НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:04

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Тотко Стоянов, археолог: Фрагмент от монументална рамка на врата и два амфорни печата са сред важните находки в Тракийския град в „Сборяново“

Проф. Тотко Стоянов, археолог: Фрагмент от монументална рамка на врата и два амфорни печата са сред важните находки в Тракийския град в „Сборяново“

3 Август 2017 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Разград. Фрагмент от монументална рамка на врата и два амфорни печата са сред важните находки при тазгодишните разкопки на Тракийския град в резервата „Сборяново“. Това каза пред Радио „Фокус“ - Шумен проф. Тотко Стоянов, ръководител на проучването. При разчистване на руините в един от работните сектори археолозите са попаднали на фрагмент от монументална рамка на врата. Находката е от добре обработен камък, различен от варовик. „Камъкът е изключително добре обработен, от типа на вътрешните стени, примерно на Царската гробница с кариатидите, което е макар и непряко, но указание за наличието на монументални сгради от по-сериозен ранг. Това е и нашето предположение за комплекс, където са резидирали царят и неговите приближени, т.е. Базилея“, каза проф. Стоянов. Предположенията за масивна конструкция се допълват и от открит огромен блок с издълбано легло за скоба, т.нар. скрепителни скоби тип „лястовича опашка“, но с много големи размери. „Макар и с малки следи, фрагментирани, защото тук всичко е разрушено от мощното земетресение. Ние търпеливо събираме данни за един действително може би най-важен комплекс в града, там където са резидирали царят и неговите приближени“, каза проф. Стоянов.
По отношение на хронологията на разрушението на града, доизчерпвайки участък на изток от кулата, непосредствено над материковата скала, са открити фрагменти от амфори и два амфорни печата - от Синопе и от Родос. „Те потвърдиха данните от няколко печата отново от този участък, че датата на земетресението всъщност трябва да се измести малко по-напред: не около 250 година пр.н.е., а може би след 345 пр.н.е. Животът на града е бил малко по-дълъг в сравнение с първоначалните прогнози или данни, които сме имали от предишни кампании“, каза проф. Стоянов. По думите му, анализите на амфорните печати, открити до 2016 година в града, както и няколко нови находки от последните сезони, отместват и ранната дата на селището. „Селище, което вероятно предшества създаването на града като столица, грубо казано в 30-40 години на 4 век пр.н.е., т.е. общата възраст на селището или селището с развитие като голям градски център и столица нараства на почти 100 години, което е много интересен факт“, каза проф. Стоянов.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: Започнаха разкопките на територията на Тракийския град в „Сборяново“

Разград: Започнаха разкопките на територията на Тракийския град в „Сборяново“

11 Юли 2017 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Разград. Започнаха разкопките на територията на Тракийския град в историко-археологическия резерват „Сборяново“. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Шумен Боряна Матева, директор на Историческия музей в Исперих. От вчера на терен е екипът, воден от проф. Тотко Стоянов от Софийския университет и Мария Николаева, зам.-директор на ИМ - Исперих. „Това е студентска практика на СУ „Св. Климент Охридски“, във финансирането на проучването участват висшето училище, Министерството на културата и нашият музей“, каза Боряна Матева. Работи се традиционно на два сектора - на южната крепостна стена и южната порта и в югозападния квартал. Разкопките ще продължат до края на месец юли. След това археологическото лято ще продължи с проучване на ранносредновековното селище в местността „Петрова нива“.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жителите на квартал на Сараево получиха усташки честитки. 19 септември 2017 г.
Жителите на квартал на Сараево получиха усташки честитки. 19 септември 2017 г.

ВИДЕО
Четвърти ден от борбата с огъня в Кресненското дефиле.
Четвърти ден от борбата с огъня в Кресненското дефиле.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.