НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:51

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Валентин Радев: За полицията работата по случая с убитото 11-годишно момиче в Бургас е свършена и виновникът е намерен

Министър Валентин Радев: За полицията работата по случая с убитото 11-годишно момиче в Бургас е свършена и виновникът е намерен

1 Септември 2017 | 09:01 | Агенция "Фокус"
София. За полицията работата по случая с убитото 11-годишно момиче в Бургас е свършена и виновникът е намерен. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ министърът на вътрешните работи Валентин Радев за убитото 11-годишно момиче в Бургас. „По информацията, която събрахме, те не са знаели много други неща за сина си. Нашите данни водят, че е той. Има доказателства. Там за нас работата е свършена и виновникът е намерен. Реакцията на родителите е нормална, те страдат. Ние, полицията се занимаваме с факти и доказателства. Все още не знаем мотивът, тепърва ще стане ясно. Това е въпрос на разследването. Очевидно е той“, подчерта Радев.
За застреляната от бившия ѝ съпруг жена в столично заведение, министърът коментира, че тя е подала 4 жалби. „Пропуски сигурно има. Има проблем с оръжието“, добави той. По думите му убиецът е имал 3 пистолета. „Един от пистолетите се води, че не е регистриран“, уточни Радев.
За тел. 122 той бе категоричен, че няма да спре да работи. „Не може да ми поставят условия, при положение, че експерти ми казват, че условията досега са некоректни. Да, и ние не сме били коректни, не сме плащали за поддръжката на системата. Не по този начин трябваше да бъдат водени преговорите с моите експерти. В контакт сме с фирмата и ѝ благодаря, че продължават поддръжката“, каза още Валентин Радев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До месец ще са готови предложенията за регулация употребата на наргилета

До месец ще са готови предложенията за регулация употребата на наргилета

30 Август 2017 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. До един месец междуведомствената група ще излезе с конкретни предложения за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене, стана ясно на проведената днес в МЗ работна среща. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Участниците в работната група, състояща се от представители на МЗ, МОН, МВР, МЗХ, МИ, Агенция „Митници“, НЦОЗА, експерти и неправителствени организации, се консолидираха около необходимостта от законодателни промени в законите за здравето, за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и за акцизите и данъчните складове.
Присъстващите обсъдиха и практиката за ограничаване употребата на наргилетата, въведена и доказала ефекта си в държави като Полша, Хърватия, Кипър и Румъния.
Трябва да бъде развенчан митът, че наргилето е безопасно, напротив – то е в пъти по-увреждащо здравето в сравнение с изключително вредните цигарени изделия, категорична беше заместник-министър Йорданова. Ето защо тя предложи в часовете на класния ръководите и по време на родителските срещи родители и ученици да бъдат запознати с вредите от пушенето на наргилета и растителни смеси.
Припомняме, че предприемането на мерки за регулация употребата на наргилета и растителни смеси за пушене е инициирано от Министерство на здравеопазването, като от страна на институцията отговорен заместник-министър е г-жа Светлана Йорданова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

15-годишният Иван, обвинен за убийството на 11-годишната Никол, остава в ареста (ОБЗОР)

15-годишният Иван, обвинен за убийството на 11-годишната Никол, остава в ареста (ОБЗОР)

