НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:25

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Николай Мелемов, кмет на Смолян: Величко Чолаков бе с голямо сърце и обичаше всички

Николай Мелемов, кмет на Смолян: Величко Чолаков бе с голямо сърце и обичаше всички

22 Август 2017 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Смолян. Днес за всички нас е един тъжен и черен ден, ден на траур, защото изпращаме големия Величко. Това каза пред близките и пълната зала с почитатели, приятели, спортисти и съграждани на Величко Чолаков, дошли да му отдадат последна почит, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Мелемов обясни, че като е казал големия Величко, не е имал в предвид само големите му спортни успехи. „Имам предвид не само неговите медали, титли и рекорди, защото той е влязъл в спортната история. Аз имам предвид преди всичко големия човек, с голямо сърце, където имаше място за семейството, за многото приятели и за децата, които той тренираше и гледаше като свои. Винаги усмихнат и винаги добродушен. Той беше човек, който за никого не е казал лоша дума и който обичаше всички“, каза Мелемов.
Кметът на Смолян ще предложи на Общинския съвет спортната зала в града да носи името на Величко Чолаков, да остане за поколенията, за да знаят какъв човек е живял в Смолян и е тренирал в тази зала. На траурната церемония в залата присъстваха и депутатите от Смолянска област д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев от ПП ГЕРБ, Дора Янкова от БСП, Неделчо Колев – президент на Българската федерация по вдигане на тежести и цялото ръководство на федерацията, приятелите и съотборниците на Величко Чолаков от националния отбор. Шампионът ще бъде погребан в Гробищен парк „Беклийца“.
Даниела БОЙКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ваня Колева, зам.-министър на младежта и спорта: Ще запомним Величко Чолаков като Железния човек с голямото сърце

Ваня Колева, зам.-министър на младежта и спорта: Ще запомним Величко Чолаков като Железния човек с голямото сърце

22 Август 2017 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Смолян. Ще запомним Величко Чолаков като Железния човек с голямото сърце. Това каза пред журналисти в Смолян зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева пред Спортната зала в града, където се извършва поклонението пред олимпийския медалист от Атина тежкоатлетът Величко Чолаков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Трудно се говори в такъв момент. Той е единственият български щангист, донесъл медал в най-тежката категория. Много може да се говори, но в такива моменти казвам само: „Поклон пред паметта на този велик българин“. България изгуби още един голям спортист, който направи своя собствена школа, за да може в нея да се раждат още таланти. Надявам се, те да продължат неговия път и да са следващите български шампиони“, каза зам.-министър Колева.
Лекоатлетката Йорданка Благоева заяви, че внезапната смърт на Величко Чолаков е трагедия не само за спорта, а за всички българи, защото си отива един млад човек. „Имах честта да присъствам в Атина, когато той спечели бронзовия си медал – бяхме толкова щастливи. Някак си съзнанието ти отказва да приеме, че е възможно един такъв млад човек да си отиде, а за съжаление, той не е първият който си отива. Отиде си и Добрев. Величко оставя две деца, семейство, всички нас – приятелите, хората, които го обичат. Но аз вярвам, че младите ще продължат неговия път и ще имаме нови шампиони в негова чест. Вярвам, че и Купа ще има. Разбрах, че и залата ще носи неговото име“, каза Йорданка Благоева.
Хиляди са хората, които се стичат към спортната зала да отдадат почит на Величко.
Даниела БОЙКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Ден на траур в памет на Величко Чолаков е обявен и в община Неделино

Смолян: Ден на траур в памет на Величко Чолаков е обявен и в община Неделино

22 Август 2017 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Смолян. Ден на траур в памет на Величко Чолаков е обявен и в община Неделино, съобщиха от пресцентъра на Общината. Със заповед № 307/21.08.2017г. кметът Боян Кехайов обяви вторник за ден на траур в памет на Величко Чолаков. „B ĸaчecтвoтo cи нa ĸмeт нa Общинa Heдeлинo и oт имeтo нa цялoтo pъĸoвoдcтвo и житeлитe нa oбщинaтa изĸaзвaм нaй-иcĸpeнитe cи cъбoлeзнoвaния нa ceмeйcтвoтo и близĸитe нa Beличĸo Чoлaĸoв. B нeгoвo лицe xopaтa oт Heдeлинo имaxa eдин дoбъp пpиятeл, ĸoйтo в гoдинитe ocтaнa cъпpичacтeн ĸъм пpoблeмитe нa oбщинaтa. Beличĸo Чoлaĸoв винaги e пoдĸpeпял cпopтнитe инициaтиви в oбщинaтa и бeшe paдeтeл зa пpиoбщaвaнe нa млaдитe xopa ĸъм cпopтa. Ha 35 гoдини тoй имaшe пpизнaниeтo и yвaжeниeтo нa цялaтa cпopтнa oбщecтвeнocт и xopaтa в Бългapия и извън пpeдeлитe й. Beличĸo Чoлaĸoв e eдинcтвeният бългapcĸи щaнгиcт c мeдaл oт oлимпийcĸитe игpи в нaй-тeжĸa ĸaтeгopия. B cвpъxтeжĸa ĸaтeгopия cтaвa cвeтoвeн шaмпиoн във Baнĸyвъp и eвpoпeйcĸи шaмпиoн в Уĸpaйнa”, се казва в съболезнователния адрес на кмета на Неделино Боян Кехайов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: В Спортната зала в града ще се състои поклонението пред Олимпийския шампион по вдигане на тежести Величко Чолаков

