НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:22

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Българските държавни институции трябва да направят проверка по казуса „Цанков камък“ и да запознаят обществото с резултатите

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Българските държавни институции трябва да направят проверка по казуса „Цанков камък“ и да запознаят обществото с резултатите

16 Август 2017 | 19:28 | Агенция "Фокус"
София. Българските държавни институции трябва да направят проверка по казуса „Цанков камък“ и да запознаят обществото с резултатите. Това коментира за обзорното предаване „Това е България“ по Радио „Фокус“ народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова. По думите ѝ има нови обстоятелства по внесения от ГЕРБ в прокуратурата сигнал за „Цанков камък“.
„Има нови обстоятелства по отношение на това, че в момента този енергиен проект на практика не работи. Не е ясно и доколко той е рентабилен, защото по данни на експерти той ще се изплати след стотици години. Това, което е ново, е извършването на непланирани ремонтни дейности във връзка с работата на хидросъоръжението на практика“, обясни тя. В отговор на въпрос защо правителствата на ГЕРБ са довършили този проект, Атанасова припомни думите на премиера Борисов при откриването на „Цанков камък“:„Този проект и да беше незавършен, щеше да бъде лошо за държавата, защото ощетява обществото ни чрез финансов ресурс. Ако го завършим - също, защото той може би няма да е достатъчно рентабилен“. Така стана и с „Белене“ – едни неизгодно подписани договори доведоха до огромни загуби за българската държава, изчислени над 3,5 милиарда. Така стана с „Цанков камък“, да не припомняме магистрала „Люлин“, която беше незавършена; да не припомняме „Дунав мост 2“, който също беше пред провал. Там знаете, че имаше специално удължаване на срока от Европейската комисия, така че България и Румъния да не загубят поне инвестираните средства в тези проекти. Тук ситуацията е същата”, коментира още Десислава Атанасова.
Тя допълни, че на правителствата на ГЕРБ се е налагало да довършват проекти, макар и недостатъчно рентабилни, заради вече вложените средства. Атанасова каза още, че трябва да стане ясно кой и при какви условия е договарял условията по „Цанков камък“ и кой трябва да носи отговорност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Има изцяло фалшиви новини за „Цанков камък“ , целта им е да излезе, че ДПС са чисти и с БСП могат да управляват, а лошите сме ние

Премиерът Бойко Борисов: Има изцяло фалшиви новини за „Цанков камък“ , целта им е да излезе, че ДПС са чисти и с БСП могат да управляват, а лошите сме ние

16 Август 2017 | 16:25 | Агенция "Фокус"
София. Има изцяло фалшиви новини за „Цанков камък“ , целта им е да излезе, че ДПС са чисти и с БСП могат да управляват, а лошите сме ние. Това заявява министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата, разпространена от Правителствената информационна служба. „Понеже чувам какви ли не приказки в публичното пространство, а това са изцяло фалшиви новини. Причината отново да се внася това предложение за „Цанков камък“ е, защото е съоръжение, за което е даден приблизително милиард, с път за 240 милиона, а то не работи, то е изпразнено, счупило се е, ремонтира се и сега, в най-големите жеги, когато климатиците работят на пълни обороти, ние не можем да ползваме енергия от него. С една дума, ние атакуваме качеството и питаме кой ще понесе отговорност. И, естествено, за това се обръщаме към мандатоносителите през тези периоди – ДПС и БСП“, заявява премиерът.
Борисов посочи като провалени по време на Тройната коалиция още проектите АМ „Люлин „, АМ „Тракия”, Северната тангента, „Дунав мост 2”, АЕЦ "Белене" и др. „Ние не че се връщаме назад, но щетите от техните управления се влачат десетки години в последствие. Да вложиш 1 милиард, представете си, в магистрала и да я затвориш – какво ще ни правят нас? Затова питаме има ли виновен. Кой е правил този проект? Как тази чаша се е спукала? Да извадят записа – още тогава ние прогнозирахме, че водата ще натисне и ще спука плочата, защото тя е направена в котловината по подобен начин“, казва още министър-председателят.
„КТБ се срина при тях, искат и това да ни припишат. Толкова им беше интересно да видят стенограмите, да намерят една думичка да съм виновен и аз за КТБ. Е, излязоха от Президентството и едната, и втората, всички стенограми и там ясно се следи пътят кой е виновен, кои са институциите, кои са хората. Това е една опорна точка, която преди десетина дни дойдоха да ми я кажат, аз се изсмях, не вярвах. Атаката ще бъде, че ДПС и всички останали едва ли не се пресират от нас защото са чисти, добри и така заедно с БСП да подготвят следващо управление. А на нас да ни пришият Пеевски. Казвам: „Това са глупости“ и в същото време гледам ден след ден как вървят фалшивите новини“, коментира Бойко Борисов.
По думите му даването на „Цанков камък“ на прокуратурата сега е защото не работи и е естествено да се потърси виновника за загубите.
„Изведнъж съшиха – хайде сега ще арестуват, хайде сега война в ДПС и изведнъж ние се оказваме… Преди десет дни ми го казаха, аз даже на някои колеги го разказах – видя ми се абсурдно, смешно. След това, хайде анализатори започват да казват какви процеси текат…Целта е да излезе, че ДПС са чисти и с БСП могат да управляват, а лошите сме ние. Ама ние не сме започвали, строили, ние довършихме това, което бяха направили. За „Цанков камък“ иначе сега щеше да стои 1 милиард в тази дупка“, добавя премиерът.
Бойко Борисов предупреждава министрите в кабинета, че това е опорна точка или много мащабна подготвена фалшива новина, която да върви по този път. „Дни наред това се тиражира. Даже се стигна до там да говорят сутринта, че в резултат ще стане извънредно положение, ще се изкара армия?! Нали усещате за какво става въпрос? Просто искам да го знаете“, коментира той.
„Просто бях длъжен да ви кажа, че срещу нас се разпространява целенасочено фалшива новина. Дойде човек да ме предупреди, не му повярвах, но виждам как брилянтно бродират докато ние се трудим, докато оправяме Варна, докато оправяме шума и какво ли не. Те си бродират и фалшивите новини си ги пускат и си ги изговарят. Няма никаква истина в това. В събота или в неделя видях във вестника празния язовир и тогава се обадих на Теменужка Петкова и казах: „В края на краищата, за 1 милиард съоръжение не работи, губим пари, сезирайте прокуратурата“. Това е истината. Чак го извъртяха, че ще има извънредно положение, война…“, обяснява още премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Причината да дадем „Цанков камък” на прокуратурата е, че съоръжение за 1 млрд. лв. не работи

