НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:04

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Нелина Църова, Община Велико Търново: Близо 15-хилядна публика събра през този сезон летния оперен фестивал „Сцена на вековете“

Нелина Църова, Община Велико Търново: Близо 15-хилядна публика събра през този сезон летния оперен фестивал „Сцена на вековете“

13 Септември 2017 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Близо 15-хилядна публика събра през този сезон летния оперен фестивал „Сцена на вековете“. Това каза в предаването „Царевград Търнов-славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ директорът Дирекция „Култура и туризъм“ в Община Велико Търново Нелина Църова, по повод края на тазгодишното издание. По думите ѝ този сезон се е различавал от предходните. „Разлика имаше в това, че поставихме 10 заглавия на откритата сцена на крепостта "Царевец", сред които класическа опера, балет и мюзикъл. Тази година се състоя и първото участие на Великотърновския музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, който сам по себе си е уникален за страната. Те се представиха със заглавието „Цигански барон“ на Йона Щраус. Публиката на фестивала тази година се докосна и до множество талантливи артисти, сред които и международни такива“, заяви тя. Църова добави, че програмата на фестивала се е придържала към това да представя по-малко известни заглавия, като публиката и най-капризната публика е успяла да намери нещо за себе си. Тя напомни, че догодина се отбелязват 10 години от възобновяването на фестивала „Сцена на вековете“. „Подготовката за изданието през 2018 година тече от есента на 2016 година, тъй като операта е жанр, който е по-сложен за организация. Имаме вече и международен интерес за участие, като разбира се, разчитаме и на партньорите си от оперните театри в страната“, коментира Нелина Църова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Над 14 000 зрители аплодираха спектаклите от „Сцена на вековете“ 2017

Велико Търново: Над 14 000 зрители аплодираха спектаклите от „Сцена на вековете“ 2017

12 Септември 2017 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Повече от 14 000 зрители аплодираха спектаклите от ІІ Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Емблематичното музикално събитие се проведе в историческата крепост Царевец във Велико Търново в продължение на два месеца. Фестивалът привлече многохилядна публика от цялата страна и чуждестранни гости от Великобритания, Русия, Германия, Румъния, Франция, Испания, Япония, САЩ, Китай, Италия, Гърция и др.
Фестивалът се проведе от 8 юли до 8 септември и в афиша му бяха включени 12 заглавия – класическа опера, балет, оперета и мюзикъл. На откритата сцена в Двореца на царете на Второто българско царство най-добрите си спектакли за сезона представиха оперните театри от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора.
За първи път на фестивала дебютира единственият в страната професионален оперетен театър - МДТ „Константин Кисимов“ - Велико Търново. Трупата зарадва публиката с едно от най-популярните си заглавия – оперетата „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Специално подготвеният за фестивала спектакъл впечатли зрителите с мащабността си, пищните декори и отличното музикално изпълнение.
Публиката бе покорена от блестящи български и чуждестранни солисти, сред които примата на Софийската опера и балет сопраното Радостина Николаева в „Манон Леско“, Ирина Жекова, Назар Тацишин и Иван Кабамитов в операта „Лучия ди Ламермур“, Мария Цветкова, Георги Султанов и Александър Крунев в „Мария Десислава“, световно известният италиански тенор Зоран Тодорович, Елена Баръмова и Ивайло Джуров в операта „Селска чест“ , сопраното Йоана Железчева, която дебютира в „Норма“ от Белини и др.
Почитателите на балета видяха артистите на оперите от Бургас и Стара Загора в две зрелищни заглавия - „Болеро“ от Равел и „Делвата“ от Алфредо Казела
В изключително забавния и красив мюзикъл „Котки“ участваха Людмил Петров, Нейчо Петров – Реджи, Сребрина Соколова, Вяра Железова, Пламен Долапчиев, Мария Павлова и др. Хитовата „Коса“ взриви публиката с изпълненията на Маги Джанаварова, Радослав Владимиров, Стелиан Радев, Радостин Василев, Едит Унджиян. Стотици пяха своите любими български хитове заедно с Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански на финалния концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.
Зрителите запазиха неповторим спомен от фестивала и с излъчването след всеки спектакъл на аудио-визуалнто шоу „Звук и светлина“ – комплимент към тях от кмета на Община Велико Търново Даниел Панов.
За събитието, с помощта на великотърновски фирми бяха реновирани зрителните площадки и специалната сцена в Двореца, под която бяха изградени и оборудвани гримьорни за изпълнителите. Качествено базово осветление и озвучаване, както и художествено осветление и пълно аудио осигуряване на повечето спектакли бе осигурено също от великотърновска фирма. За комфорта на зрителите се предлагаше шампанско в чаши, брандирани с логото на „Сцена на вековете“. В дните на спектаклите във Велико Търново и района бе отчетен ръст на туристите, а много хотели и места за настаняване оферираха на пазара промоционални пакети.
„Сцена на вековете“ е първият в България оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. За изминалите години на сцената в Двореца са представени над 40 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново, която от 2016 г. го разви в Летен сезон на българските оперни театри. Музикалният форум е част от европейската културна листа и е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С концерта „Фондацията в операта“ завършва вторият летен сезон на фестивала на българските оперни театри „Сцена на вековете“

