НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:50

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Корнелия Нинова ще съди замесилите името й с „Цанков камък“, от ГЕРБ нямат притеснения (ОБЗОР)

Корнелия Нинова ще съди замесилите името й с „Цанков камък“, от ГЕРБ нямат притеснения (ОБЗОР)

22 Август 2017 | 21:51 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ и БСП продължиха спора си за „Цанков камък“. След заседание на Изпълнителното бюро на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че главният прокурор е отговорил на нейно писмо и я е уведомил, че тя няма общо с проекта „Цанков камък“. Нинова бе категорична, че ще съди всички, позволили си да свържат името й с проекта и с корупция, като се започне от министър-председателя и се стигне до неговите говорители. По думите на Нинова обвиненията за връзка между БСП и „Цанков камък“ са с цел да се омаловажат усилията на партията за справяне с паралелната държава. Лидерът на БСП обвини ГЕРБ, че отклоняват вниманието от себе си, за да омаловажават политическия си опонент в лицето на БСП. По думите й управляващите хвърлят димки, а след това по-неясни причини мълчат.
От ГЕРБ заявиха, че не са коментирали дали Корнелия Нинова е виновна за „Цанков камък“, или не и подчертаха, че не ги притеснява фактът, че тя ще ги дава на съд. Заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов посочи, че не може да си представи, че председателят на най-голямата опозиционна партия се припознава във всичко, което ГЕРБ казва. Той обърна внимание, че писмото на прокуратурата, в което се казва, че Корнелия Нинова няма общо с „Цанков камък“ не е подписано от главния прокурор, както тя твърди, а от наблюдаващия. Според него, тук следва да се зададе въпросът дали когато Корнелия Нинова изнася факти те отговарят на казаното от нея. Цветанов коментира, че не би искал да обвини Нинова, че лъже, но е убеден, че тя е направила умишлено подвеждане на журналистите, цитирайки, че е получила днес отговор от главния прокурор.
По повод думите на Цветанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори в своя позиция до медиите, че бивш министър на МВР не знае, че съгласно Закона за защита на лични данни и становище на комисията за защита на лични данни имена и подписи се заличават при публикуването им за свободен достъп в интернет, защото могат да бъдат определени като лични данни. Тя попита Цветан Цветанов дали спазването на законите е фалшификация.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: ГЕРБ се опитват да избягат от съществения факт, че прокуратурата опровергава техни твърдения по казуса „Цанков камък“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: ГЕРБ се опитват да избягат от съществения факт, че прокуратурата опровергава техни твърдения по казуса „Цанков камък“

22 Август 2017 | 20:59 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ се опитват да избягат от съществения факт, че прокуратурата опровергава техни твърдения по казуса „Цанков камък“. Това коментира във вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на БСП Корнелия Нинова, която представи писмо от прокуратурата, от което става ясно, че тя не е процесуално свързана с казуса. От ГЕРБ пък отвърнаха, че Нинова умишлено е прикрила факта, че писмото е подписано не от главния, а от наблюдаващия прокурор, което лидерът на социалистите отрече. „Нищо не съм крила. Защо казвам, че е от главния прокурор? Защото моето писмо с молба да бъда информирана дали имам качество по отношение на проекта „Цанков камък“, процесуално или друго, беше до главния прокурор. А в отговора пише: „Във връзка с изпратено писмо до главния прокурор, което ни е разпределено по компетентност, Ви връщаме отговор….“ Отгоре пише „Прокуратура на Р България“, която се представлява от главния прокурор. Така че, кой формално е подписал писмото за мен не е съществено“, обясни Корнелия Нинова. Председателят на БСП отново заяви, че всички, които са свързвали името ѝ с „Цанков камък“ ще отговарят пред съда.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Спазването на законите ли е фалшификация, г-н Цветанов?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Спазването на законите ли е фалшификация, г-н Цветанов?

22 Август 2017 | 17:15 | Агенция "Фокус"
София. Да се смея ли, да плача ли? Бивш министър на МВР не знае, че съгласно Закона за защита на лични данни и становище на комисията за защита на лични данни с рег. номер П-740/02.02.2016 г. имена и подписи се заличават при публикуването им за свободен достъп в интернет, защото могат да бъдат определени като лични данни. Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на твърдението на Цветан Цветанов за фалшификация, съобщиха от пресцентъра на БСП. "Това, че съм изпълнила закона и съм заличила подписа на писмото на прокуратурата до мен, г-н Цветанов определи като фалшификат. Смея се на тази некомпетентност, но плача за държавата ни, която се управлява от хора, за които спазването на закона е фалшификат!", пише още Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ГЕРБ: От БСП да кажат в кой период носят отговорност – все някой друг им е виновен

Александър Ненков, ГЕРБ: От БСП да кажат в кой период носят отговорност – все някой друг им е виновен