Премиерът Бойко Борисов: Причината да дадем „Цанков камък” на прокуратурата е, че съоръжение за 1 млрд. лв. не работи

16 Август 2017 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Причината да дадем „Цанков камък” на прокуратурата е, че съоръжение за 1 милиард лева не работи. За това трябва да има виновен, каза министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата от заседанието. Министър-председателят посочи, че всички останали спекулации по темата са съзнателно разпространявани фалшиви новини.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: По време на управленията на БСП проектите с европейско финансиране спираха

Цветан Цветанов, ГЕРБ: По време на управленията на БСП проектите с европейско финансиране спираха

16 Август 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. По време на управленията на БСП проектите с европейско финансиране спираха. Това каза Цветан Цветанов на пресконференция на ПП ГЕРБ предаде репортер на Агенция “Фокус“.
„Проектът „Цанков камък“ стартира на стойност около 400 млн. лева, а завършва на 800 млн. лева. И с изградената пътна инфраструктура излиза на над 1 млрд. лева. Днес това, което има като констатация, е, че всички обществени поръчки, които е трябвало да бъдат направени по Закона за обществените поръчки от НЕК, не са направени. Възлагането е станало пряко, без да имат проведена процедура. Това е създаване на паралелна държава и на опити за корупционни схеми, които да източват парите на българския данъкоплатец“, заяви Цветанов.
Той припомни и фериботния комплекс Видин-Калафат, за който имаше проект с европейско финансиране около 100 млн евро. „То щеше да бъде загубено, ако не беше политическата воля на кабинета „Борисов-1“ заедно с румънския министър-председател и с активната роля на Европейската комисия. Всичко това беше забатачено от Тройната коалиция“, коментира Цветанов.
Той цитира думите на премиера Бойко Борисов, който казва: „Ситуацията при „Цанков камък“ е както при АЕЦ Белене- и да спрем, и да продължим държавата ни губи. Но по-добре е да завършим един обект и да имаме инфраструктура, която да даде възможност за развитието на регионите“.
Цветанов посочи още, че това, което е направено по „Цанков камък“, е в компетенцията и правомощията на българското правителство и на изпълнителната власт. „За това ние визираме нарушените процедури по Закона за обществените поръчки, което е много ясен знак за тази паралелна държава, от която БСП искат да се разграничат. Те я създадоха, но ние няма да допуснем да имаме връщане на тези периоди, където страната ни да бъде цитирана в международната преса с корупционни скандали. За да вървим напред, не трябва да забравяме историята си и порочните практики, които създадоха БСП“, каза още Цветанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП ГЕРБ ще даде пресконференция в централата на партията

ПП ГЕРБ ще даде пресконференция в централата на партията

16 Август 2017 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. ПП ГЕРБ ще даде пресконференция в централата на партията. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Пресконференция ще се проведе в 12.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще съди всеки, който замесва името й в „Цанков камък“ (ОБЗОР)

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще съди всеки, който замесва името й в „Цанков камък“ (ОБЗОР)

