НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:13

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Валентин Радев: В ромската махала в Асеновград се извършват ежедневни полицейски проверки

Министър Валентин Радев: В ромската махала в Асеновград се извършват ежедневни полицейски проверки

19 Септември 2017 | 15:59 | Агенция "Фокус"
София. Извършват се ежедневни полицейски проверки в кв. „Лозница“ за установяване на лица на територията на ромската махала, пребиваващи в нарушение на Закона за гражданските регистрации. Това каза вътрешният министър Валентин Радев в отговор на въпрос относно ситуацията в Асеновград и предприеманите мерки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В изнесената приемна в ромската махала за периода от 24 август до настоящия момент са профилактирани 5 лица и са проведени беседи с 27 лица. Приети 11 сигнала за нарушаване на нощната и дневна тишина“, посочи той. „Полицейските органи изпълняват задълженията си по отношение на контрола върху наложените забрани за нерегламентирано движение на каруци в града“, обясни вътрешният министър. „Ежедневно служители на районното управление в Асеновград оказват съдействие на общинските служители за изпълнение на мероприятия по описването и премахването на незаконни постройки в квартала“, допълни той и уточни, че са предприети комплекс от мерки относно кадровото обезпечаване на районното управление в Асеновград. „За периода 10 юли-20 август е извършена мащабна дейност по проверяване адреси, санкциониране на правонарушители, съставяне на актове за установяване на административни нарушения и издаване разпореждания по Закона за МВР“, посочи Валентин Радев. „Областната дирекция на МВР-Пловдив подържа готовност за изпълнение на допълнително възникнали задачи и ако обстановката се усложни е готова да приложи и други сили или аз да разпоредя да отиде жандармерията“, обясни министърът и допълни, че обстановката в Асеновград е спокойна.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград (ОБЗОР)

Пловдив: Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград (ОБЗОР)

28 Август 2017 | 03:13 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград. В неделя протестът започна в 19.00 часа от паметника на Цар Иван Асен II в града. След това протестиращите се насочиха по пътя Асеновград - Смолян, където шествието, предвождано от гайдари блокира за десетина минути движението в района на разклона за Асеновата крепост. Протестът бе поредният, който се организира след инцидента от края на месец юни, при който група цигани нападнаха деца от отбора по гребане, трениращи на язовир "40-те извора". 11 души от местната махала "Лозница" бяха задържани за побоя и чакат в ареста делото по случая. Кметът на Община Асеновград Емил Караиванов, вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев оповестиха спешни мерки за овладяване на напрежението, сред които проверка на незаконното строителство в циганската махала. При проведените до момента две акции общината събори 26 незаконни постройки в махалата. В четвъртък пък беше открита постоянна полицейска приемна на територията на махалата.
Протестиращите настояват за бързо развитие на съдебните процеси на задържаните за нападението цигани, както и законите да важат еднакво за всички. Те изразиха своите резерви, че нещо ще се промени, след като в циганската махала в града бе открито ново районно управление.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

Пловдив: Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

27 Август 2017 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Около 150 души се включиха в поредния протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград. Това каза за Радио "Фокус"- Пловдив Йордан Тодоров от инициативния комитет на протестиращите. И тази вечер протестът започна в 19.00 часа от паметника на Цар Иван Асен II в града. След това протестиращите се насочиха по пътя Асеновград - Смолян, където шествието, предвождано от гайдари блокира за десетина минути движението в района на разклона за Асеновата крепост.
Протестът тази вечер бе поредният, който се организира след инцидента от края на месец юни, при който група цигани нападнаха деца от отбора по гребане, трениращи на язовир "40-те извора". 11 души от местната махала "Лозница" бяха задържани за побоя и чакат в ареста делото по случая. Кметът на Община Асеновград Емил Караиванов, вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев оповестиха спешни мерки за овладяване на напрежението, сред които проверка на незаконното строителство в циганската махала. При проведените до момента две акции общината събори 26 незаконни постройки в махалата. В четвъртък пък беше открита постоянна полицейска приемна на територията на махалата.
Протестиращите настояват за бързо развитие на съдебните процеси на задържаните за нападението цигани, както и законите да важат еднакво за всички. Йордан Тодоров заяви, че има резерви, че нещо ще се промени, след като в циганската махала в града бе открито ново районно управление.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 100 души са се събрали на протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

Пловдив: Около 100 души са се събрали на протест срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

