НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:35

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Смолян: Връчиха награди и стипендия на даровито дете на закриването на Фестивала на киселото мляко в село Момчиловци

Смолян: Връчиха награди и стипендия на даровито дете на закриването на Фестивала на киселото мляко в село Момчиловци

11 Септември 2017 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Смолян. С връчване на награди и покана за участие в следващото издание на Фестивала на киселото мляко приключи тазгодишния тридневен фестивал в Момчиловци, съобщиха организаторите. Вчера са били наградени и победителите в конкурси, съпътстващи Фестивала на киселото млякото. Елена Манджукова спечели в категорията за най-добра снимка на тема „Природата и киселото мляко-здраве и дълголетие“ и наградата на публиката. Победител в конкурса за детска рисунка върху китайско традиционно ветрило стана Лазар Вангелов.
Кметът на Момчиловци Сийка Суркова връчи грамоти на китайските гости, които преминаха Пътеката на дълголетието. А накрая всички заедно разгърнаха символично поканата за следващото издание на Фестивала на киселото мляко в Момчиловци.
Сийка Суркова връчи и стипендия на даровито дете, която се осигурява от Надя и Свилен Савови, в памет на баща им Иван Савов. Дарителите работят в чужбина, но са родом от Момчиловци. След обсъждане с училищното настоятелство, е решено стипендията да получи Кристина Манова, която сега ще бъде в осми клас. Момичето е отличничка, с високи постижения в много олимпиади и училищни състезания. Сумата на помощта е 500 лева, като волята на дарителите е средствата да бъдат вложени в интелектуалното израстване на стипендиантката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Делегация от Китай ще посети село Момчиловци за фестивала на киселото мляко

Смолян: Делегация от Китай ще посети село Момчиловци за фестивала на киселото мляко

7 Септември 2017 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Смолян. Над 30 човека делегация от Китай ще посетят село Момчиловци за фестивала на киселото мляко, някои от тях вече са пристигнали, очакват се и останалите. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Сийка Суркова, кмет на Момчиловци. Очакват се хиляди гости от страната и чужбина, както и китайския посланик за откриването на фестивала. В селото отдавна къщите за гости са резервирани, като сега посетителите се настаняват в съседните на Момчиловци хотели в Смолян и Пампорово. Третият фестивал на киселото мляко се провежда в дните от 8 до 10 септември. По време на Фестивала на киселото мляко ще бъде направена символична първа копка на нова ферма с мандра „Момчиловци – Брайт“, в основата на която ще бъде зазидана капсула на времето с послание за идните поколения, отправено от двете страни. Инвестицията е българо-китайска и се очаква строежът да започне напролет. Като нов елемент тази година присъстват конни състезания и възможността всеки желаещ да поязди безплатно в близост до заработилия по време на фестивала демонстрационен център на 2 км от Момчиловци. Там гостите ще могат да дегустират млечни продукти и ще видят как се произвежда киселото мляко, прославило Момчиловци в Китай. Традиционно по време на фестивала ще бъде проведен Националният конкурс “ Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи“. Ще има редица забавни състезания като най- бързо приготвяне на таратор, надпиване с айран и скоростно изяждане на кисело мляко. Ще има Фолклорна програма от Родопите, демонстрация от китайски артисти, а в същия ден ще бъдат връчени сертификатите на първите участници в Програмата за изучаване на китайски език и култура в село Момчиловци и представление, изнесено от тях.
Даниела БОЙКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски полковник е осъден на 10 години затвор заради еднодоларова банкнота. 19 януари 2018 г.
Турски полковник е осъден на 10 години затвор заради еднодоларова банкнота. 19 я...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.