15 Август 2017 | 21:15 | Агенция "Фокус"
София. След като в понеделник ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък”, във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще сигнализира австрийското правителство и прокуратура за "Цанков камък". Нинова призовава главният прокурор да каже дали при извършените разследвания от страна на прокуратурата в предишни години и в направените експертизи, разпити на свидетели и проверка на документи, фигурира по какъвто и да е повод и в каквото и да е качество нейното име. Реакцията й дойде в отговор на заявеното от депутата на ГЕРБ Десислава Атанасова: „Г-жа Нинова не само да коментира създаването на антикорупционния орган, но и да даде становище дали този орган, както и да се ситуира той, би следвало да се занимава и с една такава сделка, какъвто е проектът „Цанков камък“. Атанасова обърна внимание на факта, че по времето, когато този проект е реализиран, управлява правителство на Тройната коалиция с министър на енергетиката Румен Овчаров и зам.-министър Корнелия Нинова. В своята позиция Нинова подчертава, че това е лъжа и изграждането на "Цанков камък" започва през 2001 г. при мандата на Симеон Сакскобурготски. Именно заради това лидерът на БСП обяви, че ще заведе дела срещу всички, които в последните дни са обвързвали името й с този проект и са правили внушения, че е корумпирана.
Освен това Нинова съобщи, че ще изпрати писмо до посланика на Австрия в България, който да информира австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че българският премиер Борисов определя проекта "Цанков камък" като корупционен. Според нея по този начин той въвлича държавата Австрия в корупционен скандал, тъй като проектът е в изпълнение на договор между България и Австрия, която участва във финансирането.
Междувременно от ДПС разпространиха своя позиция, в която заявяват, че Ахмед Доган не е и никога не е бил консултант на проекта “Цанков камък”. Според Движението „пропагандната машина и почините на черния ПР, които се проявиха в разразилата се кампания, намесваща името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган с проекта "Цанков камък", както и всякакви спекулации по темата, са опит за отклоняване на общественото внимание от корупционните скандали и управленската безпомощност и некомпетентност, които белязаха първите 100 дни на правителството“.
По-късно на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова успокои, че чашката на язовир "Цанков камък" не е спукана и няма опасност за хората. По думите й в момента Националната електрическа компания (НЕК) извършва планов ремонт на хидросъоръжението и на скъсана геомембрана. Енергийният министър подчерта, че НЕК все още изплаща взетия за проекта заем, а инвестициите за него ще се изплатят едва след няколко стотин години. Тя допълни, че през 2019 година предстои да бъдат дадени още 50 млн. лева, приблизително около 200 млн. лева са разходите, които са извършени без да бъдат проведени обществени поръчки при наличие на законови основания за това. По думите й целият негатив от този проект се поема от НЕК и, когато някой говори за тежкото състояние на компанията, трябва да се върне назад и да види кой какво е направил.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов за намесването на Австрия в случая „Цанков камък“: Не бива да изнасяме вътрешните си проблеми извън страната

Проф. Михаил Константинов за намесването на Австрия в случая „Цанков камък“: Не бива да изнасяме вътрешните си проблеми извън страната

15 Август 2017 | 19:47 | Агенция "Фокус"
София. Не бива да изнасяме вътрешните си проблеми извън страната. Това не е достойно и може да навреди на страната си, коментира в обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Това е България“ проф. Михаил Константинов във връзка с намесването на Австрия в случая „Цанков камък“.
„С това, че изнасяме скандала навън, нищо не печелим, напротив – излагаме се. Това е добре познато състояние на българската политическа класа. Случаят „Цанков камък“ трябва да бъде решен съгласно законите на страната. Не виждам кой толкова се притеснява от това, че случаят се гледа от прокуратурата. Всички казваме, че вярваме в правосъдната ни система и правоохранителнтие органи. Да оставим прокуратурата да си свърши работата. Няма да разкрия голяма тайна, ако кажа, че в "Енергетиката" много се краде. Наблюдаваме един от поредните такива случаи“, коментира проф. Константинов.
Той каза още, при изнасянето на скандал извън страната, той вече няма как да бъде покрит. Засегнатите чуждите институции ще потърсят правата си и начини да изчистят името си.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Недялко Славов, областен управител на Смолян: Строителният процес на язовир „Цанков камък“ не е съблюдаван стриктно, след като има пропускания на водни количества

Недялко Славов, областен управител на Смолян: Строителният процес на язовир „Цанков камък“ не е съблюдаван стриктно, след като има пропускания на водни количества

15 Август 2017 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Смолян. Строителният процес на язовир „Цанков камък“ не е съблюдаван стриктно, след като има пропускания на водни количества, а неоправдано скъпият обходен път е изключително труден за стопанисване. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Недялко Славов – областен управител на Смолянска област. По думите му източването на язовир „Цанков камък“ е било планирано, но при източването се натъкнали на значително проникване на водни количества в земните пластове, което на практика намалява икономическата стойност на самото съоръжение. „Това е нещо, което е недопустимо за един такъв мегаломански проект, иначе нелош като замисъл, но лош като финансово вложение, лош като норма на възвръщаемост и лош като изпълнение, като очевидно и самият строителен процес не е съблюдаван стриктно, тъй като тези пропускания на водните количества означават, че геоложките и геотехническите проучвания не са направени както трябва“, каза областният управител. Той изрази недоволство и от това, че много пари са вложени за обходния път, наречен „златен“ път, който Областна администрация стопанисва, а основно през зимния сезон се натъкват на големи проблеми, предвид наклоните и предвид на това, че постоянно през пролетно-есенния и зимния сезон има свличания на скали, което налага затварянето му за дълги периоди от време. „Предвид стойността на самия път остава горчивината, че там са прахосани не съвсем целесъобразно едни средства, които биха могли например да се вложат за една втора контрастена и която щеше да създаде един много по-приветлив вид във входа на Девин и щеше да даде повече възможности за развитие на туризма, тъй като ще позволи поддържането на язовира във вид на водно огледало, което само по себе си щеше да бъде една допълнителна атракция за града“, обясни Славов. Той допълни, че сега със случая ще се заеме прокуратурата, след като от политическа партия ГЕРБ внесоха сигнал за цялостна проверка на проектирането, строителството и експлоатацията на съоръжението.
Даниела БОЙКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова към посланик Роланд Хаузер: Австрия да се произнесе по твърдението на Борисов участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки тук