Смолян: В Спортната зала в града ще се състои поклонението пред Олимпийския шампион по вдигане на тежести Величко Чолаков

22 Август 2017 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Смолян. Кметът Николай Мелемов обяви 22 август 2017 г. за ден на траур в община Смолян по повод внезапната смърт на Почетния гражданин Величко Чолаков. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. Националният флаг ще бъде спуснат наполовина.
Поклонението пред тленните останки на Олимпийския ни шампион ще се състои от 10.00 до 14.00 часа в Спортната зала в Смолян. Преди това Опелото ще извърши архиерейският наместник на Духовната ни околия архимандрит Висарион. Погребението е от 15.00 часа в Гробищен парк „Беклийца“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Мелемов, кмет на Смолян: Ще предложа на Общински съвет спортната зала в града да носи името на Величко Чолаков

Николай Мелемов, кмет на Смолян: Ще предложа на Общински съвет спортната зала в града да носи името на Величко Чолаков

21 Август 2017 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Смолян. Ще предложа на Общински съвет спортната зала в Смолян да носи името на Величко Чолаков, защото той беше голям спортист и голям човек и смятам, че той заслужава това признание. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Николай Мелемов, кмет на Смолян. Мелемов обясни, че е споделил тази негова идея във фейсбук, с цел да разбере какво е мнението на смолянската общественост, затова ще изготви и докладна и ще я внесе за разглеждане от Общинския съвет в Смолян. „Величко беше голям спортист и голяма личност, с добро сърце и беше уважаван от всички“, каза Мелемов. Той добави, че смолянчани скърбят за него, заедно с неговите близки. Кметът каза още, че е разговарял с треньора на Величко Костадин Грозданов и има информация, че утре за поклонението пред тленните останки на Олимпийския шампион в спортната зала ще дойдат тежкоатлети от Германия, Норвегия и от други чужди страни, за да отдадат последна почит на големия спортист и човек Величко Чолаков. Кметът обяви вторник за ден на траур в Смолян.
Даниела БОЙКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Кметът Николай Мелемов обявява 22 август за ден на траур в общината в памет на Величко Чолаков

Смолян: Кметът Николай Мелемов обявява 22 август за ден на траур в общината в памет на Величко Чолаков

21 Август 2017 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Смолян. Кметът Николай Мелемов обявява 22 август 2017 г. за ден на траур в община Смолян по повод внезапната смърт на Почетния гражданин Величко Чолаков. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. Националният флаг ще бъде спуснат наполовина.
Поклонението пред тленните останки на Олимпийския ни шампион ще се състои на 22 август, от 10.00 до 14.00 часа, в Спортната зала в Смолян. Преди това Опелото ще извърши архиерейският наместник на Духовната ни околия архимандрит Висарион.
Погребението е от 15.00 часа в гробищен парк "Беклийца".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Почина щангистът Величко Чолаков (ОБЗОР)

Почина щангистът Величко Чолаков (ОБЗОР)