28 Август 2017 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Бургас. 15-годишният Иван, обвинен за убийството на 11-годишната Никол, остава в ареста. Това реши състав на Апелативния съд в Бургас. Момчето обжалва мярката за неотклонение „задържане под стража“, която му бе наложена от Бургаския окръжен съд. Съдебното заседание се гледа при затворени врата. В Апелативния съд в Бургас за гледането на мярката за неотклонение на Иван бяха и родителите на обвиняемия. Пред журналисти те казаха, че синът им е невинен. По думите им няма доказателства, че той е убил Никол.
Апелативният прокурор Георги Ханджиев обяви, че мобилният апарат на убитото 11-годишно момиче е намерен в контейнер за смет. Той поясни, че обвиняемият – 15-годишният Иван, е посочил къде го е изхвърлил. Ножът, с който е намушкана Никол, е намерен на площадката на 4-я етаж в жилищния блок в к-с „Меден рудник“, където е извършено убийството. По думите на прокурора събраните до момента доказателства са достатъчни за твърдението, че Иван е извършител на деянието. ДНК пробите съвпадат с неговия профил. Прокурорът допълни, че има свидетели на престъплението, а в момента се чакат и резултатите от назначената съдебно-психиатрична експертиза. Ако Иван бъде осъден, ще излежава присъдата си при специален режим, тъй като е непълнолетен. Законът предвижда за извършеното от него престъпление от 3 до 10 години затвор.
"Фокус" припомня: Тялото на момичето беше намерен в асансьор на жилищна сграда в бургаския квартал „Меден рудник“ на 20 август. 11-годишната Никол е била умъртвена посредством пробождане с нож в областта на шията, като хладното оръжие е засегнало артерия. Задържаният и жертвата са се запознали след установен между тях контакт в социална мрежа, след което си разменили телефоните. По първоначални данни мотивът за извършеното е скарване между двамата за това къде да пушат наргиле.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: 15-годишният Иван, обвинен за убийството на 11-годишната Никол, остава в ареста

Бургас: 15-годишният Иван, обвинен за убийството на 11-годишната Никол, остава в ареста

28 Август 2017 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Бургас. 15-годишният Иван, обвинен за убийството на 11-годишната Никол, остава в ареста. Това реши състав на Апелативния съд в Бургас, предаде кореспондентът на Радио „Фокус“. Днес Иван обжалва наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“, която му бе наложена от Бургаския окръжен съд.

„Фокус“ припомня:
Трупът на момичето беше намерен в асансьор на жилищна сграда в бургаския квартал „Меден рудник“ на 20 август. 11-годишната Никол е била умъртвена посредством пробождане с нож в областта на шията, като хладното оръжие е засегнало артерия. Задържаният и жертвата са се запознали след установен между тях контакт в социална мрежа, след което си разменили телефоните. Престъплението е по чл. 116 от НК. За това деяние законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Тъй като момчето е непълнолетно, наказанието ще се редуцира от 3 до 10 години затвор. По първоначални данни мотивът за извършеното е скарване между двамата за това къде да пушат наргиле.
На 22 август пред журналисти адвокатът на Иван – Камен Кънев заяви, че момчето има проблеми, които произхождат от начина на неговото възпитание. По време на разпитите той е отговарял на конкретни въпроси с думите „не знам“. Иван не е успял да обясни и защо е носел нож в себе си, както и какво са правили във въпросния блок. „Най-малкото самото обстоятелство, че е извършено такова престъпление, говори за това, че в тази личност има нещо, което не е съвсем наред. Има нещо, което е сбъркано и то е в резултат на начина на възпитание, начина на мислене“, каза още Камен Кънев. Тогава съдът назначи съдебно-психиатрична експертиза на 15-годишното момче.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Ханджиев, апелативен прокурор на Бургас: Мобилният апарат на убитото 11-годишно момиче е намерен в контейнер за смет

Георги Ханджиев, апелативен прокурор на Бургас: Мобилният апарат на убитото 11-годишно момиче е намерен в контейнер за смет

28 Август 2017 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Бургас. Мобилният апарат на убитото 11-годишно момиче е намерен в контейнер за смет, съобщи пред журналисти апелативният прокурор на Бургас Георги Ханджиев, предаде кореспондентът на Радио „Фокус“. Ханджиев поясни, че обвиняемият - 15-годишният Иван, е посочил къде го е изхвърлил. Ножът, с който е намушкана Никол, е намерен на площадката на 4-я етаж в жилищния блок в к-с „Меден рудник“, където е извършено убийството. По думите на прокурора събраните до момента доказателства са достатъчни за твърдението, че Иван е извършител на деянието.
ДНК пробите съвпадат с неговия профил. „Иззети са кръвни проби, като се очакват резултатите“, допълни прокурорът. Той каза още, че има свидетели на престъплението, а в момента се чакат и резултатите от назначената съдебно-психиатрична експертиза. “Събрани са всички възможни доказателства за степента на интелектуалното и здравословното му развитие, взети са и данни от личния му лекар. Очакваме съдът да потвърди решението на първата инстанция“, каза още апелативният прокурор.
Днес 15-годишното момче обжалва наложената му от Бургаски окръжен съд постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Съдебното заседание се гледа при затворени врата. Решението на Апелативния съд ще стане ясно в 16.00 часа. Ако Иван бъде осъден, ще излежава присъдата си при специален режим, тъй като е непълнолетен. Законът предвижда за извършеното от него престъпление от 3 до 10 години затвор.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Доведоха в съда 15-годишния Иван, обвинен в убийството на 11-годишната Никол

