НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:42

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

SBS(Австралия): Изглежда е намерено австралийчето, изчезнало по време на терористичната атака в Барселона, ситуацията продължава да е неясна

SBS(Австралия): Изглежда е намерено австралийчето, изчезнало по време на терористичната атака в Барселона, ситуацията продължава да е неясна

20 Август 2017 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Барселона. Разбра се, че момченцето Джулиан, което изчезна след терористичната атака в Барселона, е намерено в болница, същата, в която се намира сериозно наранената му майка, в града, предаде австралийската медия SBS.
Бащата на детенцето, Андрю Кадман, също е пристигнал в града, за да се погрижи за семейството си. Първоначално той бе съпроводен до полицейското управление на Барселона с кордон от полицаи, а после бе съпроводен до болницата, където полицията направи кордон, който не допуска журналистите вътре, а властите отказват повече информация.
Засега ситуацията остава неясна.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реакции и коментари в България след нападенията в Испания (ОБЗОР 2)

Реакции и коментари в България след нападенията в Испания (ОБЗОР 2)

18 Август 2017 | 21:38 | Агенция "Фокус"
София. Тероризмът удари каталонската столица Барселона, оставяйки най-малко 14 убити и десетки ранени след най-кървавата атака в Испания от 2009 г. насам. В телеграма до испанския си колега Мариано Рахой в четвъртък вечерта премиерът Бойко Борисов изрази искрените съболезнования на българското правителство за жертвите при терористичния акт в Барселона. "Дълбоко сме потресени от тази проява на жестокост и насилие над мирни граждани и изразяваме солидарност и безрезервна подкрепа към испанския народ. За подобни действия няма и не може да има оправдание", посочи премиерът в телеграмата. Той заяви решимостта на българското правителство да продължи активно да участва в борбата на международната общност срещу тероризма. Държавният глава Румен Радев изпрати своята позиция, в която посочи, че е дълбоко потресен от нападенията в Испания, при които загинаха и бяха ранени много граждани. Президентът заяви, че това е поредна терористична атака срещу европейска държава, която изисква да бъдем единни в борбата с тази обща за всички наши общества заплаха. Румен Радев бе категоричен, че в този труден момент България стои редом с приятелския испански народ. Съпричастни сме с болката на семействата, загубили своите близки, и се надяваме извършителите на тези престъпления да получат бързо и справедливо наказание. Солидарността и волята в борбата с терора ще надделеят над мракобесието, убеден е държавният глава. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също изрази съболезнования за жертвите при терористичното нападение в Барселона в телеграма до испанския си колега Алфонсо Мария Дастис Кеседо. „Потресени сме от тази проява на жестокост и агресия и вярваме, че виновниците за този акт на насилие ще понесат отговорността си. В този тежък момент, разтърсил целия свят, изразявам най-искрена приятелска и човешка съпричастност към скръбта на близките на пострадалите, солидарност и подкрепа за испанския народ“, се казва в телеграмата. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев изрази най-дълбоки съболезнования и съпричастност по повод терористичния акт в Барселона в адреси до председателите на Конгреса на депутатите и на Сената на испанския парламент. „За пореден път светът е разтърсен и шокиран”, пише председателят на парламента. „Отново невинни хора стават жертви на недопустимо посегателство срещу човешкия живот”, се казва още в писмата. Димитър Главчев изразява най-искрена и човешка съпричастност и солидарност към близките и семействата на жертвите и на пострадалите и пожелава скорошно възстановяване на ранените при атентата граждани.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че атаки като тези в Испания целят да отнемат най-възвишените ни общочовешки ценности, защото на тях се крепят обществата ни. Нинова изказа своите съболезнования към пострадалите и към близките на загиналите в следствие на жестокия терористичен акт. „Страхът и ужасът, които това варварство всява, няма да успеят, ако бъдем единни и съпричастни в борбата с тероризма. Сила, кураж и подкрепа за целия испански народ”, каза още Нинова. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Испания е поредната държава в сърцето на Европа, която се превърна в мишена на терора, но е уверен, че с обединени усилия цивилизованите държави ще победим чрез безкомпромисни законови мерки срещу атентаторите и превенция на тероризма.
Зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева коментира, че нито една страна не е защитена от тероризъм. Според нея за съжаление през последните години тези терористични актове са станали част от ежедневието ни – Ница, Берлин, Стокхолм, Лондон. Тя подчерта, че голяма част от извършителите са хора, с които живеем, което ни изправя пред още по-големи предизвикателства. „Европа ще трябва да покаже лидерство. С общата политика за сигурност и по-засилено сътрудничество между отделните служби за сигурност и нашите в България ще успеем с превенция да предотвратяваме такива случаи за в бъдеше”, каза тя.
ПП ДОСТ също осъди терористичната атака в сърцето на една от най-желаните туристически дестинации в Европа. „Обединена Европа е в състояние да противостои непоколебимо срещу най-голямото зло на 21 век – тероризма. Само общите усилия могат да спрат посегателството над най-ценното – човешкия живот. Скърбим заедно със семействата на загиналите и се молим за пострадалите“, се посочва в съболезнователния адрес на партията.
Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати съболезнователно писмо до кмета на Барселона и посланика на Кралство Испания в България. „Крайната омраза и убийство на невинни хора са терор срещу свободата. В молитвите си сме заедно с гражданите на Барселона и испанския народ”, се посочва в писмото на Фандъкова.
Според Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси в предишното правителство сигурността на страната ни трябва да бъде поставена на първо място и около това да няма никакви договорки. По думите й никоя страна не би се справила сама с подобен терор и България трябва да затегне колкото се може повече правилата, както да работи в координация със страните от Европейския съюз. Кунева добави, че в центъра трябва да продължи да бъде запазването на личното пространство и на личните права, но с много силен акцент върху контрол на границите и сигурността да бъде изведена като абсолютен приоритет във всяка една от страните в Европа.
Експертите от своя обърнаха внимание на факта, че атентатите, извършвани чрез превозни средства са се утвърдили като тенденция. Според проф. Николай Радулов, преподавател в Нов български университет и експерт по национална сигурност, терористите избират автомобилите като оръжие, защото снабдяването с тях не предизвиква подозрения. Той посочи, че автомобилът е механизъм, който сам по себе си е много опасен. „Оръжието е това, което използваш, за да убиваш, така че то може да е пистолет, може да е нож, може и да е нещо, което в нормалния живот не се използва за извършване на престъпления. Така че от тази гледна точка автомобилите са много опасни и гражданите много трудно могат да се спасят от механизъм, който е толкова бърз и разполага с такава сила“, обясни Радулов.
Според бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров „Ислямска държава“ и другите терористични организации се стремят да постигнат максимално широк географски обхват на своята дейност. По думите му базата на терористичния акт в Испания и на предишните такива може да се направи мрачната прогноза, че тази дейност ще продължи и занапред. „Колкото повече „Ислямска държава“, „Ал Кайда“ и другите терористични организации, развиващи дейност в Близкия Изток, понасят удари и поражения от коалициите, водени от САЩ и Русия, толкова повече ще се опитват да изнасят своята дейност във вид на тероризъм на територията на страните, които влизат в тези коалиции“, коментира ген. Киров.
Арабистът проф. Владимир Чуков подчерта, че атентатът в Барселона не е удар срещу самата испанска държава, а срещу туризма. По думите му спецификата на обществото в Испания, политиката на испанското правителство до голяма степен е притъпявало онези фактори, които са стимулирали създаването на условия за терористични актове на територията на кралството. Според него Испания е била просто символ на толерантността, свободолюбието, на разбирателството и всичко това е нямало как да не предизвика някаква завист, неодобрение особено от джихадистките кръгове. „През последните месеци „Ислямска държава“ постави много силно акцент в своята антитуристическа политика“, добави той. По думитее кървавата атака в Барселона „Ислямска държава“ иска да покаже, че не е умряла и не отива в историята
Експертът по антитероризъм Христо Смоленов заяви от своя страна, че страната ни трябва да направи първи крачки към изграждането на национална или държавна агенция за противодействие на радикализацията и терора. Той допълни, че България ни трябва да действа превантивно, защото, ако се стигне до ескалация на насилие, всякакви мерки ще бъдат закъснели.
Според експерта по кризи на сигурността проф. Вихрен Бузов няма политическа воля за справяне с тероризма в Европа. „Няма единна воля, няма консенсус. Мисля, че единственият изход е гражданите сами да поискат да се вземат мерки, а не само да има едни акции на солидарност, които до нищо не водят, като това например да смениш профила си в социалните мрежи, че си Барселона или Париж“, допълни проф. Вихрен Бузов.
Политологът д-р Калоян Методиев коментира, че Европа е безсилна срещу този тип тероризъм, представляващ вид партизанска война. „Терористите са гъвкави, креативни, интелигентни, обучени, мотивирани. Освен това либералният ред ги пази чрез социалните си системи, мултикултурни политики, фанатизма на многообразието и т.н“, подчерта д-р Методиев. „Истината е, че Европа не може да „храносмели“ исляма“, заяви той. Според него, терористите са оставени на територията на континента със собствени квартали, икономика, училища, облекло, език. „Всяка паралелна държава рано или късно излиза от контрол. Мисля, че Западна Европа е много по-напреднала от Източна в много отношения, но относно този проблем може много да се поучи от нас – източноевропейците“, каза още д-р Калоян Методиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Страната ни трябва да направи първи крачки към национална агенция за противодействие на радикализацията и терора