27 Август 2017 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Около 100 души са се събрали на протест пред паметника на Цар Иван Асен II в Асеновград, за да изразят недоволството си от беззаконието в циганската махала в града. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив Йордан Тодоров от инициативния комитет на протестиращите. Очаква се към тях да се присъединят още хора и броят на протестиращите да се увеличи. Очаква се по-късно шествието на протестиращите ще се насочи по пътя Асеновград - Смолян. Очаква се шествието да блокира за кратко движението в района на разклона за Асеновата крепост.
Основно искане на протестиращите е жителите в циганската махала, които не са регистрирани в Общината, ще бъдат изселени. Според тях откритата преди дни полицейска приемна в кв. „Лозница“ няма да реши проблема, тъй като петимата полицейски служители, които ще работят там, са недостатъчни.
"Фокус" припомня: Протестът тази вечер е поредният, който се организира след инцидента от края на месец юни, при който група цигани нападнаха деца от отбора по гребане, трениращи на язовир "40-те извора". 11 души от местната махала "Лозница" бяха задържани за побоя и чакат в ареста делото по случая. Кметът на Община Асеновград Емил Караиванов, вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев оповестиха спешни мерки за овладяване на напрежението, сред които проверка на незаконното строителство в циганската махала. При проведените до момента две акции общината събори 26 незаконни постройки в махалата. В четвъртък пък беше открита постоянна полицейска приемна на територията на махалата.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Подновяват се протестите срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

Пловдив: Подновяват се протестите срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград

27 Август 2017 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Подновяват се протестите срещу беззаконието в циганската махала в Асеновград. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив Миа Сердарева от Инициативния комитет на протестиращите. По думите ѝ все още няма яснота колко души ще подкрепят протеста, който ще се проведе тази вечер. „Искаме равни права и задължения за всички. Съществува фалшива реалност вече 27 години, всичко е на приказки, а реално нещата стоят иначе. Обещаха, че жителите в циганската махала, които не са регистрирани в Общината, ще бъдат изселени. Такова нещо не се е случило, няма и да се случи“, добави Сердарева. Според нея откритата преди дни полицейска приемна в кв. „Лозница“ няма да реши проблема, тъй като петимата полицейски служители, които ще работят там, са недостатъчни. Поредният протест започва в 19.00 часа днес пред паметника на Цар Иван Асен II и се очаква да бъде подкрепен от народната певица Валя Балканска. По-късно шествието на протестиращите ще се насочи по пътя Асеновград - Смолян. Очаква се протестиращите да блокират за кратко движението в района на разклона за Асеновата крепост.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Със съдействието на служителите на МВР, на централната и местна власт натискът от престъпления в кв. „Лозница“ ще намалява

Министър Валентин Радев: Със съдействието на служителите на МВР, на централната и местна власт натискът от престъпления в кв. „Лозница“ ще намалява

24 Август 2017 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Всеки един от вас ще може да дойде и да получи съдействие от служителите в новата приемна на РУ – Асеновград. С тези думи министърът на вътрешните работа Валентин Радев се обърна към жителите на кв. „Лозница“ в Асеновград, съобщиха от пресцентъра на МВР. В новата структура ще дежурят денонощно трима инспектори и двама охранително-постови служители от районното управление в града. Министър Радев изрази надежда, че предприетите мерки ще подпомогнат спазването на законността: „С ваше съдействие, със съдействието на служителите на МВР, на централната и местна власт натискът от престъпления ще намалява. Най-важно е единението помежду ни“.
За изграждането на приемната по решение на Общински съвет - Асеновград бяха вложени 27 000 лева, а за гарантиране реда и законността държавата в лицето на МВР ежемесечно ще отпуска сума в размер на около 15 000 лева. Структурата в най-скоро време ще попада и в обсега на системата за видеонаблюдение на Асеновград. Реализирането на проекта е част от трайните мерки за овладяване на противообществените прояви, повишаване на обществената сигурност и ред, както и спокойствието на гражданите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Ще бъдат въведени ред и законност в ромската махала в Асеновград

Министър Валентин Радев: Ще бъдат въведени ред и законност в ромската махала в Асеновград

24 Август 2017 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Ще бъдат въведени ред и законност в ромската махала в Асеновград. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев при откриването на новосъздадената приемна на полицията кв. „Лозница“ в Асеновград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Не се радвам, че днес откриваме приемна тук. Ще се радвам, ако след време на нейно място открием детска площадка“, подчерта Радев. Той посочи, че в новосъздадената полицейска приемна ще работят петима полицейски служители. Издръжката на новата приемна ще струва по 15 000 на месец.

„Фокус“ припомня:
Приемната стана факт след гражданска инициатива и обсъждане между Община Асеновград и МВР. За нейното реализиране по решение на Общински съвет – Асеновград бяха вложени 27 000 лева. Новата полицейска приемна е част от трайните мерки за овладяване на противообществените прояви, повишаване на обществената сигурност и ред, както и спокойствието на гражданите.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на Районна управление „Полиция” – Асеновград в квартал „Лозница“

Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на Районна управление „Полиция” – Асеновград в квартал „Лозница“

24 Август 2017 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на Районна управление „Полиция” – Асеновград в квартал „Лозница“ от 12.00 часа на ул. „Дружба“ № 34а, съобщиха от пресцентъра на МВР. Новата приемна е част от трайните мерки за повишаване на обществения ред и сигурност и гарантиране спокойствието на гражданите. В нея денонощно ще дежурят трима полицейски служители от Районна управление „Полиция” – Асеновград. За реализирането на проекта бяха вложени 27 000 лева. В най-скоро време приемната ще попада и в обсега на системата за видеонаблюдение на Асеновград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на РУ - Асеновград в квартал „Лозница“

Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на РУ - Асеновград в квартал „Лозница“

23 Август 2017 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Министър Валентин Радев ще открие новосъздадената приемна на РУ - Асеновград в квартал „Лозница“ на 24 август, четвъртък, от 12.00 часа на ул. „Дружба“ № 34а, съобщиха от пресцентъра на МВР. Новата приемна е част от трайните мерки за повишаване на обществения ред и сигурност и гарантиране спокойствието на гражданите. В нея денонощно ще дежурят трима полицейски служители от РУ - Асеновград. За реализирането на проекта бяха вложени 27 000 лева. В най-скоро време приемната ще попада и в обсега на системата за видеонаблюдение на Асеновград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на Асеновград временно прекратяват протестите си

Пловдив: Жителите на Асеновград временно прекратяват протестите си

20 Август 2017 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Жителите на Асеновград временно прекратяват протестите си. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите. Причина за преустановяването на протестните действия е, че по-голяма част от жителите се намират извън града поради отпускарския сезон. „Тази неделя протест няма да има“, заяви Тодоров.
Той коментира и проведената преди ден втора акция, при която бяха премахнати нови 10 стопански и жилищни постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград. „Незаконните къщи и постройки в циганската махала са над 200. Общината е предприела мерки, изпълнила е някои обещания, но виждаме, че няма го желания ефект“, подчерта Тодоров. По данни от Общината, до този момент са премахнати общо 26 постройки в местността „Лаково“. 36 са издадените заповеди за незаконно строителство в циганската махала. Йордан Тодоров заяви, че в началото на следващия месец протестите ще бъдат подновени.

„Фокус“ припомня:
Жителите на Асеновград започнаха серия от протести, след като на 26 юни група цигани нападна с колове и мотики ученици, треньори и родители от отбора по кану-каяк, докато са тренирали на язовир „40-те извора“ край Асеновград.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Мирният протест в Асеновград приключи бързо заради лошото време, протестиращите се разотиват

Пловдив: Мирният протест в Асеновград приключи бързо заради лошото време, протестиращите се разотиват

13 Август 2017 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Мирният протест в Асеновград продължи 15 минути заради лошото време. Към момента протестиращите вече се разотиват. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите жители на Асеновград. По думите му малцина са се събрали пред паметника на цар Иван Асен II, за да изразят недоволството си от предприетите мерки срещу незаконните цигански къщи. „Времето е изключително лошо и повечето от протестиращите не дойдоха. Ние сме тук и поддържаме огъня на справедливостта. Протестите ще продължават, докато всички недоразумения и проблеми не намерят своето решение“, коментира Йордан Тодоров. Той посочи, че протестиращите жители не са имали намерение да блокират движението. „Събрахме се, макар и в малък състав, за да изразим недоволството си от общинските политики за интеграция на циганите, заложени в годишни планове за действие в периода 2014-2017 година. Не сме съгласни със заложените мерки, които касаят незаконните цигански къщи. Процесът по узаконяване къщите на циганите е започнал със стартирането на тези общински политики за интеграция през 2014 година и продължава към настоящия момент. Общината е предприела мерки, изпълнила е някои обещания, но виждаме, че няма желания ефект“, каза още Тодоров. Той подчерта, че жителите изразяват недоволството си по мирен начин и действията им не целят създаване на напрежение и провокации.
„Фокус“ припомня: Жителите на Асеновград започнаха серия от протести, след като на 26 юни група цигани нападна треньори, родители и ученици от отбора по кану-каяк, докато са тренирали при язовир „40-те извора“.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жители на Асеновград излизат на пореден мирен протест във връзка с предприетите мерки срещу незаконните цигански къщи

Пловдив: Жители на Асеновград излизат на пореден мирен протест във връзка с предприетите мерки срещу незаконните цигански къщи

13 Август 2017 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Жители на Асеновград излизат на пореден мирен протест във връзка с предприетите мерки срещу незаконните цигански къщи. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите. Сборният пункт е при паметника на Цар Иван Асен II, като се очаква мирният протест да започне в 19:00 часа. Инициативният комитет на протестиращите се събира тази вечер, за да обсъди общинските политики за интеграция на циганите, заложени в годишни планове за действие в периода 2014 - 2017 година. „Не сме съгласни със заложените мерки, които касаят незаконните цигански къщи. Процесът по узаконяване къщите на циганите е започнал със стартирането на тези общински политики за интеграция през 2014 година. През последните три години им се дават помощи и права. По този начин циганите от цяла България идват към Асеновград. От 5 300 души преди, сега са станали 12 000 - 13 000 за 3 години. Ако това означава интеграция, то тогава ние трябва да се изселваме“, коментира Йордан Тодоров. По думите му, Община Асеновград работи по разрешаването на посочените от протестиращите проблеми, но не с нужното темпо.