Бургас: Доведоха в съда 15-годишния Иван, обвинен в убийството на 11-годишната Никол

28 Август 2017 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Бургас. Доведоха в съда 15-годишния Иван, обвинен в убийството на 11-годишната Никол, предаде кореспондентът на Радио "Фокус". В Апелативния съд в Бургас за гледането на мярката за неотклонение на Иван са и родителите на обвиняемия. Пред журналисти те казаха, че синът им е невинен. По думите им няма доказателства, че той е убил Никол. "Всичко е лъжа и измама. Има нещо гнило. Не са открити вещи. Някой лъже", казаха родителите на Иван.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Съдът ще гледа мярката на 15-годишния Иван, обвинен за убийството на 11-годишната Никол

Бургас: Съдът ще гледа мярката на 15-годишния Иван, обвинен за убийството на 11-годишната Никол

28 Август 2017 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Бургас. Съдът ще гледа мярката на 15-годишния Иван, обвинен за убийството на 11-годишната Никол. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Бургас. В 14.00 часа Апелативен съд Бургас ще разгледа жалбата на обвиняемото лице Иван И. и неговия защитник против Определение на Окръжен съд Бургас, с което е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ по обвинението за убийството на малолетната Никол Й. от гр. Бургас.
Агенция „Фокус“ припомня:
Трупът на момичето беше намерен в асансьор на жилищна сграда в бургаския квартал „Меден рудник“ на 20 август. 11-годишната Никол е била умъртвена посредством удар с нож в областта на шията, като хладното оръжие е засегнало артерия. Задържаният и жертвата са се запознали след установен между тях контакт в социална мрежа, след което си разменили телефоните. Престъплението е по чл. 116 от НК. За това деяние законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Тъй като момчето е непълнолетно, наказанието ще се редуцира от 3 до 10 години затвор. По първоначални данни мотивът за извършеното е скарване между двамата за това къде да пушат наргиле.
На 22 август пред журналисти адвокатът на Иван - Камен Кънев заяви, че момчето има проблеми, които произхождат от начина на неговото възпитание. По време на разпитите той е отговарял на конкретни въпроси с думите „не знам“. Иван не е успял да обясни и защо е носел нож в себе си, както и какво са правили във въпросния блок. „Най-малкото самото обстоятелство, че е извършено такова престъпление говори за това, че в тази личност има нещо, което не е съвсем наред. Има нещо, което е сбъркано и то е в резултат на начина на възпитание, начина на мислене“, каза още Камен Кънев. Тогава съдът назначи съдебно-психиатрична експертиза на 15-годишното момче.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Бойко Ганчевски: Социалните мрежи намаляват умението за общуване, а трудностите при взаимоотношенията водят до агресия

Проф. Бойко Ганчевски: Социалните мрежи намаляват умението за общуване, а трудностите при взаимоотношенията водят до агресия

26 Август 2017 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. Сега всички деца имат профили в социалните мрежи. Това е модерно. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Криминалният психолог и бивш директор на Института по психология на МВР до 2001 г. проф. Бойко Ганчевски. „Просто трябва да се оказва съответният контрол и там. В социалните мрежи човек се представя и описва не такъв, какъвто е всъщност, а какъв иска да бъде. Това нещо може да влияе върху психиката на тези младежи“. По думите му родителите трябва да бъдат изключително внимателни към това, което правят децата в социалните мрежи.
„Естествено, ние това не можем да го забраним, тъй като е крачка към прогреса по-нататък, но това намалява общуването. Започват да общуват повече с компютъра, отколкото с връстниците си. В мрежите намалява тяхното умение за общуване, а оттам и създава неувереност в по-нататъшните контакти. Ако имат определени трудности при взаимоотношението с връстници, започват все по-често да използват агресията и насилието“, каза още криминалният психолог.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Бойко Ганчевски: Училищните психолози трябва да работят много активно за овладяване на гнева и агресията сред децата

