НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:19

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Локалиризан е пожарът в Сакар планина (ОБЗОР)

Локалиризан е пожарът в Сакар планина (ОБЗОР)

26 Август 2017 | 21:22 | Агенция "Фокус"
Хасково. В съботния ден пожарът в Сакар планина бе локализиран. За 24 часа пламъците унищожиха 2500 дка площи със храсти и сухи треви. Общо 100 пожарникари, военни, горски служители и доброволци гасяха на ръка пламъците, тъй като пожарът възникна в силно пресечена местност. Пламъците останаха далеч от най-близките села Филипово, Присадец, Маточина и Варник и не предизвикаха опасност за хората. До вечерта всички противопожарни екипи, военните, горските служители и доброволците останаха на терен, правейки непрекъснати обходи по периметъра на пожара, за да не се позволи повторното му запалване.
Агенция „Фокус“ припомня, че само за две денонощия преди седмица огънят в Хасковска област унищожи 10 000 декара площи, заети от широколистна, смесена гора, сухи треви и храсти. Най-мащабният бе между селата Присадец-Маточина-Варник. Пламъците само в този район унищожиха над 7000 декара площ. Изпепелени бяха предимно сухи треви, храсти и лесонепригодни площи. Овладени бяха и огнища край Княжево, Черничино, Сакарци и Хлябово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Пожарът в Сакар планина е локализиран

Хасково: Пожарът в Сакар планина е локализиран

26 Август 2017 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Хасково. Пожарът в Сакар планина е локализиран. Това каза директорът на РДПБЗН - Хасково комисар Николай Вълчев, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково. За 24 часа пламъците унищожиха 2500 дка площи със храсти и сухи треви. До вечерта всички противопожарни екипи, военните, горските служители и доброволците остават на терен. Общо 100 човека от сутринта гасят на ръка пламъците. Сега се правят непрекъснати обходи по периметъра на пожара, за да не се позволи повторното му запалване. Няма нанесени сериозни щети. Вън от всякаква опасност са близките села.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Тополовград Божин Божинов: Няма опасност за населението в Хасковско

Кметът на Тополовград Божин Божинов: Няма опасност за населението в Хасковско

26 Август 2017 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Хасково. Няма опасност за населението в Хасковско. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на община Тополовград Божин Божинов. „Обстановката не е толкова притеснителна. По-тревожно е, че отново на същото място – откъм страната на Свиленград, до селата Филипово и Присадец се е възобновил пожар. Огънят е в ниските части, които са труднодостъпни и не може да влезе специализирана техника. Няма опасност за населението“, обясни кметът. „Горят треви и храсти. Разпоредил съм да се подготви верижна машина, пригодена за пожари, за 4 т. вода, с помпи и всичко необходимо. Разпоредил съм да се прегледа и да е в готовност, както и да са готови всички цистерни в общината. На място има екипи от доброволци, екипи на пожарната. Към момента пожарът не е локализиран, въпросът е да го задържим на едно място“, допълни Божинов.

Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: 100 пожарникари, военни, горски служители и доброволци участват в гасенето на пожара в Сакар планина, пламъците са далече от най-близките села

Хасково: 100 пожарникари, военни, горски служители и доброволци участват в гасенето на пожара в Сакар планина, пламъците са далече от най-близките села

26 Август 2017 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Хасково. Продължава гасенето на пожара в Сакар планина, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация- Хасково. От сутринта се гаси на ръка, защото пламъците са в силно пресечена местност. 100 човека са на терен и обхождат терена по периметъра на пожара. По предварителни изчисления засегнатата площ е над 2000 дка. Пламъците са далече от най-близките села Филипово, Присадец, Маточина и Варник. Няма опасност за хората, за селскостопански площи, лозя и горски масиви. Горят сухи треви и храсти. На място са над 50 пожарникари, и още толкова военни от Хасковското формирование, горски и доброволци. Огнеборците не дават прогнози кога ще бъде локализиран пожарът, защото с повишаването на температурите и усилването на вятъра ситуацията може внезапно да се усложни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Продължава гасенето на пожара между селата Присадец, Варник, Филипово и Маточина, няма застрашени домове или площи със селскостопанска продукция

Хасково: Продължава гасенето на пожара между селата Присадец, Варник, Филипово и Маточина, няма застрашени домове или площи със селскостопанска продукция

26 Август 2017 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Хасково. Продължава гасенето на пожара между хасковските села Присадец, Варник, Филипово и Маточина. Няма застрашени домове или площи със селскостопанска продукция. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за възникналия пожар бе получен вчера по обед. Горят сухи треви и храсти в труднодостъпен район. В ликвидирането на произшествието участват екипи от регионалната дирекция на пожарната в Хасково , служители от Държавното горско стопанство с високопроходими автомобили. Днес в гасенето ще се включат военнослужещи от поделението в Хасково, както и доброволни отряди. В помощ на пожарникарите е дислозирана тежка техтика – влекач и булдозер от РДПБЗН – Бургас. Усилията по ограничаване на пожара продължиха през цялата нощ. Няма застрашени домове или площи със селскостопанска продукция, пожарът е далече от населените места и няма риск за хората.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Пожарът в Сакар все още не е локализиран

Хасково: Пожарът в Сакар все още не е локализиран

26 Август 2017 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Хасково. Пожарът в Сакар все още не е локализиран. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Хасково. Заради падането на температурите през нощта, пожарът временно утихна. Сега няма вятър и гасенето е по-ефективно. Заради силно пресечената местност пожарът се гаси основно на ръка. На терен от сутринта работят около 100 човека. Вече пристигна тежката верижна машина от РДБПЗН Бургас, която ще прави просеки и ще разширява пътища, за да пресече разпространението на огъня. Военните от формирование 52 740 в Хасково също се включват в гасенето на пожара между селата Филипово, Присадец, Маточина и Варник. Пламъците обхванаха терени в две общини, затова и доброволните формирования на Свиленград и Тополовград се включват днес в работата по овладяване на пожара. През цялата нощ там работеха 5 противопожарни екипа и 3 екипа от Държавното горско стопанство със съответната техника. От вчера на обяд до тази сутрин пламъците унищожиха 2000 декара сухи треви, нискостеблена растителност и лесонепригодни площи. Няма преки загуби за селските стопани, няма имуществени загуби. Пожарът е далече от селата и няма застрашени хора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нов пожар се разрази в Хасковско (ОБЗОР)

Нов пожар се разрази в Хасковско (ОБЗОР)

25 Август 2017 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Хасково. Нов пожар е избухнал в района на сакарските села Филипово, Присадец, Маточина и Варник в петък по обяд. Според първоначалните данни, огънят е тръгнал от пасище. Пламъците са обхванали над 1 200 декара сухи треви и храсти, но са далеч от населените места. През деня на място работиха 5 противопожарни екипа на РДПБЗН - Хасково, подпомагани от 3 коли, снабдени с противопожарна техника, от Държавното горско предприятие. Областният управител на Хасково Станислав Дечев поиска включване на военните в гасенето на пожара в Сакар, като се очаква в събота на терен да пристигнат 35 военнослужещи от Хасковското военно формирование 52 740 и военна техника. В помощ на екипите от сутринта ще се включат и доброволните формирования от Свиленград и Тополовград, а от РДПБЗН-Бургас ще изпратят тежка верижна машина, която да пресече пътя на огъня. На терен през нощта остават да работят екипите от РДПБЗН от Хасково и Държавното горско стопанство. От областна администрация Хасково уточниха, че ситуацията е сложна, тъй като пламъците са в силно пресечена местност и се гаси предимно на ръка, а от МВР увериха, че за момента няма опасност за населението в близките села.
Между временно стана ясно, че все още няма категорична оценка на щетите след пожарите в същите райони от преди седмица, а разследването дали те са били умишлени продължава.
Агенция „Фокус“ припомня: Само за две денонощия преди седмица огънят в Хасковска област унищожи 10 000 декара площи, заети от широколистна, смесена гора, сухи треви и храсти. Най-мащабният бе между селата Присадец-Маточина-Варник. Пламъците само в този район унищожиха над 7000 декара площ. Изпепелени бяха предимно сухи треви, храсти и лесонепригодни площи. Овладяни бяха и огнища край Княжево, Черничино, Сакарци и Хлябово. Вследствие на пожарите нямаше засегнати домове, нито нанесени сериозни стопански загуби. Причините за възникването им се разследват от полицията, тъй като има съмнения и за умишлено палене.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Областният управител Станислав Дечев поиска включване на военните в гасенето на пожара в Сакар

