НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:21

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МРТ (Македония): В Македония арестуваха заподозрян за безредиците в парламента от 27 април

МРТ (Македония): В Македония арестуваха заподозрян за безредиците в парламента от 27 април

21 Септември 2017 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Куманово. Мъж на 47-годишна възраст от Куманово бе арестуван от македонската полиция по подозрение за участие в безредиците в парламента от 27 април, предава МРТ.
Арестът е извършен по искане на Прокуратурата в Скопие. Лицето е задържано заради предполагаемо „участие в група, която възпрепятства на длъжностно лице да изпълнява служебните си задължения“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

24 Вести (Македония): Сръбският разузнавач Горан Живалиевич обвини хърватски военен в опит за убийството на Зоран Заев

24 Вести (Македония): Сръбският разузнавач Горан Живалиевич обвини хърватски военен в опит за убийството на Зоран Заев

12 Септември 2017 | 23:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сръбският разузнавач Горан Живалиевич заяви пред сръбската телевизия „Хепи“, че не е участвал в размириците в македонския парламент от 27 април тази година, предава македонският телевизионен канал „24“.
Той каза, че е следял събитията от дома си и не е знаел за какво става въпрос. Когато разбрал какво става се запътил към македонския парламент, за да види дали в мероприятието участват сръбски екстремисти. Демонстрациите не са били организирани от граждански сдружения, а от „патриотични организации под контрола на ВМРО-ДПМНЕ“, заяви Живалиевич.
Сръбският разузнавач не само отхвърли обвиненията, че е участвал в размириците, но добави, че имало снимки, които показват човек с емблемата на въоръжените сили на Хърватия.
„На тези снимки, на които хората влизат с маски и бият Заев има и човек с емблемата на въоръжените сили на Хърватия – Игор Юг. Ако внимателно гледате снимката, се вижда, че през цялото време той държи ръката си зад гърба. Според някои информации, той е човекът, който е трябвало да убие Зоран Заев“, заяви Живалиевич.
Агенция „Фокус“ припомня, че на 27 април крайни македонски националисти и симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ щурмуваха македонския парламент. Между Сърбия и Македония се разрази дипломатически скандал, тъй като се оказа, че сръбският разузнавач Горан Живалиевич, е участвал в мероприятието.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА: Зоран Заев заяви, че исканията за референдуми относно спекулациите за наставяне на бежанци в Македония, са „политическа манипулация“

МИА: Зоран Заев заяви, че исканията за референдуми относно спекулациите за наставяне на бежанци в Македония, са „политическа манипулация“

2 Септември 2017 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Велес. Няколко общини в Македония призоваха за провеждането на референдуми относно изграждането на жилища за мигранти в страната, предава Македонската информационна агенция . Тези референдуми съвпадат с ключовите местни избори. Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че референдумите са опит за политическа манипулация, чиято цел е да отклони общественото внимание от изборите.
„Това е политическа манипулация от политическите ни опоненти, с цел да се отклони вниманието преди местните избори. Правят го, защото са уплашени, че ще загубят изборите и представителството си в общинските съвети“, заяви македонският премиер Зоран Заев.
Той добави, че в общините, където ще се проведат референдуми за настаняването на мигранти в Македония, СДСМ ще участва, за да докаже, че никой няма намерение да прави бежански лагери в страната, както спекулират от опозицията.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): След изтеглянето на дипломатите на Белград от Скопие – Зоран Заев проведе среща с посланика на Сърбия

„Плюс Инфо“ (Македония): След изтеглянето на дипломатите на Белград от Скопие – Зоран Заев проведе среща с посланика на Сърбия

1 Септември 2017 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев проведе в петък среща с посланика на съседна Сърбия Душанка Дивяк-Томич, предава електронната медия „Плюс Инфо“.
„Правителството на Република Македония е решено да развие добросъседски отношения, които чрез активна роля да прераснат в регионалното сътрудничество, за да допринесе за евроатлантическите перспективи на целия регион. Република Сърбия е традиционен приятел на Република Македония и сме насочени само към положителни отношения, които ще допринесат в двустранните отношения и на регионално ниво“, заяви Заев след срещата.
На свой ред сръбският посланик Дивяк -Томич изрази благодарност за конструктивноста на премиера Заев в развитието на сътрудничеството между Македония и Сърбия, което бе обсъдено по-рано в рамките на официално посещение на премиера в Сърбия.
„Предавам положителната и конструктивната атмосфера от страна на Сърбия за по-нататъшно тясно сътрудничество“, заяви Дивяк-Томич.

Агенция "Фокус" припомня:

На 23 август президентът на Сърбия Александър Вучич и министър-председателят на Македония Зоран Заев проведоха „дълъг и открит“ телефонен разговор, в който обсъдиха внезапната дипломатическа криза, връхлетяла Скопие и Белград след решението за изтегляне на сръбските дипломати от страната заради предполагаема разузнавателна дейност срещу тях.
След провеждането му бе разпространено изявление, в което – изцяло в духа на добросъседството, бе съобщено, че лидерите на двете държави са постигнали съгласие по пет точки, които включват желание за разрешаване на разногласията чрез диалог и обещание за това, че двете страни заедно ще се борят не само за запазване, но също така и за развитието на приятелските отношения между сръбския и македонския народ, и гражданите на Сърбия и Македония – независимо от различията по редица политически и регионални въпроси. Така - поне външно - бе създадено впечатлението, че между Македония и Сърбия отново тържествува любовта.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Дело"(Словения) - Сръбски натиск над Македония

"Дело"(Словения) - Сръбски натиск над Македония

26 Август 2017 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Любляна. Под заглавие "Сръбски натиск над Македония" люблянският вестник "Дело" публикува коментар за последното развитие на сръбско-македонските отношения, като твърди, че "Балканите могат да се превърнат в терен на нова европейска криза".
Според вестника в контекста на дипломатическия спор между Сърбия и Македония може да се търси и опит за натиск върху Македония във връзка с евентуалното приемане на Косово в ЮНЕСКО.
"Дело" смята, че двете страни са разделени и по отношение на албанския въпрос, като в Македония албанската общност участва в определянето на политиката на страната, докато Сърбия иска анексия на Косово или подялбата му между сръбска и албанска част.
Изданието твърди, че Сърбия като верен съюзник на Русия на Балканите, най-вероятно ще се опита да помогне на Москва в опитите й да предотврати стремежа на региона да влезе в НАТО и ЕС.
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македония: Прокуратурата ще разследва присъствието на сръбския разузнавач Горан Живалевич при щурма на парламента, както и участието в тези събития на президента Георги Иванов (ОБЗОР)

Македония: Прокуратурата ще разследва присъствието на сръбския разузнавач Горан Живалевич при щурма на парламента, както и участието в тези събития на президента Георги Иванов (ОБЗОР)

26 Август 2017 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Прокуратурата, разследваща организираната престъпност, ще поеме разследването на „кървавия четвъртък“ от 27 април тази година и ще се опита да разбере дали сръбският представител на БИА Горан Живалевич и съветникът на президента по сигурността, Синиша Алексовски, са били част от организацията на превземането и опустошаването на македонския президент, пишат македонските медии.
Електронното издание „24 вести“ цитира прокурор Билна Русковска, която пред Телевизия 24 е завила, че разследването ще провери дали Горан Живалевич е свързан със събитията от 27 април 2017 г. Според Русковска, която е част от разследващия екип, самото присъствие на Живалевич в този момент в парламента е дипломатически скандал, но заедно с това може да бъде разглеждано като престъпление за участие в тълпа. Електронното издание припомня, че в изявление за Държавната руска информационна агенция „Танюг“ Живалевич е завил, че неговото присъствие в парламента е било със съгласието на съветника по сигурността на македоснския президент Георги Иванов и е било координирано с македонските служби за сигурност. От кабинета на президента съобщават че Алексовски не отговаря за връзки с чужди дипломатически представители и че по време на „кървавия четвъртък“ Живалевич наистина е бил в парламента, но за да намали отговорността от своето присъствие е уведомил Алексовски по-късно.
„Локално“ цитира македонския президент Георги Иванов, който заявява, че ще изчака старателно прокуратурата да разследва всички замесени в случая със сръбския агент. В коментар на обвиненията македонският президент заявява: „Чакам прокуратурата да изясни кой кога и дали изобщо е направил възможното, така че сръбският таен агент да влезе в македонския парламент на 27 април 2017 г.“. Изданието припомня, че по време на щурма на парламента в „кървавия четвъртък“ привърженици на ВМРО-ДПМНЕ, скрити зад движението „Зазаедничка Македония“, са щурмували парламента, като в резултат на сблъсъците са пострадали над 100 души, включително настоящият премиер Зоран Заев. „Локално“ пише, че щурмовата група атакувала парламента е била съставена от криминално проявени агенти на службите и бивши полицаи.
Телевизия „Телма“ съобщава, че прокуратурата не изключва възможността да се разследва намесата на президента Иванов от 27 април 2017 г. Според „Телма“ прокуратурата, разглеждаща организираната престъпност и корупцията, напълно възможно може да разследва участието както на Георги Иванов, така и на съветника му по сигурността в събитията в края на април и връзките им със сръбския разузнавач Горан Живалевич.
„ТВ 24“ цитира съветника на президента Синиша Алексовски, който заявява, че всички съобщения от Живалевич присъстват в докладите на кабинета на президента. Според телевизията става въпрос за времевия период преди, по време и след щурма на македонския парламент, като между Живалевич и Алексовски не е имало телефонен разговор , а само размяна на съобщения.
Македонският „Фокус“ цитира кабинета на президента, който заявява че обществеността трябва да знае кой е изпратил Живалевич в парламента по време на щурма.
Според електронното издание МКД за македонския президент случаят с Жиавалевич е вече затворен, а прокуратурата е длъжна да разследва. Изданието цитира част от съобщението на македонското президентство, в което се заявява, че е крайно време да се разбере дали сръбският таен агент е получил одобрение от отговорен държавен орган на Македония за влизане в парламента в критичния ден.
Електронното издание Радио „Свободна Европа“ публикува обширен репортаж озаглавен „Медиите анализират шпионската афера“, в който се заявява, че топ тема в македонските медии са както македоно-сръбските дипломатически отношения след изтегляна на персонала от посолството в Скопие, така и разрешението за присъствие на сръбския разузнавач Живлаевич в парламента.
„+Инфо“ публикува фотография на Груевски, Вучич и Дачич с емблематичното заглавие: „Веднъж и ние да ги шпионираме“.
„Свободен печат“ излиза със заглавие: „Ще градим приятелски отношения, а за различията ще водим диалог“. Отново според „+Инфо“ медийната машина на Вучич е измислила войната с Македония.
Вестник „Вечер“ публикува заплахата на сръбския вицепремиер и външен министър Ивица Дачич, че „Сърбия може да промени позицията за името, ако Македония не се въздържи за Косово“.
Седмичникът „Република“ пише, че Живалевич се оправдава със съветника на Иванов, който одобрил присъствието му в парламента на 27 април.
Темата за скандалите, свързани със шпионската афера е водеща за телевизия „Алсат-М“, МРТ, вестник „Вечер“, електронните издания „Блиц“, „Свободен печат“, „Либертас“, „Позитив“, „Нова ТВ“.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сакам да кажам“ (Македония): Прокуратурата ще разследва участието на Георги Иванов в събитията от 27 април