20 Август 2017 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Смолян. Близки на щангиста Величко Чолаков съобщиха за внезапната му смърт. Те обясниха, че му е прилошало, извикан е екип на Бърза помощ, който е констатирал, че е получил сърдечен удар и е починал. Величко Чолаков е почетен гражданин на Смолян. През последните години е треньор на млади щангисти в Спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа“ – Смолян. През 2016 година е обявен за Треньор на годината, а неговият състезател Златомир Ковачев за Спортист на годината. Народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и кметът на Смолян Николай Мелемов изразиха съболезнования към близките на щангиста във „Фейсбук“.
Кметът Николай Мелемов написа, че Величко Чолаков ще остане завинаги в сърцето на хората от Родопите. По думите му с голяма болка е посрещната вестта за внезапната кончина на един от най-изтъкнатите ни спортисти –тежкоатлети, почетният гражданин на Смолян – Величко Чолаков. Според него щангистът ще остане пример за всички, които ще се посветят на този най-български спорт – вдигането на тежести, пример за всички, които ще поемат по неговия път на състезател и треньор. Пример за всички, които ще бъдат отдадени на обществото и гражданите на Смолян. Кметът коментира, че Величко Чолаков ще остане при нас с успехите си, със силата си, с младостта си, любовта си към семейството и наследниците си, както и завинаги в сърцето на хората от Родопите. Той изказва най-искрени съболезнования и изразява дълбоката си съпричастност към семейството, близките и родствениците на Величко Чолаков. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира във „Фейсбук“, че си е отишъл голям и уважаван родопчанин и българин.
В съболезнователен адрес народният представител от БСП Дора Янкова написа, че щангистът е показал, че е Железен и е записал името си в историята не само на Смолянския край, но и на света. Тя коментира, че зад титлите на Величко Чолаков се крие неимоверен труд с щангите и побеждаване на себе си. По думите й си отива една усмивка на широкоскроен човек и баща на две деца. Дора Янкова припомня, че когато е била кмет с чест му е връчила огърлицата на Смолян на най-големия родопски богатир, за да стане почетен гражданин. Тя пише още, че Величко Чолаков е посрещан с духовия оркестър и родопски гайди на летището в София заради гордостта от усилията, които е влагал и медалите, които е донесъл за България.
Община Смолян също поднесе най-искрени съболезнования към семейството и близките на щангиста. Съболезнования изразиха и от Българската федерация по вдигане на тежести.
Кой е Величко Чолаков?
Величко Чолаков е български щангист роден на 12 януари 1982 година в Смолян. Известен с прозвището Железният. Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг. Той е единственият български щангист с медал от олимпийски игри в най-тежката категория. Това е и последно отличие на България в този спорт от форума. В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски шампион в Украйна. През 2004 г. става европейски шампион в Киев в категория над 105 кг, а две години по-късно във Владиславово взима сребро. Висок е над 2 метра и тежи около 160 кг. През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира „Арнолд Класик“ в САЩ. През 2008 г. Чолаков даде положителна допинг проба заедно с голяма част от националния отбор по това време. Заради скандала България оттегли отбора си от участие на олимпийските игри в Пекин. След четиригодишно наказание Величко Чолаков се върна, състезавайки се за Азербайджан. Той получи квота за участие на игрите в Лондон, но се оттегли заради здравословни проблеми. През 2013 година щангистът прекрати състезателната си кариера. Величко Чолаков и съпругата му Гергана имат две деца - син Алекси и дъщеря Красияна.
Величко Чолаков е третото голямо име в щангите, което си отива от този свят в последните 2 години. През 2015 година почина щангистът Милен Добрев, а по-рано тази година треньорът Иван Абаджиев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Mail: Олимпийският шампион по вдигане на тежести от България Величко Чолаков е починал

The Daily Mail: Олимпийският шампион по вдигане на тежести от България Величко Чолаков е починал

20 Август 2017 | 20:00 | Агенция "Фокус"
София. Българският бивш европейски шампион по вдигане на тежести Величко Чолаков, е починал в неделя на 35-годишна възраст, предаде The Daily Mail.
Служител на болницата в южния български град Смолят потвърди смъртта на Чолаков и заяви, че причината за нея ще стане известна след аутопсията. Членовете на семейството на спортиста посочиха пред местни медии, че отскоро той е страдал от сърдечни проблеми.
С ръст от 1,98 см. Чолаков, който спечели бронзов медал в Олимпийските игри в Атина през 2004 г., бе един от най-високите щангисти на всички времена.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дора Янкова, БСП: Величко Чолаков показа, че е Железен и записа името си в историята не само на нашия край, но и на света

Дора Янкова, БСП: Величко Чолаков показа, че е Железен и записа името си в историята не само на нашия край, но и на света

20 Август 2017 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Смолян. Величко показа, че е Железен и записа името си в историята не само на нашия край, но и на света, пише в съболезнователния адрес народния представител от БСП за Смолянска област Дора Янкова по повод внезапната смърт на щангиста Величко Чолаков, съобщиха от пресцентъра на БСП – Смолян. В съболезнователния адрес се посочва още: „Последно сбогом на Величко Чолаков - желязното момче на Смолян. Носителят на световна титла от Ванкувър, на европейска от Украйна, на бронз от Олимпиадата в Атина, сребърен медалист от световното първенство за младежи. Това са титли, зад които се крие неимоверен труд с щангите и побеждаване на себе си. Отива си една усмивка на широкоскроен човек и баща на две деца. Когато бях кмет на областния град, за мен беше чест да връча огърлицата на Смолян на най-големия родопски богатир, за да стане почетен гражданин. Посрещали сме го с духовия оркестър и родопски гайди на летището в София, за да му покажем нашата гордост от усилията, които влага и медалите, които носи за България. В Родопите са раждат юнаци, ражда се и се култивира духът на спорта! Величко показа, че е Железен. И записа името си в историята не само на нашия край, но и на света. Сбогом на единствения български щангист с медал от най-тежката категория! Сбогом, Величко!“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Смолян поднася най-искрени съболезнования към семейството и близките на щангиста Величко Чолаков