„Фокус“ припомня:
Жителите на Асеновград започнаха серия от протести, след като на 26 юни група цигани нападна треньори, родители и ученици от отбора по кану-каяк, докато са тренирали при язовир „40-те извора“.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Образованието и трудовата заетост на циганския етнос ще бъдат дебатирани на Национална кръгла маса в Асеновград

Пловдив: Образованието и трудовата заетост на циганския етнос ще бъдат дебатирани на Национална кръгла маса в Асеновград

8 Август 2017 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Първото заседание на Национална кръгла маса за реална политика за решаване на проблемите, свързани с циганския етнос, ще се проведе на 24 август в Асеновград. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. Заседание вече е насрочено. „Първите теми, по които очакваме дебат с изпълнителната и законодателна власт, е по отношение образованието и трудова заетост”, каза кметът. Той уточни, че потвърждение за участие вече са дали националният омбудсман, Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, Сдружението на общините и МВР.
Според кмета на Асеновград търсенето на решение на проблема, който са започнали, трябва да продължи с промяна на закони и дълготрайни решения. „Тези проблеми ще бъдат поставени на кръглата маса в Асеновград и трябва да сме готови да търсим адекватни решения, които не бяха намерени през последните 20 години у нас”, каза Караиванов. Той се надява в новата си сесия законодателите в лицето на народните представители да преценят необходимостта от законодателни инициативи. Д-р Емил Караиванов очаква голяма част от народните представители от избирателния район също да присъстват на тази кръгла маса.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Караиванов, кмет на Асеновград: Продължава работата по изграждане на полицейска приемна в кв. „Лозница”

Д-р Емил Караиванов, кмет на Асеновград: Продължава работата по изграждане на полицейска приемна в кв. „Лозница”

8 Август 2017 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Продължава работата по изграждане на полицейска приемна в кв. „Лозница” в Асеновград. Това каза за Радио „Фокус” – Пловдив кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов по повод продължаващите протести там. „Смятам, че до края на месеца тя ще бъде изградена и предадена за ползване на полицията”, подчерта Караиванов. Той припомни и инициативата на политическите сили в Общинския съвет в Асеновград да се отблокират 20-те полицейски щата, които сега са неизползвани. „И се надявам да продължим да работим и по другите инициативи, но за това е необходимо съответното законово и административно време за реакция”, добави кметът. По думите му, общината работи и дългосрочно по поетите ангажименти. „Не случайно ние сме заложили и инициативи, които са национални, защото проблемът не е само в Асеновград, но и в цялата страна“, каза още Караиванов. В последните седмици се посочват възникнали и други локални инциденти и проблеми с нарушаване на обществения ред – и в Пловдив, в Бургас, в София и др.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов за продължаващите протести: Последователни сме и изпълняваме процедурите с ясното съзнание, че това поражда напрежение и очаквания

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов за продължаващите протести: Последователни сме и изпълняваме процедурите с ясното съзнание, че това поражда напрежение и очаквания

8 Август 2017 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Общинската администрация в Асеновград продължава работата по поетите ангажименти и това е публично. Право на гражданите е да протестират. Това каза за Радио „Фокус” – Пловдив кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов по повод продължаващите протести. „Последователни сме и продължаваме да изпълняваме процедурите с ясното съзнание, че това поражда напрежение и очаквания не само у протестиращите, но и у засегнатите”, подчерта Караиванов. Той уточни, че първият етап от премахването на незаконни постройки в местността Лаково вече е приключил. Над 16 постройки са били съборени. „Възникнаха коментари, че някои от тях не били жилищни, но всъщност голяма част от тях бяха жилищно обитаеми”, каза кметът. „Бяха направени социални анкети на хората, които посочиха, че ги обитават. Над 30 души бяха насочени да се настанят на предишните си адреси, които са напуснали. И те бяха все на хора от квартал „Лозница”, тоест с адресна регистрация в Асеновград”, обясни Караиванов.
За една част от другите незаконни постройки вече е напреднала процедурата по премахването им. „Продължаваме да съставяме актове и да се описват постройките. За част от тях са подадени обжалвания срещу моите заповеди в Административен съд и ще се чака решението на съда”, каза още кметът. „Искам ясно да подчертая по повод някои изказвания, че е спекулация да се говори за незаконни адресни регистрации на новодошли в Асеновград хора, това са безотговорни изказвания”, подчерта Караиванов. Той още веднъж повтори казаното и от вицепремиера Валери Симеонов в неделя, че за периода от 26 юни до 31 юли в кв. „Лозница” са регистрирани само 4 души, докато в другите квартали в Асеновград са регистрирани 119 лица за същия период. По думите на Караиванов, дори процентът регистрирани в квартала е значително по-нисък отколкото в другите квартали в Асеновград, въпреки че по закон всеки български гражданин може да бъде регистриран да живее където посочи и не може да има и дискриминация.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестиращите в Асеновград блокираха изцяло пътя за Смолян и Асенова крепост за около 20 минути (ОБЗОР)

Протестиращите в Асеновград блокираха изцяло пътя за Смолян и Асенова крепост за около 20 минути (ОБЗОР)