„Сакам да кажам“ (Македония): Прокуратурата ще разследва участието на Георги Иванов в събитията от 27 април

25 Август 2017 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Прокуратурата за организирана престъпност и корупция ще разследва участието на президента на Македония Георги Иванов, съветника по сигурността в кабинета му Синиша Алексовски и на бившия сръбски агент Горан Живалиевич в кървавите събития в парламента от 27 април тази година, предава „Сакам да кажам“.
Преди броени дни кабинетът на Иванов влезе в кореспонденция с Живалиевич, в която бяха отправени взаимни обвинения за присъствието му сред тълпата, която щурмува сградата на парламента в Скопие.
Прокурор Вилма Русковска, която води разследването, потвърди, че това е нов момент в разследването за нея, който ще бъде проучен.
„Това е ново за мен, т.е. разбрах от медиите, защото съм на почивка. Работата е деликатна, но във всеки случай ще се проучи дали има връзка с организирането на кървави събития. Самото присъствие на Живалиевич е от една страна дипломатически скандал, а от друга страна престъпление, ако се докаже участие организиране", поясни Русковска.
Живалиевич заяви в сряда, че е присъствал в парламента на 27 април с разрешение от кабинета на Иванов, по-точно от съветника по сигурността на президента Синиша Алексовски.
Канцеларията на президента Георге Иванов същата вечер в сряда реагира на изявлението му и заяви, че македонските служби не са поискали услуги от него. Както казаха от кабинета на Иванов, Живалиевич е изпратил писма до служители в институциите, сред които и до посочения съветник Синиша Алексовски, че бил в парламента, но „с цел да осигури алиби и да намали отговорност за действията си".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Дейвид Макалистър призна, че Брюксел е изненадан от спора между Белград и Скопие

Tanjug: Дейвид Макалистър призна, че Брюксел е изненадан от спора между Белград и Скопие

25 Август 2017 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Комисията по външна политика на Европейския парламент и докладчик за Сърбия Дейвид Макалистър заяви, че Брюксел е изненадан от спора между Белград и Скопие, предава информационната агенция Tanjug.
Германският депутат изрази задоволство, че двете страни са разрешили дипломатическата криза чрез диалог и не са допуснали ескалация на напрежението. Най-важното е, че на политическо ниво има постоянен процес на диалог между Белград и Скопие, допълни Макалистър.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА ТВ“ (Македония): Външните министри на Сърбия и Македония ще обсъдят дипломатическата криза на среща в Ниш

„НОВА ТВ“ (Македония): Външните министри на Сърбия и Македония ще обсъдят дипломатическата криза на среща в Ниш

25 Август 2017 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Ниш. Министрите на външните работи на Македония и Сърбия – Никола Димитров и Ивица Дачич, ще проведат в петък среща в Ниш, за да обсъдят дипломатическата криза, която възникна след решението на Белград да изтегли служителите от посолството си в Скопие заради предполагаема разузнавателна дейност срещу тях, припомня електронното издание „НОВА ТВ“.
Македонското правителство отхвърли всички обвинения и поиска официално обяснение от от Сърбия, при това отказвайки да коментира „спекулациите“.
В четвъртък в сръбското посолство в Скопие се върнаха част от служителите, а от петък дипломатическата мисия възобнови работата си. Както обявиха сръбските власти, посланичка Душанка Дивяк-Томич ще се върне на 31 август, а ден след това, ще има среща с македонския министър-председател Зоран Заев.
В събота, 26 август, пък е планирана среща между Заев и сръбския му колега Анна Бърнабич, която ще се състои в рамките на неформално заседание на страните от Западните Балкани в Драч.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Beta (Сърбия): Сръбското посолство в Скопие ще възобнови работа в петък

Beta (Сърбия): Сръбското посолство в Скопие ще възобнови работа в петък

24 Август 2017 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Дипломатическото представителство на Сърбия в македонската столица ще възобнови работа в петък, 25 август, предава информационната агенция Beta, като се позовава на източници от мисията.
Първите служители на посолството вече са пристигнали в Скопие. По-рано от Министерството на външните работи на Сърбия уточниха, че посланик Душанка Дивяк Томич ще се върне в македонската столица на 31 август, а на 1 септември тя ще потърси среща с македонския премиер Зоран Заев.
Сърбия изтегли за консултации служители от посолството в Скопие миналия уикенд, а след това президентът Александър Вучич обясни решението с наличието на доказателства за разузнавателна дейност срещу органите и институциите на Сърбия на територията на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Сръбските дипломати се връщат в Скопие, Александър Вучич ще проведе среща с македонският посланик в Белград

„Алсат-М“ (Македония): Сръбските дипломати се връщат в Скопие, Александър Вучич ще проведе среща с македонският посланик в Белград

24 Август 2017 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Скопие/Белград. В четвъртък персоналът на сръбското посолство се връща в Скопие, докато дипломатическият представител на Македония в Белград Вера Йовановска Типко ще бъде приета от президента Александър Вучич, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Срещата на Вучич с Типко ще се състои в 11 часа (местно време).
Според сръбското Министерство на външните работи посланик Душанка Дивяк Томич ще се завърне в Скопие на 31 август. Очаква се тя да проведе среща с македонския премиер Зоран Заев на 1 септември.
Външнополитическото ведомство в Белград информира, че външните министри на двете страни, Ивица Дачич и Никола Димитров, ще се срещнат в петък в Ниш, където „по пътя на диалога ще започнат решаването на откритите въпроси с цел засилване на приятелските отношения между двете държави и двата народа“.
Заев и Вучич разговаряха за изтеглянето на сръбския персонал от посолството в Скопие в сряда. Двамата лидери се договориха, както става ясно от съвместното им изявление, Македония и Сърбия да работят за запазване и насърчаване на двустранните отношения, а всяко евентуално несъгласие да се решава единствено с диалог. Те се споразумяха независимо от всички политически различия за някои важни политически регионални въпроси, Македония и Сърбия заедно да се борят не само за запазване, но и за насърчаване на приятелските отношения между македонския и сръбския народ, и между гражданите на двете страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Как само с един телефонен разговор отношенията между Белград и Скопие се стоплиха?

„Фактор“ (Македония): Как само с един телефонен разговор отношенията между Белград и Скопие се стоплиха?

24 Август 2017 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Отношенията между Македония и Сърбия се затоплят. И то само след един телефонен разговор между сръбския президент Александър Вучич и македонския премиер Зоран Заев. Спешните разговори бяха наложителни, след като Белград изтегли всички свои дипломати от Скопие на основание, че Македония засилва разузнавателната дейност срещу сръбските институции с помощта на трета страна, припомня електронното издание „Фактор“.
Македонският външен министър Никола Димитров напълно отрече, че страната е извършвала или е издавала заповед за шпионаж срещу която и да е чужда страна, включително Сърбия.
Съгласно съвместно изявление, Вучич и Заев се съгласиха, че всяко възможно несъгласие трябва да се разрешава чрез диалог. Двете съседни страни ще подобрят комуникацията на най-високо равнище помежду си, ще се подкрепят взаимно по пътя към Европейския съюз и ще укрепят добросъседските отношения.
Двамата балкански лидери отбелязаха, че въпреки различните възгледи по важни политически и регионални въпроси, двете страни ще се борят за запазване и насърчаване на приятелските отношения между македонския и сръбския народ. Освен това те ще направят повече за подобряване на икономическите и търговските отношения.
Заев и Вучич се съгласяват, че Македония и Сърбия, въз основа на разпоредбите на международното право, ще защитават добросъвестно и приятелски интересите и правата на дипломатическите и консулските мисии на териториите им.
В съвместно изявление след разговора между Заев и Вучич остава впечатлението, че никъде не се споменава нито Косово, нито ЮНЕСКО, нито шпионаж. Именно намерението на Македония да подкрепи приемането на Косово в ЮНЕСКО бе причината за утежняване на отношенията между Белград и Скопие, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Телма (Македония): Македонският президент Георги Иванов заяви, че твърденията на сръбския разузнавач Горан Живалиевич не отговарят на истината

Телма (Македония): Македонският президент Георги Иванов заяви, че твърденията на сръбския разузнавач Горан Живалиевич не отговарят на истината

23 Август 2017 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. От кабинета на македонския президент Георги Иванов твърдят, че изявленията на сръбския разузнавач Горан Живалиевич, не отговарят на фактите, предава македонският телевизионен канал „Телма“.
Македонските служби не са искали никакви услуги от Горан Живалиевич. Фактите говорят, че в деня преди да влезе в македонския парламент, сръбският дипломат не е получил писмено или устно позволение от длъжностно лице или съответен държавен орган. Фактът, че той е дал известие за действията си, не може да намали отговорността за неправомерния му престой в македонския парламент. През изминалата седмица от сръбска страна са заявили, че Живалиевич е получил позволение от съветник на президента Иванов. От президентството заявиха, че сръбският посланик не трябва да злоупотребява и спекулира с името на този съветник.
От кабинета на президента Иванов твърдят, че посоченият президентски съветник не е опълномощено лице, което може да позволява на чуждестранни представители движението и престоя в парламента. Те допълниха, че кабинетът на президента няма властта да позволява свободното придвижване на чуждестранни дипломати и разузнавачи в македонския парламент.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сашо Ордановски, политолог: За изострянето на сръбско-македонските взаимоотношения може би дял има и договорът за добросъседство между България и Македония