Проф. Бойко Ганчевски: Училищните психолози трябва да работят много активно за овладяване на гнева и агресията сред децата

26 Август 2017 | 15:57 | Агенция "Фокус"
София. Училищните психолози трябва да работят много активно за овладяване на гнева и агресията сред децата. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ криминалният психолог и бивш директор на Института по психология на МВР от края на 1995 г. до 2001 г. проф. Бойко Ганчевски. „Това е наследствена обремененост или биологическа особеност. У всеки от нас има определена агресия и явно в училищата е необходимо да започне това да се контролира. Ние обикновено правим такива тренинги със самоконтрол върху агресията. Има и един метод, който в психологията се казва дебрифинг т.е. когато децата се чувстват неразположени, имат агресивни нагласи, те започват да разказват за преживяванията си пред психолог и по този начин тези неосъзнати импулси могат да бъдат овладени“, коментира проф. Ганчевски. Според него и в семейна среда, и в училище, би трябвало училищните психолози да работят много активно за овладяване на гнева, на агресията сред тези деца. „Най-важното е обяснението – защо се появява агресия, коя е причината за нея и обяснението, че това не е изход от вътрешните проблеми, които има едно дете“, допълни той. Според него наблюдението, че едно дете не се държи адекватно към съучениците си, че се опитва да налага мнението си чрез агресия са част от признаците, по които можем да разпознаем, че един подрастващ е способен на агресия. „Това не е дърпане на момичето за плитките в първите класове, защото това може да е и симпатия. Ако отидем на детската площадка, много лесно ще забележим кои деца са по-агресивни от другите и как те се държат. В училище е същото. Това е определено неконтролируемо поведение, което е свързано с чувство за безнаказаност“, добави той. По думите му обикновено на по-млади години то може да бъде овладяно и тийнейджърът да може да владее агресията си, да не отговаря с агресивни прояви към проблеми, които не може да реши. „Това е свързано с преодоляване на трудности, в психологията това се казва „фрустрации“. Колкото повече нараства опитът за преодоляване на трудностите без агресия, а със съответно съзнателно поведение, толкова повече тя намалява“, каза още проф. Бойко Ганчевски.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Бойко Ганчевски: Затворите са по-скоро училища за престъпници, отколкото място за превъзпитание

Проф. Бойко Ганчевски: Затворите са по-скоро училища за престъпници, отколкото място за превъзпитание

26 Август 2017 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. Според мен затворите въздействат отрицателно на психиката на непълнолетните, поради факта, че това са заведения, в които не се оказва Бог знае какво силно възпитателно въздействие за преодоляване на проблемите им. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ криминалният психолог и бивш директор на Института по психология на МВР до 2001 г. проф. Бойко Ганчевски. „По-скоро се оказва една академия за научаване на престъпни методи и средства, които те не са познавали. Това е по-скоро едно училище за престъпници, отколкото място за превъзпитание, колкото и неприятно за обществото да звучи това“, заяви проф. Ганчевски.
По думите му наказанието е свързано именно с обяснението за последствията от деянието. „Разбира се, ако извърши убийство или тежко престъпление би трябвало да бъде наказан, но това не оказва кой знае какво влияние. Лицата, които вкарваме там, по-нататък започват да се превръщат в още по-префинени и ефективно знаещи всички прийоми, свързани с насилието и агресията. Нужни са такива групи, които да свалят агресията и активно да се работи с подобни деца, които имат биологическа обусловеност и не могат да контролират агресията“, допълни той.
Проф. Ганчевски уточни, че възрастните също участват в процесите на обучение. „Зависи в каква група попаднат. Кой е тарторът на групата. Те започват подобно обучение, но има и съответно превъзпитание чрез участие на семейство и близки. Парадоксално е, но в САЩ например, дават изключително много милиони долари за премахване на определени белези, татуировки, за козметични операции на престъпници, които са излежали 10, 20, 30 години. Американските специалисти говорят за това, че с промяната на техния външен вид, обществото ги приема по-лесно и това стопира тяхната нагласа да извършват по-нататък престъпления“, каза още криминалният психолог.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Бойко Ганчевски: Момчето, убило 11-годишното момиче, може би е било тормозено в училище и е искало да върне самоутвърждаването си

