НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:38

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: 55 баници се включиха в конкурса за Празника на баницата в село Балван

Велико Търново: 55 баници се включиха в конкурса за Празника на баницата в село Балван

21 Август 2017 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 55 баници се включиха в конкурса за Празника на баницата в село Балван. Първата награда отиде при майстор кулинар от населеното място – домакин. Това каза за Радио „Фокус“- Велико Търново кметът на Балван Недю Георгиев. Той припомни, че тестените изкушения се оценяват от безпристрастно жури, чийто председател е Нелина Църова, директор Дирекция „Култура и туризъм“ в Община Велико Търново. По думите му е имало баници от населени места в община Велико Търново, от селата Лесичери и Каранци, от Берковица, от Ловешко и от горнооряховското село Върбица. „Стана много голям празник, с програма. Имаше участници от различни читалища и пенсионерски клубове от община Велико Търново. От Балван за пръв път участва новосъздадения клуб за народни танци „Надежда“, посочи още кметът. Програмата на фестивала включва два етапа – кулинарното състезание и фолклорна програма. „Тази година победител е баница от Балван, миналата година пак беше от Балван. Но не мога да кажа, че това е така, защото сме домакини. Конкурсът беше много оспорван, защото за второто място дадохме две награди – на две баници от Момин сбор. На трето място беше баницата от Върбица, Горнооряховско. Най-оригинална беше рецептата за баницата с боб от Берковица, имаше и четири награди за деца на 8 и 9 години, които също правиха баница. Специалната награда отиде при Дома за възрастни хора в село Балван“, допълни Недьо Георгиев. Идеята е събитието да се превърне в национално и за него да идват участници от цялата страна.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Празник на баницата ще се проведе в село Балван

Велико Търново: Празник на баницата ще се проведе в село Балван

19 Август 2017 | 07:42 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Село Балван е домакин на втория голям празник на баницата, организиран от кметството, читалище „Нива – 1898” и местния пенсионерски клуб. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Селото е известно с хлебопроизводството, което бележи началото си с построяване на първата модерна за времето си електрическа мелница през 1936 година. Кулинарният форум се провежда с подкрепата на Община Велико Търново и е съчетан с пъстра фолклорна програма. Празникът „Баницата в делник и в празник” ще започне в 09.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В Балван почетоха покровителя на селото Св. Иван Рилски

Велико Търново: В Балван почетоха покровителя на селото Св. Иван Рилски

18 Август 2017 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Двудневни празненства започнаха тази сутрин в с. Балван, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Жители и гости почетоха големия български и православен светец Иван Рилски, считан за небесен покровител на великотърновското село. В местната църква, носещо името на светията, бе отслужена литургия. В храма бе отбелязана 20-годишнината на дарителското сдружение „Св. Иван Рилски“, което повече от две десетилетия помага както на Балван, така и на други населени места в областта.
Председателят на неправителствената организация Благовеста Факирова и кметът на селото Недьо Георгиев връчиха благодарствени грамоти на спомоществователи. Сред отличените бяха заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова, заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов, изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова и др.
Снежана Данева-Иванова приветства домакините и гостите, като ги поздрави от името на кмета на община Велико Търново Даниел Панов и от свое име. Тя подчерта големия принос на дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ за редица обществено-значими каузи в Балван и в други населени места от общината – възстановяване на църкви, подпомагане и насърчаване на социални услуги за хора от всички възрасти и пр.
Отпразнувана бе и 10-годишнината от създаването на местния център за работа с деца и младежи „Отвори очи“. От името на кмета Даниел Панов бе връчен подарък – интерактивна карта на света, която ще радва малчуганите и учениците. Изненади бяха подготвили и останалите гости. Отбелязан бе също десетият рожден ден на дома за възрастни хора в селото.
Сред гостите на тържеството бяха още областният управител проф. Любомира Попова, директорът на областната полицейска дирекция старши комисар Димитър Машов, началникът на Районното управление на МВР в старата столица гл. инспектор Валентин Къндев, представители на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и др. Припомнено бе, че през декември миналата година в Балван бе разкрит първият в България център за превенция и спорт. Инициативата бе на Община Велико Търново, областните полицейска и пожарникарска дирекции, Националния военен университет „Васил Левски”, Сдружението на кметовете и кметските наместници, неправителствената организация „Св. Иван Рилски” и Съюза на пивоварите в България.
В събота, 19 август, Балван ще е домакин на втория голям празник на баницата, организиран от кметството, читалище „Нива-1898“ и местния пенсионерски клуб. Кулинарният форум се провежда с подкрепата на Община Велико Търново и е съчетан с пъстра фолклорна програма. Началото на празника е в 9.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Двудневни празненства започват на 18 август в село Балван

Велико Търново: Двудневни празненства започват на 18 август в село Балван

17 Август 2017 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Двудневни празненства започват от утре в с. Балван, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. По традиция, на 18 август местните жители почитат Св. Иван Рилски, считан за небесен покровител на селото. Отпразнувани ще бъдат три годишнини – 20 години от основаването на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, 10 години от създаването на дома за възрастни хора, също носещ името на светеца, както и 10 години от откриването на центъра за работа с деца и младежи „Отвори очи“.
Общото юбилейно тържество започва в 10,30 часа в петък (18 август), а сред гостите ще бъде председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране и дългогодишен приятел на с. Балван доц. Иван Иванов.
В събота (19 юни) селото ще е домакин на втория голям празник на балванската баница, организиран от кметството, читалище „Нива-1898“ и местния пенсионерски клуб. Кулинарният форум, съчетан с пъстра фолклорна програма, започва в 9,30 часа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруари 2018 г.
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруар...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.