Сашо Ордановски, политолог: За изострянето на сръбско-македонските взаимоотношения може би дял има и договорът за добросъседство между България и Македония

23 Август 2017 | 20:51 | Агенция "Фокус"
София. За изострянето на взаимоотношенията между Сърбия и Македония може би дял има и неотдавна подписаният договор за добросъседство между България и Македония. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ македонският политолог и журналист Сашо Ордановски. Според него за определени сръбски кръгове това не е добра новина, защото означава един проблем по-малко на Балканите, а Сърбия би искала да решава проблема с Косово в една по-неясна и комплицирана ситуация. "На Сърбия й се усложнява положението с евентуалното влизане на Македония в НАТО. Това ще доведе до намаляване способността на Сърбия да маневрира в региона. Черна гора вече е член на НАТО. Всичките останали съседи са членове на НАТО. Така че Сърбия не гледа на това развитие на нещата като на своя положителна перспектива. Второ, Сърбия е най-силният фактор на проруското влияние на Балканите. Русия е против приемането на Македония в НАТО. И вероятно тук трябва да се търсят причините, реалните, истинските причини за тези реакции. Освен това в Македония, не забравяйте, се разследва дейността на предишното правителство. А то е имало контакти със сръбското ръководство. Ние виждаме, че това правителство в голяма степен е било криминализирано. Не знаем какво е съдържанието на всичките тези контакти. Така че на мен ми се струва, че с този ход сърбите искат да предупредят и вероятно да кажат на Македония, че ако тя мисли нещо да подкрепя и обявява, да не го прави", коментира той. Сашо Ордановски допълни, че въпреки официалното съобщение за това, че македонският министър-председател Зоран Заев и сръбският президент Александър Вучич са постигнали споразумение след днешните разговори, от него не става ясно какви са истинските мотиви за радикалната и драстична реакция на Белград, изтеглил преди дни дипломатите си от Скопие. По думите на Ордановски никой, нито в Сърбия, нито в Македония е сигурен какви са били причините за тази драстична акция. Според него това е една афера, която за два дни ще бъде забравена.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Точка“ (Македония): Още утре ще започне връщането на дипломатите в сръбското посолство в Скопие

„Точка“ (Македония): Още утре ще започне връщането на дипломатите в сръбското посолство в Скопие

23 Август 2017 | 18:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Още утре ще започне връщането на дипломатите в сръбското посолство в Скопие, но посланикът ще се върне в дипломатическото представителство на 31 август, предава „Точка“.
Това съобщиха от Министерството на външните работи на Сърбия, след като външните министри на Сърбия и Македония, Ивица Дачич и Никола Димитров, са провели телефонен разговор.
Освен това в изявлението на ведомството се уточнява, че сръбският посланик е поискал на 1 септември да се срещне с македонския министър-председател Зоран Заев.
Двете страни също така са постигнали съгласие Дачич и Димитров да разговарят в петък в Ниш.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Дипломатическата криза между Белград и Скопие: Александър Вучич и Зоран Заев постигнаха консенсус по пет точки

Blic (Сърбия): Дипломатическата криза между Белград и Скопие: Александър Вучич и Зоран Заев постигнаха консенсус по пет точки

23 Август 2017 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Република Сърбия Александър Вучич и министър-председателят на Република Македония Зоран Заев са провели в сряда дълъг и отворен разговор, в който са обсъдили всички нови обстоятелства в двустранните отношенията и са постигнали консенсус по пет точки, съобщава сръбският вестник Blic.

Изданието публикува съвместното изявление на Вучич и Заев по договорените точки:

1. Република Сърбия и Република Македония решават единствено чрез диалог всякакви възможни разногласия в своите взаимоотношения.
2. Независимо от всички политически различия по някои важни политически и регионални въпроси, Сърбия и Македония заедно ще се борят не само за запазване, но също така и за развитието на приятелските отношения между сръбския и македонския народ, и гражданите на Сърбия и Македония.
3. Република Сърбия и Република Македония ще положат още по-големи усилия за по-нататъшно подобряване на икономическите отношения и увеличаване на търговията между двете страни.
4. Република Сърбия и Република Македония, в съответствие с международните публично-правни разпоредби, добросъвестно и на приятелска основа защитават правата и интересите на дипломатическите и консулските представителства на своята територия.
5. Република Сърбия и Република Македония ще засилят взаимното общуване на най-високо ниво, за да се подкрепят взаимно по пътя за Европа и за укрепването на добросъседските отношения, които допринасят за стабилността на региона.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРТ (Македония): Все още няма потвърждение за провеждането на телефонен разговор между Александър Вучич и Зоран Заев

МРТ (Македония): Все още няма потвърждение за провеждането на телефонен разговор между Александър Вучич и Зоран Заев

23 Август 2017 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Съгласно разпространените съобщения, в обедните часове на сряда министър-председателят на Македония Зоран Заев и сръбският президент Александър Вучич трябваше да проведат телефонен разговор за кризата в двустранните отношения. До този момент обаче няма официално потвърждение, че този разговор се е състоял, предава МРТ.
Външните министри на двете страни Никола Димитров и Ивица Дачич също би трябвало да проведат телефонен разговор по темата.
По-рано Никола Димитров заяви, че се опитва да говори с Дачич от неделя, когато персоналът на сръбското посолство в Скопие бе оттеглен, но инициативата му не е завършила с успех.
В събота в Драч, на срещата на лидерите на страните от Западните Балкани, вече бе договорена и среща между македонския премиер Зоран Заев и сръбския му колега Анна Бърнабич.
Управляващите в Белград поясниха, че причината за оттеглянето на пероснала от посолството в Скопие е заради „нападателна разузнавателна дейност срещу институциите на Сърбия".
Вучич заяви в изявление за RTS, че „нещата между Македония и Сърбия ще тръгнат в по-добра посока". Очаква се следващата седмица част от персонала на посолството да се върне в Скопие, а посланикът – в началото на месец септември.
Правителството на Македония приветства съобщенията на официален Белград за запазването на приятелските отношения и нормализирането на ситуацията. Димитров заяви, че Македония „нито е имала намерение, нито е дала заповед или инструкция, нито е извършила разузнавателни действия срещу и в ущърб на някоя от нашите съседни страни, включително и Сърбия".


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Брюксел призова Белград и Скопие към сдържаност и решаване на кризата по мирен път

„Макфакс“ (Македония): Брюксел призова Белград и Скопие към сдържаност и решаване на кризата по мирен път

23 Август 2017 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. След изтеглянето на служителите от сръбското посолство в Скопие, Европейската комисия призова двете съседни държави да проявят сдържаност и по мирен път да разрешат спорните въпроси, предава информационната агенция „Макфакс“.
Говорител на Европейската комисия заяви, че дипломатическият инцидент е двустранен проблем между двете страни, който Брюксел обаче следи.
По-рано президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че посланикът и служителите на сръбското посолство са отзовани в Белград заради предполагаеми разузнавателни действия срещу посолството в Македония.
Във вторник македонският външен министър Никола Димитров заяви, че правителството в Скопие не е извършвало разузнавателни дейности, насочени към сръбски институции, нито има намерение някога да прави подобно нещо.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Vesti-online (Сърбия): Заев "се пере" преди разговора с Вучич

Vesti-online (Сърбия): Заев "се пере" преди разговора с Вучич

23 Август 2017 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Белград. Македонският премиер Зоран Заев заяви пред белградския Blic, че се надява в разговор със сръбския президент Александър Вучич да разреши всички възникнали недоразумения, пише електронното издание Vesti-online.
В изявлението си Зоран Заев твърди, че независимо от информацията, с която разполага сръбското правителство, "Македония никога не е имала намерения и не е давала разпореждане за осъществяване на контраразузнавателна дейност спрямо която и да е съседна страна, в това число и срещу Сърбия" .
Според Заев очевидно става дума за "фалшиви новини", тъй като "не съществува стратегия насочена против Сърбия".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Večernje novosti (Сърбия): С помощта на американците македонците са подслушвали висши сръбски функционери

Večernje novosti (Сърбия): С помощта на американците македонците са подслушвали висши сръбски функционери

23 Август 2017 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Белград. "С помощта на американците македонците са подслушвали висши сръбски функционери", пише белградският Večernje novosti.
Според изданието македонските и американските агенти на службите за сигурност са работили върху план за дестабилизацията на Сърбия, насочен най-вече срещу президента Вучич, като най-влиятелен сръбски политик.
Večernje novosti твърди, че особена роля в шпионската афера между Сърбия и Македония играят сръбски бизнесмени, които влияят на правителството на Зоран Заев през последните месеци и най-вече Зоран Башанович, специален съветник на македонския премиер.

Агенция "Фокус" припомня:

Зоран Башанович е сръбски бизнесмен и естраден продуцент, свързан с кариерата на редица сръбски фолк и поп певици и с влияние върху сръбските медии, е бивш член на ръководството на Сръбската прогресивна партия (СПС) и някогашен приближен на сръбския президент Александър Вучич. За близостта им свидетелства факта, че настоящият сръбски президент кумува на сватбата на Башанович на 12 май 2010 г. в Белград. Впоследствие отношенията между двамата се усложняват и Башанович се превръща в опонент на Вучич. В края на 2012 г. името на Зоран Башанович е замесено в скандал с хотелски кражби във Флорида, САЩ, като заедно със съпругата си Бояна е задържан от полицията и освободен от съда през май 2013 г. След формирането на коалиционното правителство на Зоран Заев Башанович на 1 юни 2017 г. е определен за специален съветник на премиера.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Večernje novosti (Сърбия): След аферата с подслушванията Вучич и Заев гасят искри по телефона

Večernje novosti (Сърбия): След аферата с подслушванията Вучич и Заев гасят искри по телефона