Корнелия Нинова към посланик Роланд Хаузер: Австрия да се произнесе по твърдението на Борисов участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки тук

15 Август 2017 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. Моля за Вашето съдействие австрийската страна да се произнесе по твърдението на българския министър-председател участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои български политици. Това се посочва в писмо на лидера на БСП Корнелия Нинова до Н. Пр. г-н Роланд Хаузер, извънреден и пълномощен посланик на Република Австрия в България, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. "Ваше превъзходителство, във връзка с разразилия се в България в последните дни скандал относно проекта „Цанков камък”, Ви моля да информирате австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че българският премиер Борисов определя този проект като корупционен. По този начин той въвлича държавата Австрия в корупционен скандал", пише до австрийския посланик лидерът на БСП.
В писмото си до него, Нинова пише още: "Както е известно, този проект е в изпълнение на Меморандум за разбирателство относно двустранно сътрудничество между Република България и Република Австрия за изпълнение на съвместни проекти във връзка с изпълнение на решенията на Протокола от Киото, подписан на 2.09.2002.
На 14 ноември 2003 г., във Виена са подписани договорите за финансиране. 100 млн. Евро са осигурени с експортен кредит, гарантиран от австрийската банка Oesterreichische Kontrolbank Aktiengellschaft (OeKB). Останалите 120 млн. Евро се осигуряват чрез търговски кредит. Схемата на цялостното финансиране включва следните основни участници:
VA TECH Finance - Водеща банка-организатор;
Bank Austria Creditanstalt - Банка-организатор на експортния кредит в размер на 100 милиона евро с участници Fortis Bank, Raiffeisen Zentralbank, Societe Generale;
Credit Suisse First Boston - Банка-организатор на търговските кредити;
През 2004 г. е сключено споразумение с "Verbundplan" GmbH за изготвяне на работен проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството. Самото строителство е изпълнено от консорциум от 3 австрийски фирми: " Аlpine", "Vatech hydro" и "Verbundplan".
"Ние от БСП се обявихме за борба с паралелната държава и настояваме за пълната истина по този проект", завършва писмото си Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДПС: Ахмед Доган не е и никога не е бил консултант на проекта “Цанков камък”

ДПС: Ахмед Доган не е и никога не е бил консултант на проекта “Цанков камък”

15 Август 2017 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. Спрете с фалшивите новини, д-р Доган не е и никога не е бил консултант на проекта "Цанков камък". Това се посочва в позиция на ДПС във връзка с проекта "Цанков камък", разпространена до медиите.
„Фокус“ публикува пълния текст на позицията:
Пропагандната машина и почините на черния ПР, които се проявиха в разразилата се кампания, намесваща името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган с проекта "Цанков камък", както и всякакви спекулации по темата, са опит за отклоняване на общественото внимание от корупционните скандали и управленската безпомощност и некомпетентност, които белязаха първите 100 дни на правителството.
В тази връзка заявяваме, че д-р Доган не е и не следва да бъде свързван нито с проекта "Цанков камък", чиито консултант не е и никога не е бил, нито с каквито и да е други спекулативни твърдения.
Всеки опит за реализиране на внушения в стил "теория на конспирацията" погазва етичните и професионални медийни правила, а всяко съучастие в производството и тиражирането на фалшиви новини от страна на представителите на управляващата партия, коалиционните й партньори, както и на медиите, които ги публикуват, отдалечава България от европейските стандарти. Нещо повече – подава тревожни сигнали към европейските ни партньори за състоянието на демокрацията в страната, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС само след по-малко от 5 месеца.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Около 200 млн. са разходите по „Цанков камък“, които са извършени без обществени поръчки, при наличие на законови основания за това

Министър Теменужка Петкова: Около 200 млн. са разходите по „Цанков камък“, които са извършени без обществени поръчки, при наличие на законови основания за това

15 Август 2017 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Приблизително около 200 млн. бяха разходите, които са извършени без да бъдат проведени обществени поръчки при наличие на законови основания за това. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция за основните приоритетите от управленската програма на правителството в сектор „Енергетика“ за периода 2017-2020 година, в отговор на журналистически въпрос относно управлението на БСП в сектора и „Цанков камък“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „През 2012 година като директор на Агенцията за държавна и финансова инспекция извършихме поредица от проверки в НЕК, една от тях беше свързана с проекта „Цанков камък“ . Знам със сигурност, че договорът е сключен през 2003 година с австрийската кампания „Алпина“, не е проведена обществена поръчка, защото става въпрос за международно споразумение“, обясни тя. „Има важно „но“, което трябва да се знае - през 2005 година се подписва допълнение №3 и се извършват допълнителни разходи за изместване на пътя Девин-Михалково. Договорената цена за тези дейности е 41 млн. евро. Установихме, че при този тип действия е налице нарушение в законодателството относно обществените поръчки“, посочи Теменужка Петкова. „Прокуратурата ще каже кои са отговорните лица. В докладите ясно са посочени периоди, лица и действия“, заяви министърът. „Извършва се планов ремонт, свързан с коритото на река Гащня и ремонт, свързан със самия ВЕЦ, на повреда на геомембраната на язовира“, поясни Теменужка Петкова. „НЕК продължава да плаща заема за „Цанков камък“ към няколко банки, този заем ще бъде платен в края на 2019 година. НЕК инвестира около половин млрд. собствен ресурс. Целият негатив от този проект се поема от НЕК“, заяви енергийният министър. „Когато някой пита защо НЕК е в такова състояние, какво се е случило с българската енергетика и колко добре е била НЕК преди, а колко зле сега, трябва да се върнем назад във времето да видим кой какво е направил“, каза още Теменужка Петкова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова сигнализира австрийското правителство и прокуратура за "Цанков камък" и завежда дела срещу всички, обвързали името й с проекта