Проф. Бойко Ганчевски: Момчето, убило 11-годишното момиче, може би е било тормозено в училище и е искало да върне самоутвърждаването си

26 Август 2017 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Момчето, убило 11-годишното момиче в Бургас, може би е било тормозено в училище и е искало да върне самоутвърждаването си, проявявайки жестока агресивност. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Криминалният психолог и бивш директор на Института по психология на МВР до 2001 г. проф. Бойко Ганчевски. „Насилието и агресивността са и емоционален понякога, несъзнателен отговор на някакво дразнене. Поради факта, че има слаб контрол в поведението, дадено лице, особено непълнолетно, може да извърши такова деяние даже и без предварителен умисъл. Обикновено подобни престъпления са организирани, не са свързани с подобно импулсивно поведение. Предполагам, че това е свързано с общуването в социалните мрежи“, коментира проф. Ганчевски. Според него на това лице може би му е оказан някакъв тормоз в училище, където той е искал да върне собственото си самоутвърждаване, проявявайки жестока агресивност. „Това са модели на поведение, свързани с т.нар. „копирано поведение“. Те се наблюдават в училище, сред децата в детската градина, по телевизията, копира се от по-големи батковци с оглед да изглеждат по-значими. Много са причините от психологична гледна точка, които определят подобно поведение“, обясни криминалният психолог.
По думите му понякога те се стараят явно към подражание, към решаване на проблеми чрез определено насилие, което потвърждава принципа на старозаветната реципрочност: „Око за око – зъб за зъб“. „Причината на първо място е свързана с т.нар. „триада на насилието“. Как да разпознаем малкото дете, че то е агресивно и може да се превърне от агресивна личност в престъпник, а даже и в убиец? Тук психолозите наблюдават, когато едно дете даже още не е тръгнало на детска градина, когато има нощно напикаване без осезателна причина, когато започва да извършва палежи вкъщи, пали вестници и др., когато започва необмислено мъчене на животни – котки, кучета и т.н., а от там и на други деца“, допълни той и посочи, че е имал случай, когато в детската градина едно дете е било вързало с пластмасови белезници друго и когато са го попитали защо, то е казало, че не знае.
„Ако се върна по-назад през 2000-2001 г., когато две ученички в Пловдив убиха съученичката си. Когато ги попитах защо, те казаха: „Ей така. Тя носи по-хубави дрехи от нас, има си приятел и получава по-добри оценки“. Ето, виждате, има някакви мотиви. Но те, когато я бяха убили и инсценирали запалването й на тавана с бутилка бензин, те фактически търсеха собственото си утвърждаване и нямаха абсолютно никакво чувство за вина. Не изпитваха такова. Все едно, че бяха убили муха. Подобен случай имаше в Перник, когато Кристиян уби Кристин, наряза го на парчета и му извади органите“, припомни проф. Ганчевски. По думите му подобна ситуация, която е свързана с едно жестоко самоутвърждаване и когато това е с цел наслада от насилието, това вече фактически формира и тези, които извършват точно такива престъпления, свързани с лишаване от живот или убийство.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на здравеопазването предприема мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене

Министерство на здравеопазването предприема мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене

25 Август 2017 | 13:44 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на здравеопазването инициира сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.
Първата работна среща ще се проведе на 30 август с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема.
Днес заместник-министърът на здравеопазването с ресор опазване на общественото здраве Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от МЗ обсъдиха наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите наргиле. Информацията ще бъде ползвана при разработването на мерките.
След приключване дейността на работната група и с оглед на направените предложения МЗ има готовност да пристъпи към законодателна инициатива по отношение регулацията и контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.
Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство.
От Министерство на здравеопазването припомнят, че опазването на общественото здраве и в частност – детското здравеопазване, е залегнало в приоритетите на правителството и в Националната здравна стратегия 2014-2020.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: 15-годишният Иван, обвинен за убийството на 11-годишната Никол, остава в ареста (ОБЗОР)