23 Август 2017 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич и македонският премиер Зоран Заев в телефонен разговор са опитали да загасят искрите след аферата с подслушваният, пише в днешния си брой белградският Večernje novosti.
Според изданието "официален Белград е показал, че е готов да намали напрежението в двустранните отношения и да прекрати дипломатическата война, започната от Македония с подслушването на сръбското посолство в Скопие и на висши сръбски функционери, от страна на македонските специални служби с помощта на САЩ".
Večernje novosti се позовава на източници от сръбското президентство, според които президентът Вучич е запознал македонския премиер с доказателствата, с които сръбските служби за сигурност разполагат и го е уведомил, че подобно поведение няма да допринесе за развитието на отношенията между двете страни.
Сръбският държавен глава е уведомил Зоран Заев, че страната му знае за готовността на Македония да подкрепи членството на Косово в ЮНЕСКО и че през последните три месеца македонската дипломация е заблуждавала с позицията си, "говорейки неистини".
По казуса със сръбския служител на разузнаването Горан Живалевич, пребивавал в сградата на парламента по време на щурма от протестиращи на 27 април 2017 г., очевидно със съгласието на правителството на ВМРО-ДПМНЕ, Вучич е заявил, че Сърбия е подложена на натиск , с който няма да се съгласи.
Večernje novosti цитира вицепремиера и министър на външните работи Ивица Дачич, който заявява, че "изтеглянето на дипломатическия персонал на посолството в Скопие трябва да покаже на Македония, че Сърбия знае всичко, за което Македония се договаря и се кани да предприеме, а така не се прави между приятели".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД: Лидерите на Македония и Сърбия ще обсъдят в телефонни разговори кризата в двустранните отношения

МКД: Лидерите на Македония и Сърбия ще обсъдят в телефонни разговори кризата в двустранните отношения

23 Август 2017 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. В сряда, 23 август, лидерите на Македония и Сърбия ще проведат серия телефонни разговори, в които ще обсъдят дипломатическата криза между двете държави, съобщава електронното издание МКД.
Днес по обяд македонският премиер Зоран Заев и президентът на Сърбия Александър Вучич за последните недоразумения между Белград и Скопие, които възникнаха след изтеглянето на целия персонал на посолството на Сърбия от страната. Външните министри на двете страни Никола Димитров и Ивица Дачич също ще проведат телефонен разговор по темата.
По-рано Никола Димитров заяви, че се опитва да говори с Дачич от неделя, когато персоналът на сръбското посолство в Скопие бе оттеглен, но инициативата му не е завършила с успех.
В събота в Драч, на срещата на лидерите на страните от Западните Балкани, вече бе договорена и среща между македонския премиер Зоран Заев и сръбския му колега Анна Бърнабич.
Управляващите в Белград поясниха, че причината за оттеглянето на пероснала от посолството в Скопие е заради „нападателна разузнавателна дейност срещу институциите на Сърбия".
Вучич заяви в изявление за RTS, че „нещата между Македония и Сърбия ще тръгнат в по-добра посока". Очаква се следващата седмица част от персонала на посолството да се върне в Скопие, а посланикът – в началото на месец септември.
Правителството на Македония приветства съобщенията на официален Белград за запазването на приятелските отношения и нормализирането на ситуацията. Димитров заяви, че Македония „нито е имала намерение, нито е дала заповед или инструкция, нито е извършила разузнавателни действия срещу и в ущърб на някоя от нашите съседни страни, включително и Сърбия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“(Македония):Александър Вучич: Отношенията с Македония няма да бъдат на най-високо ниво, а ще бъдат достойни

„Алсат-М“(Македония):Александър Вучич: Отношенията с Македония няма да бъдат на най-високо ниво, а ще бъдат достойни

22 Август 2017 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че няма причина за голяма загриженост поради кризата в отношенията между Белград и Скопие, но изтъкна, че сръбският парламент „трябва да защити държавата и образът на Сърбия“, предаде албаноезичната македонска медия „Алсат-М“.
„Разбира се, нещата между Македония и Сърбия ще вървят по-добре“, каза Вучич по време на интервю за сръбската държавна медия РТС, за което вече агенция „Фокус“ информира.
Той посочи, че македонците и сърбите са два близки и приятелски народа, според него „най-близките в региона“.
„Сърбите и македонците са много близки народи, независимо от това кой е на власт и съм уверен, че в по-нататъшните разговори, между ръководствата на Македония и Сърбия, ще бъде постигнат успех и ще се намери решение, тъй като няма два по-близки народа, заключи Вучич, добавяйки, че "винаги е по-добре, преговорите се отворят, защото тогава те са по-лесни за решаване".
Коментирайки изявата на македонския Външен министър Никола Димитров, че парламента в Скопие, нито е наредила, нито е имала намерение да върши разузнавателни действия против Сърбия, или която и да е друга държава, Вучич каза, че „знае какво е правено и че това е правено на много по-високо ниво и че това не се прави спрямо приятели.“
Той отрича, че причината за затягането на отношенията е позицията на Македония за присъединяването на Косово към ЮНЕСКО и отхвърли твърденията за предполагаема конспирация с Русия. Вучич заяви, че е уверен, че Македония ще гласува за присъединяването на Косово към ЮНЕСКО и че това е ясно решение на македонското правителство, въпреки че това явно е избегнато да се каже.
„Ние знаем всичко, което правите, моля ви, ако ще признавате Косово, ако ще гласувате за присъединяването на Косово към ЮНЕСКО, не ви желаем нищо лошо, каза Вучич.
Според него всичко, което се случва във връзка с отношенията между Македония и Сърбия, е опит да се създаде "по-голяма политическа история" и да се привлече Белград в нея, което, подчерта той, "няма да бъде позволено".
Той обяви, че някой ден ще бъдат върнати служителите в посолството в Скопие и че нещата ще се нормализират. Вучич заяви, че не очаква отношенията да са на най-високо ниво, но, както каза той, прилични.
Вучич потвърди, че утре ще проведе телефонен разговор с македонския премиер Зоран Заев за сегашното състояние на отношенията и възможностите за бъдещо сътрудничество.
Напомни и че Сърбия е признала Македония под конституционното ѝ име, противно на волята на ЕС, което демонстрира приятелството на Сърбия към Македония.
- Хората не трябва да се тревожат, ще има мир и стабилност“, заяви Вучич в гостуването си в Дневникът на RTS.
Сръбският президент Александър Вучич в интервю за РТС първи път представи и подробности, във връзка с присъствието на члена за сигурност в осведомителна агенция на Сърбия (БИА), Горан Живалиевич, по време на безредиците и насилието в мекедонския парламент.
Вучич обясни, че Живалиевич не е отишъл в събранието на "своя глава" и без знанието на тогавашните македонски власти.
„Живалиевич е попитал висшите представители на изпълнителната власт в Македония, дали да бъде там и те са се съгласили с това и са били запознати предварително с неговото присъствие. И това беше използвано за кампания срещу Сърбия“, каза сръбският президент.
Вучич каза, че след това в Бърдо при Кран, Живалиевич е бил помолен да бъде отзован от Македония, както и е направено, но след това отново, за тази стъпка, започнали да говорят на Белград, че Сърбия е виновна за нещо, след като е изтеглила този човек.
Той обясни всички следващи развития, като "опит за създаване на велика политическа история, в която се опитват да въвлекат Сърбия".
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус" (Македония): Сръбският президент Александър Вучич заяви, че правителството на Никола Груевски е одобрило влизането на разузнавача Живалевич в парламента на 27 април 2017 г.

„Фокус" (Македония): Сръбският президент Александър Вучич заяви, че правителството на Никола Груевски е одобрило влизането на разузнавача Живалевич в парламента на 27 април 2017 г.

22 Август 2017 | 21:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Сърбия, Александър Вучич, е потвърдил, че агент на сръбските специални служби е присъствал в македонския парламент по време на „кървавия четвъртък“ и е заявил, че неговото присъствие е били одобрено от правителство на Никола Груевски, пише македонският „Фокус“, позовавайки се на интервю на сръбския президент пред държавната Радио-телевизия Сърбия. Според Вучич правителството на Зоран Заев е поискало Горан Живалевич, разузнавач от БИА, да бъде изтеглен от службата, което той е направил, но на това не се дължи охлаждането на отношенията между двете страни.
„Искам да кажа нещо, за което през цялото време мълчахме, Живалевич не е отишъл в македонския парламент сам по свое решение, нито е питал мен или който и да било от Белград. Той е попитал най-висши представители на изпълнителната власт в Македония, най-високото държавно ръководство и е заявил, че иска да бъде там. В Скопие са били запознати с неговото присъствие“, заявява Вучич в интервюто си. Сръбският президент смята, че случаят с Живалевич, като служител на Разузнавателно-информационната агенция на Сърбия, е бил използван за организиране на кампания срещу Сърбия в Македония.
Македонският „Фокус“ пише, че сръбският президент не е обяснил коя според него е причината за дипломатическия спор след изтеглянето на персонала в сръбското посолство, но се е спрял специално на възможността Косово да влезе в ЮНЕСКО и на позицията по този въпрос. Вучич е заявил, че отношенията ще бъдат още по-влошени, ако Македония подкрепя Косово. „Пробват да създадат политическа ситуация, в която Сърбия не иска да бъде въвлечена, както с става в случая с промяна на позицията за ЮНЕСКО. Това беше начин да им кажем, че знаем всичко, което те правят и ги молим да спрат, въпреки че са признали Косово и се готвят да гласуват за приема на Косово в ЮНЕСКО“, заявява Вучич по повод изявлението на министъра на външните работи Ивица Дачич, който изпрати послание към Македония с думите „знаем какво сте договорили“. Според сръбския президент между държавните отношения трудно ще се задържат на добро ниво, но ще бъдат уважителни. „Нашата цел е да разговаряме, а най-важна е икономиката. Против волята на страни от ЕС признахме Македония под конституционното й име, но няма да позволим да се унижава Сърбия“, заявява в интервюто си Вучич.
Сръбският президент се обърна към гражданите да бъдат спокойни и да не позволяват каквато и да било паника, тъй като никой не иска сблъсъци, но задължително трябва да се защити Сърбия.
Според него сърбите и македонците са близки и приятелски народи без значение какви са моментните власти в двете страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Македонският външен министър заяви, че не е издавана заповед за шпиониране на сръбското посолство

МКД (Македония): Македонският външен министър заяви, че не е издавана заповед за шпиониране на сръбското посолство