6 Август 2017 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестиращите в Асеновград блокираха изцяло пътя за Смолян и Асенова крепост за около 20 минути. Група протестиращи от около 30 души се събраха за протестно шествие срещу насилието и незаконно пребиваващите в Асеновград цигани. Шествието потегли малко след 20.00 часа, предвождано от полицейска патрулка. Протестиращите първоначално блокираха главния път за Смолян, а след това и обходния маршрут. Заради блокадата стотици автомобили и в двете посоки бяха принудени да изчакат. Водачите бяха изнервени, защото бързаха да се приберат, а протестиращите се обърнаха към тях с викове: „Елате при нас“. Лозунгите, които скандираха бяха: „Българи, юнаци“, „Сърце, душа за България“. След блокадата на пътя гражданите се отправиха към площада, където бе крайната точка на протестното шествие.
Преди протестното шествие на място дойде и вицепремиерът Валери Симеонов, който дебатира с протестиращите свършеното до момента от Общината и държавата. Гражданите твърдяха, че направеното не е ефективно и не се усеща в града. Според тях всичко, което се говори, е „замазване на очите“, а циганите продължават да живеят по същия начин. Някои от протестиращите настояха за законодателни промени. Вицепремиерът Валери Симеонов заяви пред журналисти, че е дошъл да се срещне с хората, тъй като на миналия протест е имало плакати, насочени към него: „Вие обещахте“. Той заяви, че всичко, което е обещал, е изпълнено и добави, че в циганската махала е осигурено 24-часово полицейско присъствие, което продължава и в момента. Симеонов коментира, че върви описване и премахване на незаконни постройки и уточни, че до момента са премахнати 16 и са подготвени документите за още 17. Вицепремиерът допълни, че процесите на описване и установяване на незаконно пребиваващите продължават. Той коментира, че само четири лица са регистрирани в циганската махала в Асеновград от началото на протестите досега. Той поясни, че общо 181 са новорегистрираните в Асеновград с четирите случая в циганската махала. По повод опасенията на протестиращите, че незаконно пребиваващи получават дори помощи, Симеонов уточни, че според справката, която сам е направил от 10 хил. живеещи в циганската махала „Лозница“, одобрени за помощи са само 463. Той поясни, че всяко лице получава помощи срещу нотариален акт. Симеонов обърна внимание, че е осигурена и охрана за тренировките на децата от отбора по кану-каяк. Той добави също, че със заповед е прекратено къпането в язовир „40-те извора“ и че се подготвя изграждането на полицейски участък в циганската махала, като до 20 дни той трябва да заработи. От своя страна директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков също разговаря с протестиращите и ги информира, че от вчера е обявен нов конкурс за назначаване на служители в управлението на полицията в Асеновград за още 9 места. По думите му те ще бъдат разпределени в квартал „Лозница“. Той поясни, че до момента там има назначени вече 3-ма служители, които са на курс. Ст. Комисар Илков уточни, че сградата за полицейско управление е подсигурено.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестиращите в Асеновград освободиха движението по пътя за Смолян и Асенова крепост

Пловдив: Протестиращите в Асеновград освободиха движението по пътя за Смолян и Асенова крепост

6 Август 2017 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестиращите в Асеновград освободиха движението по пътя за Смолян и Асенова крепост, предаде репортер на Радио „Фокус“ Пловдив. Протестиращите блокираха пътя за около 20 минути, като по този начин затрудниха трафика по и без това натоварения път. Гражданите вървят към площада, където е крайната точка на протестното шествие.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Стотици автомобили изчакват протестиращите в Асеновград

Пловдив: Стотици автомобили изчакват протестиращите в Асеновград

6 Август 2017 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Стотици автомобили изчакват протестиращите в Асеновград, които са блокирали пътя за Асенова крепост и за някои асеновградски села, предаде репортер на Радио „Фокус“ Пловдив. Водачите са изнервени, защото бързат да се приберат. Протестиращите се обръщат към тях с викове: „Елате при нас“.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестиращите в Асеновград блокираха и обходния маршрут до Смолян

Пловдив: Протестиращите в Асеновград блокираха и обходния маршрут до Смолян

6 Август 2017 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестиращите в Асеновград блокираха и обходния маршрут до Смолян, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. Протестиращите са насядали на пътното платно. Колони от автомобили са се образували и в двете посоки на движение и изчакват търпеливо движението да бъде пуснато. Гражданите са се наметнали с български флагове, а лозунгите, които скандират са: „Българи, юнаци“, „Сърце, душа за България“. Към момента в протеста участват около 30 души.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестиращите в Асеновград блокираха главния път за Смолян

Пловдив: Протестиращите в Асеновград блокираха главния път за Смолян

6 Август 2017 | 20:27 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Потегли протестното шествие в Асеновград, предаде репортер на Радио „Фокус“ Пловдив. В него участват около 30 души. Шествието се предвожда с полицейска кола. В момента хората се движат по главния път за Смолян, като реално движението по пътя е спряно. Протестиращите възнамеряват да стигнат до площада в Асеновград. Преди да тръгне шествието директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков заяви пред протестиращите, че от вчера е обявен нов конкурс за назначаване на служители в управлението на полицията в Асеновград за още 9 места. По думите му те ще бъдат разпределени в квартал „Лозница“. Той поясни, че до момента там има назначени вече 3-ма служители, които са на курс. Ст. Комисар Илков уточни, че сградата за полицейско управление е подсигурено.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестиращите в Асеновград настояват за законодателни промени