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Страната ни трябва да направи първи крачки към национална агенция за противодействие на радикализацията и терора

18 Август 2017 | 20:57 | Агенция "Фокус"
София. Страната ни трябва да направи първи крачки към изграждането на национална или държавна агенция за противодействие на радикализацията и терора. Това каза пред Радио Фокус експертът по антитероризъм Христо Смоленов. Той допълни, че тези действия са творчески, а не полицейски или рутинни. „Приветствам волята на вицепремиера по въпросите за сигурността, ако трябва да изпрати армия на границите, за да не допусне нахлуването на големи маси мигранти в този остров на стабилитет, а България наистина стабилизира и целите Балкани. България е фактор, който заслужава международна подкрепа и признание за ролята, която изпълнява. Ситуацията в Македония трябва да ни накара да оценим, колко благотворно е поведението на България в това отношение. Ние сме длъжни, като държава и държавотворна нация да заложим достатъчно много препятствия пред тази експанзия на насилието, каквато е тероризмът“, коментира Христо Смоленов.
Той допълни, че страната ни трябва да действа превантивно, защото, ако се стигне до ескалация на насилие, всякакви мерки ще бъдат закъснели.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Agerpress: Трима румънци са ранени при терористичното нападение в Барселона

Agerpress: Трима румънци са ранени при терористичното нападение в Барселона

18 Август 2017 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Барселона. Трима румънци са ранени при терористичното нападение в Барселона, предава Agerpress. Двама от тях са изписани от болницата, докато третият е в стабилно състояние, заявиха от Министерството на външните работи на Румъния.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Четвърти заподозрян е арестуван за двойната терористична атака в Испания

AFP: Четвърти заподозрян е арестуван за двойната терористична атака в Испания

18 Август 2017 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Барселона. Четвърти заподозрян е арестуван в петък във връзка с двойната терористична атака в испанския автономен регион Каталония, в резултат на която загинаха 14 души, а над 100 други пострадаха, предава AFP.
„Четвърто лице бе задържано във връзка със събитията, които се случиха през последните няколко часа в Камбрилс и Барселона“, се казва в съобщение в социалната мрежа „Туитър“, публикувано от полицията в Каталония.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владимир Чуков: За терористите автомобилът, който мачка наред, се оказа най-ефективната и иновативна стратегия

Проф. Владимир Чуков: За терористите автомобилът, който мачка наред, се оказа най-ефективната и иновативна стратегия

18 Август 2017 | 15:03 | Агенция "Фокус"
София. Автомобилът, който мачка наред се оказа най-ефективният, за съжаление. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков за терористичните нападения в Испания. „Това по-скоро е иновативна стратегия. Това е осмото нападение. До този момент определено при нападенията доминираше шахидския колан – направата на самоделни бомби, които се видя, че не са достатъчно ефективни. Направата е сложна, изисква някакъв интелектуален потенциал. Набавянето на веществата при сглобяването на тази бомба също крие рискове. Докато тук, някак си се канализира – крадене на автомобила, наемането му с крадени документи“, коментира проф. Чуков. По думите му терористите са се адаптирали с европейския начин на живот, с отворените граници, с нищо неподозиращите мирни жители, които имат определен модел на поведение.
Той уточни, че преди около 2 месеца Централното разузнавателно управление е предупредило испанските власти, че е възможна терористична атака точно на този централен площад в Барселона, по подобие на това, което видяхме в Лондон и Франция. „Очевидно е, че испанската полиция е успяла да предотврати други опити за атентати, но не е успяла да предотврати този. Извършителят е цяла клетка, която е поне около 10 човека, имайки предвид петимата, които са били в южния град от Барселона, преди това експлозията в Алканар и може би 2-3-ма човека са авторите на атентата в Барселона. Като сложим това, че логистиците са 1:2 или 1:3, това показва, че сме изправени пред клетка“, добави арабистът. Проф. Чуков обясни, че времето ще покаже дали това са местни джихадисти, испански граждани, дали са жители на други държави, които имат законно пребиваване в кралството или това е клетка, изпратена от някои от съседните държави. „Възможно е това да са френски граждани или на някаква друга европейска държава. Всичко това ще бъде показано тогава, когато бъдат изкарани наяве самоличността на извършителите. Петимата според мен чрез ДНК вече са известни на испанската полиция“, каза още проф. Владимир Чуков.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sydney morning herald: Седемгодишно момче от Австралия е безследно изчезнало след атаката в Барселона

The Sydney morning herald: Седемгодишно момче от Австралия е безследно изчезнало след атаката в Барселона

18 Август 2017 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Канбера. Бащата на седемгодишното момче, изчезнало след терористичната атака в Барселона, пътува към Испания, за да започне търсенето на сина си, докато пострадалата майка на детето е в болница, пише австралийският вестник The Sydney morning herald.
Бащата, Андрю Кадман, е разбрал за събитията в Барселона от радиото. Макар и трудно, той е успял да се свърже със съпругата си и да разбере, че тя е в болница без опасност за живота, но синът им е изчезнал.
Общо четири австралийци са ранени по време на атаката, уточняват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Най-малко 34 националности са засегнати от терористичните атентати в Испания

AFP: Най-малко 34 националности са засегнати от терористичните атентати в Испания

18 Август 2017 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Барселона. Граждани на най-малко 34 националности са сред жертвите и пострадалите на двойната терористична атака, която бе извършена в Испания, предава AFP, като се позовава на информация от Генералната дирекция за гражданска защита на Каталония, предава AFP.
Към момента е потвърдена смъртта на 14 души, над сто други са ранени. Сред тях са граждани на Франция, Пакистан, Испания, Нидерландия, Китай, Венецуела, Австралия, Германия, Великобритания и Руската федерация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владимир Чуков: Атентатът в Барселона не е удар срещу самата испанска държава, а срещу туризма

Проф. Владимир Чуков: Атентатът в Барселона не е удар срещу самата испанска държава, а срещу туризма

18 Август 2017 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Атентатът в Барселона не е удар срещу самата испанска държава, а срещу туризма. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков за терористичните нападения в Испания. „Испания след 2004 г. се оформи като една коридорна, „сенчеста“ държава по отношение на действията на джихадизма. Испанското правителство провеждаше една много внимателна политика на оттегляне след 2004 г. на всички свои военни част от района на Близкия Изток. Това до голяма степен я направи нещо като място, в което характерни за нейните съседи Франция, Германия, Великобритания, просто не беше приложимо. Контингентът джихадисти, който беше излъчен в иберийската държава беше в пъти по-малък от този, който видяхме по отношение на Франция, Германия и Великобритания. Испанците имат около 100 човека, докато съседите французи 1500, германците и британците около 700-800, а някъде и около 1000 човека“, коментира проф. Чуков. По думите му спецификата на обществото в Испания, политиката на испанското правителство до голяма степен е притъпявало онези фактори, които са стимулирали създаването на условия за терористични актове на територията на кралството. „Испания формира и няколко компонента, които бяха стимулиращи в това отношение. Тези атентати, на които станахме свидетели вчера и в ранните часове на днешния ден са атентати не толкова срещу самата испанска държава, колкото срещу символа на европейския туризъм. Модел на свободно поведение, на щастие, на определена ценностна система, която беше не само силно тиражирана от медиите, но и наложена като модел от цялото Средиземноморие. Там можете да намерите имотите на много арабски лидери, включително на бившия крал Абдула“, допълни арабистът. Според него Испания е била просто символ на толерантността, свободолюбието, на разбирателството и всичко това е нямало как да не предизвика някаква завист, неодобрение особено от джихадистките кръгове.
„През последните месеци „Ислямска държава“ постави много силно акцент в своята антитуристическа политика. Преди повече от 2 години направиха много силен атентат, буквално преврат срещу тунизийския туризъм. Преди около месец и половина заплашиха директно египетската държава да престане да приема туристи, тъй като според тях, чуждестранните носели болести. Било то физически или ментални болести. Това са хора, които развалят доброто ислямско общество според техните критерии. Този компонент беше много силно преекспониран точно в Барселона“, добави той и уточни, че това е всъщност столицата на европейския туризъм – 10 млн. туристи годишно в този 1,6-милионен град.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Испания запази минута мълчание в памет на жертвите на терористичния атентат

ZDF: Испания запази минута мълчание в памет на жертвите на терористичния атентат

18 Август 2017 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Барселона. Кралят на Испания Фелипе и министър-председателят Мариано Рахой запазиха минута мълчание заедно с хиляди други в памет на жертвите, загинали при терористичния атентат в каталонската столица Барселона, предава германският телевизионен канал ZDF.
След това бяха чути бурните аплодисменти на участниците в церемонията, която бе проведена на площад „Каталония“ под мотото „Не се страхувам“.
Преди събитието полицията отправи молба към гражданите да не носят големи чанти или раници със себе си. В района бяха наложени стриктни мерки за сигурност.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Броят на жертвите на терористичните атентати в Испания достигна 14 души