Лидерът на БСП Корнелия Нинова сигнализира австрийското правителство и прокуратура за "Цанков камък" и завежда дела срещу всички, обвързали името й с проекта

15 Август 2017 | 10:10 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова сигнализира австрийското правителство и прокуратура за "Цанков камък". Това съобщават от пресцентъра на БСП. Лидерът на БСП завежда дела срещу всички, обвързали името й с проекта.

"Фокус" публикува цялата позиция на Корнелия Нинова:
В последните дни министър-председателят Борисов и депутати от ГЕРБ, в опити да заглушат корупционни скандали в управлението на суджука, твърдят, че проектът "Цанков камък" е стартирал, докато съм била зам.-министър и, че съм обвързана с него. И двете са лъжа. Проектът стартира в правителството на Симеон Сакскобурготски през 2001г. и нямам никакво отношение към него, дори и като зам.-министър в друго правителство от 2005 до 2007г. Личните нападки към мен нямат никакво значение, но имат значение членовете и симпатизантите на БСП и онези 1 милион българи, които ни подкрепиха на изборите. Заради тези хора и заради истината предприемам следното:
1. Депозирам до главния прокурор писмо, в което питам - при извършените разследвания от страна на прокуратурата в предишни години и в направените експертизи, разпити на свидетели и проверка на документи, фигурира ли по какъвто и да е повод и в каквото и да е качество моето име.
2. Завеждам дела на всички, които в последните дни обвързваха името ми с този проект и правеха внушения, че съм корумпирана - така, както на 23.05.2017 г. заведох дело на лицето Бойко Методиев Борисов за твърдението му, че съм била член на СДС и за това, че ме нарече "г-жа Лъжа". Както той, така и всички, които сега ме обвързват с проекта "Цанков камък", ще отговарят в съда, където ще трябва да доказват несъществуващи факти.
3. Изпращам писмо до посланика на Австрия в България, като го моля той да информира австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че българският премиер Борисов определя проекта "Цанков камък" като корупционен. По този начин той въвлича държавата Австрия в корупционен скандал.
Както е известно този проект е в изпълнение на договор между България и Австрия, която участва във финансирането. През 2004 г. е сключено споразумение с "Verbundplan" GmbH за изготвяне на работен проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството. Самото строителство е изпълнено от консорциум от 3 австрийски фирми: " Аlpine", "Vatech hydro" и "Verbundplan". Моля австрийската страна да провери твърдението на българския министър-председател и да се произнесе - участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои български политици. Ние от БСП се обявихме за борба с паралелната държава и настояваме за пълната истина по този проект. Вярваме, че тя може да победи паралелната държава, която днес прикрива кражбите си с манипулации и лъжи.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за „Цанков камък“ (ОБЗОР)

ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за „Цанков камък“ (ОБЗОР)