Хасково: Областният управител Станислав Дечев поиска включване на военните в гасенето на пожара в Сакар

25 Август 2017 | 20:05 | Агенция "Фокус"
Хасково. Областният управител на Хасково Станислав Дечев поиска включване на военните в гасенето на пожара в Сакар. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасново. Утре сутринта 35 военнослужещи от Хасковското военно формирование 52 740 с техника ще бъдат на терена между селата Филипово, Присадец, Маточина и Варник. В помощ на екипите от сутринта ще бъдат и доброволните формирования от Свиленград и Тополовград. Рано сутринта от РДПБЗН -Бургас ще изпратят и тежка верижна машина, която да пресече пътя на огъня. В района на Сакар днес по обяд избухна силен пожар, който до този момент обхвана над 1 200 декара площ. Пламъците тръгнаха от пасище. Горят сухи треви и храсти. Пожарът е далече от населените места. Няма опасност за хората от близките села, няма застрашени стопански обекти, домове и селскостопански площи. Тази нощ на терен остават да работят 5 противопожарни екипа от РДПБЗН от Хасково, 3 екипа с техника от Държавното горско стопанство. Ситуацията е сложна. Пламъците са в силно пресечена местност и се гаси предимно на ръка. Само преди седмица в този район на Сакар планина изгоряха над 7 000 декара с храсти и лесонепригодни площи. И тогава и сега основната версия за възникване на пожарите е човешка безотговорност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Няма опасност за населението в селата Филипово, Присадец, Маточина и Варник заради пожара

Хасково: Няма опасност за населението в селата Филипово, Присадец, Маточина и Варник заради пожара

25 Август 2017 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Хасково. Няма опасност за населението в селата Филипово, Присадец, Маточина и Варник заради пожара. Това съобщиха от МВР. Сигналът е подаден малко след 13 часа. По първоначални данни горят сухи треви и храсти. На място пламъците гасят огнеборци, 5 пожарни автомобила и служители на Държавното горско предприятие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Нов пожар гори в района на селата Филипово, Присадец, Маточина и Варник

Хасково: Нов пожар гори в района на селата Филипово, Присадец, Маточина и Варник

25 Август 2017 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Хасково. Днес по обяд е избухнал нов пожар в района на сакарските села Филипово, Присадец, Маточина, Варник. Това съобщи на областния управител на Хасково Станислав Дечев директорът на РДПБЗН комисар Николай Вълчев, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково. Според първоначалните данни, огънят е тръгнал е от пасище. В момента горят сухи треви и храсти. Пламъците са далече от населените места. За сега не се знае каква площ е обхванал пожарът. На място вече работят 5 противопожарни екипа на РДПБЗН - Хасково, изпратени са и 3 коли, снабдени с противопожарна техника, от Държавното горско предприятие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Дечев, областен управител: Все още няма категорична оценка на щетите след пожарите в област Хасково

Станислав Дечев, областен управител: Все още няма категорична оценка на щетите след пожарите в област Хасково

25 Август 2017 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Хасково. Все още няма категорична оценка на щетите след пожарите в област Хасково. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Хасково Станислав Дечев за последиците след пожарите в областта. „Декарите са доста, но реално оценката няма да е кой знае каква. Почти няма изгоряла дървесина“, уточни Дечев.
Агенция „Фокус“ припомня: Само за две денонощия огънят в Хасковска област унищожи 10 000 декара площи, заети от широколистна, смесена гора, сухи треви и храсти. Към момента всички пожари на територията областта са локализирани. Най-мащабният бе между селата Присадец-Маточина-Варник. Пламъците само в този район унищожиха над 7000 декара площ. Изпепелени са предимно сухи треви, храсти, лесонепригодни площи. Изключителна помощ на огнеборците оказа тежката верижна машина от АПИ, която през нощта пристигна по нареждане на премиера Бойко Борисов. С булдозера бяха прокарвани широки просеки, които спряха огъня и не позволиха на пламъците да обхванат нови площи. Последното огнище край Княжево също беше овладяно. Засегнатата територия бе над 1200 декара. Край Черничино, Ивайловградско, край Сакарци и Хлябово, пожарите също са загасени. Дежурните екипи останаха там до събота (19 август). В района на Хлябово и Сакарци пожарът също бе напълно потушен.
Вследствие на пожарите няма засегнати домове, нито нанесени сериозни стопански загуби, изпепелени са предимно смесени гори, храсти, сухи треви и лесонепригодни площи. Причините за всички пожари се разследват от полицията. Има съмнения и за умишлено палене. Полицията работи по случаите. Областният управител Станислав Дечев призова всички за отговорно поведение и недопускане на работа с открит огън в пожароопасните дни.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Хасково Станислав Дечев: Все още не са оценени щетите от пожарите, които засегнаха над 10 хил. дка площ в областта

Областният управител на Хасково Станислав Дечев: Все още не са оценени щетите от пожарите, които засегнаха над 10 хил. дка площ в областта

21 Август 2017 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Хасково. Над 10 хил. дка площ е изгоряла при пожарите през последните дни. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Хасково Станислав Дечев. По думите му все обаче не щетите не са оценени. „Няма пострадали хора, няма пострадали огнеборци“, коментира областният управител „Спокойна е ситуацията в областта“, каза Дечев. Областният управител заяви, че навсякъде пожарите в Хасковско са ликвидирани. Станислав Дечев поясни, че може да има всякакви съмнения за умишлени палежи, но полицията трябва да го докаже.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Екипи остават да дежурят в районите на локализираните пожари в областта

Хасково: Екипи остават да дежурят в районите на локализираните пожари в областта

19 Август 2017 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Хасково. Пожарите в Хасковска област са локализирани. През нощта, с падането на температурите, ситуацията се е успокоила, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Дежурни екипи ще продължат и днес да следят на място терените, където бушуваха пламъците и да предпазват местностите от нови запалвания. На пожара между селата Присадец – Маточина, който унищожи 7 хиляди декара площ, остават дежурни два противопожарни автомобила с 6-ма огнеборци. През целия ден те ще обхождат периметъра на пожара и ще контролират терена.
Край селата Княжево и Срем изгоря 1000 декара смесена гора. Засегнати бяха и ловни терени, със сигурност има загинали и диви животни. Край Княжево остават на дежурство 4 противопожарни автомобила с 10 пожарникари. Другият пожар в тополовградско, този при Хлябово и Сакарци, е окончателно ликвидиран. Там освен сухи треви и храсти, изгоряха и малки площи лозя, пламъците бяха спрени на стотина метра от Хлябово. Днес и там остава дежурен екип, за да следи за евентуални нови запалвания.
В община Ивайловград, край село Черничино бяха изпепелени 300 декара. Там остава дежурен екип от пожарникари.
Общо над 10 000 декара изгоряха само за две денонощия в Хасковска област. За част от пожарите подозренията за умишлено запалване са все по-сериозни. Полицията работи по изясняване на случаите. И днес за Хасковска област е в сила екстремална опасност от възникване на пожари. Температурите ще останат високи, а вятърът силен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