AFP: Броят на жертвите на терористичните атентати в Испания достигна 14 души

18 Август 2017 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Барселона. Четиринайсет души са загинали след нападенията в Испания, след като две превозни средства се врязаха с група пешеходци в Барселона и в курортния град Калмбрилс, съобщи в петък Генералната дирекция за гражданска защита на Каталония, предава AFP.
Данните не включват петимата предполагаеми екстремисти, ликвидирани от испанската полиция в Калмбрис, поясниха властите.
По-рано се съобщаваше за 13 жертви.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Accent TV: Терористичните нападения в Испания: Игор Додон поднесе съболезнования на Мадрид

Accent TV: Терористичните нападения в Испания: Игор Додон поднесе съболезнования на Мадрид

18 Август 2017 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Държавният глава на Молдова Игор Додон също поднесе съболезнования на испанския народ, който бе разтърсен от двата терористични атентата, извършени в автономния регион Каталония, предава Accent TV.
„Бях дълбоко разстроен да науча за трагедията в Барселона, в резултат на която според последните данни 13 души бяха убити и над 100 бяха ранени. От мое и от името на народа на Република Молдова изказвам съболезнования и състрадание към испанския народ, към роднините на жертвите, и желая бързо възстановяване на ранените", се казва в посланието на президента.
Държавният глава категорично осъди бруталната терористична атака, като същевременно изрази солидарност с испанските власти и всички народи по света в борбата им срещу тероризма.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Берлин потвърди данните за 13 пострадали германци при терористичното нападение в Барселона

Reuters: Берлин потвърди данните за 13 пострадали германци при терористичното нападение в Барселона

18 Август 2017 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. Говорителят на Министерството на външните работи на ФРГ Мартин Шафер потвърди, че 13 германски граждани са сред пострадалите при терористичното нападение в каталонската столица Барселона от четвъртък, предава Reuters.
Шафер отбеляза, че сред пострадалите германци има и такива, които са със сериозни рани. Говорителят на външнополитическото ведомство в Берлин не изключи възможността за германци сред жертвите на атентата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров за нападенията в Испания: Органите за сигурност остават на стъпка зад терористите заради трудността в придобиването на предварителна информация

Ген. Кирчо Киров за нападенията в Испания: Органите за сигурност остават на стъпка зад терористите заради трудността в придобиването на предварителна информация

18 Август 2017 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. За съжаление, както и други пъти сме говорили, на този етап органите за сигурност остават на една стъпка зад терористите по една причина, която на пръв поглед е проста, но всъщност е основна и много важна. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров по повод поредицата от терористични нападения в Испания през вчерашния ден. „Това е трудността в придобиването на предварителна, изпреварваща информация за замисли, планове и намерения за извършване на терористична дейност“, посочи той и допълни, че това предполага наличие на широко разпространена и разклонена мрежа от информатори и агентура на специалните служби в средите на рисковите контингенти. „Този проблем стои на практика и го знам много добре от предишната си дейност като оперативен офицер и като директор на Националната разузнавателна служба. Това е най-трудната и най-тежко реализируемата дейност, а именно разполагане и разширяване на мрежа от информатори и придобиване на агентура в тези среди“, коментира ген. Киров. Според него няма друг начин освен този за придобиване на такава информация, а специалните разузнавателни средства помагат, но са спомагателни. „Основният източник на информация е мрежата от информатори и агентура, а тя най-трудно се придобива и най-трудно прониква в този рисков контингент, за който говорим“, заяви Кирчо Киров. „Мисля, че испанските власти в лицето на техните специални служби, както и всички служби за обществен ред във всички останали страни полагат максимума усилия“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Атентатите в Испания са извършени от терористична клетка от 12 екстремисти, твърдят източници

El Pais: Атентатите в Испания са извършени от терористична клетка от 12 екстремисти, твърдят източници

18 Август 2017 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Барселона. Първите резултати от разследването на атентатите, извършени в четвъртък в каталонската столица Барселона и морския курорт Камбрилс, показват, че зад тях стои терористична клетка от 12 души, съобщава испанският национален ежедневник El Pais, като се позовава на източници от правоохранителните органи.
От тези 12 души петима вече са ликвидирани от полицията, а други трима – задържани. Това означава, че четирима предполагаеми екстремисти, сред които и шофьорът на микробуса, с който бе извършено нападението в Барселона, все още не са заловени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов: Броят на полицаите в страните от Европа е много малък и това пречи ефективно да се предотвратява терористичната дейност

Проф. Николай Радулов: Броят на полицаите в страните от Европа е много малък и това пречи ефективно да се предотвратява терористичната дейност

18 Август 2017 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Броят на полицаите в страните от Европа е много малък и това пречи ефективно да се предотвратява терористичната дейност. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Николай Радулов, преподавател в Нов български университет и експерт по национална сигурност, по повод последните терористични нападения в Испания.
„Има много сериозен проблем в цяла Европа с полицията. През последните години управляващите секторите за сигурност решиха, че може да се обезпечи сигурността на гражданите с повече охранителна техника – с камери, с датчици, със системи за охрана на помещения и на сгради, и чрез намаляване на щатния брой на полицията. Но това се оказа недостатъчно ефективно. Може би е ефективно за работата след извършването на терористичен акт, но не е ефективно за противодействието и за предотвратяването на терористична дейност“, каза проф. Радулов.
Той посочи за пример британския премиер Тереза Мей, срещу която има изключително тежко негодувание след няколкото поредни атентата в Лондон, тъй като тя почти наполовина съкрати полицаите в големите градове и особено в столицата. „Подобни съкращения са правени през годините и в Германия. Тази полиция, която преди 5-6 години беше достатъчна да осигурява спокойствието на законопослушните и изпълнителни немски граждани и на повлияните от тях чуждестранни работници – т.нар. гастарбайтери, както ги наричаме ние, беше достатъчна да се справи с тероризма. Но сега с тези тълпи от мигранти, които са близо 2 милиона легални и най-вероятно още толкова нелегални, полицията не е в състояние да осигури спокойствието на гражданите. Вече две поредни години в малки градчета, около които има мигрантски лагери, полицията няколко пъти обявява стачна готовност, тъй като не е в състояние физически да патрулира и да осигурява спокойствието. Полицаите провеждат неефективна стачна дейност за това, че не са добре обезпечени с въоръжение, с автомобили и са малко на брой за едно 50-хилядно германско градче, където всичко е подредено. Пред 8-9 години е било нормално да има 200 полицаи, но когато има лагер, който е голям колкото градчето и в който има хора, които не са дисциплинирани, които са с друга култура, не познават законите и нямат никакво желание да ги спазват, това се оказва фатално. И всички видяхме какво се случи в Германия“, обясни проф. Радулов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров за нападенията в Испания: „Ислямска държава“ и другите терористични организации се стремят да постигнат максимално широк географски обхват на дейност

Ген. Кирчо Киров за нападенията в Испания: „Ислямска държава“ и другите терористични организации се стремят да постигнат максимално широк географски обхват на дейност

18 Август 2017 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Мисля, че „Ислямска държава“ и другите терористични организации се стремят да постигнат максимално широк географски обхват на своята дейност. В това число държавите от Европа, Русия и от Средния и по-далечния Изток. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров по повод поредицата от терористични нападения в Испания през вчерашния ден. „Не бива да пренебрегваме терористичната дейност на Филипините, Афганистан и Пакистан, където наскоро имаше тежък терористичен акт. Не са за пренебрегване възможностите на „Ислямска държава“, „Ал Кайда“ и други терористични организации да мобилизират свои привърженици, симпатизанти и членове за извършване на такава дейност“, обясни той. Според него на базата на терористичния акт в Испания и на предишните такива може да се направи мрачната прогноза, че тази дейност ще продължи и занапред. „Колкото повече „Ислямска държава“, „Ал Кайда“ и другите терористични организации, развиващи дейност в Близкия Изток, понасят удари и поражения от коалициите, водени от САЩ и Русия, толкова повече ще се опитват да изнасят своята дейност във вид на тероризъм на територията на страните, които влизат в тези коалиции“, коментира ген. Киров. „Не бива да се забравя и атентатът в Санкт Петербург, както и обстоятелството, че само преди дни руските служби за сигурност съобщиха за обезвреждане на клетка на „Ислямска държава“, подготвяща терористична дейност в Москва“, посочи той. „Следва да се подчертае, че голямата трудност освен разкриването на преките изпълнители, на фазите на замисъл на подготовка и реализация на терористична дейност, това е борбата с идеологията на тези терористични структури. Това е най-тежкото и най-неефективното към момента, но е в основата на цялата терористична дейност, на политиката и на практиката на „Ислямска държава“ в цялостната ѝ дейност“, каза още ген. Кирчо Киров.
Биляна ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Испанската полиция издирва нов главен заподозрян за терористичния атентат в Барселона