Бургас: 15-годишният Иван, обвинен за убийството на 11-годишната Никол, остава в ареста (ОБЗОР)

22 Август 2017 | 19:47 | Агенция "Фокус"
Бургас. 15-годишният Иван, обвинен за убийството на 11-годишната Никол в ж.к. „Меден рудник“, остава в ареста. Това реши Окръжният съд в Бургас. Делото се гледа при закрити врата, никой от близките му не присъства.
Пред журналисти адвокатът на Иван - Камен Кънев заяви, че момчето има проблеми, които произхождат от начина на неговото възпитание. По време на разпитите той е отговарял на конкретни въпроси с думите „не знам“. Иван не е успял да обясни и защо е носел нож в себе си, както и какво са правили във въпросния блок. „Най-малкото самото обстоятелство, че е извършено такова престъпление говори за това, че в тази личност има нещо, което не е съвсем наред. Има нещо, което е сбъркано и то е в резултат на начина на възпитание, начина на мислене“, каза още Камен Кънев.
Съдът назначи съдебно-психиатрична експертиза на 15-годишното момче. Тепърва ще бъдат установени какви са проблемите му.
Трупът на момичето беше намерен в асансьор на жилищна сграда в бургаския квартал на 20 август. 11-годишната Никол е била умъртвена посредством удар с нож в областта на шията, като хладното оръжие е засегнало артерия. Задържаният и жертвата са се запознали след установен между тях контакт в социална мрежа, след което си разменили телефоните. Престъплението е по чл. 116 от НК. За това деяние законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Тъй като момчето е непълнолетно, наказанието ще се редуцира от 3 до 10 години затвор. По първоначални данни мотивът за извършеното е скарване между двамата за това къде да пушат наргиле.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: 15-годишният Иван, обвинен за убийството на малолетно момиче, остава в ареста

Бургас: 15-годишният Иван, обвинен за убийството на малолетно момиче, остава в ареста

22 Август 2017 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Бургас. 15-годишният Иван, обвинен за убийството на малолетно момиче в жк „Меден рудник“, остава в ареста. Това реши Окръжният съд в Бургас, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Иван е обвинен за убийството на 11-годишно момиче в асансьор на жилищна сграда в кв. „Меден рудник“ в Бургас на 20 август. Престъплението е по чл. 116 от НК. За това деяние законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Тъй като момчето е непълнолетно, наказанието ще се редуцира от 3 до 10 години затвор.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Назначена е съдебно-психиатрична експертиза на 15-годишния Иван, обвинен за убийство на момичето в кв. „Меден рудник“

Бургас: Назначена е съдебно-психиатрична експертиза на 15-годишния Иван, обвинен за убийство на момичето в кв. „Меден рудник“

22 Август 2017 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Бургас. Назначена е съдебно-психиатрична експертиза на 15-годишния Иван, обвинен за убийство на 11-годишното момиче в кв. „Меден рудник“. Това каза пред журналисти адвокат Камен Кънев, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Според защитата на Иван, момчето е проблеми, които произхождат от начина на неговото възпитание. По време на разпитите той е отговарял на конкретни въпроси с думите „не знам“.
„Най-малкото самото обстоятелство, че е извършено такова престъпление говори за това, че в тази личност има нещо, което не е съвсем наред. Има нещо, което е сбъркано и то е в резултат на начина на възпитание, начина на мислене“, каза още Камен Кънев.

„Фокус“ припомня:
11-годишно момиче бе открито мъртво в асансьор на жилищна сграда в кв. „Меден рудник“ в Бургас на 20 август. За престъплението е задържано 15-годишният Иван. Мотивът е скарване между двамата за това къде да пушат наргиле. Заподозреният и жертвата са се познавали чрез социалните мрежи от няколко седмици, разменили са си телефонните номера, последвала е среща, като се е стигнало до това умишлено престъпление.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Прокуратурата иска постоянен арест за 15-годишното момче, обвинено за убийството на 11-годишно момиче

Бургас: Прокуратурата иска постоянен арест за 15-годишното момче, обвинено за убийството на 11-годишно момиче