10 000 декара площи за две денонощия унищожиха пожарите в Хасковска област (ОБЗОР)

10 000 декара площи за две денонощия унищожиха пожарите в Хасковска област (ОБЗОР)

18 Август 2017 | 21:52 | Агенция "Фокус"
София. Само за две денонощия огънят в Хасковска област унищожи 10 000 декара площи, заети от широколистна, смесена гора, сухи треви и храсти. Към момента всички пожари на територията областта са локализирани. При най-мащабния - между селата Присадец-Маточина-Варник остават на дежурства противопожарни екипи, които ще следят да не разгори наново. Пламъците само в този район унищожиха над 7000 декара площ. Изпепелени са предимно сухи треви, храсти, лесонепригодни площи. Все още не са изчислени щетите. Изключителна помощ на огнеборците оказа тежката верижна машина от АПИ, която през нощта пристигна по нареждане на премиера Бойко Борисов. С булдозера бяха прокарване широки просеки, които спяха огъня и не позволиха на пламъците да обхванат нови площи. Последното огнище край Княжево също беше овладяно. Територията от над 1200 декара се контролира, периметърът се обхожда и ще остане под наблюдение през цялата нощ. Останалите горящи точки на областта вече са потушени. Край Черничино, Ивайловградско, край Сакарци и Хлябово, пожарите са загасени, но продължава огледа на терените, за да не се стигне до ново избухване. Дежурните екипи остават там до събота. В района на Хлябово и Сакарци има дежурни, но пожарът е напълно потушен. И тази нощ десетки пожарникари и горски служители остават по горещите точки на Хасковска област, за да следят обстановката. Военнослужещите от формирование 52 740 вече се оттеглиха от терена при Маточина. В готовност за включване в окончателното ликвидиране на огнищата са и доброволците от Свиленград и Тополовград.
В следствие на пожарите няма засегнати домове, нито нанесени сериозни стопански загуби, изпепелени са предимно смесени гори, храсти, сухи треви и лесонепригодни площи. Причините за всички пожари се разследват от полицията. Има съмнения и за умишлено палене. Полицията работи по случаите.
Времето остава изключително ветровито и горещо. За Хасковска област е в сила екстремален риск от избухване на силни пожари. Областният управител Станислав Дечев призова всички за отговорно поведение и недопускане на работа с открит огън в пожароопасните дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Всички пожари на територията на областта са локализирани

Хасково: Всички пожари на територията на областта са локализирани

18 Август 2017 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Хасково. Към момента всички пожари на територията на Хасковска област са локализирани, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Последното огнище край Княжево беше овладяно тази вечер. Сега територията от над 1200 декара се контролира, периметърът се обхожда и ще остане под наблюдение през цялата нощ. Локализирани и под контрол са и останалите огнища на пожари в областта. Край Маточина - Варник остават на дежурства противопожарни екипи, които ще следят да не разгори наново пожарът, който изпепели над 7000 декара площ. Край Ивайловград също е спокойно. В района на Хлябово и Сакарци има дежурни, но пожарът е напълно потушен. И тази нощ десетки пожарникари и горски служители остават по горещите точки на Хасковска област, за да следят обстановката. Военнослужещите от формирование 52 740 вече се оттеглиха от терена при Маточина. В готовност за включване в окончателното ликвидиране на огнищата са и доброволците от Свиленград и Тополовград. За 48 часа в Хасковски регион бяха изпепелени над 10 000 декара площи. Няма засегнати домове, няма нанесени сериозни стопански загуби, изпепелени са предимно смесени гори, храсти, сухи треви и лесонепригодни площи. Причините все още не са изяснени, но версиите са: човешка небрежност при работа на открито и умишлен палеж. Работата по издирване на извършителите продължава.
И за утре за област в Хасково е в сила предупреждението за екстремен риск от запалване на големи пожари. Областният управител Станислав Дечев призовава всички за изключителна отговорност и внимание при разходки в гората, работа на открито и с леснозапалими материали.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Само за две денонощия огънят в областта е унищожил 10 000 декара широколистна, смесена гора, сухи треви и храсти

Хасково: Само за две денонощия огънят в областта е унищожил 10 000 декара широколистна, смесена гора, сухи треви и храсти

18 Август 2017 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Хасково. Само за две денонощия огънят в Хасковска област унищожи 10 000 декара площи, заети от широколистна, смесена гора, сухи треви и храсти, заяви областният управител на Хасково Станислав Дечев, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. „Направихме всичко по силите си, за да предупредим и стопаните, и всички жители на областта, за наближаващия пожароопасен сезон. Водихме лични разговори, свикахме работни срещи, предупредихме максимален брой хора и въпреки това отново се стигна до пожари, предизвикани от човешка небрежност и безотговорност. Продължавам да настоявам за сериозни санкции на всички, които предизвикват с безотговорното си поведение пожари”, подчерта Станислав Дечев.
Най-мащабният пожар на територията на Хасковска област, този между селата Присадец-Маточина-Варник вече е локализиран. Пламъците само в този район унищожиха над 7000 декара площ. Изпепелени са предимно сухи треви, храсти, лесонепригодни площи. Все още не са изчислени щетите. Изключителна помощ на огнеборците оказа тежката верижна машина от АПИ, която през нощта пристигна по нареждане на премиера Бойко Борисов. Днес с булдозера бяха прокарване широки просеки, които спяха огъня и не позволиха на пламъците да обхванат нови площи. На място днес продължават да работят 7 противопожарни автомобила, 35 военно служещи с 5 камиона, доброволци от Свиленград, десетки служители на горското стопанство със специализирана техника за гасене. Всички те ще останат на дежурство по периметъра на пожара, за да не допуснат ново разпалване.
Продължат усилията на пожарникарите да овладеят пожара между Княжево и Срем, в община Тополовград. Там вече повече от едно денонощие работят 5 провивопожарни екипа, горски служители, доброволци от Тополовград. Пламъците поглъщат смесена гора на площ от 1000 декара. Въпреки затихването на огъня, заради силния вятър, сухото време и високите температури той отново се разгаря и не може да бъде овладян. Всички, разпределени там екипи, остават да работят на място.
Останалите горящи точки на областта вече са потушени. Край Черничино, Ивайловградско, край Сакарци и Хлябово, пожарите са загасени, но продължава огледа на терените, за да не се стигне до ново избухване. Дежурните екипи остават там до утре.
Причините за всички пожари се разследват от полицията. Има съмнения и за умишлено палене. Полицията работи по случаите.
Времето остава изключително ветровито и горещо. За Хасковска област е в сила екстремален риск от избухване на силни пожари. Областният управител Станислав Дечев още веднъж призовава всички за отговорно поведение и недопускане на работа с открит огън в пожароопасните дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Локализиран е пожарът в района на селата Хлябово и Сакарци, продължава гасенето на пожарите в землищата на селата Княжево и Срем, Маточина и Присадец

Хасково: Локализиран е пожарът в района на селата Хлябово и Сакарци, продължава гасенето на пожарите в землищата на селата Княжево и Срем, Маточина и Присадец