FAZ: Испанската полиция издирва нов главен заподозрян за терористичния атентат в Барселона

18 Август 2017 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Барселона. Испанската полиция издирва нов главен заподозрян за терористичната атака в каталонската столица Барселона, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
По данни на вестник El Mundo, който цитира полицейски източници, става въпрос за 17-годишния Муса Оукабир, по-малкия брат на Дрис Оубабир, който бе задържан от властите в четвъртък. Смята се, че заподозреният е избягал пеша след нападението. Непълнолетният Муса, според доклада, е откраднал паспорта на брат си и е наел ван под негово име. Дрис Оукабир също потвърди това пред полицията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руска гражданка е пострадала при нападението в Камбрилс

ТАСС: Руска гражданка е пострадала при нападението в Камбрилс

18 Август 2017 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Гражданка на Руската федерация е пострадала при нападението в морския курорт Камбрилс, Испания, предава TACC.
„Съответно официалната информация, сред идентифицираните пострадали и загинали в Барселона няма граждани на Русия. Има сведения за руска гражданка, която е пострадала при терористичния атентат в Камбрилс“, съобщават от дипломатическото представителство на Руската федерация в Мадрид.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Нападателите от Камбрилс са носели макети на колани с експлозиви

ZDF: Нападателите от Камбрилс са носели макети на колани с експлозиви

18 Август 2017 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Камбрилс. Няколко часа след терористичното нападение в сърцето на Барселона бе извръшена сходна атака в морския курорт Камбрилс. Полицията ликвидира петимата заподозрени извършители. Първоначално бе съобщено, че правоохранителните органи са възпрепятствали задействането на взривни устройства, тъй като предполагаемите нападатели са носели колани с експлозиви. По-късно обаче се оказа, че всъщност те не са били истински, предава германският телевизионен канал ZDF.
И двете нападения следват един и същи модел и испанските власти са уверени, че те са свързани.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов: Терористите избират автомобилите като оръжие, защото снабдяването с тях не предизвиква подозрения

Проф. Николай Радулов: Терористите избират автомобилите като оръжие, защото снабдяването с тях не предизвиква подозрения

18 Август 2017 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Терористите избират автомобилите като оръжие, защото снабдяването с тях не предизвиква подозрения. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Николай Радулов, преподавател в Нов български университет и експерт по национална сигурност, по повод последните терористични нападения в Испания. „Когато човек е решил да извърши терористичен акт, той търси начин да се снабди с инструмент за това. И изглежда, че всички тези извършители са достатъчно добре информирани, че ако искат да се снабдят с общоопасни средства, които в повечето страни са под режим – като пистолети, автомати и т.н., дори да го направят на черния пазар, който задължително е обект на мониторинг от специалните служби, това би могло да доведе до предотвратяване на терористичния акт и до тяхното залавяне. И затова те са избрали средства, които са не по-малко опасни, но снабдяването с тях не предизвиква подозрение. Няма никакъв проблем да си купиш, да наемеш или да откраднеш автомобил или да откраднеш чужди документи и с тях да наемеш автомобил“, каза Радулов.
Той посочи, че автомобилът е механизъм, който сам по себе си е много опасен. „Оръжието е това, което използваш, за да убиваш, така че то може да е пистолет, може да е нож, може и да е нещо, което в нормалния живот не се използва за извършване на престъпления. Така че от тази гледна точка автомобилите са много опасни и гражданите много трудно могат да се спасят от механизъм, който е толкова бърз и разполага с такава сила. Така че може би начинът, по който ще се реагира в бъдеще, тъй като сега се изработват тактиките за противодействие на такъв тип престъпления, които трудно биват разкрити преди това, е в големите градове на местата, където се движат много хора, да се направят прегради, които да се спускат и вдигат, така че автомобилите да могат да циркулират нормално“, обясни Радулов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реакциите в България след нападенията в Испания (ОБЗОР)

Реакциите в България след нападенията в Испания (ОБЗОР)

18 Август 2017 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Тероризмът удари каталонската столица Барселона, оставяйки най-малко 13 убити и 80 ранени, 16 от които сериозно, в най-кървавата атака в Испания от 2009 г. насам. Това е равносметката след нападението, извършено около 17 часа в четвъртък, когато бял микробус навлезе на популярната сред туристите улица "Ла Рамбла" в сърцето на каталонската столица, прегазвайки невинни хора в една от най-оживените точки на града. Атаката бе извършена по начин, печално известен от Ница, Берлин и Стокхолм. В центъра на Барселона, където бе проведена незабавна евакуация, настана безпрецедентен хаос, а докато полицията издирваше извършителите, близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атентата. Нападението бе осъдено остро от българските институции. В телеграма до испанския си колега Мариано Рахой в четвъртък вечерта премиерът Бойко Борисов изрази искрените съболезнования на българското правителство за жертвите при терористичния акт в Барселона. "Дълбоко сме потресени от тази проява на жестокост и насилие над мирни граждани и изразяваме солидарност и безрезервна подкрепа към испанския народ. За подобни действия няма и не може да има оправдание", посочи премиерът в телеграмата. Той заяви решимостта на българското правителство да продължи активно да участва в борбата на международната общност срещу тероризма. Държавният глава Румен Радев изпрати своята позиция, в която посочи, че е дълбоко потресен от нападенията в Испания, при които загинаха и бяха ранени много граждани. Президентът заяви, че това е поредна терористична атака срещу европейска държава, която изисква да бъдем единни в борбата с тази обща за всички наши общества заплаха. Румен Радев бе категоричен, че в този труден момент България стои редом с приятелския испански народ. Съпричастни сме с болката на семействата, загубили своите близки, и се надяваме извършителите на тези престъпления да получат бързо и справедливо наказание. Солидарността и волята в борбата с терора ще надделеят над мракобесието, убеден е държавният глава. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също изрази съболезнования за жертвите при терористичното нападение в Барселона в телеграма до испанския си колега Алфонсо Мария Дастис Кеседо. „Потресени сме от тази проява на жестокост и агресия и вярваме, че виновниците за този акт на насилие ще понесат отговорността си. В този тежък момент, разтърсил целия свят, изразявам най-искрена приятелска и човешка съпричастност към скръбта на близките на пострадалите, солидарност и подкрепа за испанския народ“, се казва в телеграмата. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев изрази най-дълбоки съболезнования и съпричастност по повод терористичния акт в Барселона в адреси до председателите на Конгреса на депутатите и на Сената на испанския парламент. „За пореден път светът е разтърсен и шокиран”, пише председателят на парламента. „Отново невинни хора стават жертви на недопустимо посегателство срещу човешкия живот”, се казва още в писмата. Димитър Главчев изразява най-искрена и човешка съпричастност и солидарност към близките и семействата на жертвите и на пострадалите и пожелава скорошно възстановяване на ранените при атентата граждани.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че атаки като тези в Испания целят да отнемат най-възвишените ни общочовешки ценности, защото на тях се крепят обществата ни. Нинова изказа своите съболезнования към пострадалите и към близките на загиналите в следствие на жестокия терористичен акт. „Страхът и ужасът, които това варварство всява, няма да успеят, ако бъдем единни и съпричастни в борбата с тероризма. Сила, кураж и подкрепа за целия испански народ”, каза още Нинова. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Испания е поредната държава в сърцето на Европа, която се превърна в мишена на терора, но е уверен, че с обединени усилия цивилизованите държави ще победим чрез безкомпромисни законови мерки срещу атентаторите и превенция на тероризма.
Зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева коментира, че нито една страна не е защитена от тероризъм. Според нея за съжаление през последните години тези терористични актове са станали част от ежедневието ни – Ница, Берлин, Стокхолм, Лондон. Тя подчерта, че голяма част от извършителите са хора, с които живеем, което ни изправя пред още по-големи предизвикателства. „Европа ще трябва да покаже лидерство. С общата политика за сигурност и по-засилено сътрудничество между отделните служби за сигурност и нашите в България ще успеем с превенция да предотвратяваме такива случаи за в бъдеше”, каза тя.
ПП ДОСТ също осъди терористичната атака в сърцето на една от най-желаните туристически дестинации в Европа. „Обединена Европа е в състояние да противостои непоколебимо срещу най-голямото зло на 21 век – тероризма. Само общите усилия могат да спрат посегателството над най-ценното – човешкия живот. Скърбим заедно със семействата на загиналите и се молим за пострадалите“, се посочва в съболезнователния адрес на партията.
Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати съболезнователно писмо до кмета на Барселона и посланика на Кралство Испания в България. „Крайната омраза и убийство на невинни хора са терор срещу свободата. В молитвите си сме заедно с гражданите на Барселона и испанския народ”, се посочва в писмото на Фандъкова.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Испанската полиция е извършила трети арест във връзка с терористичното нападение в Барселона

FAZ: Испанската полиция е извършила трети арест във връзка с терористичното нападение в Барселона