22 Август 2017 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонското правителство нито е имало намерение, нито е давало заповед и инструкции за разузнавателни действия против съседна държава, включително и Сърбия, предава македонската медия „МКД“.
Това заяви по време на пресконференция македонският външен министър Никола Димитров относно твърденията на Белград, че Македония е шпионирала сръбското посолство в Скопие.
„Доколкото има неразбирателства, те трябва да се решават с диалог. В седмицата, в която получих нотата от Сърбия, се обадих на Дачич, но не успях да се свържа. Поисках телефонен разговор и вчера. Най-вероятно утре ще разговаряме с колегата Дачич“, заяви македонският външен министър.
„Единствената офанзива на Македония е в разширяването на контактите на Балканите. В тази насока е Договорът за добросъседство с България, съвместното заседание с правителството на Албания, както и визитата в Гърция. Бяхме изненадани от сръбската дипломатическа нота, но все още не сме отворили официалната директна комуникация, за да разговаряме за този въпрос“, каза Димитров.
Той добави, че гражданите на Македония и Сърбия не заслужават за такива теми да се говори въз основа на спекулации.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нова ТВ (Македония): Македонският вицепремиер Буяр Османи заяви, че Скопие иска добросъседски отношения с всички страни в региона

Нова ТВ (Македония): Македонският вицепремиер Буяр Османи заяви, че Скопие иска добросъседски отношения с всички страни в региона

22 Август 2017 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Новото правителство поддържа добросъседските отношения с всички страни в региона“, заяви македонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи, цитиран от телевизионният канал „Нова ТВ“.
Той заяви, че е нужно да се предприемат действия, които да разрешат проблемите със съседните на Македония страни.
„Внимателно следим състоянието и не бихме избързали с заключения. Можем да поздравим изявлението на сръбската страна относно официалната й позиция в защита на приятелските отношения и връщането на им в обичайните рамки“, заяви Буяр Османи на пресконференция в македонския парламент.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дипломатическият скандал между Белград и Скопие се разраства - коментари в сръбските и македонските медии (Агенция „Фокус“)

Дипломатическият скандал между Белград и Скопие се разраства - коментари в сръбските и македонските медии (Агенция „Фокус“)

22 Август 2017 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Скопие/Белград. Дипломатическият скандал между Белград и Скопие, който избухна след изненадващото решение на Сърбия да изтегли служителите си от посолството в съседна Македония заради предполагаема разузнавателна дейност срещу тях, се разраства.
В понеделник министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич направи изявление, в което поясни, че е констатирана разузнавателна дейност спрямо сръбското дипломатическо представителство в Скопие, в която – съгласно думите му, не липсва чуждестранен фактор. Дачич увери, че държавата ще предприеме всички мерки за защита на сръбските интереси в Македония и същевременно ще преосмисли възможностите и капацитета си за извършване на работата при сегашните условия в страната.

Ден по-късно градусът на напрежението продължава да се покачва, а в сръбските медии „заваляха“ десетки публикации, уличаващи разузнавателните служби на Македония в незаконно подслушване и дори сплашване на дипломатите на Белград в Скопие. Не липсват и твърдения, съгласно които държавният глава Александър Вучич е бил обект на шпионаж от страна на македонски служби.

"В отношенията ни с Македония всичко гори - искри между лидерите, шпионски афери и прием на Косово в ЮНЕСКО. Това са само част от темите по които днес между двете страни се трошат копия в отношения, влошени още в края на миналата година". Така белградското електронно издание Blic коментира последното развитие на събитията между Сърбия и Македония след изтеглянето на целия дипломатически персонал на сръбското посолство в македонската столица.
Според изданието „именно спешното изтегляне на дипломатите и на всички, работещи в посолството, е най-сигурното доказателство, че отношенията между двете държави никога не са били на по-ниско ниво".
Blic смята, че влошаването на двустранните отношения е настъпило след последните парламентарни избори в Македония, след избирането на лидера на СДСМ, Зоран Заев, за премиер, и след приемането на т.нар. Тиранска платформа, която е гарантирала присъствието на партиите на етническите албанци във властта, и която е гарантирала антисръбските настроения.
Правейки преглед на събитията през последните месеци, белградската медия припомня за задържаните от контраразузнавателните служби големи количества оръжия в Южна Сърбия, които нелегално е трябвало да бъдат прехвърлени в Македония. Именно след този случай Вучич е предупредил за опитите на външни сили да приложат "македонския сценарий" в Сърбия, а лидерът на СДСМ, Зоран Заев, го е нарекъл „националист".
Blic отбелязва и щурма на македонския парламент, както и проблема, предизвикан от присъствието на служителя на сръбската Агенция за разузнаване и контраразузнаване (БИА), Горан Живавиевич, в сградата, превзета от протестиращите привърженици на ВМРО-ДПМНЕ.
Изданието цитира мнението на политическия анализатор Драгомир Ангелкович, според когото "правителството на Никола Груевски правеше същото, макар и не до такава степен. Македония като малка страна се опитва да засегне Белград, а самият факт, че всичко това се случва, означава, че в Скопие не са заинтересовани от развитие на добросъседски отношения".
Анализаторът определя последните действия на сръбското правителство като "предупреждение към Македония, че Сърбия няма да стои безучастна".

Вестник Telegraf публикува статия със заглавие: „Защо Заев реши да предаде сърбите: Албанците са по-силни от дадената дума“.
От редакцията припомнят, че през май тази година министър председателят на Македония Зоран Заев увери, че страната ще бъде „неутрална" при гласуването за членството на Косово в ЮНЕСКО. Сега обаче в позицията на Скопие настъпи промяна и тя със сигурност не е знак за добросъседската политика, обещана на Белград и на сръбското правителство, коментира изданието.
Известно е, че Заев получи премиерски пост с подкрепата на албанските партии и че цената за многобройните направените отстъпки е в ущърб на македонския народ, а сега – и на сръбско-македонски отношения.
Албанското изнудване е по-силно от елементарните интереси на Македония. Когато Заев се съгласява в името на албанците да работи срещу Сърбия, той на практика копае собствения си гроб, тъй като Македония може да оцелее само с помощта на Сърбия.
В дългосрочен план обръщането на Заев срещу Сърбия е равностойно на самоунищожение, коментира политическият анализатор Драгомир Анджелкович.

Вестник Danas публикува коментар на Сеид Ризванович, редактор на македонската "ТВ 24", по темата за усложнението в двустранните отношения.
Действията на сръбската държава са разбираеми, защото присъединяването на Косово към ЮНЕСКО е един от най-големите процеси на „изграждане на държавата" в Прищина. Това заяви за белградския вестник Ризванович.
Изтеглянето на персонала на сръбското посолство в Македония е безпрецедентна криза в македонско-сръбските отношения, твърди Ризванович. На въпрос дали с решението си Белград цели да окаже натиск на Македония за гласуването на косовското членство в ЮНЕСКО, Ризванович коментира:
„Приемането на Косово в ЮНЕСКО е един от въпросите, които обременява отношенията между Сърбия и Македония, и въпреки че нито една от страните не го признава официално, това води до дипломатически и политически битки. Официален Белград казва, че оттеглянето на персонала на посолството се случва, заради причини, свързани с разузнавателна дейност. Ролята на Македония в допускането на Косово в ЮНЕСКО определено е причина за влошаването на отношенията между двете страни и за увеличаване на активността на Сърбия, която се опитва да предотврати този процес. Действията на сръбската държава, са разбираеми, тъй като приемането на Косово към ЮНЕСКО един от най-големите процеси за "изграждане на държавата" в Прищина, и една от най-сериозните стъпки към международно призната независимост, така че Белград няма друг избор, освен да се опита да предотврати или поне да забави процеса“.
Според Ризванович, отношенията между Белград и Скопие са влошени заради „руско-американския сблъсък за члентсвото на Македония в НАТО“ и ролята на сръбското правителство, което официално подкрепя позицията на Вашингтон, а в действителност реализира интересите на Москва.
Някои източници, пожелали анонимност, твърдят, че не може да се изключи хипотезата, че оттеглянето на сръбски служители от посолството в Скопие е част от стратегия с „руско вдъхновение за заплаха за Сърбия от албански тероризъм".

"Заев шпионира сърбите, а Косово влиза в ЮНЕСКО" пише в уводна статия сръбското електронно издание Alo, според което "президентът Вучич разполага с достатъчно доказателства за невижданата офанзива провеждана в Македония против органите и институциите на Сърбия".
Изданието твърди, че "Сърбия и Македония са на ръба на разпадане на дипломатическите отношения, като основна вина има новия македонски премиер Зоран Заев, който започна да шпионира нашите дипломати в Скопие и обеща на албанците подкрепа за членството на Косово в ЮНЕСКО."
Alo се позовава на добре информирани, но неназовани източници, според които "на посолството на Сърбия в Скопие щял да бъде отреден статут подобен на този на посолството на Иран и на други страни, смятани от Запада за терористи".
Изданието смята, че Македония се е съгласила да подкрепи четвъртия опит на Косово да стане член на ЮНЕСКО, като ангажимента е бил поет от премиера Заев по време на среща в британското посолство, на която е присъствал и посланика на Албания.
Какво конкретно означава това, обяснява Любан Каран, пенсиониран подполковник от Контролната разузнавателна служба: "Ако нашето посолство е поставено в ранг на Иран и подобни държави, то това означава, че приемащата държава смята, че това е опасна точка, от която се извършват операции срещу него. Това обаче е в противоречие със здравата логика и международните конвенции. С промените в управлението в Македония отношенията ни с тази страна се превърнаха от приятелски настроени към враждебни и това беше коварен опит да се постави Сърбия под един знаменател с държави, финансиращи тероризма".

Вестник „Политика“ обръща внимание, че във вторник правителството на Македония не пожела да обсъди кризата в двустранните отношения с Белград, която настъпи след решението на управляващите в Сърбия да изтеглят дипломатите от мисията в Скопие.
Изострянето на тона между двете държави не влезе в дневния ред на заседанието, след което стана ясно, че Скопие няма да направи ново изявление за ситуацията. „Остава на позицията, която правителството обяви вчера (понеделник), бе единственото направено изявление по темата.


На свой ред македонските медии реагират с възмущение на публикациите на сръбските им колеги. Управляващите в Скопие запазват самообладание, подчертавайки единствено, че правителството на Македония се стреми към развиването на приятелски отношения с всички съседни държави.