22 Август 2017 | 17:10 | Агенция "Фокус"
София. От БСП да кажат в кой период носят отговорност – все някой друг им е виновен. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков по време на извънредна пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос защо ГЕРБ толкова се занимава с Корнелия Нинова, Ненков отговори, че го правят, защото това, което тя тиражира в публичното пространство не е вярно. „Ние като народни представители и отговорни хора, трябва да имаме възможността да отговорим на тези нападки, които са лъжливи“, коментира Ненков. Той даде пример с това, че когато се установи, че някой от ГЕРБ нарушава правилата да си поеме отговорността. „Какво се случва от отсрещната страна. За кое БСП някога са носили отговорност?“, попита Ненков. Той изрази убедеността си, че ако ГЕРБ е управлявала по време на кризата с КТБ е нямало да се стигне до фалит на банката. Според него от БСП са се чудели как да разсекретят стенограми, за да се хванат за нещо и да изкарат ГЕРБ виновни. „Няма как ГЕРБ да е виновен. ГЕРБ не е управлявала. ГЕРБ беше в опозицията“, допълни депутатът. Според него същият е случаят и с „Цанков камък“. „Добре, тя няма нищо общо. Тогава е била заместник-министър на икономиката и енергетиката. Като е била заместник-министър не е ли била наясно, че този проект многократно е завишил своята цена. Не е ли наясно, че този проект изобщо не е рентабилен? Занимава се с това, че тя няма нищо общо. Добре, няма нищо общо, но тогава като заместник-министър какво е правила? Къде е била нейната отговорност?“, коментира Ненков. Той подчерта, че от ГЕРБ никога не са казвали, че Корнелия Нинова е ограбила българския данъкоплатец. По думите му неслучайно от ГЕРБ не са внесли сигнал с конкретни имена. „Това е работа на главната прокуратура“, допълни той и посочи, че тя трябва да си свърши работата. Според него вместо да се солидализира с ГЕРБ, тя не коментира темата „Цанков камък“, а говори за себе си.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Писмото, в което се казва, че Корнелия Нинова няма общо с „Цанков камък“ не е подписано от главния прокурор, както тя твърди

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Писмото, в което се казва, че Корнелия Нинова няма общо с „Цанков камък“ не е подписано от главния прокурор, както тя твърди

22 Август 2017 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Писмото, в което се казва, че Корнелия Нинова няма общо с „Цанков камък“ не е подписано от главния прокурор, както тя твърди. Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов по време на извънредна пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Доколкото разбирам в медиите вече има писмото до г-жа Корнелия Нинова. Това е писмото, което всъщност е с подпис, но не от главния прокурор“, коментира той и отчете, че то е подписано от наблюдаващия прокурор. По думите му по време на пресконференцията на БСП Корнелия Нинова не говори за наблюдаващия прокурор, а за главния. „Днес това, което ви показа като писмо беше точно това, което си е качила във „Фейсбук“ страницата, защото знае, че ще се зададат въпросите дали има използване на думичката лъжа в начина, по който се предлагат и представят на медиите дадени писма като кореспонденция между съответните институции и дадените политически централи. Това писмо е от прокуратурата на Република България, това е верен факт“, заяви Цветанов. Според него, тук следва да се зададе въпросът дали когато Корнелия Нинова изнася факти те отговарят на казаното от нея. „Не бих искал да кажа, че тя е излъгала, но съм убеден, че е направила умишлено подвеждане на журналистите, цитирайки, че е получила днес отговор от главния прокурор“, коментира Цветанов. Според него в тази политическа интрига, БСП искат да въвлекат всички представители на институциите, в това число и президента на България, за когото по думите на Цветанов Нинова постоянно говори. „Виждате, че в законодателството си, те предлагат президентът да е този, който да назначава съответния председател или заместник-председател на антикорупционния орган“, каза Цветанов. Според него оттук нататък не си заслужава да се отговаря ежедневно на Корнелия Нинова. „Ние сме длъжни да го правим, за да показваме истината, защото ние от ПГ на ГЕРБ, ПП ГЕРБ и днешното управление искаме нещата да са прозрачни. Когато се говорят неистини, ние трябва да ги опровергаваме“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ и посочи, че във връзка с предстоящото председателство тонът, който задава БСП не е добър. Цветанов призова БСП да казват истината.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Тодоров, ГЕРБ: Заговорят ли БСП за истина и справедливост, значи някой някъде се готви или вече краде в партията им

Антон Тодоров, ГЕРБ: Заговорят ли БСП за истина и справедливост, значи някой някъде се готви или вече краде в партията им

22 Август 2017 | 15:57 | Агенция "Фокус"
София. Заговорят ли БСП за истина и справедливост, значи някой някъде се готви или вече краде в партията им. Това каза народният представил представител от ПГ на ГЕРБ Антон Тодоров по време на извънредна пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мълвата, която Корнелия Нинова вече ежеседмично пръска в България трябва да бъде разсеяна с факти“, заяви Тодоров. Той обърна внимание, че на днешната пресконференция на БСП Корнелия Нинова е казала, че нейното име не протича, не фигурира в прокурорска проверка за „Цанков камък“. „Не протича вероятно в тези прокурорски проверки“, обясни той. Тодоров заяви, че се сеща за 1000 страници, където името й протича.
Той попита, когато човек се изправя и твърди, че е морален стожер дали има памет, за това което е вършил преди 10 години. Тодоров попита и дали лидерът на БСП има памет, че през 1997 г. е живеела на квартира, а през 1999 г. декларира огромен апартамент , а след него още един. Според Антон Тодоров Нинова трови атмосферата и поставя под съмнение търпението на ГЕРБ и милиони българи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ГЕРБ: Не сме коментирали дали Корнелия Нинова е виновна за „Цанков камък“, или не -  не ни притеснява фактът, че ще ни дава на съд