Велико Търново: С концерта „Фондацията в операта“ завършва вторият летен сезон на фестивала на българските оперни театри „Сцена на вековете“

8 Септември 2017 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С концерта „Фондацията в операта“ завършва вторият летен сезон на фестивала на българските оперни театри „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, заедно със симфоничния оркестър на Държавна опера - Русе, ще излязат на сцената на Летния театър във Велико Търново в 21.00 часа. Диригент ще е Владимир Бошнаков.
Супер групата „Фондацията” ще представи любими песни на три поколения българи. Публиката ще чуе „Пак ще се прегърнем“ на ФСБ, „Няма връщане назад на Б.Т.Р., „Червило“ на Дони и още много любими парчета. Легендарните музиканти ще редуват незабравимите хитове на групите, от които е започнала знаменитата им кариера.
Билети за концерта се предлагат в мрежата на eventim.bg и в Туристическия информационен център във Велико Търново, намиращ се на ул. „Христо Ботев“ № 5.
Фестивалът „Сцена на вековете“ 2017 стартира на 8 юли. В продължение на два месеца, под открито небе в крепостта Царевец оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора, както и трупата на МДТ „Константин Кисимов“ - Велико Търново представиха единадесет класически заглавия от своите репертоари.
Фестивалът е най-дългогодишният и успешен културен проект на Община Велико Търново. Началото му е поставено през 1985 г., по повод 800 години от въстанието на Петър и Асен. Тогава за първи път на открита сцена в България - на Царевец, е представена операта „Ивайло“ от Марин Големинов.
За изминалите години в афиша на „Сцена на вековете“ са включени над 40 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия, заедно с популярни мюзикъли. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Тенорът Зоран Тодорович влиза в ролята на Туриду в спектакъла на операта „Селска чест“ през Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017

Велико Търново: Тенорът Зоран Тодорович влиза в ролята на Туриду в спектакъла на операта „Селска чест“ през Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017