„Нова ТВ“ публикува статия, в която са представени основните моменти, довели до изострянето на тона между двете съседни държави.
„На 3 юни 2013 г. в Белград се проведе първото съвместно правителствено заседание на представители на Република Македония и Република Сърбия. Македония върна жеста на гостоприемството през февруари 2015 г., когато Скопие бе домакин на друго подобно събитие. По всичко изглеждаше, че отношенията между двете съседни страни просто не може да бъдат по-добри“, припомнят от редакцията.
"Сърбия има от кого да се учи!", бяха думите, които тогавашният сръбски министър-председател Александър Вучич изрече в Скопие, като добави, че Белград ще копира македонския модел, за да привлече повече инвестиции в страната, и дори определи второто заседание като много по-успешно от първото, организирано в Сърбия. Но ако тогава премиерът Вучич разговаря с колегата си Никола Груевски за евроинтеграционните процеси, реформите и западни инвестиции, то днес - вече в качеството си на президент, Вучич говори за вражески действия срещу Сърбия - при това няколко часа след среща с посланика на Руската федерация в Белград, на която бяха обявени нови планове за привличане на чуждестранни инвестиции.
Но след последните събития на дневен ред излиза въпросът кога от партньор и добър съсед Македония се превърна в страната, от която Сърбия изтегля дипломатите си. Хронологически погледнато, проблемите в двустранните отношения започват с промените във властта в Скопие. След предсрочните парламентарни избори в Македония, които се проведоха през декември миналата година, Александър Вучич от позицията на премиер се стараеше в своите публични изяви да остави впечатление на въздържан политик по отношение на вътрешната криза в Македония. Но медиите, близки до Вучич, водеха истинска информационна война, в която местната редакция на руската информационна агенция "Спутник" бе техен верен съюзник.

Сърбия отправи тежки обвинения към Македония, която според Белград подслушва незаконно дипломатите й в Скопие. В същото време правителството на премиера Зоран Заев запазва мълчание, коментира свързаният с кръговете на ВМРО-ДПМНЕ вестник „Курир“.
Дипломатическият скандал се разраства, но правителството на СДСМ изглежда няма потребност да обсъди този въпрос. На правителственото заседание във вторник инцидентът с Белград не бе засегнат – министрите разговаряха за създаването и оказването на помощ на земеделските общности, но не и за скандала, който разтърси целия регион.
Единственото казано по темата бе следното:
„Република Македония развива приятелски отношения с всички съседни страни. По отношение на конкретния случай, без прибързани заключения, приветстваме съобщенията на официалния Белград за защитата на приятелските отношения и възстановяването на ситуацията в обичайната рамка", привежда изданието разпространения текст.

Темата за внезапното охлаждане в отношенията между Белград и Скопие е централна както за медиите в Македония, така и за тези в Сърбия, като всяка публикация се следи внимателно от журналистите и в двете държави за ответен коментар.


Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Правителството в Скопие не пожала да обсъди кризата с Белград

„Политика“ (Сърбия): Правителството в Скопие не пожала да обсъди кризата с Белград

22 Август 2017 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Белград. Във вторник правителството на Македония не пожела да обсъди кризата в двустранните отношения с Белград, която настъпи след решението на управляващите в Сърбия да изтеглят дипломатите от мисията в Скопие, коментира вестник „Политика“.
Изострянето на тона между двете държави не влезе в дневния ред на заседанието, след което стана ясно, че Скопие няма да направи ново изявление за ситуацията. „Остава на позицията, която правителството обяви вчера (понеделник), бе единственото направено изявление по темата.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Белград и Скопие в спор заради НАТО?

Danas (Сърбия): Белград и Скопие в спор заради НАТО?

22 Август 2017 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Действията на сръбската държава са разбираеми, защото присъединяването на Косово към ЮНЕСКО е един от най-големите процеси на „изграждане на държавата" в Прищина. Това заяви за белградския вестник Danas Сейд Ризванович, редактор на македонската "ТВ 24".
Изтеглянето на персонала на сръбското посолство в Македония е безпрецедентна криза в македонско-сръбските отношения, твърди Ризванович. На въпрос дали с решението си Белград цели да окаже натиск на Македония за гласуването на косовското членство в ЮНЕСКО, Ризванович коментира:
„Приемането на Косово в ЮНЕСКО е един от въпросите, които обременява отношенията между Сърбия и Македония, и въпреки че нито една от страните не го признава официално, това води до дипломатически и политически битки. Официален Белград казва, че оттеглянето на персонала на посолството се случва, заради причини, свързани с разузнавателна дейност. Ролята на Македония в допускането на Косово в ЮНЕСКО определено е причина за влошаването на отношенията между двете страни и за увеличаване на активността на Сърбия, която се опитва да предотврати този процес. Действията на сръбската държава, са разбираеми, тъй като приемането на Косово към ЮНЕСКО един от най-големите процеси за "изграждане на държавата" в Прищина, и една от най-сериозните стъпки към международно призната независимост, така че Белград няма друг избор, освен да се опита да предотврати или поне да забави процеса“.
Според Ризванович, отношенията между Белград и Скопие са влошени заради „руско-американския сблъсък за члентсвото на Македония в НАТО“ и ролята на сръбското правителство, което официално подкрепя позицията на Вашингтон, а в действителност реализира интересите на Москва.
Някои източници, пожелали анонимност, твърдят, че не може да се изключи хипотезата, че оттеглянето на сръбски служители от посолството в Скопие е част от стратегия с „руско вдъхновение за заплаха за Сърбия от албански тероризъм".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telegraf (Сърбия): Защо Зоран Заев реши да предаде сърбите - албанците са по-силни от дадената дума

Telegraf (Сърбия): Защо Зоран Заев реши да предаде сърбите - албанците са по-силни от дадената дума

22 Август 2017 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Белград. През май тази година министър председателят на Македония Зоран Заев увери, че страната ще бъде „неутрална" при гласуването за членството на Косово в ЮНЕСКО. Сега обаче в позицията на Скопие настъпи промяна и тя със сигурност не е знак за добросъседската политика, обещана на Белград и на сръбското правителство, коментира изданието Telegraf.
Известно е, че Заев получи премиерски пост с подкрепата на албанските партии и че цената за многобройните направените отстъпки е в ущърб на македонския народ, а сега – и на сръбско-македонски отношения.
Албанското изнудване е по-силно от елементарните интереси на Македония. Когато Заев се съгласява в името на албанците да работи срещу Сърбия, той на практика копае собствения си гроб, тъй като Македония може да оцелее само с помощта на Сърбия.
В дългосрочен план обръщането на Заев срещу Сърбия е равностойно на самоунищожение, коментира политическият анализатор Драгомир Анджелкович.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): В отношенията с Македония всичко гори

Blic (Сърбия): В отношенията с Македония всичко гори

22 Август 2017 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Белград. "В отношенията ни с Македония всичко гори - искри между лидерите, шпионски афери и прием на Косово в ЮНЕСКО. Това са само част от темите по които днес между двете страни се трошат копия в отношения, влошени още в края на миналата година". Така белградското електронно издание Blic коментира последното развитие на събитията между Сърбия и Македония след изтеглянето на целия дипломатически персонал на сръбското посолство в македонската столица.
Според изданието "именно спешното изтегляне на дипломатите и на всички, работещи в посолството, е най-сигурното доказателство, че отношенията между двете държави никога не са били на по-ниско ниво".
Blic смята, че влошаването на двустранните отношения е настъпило след последните парламентарни избори в Македония, след избирането на лидера на СДСМ, Зоран Заев, за премиер, и след приемането на т.нар. Тиранска платформа, която е гарантирала присъствието на партиите на етническите албанци във властта, и която е гарантирала антисръбските настроения.
Правейки преглед на събитията през последните месеци, белградската медия припомня за задържаните от контраразузнавателните служби големи количества оръжия в Южна Сърбия, които нелегално е трябвало да бъдат прехвърлени в Македония. Именно след този случай Вучич е предупредил за опитите на външни сили да приложат "македонския сценарий" в Сърбия, а лидерът на СДСМ, Зоран Заев, го е нарекъл "националист".
Blic отбелязва и щурма на македонския парламент, както и проблема, предизвикан от присъствието на служителя на сръбската Агенция за разузнаване и контраразузнаване (БИА), Горан Живавиевич, в сградата, превзета от протестиращите привърженици на ВМРО-ДПМНЕ.
Изданието цитира мнението на политическия анализатор Драгомир Ангелкович, според когото "правителството на Никола Груевски правеше същото, макар и не до такава степен. Македония като малка страна се опитва да засегне Белград, а самият факт, че всичко това се случва, означава, че в Скопие не са заинтересовани от развитие на добросъседски отношения".
Анализаторът определя последните действия на сръбското правителство като "предупреждение към Македония, че Сърбия няма да стои безучастна".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Сърбия обвини Македония в незаконно подслушване, Зоран Заев мълчи

„Курир“ (Македония): Сърбия обвини Македония в незаконно подслушване, Зоран Заев мълчи

22 Август 2017 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сърбия отправи тежки обвинения към Македония, която според Белград подслушва незаконно дипломатите й в Скопие. В същото време правителството на премиера Зоран Заев запазва мълчание, коментира електронното издание „Курир“.
Дипломатическият скандал се разраства, но правителството на СДСМ изглежда няма потребност да обсъди този въпрос. На правителственото заседание във вторник инцидентът с Белград не бе засегнат – министрите разговаряха за създаването и оказването на помощ на земеделските общности, но не и за скандала, който разтърси целия регион.
Единственото казано по темата бе следното:
„Република Македония развива приятелски отношения с всички съседни страни. По отношение на конкретния случай, без прибързани заключения, приветстваме съобщенията на официалния Белград за защитата на приятелските отношения и възстановяването на ситуацията в обичайната рамка".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Alo (Сърбия): Заев шпионира сърбите, а Косово влиза в ЮНЕСКО

Alo (Сърбия): Заев шпионира сърбите, а Косово влиза в ЮНЕСКО

22 Август 2017 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Белград. "Заев шпионира сърбите, а Косово влиза в ЮНЕСКО" пише в уводна статия сръбското електронно издание Alo като смята, че "президентът Вучич разполага с достатъчно доказателства за невижданата офанзива провеждана в Македония против органите и институциите на Сърбия".
Изданието твърди, че "Сърбия и Македония са на ръба на разпадане на дипломатическите отношения, като основна вина има новия македонски премиер Зоран Заев, който започна да шпионира нашите дипломати в Скопие и обеща на албанците подкрепа за членството на Косово в ЮНЕСКО."
Alo се позовава на добре информирани, но неназовани източници, според които "на посолството на Сърбия в Скопие щял да бъде отреден статут подобен на този на посолството на Иран и на други страни, смятани от Запада за терористи".
Изданието смята, че Македония се е съгласила да подкрепи четвъртия опит на Косово да стане член на ЮНЕСКО, като ангажимента е бил поет от премиера Заев по време на среща в британското посолство, на която е присъствал и посланика на Албания.
Какво конкретно означава това, обяснява Любан Каран, пенсиониран подполковник от Контролната разузнавателна служба: "Ако нашето посолство е поставено в ранг на Иран и подобни държави, то това означава, че приемащата държава смята, че това е опасна точка, от която се извършват операции срещу него. Това обаче е в противоречие със здравата логика и международните конвенции. С промените в управлението в Македония отношенията ни с тази страна се превърнаха от приятелски настроени към враждебни и това беше коварен опит да се постави Сърбия под един знаменател с държави, финансиращи тероризма".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telegraf (Сърбия): Сръбските дипломати в Скопие – шпионирани от македонските служби?