18 Август 2017 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Барселона. След терористичното нападение в каталонската столица Барселона испанската полиция е арестувала трети заподозрян, съобщава германският ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Съгласно разпространената информация мъжът е арестуван на около стотина километра северно от Барселона, в град Рипол. Към момента обаче не е ясно дали властите са задържали шофьора, управлявал белия микробус, с който бе извършена атаката.
В ареста по-рано попаднаха двама души, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Гражданин на Македония е сред пострадалите при терористичните нападения в Испания

„Нова ТВ“ (Македония): Гражданин на Македония е сред пострадалите при терористичните нападения в Испания

18 Август 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гражданин на Република Македония е пострадал при терористичната атака, извършена в четвъртък в сърцето на каталонската столица Барселона, съобщава скопското електронно издание „Нова ТВ“.
Министерството на външните работи в Скопие поясни, че „в комуникацията със съответните служби македонското посолство в Испания е получило информация, че македонски гражданин в момента е в болница в Барселона".
„Лицето в момента на нападението е било в непосредствена близост и има счупен крак. Лицето е извън опасност и се лекува от испанските медицински служби“, пояснява макендонското външнополитическо ведомство.
Представител на македонското посолство в Испания е посетил пострадалия в болницата, където е настанен, допълват от външното министерство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати съболезнователно писмо до кмета на Барселона и посланика на Кралство Испания в България

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати съболезнователно писмо до кмета на Барселона и посланика на Кралство Испания в България

18 Август 2017 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати съболезнователно писмо до кмета на Барселона и посланика на Кралство Испания в България, съобщиха от пресцентъра на Столична община. „От свое име и от името на гражданите на София приемете искрените ми съболезнования за жертвите на атентата в Барселона”, се казва в писмото на Йорданка Фандъкова, изпратено до кмета на Барселона Ада Колау и посланика на Кралство Испания Н.Пр. Хосе Луис Тапиа Висенте. „Крайната омраза и убийство на невинни хора са терор срещу свободата. В молитвите си сме заедно с гражданите на Барселона и испанския народ”, казва още в писмото си Йорданка Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейската преса реагира с шок на терора, който удари Испания (Преглед на някои от основните теми в европейските електронни издания – Агенция „Фокус“)

Европейската преса реагира с шок на терора, който удари Испания (Преглед на някои от основните теми в европейските електронни издания – Агенция „Фокус“)

18 Август 2017 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Барселона. Тероризмът удари каталонската столица Барселона, оставяйки най-малко 13 убити и 80 ранени, 16 от които сериозно, в най-кървавата атака в Испания от 2009 г. насам. Това е равносметката след нападението, извършено около 17 часа в четвъртък, когато бял микробус навлезе на популярната сред туристите улица "Ла Рамбла" в сърцето на каталонската столица, прегазвайки невинни хора в една от най-оживените точки на града. Атаката бе извършена по начин, печално известен от Ница, Берлин и Стокхолм. В центъра на Барселона, където бе проведена незабавна евакуация, настана безпрецедентен хаос, а докато полицията издирваше извършителите, близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атентата.
Само часове след нападението в Барселона, испанската полиция проведе операция в разположения на 120 км в югозападна посока град Камбрилс, където терористи извършиха второ подобно нападение.
Трагичните събития, които за пореден път сбъднаха кошмара на всички европейци, е водеща тема за всички медии на континента. Европейската преса реагира с шок на терора, който удари Испания през последните часове.


El País, Испания: Нападенията в Испания: Удар срещу една страна, която неуморно се бори срещу тероризма

Испанският национален ежедневник El País обръща внимание на факта, че поредна мишена на тероризма стана държава, която години наред се бори неуморно срещу него.
„Тероризмът избира целенасочено своите врагове и този път избрл град, който, както никой друг, представлява духа на откритост, демокрация и плурализъм, на които радикализмът иска да сложи край. Атаката, която удари сърцето на Барселона този четвъртък, е удар срещу известен, динамичен и космополитен град, обичан и посещаван от милиони хора от цял свят, и който е икономически и културен двигател в Европа и Средиземноморието. Но и срещу една страна – Испания, която от 11 март 2004 г. води неуморна борба срещу тероризма, и срещу един континент – Европа, Европа, която се превърна във фронтовата линия на екстремисткия ислям, който иска да унищожи ценностите й ", гласи емоционалният коментар на редакцията.

Corriere della Sera, Италия: Терористичните атентати в Испания: Ако имат Бог, кой знае колко се срамува от тях

Италианският национален ежедневник Corriere della Sera не остава безразличен към събитията от Испания с коментар, осъждащ извършването на терористични атентати срещу невинни хора.
Вашата идея за война е да убивате млади хора, които се разхождат по улиците в лятна вечер. Ако имат Бог, кой знае колко се срамува от тях. Какво можем да кажем, което още не сме казали? Кадрите по телевизията, интернет сайтове, снимките и съобщенията, са сходни с тези от лятото на 2016 г., есента и зимата, а след това и от пролетта на 2017 г., когато бяха извършени и другу брутални атаки.
Голям, свободен континент като Европа не може да се пречупи пред подобна примитивна идеология. Разбира се, толкова много сме говорили за това. И все пак, в такива дни тези думи трябва да бъдат повтаряни с пълна сила. Няма съмнение, че денят, в който всичко това ще свърши, не е далеч, уверени са в редакцията на италианския вестник.

Der Standard, Австрия: Тероризмът може да удари навсякъде, дори и на почивка

Представяйки обобщена информация за терористичните атентати в каталонската столица Барселона и крайбрежния град Камбрил, австрийският вестник Der Standard публикува статия, в която са зададени основните въпроси, които вълнуват вероятно милиони хора, научили за трагичните събития в Испания от последните часове.
Доколко човек може да бъде засегнат в ежедневието от подобни събития, може да определи самият той. И все пак на фона на подобни новини трябва ли човек да планира почивка? Може ли подобна трагедия да се случи на някоя популярна улица в Австрия, например?
Ангажиментът за един отворен град, от който кметът на Барселона Ада Колау се отказа след атаката, е празно обещание, тъй като Испания се е променила след атаките през 2004 г., при които загинаха 191 души. Предпазните мерки за сигурност са затегнати в цялата страна, което има отрицателно въздействие. Но както видяхме през последните месеци, не е нужно много, за да бъдат убити хора – достатъчен е само един микробус. Няма стопроцентова сигурност никъде. И това може да се случи навсякъде, дори на почивка, коментират от редакцията на австрийския ежедневник.

The Guardian, Великобритания: Граждани на най-малко две дузини държави са засегнати от терористичните нападения в Испания

Граждани от най-малко 24 държави са ранени или убити при терористичните нападения, които бяха извършени в сърцето на каталонската столица Барселона и крайбрежния град Камбрилс, съобщава британският вестник The Guardian, като се позовава на информация от властите на испанския автономен регион.
До петък сутринта броят на потвърдените смъртни случаи бе 13, повече от стотина други са пострадалите при двете нападения, които удариха Испания.
Досега най-малката жертва на нападенията е тригодишно момиче, съобщиха испанските медии. Детето е починало малко след транспортирането му в болница. Шестгодишно момиче, чиято националност все още не е уточнена, също е било отведено в болница с мозъчен кръвоизлив, съобщиха медиците.
Досега британското външно министерство не е получило потвърдени доклади за граждани на Обединеното кралство, ранени или убити при нападенията. Известно е, че 30-годишен британец, очевидец на терористичния атентат от Манчестър, е бил в района на Барселона заедно с партньорката си, когато е извършена атаката.
"Навсякъде имаше полиция и линейки, магазините започнаха да слагат капачките надолу. Току-що се върнахме в хотела, когато станахме свидетели на атаката - не мога да повярвам", разказва Паули.
Франция потвърди, че 26 нейни граждани са ранени, а 11 са в тежко състояние. Каталонският вестник La Vanguardia, цитирайки полицията, съобщи, че трима германци са също сред жертвите на атентата.
Министърът на външните работи на Белгия Дидие Рендерс потвърди в социалната мрежа „Туитър“, че един гражданин на страната е бил убит при атаката, уверявайки, че белгийското посолство поддържа връзка с болниците в района относно други възможни жертви.
Нидерландските власти потвърдиха информацията за трима ранени граждани на страната. Гръцки дипломат на свой ред съобщи също за трима пострадали – жена и двете й деца. Има още пострадали граждани на Китай, САЩ и Австралия.


The Daily Prague Monitor, Чешка република: Прага осъди „възмутителната терористичната атака“ в Барселона

Министър-председателят на Чешката република Бохуслав Соботка осъди „възмутителната терористична атака срещу невинни хора“, която бе извършена в сърцето на каталонската столица Барселона в четвъртък, съобщава столичният вестник The Daily Prague Monitor.
„Изразявам състрадание към семействата на жертвите и желая бързо възстановяване на ранените", написа Соботка в социалната мрежа „Туитър“.
Тринадесет души загинаха и около 80 бяха ранени при нападението, за което близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ пое отговорност.
Освен Соботка, атаката бе осъдена от други чешки политици.
Председателят на Камарата на депутатите Ян Хамачек също осъди „скандалната и страхлива терористична атака в Барселона".
„За съжаление, мерките за сигурност не са 100% надеждни, но е добре да продължим да ги подсилваме", подчерта Хамачек.
„Трябва да преминем от думи към дела и да спрем отблъскващия тероризъм", заяви в отговор на атаката от Барселона министърът на регионалното развитие Карла Слехтова.