Александър Ненков, ГЕРБ: Не сме коментирали дали Корнелия Нинова е виновна за „Цанков камък“, или не - не ни притеснява фактът, че ще ни дава на съд

22 Август 2017 | 15:45 | Агенция "Фокус"
София. Не сме коментирали дали Корнелия Нинова е виновна за „Цанков камък“, или не - не ни притеснява фактът, че ще ни дава на съд. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков по време на извънредна пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с казаното от лидера на БСП, че ще даде на съд министър-председателя и говорителите му, затова че я обвиняват за „Цанков камък“, Ненков заяви, че тя вече три пъти дава пресконференции, за да каже, че няма нищо общо с този проект. „Ние никога не сме коментирали дали тя е виновна, или не, ние сме казали единствено и само, че тя е участвала в кабинета, в който проектът се е бил реализирал. Не ни притеснява фактът, че ще ни дава на съд. Наше право е и сме си изпълнили конституционния дълг да сезираме прокуратурата“, посочи депутатът.
Деница КИТАНОВА

Видео от пресконференцията може да гледате на страницата на ИА „Фокус“ във „Фейсбук“ тук
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов: Не мога да си представя, че Корнелия Нинова се припознава във всичко, което ГЕРБ казва

Цветан Цветанов: Не мога да си представя, че Корнелия Нинова се припознава във всичко, което ГЕРБ казва

22 Август 2017 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. Не мога да си представя, че председателят на най-голямата опозиционна партия се припознава във всичко, което ГЕРБ казва. Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов по време на извънредна пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Днешната пресконференция, която беше дадена от страна на БСП е доста учудваща за нас“, каза Цветанов.
Деница КИТАНОВА

Пресконференцията може да гледате на живо на страницата на ИА „Фокус“ във „Фейсбук“ тук
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Агенция „Фокус“ излъчва на живо във „Фейсбук“ извънредната пресконференция на ПП ГЕРБ

Агенция „Фокус“ излъчва на живо във „Фейсбук“ извънредната пресконференция на ПП ГЕРБ

22 Август 2017 | 15:36 | Агенция "Фокус"
София. Агенция „Фокус“ излъчва на живо във „Фейсбук“ извънредната пресконференция на ПП ГЕРБ. Пресконференцията може да гледате на живо в страницата на ИА „Фокус“ във „Фейсбук“ тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ ще даде извънредна пресконференция

ГЕРБ ще даде извънредна пресконференция

22 Август 2017 | 14:13 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ ще даде извънредна пресконференция, съобщиха от пресцентъра на партията. Събитието ще се проведе днес от 15:30 часа. Брифингът ще се състои в централата на партията (пл. "България" 1, НДК, Административна сграда, ет. 17).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Бойко Борисов да каже сега какво и кого имаше предвид, когато говореше за корупция в „Цанков камък“

Корнелия Нинова, БСП: Бойко Борисов да каже сега какво и кого имаше предвид, когато говореше за корупция в „Цанков камък“

22 Август 2017 | 13:58 | Агенция "Фокус"
София. Бойко Борисов да излиза сега и да каже какво и кого имаше предвид, когато говореше за корупция за „Цанков камък“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не може в политиката, за да отклоняваш вниманието от себе си, за да омаловажаваш политическия опонент да хвърляш димки и след това по някакви причини мълчат. Защо мълчат сега? Надявам се сега министър-председателят да отговоря на въпроси. Какво имаше предвид, кого имаше предвид, когато говореше за корупция на „Цанков камък“, каза още Нинова. Според нея политиката на прехода - да хвърляш кал и да няма резултат от това, е довело до чувство на несправедливост у всеки български гражданин. „Е, сега да покажем, че искаме да променим този стил. Хайде да започнем от „Цанков камък“ - искаме цялата истина“, заяви лидерът на БСП. Тя припомни, че е написала писмо до австрийския посланик в България. „Припомних фактите, че проектът е финансиран от австрийски банки, проектиран от австрийски фирми, строен от австрийски фирми и го помолих за съдействие да се произнесе по твърдението на българския министър-председател - участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои политици, като декларирах, че ние от БСП се обявяваме за борба с паралелната държава и настояваме за пълната истина по този проект“, заяви Нинова. Тя поясни, че е получила отговор от него, че следствените дейности по съдебно-наказателни деяния в Австрия се извършват от прокуратурата по компетентност и последващо коректно правораздаване и е информирал австрийските служби по въпроса.
Деница КИТАНОВА

Видео от пресконференцията може да гледате на страницата на ИА „Фокус“ във „Фейсбук“ тук
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Главният прокурор ме уведоми, че нямам общо с „Цанков камък“ – всички, позволили си да свържат името ми с проекта и с корупция, отиват на съд

Корнелия Нинова, БСП: Главният прокурор ме уведоми, че нямам общо с „Цанков камък“ – всички, позволили си да свържат името ми с проекта и с корупция, отиват на съд