15 Август 2017 | 01:32 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък”. На брифинг след внасянето на сигнала народните представители Десислава Атанасова и Александър Ненков се мотивираха с това, че съоръжението е опасно и нецелесъобразно. Десислава Атанасова уточни, че сигналът касае както дебати във връзка с реализирането на проекта, така и данни за финансирането му. Тя отбеляза, че според експерти изплащането му ще отнеме стотици години, а в същото време, няколко години след пускането му експлоатация, се нуждае от ремонт. Десислава Атанасова обърна внимание на факта, че по времето, когато този проект е реализиран, управлява правителство на Тройната коалиция с министър на енергетиката Румен Овчаров и зам.-министър Корнелия Нинова. „Считам, че сега е моментът и г-жа Нинова не само да коментира създаването на антикорупционния орган, но и да даде становище дали този орган, както и да се ситуира той, би следвало да се занимава и с една такава сделка, какъвто е проектът „Цанков камък“, обърна се Атанасова към лидера на БСП. Александър Ненков от своя страна коментира, че многократно са се увеличили средствата от старта до реализирането на проекта, което оставя съмнения за корупционни схеми. По думите му мотивът за внасянето на сигнала е, че се забелязва един рецидив, при който хората, които най-много говорят за паралелна държава, като Корнелия Нинова, са явен пример за това как по нецелесъобразен начин и в ущърб на обществото разходват не малко средства. „Аз вярвам, че главният прокурор много внимателно ще подходи към сигнала“, заяви Ненков. Той отбеляза, че проектът, който струва общо 1,5 млрд. лв. се е оскъпил три или четири пъти от неговото стартиране до неговото финализиране. „При това правителството на Бойко Борисов беше принудено, както и за АЕЦ „Белене“, или да плати 100 милиона, за да се извърши цялостното приключване на проекта, или да загубим парите, които вече са финансирани и той да седи като един паметник на глупостта. Защото този проект реално няма никакво отношение нито към енергийната система, нито към икономиката“, подчерта депутатът. По думите му, проект, който струва 1,5 млрд. лв., за миналата година е регистрирал приходи от продажба на електрическата енергия от 15 млн. лв. „При положение, че той я е продавал на НЕК не на пазарен принцип, а на по-висока цена. Тази година се очаква да не надхвърлят 10 млн. лв. Направете си сметка кога ще бъде изплатен този проект, който дори няма отношение към енергийната система“, посочи Ненков. „Навремето е имало такава проверка, убеден съм, че прокуратурата отново ще се заеме със случая, защото при един такъв проект на фона на цифрите, които ви дадох, няма да ме убедите, че не става дума за нецелесъобразен обект. И второ парите, които многократно са се увеличи, говорят за съмнения за схеми“, допълни Ненков. Той уточни, че сигналът не е конкретно срещу някого. „Ние просто даваме на прокуратурата да се запознае с фактите, които не са тайна. Просто сме ги събрали и синтезирали и прокуратурата ще направи своето проучване“, посочи депутатът.
Заместник-председателят на БСП Кирил Добревкоментира на брифинг от „Позитано“, че не му е станало ясно срещу кого ГЕРБ внасят сигнала за „Цанков камък“. По думите на Добрев БСП е на мнение, че всички нередности трябва да бъдат внасяни в прокуратурата. "Прокуратурата е за това да проверява“, каза той. "Стана ясно обаче, че нямаме проблем с техническите характеристики на хидро-техническите съоръжения. По договор е ясно, че на 6-ата година язовирът трябва да се източи и да се огледа дъното. НЕК е обявило обществена поръчка за под 100 хил. лв. Представете си това огромно съоръжение и обществена поръчка за под 100 хил. лв. за пукнатини. Ремонтът на един плувен басейн е три пъти повече“, обясни Добрев. „Всичко останало защо се прави, питайте колегите от ГЕРБ", допълни той.
Агенция „Фокус“ припомня: Хидровъзел "Цанков камък" представлява язовир и водноелектрическа централа на реките Въча и Гашня, част от каскадата Доспат-Въча, в близост до село Михалково, Южна България. „Цанков камък“ е най-големият язовир, строен в България от средата на 80-те години на миналия век. Язовир „Цанков камък” е с обем 111 млн. м3, с първата в България дъгова куполна язовирна стена с двойна кривина с височина 130 м. ВЕЦ „Цанков камък” с инсталирана мощност 80 МВт и с годишно електроенергийно производство 185 млн. кВтч. Хидровъзелът "Цанков камък" е пуснат в експлоатация на 5 февруари 2010 г. Строителството му започва през 2004 г. след подписано от правителството на Симеон Сакскобургготски година по-рано споразумение между Националната електрическа компания и три австрийски фирми. Развитието на проекта продължава по време на Тройната коалиция между НДСВ, БСП и ДПС и завършва по време на първия кабинет на Бойко Борисов (ГЕРБ). Планираната инвестиция е 400 млн. лв., но окончателната му цена нараства до близо 1 млрд. лв. Като една от основните причини за оскъпяването на проекта се посочва закъснението му - хидровъзелът трябваше да е готов през 2008 г., но строежът на язовира приключи чак през 2010. Закъснението беше обяснено от изпълнителите на проекта с наводненията и промените, настъпили в резултат на геоложките проучвания. Хидровъзелът се прочу и с изграждането на 21-километровия му обходен път срещу рекордните 220 млн. лв, заради които стана известен като "златния път".
През 2010 г. стана ясно, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант по четири хидроенергийни проекта, включително "Цанков камък". Също през 2010 г. премиерът Бойко Борисов подаде сигнал при тогавашния главен прокурор Борис Велчев за "Цанков камък" и бе образувано разследване. През 2011 г. петчленен състав на Върховния административен съд излезе с решение, че няма конфликт на интереси за хонорара на лидера на ДПС Ахмед Доган по проекта "Цанков камък".
През юли тази година Национална електрическа компания (НЕК) съобщи, че започва планов ремонт по река Гашня, част от водосбора на язовир "Цанков камък", чието корито минава през карстов район и затова е налице загуба на вода. Беше започнат и текущ ремонт на хидрогенератори на ВЕЦ "Цанков Камък".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за „Цанков камък“ (ОБЗОР)

ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за „Цанков камък“ (ОБЗОР)