Die Berliner Zeitung, Германия: Политическият елит в Берлин демонстрира солидарност към Испания

Федералното правителство на Германия демонстрира шока си от терористичните атаки в Испания, които отнеха живота на 13 души и оставиха ранени над стотина други, пише столичният вестник Die Berliner Zeitung.
Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт заяви, че канцлерът Ангела Меркел осъжда „противната атака“ в Барселона, при която микробус се вряза в група пешеходци, убивайки 13 от тях.
„Ние мислим с дълбока тъга за жертвите на противната атака в Барселона - със солидарност и приятелство към испанския народ“, заяви Зайберт.
„Дълбоко натъжени сме от новината за жертвите на отвратителната атака в Барселона", написа Зайберт в социалната мрежа „Туитър“.
Министърът на външните работи Зигмар Габриел реагира с ужас на терористичната атака в Испания. „Дълбоко шокиран от новините от Барселона. Съчувстваме на жертвите и техните приятели и близки", бе реакцията на първия дипломат на Берлин.
Кандидатът на германските социалдемократи за канцлерския пост и лидер на ГСДП Мартин Шулц също сподели емоциите си за събитията в каталонската столица. „Шокиран и ядосан съм на новините от Барселона. Това е страхлива атака срещу нашите ценности. Моите мисли са с жертвите и роднините“, сподели Шулц.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева, БСП: Изказваме съболезнование на семействата и близките на загиналите в Барселона

Деница Златева, БСП: Изказваме съболезнование на семействата и близките на загиналите в Барселона

18 Август 2017 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Изказваме съболезнование на семействата и близките на загиналите. Надаваме се, че тези над 100 души, които бяха ранени, ще се възстановят бързо. Това заяви в ефира на bTV зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева по повод атентатите в Барселона, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите й нито една страна не е защитена от тероризъм. Според нея за съжаление през последните години тези терористични актове са станали част от ежедневието ни – Ница, Берлин, Стокхолм, Лондон. Тя подчерта, че голяма част от извършителите са хора, с които живеем, което ни изправя пред още по-големи предизвикателства. „Европа ще трябва да покаже лидерство. С общата политика за сигурност и по-засилено сътрудничество между отделните служби за сигурност и нашите в България ще успеем с превенция да предотвратяваме такива случаи за в бъдеше”, каза тя. Златева поясни, че в системата на МВР отдавна има напрежение и сътресения и по отношение на неизплащане на полагаемите им средства за закупуване на облекло. Тя подчерта, че вчера отново сме станали свидетели на това недоволство. „Ние като общество трябва да оценяваме по достойнство и работата на МВР и на Министерство на отбраната, защото всеки един от нас е зависим от техните служители”, каза още Златева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El País: Нападенията в Испания: Удар срещу една страна, която неуморно се бори срещу тероризма

El País: Нападенията в Испания: Удар срещу една страна, която неуморно се бори срещу тероризма

18 Август 2017 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският национален ежедневник El País обръща внимание на факта, че поредна мишена на тероризма стана държава, която години наред се бори неуморно срещу него.
„Тероризмът избира целенасочено своите врагове и този път избрл град, който, както никой друг, представлява духа на откритост, демокрация и плурализъм, на които радикализмът иска да сложи край. Атаката, която удари сърцето на Барселона този четвъртък, е удар срещу известен, динамичен и космополитен град, обичан и посещаван от милиони хора от цял свят, и който е икономически и културен двигател в Европа и Средиземноморието. Но и срещу една страна – Испания, която от 11 март 2004 г. води неуморна борба срещу тероризма, и срещу един континент – Европа, Европа, която се превърна във фронтовата линия на екстремисткия ислям, който иска да унищожи ценностите й ", гласи емоционалният коментар на редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Круизите в Барселона оперират без промени след атентата

Круизите в Барселона оперират без промени след атентата

18 Август 2017 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. След терористичната атака вчера (17 август) в Барселона, круизните кораби не планират промяна в маршрутите, разписанията или логистиката, касаеща обслужването на пасажерите. Това съобщиха от Българското Круиз Общество. Барселона е една от най-важните круиз дестинации в Средиземно море, посещавана от стотици кораби и милиони пасажери от цял свят всяка година.
Вчера надвечер, без липсващи пасажери и екипаж, от Барселона са отплавали корабите Brilliance of the Seas на Royal Caribbean, Britannia на P&O Cruises и TUI Discovery 2 на Thomson Cruises.
Днес, без промяна в плановете акостираха чисто новият MSC Meraviglia с 4500 пасажери на борда, Sirena на Oceania с 677, Aida Perla с 3286 и Aida Stella с 2300.
Очаквани кораби в Барселона за утре, 19 август 2017:
• Disney Magic - 2400 пасажера;
• Costa Fascinosa - 3800 пасажера
Очаквани кораби за неделя, 20 август 2017:
• Norwegian Epic - 4100 пасажера
• Freedom of the Seas (Royal Caribbean) - 3900 пасажера
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова по повод атентата в Барселона: Сила, кураж и подкрепа за целия испански народ

Корнелия Нинова по повод атентата в Барселона: Сила, кураж и подкрепа за целия испански народ

18 Август 2017 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. Съболезнования за семействата и близките на загиналите в терористичния акт в Барселона. Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите й, такива атаки целят да отнемат най-възвишените ни общочовешки ценности, защото на тях се крепят обществата ни. „Страхът и ужасът, които това варварство всява, няма да успеят, ако бъдем единни и съпричастни в борбата с тероризма. Сила, кураж и подкрепа за целия испански народ”, пише още Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Corriere della Sera: Терористичните атентати в Испания: Ако имат Бог, кой знае колко се срамува от тях

Corriere della Sera: Терористичните атентати в Испания: Ако имат Бог, кой знае колко се срамува от тях

18 Август 2017 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианският национален ежедневник Corriere della Sera не остава безразличен към събитията от Испания с коментар, осъждащ извършването на терористични атентати срещу невинни хора.
Вашата идея за война е да убивате млади хора, които се разхождат по улиците в лятна вечер. Ако имат Бог, кой знае колко се срамува от тях. Какво можем да кажем, което още не сме казали? Кадрите по телевизията, интернет сайтове, снимките и съобщенията, са сходни с тези от лятото на 2016 г., есента и зимата, а след това и от пролетта на 2017 г., когато бяха извършени и другу брутални атаки.
Голям, свободен континент като Европа не може да се пречупи пред подобна примитивна идеология. Разбира се, толкова много сме говорили за това. И все пак, в такива дни тези думи трябва да бъдат повтаряни с пълна сила. Няма съмнение, че денят, в който всичко това ще свърши, не е далеч, уверени са в редакцията на италианския вестник.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard: Тероризмът може да удари навсякъде, дори и на почивка

Der Standard: Тероризмът може да удари навсякъде, дори и на почивка

18 Август 2017 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Виена. Представяйки обобщена информация за терористичните атентати в каталонската столица Барселона и крайбрежния град Камбрил, австрийският вестник Der Standard публикува статия, в която са зададени основните въпроси, които вълнуват вероятно милиони хора, научили за трагичните събития в Испания от последните часове.
Доколко човек може да бъде засегнат в ежедневието от подобни събития, може да определи самият той. И все пак на фона на подобни новини трябва ли човек да планира почивка? Може ли подобна трагедия да се случи на някоя популярна улица в Австрия, например?
Ангажиментът за един отворен град, от който кметът на Барселона Ада Колау се отказа след атаката, е празно обещание, тъй като Испания се е променила след атаките през 2004 г., при които загинаха 191 души. Предпазните мерки за сигурност са затегнати в цялата страна, което има отрицателно въздействие. Но както видяхме през последните месеци, не е нужно много, за да бъдат убити хора – достатъчен е само един микробус. Няма стопроцентова сигурност никъде. И това може да се случи навсякъде, дори на почивка, коментират от редакцията на австрийския ежедневник.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Димитър Главчев изразява съпричастност към близките и семействата на жертвите и на пострадалите в атентатите в Барселона

Председателят на парламента Димитър Главчев изразява съпричастност към близките и семействата на жертвите и на пострадалите в атентатите в Барселона

18 Август 2017 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев изрази най-дълбоки съболезнования и съпричастност по повод терористичния акт в Барселона в адреси до председателите на Конгреса на депутатите и на Сената на испанския парламент. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. „Дълбоко съм потресен от терористичния акт в центъра на Барселона, при който има много загинали и ранени. За пореден път светът е разтърсен и шокиран”, пише председателят на парламента. „Отново невинни хора стават жертви на недопустимо посегателство срещу човешкия живот”, се казва още в писмата. Димитър Главчев изразява най-искрена и човешка съпричастност и солидарност към близките и семействата на жертвите и на пострадалите и пожелава скорошно възстановяване на ранените при атентата граждани.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Граждани на най-малко 24 държави са ранени или убити при терористичните нападения в Испания