22 Август 2017 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор ме уведоми, че нямам общо с проекта „Цанков камък“ – всички, позволили си да свържат името ми с проекта и с корупция, отиват на съд. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Нинова обвинения за връзка между БСП и „Цанков камък“ са с цел да се омаловажат усилията на партията за справяне с паралелната държава. „Да ни се отнеме правото да претендираме, че автентично и истински искаме да се справим с нея“, каза Нинова. Тя посочи, че е изпратила писмо до главния прокурор, в което пита във връзка с всички направени досега предварителни проверки за „Цанков камък“, досъдебни производства, експертизи на документи, разпити на свидетели, по какъвто и да е повод, по какъвто и да е начин, някъде дали излиза нейното име. „Получих отговор от главния прокурор, за което му благодаря“, каза Нинова. По думите ѝ в него той обяснява, че тя няма нищо общо с тази работа. „Затова пристъпвам към второто действия, сега всички, които си позволиха да свържат моето име с корупция и „Цанкъв камък“ отиват на съд“, каза Нинова и подчерта, че това се отнася за всички от министър-председател до подгряващите го говорители.
Деница КИТАНОВА


Видео от пресконференцията може да гледате на страницата на ИА „Фокус“ във „Фейсбук“ тук
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЕ: При проверката на проекта „Цанков камък“ през 2012 г. са констатирани нарушения, за които тогавашният директор на АДФИ Теменужка Петкова е изпратила доклад до Прокуратурата

МЕ: При проверката на проекта „Цанков камък“ през 2012 г. са констатирани нарушения, за които тогавашният директор на АДФИ Теменужка Петкова е изпратила доклад до Прокуратурата

18 Август 2017 | 15:20 | Агенция "Фокус"
София. При извършената през 2012 г. проверка на проекта „Цанков камък“ са констатирани нарушение, за които тогавашният директор на АДФИ Теменужка Петкова е изпратила доклад до Прокуратурата. Това става ясно от позиция на Министерството на енергетиката във връзка със спекулации около проекта "Цанков камък". "Фокус" публикува позицията без редакторска намеса.

С писмо на министъра на енергетиката Теменужка Петкова от 14-ти август 2017 г., понеделник, до директора на Агенцията за държавна финансова инспекция бяха изискани докладите от извършени финансови инспекции от органите на АДФИ, свързани с възлагането и реализацията на проекта за изграждане на хидровъзел "Цанков камък". Същите бяха получени в МЕ и са изпратени отново на органите на прокуратурата във връзка с подадения тази седмица от депутати от 44-то Народно събрание сигнал до главния прокурор.
През 2012 г. е извършена проверка за законосъобразност относно спазване на нормативните актове в областта на обществените поръчки във връзка с възлагането на строително-монтажни дейности, строителен и авторски надзор, консултантски услуги и технически становища на обект Хидровъзел „Цанков камък“, както и изпълнението на сключените договори. Установени са 65 нарушения на ЗОП, Правилника за прилагане на ЗОП и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Установено е, че са извършени разходи на обща стойност 232 млн. лв., без да са проведени обществени поръчки.
Докладът е изпратен от тогавашния директор на АДФИ г-жа Теменужка Петкова до органите на прокуратурата и съдържа информация за извършените проверки, установените нарушения и отговорните длъжностни лица.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължават взаимните атаки между ГЕРБ и БСП (ОБЗОР)

Продължават взаимните атаки между ГЕРБ и БСП (ОБЗОР)

