Търново, отбеляза рекордна посещаемост, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Над 1 600 българи и чужденци аплодираха бурно мюзикъла „Котките”, написан от Андрю Лойд Уебър по романа на Т. С. Елиът и представен от трупата на Държавна опера – Варна. Публиката остана силно развълнувана и впечатлена от уникалното съчетание на музика, танц и поезия и блестящите изпълнения на солистите, артистите, хора и балета.
Режисьор на спектакъла е проф. Светозар Донев, хореограф-постановчик - Анна Донева, диригент - Страцимир Павлов, сценограф - Иван Токаджиев и костюмограф - Ася Стоименова. Мюзикълът бе с вокални партитуди на български език, а преводът е на Харалампи Аничкин.
„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018. От миналата година фестивалът придоби сезонен формат и през настоящето лято продължава цели два месеца. С най-добрите си спектакли участват оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и МДТ „Константин Кисимов“- Велико Търново.
Програмата продължава на 28 юли с оперетата „Цигански барон“от Йохан Щраус. През следващия месец на „Сцена на вековете“ ще бъдат представени четири опери: „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев (4 август); „Манон Леско“ от Джакомо Пучини (11 август); „Норма“ от Винченцо Белини (19 август); „Селска чест“ от ПиетроМаскани, заедно с балета „Делвата“ от АлфредоКазела (26 август). На 5 септември е постановката на мюзикъла „Коса“ от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и ГолтМакдърмът. Финалът на сезона ще е на 8 септември в Летния театър с концерт „Фондацията в операта“.
Специално за публиката, след всеки спектакъл безплатно е прожектиран аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина“. Билети за постановките се предлагат в мрежата на eventim.bg и в Туристически информационен център, намиращ се на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска Митровица. 16 януари 2018 г.
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска М...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.