Пловдив: Протестиращите в Асеновград настояват за законодателни промени

6 Август 2017 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестиращите в Асеновград са се събрали около вицепремиера Валери Симеонов и дебатират с него свършеното до момента от Общината и държавата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Хората твърдят, че направеното не е ефективно и не се усеща в града. Според тях всичко, което се говори, е „замазване на очите“, а циганите продължават да живеят по същия начин. Някои от протестиращите настояват за законодателни промени. Според тях предприетите мерки са частични и неефективни и по думите им циганите продължават да живеят безнаказано в града.
Около 30 души са се събрали на сборния пункт. Очаква се всеки момент да потегли протестно шествие по главните улици на Асеновград.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Само 4 лица са регистрирани в циганската махала в Асеновград от началото на протестите досега

Вицепремиерът Валери Симеонов: Само 4 лица са регистрирани в циганската махала в Асеновград от началото на протестите досега

6 Август 2017 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Само четири лица са регистрирани в циганската махала в Асеновград от началото на протестите досега. Това заяви пред журналисти в Асеновград вицепремиерът Валери Симеонов в отговор на въпрос дали върви пререгистрирането на незаконно пребиваващи в махалата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Симеонов поясни, че новорегистрираните са жени. По думите му общо 181 са новорегистрираните в Асеновград с четирите случая в циганската махала. Валери Симеонов изтъкна, че е дошъл абсолютно подготвен, за да се срещне с протестиращите и да ги попита какво от поетите ангажименти не е изпълнено и какви още са притесненията им. По повод опасенията на протестиращите, че незаконно пребиваващи получават дори помощи, Симеонов уточни, че според справката, която сам е направил от 10 хил. живеещи в циганската махала „Лозница“, одобрени за помощи са само 463. Той поясни, че всяко лице получава помощи срещу нотариален акт. „Дошъл съм да кажа на хората да нямат такива притеснения“, каза Симеонов. Валери Симеонов каза още, че е дошъл да се срещне с хората, тъй като на миналия протест е имало плакати, насочени към него: „Вие обещахте“. „Всичко, което съм обещал, е изпълнено“, каза Симеонов и добави, че в циганската махала е осигурено 24-часово полицейско присъствие, което продължава и в момента. Симеонов коментира, че върви описване и премахване на незаконни постройки и уточни, че до момента са премахнати 16 и са подготвени документите за още 17. По думите му процесът изисква много време. Вицепремиерът коментира, че върви и проверка на живеещите по постоянен адрес, като до преди 10 дена са били установени 800 човека, които пребивават без адресна регистрация. Симеонов обърна внимание, че е осигурена и охрана за тренировките на децата от отбора по кану-каяк и със заповед е прекратено къпането в язовир „40-те извора“. „Подготвя се изграждането на полицейски участък в циганската махала, като до 20 дни той трябва да заработи“, каза още Валери Симеонов и допълни, че процесите на описване и установяване на незаконно пребиваващите продължават. По думите му те се правят от експертни комисии.
Протестиращите в Асеновград започнаха да се събират. Вицепремиерът изчаква, за да говори с тях.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Всичко, което е поето като ангажимент в Асеновград е свършено

Вицепремиерът Валери Симеонов: Всичко, което е поето като ангажимент в Асеновград е свършено

6 Август 2017 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Всичко, което е поето като ангажимент в Асеновград е свършено. Това обяви пред журналисти в Шекер махала в Пловдив вицепремиерът Валери Симеонов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. Симеонов уточни, че ангажиментите са изпълнени, както от страна от общината, така и от страна на полицията и на държавата. „За мен е странно защо все още продължават тези имитации на протести, така че отивам там, за да ги попитам какво още искат“, допълни Валери Симеонов. Той още веднъж повтори, че всичко, което е било обещано като ангажимент е свършено до този момент „Тези хора не разбират ли, че всички тези протести костват по десетина хиляди на държавата и на тези момчета с униформи“, попита вицепремиерът. Той изтъкна, че, когато си тръгва към София, вижда микробусите на жандармерията с по 15-20 души, които се разкарват от до Асеновград, за да въдворяват реда . „Защото някои хора търсят може би не разрешаване на проблемите на Асеновград, а политическа изява“, добави Симеонов. В Пловдив той се срещна с районния кмет Ральо Ралев, за да се убеди, че имат общо позиция, както и да реагират на сериозните сигнали, свързани с нарушаването на реда в циганските махали в район „Северен“. Двамата огледаха и помещението, което може отново да стане полицейски участък, както е било преди години. Идеята е той да започне да действа отново, като трима полицейски служители и полицейски автомобил ще дежурят на място. По думите на Валери Симеонов Главният секретар на МВР също е поел ангажимента за незабавна реакция при вдигане на шум в тези махали и преграждане на улици, за да се спре самоуправството на публична-държавна собственост.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестното шествие на жителите на Асеновград е с нова начална точка – парка на ул. „Свобода“