18 Август 2017 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Хасково. Пожарът на сухи треви и храсти в землищата на селата Хлябово и Сакарци е локализиран на площ около 800 дка с помощта на 6 противопожарни автомобила, 5 автомобила с висока проходимост, с 20 служители на РДПБЗН-Хасково и доброволен отряд от Тополовград. Действията продължат до окончателното ликвидиране на пожара. Това съобщиха от пресцентъра на МВР като информацията е на ГДПБЗН за пожарната обстановка в страната към 12.00 часа. Пожарникари, подпомагани от доброволен отряд, гасят и огън, възникнал в смесена гора в землищата на селата Княжево и Срем, разпрострял се на площ от около 1000 дка. Сигналът за инцидента бе подаден вчера към 13.04 часа. Гасителните действия продължават и към момента.
В гасенето на пожара, възникнал на 16 август т.г. в района на селата Маточина и Присадец, са съсредоточени голямо количество техника – 7 противопожарни автомобила и 5 автомобила с висока проходимост. Горят сухи треви и храсти, пожарът е на площ около 7000 дка. В операцията участват 30 пожарникари, доброволен отряд от Свиленград, 35 войници от модулно формирование на поделение в Хасково. В гасенето се включи и верижна техника.
Локализиран е пожарът, възникнал в смесена гора в село Черничино, Ивайловградско. Съобщението за пожара в смесена гора в село Черничино, община Ивайловград беше получено на 17 август. На място бяха изпратени 3 противопожарни автомобила, 3 автомобила с висока проходимост с 10 служители на РДПБЗН Хасково. Пожарът, който е на площ около 300 дка, е локализиран. Действията продължат до окончателното му ликвидиране.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Военнослужещи и техника от Сухопътните войски и днес оказват помощ при гасенето на пожара край свиленградското село Маточина

Военнослужещи и техника от Сухопътните войски и днес оказват помощ при гасенето на пожара край свиленградското село Маточина

18 Август 2017 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Хасково. 35 военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски се включиха в 05.00 часа сутринта и днес в гасенето на пожара край село Маточина, община Свиленград. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Формированието, което втори ден оказва помощ за овладяването на огъня, е от 31-ви механизиран батальон – Хасково от състава на Втора механизирана бригада. Действията на военнослужещите се ръководят от капитан Веселин Иванов.
Военнослужещите гасят пожар на фронт от 4 км с противопожарен автомобил и транспортна техника и извършват пожароохранително обследване на района на пожара.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Пожарът в района на селата Княжево и Срем все още не е локализиран, овладян и локализиран е пожарът край село Черничино

Хасково: Пожарът в района на селата Княжево и Срем все още не е локализиран, овладян и локализиран е пожарът край село Черничино

18 Август 2017 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Хасково. Все още не е локализиран пожарът в района на селата Княжево и Срем, община Тополовград. На място е областният управител Станислав Дечев, а операцията по потушаването на стихията се води от комисар Николай Вълчев. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Хасково. Овладян и локализиран напълно е пожарът край ивайловградското село Черничино. Успокоена е обстановката в района на селата Сакарци и Княжево, община Тополовград.
60-тонният булдозер, който премиерът Бойко Борисов осигури за потушаване на пожарите в Сакар планина, от снощи работи в района на свиленградското село Маточина. Там огънят тръгна по посока на село Варник и през цялата нощ екипите работеха за локализирането на пожара. Службите се надяват, че днес това огнище ще бъде туширано благодарение на на намесата на тежката техника. В района продължават да работят пожарникари, горски, военни и доброволци от Свиленград.
Продължава разследването на причините за пожарите в областта. Няма опасност за населени места, за селскостопанска продукция, няма пострадали при гасенето на пожарите. За днес в областта остава пожароопасната обстановка. В сила е предупредителен код за екстремален риск от възникването на големи пожари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Възобновили са се няколко огнища на пожара край село Сакарци заради силния вятър

МВР: Възобновили са се няколко огнища на пожара край село Сакарци заради силния вятър

18 Август 2017 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Хасково. През нощта са се възобновили няколко огнища на пожара край село Сакарци заради силния вятър. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Продължава гасенето на пожара край селата Маточина и Присадец. Към този между селата Княжево и Срем се пренасочват допълнителни сили.
Агенция „Фокус“ припомня: Трети ден продължава борбата с пожарите в Хасковско. Пожарната обстановка на територията на област Хасково остава усложнена. Цялата налична техника на районните противопожарни служби, на държавното горско стопанство, всички поделения на МВР, местните власти, служителите на държавното горско предприятие и доброволци са включени в потушаването на няколко действащи огнища на пожари в региона. Със съдействието на премиера Бойко Борисов 60-тонен булдозер тръгна към огнищата на пожарите в района на Сакар планина. Машината ще прокара просеки и ще пресече разпространението на огъня в района на селата Княжево и Срем, край Тополовград. Техниката ще остане на разположение на пожарникарите днес през целия ден и ще помогне за ограничаване разпространението на огъня и в другите горящи точки на Хасковска област. Снощи премиерът Бойко Борисов посети района на с. Княжево и на място се запозна с работата на противопожарните екипи там. Според министър-председателя, след оглед на огнищата, се установява, че запалванията са умишлени. Не са изключени и запалвания, заради чистене на пасища, заяви Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължава борбата с пожарите в Хасковско (ОБЗОР)

Продължава борбата с пожарите в Хасковско (ОБЗОР)

17 Август 2017 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Хасково. Втори ден продължава борбата с пожарите в Хасковско. Пожарната обстановка на територията на област Хасково остава усложнена. Цялата налична техника на районните противопожарни служби, на държавното горско стопанство, всички поделения на МВР, местните власти, служителите на държавното горско предприятие и доброволци са включени в потушаването на няколко действащи огнища на пожари в региона. Пожарът, който гори повече от денонощие край свиленградското село Маточина все още не е локализиран. Там работят военни, пожарникари, горски и доброволци от Свиленград. По последни данни огънят е обхванал около 1200 дка.В района на ивайловградското село Черничино огънят е унищожил над 300 декара смесена гора. Там заради труднодостъпната местност борбата с огъня от страна на пожарникари и лесничеи е предимно на ръка.
В късния следобед локализираният пожар между селата Хлябово и Сакарци в община Тополовград, който бе потушен в сряда, отново се разгоря. Засегнати бяха 800 дка - лозя, храсти и сухи треви в землището на село Хлябово.
Над 1000 декара са обхванати от пламъци между селата Княжево и Срем в община Тополовград. Със съдействието на премиера Бойко Борисов 60 тонен булдозер тръгна към огнищата на пожарите в района на Сакар планина. Машината ще прокара просеки и ще пресече разпространението на огъня в района на селата Княжево и Срем, край Тополовград. Техниката ще остане на разположение на пожарникарите утре през целия ден и ще помогне за ограничаване разпространението на огъня и в другите горящи точки на Хасковска област. В четвъртък вечерта премиерът Бойко Борисов посети района на с. Княжево и на място се запозна с работата на противопожарните екипи там. Според министър-председателя, след оглед на огнищата, се установява, че запалванията са умишлени. Не са изключени и запалвания, заради чистене на пасища, заяви Бойко Борисов. „Благодарни сме за съдействието на премиера за осигуряване на тежкотоварната техника, това ще помогне изключително много на всички пожарникари, горски служители, военни и доброволци, които второ денонощие гасят 5 големи огнища на пожари в Хасковска област“, каза областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той и заместникът му д-р Стефка Здравкова през целия ден контролираха работата на службите за овладяване на пожарите. Все още ситуацията е сложна. Добрата новина е че няма застрашени населени места, няма сериозни материални загуби, няма пострадали пожарникари, горски, доброволци. Причините за огнената стихия в Хасковска област се разследват от полицията.
Въпреки че официално не е свикан, Областният кризисен щаб и включените в него институции на практика са мобилизирани. При необходимост областният управител Станислав Дечев ще свика официално структурата. Засега не се налага обявяване на бедствено положение. За следващите 48 часа в почти цялата Хасковска област е обявена екстремална опасност за пожари. Температурите остават високи, сухо е, духа и силен вятър, което е предпоставка за възникване и бързо разрастване на пожари. Утре сутринта ще продължат да оказват подкрепа военнослужещите от Сухопътните войски, както ще се включи и тежка инженерна техника от Агенция „Пътна инфраструктура“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Със съдействие на премиера Бойко Борисов 60-тонен булдозер тръгна към огнищата на пожарите в района на Сакар планина