Община Смолян поднася най-искрени съболезнования към семейството и близките на щангиста Величко Чолаков

20 Август 2017 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Смолян. Ръководството на община Смолян и кметът Николай Мелемов поднасят най-искрени съболезнования и изразяват дълбоката си съпричастност към семейството, близките и родствениците на Величко Чолаков по повод неговата внезапна смърт. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. Олимпийският ни шампион от четири години беше треньор на Спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа“ – Смолян.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Смолян Николай Мелемов: Величко Чолаков ще остане завинаги в сърцето на хората от Родопите - поклон пред паметта ти, Шампионе

Кметът на Смолян Николай Мелемов: Величко Чолаков ще остане завинаги в сърцето на хората от Родопите - поклон пред паметта ти, Шампионе

20 Август 2017 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Смолян. С голяма болка посрещнахме вестта за внезапната кончина на един от най-изтъкнатите ни спортисти – тежкоатлети, почетният гражданин на Смолян – Величко Чолаков. Десетки пъти той ни изправяше горди от огромната сила, мощ и упоритост, с които постигаше успехи в спорта и живота. Това написа кметът на Смолян Николай Мелемов в официалния си профил в социалната мрежа „Фейсбук“. „Сега ще постоим отново прави, за да го изпратим в последния му път. Величко ще остане пример за всички, които ще се посветят на този най-български спорт – вдигането на тежести, пример за всички, които ще поемат по неговия път на състезател и треньор. Пример за всички, които ще бъдат отдадени на обществото и гражданите на Смолян. Той няма да отнеме нищо от себе си. Той ще остане при нас с успехите си, със силата си, с младостта си, любовта си към семейството и наследниците си. Величко ще остане завинаги в сърцето на хората от Родопите. Поклон пред паметта ти Шампионе!“, пише още кметът. Той изказва най-искрени съболезнования и изразява дълбоката си съпричастност към семейството, близките и родствениците на Величко Чолаков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кой е Величко Чолаков?

Кой е Величко Чолаков?

20 Август 2017 | 14:46 | Агенция "Фокус"
София. Величко Чолаков е български щангист, роден на 12 януари 1982 г. в Смолян. Известен с прозвището Железният. Има 30 държавни титли в различни състезания. Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг. Той е единственият български щангист с медал от олимпийски игри в най-тежката категория. Това е и последно отличие на България в този спорт от форума. В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски шампион в Украйна. През 2004 г. става европейски шампион в Киев в категория над 105 кг, а две години по-късно във Владиславово взима сребро. Висок е над 2 метра и тежи около 160 кг. През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира „Арнолд Класик“ в САЩ. През 2008 г. щангистът даде положителна допинг проба заедно с голяма част от националния отбор по това време. Заради скандала България оттегли отбора си от участие на олимпийските игри в Пекин. След четиригодишно наказание Величко Чолаков се върна, състезавайки се за Азербайджан. Той получи квота за участие на игрите в Лондон, но се оттегли заради здравословни проблеми. През 2015 г. щангистът прекрати състезателната си кариера. Величко Чолаков и съпругата му Гергана имат две деца - син Алекси и дъщеря Красияна.
Величко Чолаков е третото голямо българско име в щангите, което си отива от този свят в последните 2 години. През 2015 година почина щангистът Милен Добрев, а по-рано тази година - треньорът Иван Абаджиев.
"Фокус" изказва своите съболезнования на роднините и близките на спортиста.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Почина щангистът Величко Чолаков

Почина щангистът Величко Чолаков

20 Август 2017 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Смолян. Щангистът Величко Чолаков почина внезапно, съобщиха негови близки. Те обясниха, че му е прилошало след 10.00 часа днес, извикан е екип на Бърза помощ, който е констатирал, че е получил сърдечен удар. Величко Чолаков е почетен гражданин на Смолян. През последните години е треньор на млади щангисти в града. През 2016 година е обявен за Треньор на годината, а неговият състезател Златомир Ковачев за Спортист на годината. Народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и кмета на Смолян Николай Мелемов изразиха съболезнования към близките на щангиста във „Фейсбук“.
Даниела БОЙКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.