НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:53

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Окръжната прокуратура ще протестира оправдателна присъда на един от подсъдимите за убийство на бездомник

Варна: Окръжната прокуратура ще протестира оправдателна присъда на един от подсъдимите за убийство на бездомник

11 Декември 2017 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Варна. Окръжната прокуратура във Варна категорично не приема произнесената днес, 11 декември 2017 г., оправдателна присъда на подсъдимия Валери М., предаден на съд за убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост и в съучастие с Димитър Д. Със съдебния акт Валери бил признат за виновен само за причинена лека телесна повреда на убития бездомник Иван К., като съдът му наложил за това престъпление наказание 2 години и 8 месеца лишаване от свобода при строг режим. Убийството на бездомника Иван е извършено от Валери след изтърпяване на двегодишна ефективна присъда за друго деяние. Това е и един от аргументите на прокуратурата да протестира оправдателната му присъда за квалифицираното убийство. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.
Съучастникът му Димитър Д. бе признат за виновен, като съдът му наложи наказание лишаване от свобода за срок от 19 години при строг режим.
58-годишният Димитър Д. и 46-годишният Валери М. водели скитнически живот във Варна. Роденият в русенското село Глоджево 58-годишен Димитър пристигнал във Варна през 2013 год. Изкарвал прехраната си чрез просия пред катедралния храм. 46-годишният Валери М. се подвизавал във Варна, където дошъл през 2016 год. от Австрия. Запознали с 63-годишния Иван К. чрез друг скитник – свидетеля по делото Джевдет Х., който нощувал при него през зимата в изоставен строеж, близо до гарата във Варна.
В периода от 6 януари до 12 януари 2017 г. четиримата бездомници излезли сутринта от убежището си в строежа и всеки тръгнал да върши работата си – едни по казаните за смет, други – по пазара при търговците. Иван К. се почувствал зле, след като пил ракия. Върнал се обратно да си почива в строежа.
Останалите трима се прибрали по-късно. Избухнал спор за пари, които Валери смятал, че Иван му дължи. Разправията тръгнала и заради разхвърляните вещи из помещението. Валери и Димитър, който ходел с бастун, се нахвърлили върху лежащия върху дюшека на земята Иван К. Нанасяли му удари по тялото и главата. От ударите бастунът на Димитър се счупил.
Следващите пет-шест дни тримата продължили с обичайните за скитническия живот занимания. Трупът на 63-годишния Иван бил увит в юрган, завързан със сезал и хвърлен през отвор в плочата на долното ниво на строежа, пълно с вода. Изчезването на възрастния човек направило впечатление на търговците от пазара, на които той помагал срещу дребни суми.
На 12 януари 2017 г. полицейски служители извършили рутинна проверка на обитаваното от скитниците помещение. Така било установено, че Валери М. е обявен за издирване в Австрия. Той бил задържан и отведен в Първо РУ на МВР. Същите полицейски служители проверявали изоставения строеж и на 5 януари. Тогава видели, че там нощувал и Иван К., който сега отсъствал.
На 20 януари 2017 г. подсъдимият Димитър Д. не издържал да пази повече тайната за убийството, отишъл в полицията и разказал за станалото. Тялото на убития бездомник Иван било извадено с водолаз от наводнения подземен етаж.
Назначената по делото тройна съдебномедицинска експертиза установила множество травми по цялото тяло на убития, но като причина за смъртта на Иван К. се сочи механична асфикция от притискане и в допълнение - тежка гръдна травма със счупване на гръдната кост.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруари 2018 г.
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруар...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.