Хасково: Със съдействие на премиера Бойко Борисов 60-тонен булдозер тръгна към огнищата на пожарите в района на Сакар планина

17 Август 2017 | 22:04 | Агенция "Фокус"
Хасково. С личното съдействие на премиера Бойко Борисов тази вечер 60-тонен булдозер тръгна към огнищата на пожарите в района на Сакар планина, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково. Машината ще прокара просеки и ще пресече разпространението на огъня в района на селата Княжево и Срем, край Тополовград. Техниката ще остане на разположение на пожарникарите утре през целия ден и ще помогне за ограничаване разпространението на огъня и в другите горящи точки на Хасковска област. Тази вечер премиерът Бойко Борисов посети района на с.Княжево и на място се запозна с работата на противопожарните екипи там. Според министър-председателя, след оглед на огнищата, се установява, че запалванията са умишлени. "Не са изключени и запалвания, заради чистене на пасища", заяви Бойко Борисов. "Благодарни сме за съдействието на премиера за осигуряване на тежкотоварната техника, това ще помогне изключително много на всички пожарникари, горски служители, военни и доброволци, които второ денонощие гасят 5 големи огнища на пожари в Хасковска област", каза областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той и заместникът му д-р Стефка Здравкова през целия ден контролираха работата на службите за овладяване на пожарите. Все още ситуацията е сложна. Добрата новина е, че няма застрашени населени места, няма сериозни материални загуби, няма пострадали пожарникари, горски, доброволци. Причините за огнената стихия в Хасковска област се разследват от полицията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов се запозна на място с дейностите за справяне с пожара в Хасковска област

Премиерът Бойко Борисов се запозна на място с дейностите за справяне с пожара в Хасковска област

17 Август 2017 | 21:51 | Агенция "Фокус"
Хасково. Министър-председателят Бойко Борисов посети тази вечер района на Хасково и се запозна на място с обстановката и с дейностите за справяне с пожара там. Ситуацията към момента му беше докладвана от директора на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Вълчев. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Уточнени бяха действията, които ще бъдат предприети тази нощ във връзка с гасенето. Утре сутринта ще продължат да оказват подкрепа военнослужещите от Сухопътните войски, както ще се включи и тежка инженерна техника от Агенция „Пътна инфраструктура“. Активизирани са и работят всички поделения на МВР, местните власти, служителите на държавното горско предприятие, помощ оказват и доброволци.
Премиерът Борисов поздрави екипите за добрата координация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Пожарната обстановка в областта остава усложнена

Хасково: Пожарната обстановка в областта остава усложнена

17 Август 2017 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Хасково. Пожарната обстановка на територията на област Хасково остава усложнена, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Цялата налична техника на районните противопожарни служби, на държавното горско стопанство и допълнителната помощ от Кърджали и Елхово са включени в потушаването на четирите действащи огнища на пожари в региона.
В района на ивайловградското село Черничино огънят е унищожил над 300 декара смесена гора. Там заради труднодостъпната местност борбата с огъня от страна на пожарникари и лесничеи е предимно на ръка.
Пожарът, който гори повече от денонощие край свиленградското село Маточина, се развива към село Варник и все още не е локализиран. Там повече от 12 часа работят военни, пожарникари, горски и доброволци от Свиленград.
В късния следобяд локализираният пожар между селата Хлябово и Сакарци в община Тополовград отново се разгоря. Засегнати са лозя, храсти и сухи треви в землището на Хлябово. В момента екипите се опитват да спрат огъня преди да е навлязъл в голям иглолистен масив.
Над 1000 декара са обхванати от пламъци между селата Княжево и Срем в община Тополовград. Там работят 4 противопожарни екипа, 7 екипа горски и доброволци от Тополовград, като целта е да не се допусне разпространинето на пожара на по-голяма площ.
Въпреки че официално не е свикан, Областният кризисен щаб и включените в него институции на практика са мобилизирани. При необходимост областният управител Станислав Дечев ще свика официално структурата. Засега не се налага обявяване на бедствено положение. В готовност за включване е тежка техника от „Марица Изток“. Като цяло няма застрашени села, няма бедстващи хора и пострадали при потушаването на огъня служебни лица и доброволци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Тошко Бързилов, ПБЗН: Пожарът край село Сакарци се разгоря наново, продължава гасенето на огъня край селата Срем и Черничино

Комисар Тошко Бързилов, ПБЗН: Пожарът край село Сакарци се разгоря наново, продължава гасенето на огъня край селата Срем и Черничино

17 Август 2017 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Хасково. Продължава гасенето на пожарите край Сакарци, Срем и Черничино – засега няма опасност за населени места. Това съобщи за Агенция „Фокус“ комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН). Комисар Бързилов допълни, че в село Сакарци, община Тополовград, пожарът бе локализиран в сряда вечерта на площ 800 дка. „В момента е тръгнал леко към село Хлябово - допълнително са изпратени автомобили с висока проходимост и пожарни. В момента се работи по ограничаването и ликвидирането му“, обясни той.
При пожара в района на село Срем, община Тополовград, на място работят пет противопожарни автомобила, като са включени автомобили от Елхово допълнително. Изпратени са от Горското стопанство в Елхово допълнителни сили и средства, обясни комисар Бързилов.
Той поясни, че друг пожар, който гори на територията на област Хасково, е в района на село Черничино, община Ивайловград. Той уточни, че един автомобил с висока проходимост на Горско стопанство и 10 служителя от РД ПБЗН – Хасково и четири служители от Крумовград работят по погасяването му. „В момента се работи усилено. Площта е около 300 дка в момента, предимно широколистна гора, низово“, допълни комисар Бързилов.
Той увери, че засега населените места не са застрашени от огъня. Според него в област Хасково се очертава да е тежко положение.
„Може би тежко ще бъде и утре, защото там от прогнозата дават най-висока степен от пожарен риск“, каза комисар Бързилов и апелира населението да не пали в сухи треви огън.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Тошко Бързилов, ПБЗН: Пожарът между селата Присадец и Маточина е локализиран от трите страни и продължава да се гаси от запад

Комисар Тошко Бързилов, ПБЗН: Пожарът между селата Присадец и Маточина е локализиран от трите страни и продължава да се гаси от запад

17 Август 2017 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Хасково. Пожарът между селата Присадец и Маточина в област Хасково е локализиран от трите страни и продължава да се гаси от запад. Това съобщи за Агенция „Фокус“ комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН). Той обясни, че по гасенето на пожара в момента работят 7 противопожарни автомобила, два автомобила на Горското стопанство, 30 служители на РД ПБЗН – Хасково, доброволен противопожарен отряд от 10 човека, модулно формирование от 34 войници. Комисар Бързилов допълни, че пожарът е обхванал площ около 1200-1300 дка.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четири нови огнища на пожари избухнаха в област Хасково

Четири нови огнища на пожари избухнаха в област Хасково

17 Август 2017 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Хасково. Четири нови огнища на пожари бяха регистрирани през последния час на територията на Хасковска област, съобщиха от Областна администрация - Хасково. До село Младиново, община Свиленград, е пламнала и изгоряла плевня в частен двор, както и суха трева в околностите на стопанската постройка. Пожарът е овладян и няма опасност от разпространението му.
Край село Орешец, община Харманли, има запалване на сухи треви и храсти. Там огнището също е било погасено, като няма опасност за селото.
Нов пожар е регистриран в гориста местност между селата Княжево и Срем в община Тополовград. Натам са насочени 4 противопожарни екипа. Засега обхваната площ и причините за избухването на стихията не могат да бъдат определени. Има обаче съмнения, че пожарът може да е умишлен, тъй като запалванията са тръгнали едновременно от 3 различни места. Натам са насочени и доброволци.
В община Ивайловград, землището на село Черничино, горят пасища и широколистна гора.
Продължават усилията за овладяване на огнището до село Маточина. Там ситуацията се усложнява от бурния вятър и високите температури. За нея е информиран областния управител Станислав Дечев.
Възможно е заради обстановката в областта да бъде свикан Областния кризисен щаб.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Хасково Станислав Дечев: Продължава гасенето на пожара между Присадец и Филиповци, потушен е този между Сакарци и Хлябово

Областният управител на Хасково Станислав Дечев: Продължава гасенето на пожара между Присадец и Филиповци, потушен е този между Сакарци и Хлябово

17 Август 2017 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Хасково. Продължава гасенето на пожара между Присадец и Филиповци, потушен е този между Сакарци и Хлябово. Това съобщи за Агенция „Фокус“ областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той уточни, че огънят между Сакарци и Хлябово е потушен още снощи след 19.00 часа и тази сутрин, от мястото си е тръгнал дежурният пожарен екип.