21 Август 2017 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Световният тенор Зоран Тодорович гостува за първи път в България и ще направи дебютът си на родна земя във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. На 26 август от 21.00 часа Старозагорската опера ще представи на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017 две от най-хубавите си постановки: на операта „Селска чест“ от Маскани и балета „Делвата“ по музика на Алфредо Казела. Великотърновци и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да аплодират на откритата сцена на историческия хълм Царевец във Велико Търново световния тенор Зоран Тодорович в ролята на Туриду в спектакъла на операта „Селска чест“. Големият сръбски певец гостува за първи път в България по покана на артистичния директор на Старозагорската опера оперната прима Веселина Кацарова. В спектакъла на операта „Селска чест“ ще му партнират звездните солисти Елена Баръмова /в ролята на Сантуца/, Ивайло Джуров – Алфио, Петя Петрова – Лола, Евдокия Здравкова-Хорозова ще бъде Мамма Лучия. Участват хорът и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора.
Диригент Ивайло Кринчев, режисьор Игнацио Окипинти /Италия/. Автор на декора и на костюмите е световно признатия италиански художник Салваторе Русо. Диригент на хора Младен Станев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Операта „Селска чест“ и балетът „Делвата“ ще бъдат представени на хълма Царевец

Велико Търново: Операта „Селска чест“ и балетът „Делвата“ ще бъдат представени на хълма Царевец

21 Август 2017 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Държавна опера - Стара Загора ще представи на 26 август, от 21.00 часа, в рамките на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете 2017“ две едноактни творби – операта „Селска чест“ и балета „Делвата“ на италианските съвременници Пиетро Маскани и Алфредо Казела. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Двете сицилиански истории ще оживеят на хълма Царевец във Велико Търново в една вечер. Спектаклите са дело на изцяло италиански творчески екип. Великолепието на сценичната визия и на костюмите е заслуга на именития италиански художник Салваторе Русо. Драматичната история в операта „Селска чест“ ще бъде представена в автентичната сицилианска атмосфера, костюмите са исторически верни на времето, в което се развива действието - края на 19-ти век. Майсторът – сценограф и костюмограф Салваторе Русо вписва в сценичната визия архитектурните символи на Сицилия, използва типичните за региона битови съоръжения и атрибути, облича героите в характерни костюми с колоритни етно елементи. Режисьорът Игнацио Окипинти съзнателно търси една различна и още по-въздействаща интерпретация на изпълнената с емоции и южняшки страсти драма. На 26 август операта „Селска чест“ ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. В ролята на Туриду за първи път гостува топ тенорът със световна кариера Зоран Тодорович. Сопраното Елена Баръмова ще се представи в ролята на Сантуца, а Ивайло Джуров ще е Алфио. Дългогодишният солист на Държавна опера-Стара Загора Евдокия-Здравкова-Хорозова участва в ролята на Мама Лучия, а Петя Петрова ще бъде в ролята на очарователната Лола. Участват солисти, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев.
В балетната постановка на „Делвата“ сицилианската картина е коренно противоположна като цветове и настроение. Алфредо Казела създава тази едноактна танцова комедия през 1924 година. Композиторът сам не е предполагал, че балетът „Делвата“ ще му донесе толкова много успехи. В своята сюита, оп. 41 Казела използва много сицилиански фолклорни музикални елементи, дори включва тенорово соло на сицилиански диалект. Поучителната комична притча на Пирандело ще бъде разказана в танцова версия сред искрящи и бликащи от нюанси багри – в декорите, в костюмите, в хореографията. Зрителите ще се срещнат за първи път с „Делвата“ на Алфредо Казела през погледа на големия италиански хореограф Флавио Бенати. Декорите и костюмите са отново на родения в Сицилия Салваторе Руссо. Танцов театър, смесени танцови техники, пантомима в един наситен с комични ситуации спектакъл. Зад забавната и наивна наглед история прозира вечното мъдро послание на сицилианеца Луиджи Пирандело: Трябва да се мисли преди да се прави каквото и да е….
В балетния спектакъл „Делвата“ участват оркестър, солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора. В ролята на Нела ще дебютира Кремена Костова, а в ролята на нейния годеник ще й партнира Даниел Тичков. Александър Желев ще бъде в ролята на Дон Лоло, а Петя Вънева ще пресъздаде колоритния образ на Дзи Дима. На диригентския пулт ще застане за първи път Владимир Бошнаков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруари 2018 г.
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруар...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.