НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:25

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Емил Караниколов: Държавата застава зад работниците и целия военнопромишлен комплекс „Емко“

Министър Емил Караниколов: Държавата застава зад работниците и целия военнопромишлен комплекс „Емко“

21 Август 2017 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. Държавата застава зад работниците и целия военнопромишлен комплекс „Емко“. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг за констатираните нарушения и спирането на лиценза на оръжейния завод „Емко“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С цел защита интересите на населението и сигурността на работещите Междудевомственият съвет взе решение за спиране на лицензите на дружеството „Емко“ за срок до 6 месеца или до отстраняване на нередностите. Благодаря на работещите и представителите на фирмата, които потвърдиха, че има нередности и работят за тяхното отстраняване. Държавата застава зад работниците. Те ще работят, но все пак мисля, че вместо да бъдат изкарвани на улиците да затварят пътища, ръководството на дружеството трябва да предприеме незабавно действия за отстраняване на нередностите и незабавно ще им бъде възстановен лицензът за търговия“, заяви Караниколов.
По думите му няма замесени имена в решението за спиране на лицензите, а сигурност. „Длъжни сме да осигурим сигурността на населението и на работниците. Това сме го направили, защото ако се случи някой инцидент, ще ни питате защо като сме знаели всичко това, не сме предприели съответните мерки. Проверки са правени не само в това дружество, но и във всички други, включително и в държавните и там не са констатирани такива нередности. Ако бъдат обаче констатирани такива, независимо дали е държавно или частно дружество, ще предприемем абсолютно същите мерки“, допълни министърът на икономиката. Той добави, че на едно държавно дружество от системата на Министерството на отбраната, поради административни нарушения, не му е бил издаден лиценз точно в същото заседание, на което е бил спрян лицензът на завода „Емко“. Караниколов бе категоричен, че законът е един за всички и те ще го спазват. „Трябва да се преместят боеприпасите и веществата, които не бива да седят едно до друго, тъй като е изключително опасно. Другото е, че на производствената площадка боеприпаси и то на двора нямат място. Законът точно и ясно е казал, че при такива нарушения се отнема лицензът за търговия. Ако имаше основание да се спре и лицензът за производство, щяхме да го направим. Към момента няма такова основание, няма и такава правна норма да го извършим“, каза още Емил Караниколов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Производството на завода за боеприпаси „Емко“ не е спирано и той ще продължи да работи

Министър Емил Караниколов: Производството на завода за боеприпаси „Емко“ не е спирано и той ще продължи да работи

21 Август 2017 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. В последния един месец за мен много странно се нагнетява напрежението във военнопромишления комплекс. Искаме да разясним ситуацията предимно с дружеството „Емко“. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг за констатираните нарушения и спирането на лиценза на оръжейния завод „Емко“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес работниците излязоха на протест. Длъжен съм да кажа, че производството не е спирано в това дружество и то ще продължи да работи. Преди около месец и половина в Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет беше получена информация от МВР, с която бяхме информирани, че в складовете и производствената база на „Емко“ има няколко нарушения“, коментира Караниколов. По думите му в складовата база се държат боеприпаси и вещества, които не трябва по закон да са на едно място. „Това е изключително опасно за работещите и населението в този регион. На двора на производствената площадка се държат боеприпаси, което е забранено от закона и е опасно дори за работещите. Има констатации и за нередности, свързани с пожарната безопасност“, каза още Емил Караниколов.
Агенция „Фокус“ припомня: На 25 юли т.г. се проведе заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет, на което бяха разгледани получени от МВР справки за извършени проверки в няколко от оръжейните фирми в страната. Тогава бе установено, че най-сериозни нарушения са били открити в „Емко“. Службите са констатирали редица пропуски, включително нарушения относно изискванията към устройството на обектите, предназначени за търговия с оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, на правилата за съхранение, както и на условията за планирането и проектирането на строежите. Нарушения са били установени и по отношение на пожарната безопасност и защита на населението. Констатирани са били и завишени рискове спрямо нуждата от осигуряване на адекватна защита на работниците и служителите и опазване на живота и здравето на гражданите. Веднага след това Междуведомственият съвет незабавно е предприел превантивни мерки с цел недопускане на инциденти. Лицензът на „Емко“ за търговия с оръжие е бил спрян за срок от 6 месеца или до отстраняване на нарушенията, а на компетентните органи е било възложено да извършат проверки във всички дружества от оръжейната индустрия в страната. Тези действия нагнетиха напрежение сред работниците в завода и днес те излязоха на протест.
Люба АЛЕКСИЕВА
Очаквайте подробности!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска Митровица. 16 януари 2018 г.
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска М...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.