Telegraf (Сърбия): Сръбските дипломати в Скопие – шпионирани от македонските служби?

22 Август 2017 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Белград. Разузнавателните служби на Македония са следели и подслушвали незаконно сръбските дипломати в страната, а тайни служби на трети страни също са били замесени с действията си. Това е преобладаващата позиция на сръбските медии по повод последния дипломатически скандал между Белград и Скопие, пише вестник Telegraf.
Сръбските дипломати са били безпричинно последвани и дори срещу тях е прилаган методът на сплашване. След получаването на тази информация Сърбия е реагирала незабавно, за да защити дипломатите си, като ги изтегли от Скопие, твърдят източници.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Нова ТВ" (Македония): Скопие-Белград: Хронология на замразяване на (добро) съседските отношения

"Нова ТВ" (Македония): Скопие-Белград: Хронология на замразяване на (добро) съседските отношения

22 Август 2017 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. На 3 юни 2013 г. в Белград се проведе първото съвместно правителствено заседание на представители на Република Македония и Република Сърбия. Македония върна жеста на гостоприемството през февруари 2015 г., когато Скопие бе домакин на друго подобно събитие. По всичко изглеждаше, че отношенията между двете съседни страни просто не може да бъдат по-добри.
"Сърбия има от кого да се учи!", бяха думите, които тогавашният сръбски министър-председател Александър Вучич изрече в Скопие, като добави, че Белград ще копира македонския модел, за да привлече повече инвестиции в страната, и дори определи второто заседание като много по-успешно от първото, организирано в Сърбия. Но ако тогава премиерът Вучич разговаря с колегата си Никола Груевски за евроинтеграционните процеси, реформите и западни инвестиции, то днес - вече в качеството си на президент, Вучич говори за вражески действия срещу Сърбия - при това няколко часа след среща с посланика на Руската федерация в Белград, на която бяха обявени нови планове за привличане на чуждестранни инвестиции.
Но след последните събития на дневен ред излиза въпросът кога от партньор и добър съсед Македония се превърна в страната, от която Сърбия изтегля дипломатите си. Хронологически погледнато, проблемите в двустранните отношения започват с промените във властта в Скопие. След предсрочните парламентарни избори в Македония, които се проведоха през декември миналата година, Александър Вучич от позицията на премиер се стараеше в своите публични изяви да остави впечатление на въздържан политик по отношение на вътрешната криза в Македония. Но медиите, близки до Вучич, водеха истинска информационна война, в която местната редакция на руската информационна агенция "Спутник" бе техен верен съюзник.

Зоран Заев - премиерът, който не e желан нито от Александър Вучич, нито от Владимир Путин

(Дез)информацията се ширеше в сръбския медиен спектър - тя започна от информационните портали, след това се пренесе към телевизионните канали и вестници, голяма част от които - свързани с Вучич, за да стигне до отзвука в руските държавни медии. В крайна сметка, с още по-помпозни заглавия новините се връщаха в македонските медии като "Сител ТВ", "Канал 5", "Алфа", MTV, порталите "Инфомакс", "Курир", "Република", "Вести". Така на бял свят се яви параноята, че Зоран Заев със западните партньори като САЩ и ЕС, но и Джордж Сорос, иска да продаде Македония на албанците, с едва доловимите предположения, че Македония има и друг изход от кризата освен евроатлантическата интеграция. Това е Русия.
Страната, която изпрати последното си съобщение към Македония през 2013 г. относно среща между две държавнически делегации от привидно второстепенен характер, изведнъж стана активна на Балканите и се ангажира ревностно с политическите обстоятелства в Македония. Руските изявления отразиха по недвусмислен начин потвърждение на параноята и фалшивите новини, които щедро разпространяваха някои сръбски и македонски медии.
Москва даде открита подкрепа на Груевски, но все пак в образа на Александър Вучи можеше да се открои путиновият агент. През пролетта на 2017 г. Вучич започна кампанията за президент на Сърбия. Четири дни преди изборите в Сърбия, Вучич отпътува за Русия за среща с Путин. Тя не бе никак маловажна, ако се има предвид фактът, че с кандидатурата си за държавен глава Александър Вучич целеше напълно да консолидира властта си в страната. Още по-важна е неговата декларация, направена след срещата с Путин, съгласно която руският президент му е предал, че не е доволен от правителство на СДСМ в Македония.
Напрегната атмосфера в региона кулминира в събитията от 27 април, когато в парламента на Македония имаше линчуване на лидера на СДСМ Зоран Заев и депутатите от опозицията. Заслужава да се отбележи, че Министерство на външните работи на Русия, ден след изборите в Македония открито застана на страната на Груевски като каза, че Заев с помощта на САЩ и Джордж Сорос не може да бъде премиер на страната, а законен победител в изборите е Груевски и партията ВМРО-ДПМНЕ.

Аферата "Живалиевич" - повратна точка

"НоваТВ", заедно с Мрежата за докладване на престъпност и корупция (OCCRP) и британския вестник The Guardian публикува изследване, подкрепено с документи, които сочат намеса от страна на Русия в Македония с цел дестабилизация на региона и предотвратяване на евроатлантическата интеграция, особено на тази в НАТО. Всичко това е извършвано чрез сръбските разузнавателни служби и с участието на македонския депутат от сръбски произход Иван Стоилкович. Обявени бяха и преписи между техни разговори, налице са и съмнения, че те са отговорни за създаването на медийната пропаганда, която наливаше масло в огъня на вече неспокойната и разделена Македония. За агента Горан Живалиевич се потвърди, че е присъствал в парламента с тълпата, която щурмува сградата. Появиха се съответни доказателства, които показват, че тези хора са били следени от македонските служби и по времето на Сашо Миялков като директор на УБК. Замесен бе и журналистът и депутат от Сърбия Мирослав Лазански. Успоредно течеше и мащабна пропагандна кампания, насочена към САЩ, ЕС, медиите, неправителствените организации и политици от опозицията в Македония.
Официална Сърбия не отговори нищо за аферата "Живалиевич" и обвиненията за намеса във вътрешните работи на Македония. Сръбската позиция е, че Живалиевич не е извършил действия, нарушаващи дипломатическите протоколи, и че в парламента в Скопие е имало и други представители на чуждестранни служби. (Края на май, изявлението на Вучич в Брюксел).
За тази афера със сръбските служби в Македония все още чакаме някаква институционална развръзка, ако поради съображения за сигурност и регионални причини такава изобщо има. Македонската реакция беше топла, а сръбската почти арогантна. От тези събития насам ледът започна да сковава бързо двустранните отношения между Белград и Скопие. Понякога се провокира с измислени новини за предполагаема армия от Косово, която заедно със Заев кой знае какво е планира, после последва и коментар на Дачич, който открито говореше, че съжалява, че са признали Македония под конституционното й име. И всичко това, за да се стигне до кулминационната точка с оттеглянето на дипломатическия персонал на Сърбия от Скопие обратно в Белград. Вучич и Дачич разтръбиха, че имат доказателства, съгласно които сръбското посолство е било цел на разузнавателна дейност в Македония от страна на трети служби.
След победата на СДСМ и назначаването на Зоран Заев за министър-председател, външната политика на Македония се промени драстично. Усилията за евроатлантическа интеграция бяха определени като приоритет от новата администрация. Споразумението с България и потвърждаването на тясното сътрудничество с Босна и Херцеговина, друга балканска държава, която може да е потенциален проблем по отношение на сигурността в региона, изглежда започва да се възприема като пречка за много външни програми.
Опитите за намеса на Русия в Югоизточна Европа, особено в крехките Западните Балкани, е не само изкуствено раздухана история - тя е потвърдена от много статии и изследвания от различни медии в света, които не крият опасенията си, че опасната игра на Москва ще доведе до нови проблеми в чувствителния регион.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Спорът между Сърбия и Македония предизвиква притеснения у Атина

Ekathimerini: Спорът между Сърбия и Македония предизвиква притеснения у Атина

22 Август 2017 | 06:47 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките дипломати следят развитието на ситуацията на Балканския полуостров с притеснение, след като Сърбия изтегли за инструкции целия персонал на посолството си в Скопие, след като обвини Македония в „обидна дейност“ в ясен гняв спрямо подобряването на отношенията на съседа с Косово – бивша сръбска провинция, пише Ekathimerini.
Спорът се случва на фона на подновените усилия на Македония да стане член на ЕС и НАТО след период на политически затруднения.
Министър-председателят на страната Зоран Заев формира коалиционно правителство през юни цели шест месеца след изборите. Гърция настоява спорът с Македония за името да бъде разрешен преди балканската държава да може да се присъедини към международните организации.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Сърбия отзова всичките си дипломати от посолството си в Македония

Deutsche Welle: Сърбия отзова всичките си дипломати от посолството си в Македония

21 Август 2017 | 23:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сърбия на 21 август внезапно отзова за консултации всичките дипломати от посолството си в Македония, предаде Deutsche Welle.
Според сръбския президента Александър Вучич, причина за това са „агресивните действия“ на македонското разузнаване по отношение на Белград. При това той не се спусна в подробности, отбелязвайки единствено, че действията са били насочени срещу „някои органи и учреждения“ в Сърбия. Той добави, че в тази връзка в състава на персонала на посолството ще бъдат внесени определени изменения.
На свой ред македонските медии свързват действията на Белград с възможната готовност на Скопие да подкрепи кандидатурата на Косово за влизане в ЮНЕСКО. Външният министър на Сърбия Ивица Дачич по-рано предупреди, че подобно решение от страна на Македония може сериозно да усложни и без това нелесните отношения между двете държави.
В момента независимостта на Косово, бивша сръбска провинция, е призната от 11 страни по света. Срещу се обявяват пет страни-членки на ЕС, а също така Русия и Китай, притежаващи право на вето в Съвета за сигурност на ООН. Белград се придържа към позиция, че независимостта на Косово не трябва да се признава, но следва да се изхожда от съществуващите реалности.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Малко е замъглена цялата картина, която представиха сръбските политици като причина за оттеглянето на цялата дипломатическа служба от Скопие