„Фокус“ припомня: Двата пожара възникнаха през вчерашния ден. В района на селата Присадец – Филиповци огънят обхвана около 1000 дка сухи треви и лесонепригодни площи, като най-вероятната причина за възникването му е техниката, която е почиствала пасищата. Освен противопожарни екипи от РДПБЗН Хасково и техника от Държавното горско стопанство, в борбата с огнената стихия се включиха доброволни формирования и военнослужещи. При второто огнище между Сакарци и Хлябово огънят изпепели 800 дка сухи треви и храсти. Стана ясно, че този пожар е тръгнал от землището на село Хлябово. В борбата с огъня се включиха 7 пожарни автомобила, два високопроходими автомобила на Горско стопанство – Тополовград , както и екип от доброволци от Общината Тополовград.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Хасково Станислав Дечев: Гори горска територия между тополовградските села Срем и Княжево

Областният управител на Хасково Станислав Дечев: Гори горска територия между тополовградските села Срем и Княжево

17 Август 2017 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Хасково. Гори горска територия между тополовградските села Срем и Княжево. Това съобщи за Агенция „Фокус“ областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той допълни, че все още няма точна яснота колко е периметърът и обхватът на пожара. На място са екипи на Пожарната и горски служители. Дечев поясни, че в гасенето са се сключили и коли на ПБЗН от други области.
Пожар е горял край тополовградското село Младиново, огънят е засегнал дворна къща, няма пострадали. Областният управител на Хасково уточни, че пожарът в селото е възникнал в 11.00 ч. и е потушен в 13.00 ч.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Николай Вълчев: Пожарите в районите на селата Сакарци, Присадец и Маточина са причинени от почистване на пасища

Комисар Николай Вълчев: Пожарите в районите на селата Сакарци, Присадец и Маточина са причинени от почистване на пасища

17 Август 2017 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Хасково. Големите пожари в района на Сакар планина, при селата Сакарци, Присадец и Маточина са причинени от почистване на пасища и работа с тежка селскостопанска техника. Това показват предварителните огледи на противопожарните екипи, каза директорът на РДПБЗН - Хасково комисар Николай Вълчев, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково. За това са свидетелствали и местни жители от поразените от огъня райони. Областният управител на Хасково Станислав Дечев призова за пореден път стопаните да проявят разум и да избягват работа в пожароопасния сезон с техника, която причинява искри и предизвиква запалвания. Въпреки превантивните мерки, работата с кметовете по места, предупрежденията, санкциите и молбите към стопаните, отново имаме запалвания, предизвикани от човешка небрежност, безотговорност и нарушаване на противопожарните норми, заяви Станислав Дечев.
В момента в района на Сакар духа силен, до бурен на моменти вятър, температурите са високи, сухо е и най-малката искра може да предизвика пожар.
В село Сакарци, където огънят вече изпепели над 800 декара площи, продължава обхода на засегнатите места. Екипи на пожарната ще останат на дежурство там през целия ден, за да не допуснат ново разпалване.
Край Маточина продължават усилията на пожарникари, военни, горски служители и доброволци за овладяване на пожара. Той се разгърна на фронт от 1200 декара и все още не е локализиран. Няма бедстващи хора, застрашени села и селскостопанска продукция. Горят лесонепригодни площи, суха трева и храсти. Пожарът се развива по посока р.Тунджа. На място са 7 противопожарни екипа, 30 военно служещи с техника, десетки горски служители и специализирана гасителна техника, които пряко участват в потушаването на пожара. На терен от вчера са и доброволните формирования от Тополовград и Свиленград. От Пожарната още веднъж призовават за изключително внимание и отговорност всички, които имат работа на открито. За Хасковска област е в сила екстремален риск от възникване на пожари. Кодът е червен. Това означава, че и най-незначителната небрежност, може да доведе до силни горски и полски пожари, които да се разгърнат на голяма площ и да доведат до сериозни икономически и селскостопански загуби. Щетите от горящите вече едно денонощия площи в района на засегнатите села Сакарци, Присадец, Филипово и Маточина все още не са изчислени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Тошко Бързилов: Освен край село Маточина, няма други по-сериозни пожари в страната, нека гражданите да бъдат внимателни при паленето на огън

Комисар Тошко Бързилов: Освен край село Маточина, няма други по-сериозни пожари в страната, нека гражданите да бъдат внимателни при паленето на огън

17 Август 2017 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Хасково. Освен край село Маточина, няма други по-сериозни пожари в страната, нека гражданите да бъдат внимателни при паленето на огън. Това съобщи за Агенция „Фокус“ комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН). „Нека гражданите да бъдат внимателни при паленето на огън, защото навсякъде тревата е суха, независимо от падналите валежи, предпоставите не са отминали. Навсякъде имаме готовност за безопасна работа“, увери комисар Бързилов.
По думите му на този етап обстановката в страната е спокойна и няма други по-сериозни пожари освен този между селата Присадец и Маточина. „Има само малки, които се ликвидират своевременно“, каза още комисар Тошко Бързилов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Тошко Бързилов: Близо 100 души се борят с потушаването на пожара край селата Присадец и Маточина

Комисар Тошко Бързилов: Близо 100 души се борят с потушаването на пожара край селата Присадец и Маточина

17 Август 2017 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Хасково. Близо 100 души се борят с потушаването на пожара край селата Присадец и Маточина. Това съобщи за Агенция „Фокус“ комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН). „Пожарът, който се развива край Свиленград е на около 1200 дка. В момента има 7 противопожарни автомобила, доброволно формирование от Тополовград – 20 човека, 10 души от Свиленград, модулно формирование на армията от 30 човека и 7 пожарни автомобила с 30 пожарникари. В момента се работи по целия фронт на пожара. На настоящия етап няма опасност за населените места и хората“, обясни комисар Бързилов.
По думите му другият пожар при село Сакарци е ограничен още от снощи, само се охранява и няма развитие. „Засегнатите площи са около 800 дка. Има 2 автомобила, които са там на дежурство и го охраняват“, обясни още той.
Агенция „Фокус“ припомня: Тази сутрин в 05.00 часа военнослужещи от формирование 52 740 в Хасково се включиха в гасенето на големия пожар край селата Присадец и Маточина. 35-те униформени с техника се включиха в подкрепа на екипите от пожарникари, горски служители и доброволци, които от вчера се опитват да овладеят пламъците в труднодостъпния район. Пожарът обхвана над 1000 декара площ в пограничния район. Изпепелени са сухи треви, храсти и лесонепригодни площи.
Другият пожар при село Сакарци беше локализиран снощи. Бяха оставени дежурни екипи, за да контролират района. Там пламъците унищожиха над 800 декара площи. За днес в почти цялата Хасковска област е обявена екстремална опасност за пожари. Температурите остават високи, сухо е, духа и силен вятър, което е предпоставка за възникване и бързо разрастване на пожари.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Хасково Станислав Дечев: Надявам се в рамките на деня да бъде потушен пожарът край селата Присадец и Маточина