17 Август 2017 | 21:00 | Агенция "Фокус"
София. Продължават взаимните атаки между ГЕРБ и БСП. В днешния ден и двете партии дадоха пресконференции. Първи бяха от БСП, които отправиха критики и обвинения към управляващата партия по отношение на няколко от важните им проекти – интермодалният терминал в Пловдив, ремонтът на бул. „Цариградско шосе“ в участъка от „Орлов мост“ до алея „Яворов“, ефективността на завода за боклук, както и темата за намерението на инвеститор да строи върху зелена площ, намираща се на кръстовището на бул. „България“ и „Петко Тодоров“.
Депутатът от БСП Георги Свиленски определи най-скъпите проекти на ГЕРБ като неефективни. Според него заводът за боклук в София е трябвало да постигне конкретни резултати – след преработването на отпадъци в завода, под 10% да отива на депо. По думите му обаче фактите сочат, че само 2 години след откриването му, той не може да достигне тези проценти. Той допълни, че втората задача е да се осигури приемственост или достъпност на служителите до правителството. „Голямата гордост и ефективност на Борисов е сведена до едни наши съграждани да сепарират ръчно боклука, след като той вече е излязъл от завода. Предлагаме вместо тези 6 млн. да се дават за това, във всеки един квартал на тези хора, които така или иначе обикалят по улиците и сепарират на място боклука, да им се дават пари да вършат това, без да ходят до завода”, предложи социалистът.
На това обвинение зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) Николай Стойнев отговори, че през 2009 г. там са се брали макове, а сега функционира един от най-модерните заводи за преработка на отпадъци в Европа. „Целите, които бяха поставени с изграждането на завода, бяха да се намали количеството за депониране. В онзи период нямаше депо. В момента там функционира и модерно, и съвременно такова. Използват се всички ценни материали“, подчерта зам.-председателят на Столичния общински съвет.
За качеството на ремонтите в София Свиленски заяви, че през 2007 г. първият ремонт, който е направил Борисов, е този на „Орлов мост“. Според него „Орлов мост” е емблемата на ГЕРБ за всеки един ремонт – строителство, контрол, отговорност на фирмите и ощетяване на гражданите. Той припомни, че на 12 август 2007 г. завършва ремонтът, като 700 000 лв. са дадени само за „Орлов мост”, а 1,2 млн. лв. за отсечката от него до „Ропотамо”. По думите му само 10 дни след това „Цариградско шосе” става „Цариградско море”, а „Орлов мост” е нагънат на коловози. Свиленски допълни, че Борисов няколко дни след това е твърдял, че фирмата, която е извършила ремонта, е поела гаранцията от 5 год. Според него отново 100% столичани ще платят за втори път некачествения ремонт. Свиленски заяви, че автомагистралите "Марица" и "Тракия" също са били ремонтирани повторно на 3 месеца и малко преди да навърши година втората.
Според Николай Стойнев обаче последният ремонт на участъка от бул. "Цариградско шосе" от Орлов мост до алея „Яворов“ е бил преди 11 години. Той обясни, че твърденията на БСП за ремонта на "Орлов мост" са неверни. По думите му тогавашният кмет Бойко Борисов е констатирал неизпълнение на дейностите и е била наложена санкция в размер на 300 000 лв., които не са били платени за свършена дейност. „Толкова струва и ремонтът на бул. „Цариградско шосе“. Много често се спекулира с ремонтите на булеварда. „Цариградско шосе“ се ремонтира на различни участъци през различни периоди“, допълни Стойнев.
Депутатът от БСП не подмина и отдаването на концесия на интермодалния терминал в Пловдив. Той припомни, че решението е било взето в сряда на правителственото заседание. По думите му само преди 6 месеца от БСП са искали тази процедура да бъде спряна. Според него това е поредният грабеж на българското общество – дават се под наем 71 декара, с изградената инфраструктура, за 5 хил. лева на месец за 27 години. Свиленски уточни, че съоръжението е построено за 12 млн. евро, а го дават под наем за цената на будка в центъра на София. Според него тази фирма ще стане монополист и ще контролира отношенията на всички транспортни фирми с този терминал. „Казахме, че фирмата ще е пловдивска с 4 букви. Сега вече може да я кажем ПИМК. Да видим дали те няма да са концесионер на летище „Пловдив”, каза още той. В заключение Свиленски се обърна към управляващите с думите: „Когато някой иска да се сигнализира прокуратурата във връзка с ефективността на проекти, предлагам на колегите от ГЕРБ, които това лято не почиваха и даваха пресконференции от морето, ако намират нещо притеснително в това, което казваме, още днес да направят това”.
Отговорът по темата даде транспортният министър Ивайло Московски, който подчерта, че процедурата е абсолютно открита, честна, прозрачна, минала е през нотификация на ЕК за наличие или неналичие на държавна помощ при нейното изграждане. Той посочи, че е направил справка в мандат на БСП дали е имало концесии, където са участвали само по 1 кандидат специално в транспортната инфраструктура, и се е натъкнал на 3 броя такива концесии. „Не се сещам тогава г-н Свиленски да е упреквал тогава правителството“, добави Московски и отправи предложение към Георги Свиленски, като изрази готовност да направи всичко възможно този концесионен договор да не се случи. „Ще поискам нотифициране на създаване на държавно дружество. Ще поканя лично Свиленски да му стане изпълнителен директор. Ако Свиленски постигне по-добри параметри и за първите 2 години докара повече инвестиции в развитието на терминала от 3 млн. лв., ако за периода на концесия договори инвестиция над 15 млн. и ако успее да договори по-висок доход от наем на терен, аз съм готов да си понеса политическата отговорност и ще се оттегля. Напълно сериозен съм, не се шегувам. Ще настоявам за същото и от негова страна. Явно г-н Свиленски има по-голям капацитет, отколкото пазарът в нашата държава може да предложи. Това означава, че е изключително силен мениджър и заслужава много повече от това, което е“, каза още Ивайло Московски.
За казуса около намерението на инвеститор да строи върху зелена площ на кръстовището на булевардите „България“ и „Петко Ю. Тодоров“, общинският съветник от БСП в СОС Николай Николов коментира, че по общия устройствен план от 2009 г. мястото трябва да бъде парк, зелена площ и да има дървета. Според него обаче с подписа на Борисов като кмет, през 2006 г., тази публично-общинска собственост е станала частна и е дадена на частна фирма, която е заградила пространството и е нарушила нормалния ритъм на живот на кв. „Стрелбище”, в София. По думите му понеже фирмата не е зачела нито районната, нито столичната власт, е правила каквото си поиска и както си поиска, призивът му е Борисов да вземе отношение по казуса, тъй като цялото това ходене по мъките е започнало с неговия подпис.
От своя страна Силвия Христова, председател на Комисията по устройство на територията към СОС, коментира, че отново се спекулира с темата. По думите ѝ този терен преди много години е бил отреден за застрояване и е придобит от фирмата инвеститор чрез замяна, която е одобрена от СОС през 2006 г., когато ГЕРБ дори не е била учредена като политически субект. „Впоследствие през 2009 г. се предприема промяна в Общия устройствен план на столицата. Именно по наша инициатива този терен е отреден за озеленяване. Към настоящия момент няма влязъл в сила подробен устройствен план, който да разрешава строителство в този терен. Категоричното ни мнение е, че тази площ трябва да остане зелена и паркова градинка в квартала“, подчерта Христова. По думите ѝ решението на ВАС не касае разрешително за строеж, а е свързано с подробния устройствен план. „Действително то е в полза на инвеститора и както знаете, главният архитект беше санкциониран неколкократно за това, че не одобрява този устройствен план. Той е за повторно обявяване. Моето мнение е, че няма как да се случи строителство в този терен. Не би трябвало този подробен устройствен план да бъде одобрен. Това е нашата категорична позиция – там да не се строи“, каза още Силвия Христова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ: Явно нервите на БСП не издържат вече и от тяхна страна излизат поредните манипулативни и лъжливи послания