Александър Дамовски, МКД: Малко е замъглена цялата картина, която представиха сръбските политици като причина за оттеглянето на цялата дипломатическа служба от Скопие

21 Август 2017 | 21:57 | Агенция "Фокус"
София. Разузнавателни действия на Македония срещу Сърбия се сочи като официална причина за изтеглянето на сръбските дипломати от Скопие. Това коментира във вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ гл.-редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. „Трудно е да се каже кои са истинските причини. Официалната причина, която обявиха сръбските политици Вучич и Дачич, е, че става въпрос за шпиониране на сръбската дипломатическа служба. Предполага се, че са били подслушвани, следени и т.н. и то не само представителите на сръбската дипломация, но и представителите на сръбската общност в Македония. И това е един вид протест на Сърбия по отношение на това повишено наблюдение. Официално това не беше заявено нито от Дачич, нито Вучич, но това се предполага. Според неофициални информации сръбските разузнавателни служби са работили по тази тема и са узнали, че Македония се подготвя да предложи приемането на Косово в ЮНЕСКО. Това е е малко странно точно в този момент, когато в Косово все още няма правителство и самото Косово не е предложило искане за членство в ЮНЕСКО. Така че е малко замъглена цялата картина, която представиха сръбските политици като причина за оттеглянето на цялата дипломатическа служба от Скопие. Все още няма официален отговор от македонското външно министерство, освен протоколното изявление, че Македония е за изграждане на добросъседски отношения“, обясни Дамовски. Той отбеляза, че предложението на македонското правителство за подкрепа на косовското членство в ЮНЕСКО не може да бъде изведено като основна предпоставка за изтеглянето на сръбските дипломати от македонската столица, но влияе на отношенията между двете страни.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич: Изтеглянето на дипломатическия персонал от Скопие е дипломатическо дилетантство

Вук Йеремич: Изтеглянето на дипломатическия персонал от Скопие е дипломатическо дилетантство

21 Август 2017 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Белград. Бившият сръбски Външен министър Вук Йеремич оцени оттеглянето на целия персонал от сръбското посолство в Скопие, като "дипломатически дилетантизъм и шарлатанство" пише македонското електронно издание на Радио свободна Европа.
„Каквото и да се е случило в Скопие, изтеглянето на целия персонал на посолството в Македония е дипломатическо дилетантство, характерно за бананова република“, написа той в своя Туитър.
За сръбското държавно ръководство причината за оттеглянето на дипломатическия персонал е "засилено разузнавателно действие срещу Сърбия, като цяло, и към сръбското посолство, в което е замесен чуждестранен фактор".
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

DW(Македония): Вучич твърди, че има разузнавателни действия срещу Сърбия от страна на Македония

DW(Македония): Вучич твърди, че има разузнавателни действия срещу Сърбия от страна на Македония

21 Август 2017 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че сръбските компетентни органи са констатирали и имат доказателства, че са извършени разузнавателни действия срещу Сърбия и затова той е наредил да бъде изтеглен персонала на сръбското посолство в Македония, предаде македонското издание на Deutsche Welle.
В свое интервю пред медиите, Вучич заяви, че за решението е имало няколко причини, но "компетентните органи" са установили и представили на него и на правителството доказателства за подобни действия. Въпреки това, Сърбия ще продължи да развива приятелски отношения с Македония, каза сръбският президент.
„За Сърбия е важно не само, че нашият народ е готов да защитава приятелството на сърбите и македонците, но и да знае как да работи в различна и нова среда,с която не бяхме запознати преди няколко месеца. Ще чакаме албанците да кажат за Косово в ЮНЕСКО и ще видим какво ще каже Скопие. Наше задължение е да се подготвим и да реагираме, за да защитим нашите действия от влиянието на външни фактори и тяхната дейност ", подчерта Вучич.
На въпрос дали тази „външна сила“ е Русия, Вучич каза, че не е мислел за това, докато е говорил.
Той обяви, че ще има промени в персонала на посолството и потвърди съществуването на многобройни спекулации, но, според него, в следващите 10 дни всичко ще бъде много по-ясно.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Служителите в сръбското посолство в Македония ще се върнат в Скопие следващата седмица

Ивица Дачич: Служителите в сръбското посолство в Македония ще се върнат в Скопие следващата седмица

21 Август 2017 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич съобщи, че служителите в дипломатическото представителство в Македония ще се върнат в Скопие следващата седмица, предава македонското електронно издание МКД.
Дачич увери, че държавата ще предприеме всички мерки за защита на сръбските интереси в Македония и същевременно ще преосмисли възможностите и капацитета си за извършване на работата при сегашните условия в Македония.
„Следващата седмица след срещата ще имаме тук, а ние ще имаме среща и с президента Александър Вучич, част от нашия персонал ще бъде върнат в Скопие. Посланикът ще се върне по-късно, когато приключим всички консултации, които имаме намерение да проведем тук, в Белград", заяви Дачич пред местни медии.
Първият дипломат на Белград разясни, че в неделя Министерството на външните работи на Македония е било информирано за отзоваването на целия персонал на посолството за спешни консултации, защото е установена разузнавателна дейност спрямо сръбското посолство и Република Сърбия като цяло, в която не липсва чуждестранен фактор.
„Искаме добри отношения с Македония, искаме да градим добри отношения, но нашият ангажимент е да защитим нашите интереси и в съответствие с това ще приложим основните дипломатически принципи в международните отношения", подчерта Дачич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Алсат-М" (Македония): Все още няма отговор от сръбска страна за изтеглянето на дипломатите в Белград

"Алсат-М" (Македония): Все още няма отговор от сръбска страна за изтеглянето на дипломатите в Белград

21 Август 2017 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Все още няма официален отговор от сръбска страна за изтеглянето на дипломатите в Белград, предава излъчващата на албански език скопска телевизия "Алсат-М".
Телевизията цитира източници от министерството на външните работи в Скопие, според които ведомството установява контакт със сръбската страна за изясняване на нейната позиция.
Според "Алсат-М" в Белград са били повикани не само дипломатите, но и всички работещи в посолството на Сърбия, като македонското външно министерство е било уведомено единствено за извикването им за консултации, без да се посочват причините за тези консултации.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Плюс Инфо"(Македония): Ивица Дачич днес ще обяви причините за изтеглянето на сръбските дипломати от Скопие

"Плюс Инфо"(Македония): Ивица Дачич днес ще обяви причините за изтеглянето на сръбските дипломати от Скопие

21 Август 2017 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич днес трябва да обяви причините за изтеглянето на сръбските дипломати от Скопие, пише електронното издание "Плюс Инфо".
Изданието припомня, че от вчера целият персонал на посолството на Сърбия е извикан за консултации в Белград, а посланик Дивляк е отказала да коментира съдържанието на нотата, която македонското външно министерство е получило.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle (Македония): Все още няма официално обяснение за прибирането на сръбските дипломати от Македония

Deutsche Welle (Македония): Все още няма официално обяснение за прибирането на сръбските дипломати от Македония

21 Август 2017 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Все още няма официално обяснение за прибирането за консултации на сръбските дипломати от Македония, предава Deutsche Welle в македонската си редакция.
Меидията припомня, че всички служители на сръбското посолство в македонската столица са били извикани в Белград за консултации, причината за които предстои да бъде обяснена от вицепремиера и министър на външните работи Ивица Дачич.
Deutsche Welle цитира сръбската агенция "Beta", пред която посланик Душанка Дивяк-Томич е заявила, че не може да коментира и повече информация може да се получи само от сръбското министерство на външните работи.
Изданието съобщава за разпоредените от македонската страна засилени мерки за сигурност на всички сръбски дипломатически обекти, като се позовава на официалното съобщение на министерството на външните работи на Македония, в което се казва "че ведомството не е запознато с решението на сръбската дипломация и в съответствие с Виенската конвенция е предприело допълнителни мерки за охрана на посолството на Сърбия в Скопие".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Сърбия): Отзоваването на сръбските дипломати от Скопие - заради предложение на македонското правителство за подкрепа на косовското членство в ЮНЕСКО?

Sputnik (Сърбия): Отзоваването на сръбските дипломати от Скопие - заради предложение на македонското правителство за подкрепа на косовското членство в ЮНЕСКО?

21 Август 2017 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Белград. Македонското правителство е изготвило предложение за подкрепа на членството на Косово в ЮНЕСКО. Това е една от причините, поради които Министерството на външните работи в Белград реши да отзове за консултации дипломатите си в Скопие, предава сръбската редакция на Sputnik, като се позовава на добре информирани източници.
По-рано стана ясно, че служителите на сръбската дипломатическа мисия в Македония са изтеглени в Белград за спешни консултации. Междувременно бе съобщено, че македонската полиция е била помолена за осигуряване на по-голяма сигурност на сградата. Официално потвърждение на информацията засега обаче все още няма.
Посланикът на Сърбия в Скопие Душанка Дивяк Томич заяви за агенция „Бета“, че не може да коментира случая.
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич е обсъдила ситуацията с президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Поискано е засилване на охраната на сръбското посолство в Скопие, служителите за изтеглени в Белград за спешни консултации

МКД (Македония): Поискано е засилване на охраната на сръбското посолство в Скопие, служителите за изтеглени в Белград за спешни консултации

21 Август 2017 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Членовете на сръбската дипломатическа мисия в Македония са изтеглени в Белград за спешни консултации, съобщава електронното издание МКД , като се позовава на източници. Към момента не се уточнява причината за предприетите мерки.
Междувременно обаче стана ясно, че македонската полиция е била помолена за осигуряване на по-голяма сигурност на сградата. Официално потвърждение на информацията засега няма.
Посланикът на Сърбия в Скопие Душанка Дивяк Томич заяви за агенция „Бета“, че не може да коментира случая.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски полковник е осъден на 10 години затвор заради еднодоларова банкнота. 19 януари 2018 г.
Турски полковник е осъден на 10 години затвор заради еднодоларова банкнота. 19 я...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.