НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:42

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Тотко Стоянов, археолог: Фрагмент от монументална рамка на врата и два амфорни печата са сред важните находки в Тракийския град в „Сборяново“

Проф. Тотко Стоянов, археолог: Фрагмент от монументална рамка на врата и два амфорни печата са сред важните находки в Тракийския град в „Сборяново“

3 Август 2017 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Разград. Фрагмент от монументална рамка на врата и два амфорни печата са сред важните находки при тазгодишните разкопки на Тракийския град в резервата „Сборяново“. Това каза пред Радио „Фокус“ - Шумен проф. Тотко Стоянов, ръководител на проучването. При разчистване на руините в един от работните сектори археолозите са попаднали на фрагмент от монументална рамка на врата. Находката е от добре обработен камък, различен от варовик. „Камъкът е изключително добре обработен, от типа на вътрешните стени, примерно на Царската гробница с кариатидите, което е макар и непряко, но указание за наличието на монументални сгради от по-сериозен ранг. Това е и нашето предположение за комплекс, където са резидирали царят и неговите приближени, т.е. Базилея“, каза проф. Стоянов. Предположенията за масивна конструкция се допълват и от открит огромен блок с издълбано легло за скоба, т.нар. скрепителни скоби тип „лястовича опашка“, но с много големи размери. „Макар и с малки следи, фрагментирани, защото тук всичко е разрушено от мощното земетресение. Ние търпеливо събираме данни за един действително може би най-важен комплекс в града, там където са резидирали царят и неговите приближени“, каза проф. Стоянов.
По отношение на хронологията на разрушението на града, доизчерпвайки участък на изток от кулата, непосредствено над материковата скала, са открити фрагменти от амфори и два амфорни печата - от Синопе и от Родос. „Те потвърдиха данните от няколко печата отново от този участък, че датата на земетресението всъщност трябва да се измести малко по-напред: не около 250 година пр.н.е., а може би след 345 пр.н.е. Животът на града е бил малко по-дълъг в сравнение с първоначалните прогнози или данни, които сме имали от предишни кампании“, каза проф. Стоянов. По думите му, анализите на амфорните печати, открити до 2016 година в града, както и няколко нови находки от последните сезони, отместват и ранната дата на селището. „Селище, което вероятно предшества създаването на града като столица, грубо казано в 30-40 години на 4 век пр.н.е., т.е. общата възраст на селището или селището с развитие като голям градски център и столица нараства на почти 100 години, което е много интересен факт“, каза проф. Стоянов.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: Започнаха разкопките на територията на Тракийския град в „Сборяново“

Разград: Започнаха разкопките на територията на Тракийския град в „Сборяново“

11 Юли 2017 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Разград. Започнаха разкопките на територията на Тракийския град в историко-археологическия резерват „Сборяново“. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Шумен Боряна Матева, директор на Историческия музей в Исперих. От вчера на терен е екипът, воден от проф. Тотко Стоянов от Софийския университет и Мария Николаева, зам.-директор на ИМ - Исперих. „Това е студентска практика на СУ „Св. Климент Охридски“, във финансирането на проучването участват висшето училище, Министерството на културата и нашият музей“, каза Боряна Матева. Работи се традиционно на два сектора - на южната крепостна стена и южната порта и в югозападния квартал. Разкопките ще продължат до края на месец юли. След това археологическото лято ще продължи с проучване на ранносредновековното селище в местността „Петрова нива“.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жителите на Зимбабве протестират срещу президента Робърт Мугабе - 18 ноември 2017 година
Жителите на Зимбабве протестират срещу президента Робърт Мугабе - 18 ноември 201...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.