ГЕРБ: Явно нервите на БСП не издържат вече и от тяхна страна излизат поредните манипулативни и лъжливи послания

17 Август 2017 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. Явно нервите на БСП не издържат вече и от тяхна страна излизат поредните манипулативни и лъжливи послания. Това заявиха представители на ПП ГЕРБ по време на извънреден брифинг в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Явно нервите на БСП не издържат вече, дори и в това време, в което въпреки летния сезон, и правителството продължава да работи активно по големите инфраструктурни проекти за развитието на страната“, заяви областният координато на ГЕРБ за София Цветомир Паунов. „Всички сме свидетели на това какво правителството на Бойко Борисов прави всекидневно и с какви темпове работи. Нека да не забравяме и да бъдем критични постоянно да си спомняме как опозицията действа и какви подходи използва. Г-жа Нинова постоянно заявява от парламентарната трибуна, че БСП ще бъде конструктивна опозиция, а в същото време с подобни пресконференции ежедневно трябва да отговаряме на поднасяне на лъжлива информация. Нека да не забравяме какво се случи в недалечно време на изборите в ж.к. „Младост“, когато именно чрез подобна манипулативна техника тогава спечели един кандидат, след което човекът, който я беше подкрепил в лицето на Георги Кадиев публично се отрече от нея, защото явно го е хванало срам от действията ѝ и некомпетентността на кметицата на „Младост“, каза още Паунов.
Транспортният министър Ивайло Московски коментира концесията на интермодалния терминал „Пловдив“, като разясни, че процедурата е абсолютно открита, честна, прозрачна, минала е през нотификация на ЕК за наличие или неналичие на държавна помощ при нейното изграждане. „Направих справка в мандат на БСП дали е имало концесии, където са участвали само по 1 кандидат специално в транспортната инфраструктура, се натъкнах на 3 броя такива концесии. Не се сещам тогава г-н Свиленски да е упреквал тогава правителството. Терминалът е извън Пловдив, а не както твърди той. В случая само 1 участник е проявил интерес. Отправям предложение към Георги Свиленски, ако може днес да ми отговори – готов съм да направя всичко възможно този концесионен договор да не се случи. Ще поискам нотифициране на създаване на държавно дружество. Ще поканя лично Свиленски да му стане изпълнителен директор. Ако Свиленски постигне по-добри параметри и за първите 2 години докара повече инвестиции в развитието на терминала от 3 млн. лв., ако за периода на концесия договори инвестиция над 15 млн. и ако успее да договори по-висок доход от наем на терен, аз съм готов да си понеса политическата отговорност и ще се оттегля. Напълно сериозен съм, не се шегувам. Ще настоявам за същото и от негова страна. Направиха думата концесии мръсна дума, това не е така“, подчерта Московски. Той допълни, че нееднократно е повтарял, че само в управлението на БСП има сключени 14 концесионни договора за транспортна инфраструктура. „Да не говорим за трите приватизации на най-големите транспортни компании в държавата – „Български речен флот“, „Български морски флот“ и „България ер“. В най-смелите си мечти не съм предполагал, че БСП ще реализират толкова радикална дясна политика. Чудно ми е как не са успели да заблудят и десните избиратели да ги подкрепят, защото толкова дясна политика никога не е правила“, каза още Ивайло Московски. Той отбеляза и че БСП са оставили БДЖ фалирало с 850 млн. лв. дългове, заради което не виждат аргумент да номинират дружеството да оперира новоизграден терминал. „Явно г-н Свиленски има по-голям капацитет, отколкото пазарът в нашата държава може да предложи. Това означава, че е изключително силен мениджър и заслужава много повече от това, което е“, добави Московски.
За намеренията на инвеститор да застрои имот на кръстовището на бул. „България“ и „Петко Тодоров“ Силвия Христова, председател на Комисията по устройство на територията към Столичния общински съвет, коментира, че отново се спекулира. По думите ѝ този терен преди много години е бил отреден за застрояване и е придобит от фирмата инвеститор чрез замяна, която е одобрена от СОС през 2006 г., когато ГЕРБ дори не е била учредена като политически субект. „Впоследствие през 2009 г. се предприема промяна в Общия устройствен план на столицата. Именно по наша инициатива този терен е отреден за озеленяване. Към настоящия момент няма влязъл в сила подробен устройствен план, който да разрешава строителство в този терен. Категоричното ни мнение е, че тази площ трябва да остане зелена и паркова градинка в квартала“, подчерта Христова. По думите ѝ решението на ВАС не касае разрешително за строеж, а е свързано с подробния устройствен план. „Действително то е в полза на инвеститора и както знаете, главният архитект беше санкциониран неколкократно за това, че не одобрява този устройствен план. Той е за повторно обявяване. Моето мнение е, че няма как да се случи строителство в този терен. Не би трябвало този подробен устройствен план да бъде одобрен. Това е нашата категорична позиция – там да не се строи“, каза още Силвия Христова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Стойнев, СОС: Последният ремонт на участъка от бул. "Цариградско шосе" от Орлов мост до алея „Яворов“ е бил преди 11 години