Областният управител на Хасково Станислав Дечев: Надявам се в рамките на деня да бъде потушен пожарът край селата Присадец и Маточина

17 Август 2017 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Хасково. Надявам се в рамките на деня да бъде потушен пожарът край селата Присадец и Маточина. Това съобщи за Агенция „Фокус“ областният управител на Хасково Станислав Дечев. „Към настоящия момент обстановката в областта е малко по-спокойна от вчерашния ден. Фронтът, който остава при пожара край селата Присадец и Маточина е около 1 км. Военните са на терен, горските, екипи на Пожарната“, обясни Дечев. „Надявам се в рамките на деня да успеят да потушат поредния пожар на територията на областта“, добави той. Станислав Сечев поясни, че на място са 8 екипа на пожарна безопасност, горски стопани, 34 военнослужещи.
„Няма никаква опасност за населението и за стопанските сгради. Пожарът е обхванал само треви и храсти. Искам да предупредя, че за цялата южна част на област Хасково има екстремален индекс за пожароопасност и да помоля пасищните стопани да не влизат с тежка техника в пасищата си“, коментира още Дечев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Пожарът край селата  Присадец и Маточина е обхванал над 1000 декара площ, няма застрашени населени места

Хасково: Пожарът край селата Присадец и Маточина е обхванал над 1000 декара площ, няма застрашени населени места

17 Август 2017 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Хасково. Тази сутрин в 05.00 часа военнослужещи от формирование 52 740 в Хасково се включиха в гасенето на големия пожар край селата Присадец и Маточина. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково. 34-мата униформени с техника се включват в подкрепа на екипите от пожарникари, горски служители и доброволци, които от вчера се опитват да овладеят пламъците в труднодостъпния район. Пожарът обхвана над 1000 декара площ в пограничния район. Изпепелени са сухи треви, храсти и лесонепригодни площи. Няма застрашени населени места, няма опасност за хората и за селскостопанска продукция.
Другият пожар при село Сакарци беше локализиран снощи. Бяха оставени дежурни екипи, за да контролират района. Там пламъците унищожиха над 800 декара площи.
За днес в почти цялата Хасковски област е обявена екстремална опасност за пожари. Температурите остават високи, сухо е, духа и силен вятър, което е предпоставка за възникване и бързо разрастване на пожари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Военнослужещи от Сухопътните войски ще се включат в потушаването на пожара край с. Маточина, Хасковско

Военнослужещи от Сухопътните войски ще се включат в потушаването на пожара край с. Маточина, Хасковско

16 Август 2017 | 23:42 | Агенция "Фокус"
Хасково. По разпореждане на министъра на отбраната Красимир Каракачанов 35 военнослужещи от военно формирование 52 740 – Хасково ще се включат от утре, 17 август, сутринта в помощ на местните власти за локализирането и потушаването на пожара край с. Маточина, Хасковска област. Това бе съобщено от пресцентъра на
Министерството на отбраната.
В усилията за овладяването на огнената стихия военнослужещите ще използват един противопожарен автомобил и 4 транспортни машини.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Дечев, областният управител на Хасково: Ситуацията с пожарите в Тополовградско остава сложна, но няма опасност за живота на хората

Станислав Дечев, областният управител на Хасково: Ситуацията с пожарите в Тополовградско остава сложна, но няма опасност за живота на хората

16 Август 2017 | 23:11 | Агенция "Фокус"
София. Ситуацията с пожара в района на селата Присъдец и Филипово, Община Тополовград, който се разрасна към село Маточина остава сложна. Това каза за Радио „Фокус“ областният управител на Хасково Станислав Дечев. По думите му, няма опасност за живота на хората в засегнатите места, не се е налагало евакуиране им. Дечев допълни, че на всички населени места има пожарни екипи, които да предотвратят навлизането на огъня в населените места. „Утре към загасяването на пожара ще се включат военнослужещи. Към момента вятърът започна да утихва, очаква се утре сутринта пожарът да успее да се локализира. Цяла нощ на място ще останат пожарните екипи, както и доброволците и горските. Не се е налагало евакуиране на хората, каза още Дечев. Той изрази надежда, че пожарът ще бъде локализиран и няма да премине границата с Турция.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пожари обхванаха Хасковско и Ямболско (ОБЗОР)

Пожари обхванаха Хасковско и Ямболско (ОБЗОР)

16 Август 2017 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Тополовград./Ямбол. Три пожара възникнаха на територията на областите Хасково и Ямбол. Минути след 14.00 часа в сряда е подаден сигнал за пожар в местността Ормана край Ямбол. Огънят е тръгнал от района на Рибарниците като за минути заради силния вятър пожарът се прехвърлил през пътя върху дърветата от санитарна сеч, които се съхраняват в склад на общината, намиращ се в района. В гасенето бяха мобилизирани екипи на службата по пожарна безопасност и защита на населението, Районно управление „Полиция“ – Ямбол, служители от Сектора за превенция и опазване на обществения ред към община Ямбол и 40 служители на общински предприятия, които прочистваха от сухи треви и храсти контактните зони на пожара, включително и в района на Обходен път Север, част от републиканската пътна мрежа. В гасенето бяха използвани и две водоноски. Огънят обхвана около 120 дка сухи треви и храсти в местността Ормана край Ямбол. Засегнати са Рибарниците и складовете на община Ямбол (бившите на ИСС). Често променящият посоката си вятър създаде трудност при овладяване на огъня. Към 17.30 часа огънят беше потушен. За предотвратяване на риска от нов пожар, през нощта е организирано дежурство за наблюдение на района.
Два големи пожара възникнаха на територията на община Тополовград, област Хасково. В района между селата Сакарци и Хлябово огънят изпепели 800 дка сухи треви и храсти. Няма нанесени стопански загуби. Кметът на Тополовград Божин Божинов заяви, че пожарът е тръгнал от землището на село Хлябово. По думите му е имало опасност огънят да се доближи до Сакар планина, но при границата на с. Сакар пожарът е локализиран и потушен. В борбата с огъня се включиха 7 пожарни автомобила, два високопроходими автомобила на Горско стопанство – Тополовград , както и екип от доброволци от Общината Тополовград. Кметът Божинов добави, че за радост най-голямата опасност - навлизането на пожара в планината, е предотвратена. Част от огнеборците и горските остават на този терен, за да предотвратят ново разрастване на огъня.
Вторият пожар възникна в района на селата Присадец и Филиповци, където огънят обхвана около 1000 дка сухи треви и лесонепригодни площи. Според кмета на Тополовград Божин Божинов най-вероятната причина за пожара е техниката, която е почиствала пасищата. Огънят, който се разгърна на широк фронт, е труден за овладяване заради силния вятър и пресечения терен, който не позволява използването на специализирана техника. Освен противопожарни екипа от РДПБЗН Хасково и техника от Държавното горско стопанство, в борбата с огнената стихия се включиха доброволни формирования и военнослужещи. По последни данни има вероятност пожарът да доближи с. Варник, община Свиленград, където живеят двама възрастни. При необходимост те ще бъдат евакуирани, но към този момент това не се налага. Тъй като огънят бушува в пограничен район, има опасност пожарът да премине в съседна Турция. Екипи и техника ще останат на място в Присадец през нощта. „Към момента сме се разбрали да останат 6 пожарни, които да оградят пожара, за да не прехвърли границата с Турция, затова и разполагаме хората по границата“, обясни градоначалникът. Областният управител на Хасково Станислав Дечев съобщи, че на всички населени места има пожарни екипи, които да предотвратят навлизането на огъня в тях. Той увери, че няма опасност за живота на хората. Ситуацията в Тополовградско остава сложна, но вятърът е започнал да утихва и се очаква утре сутрин пожарът да успее да се локализира, каза още Дечев.
През следващите 48 часа за Хасковска област е обявена екстремална степен за опасност от пожари. По дефиниция, екстремална опасност означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари, с въвличане на дървесните корони.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Божин Божинов, кмет на Тополовград: Пожарът в района на село Присадец се разраства поради силния вятър, има опасност да премине към Турция