The Guardian: Граждани на най-малко 24 държави са ранени или убити при терористичните нападения в Испания

18 Август 2017 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Барселона. Граждани от най-малко 24 държави са ранени или убити при терористичните нападения, които бяха извършени в сърцето на каталонската столица Барселона и крайбрежния град Камбрилс, съобщава британският вестник The Guardian, като се позовава на информация от властите на испанския автономен регион.
До петък сутринта броят на потвърдените смъртни случаи бе 13, повече от стотина други са пострадалите при двете нападения, които удариха Испания.
Досега най-малката жертва на нападенията е тригодишно момиче, съобщиха испанските медии. Детето е починало малко след транспортирането му в болница. Шестгодишно момиче, чиято националност все още не е уточнена, също е било отведено в болница с мозъчен кръвоизлив, съобщиха медиците.
Досега британското външно министерство не е получило потвърдени доклади за граждани на Обединеното кралство, ранени или убити при нападенията. Известно е, че 30-годишен британец, очевидец на терористичния атентат от Манчестър, е бил в района на Барселона заедно с партньорката си, когато е извършена атаката.
"Навсякъде имаше полиция и линейки, магазините започнаха да слагат капачките надолу. Току-що се върнахме в хотела, когато станахме свидетели на атаката - не мога да повярвам", разказва Паули.
Франция потвърди, че 26 нейни граждани са ранени, а 11 са в тежко състояние. Каталонският вестник La Vanguardia, цитирайки полицията, съобщи, че трима германци са също сред жертвите на атентата.
Министърът на външните работи на Белгия Дидие Рендерс потвърди в социалната мрежа „Туитър“, че един гражданин на страната е бил убит при атаката, уверявайки, че белгийското посолство поддържа връзка с болниците в района относно други възможни жертви.
Нидерландските власти потвърдиха информацията за трима ранени граждани на страната. Гръцки дипломат на свой ред съобщи също за трима пострадали – жена и двете й деца. Има още пострадали граждани на Китай, САЩ и Австралия.
Два сигнала за българи, издирвани от техни близки, са постъпили в българското консулство в Мадрид. Това каза за Агенция „Фокус“българският консул в Мадрид Борислав Евлогиев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: САЩ предложиха помощ на Испания след терористичните атентати

VOA: САЩ предложиха помощ на Испания след терористичните атентати

18 Август 2017 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените американски щати осъдиха терористичната атака в Барселона и предложиха помощ на Испания,предава радио Voice of America.
Тероризмът удари каталонската столица Барселона, оставяйки най-малко 13 убити и 80 ранени, 16 от които сериозно, в най-кървавата атака в Испания от 2009 г. насам. Това е равносметката след нападението, извършено около 17 часа в четвъртък, когато бял микробус навлезе на популярната сред туристите улица "Ла Рамбла" в сърцето на каталонската столица и измина около 500 метра, прегазвайки невинни хора в една от най-оживените точки на града. Атаката бе извършена по начин, печално известен от Ница, Берлин и Стокхолм. В центъра на Барселона, където бе проведена незабавна евакуация, настана безпрецедентен хаос, а докато полицията издирваше извършителите, близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атентата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Евлогиев, консулът в Мадрид: Туристи и местни хора в Камбрилс не могат да се показват нито от заведения, нито от къщите си след третия терористичен акт в Испания

Борислав Евлогиев, консулът в Мадрид: Туристи и местни хора в Камбрилс не могат да се показват нито от заведения, нито от къщите си след третия терористичен акт в Испания

18 Август 2017 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. Туристи и местни хора в Камбрилс не могат да се показват нито от заведения, нито от къщите си след третия терористичен акт в Испания. Това каза за Агенция „Фокус“ българският консул в Мадрид Борислав Евлогиев. „Каталуня е подложена на небивала в последните години терористична атака. За съжаление, случаят в Барселона не е единственият. Оказа се, че съществува връзка между него и взрив, който вчера сутринта няколко часа преди Барселона е разтърсил градчето Алканар. Там има 1 починал човек и 7 ранени. Предполага се, че в къщата са се произвеждали взривни устройства от джихадистите. Това е единственият извод, който може да си направи човек, след като чуе изказването на директора на каталунската полиция. Няколко часа по-късно започва атентатът в Барселона“, коментира Евлогиев.
По думите му през изминалата нощ има трети терористичен акт. При него около 1.00 часа на крайбрежния булевард в град Камбрилс няколко терористи, за които се смята, че са свързани със случилото се в Барселона, са били засечени от полицията и със своя автомобил са блъснали няколко човека. „Има 6 ранени, двама от които в тежко състояние, но няма починали. Трима от ранените са хора от службите за сигурност. Веднага след сблъсъка, започва престрелка, при която каталунската полиция в резултат на своите бързи действия ликвидира четирима от нападателите, а петият е тежко ранен, арестуван, но по-късно умира от раните си. Цялото движение в града е спряно. Туристи и местни хора не могат да се показват нито от заведения, нито от къщите си“, допълни консулът и уточни, че до момента сведенията са, че те са блокирани поради течащото разследване. „Каталунската полиция е заловила двама от терористите, като единият е Дрис Уакабир Сопрано. За него се смята, че е наел вана, който е помлял всичко в центъра на Барселона. Самият Дрис твърди, че без негово знание са използвани документите му. Има разследване и по този случаи. Един от заподозрените за евентуално изземване на документите на Дрис и използването им за такива цели е неговият по-малък брат“, каза още Борислав Евлогиев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Евлогиев, консулът в Мадрид: Два сигнала за българи, издирвани от техни близки, са постъпили в българското консулство

Борислав Евлогиев, консулът в Мадрид: Два сигнала за българи, издирвани от техни близки, са постъпили в българското консулство

18 Август 2017 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Два сигнала за българи, издирвани от техни близки, са постъпили в българското консулство в Мадрид. Това каза за Агенция „Фокус“ българският консул в Мадрид Борислав Евлогиев. „За момента са постъпили при нас два сигнала за хора, които се издирват от техни близки, живеещи в България. Тя е пренасочена към компетентните власти в Каталуня. Предоставената от близките информация не е пълна. Те не са знаели дали близките им имат някакъв испански документ с някакъв номер, не знаят точния адрес“, коментира Евлогиев. По думите му след като имаме 3 терористични акта и не може да се изключи да има и по-нататъшни събития и други терористични действия, това не е съвсем приоритет на каталунските власти. „Кога ще дойде отговор от тях, не мога да ви кажа. Продължаваме да събираме информация. Българските граждани могат да се обаждат както на дежурните телефони на консулството, така и на телефон на испанските органи – 0034 932 142 124 и 0034 900 400 012“, добави той.
Евлогиев уточни, че броят на загиналите официално се е увеличил с 1 човек. „Вчера вечерта каталунското правителство говореше за 12 загинали, днес вече за 13. Това беше потвърдено от Службата за бърза медицинска помощ на Каталуня. По последни данни 15 са тежко ранени, 23-ма по-леко и 48 с леки травми. Това прави приблизително около 100 пострадали. Досега са ни известни 28 националности на хора, ранени по време на атентатите. Те са от Франция, Германия, Холандия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, Унгария, Перу, Румъния, Ирландия, Гърция, Куба, Македония, Китай, Италия, Алжир, Великобритания, Люксембург, Австрия, Канада, Еквадор, САЩ, Филипини, Кувейт, Пакистан, Тайван и Турция. До момента няма официална информация от каталунските органи, че има загинали или пострадали българи“, каза още българският консул в Испания.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Prague Monitor: Чешката република осъди „възмутителната терористичната атака“ в Барселона

The Daily Prague Monitor: Чешката република осъди „възмутителната терористичната атака“ в Барселона

18 Август 2017 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Прага. Министър-председателят на Чешката република Бохуслав Соботка осъди „възмутителната терористична атака срещу невинни хора“, която бе извършена в сърцето на каталонската столица Барселона в четвъртък, съобщава столичният вестник The Daily Prague Monitor.
„Изразявам състрадание към семействата на жертвите и желая бързо възстановяване на ранените", написа Соботка в социалната мрежа „Туитър“.
Тринадесет души загинаха и около 80 бяха ранени при нападението, за което близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ пое отговорност.
Освен Соботка, атаката бе осъдена от други чешки политици.
Председателят на Камарата на депутатите Ян Хамачек също осъди „скандалната и страхлива терористична атака в Барселона".
„За съжаление, мерките за сигурност не са 100% надеждни, но е добре да продължим да ги подсилваме", подчерта Хамачек.
„Трябва да преминем от думи към дела и да спрем отблъскващия тероризъм", заяви в отговор на атаката от Барселона министърът на регионалното развитие Карла Слехтова.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Шофьорът на микробуса, с който бе извършено нападението в Барселона, все още не е заловен

Focus: Шофьорът на микробуса, с който бе извършено нападението в Барселона, все още не е заловен