Пловдив: Протестното шествие на жителите на Асеновград е с нова начална точка – парка на ул. „Свобода“

6 Август 2017 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестното шествие на жителите на Асеновград е с нова начална точка – парка на ул. „Свобода“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите. По думите му началният час – 19:00 часа, остава непроменен, докато мястото на срещата е различно, заради ремонти в централната градска част.
Първоначално бе обявено, че протестиращите ще се събират на обичайното място, а именно - градинката до паметника на Цар Иван Асен II. „Шествието ще бъде мирно. Целта не е да създаваме напрежение, а да постигнем исканията си“, подчерта Йордан Тодоров. Според него се очаква тази вечер в протеста да се включат повече от 1000 души.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Тодоров, Инициативен комитет на протестиращите в Асеновград: Очаква се над 1000 души да изразят недоволството си от предприетите мерки срещу незаконно пребиваващите цигани

Йордан Тодоров, Инициативен комитет на протестиращите в Асеновград: Очаква се над 1000 души да изразят недоволството си от предприетите мерки срещу незаконно пребиваващите цигани

6 Август 2017 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Очаква се над 1000 души да се включат в поредния протест в Асеновград и да изразят недоволството си от предприетите мерки срещу незаконно пребиваващите цигани. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите в Асеновград. По думите му протестните действия ще приключат когато управляващите изпълнят изцяло исканията на жителите на Асеновград.
„Продължаваме да протестираме, тъй като част от исканията ни са удовлетворени, но други не. Има новорегистрирани цигански семейства в общината. Дават им документи. Първо казаха, че циганите са около 5300, после към 5600 души, а те са над 10 000 в махалата. Те съобщават броя на регистрираните, а сигурно още толкова са незаконно пребиваващи там“, коментира Йордан Тодоров.
Той припомни, че сред исканията на жителите на Асеновград е максимално бързо лицата, задържани за побоя над спортисти, да получат присъди.
„Искаме създаване на полицейски участък в циганската махала, охрана на спортистите, премахване на незаконните постройки в махалата, проверка и установяване на незаконно пребиваващите в града. Някои неща не са изпълнени и очакваме това да се случи“, каза Тодоров. По думите му се очаква протестните действия да започнат след 19:00 часа, като сборният пункт отново е парка пред паметника на Цар Иван Асен II.
„Фокус“ припомня, че жителите на Асеновград започнаха серия от протести, след като на 26 юни група цигани нападна треньори, родители и деца от отбора по кану-каяк, докато са тренирали на язовир „40-те извора“.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Тодоров, Инициативен комитет на протестиращите в Асеновград: Организираме нов протест в неделя, не сме удовлетворени от предприетите мерки

Йордан Тодоров, Инициативен комитет на протестиращите в Асеновград: Организираме нов протест в неделя, не сме удовлетворени от предприетите мерки

5 Август 2017 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Жителите на град Асеновград излизат на пореден протест в неделя, 6 юли. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите. По думите му се очаква протестните действия да започнат след 19:00 часа. „На последният протест се присъединиха около 500 души, надяваме се, че сега ще бъдат повече и то не само от града. Не мога да кажа дали има и какъв е ефектът от изразяването на недоволството ни. Общината действа по разрешаването на определени проблеми, но това не ни удовлетворява. Всичко се случва бавно, не знаем и дали се прави нещо зад гърба ни. Усещаме, че има нередности“, коментира Йордан Тодоров.
По думите му е започнала регистрация на незаконно пребиваващите цигани в Асеновград, чрез която те да се превърнат в редовни и законни граждани и обитатели на махалата. „Те се опитват да ги регистрират наново, а това никак не ни харесва“. Не знам дали тази активност е заради очакванията за подкрепа от циганите на следващите избори. В крайна сметка ние, жителите на град Асеновград, сме чути, но всеки, от когото зависи разрешаването на проблемите ни, прави каквото си иска“, смята Йордан Тодоров.
„Фокус“ припомня, че жителите на Асеновград започнаха серия от протести, след като на 26 юни 2017 г. група цигани нападна с колове и мотики ученици, треньори и родители от отбора по кану-каяк, докато са тренирали на язовир „40-те извора“ край Асеновград.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Тодоров, Инициативен комитет на протестиращите: Протестите в Асеновград няма да стихнат, докато не бъдат наложени бързи присъди на виновниците за побоя над младите спортисти

Йордан Тодоров, Инициативен комитет на протестиращите: Протестите в Асеновград няма да стихнат, докато не бъдат наложени бързи присъди на виновниците за побоя над младите спортисти