22 Август 2017 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Бургас. Окръжна прокуратура – Бургас внесе в съда искане за определяне на постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо И. И. (на 15 г. от гр. Бургас), съобщиха от пресцентъра на Окръжните прокуратури - Бургас. Той е обвинен за това, че на 20 август около 17.30 часа в гр. Бургас, ж.к. „Меден рудник“, блок 108, в асансьорна кабина, умишлено умъртвил малолетно момиче, чрез нанасяне на прободно-прорезна рана с нож в областта на шията, като макар и непълнолетен, е разбирал свойството и значението на извършеното от него деяние и е могъл да ръководи постъпките си.
Окръжен съд – Бургас е насрочил заседанието си за днес от 14.30 часа (при закрити врати).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: 11-годишно момиче бе убито в асансьор след спор за наргиле (ОБЗОР)

Бургас: 11-годишно момиче бе убито в асансьор след спор за наргиле (ОБЗОР)

21 Август 2017 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Бургас. 11-годишно момиче бе открито мъртво в асансьор на жилищна сграда в кв. „Меден рудник“ в Бургас. За престъплението е задържано 15-годишно момче.
По време на брифинг в Апелативна прокуратура - Бургас зам.- апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова съобщи, че сигнал за престъпното деяние е подаден на тел. 112 от живущи в блока. Тялото е открито в асансьора на бл.108 в жилищния комплекс. Момичето е било умъртвено посредством удар с нож в областта на шията, като хладното оръжие е засегнало артерия. Григорова добави, че задържаният и жертвата се запознали след установен между тях контакт в социална мрежа, след което си разменили телефоните. По първоначални данни мотивът за извършеното е скарване между двамата за това дали да пушат наргиле или не.
Прокурор Григорова уточни, че законът предоставя възможност обвиняемият да бъде задържан за срок от 72 часа, а също така и да му бъде определена и постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ въпреки, че е непълнолетен.
Наказанието, което е предвидено в закона за малолетни лице извършили подобно престъпление е „лишаване от свобода“ за срок от 3 до 10 г.
Ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР – Бургас, добави, че първоначално полицейските служители са били поставени пред изключително сложна ситуация, тъй като в тялото на момичето не са открити документи за самоличност или каквито и да било вещи. В последствие се оказало, че момиче с подобно описание не живее в горепосочения блок или в района около него. Последвали изключително много на брой издирвателни мероприятия, които в крайна сметка са довели до разкриването на самоличността на жертвата, а по-късно и на обвиняемия. Старши комисар Калоянов каза още, че убийството е извършено с един единствен удар с ножа, а обвиняемият е задържан в дома си, който също не е бил в блока, в който е открито тялото на пострадалата.
Григорова апелира към родителите да бъдат много внимателни и да контролират комуникацията на децата си по социалните мрежи. Тя припомни, че Апелативна прокуратура – Бургас е първата в страната, която организира уроци за ученици от бургаските училища, целящи да предпазят младежите и девойките от опасностите, които съществуват в интернет пространството.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: В Апелативната прокуратура ще се състои брифинг във връзка с убийството в ж.к. „Меден рудник“

Бургас: В Апелативната прокуратура ще се състои брифинг във връзка с убийството в ж.к. „Меден рудник“

21 Август 2017 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Бургас. Днес, в 13.00 часа, в залата на Апелативна прокуратура – Бургас ще бъде проведен брифинг по повод извършеното убийство в бургаския ж.к. „Меден рудник“. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Бургас. В брифинга участие ще вземат заместник административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас г-жа Йовита Григорова и Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: 11-годишно момиче е намерено мъртво в асансьор, убиецът му е установен и задържан

Бургас: 11-годишно момиче е намерено мъртво в асансьор, убиецът му е установен и задържан

21 Август 2017 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Бургас. 11-годишно момиче е намерено мъртво в асансьор в Бургас, убиецът му е установен и задържан. Това съобщи за Агенция „Фокус“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя потвърди за „Фокус“ че тялото на момичето е открито в асансьор в жилищна сграда в кв. „Меден рудник“ в Бургас. „Жертвата е на 11 години. Извършителят е установен и задържан“, каза Арнаудова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.