14 Август 2017 | 21:00 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък”. На брифинг след внасянето на сигнала народните представители Десислава Атанасова и Александър Ненков се мотивираха с това, че съоръжението е опасно и нецелесъобразно. Десислава Атанасова уточни, че сигналът касае както дебати във връзка с реализирането на проекта, така и данни за финансирането му. Тя отбеляза, че според експерти изплащането му ще отнеме стотици години, а в същото време, няколко години след пускането му експлоатация, се нуждае от ремонт. Десислава Атанасова обърна внимание на факта, че по времето, когато този проект е реализиран, управлява правителство на Тройната коалиция с министър на енергетиката Румен Овчаров и зам.-министър Корнелия Нинова. „Считам, че сега е моментът и г-жа Нинова не само да коментира създаването на антикорупционния орган, но и да даде становище дали този орган, както и да се ситуира той, би следвало да се занимава и с една такава сделка, какъвто е проектът „Цанков камък“, обърна се Атанасова към лидера на БСП. Александър Ненков от своя страна коментира, че многократно са се увеличили средствата от старта до реализирането на проекта, което оставя съмнения за корупционни схеми. По думите му мотивът за внасянето на сигнала е, че се забелязва един рецидив, при който хората, които най-много говорят за паралелна държава, като Корнелия Нинова, са явен пример за това как по нецелесъобразен начин и в ущърб на обществото разходват не малко средства. „Аз вярвам, че главният прокурор много внимателно ще подходи към сигнала“, заяви Ненков. Той отбеляза, че проектът, който струва общо 1,5 млрд. лв. се е оскъпил три или четири пъти от неговото стартиране до неговото финализиране. „При това правителството на Бойко Борисов беше принудено, както и за АЕЦ „Белене“, или да плати 100 милиона, за да се извърши цялостното приключване на проекта, или да загубим парите, които вече са финансирани и той да седи като един паметник на глупостта. Защото този проект реално няма никакво отношение нито към енергийната система, нито към икономиката“, подчерта депутатът. По думите му, проект, който струва 1,5 млрд. лв., за миналата година е регистрирал приходи от продажба на електрическата енергия от 15 млн. лв. „При положение, че той я е продавал на НЕК не на пазарен принцип, а на по-висока цена. Тази година се очаква да не надхвърлят 10 млн. лв. Направете си сметка кога ще бъде изплатен този проект, който дори няма отношение към енергийната система“, посочи Ненков. „Навремето е имало такава проверка, убеден съм, че прокуратурата отново ще се заеме със случая, защото при един такъв проект на фона на цифрите, които ви дадох, няма да ме убедите, че не става дума за нецелесъобразен обект. И второ парите, които многократно са се увеличи, говорят за съмнения за схеми“, допълни Ненков. Той уточни, че сигналът не е конкретно срещу някого. „Ние просто даваме на прокуратурата да се запознае с фактите, които не са тайна. Просто сме ги събрали и синтезирали и прокуратурата ще направи своето проучване“, посочи депутатът.
Заместник-председателят на БСП Кирил Добревкоментира на брифинг от „Позитано“, че не му е станало ясно срещу кого ГЕРБ внасят сигнала за „Цанков камък“. По думите на Добрев БСП е на мнение, че всички нередности трябва да бъдат внасяни в прокуратурата. "Прокуратурата е за това да проверява“, каза той. "Стана ясно обаче, че нямаме проблем с техническите характеристики на хидро-техническите съоръжения. По договор е ясно, че на 6-ата година язовирът трябва да се източи и да се огледа дъното. НЕК е обявило обществена поръчка за под 100 хил. лв. Представете си това огромно съоръжение и обществена поръчка за под 100 хил. лв. за пукнатини. Ремонтът на един плувен басейн е три пъти повече“, обясни Добрев. „Всичко останало защо се прави, питайте колегите от ГЕРБ", допълни той.
Агенция „Фокус“ припомня: Хидровъзел "Цанков камък" представлява язовир и водноелектрическа централа на реките Въча и Гашня, част от каскадата Доспат-Въча, в близост до село Михалково, Южна България. „Цанков камък“ е най-големият язовир, строен в България от средата на 80-те години на миналия век. Язовир „Цанков камък” е с обем 111 млн. м3, с първата в България дъгова куполна язовирна стена с двойна кривина с височина 130 м. ВЕЦ „Цанков камък” с инсталирана мощност 80 МВт и с годишно електроенергийно производство 185 млн. кВтч. Хидровъзелът "Цанков камък" е пуснат в експлоатация на 5 февруари 2010 г. Строителството му започва през 2004 г. след подписано от правителството на Симеон Сакскобургготски година по-рано споразумение между Националната електрическа компания и три австрийски фирми. Развитието на проекта продължава по време на Тройната коалиция между НДСВ, БСП и ДПС и завършва по време на първия кабинет на Бойко Борисов (ГЕРБ). Планираната инвестиция е 400 млн. лв., но окончателната му цена нараства до близо 1 млрд. лв. Като една от основните причини за оскъпяването на проекта се посочва закъснението му - хидровъзелът трябваше да е готов през 2008 г., но строежът на язовира приключи чак през 2010. Закъснението беше обяснено от изпълнителите на проекта с наводненията и промените, настъпили в резултат на геоложките проучвания. Хидровъзелът се прочу и с изграждането на 21-километровия му обходен път срещу рекордните 220 млн. лв, заради които стана известен като "златния път".
През 2010 г. стана ясно, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант по четири хидроенергийни проекта, включително "Цанков камък". Също през 2010 г. премиерът Бойко Борисов подаде сигнал при тогавашния главен прокурор Борис Велчев за "Цанков камък" и бе образувано разследване. През 2011 г. петчленен състав на Върховния административен съд излезе с решение, че няма конфликт на интереси за хонорара на лидера на ДПС Ахмед Доган по проекта "Цанков камък".
През юли тази година Национална електрическа компания (НЕК) съобщи, че започва планов ремонт по река Гашня, част от водосбора на язовир "Цанков камък", чието корито минава през карстов район и затова е налице загуба на вода. Беше започнат и текущ ремонт на хидрогенератори на ВЕЦ "Цанков Камък".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ГЕРБ: „Цанков камък“ е нецелесъобразен проект и оставя съмнения за схеми