18 Август 2017 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Барселона. Съдбата на водача, управлявал микробуса, с който бе извършено нападението в сърцето на каталонската столица, остава неизвестна. Мъжът все още не е заловен от полицията, съобщава германското издание Focus.
При терористичния атентат в центъра на Барселона загинаха 13 души, а десетки други бяха ранени. Двама предполагаеми нападатели бяха арестувани още в четвъртък вечер. Шофьорът на микробуса обаче не е сред тях, както се стана ясно след проверката.
Това е равносметката след нападението, извършено около 17 часа в четвъртък, когато бял микробус навлезе на популярната сред туристите улица "Ла Рамбла" в сърцето на каталонската столица и измина около 500 метра, прегазвайки невинни хора в една от най-оживените точки на града. Атаката бе извършена по начин, печално известен от Ница, Берлин и Стокхолм. В центъра на Барселона, където бе проведена незабавна евакуация, настана безпрецедентен хаос, а докато полицията издирваше извършителите, близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атентата.
Само часове след нападението в Барселона, испанската полиция проведе операция в разположения на 120 км в югозападна посока град Камбрилс, където терористи извършиха второ подобно нападение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Томас де Мезиер: Тероризмът отново показа грозното си лице

Томас де Мезиер: Тероризмът отново показа грозното си лице

18 Август 2017 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Берлин. След терористичната атака в каталонската столица Барселона федералният министър на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер изрази съчувствието си към жертвите, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Дълбоко потресен съм от ужасните новини от Барселона. За пореден път тероризмът показа грозното си лице", се казва в съобщението на министъра.
„Мислите ми са с жертвите и техните семейства. Нашата солидарност е към целия испански народ", допълни германският християндемократ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Четирима австралийски граждани са ранени при нападението в Барселона

The Guardian: Четирима австралийски граждани са ранени при нападението в Барселона

18 Август 2017 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Барселона. Австралийският външен министър Джули Бишъп потвърди, че четирима граждани на страната са пострадали по време на терористичното нападение в Барселона, предаде The Guardian.
Двама мъже, включително един, ударен от микробуса, са получили грижи в болницата и са били освободени след това. „Трети е получил консулска помощ. Не знаем нищо за четвъртия“, добави тя.
Няма данни за пострадали австралийци по време на второто нападение в Камбрилс или по време на по-ранната експлозия в Алканар.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външният министър на Франция изрази солидарност с Испания

ТАСС: Външният министър на Франция изрази солидарност с Испания

18 Август 2017 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският министър на външните работи и на въпросите, свързани с ЕС Жан-Ив льо Дриан изказа солидарност спрямо жертвите от терористичното нападение в Барселона, както и към народа и правителството на Франция, предаде ТАСС.
В свое официално заявление Льо Дриан „изрази своята солидарност с испанския народ и съболезнования във връзка с жертвите от терористичния акт“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Сред пострадалите в Барселона има граждани на 24 различни държави

The Guardian: Сред пострадалите в Барселона има граждани на 24 различни държави

18 Август 2017 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Барселона. Каталонските регионални власти съобщават, че граждани на 24 държави фигурират сред пострадалите от нападението в Барселона от четвъртък, предаде The Guardian.
По-рано се съобщаваше, че загиналите 13 души и ранените около 100 са от 18 нации.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВВС: Според непотвърдена информация ЦРУ е „предупредило за нападението на „Лас Рамблас“

ВВС: Според непотвърдена информация ЦРУ е „предупредило за нападението на „Лас Рамблас“

18 Август 2017 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Барселона. Според испанския вестник „Ел Периодико“ властите на Каталонската автономия са били предупредени още преди два месеца от ЦРУ, че Барселона и особено централния ѝ булевард „Лас Рамблас“ са цел на терористични нападения, предаде ВВС.
Според ЦРУ градът е бил ясна цел след атаките в други големи градове като Париж, Лондон и Берлин.
Междувременно в края на юли профилът в социалната мрежа „Туитър“ , свързан с „Ислямска държава“ , който съобщи, че стои зад нападението в Барселона, по-рано е написал, че нападенията в Барселона предстоят.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Все още няма данни за загинали или пострадали българи при атентата в Барселона

МВнР: Все още няма данни за загинали или пострадали българи при атентата в Барселона

18 Август 2017 | 07:13 | Агенция "Фокус"
София. До момента все още няма данни за загинали или пострадали българи при атентата в Барселона. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Министерството на външните работи (МВнР). Консулът продължава да държи контакт с местните власти. Той събира информация от изтеклото денонощие, която ще ни я предостави. До снощи официално потвърдените жертви от атентата бяха 12. Очаква се официалната информация от българския консул. Има много хора с тежки наранявания, с леки също. Те не са в една болница, пострадалите са настанени в различни болнични заведения. От МВнР уточниха, че голям брой от убитите и пострадалите са от различни националности.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Telegraph: И петимата ликвидирани в Камбрилс терористи са носили пояси с експлозиви

The Daily Telegraph: И петимата ликвидирани в Камбрилс терористи са носили пояси с експлозиви

18 Август 2017 | 06:52 | Агенция "Фокус"
Барселона. Испанската полиция съобщава, че и петимата нападатели в разположения на около 120 км. от Барселона град Камбрилс са носели пояси с експлозиви. Експлозивите са били обезвредени от сапьори, предаде The Daily Telegraph.
„Предполагаемите терористи са били на автомобил „Ауди“ А3“, заяви говорител на местното правителство на Каталония. Свидетели на случилото се разказват за голям брой изстрели, произведени по време на ликвидирането на терористите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: В Атлантическия океан е регистрирано земетресение с магнитуд 6,7

Reuters: В Атлантическия океан е регистрирано земетресение с магнитуд 6,7

18 Август 2017 | 06:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Геологическата служба на САЩ съобщава, че на около 790 км. северно от остров Възнесение в Атлантическия океан е регистрирано земетресение с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер, предаде Reuters.
Не е обявявана тревога за появата на вълни-цунами след земетресението, чийто магнитуд се намира на дълбочина от 19 км.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Случилото се в Камбрилс официално е обявено за терористично нападение

The Guardian: Случилото се в Камбрилс официално е обявено за терористично нападение

18 Август 2017 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Барселона. Каталонските власти потвърждават, че случилото се в град Камбрилс е терористично нападение, както това, случило се часове по-рано в разположената на 120 км. североизточно Барселона, предаде The Guardian.
„Предполагаемите терористи са карали „Ауди А3“ и са блъснали няколко хора, преди да връхлетят върху полицейски патрул. Последва престрелка“, съобщи представител на Каталонските власти. „Седем души, включително един полицейски служител, са ранени. Нараняванията му не са животозастрашаващи, но друг човек е тежко ранен“, добави той.
По-рано полицията съобщи, че нападателите са носили нещо, приличащо на елеци с експлозиви. Работи се по хипотеза, че ликвидираните в Камбрилс терористи може би са свързано с нападението в Барселона.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атака в Барселона III  -  Полицейска операция в  Камбрилс  (ОБЗОР)

Атака в Барселона III - Полицейска операция в Камбрилс (ОБЗОР)

18 Август 2017 | 06:15 | Агенция "Фокус"
Барселона. Само часове след нападението от четвъртък, 17 август, в Барселона, при което микробус се вряза в тълпа с хора и загинаха 13 души, а други 100 бяха ранени, испанската полиция проведе операция в разположения на 120 км. в югозападна посока град Камбрилс, където терористи извършиха второ подобно нападение.
Съобщава се, че група хора се е опитвала да вреже микробус на пешеходна зона в града, но са се преобърнали и те са били застреляни от полицията. По непотвърдена информация част от тях са носили жилетки с експлозиви. Пети от терористите загива по-късно от раните си. Местните медии посочват, че по време на нападението са ранени седем души, от които двама сериозно. По време на операцията е ранен и полицай.
Регионалното правителство в Каталония, където се намират и Барселона и Камбрилс потвърди инцидента, определен по-рано от полицията като „потенциален терористичен акт“. Полицията съобщава, че все още не е претърсила микробуса на нападателите поради страхове, че нападателите са носили жилетки с експлозиви, които може да се взривят. Местните жители са предупредени за възможни контролирани експлозии.
Смята се, че застреляните терористи в град Камбрилс, нападението с микробус в Барселона и експлозията от сряда в град Алканар, при която загина един човек, са свързани.
Във взривила се по-рано къща в Алканар бяха открити газови бутилки. По-рано полицейският офицер Жозеп Луис Траперо заяви, хората в къщата „са подготвяли взривно устройство“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Аржентина е потресена от нападението в Барселона

ТАСС: Аржентина е потресена от нападението в Барселона

18 Август 2017 | 05:48 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Правителството на Аржентина изрази съболезнование към народа и правителството на Испания след терористичния акт в Барселона, предаде ТАСС.
„Правителството на Аржентина е дълбоко потресено от кървавото нападение, извършено днес в Барселона“, пише в официално заявление на аржентинското МВнР. От там посочиха, че „категорично се осъжда тероризма във всичките негови прояви“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруари 2018 г.
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруар...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.