Николай Стойнев, СОС: Последният ремонт на участъка от бул. "Цариградско шосе" от Орлов мост до алея „Яворов“ е бил преди 11 години

17 Август 2017 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. Последният ремонт на участъка от бул. "Цариградско шосе" от Орлов мост до алея „Яворов“ е бил преди 11 години. Това каза на извънредна пресконференция зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) Николай Стойнев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Фабриката за фалшиви новини работи на пълни обороти“, посочи той. Стойнев обясни, че твърденията на БСП за ремонта на Орлов мост са неверни. „Орлов мост е най-натовареното кръстовище в цяла България. Последният му ремонт е бил преди 11 години. Вероятно малко от вас си спомнят, че тогава кмет беше Бойко Борисов и той констатира неизпълнение на дейностите и наложи санкция в размер на 300 000 лв., които не са платени за свършена дейност. Толкова струва и ремонтът на бул. „Цариградско шосе“. Много често се спекулира с ремонтите на булеварда. „Цариградско шосе“ се ремонтира на различни участъци през различни периоди. Ромонът на участъка от Орлов мост до алея „Яворов“ е бил ремонтиран преди 11 години“, допълни Стойнев.
За завода за отпадъци в София той обясни, че 2009 г. там са се брали макове, а сега функционира един от най-модерните заводи за преработка на отпадъци в Европа. „Целите, които бяха поставени с изграждането на завода, бяха да се намали количеството за депониране. В онзи период нямаше депо. В момента там функционира и модерно, и съвременно такова. Използват се всички ценни материали“, каза още зам.-председателят на Столичния общински съвет.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Най-скъпите проекти на ГЕРБ са неефективни

Георги Свиленски, БСП: Най-скъпите проекти на ГЕРБ са неефективни

17 Август 2017 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. Искаме да коментираме ефективността на проектите. Точно ефективността е основното обвинение към проекта „Цанков камък“, в който бяхме намесени. Това заяви зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева пред медиите в централата на партията, съобщиха от пресцентъра на БСП. Тя цитира премиера Борисов от стенограмата на Министерски съвет вчера: „Нашето даване на „Цанков камък” на прокуратурата сега е, защото не работи. Това е все едно да си направил завод за битови отпадъци и той да не работи. Естествено, че ще търсят виновника за загубите, затова сме дали сега Цанков камък на прокурор”.
„Не работим с фалшиви новини. Нека всеки, който излезе да ни опровергава, да декларира същото. Относно ефективността на завода за боклук, голямата гордост на Борисов, той трябваше да постигне конкретни резултати – след преработването на отпадъци в завода, под 10% да отива на депо. Фактите сочат обаче, че само 2 години след откриването му, той не може да достигне тези проценти”, заяви депутатът от левицата Георги Свиленски. По думите му този голям проект за над 350 млн. в момента не работи ефективно. „За да се доближи до желаната ефективност, Столична община е принудена да пристъпи към сепарираща лента, около която работят 50 работника в бели престилки и маски и разделят боклука”, заяви той. Депутатът коментира, че за това общината е обявила през март обществена поръчка за 6 млн. лв., а август за 2 млн. лв. - меки мерки, които да обучат тези 50 човека да правят разлика между кутийка за безалкохолна напитка и парче винкел или стъклена от пластмасова бутилка. Той допълни, че втората задача е да се осигури приемственост или достъпност на служителите до правителството. „Голямата гордост и ефективност на Борисов е сведена до едни наши съграждани да сепарират ръчно боклука, след като той вече е излязъл от завода. Предлагаме вместо тези 6 млн. да се дават за това, във всеки един квартал на тези хора, които така или иначе обикалят по улиците и сепарират на място боклука, да им се дават пари да вършат това, без да ходят до завода”, предложи социалистът.
Свиленски даде и друг пример - качеството на ремонтите в София. Той припомни, че 2007г. първият ремонт, който е направил Борисов, е този на „Орлов мост”. „Къде е ефективността? Г-жа Фандъкова вчера каза, че утре ще приключи ремонтът и всичко ще бъде забравено. Не, няма да бъде забравено”, категоричен бе той. Депутатът от БСП обясни, че „Орлов мост” е емблемата на ГЕРБ за всеки един ремонт – строителство, контрол, отговорност на фирмите и ощетяване на гражданите. Той припомни, че на 12.08.2007г. завършва ремонтът, като 700 000 лв. са дадени само за „Орлов мост”, а 1,2 млн. лв. за отсечката от него до „Ропотамо”. По думите му само 10 дни след това „Цариградско шосе” става „Цариградско море”, а „Орлов мост” е нагънат на коловози. Г-н Борисов няколко дни след това твърди, че фирмата, която е извършила ремонта, поема гаранцията от 5 год. „Вчера на Министерски съвет той казва: „Какво искате, 11 години тежкотоварни автомобили, камиони, таксита, автобуси, кой път ще издържи 11 години? Г-н Борисов, не 11 години, 11 дни не ви издържа ремонтът”, каза той. Свиленски подчерта, че днес е Орлов мост, миналата седмица е бил „Черни връх”, който само няколко месеца след големия ремонт и пускането на метростанцията, при един по-голям дъжд настилката се е напукала. „Фандъкова каза, че ще бъде ремонтирано за сметка на изпълнителя. Кой е изпълнителят, г-жо Фандъкова, и за чия сметка ще бъде направен поредният ремонт – изпълнителят е Метрополитен - 100% общинско дружество и отново 100% столичани ще платят за втори път некачествения ремонт”, обясни той. Свиленски заяви, че автомагистралите Марица и Тракия също са били ремонтирани повторно на 3 месеца и малко преди да навърши година втората.
Георги Свиленски подчерта, че докато през тези няколко дни ни занимаваха с „Цанков камък”, вчера МС е дал на концесия интермодалния терминал в Пловдив. „Само преди 6 месеца искахме тази процедура да бъде спряна. Това е поредният грабеж на българското общество – дават се под наем 71 декара, с изградената инфраструктура, за 5 хил. лева на месец за 27 години. Съоръжението е построено за 12 млн. евро, а го даваме под наем за цената на будка в центъра на София”, обясни той. Според него тази фирма ще стане монополист и ще контролира отношенията на всички транспортни фирми с този терминал. „Казахме, че фирмата ще е пловдивска с 4 букви. Сега вече може да я кажем ПИМК. Да видим дали те няма да са концесионер на летище „Пловдив”, каза още той.
В заключение Свиленски се обърна към управляващите с думите: „Когато някой иска да се сигнализира прокуратурата във връзка с ефективността на проекти, предлагам на колегите от ГЕРБ, които това лято не почиваха и даваха пресконференции от морето, ако намират нещо притеснително в това, което казваме, още днес да направят това”.
„Искам да запозная обществото с ефективността на Бойко Борисов като кмет на столицата. Вчера бе блокирано движението на бул. „България” и бул. „Петко Ю. Тодоров”, заради имот, който по общия устройствен план от 2009 г. трябва да бъде парк, зелена площ и има дървета. С подписа на Борисов като кмет, през 2006 г., тази публично-общинска собственост става частна и е дадена на частна фирма, която е заградила пространството и е нарушила нормалния ритъм на живот на кв. „Стрелбище”, в София.” Това заяви общинският съветник от БСП в СОС Николай Николов. „Понеже фирмата не зачита нито районната, нито столичната власт, прави каквото си поиска и както си поиска, моят призив е г-н Борисов да вземе отношение по казуса, тъй като цялото това ходене по мъките е започнало с неговия подпис”, призова Николов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Извършва се извънпланов ремонт на скъсаната геомембрана на "Цанков камък", наред с плановия ремонт на коритото на р. Гашня