1 Август 2017 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. Протестите в Асеновград няма да стихнат, докато не бъдат наложени бързи присъди на виновниците за побоя над младите спортисти. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите в Асеновград. Той допълни, че зад намеренията им стои и друго неудовлетворено искане, а именно - проблемът с нерегистрираните роми, които не просто не биват изселвани, а и проявяват готовност да си узаконят къщите.
„От тези 11 роми, които са задържани - двама са освободени. Настояваме за бързи присъди, а не случаят да се отлага. На първата кръгла маса се обсъждаше, че ромите без регистрация в Асеновград ще бъдат извеждани от града по местата, от които са дошли. Има къщи на края на циганската махала, в които има по 160-170 души, регистрирани в едно жилище. Ние искаме това да се промени. Обяснява ни се, че това е заварено положение, но не може толкова много хора, живеещи в наемна къща, да взимат енергийни и социални помощи. Това е неприемливо“, обясни Йордан Тодоров.
Той отбеляза, че обещанията за осигуряване на полицейско присъствие в Асеновград, дадени от вицепремиера Валери Симеонов, са изпълнени на 100 %. Той подчерта, че протестната вълна не е насочена към малцинствата, а към тези, които пребивават незаконно в града и нарушават обществения ред.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жителите на Асеновград отново на протест (ОБЗОР)

Жителите на Асеновград отново на протест (ОБЗОР)

30 Юли 2017 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Жителите на Асеновград възобновиха протестите си. Действията им са провокирани от побоя над млади спортисти от група цигани миналия месец и незаконно пребиваващите в града.
Около 100 души се включиха в протестно шествие, което продължи 2 часа и премина без сериозни нарушения на обществения ред.
Малко след 18.00 часа протестиращите се събраха при кметската градина на ул. „Свобода“ и преминаха по централната улица „Шести януари“, където за кратко блокираха едно от кръговите кръстовища.
След това те се отклониха от първоначално предвидения си маршрут и около 19.30 часа за 20 мин. блокираха движението на разклона за Бачково (по пътя – Пловдив – Смолян), като играха хора. На място се образуваха колони от автомобили, а протестиращите играха хора.
Гражданите уточниха, че подновяват протестите, тъй като част от исканията им са удовлетворени, но други не. По думите им има новорегистрирани цигански семейства в общината. Най-важното им искане е максимално бързо лицата задържани за побоя да получат присъди. На 6 юли Окръжният съд в Пловдив реши да остави в ареста седем от задържаните 11 души. Двама бяха пуснати срещу парична гаранция.
Друга част от исканията на жителите на Асеновград са: създаване на полицейски участък в циганската махала, охрана на спортистите, премахване на незаконните постройки в махалата, проверка и установяване на незаконно пребиваващите в града.
Протестиращите носеха плакати с надписи: „Няма да се откажем, искаме ефективни присъди“, „Не на антибългарската политика“, „Искаме сигурност“ и български знамена.
Пред Радио „Фокус“ – Пловдив ст. комисар Атанас Илков, директор на ОДМВР – Пловдив, коментира, че няма напрежение в циганската махала в Асеновград. По думите му полицията се грижи за сигурността в града. Той заяви, че има диалог между институциите и протестиращите. На въпрос кога ще се пристъпи към събарянето и на други незаконни постройки, ст. комисар Илков уточни: „След като влязат в сила заповедите“.
„Фокус“ припомня: Напрежението в града бе провокирано от сблъсъците между българи и цигани в края на месец юни, след като цигани нападнаха деца от спортния клуб по гребане в района на яз. „40-те извора“. По време на конфликта край язовира пострадаха спортист и циганин и се наложи да ги откарат в болница за преглед. Малко след това пред здравното заведение пристигнаха десетки роми от местната махала „Лозница“, където отново имаше спречкване между двете групи.
Миналият месец започнаха проверки за адресна регистрация на живеещите в циганската махала „Лозница“ в Асеновград.
На 25 юли началникът на отдел „Охранителна полиция” към ОДМВР - Пловдив комисар Любомир Рашков съобщи, че 279 къщи в циганската махала в Асеновград са проверени от полицията за незаконно пребиваващи и без адресна регистрация лица. Установено е, че в тези къщи живеят 1379 лица. От тях 919 са адресно регистрирани, а 576 - нерегистрирани. Кметът на Асеновград д-р Емил Кабаиванов допълни, че 16 незаконни постройки в циганската махала в Асеновград са вече премахнати. 36 постройки са в процедура на събаряне като незаконни, 23 от тях са жилищни, а останалите - стопански постройки.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асеновград: Протестиращите започнаха да се разотиват

Асеновград: Протестиращите започнаха да се разотиват

30 Юли 2017 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Протестиращите, събрали се пред сградата на Община Асеновград, започнаха да се разотиват, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Протестът продължи около 2 часа и премина без сериозни нарушения на обществения ред.
Към 18.00 часа протестиращите се събраха при кметската градина на ул. „Свобода“ и преминаха по ул. „Шести януари“, където за кратко блокираха едно от кръговите кръстовища.
След това те се отклониха от първоначално предвидения си маршрут и около 19.30 часа за 20 мин. блокираха движението на разклона за Бачково и играха хора. На място се образуваха колони от автомобили.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еди Рама изневери на лежерния си стил за срещата с Доналд Тръмп. 21 септември 2017 г.
Еди Рама изневери на лежерния си стил за срещата с Доналд Тръмп. 21 септември 20...

ВИДЕО
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак
Среща на президента Румен Радев с председателя на Общото събрание на ООН Миросла...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.