Божин Божинов, кмет на Тополовград: Пожарът в района на село Присадец се разраства поради силния вятър, има опасност да премине към Турция

16 Август 2017 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Тополовград. Пожарът в района на село Присадец, Община Тополовград, се разраства поради силния вятър и има опасност да премине към Турция. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ по Радио „Фокус“, кметът на Общината Божин Божинов. По думите му освен вятъра, трудният терен също създава проблеми при овладяването на пожара.
„Пожарът в Присадец е труден за локализиране, той навлезе в Свиленградско, към село Варник и Балдуиновата кула при с. Маточина. Разраства се все повече. Имаше силен вятър, но вече намаля. Местността там е лоша, защото има много дълбоки дерета, в които специализираната техника не може да навлезе. Има 4 пожарни от Свиленград, 2 пожарни от Тополовград, доброволни формирования, горски, хората от селата също се мобилизираха. Към момента сме се разбрали да останат 6 пожарни, които да оградят пожара, за да не прехвърли границата с Турция, затова и разполагаме хората по границата“, обясни градоначалникът.
Божинов каза още, че екипи и техника ще останат на място в Присадец през нощта. Той посочи, че най-вероятната причина за пожара е техниката, която е почиствала пасищата. По думите му има вероятност пожарът да доближи с. Варник, община Свиленград, където живеят двама възрастни, които при необходимост ще бъдат евакуирани, но към този момент това не се налага.
Божин Божинов допълни, че другото огнище на пожар в общината - в района на с. Сакарци, е тръгнало от землището на село Хлябово. По думите му е имало опасност огънят да се доближи до Сакар планина, но при границата на с. Сакар пожарът е локализиран и потушен, а щетите са минимални. Кметът на Тополовград добави, че за радост най-голямата опасност - навлизането на пожара в планината, е предотвратена.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Военнослужещи се включват в гасенето на пожара край селата Присадец и Филипово, пожарът край село Сакарци е локализиран

Хасково: Военнослужещи се включват в гасенето на пожара край селата Присадец и Филипово, пожарът край село Сакарци е локализиран

16 Август 2017 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Хасково. Военнослужещи се включват в гасенето на пожара край селата Присадец и Филипово, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково. Пожарът край тополовградските села Присадец и Филипово се разраства в посока Маточина. Ситуацията е остава сложна. Това е причината преди минути да бъде поискана помощ от военните. С нарочно писмо, изпратено от Областна администрация Хасково, за овладяване на ситуацията е поискана помощ от Военно формирование 52 740 в Хасково. В района продължава да духа бурен вятър. Цяла нощ ще продължат опитите на пожарникари, горски и доброволци за овладяване и локализиране на пожара. Към Маточина вече е пренасочена част от противопожарната техника, която работеше край село Сакарци. Там пожарът вече е локализиран. Изпепелени са 800 декара сухи треви и храсти. Няма стопански загуби. Част от огнеборците и горските остават на този терен, за да предотвратят ново разрастване на огъня. Ситуацията в Тополовградско се контролира лично от директора на РДПБЗН комисар Николай Вълчев, който увери, че няма опасност за населените места, хората, селскостопанска продукция и постройки.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Остава рискът от разрастване на пожарите край Тополовград, няма опасност за населените места

Хасково: Остава рискът от разрастване на пожарите край Тополовград, няма опасност за населените места

16 Август 2017 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Тополовград. Продължават усилията на огнеборците за потушаване на пожарите в тополовградско, съобщиха от Областна администрация-Хасково. И двете огнища при Сакарци и при Присадец-Маточина не са овладени. В района духа много силен вятър и работата на противопожарните екипи е изключително затруднена. Температурите остават високи. Рискът от разрастване на огъня – също. В огнището между селата Филипово- Присадец, в посока Маточина, са изпратени още допълнителни сили. Освен работещите на място 5 противопожарни екипа от РДПБЗН Хасково и техника от Държавното горско стопанство, вече има изпратена помощ и техника от горското и от други области на страната. Там фронтът на пожара е около 1000 декара, територията е гранична, пресечена и не може да се засече точно. Няма опасност за населените места, няма бедстващи хора, не са застрашени и стопански сгради или площи с реколта.
В района на Сакарци, където гори другият пожар, продължават опитите за локализиране на пожара. Там също е изпратена допълнителна техника от горското. Няма опасност за хората от близкото село, не са застрашени домове или площи със селскостопанска продукция.
Прогнозите на огнеборците са, че по тези два пожара ще се работи през цялата нощ. На място са пожарникари, горски служители, доброволци от Тополовград.
Комисар Николай Вълчев съобщи, че през следващите 48 часа за Хасковска област е обявена екстремална степен за опасност от пожари. По дефиниция, екстремална опасност означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари, с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване са ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Тошко Бързилов, ПБЗН: Продължава гасенето на пожарите край Тополовград

Комисар Тошко Бързилов, ПБЗН: Продължава гасенето на пожарите край Тополовград

16 Август 2017 | 16:58 | Агенция "Фокус"
София. Продължава гасенето на пожарите край Тополовград. Това съобщи за Агенция „Фокус“ комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН). Комисар Бързилов поясни, че 7 пожарни автомобила и два високопроходими автомобила на Горско стопанство – Тополовград работят по гасенето на огъня между селата Сакарци и Хлябово. Той уточни, че горят единствено сухи треви и храсти. Комисарят увери, че няма застрашени населени места от пожара. „Има още един пожар в района на Тополовград, в района на село Маточина, община Свиленград и село Приселец, община Тополовград. На място работят 5 пожарни автомобила с 15 пожарникари. Един високопроходим автомобил на Горско стопанство – Тополовград и доброволен отряд. Няма застрашени населени места. Горят предимно сухи треви и храсти“, коментира комисар Бързилов. Той уточни, че и двата пожара към настоящия момент не са локализирани. По думите му обаче вече са предприети действия към тяхното локализиране и спиране на развитието им. Той поясни, че двата пожара са възникнали в периода 12.30-13.00 часа. „Има готовност да бъдат изпратени допълнителни екипи и средства“, допълни комисар Бързилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Два големи пожара горят на територията на община Тополовград

Хасково: Два големи пожара горят на територията на община Тополовград

16 Август 2017 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Тополовград. Два големи пожара горят на територията на община Тополовград, съобщиха от Областната администрация - Хасково. В района на селата Присадец – Филиповци горят сухи треви и лесонепригодни площи. Пожарът се разгръща на широк фронт и е труден за овладяване. Пламъците се движат в посока Маточина. На място вече работят 5 противопожарни екипа, допълнителна помощ е поискана и от горското стопанство.
Второто огнище на пожар е при село Сакарци. Там фронтът също все още не е уточнен, но пожарът се разраства и върви към близка широколистна гора. На място работят също 5 противопожарни екипа. Към пожарите вече пътува и комисар Николай Вълчев, директор на РДПБЗН Хасково. По информация на зам.-кмета на община Тополовград Наско Стоянов към Присадец е изпратен първият екип от доброволното формирование. Доброволците ще са в услугата пожарникарите и ще се включат в гасенето. Очаква се да се събере и вторият екип, който да бъде разпределен към едно от двете огнища. В работата по овладяването на огъня участват и екипи на Държавното горско стопанство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.