Министър Теменужка Петкова: Извършва се извънпланов ремонт на скъсаната геомембрана на "Цанков камък", наред с плановия ремонт на коритото на р. Гашня

17 Август 2017 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Искам ясно да заявя още веднъж – в момента се извършва извънпланов ремонт на геомембраната на яз. "Цанков камък", който е за сметка на НЕК. Стойността на този ремонт е 80 хил. лева. Това каза в Ямбол пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която, заедно с премиера Бойко Борисов, инспектира изграждането на газопроводната отсечка Лозенец – Недялско, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.
Планово се ремонтира коритото на река Гашня, припомни още Петкова. Тя изрази надежда ремонтните дейности да приключат бързо и призова опозицията от БСП да не спекулира повече с тази информация.
Преди дни ГЕРБ внесе в прокуратурата сигнал за нарушения при изграждането на яз. "Цанков камък". По данни от проверки на АДФИ, около 200 млн. лв. са изразходвани, без да бъдат обявявани обществени поръчки за това. Стойността на цялото съоръжение е 1 млрд.лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Нямаме никакви притеснения от сигнала за „Цанков Камък”, това е измислен скандал

Крум Зарков, БСП: Нямаме никакви притеснения от сигнала за „Цанков Камък”, това е измислен скандал

17 Август 2017 | 08:53 | Агенция "Фокус"
София. Фактът, че вече се говори за ново управление, при изтекли едва 100 дни на правителството, е показателно за неговата работа
„Нямаме никакви притеснения от сигнала за „Цанков Камък”, защото нито БСП, нито лидерът на левицата Корнелия Нинова имат нещо общо с него. „Цанков камък” е бил изграждан по времето на няколко правителства - започва при НДСВ и завършва при Борисов. Тогава е имало много зам.-министри и от всички тях да извадиш едно точно определено име е доста некоректно и подло.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП лява България” Крум Зарков по Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той обясни, че притесненията на левицата са свързани с факта, че управляващите потушават скандал с друг измислен скандал. „Целта е да не се говори за едно, затова се измисля друго”, обясни Зарков. По думите му в сигнала на ГЕРБ няма нищо - няма имена, срещу кого е подаден, не се разбира и за какво е подаден. Това пролича от пресконференцията на ГЕРБ вчера”, каза зам.-председателят на ПГ на БСП. „Първоначално се твърдеше, че чашката на язовира е напукана, впоследствие се разбра, че не е. Министърът на енергетиката, изпълнителният директор на НЕК, представители на местната власт обясниха, че няма подобно нещо”, подчерта Зарков. Той обясни, че всъщност става дума за планов ремонт на ниска стойност. „В този смисъл твърденията, че има опасност за хората, които живеят в близост до съоръжението, се оказаха безпочвени”, обясни зам.-председателят на ПГ на БСП.
„Фактът, че вече се говори за ново управление, при изтекли едва 100 дни работа на правителството, е показателно за неговата работа”, каза в заключение Крум Зарков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.