Александър Ненков, ГЕРБ: „Цанков камък“ е нецелесъобразен проект и оставя съмнения за схеми

14 Август 2017 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. „Цанков камък“ е нецелесъобразен проект и оставя съмнения за схеми. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков, след като от парламентарната група на партията внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров по отношение на проекта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Ненков мотивът за внасянето на сигнала е, че се забелязва един рецидив, при който хората, които най-много говорят за паралелна държава, като Корнелия Нинова, са явен пример за това как по нецелесъобразен начин и в ущърб на обществото разходват не малко средства. „Аз вярвам, че главният прокурор много внимателно ще подходи към сигнала“, заяви Ненков. Той отбеляза, че проектът, който струва общо 1,5 млрд. лв. се е оскъпил три или четири пъти от неговото стартиране до неговото финализиране. „При това правителството на Бойко Борисов беше принудено, както и за АЕЦ „Белене“, или да плати 100 милиона, за да се извърши цялостното приключване на проекта, или да загубим парите, които вече са финансирани и той да седи като един паметник на глупостта. Защото този проект реално няма никакво отношение нито към енергийната система, нито към икономиката“, подчерта депутатът. По думите му, проект, който струва 1,5 млрд. лв., за миналата година е регистрирал приходи от продажба на електрическата енергия от 15 млн. лв. „При положение, че той я е продавал на НЕК не на пазарен принцип, а на по-висока цена“. Тази година се очаква да не надхвърлят 10 млн. лв. Направете си сметка кога ще бъде изплатен този проект, който дори няма отношение към енергийната система“, посочи Ненков. „Този проект е бил нерентабилен и в момента държавата, вместо да го експлоатира, той има проблеми. „Навремето е имало такава проверка, убеден съм, че прокуратурата отново ще се заеме със случая, защото при един такъв проект на фона на цифрите, които ви дадох, няма да ме убедите, че не става дума за нецелесъобразенн обект. И второ парите, които многократно са се увеличи, говорят за съмнения за схеми“, допълни Ненков. Той уточни, че сигналът не е конкретно срещу някого. „Ние просто даваме на прокуратурата да се запознае с фактите, които не са тайна. Ние просто сме ги събрали и синтезирали и прокуратурата ще направи своето проучване“, посочи депутатът.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Корнелия Нинова да каже дали антикорупционният орган трябва да се занимава и с „Цанков камък“

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Корнелия Нинова да каже дали антикорупционният орган трябва да се занимава и с „Цанков камък“

14 Август 2017 | 14:10 | Агенция "Фокус"
София. Корнелия Нинова да каже дали антикорупционният орган трябва да се занимава и с „Цанков камък“. Това каза депутатът от ПП ГЕРБ Десислава Атанасова, след като от парламентарната група на партията внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров по отношение на проекта „Цанков камък“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "В последните седмици се разбра, че този проект е въведен в експлоатация и само няколко години след това се налага ремонтът му, тъй като може да се окаже, че е опасен за населението с оглед на вместимост, спуканата чашка или пропускливостта на мембраната и т.н. Смитаме, че поради тази причина и в предвид всички факти и обстоятелства, които сме изнесли в сигнала, е редно да бъде направена задълбочена проверка“, заяви Атанасова. „Считаме, че главният прокурор и подчинените му прокуратури имат подробна експертиза. Трябва да се вземат и становищата на редица експерти и се надяваме, че съвсем скоро цялото ни общество ще разбере дали този проект, струващ над 1 милиард лева, е бил необходим и дали с оглед на неговата поддръжка и експлоатация ще са необходими още средства“, допълни тя. Десислава Атанасова обърна внимание на факта, че по времето, когато този проект е реализиран, управлява правителство на Тройната коалиция с министър на енергетиката Румен Овчаров и зам.-министър Корнелия Нинова. „Считам, че сега е моментът и г-жа Нинова не само да коментира създаването на антикорупционния орган, но и да даде становище дали този орган, както и да се ситуира той, би следвало да се занимава и с една такава сделка, какъвто е проектът „Цанков камък“, обърна се Атанасова към лидера на БСП.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък”

ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък”

14 Август 2017 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък”, предаде репортер на Агенция "Фокус". Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова уточни, че сигналът касае както дебати във връзка с реализирането на проекта, така и данни за финансирането му. „Ние нямаме необходимата експертиза, за да преценим дали и за колко време от въвеждането му в експлоатация, съоръжението ще се изплати. Смятаме обаче, че ще има отрицателна норма на възвръщаемост, защото експерти твърдят, че изплащането на този проект ще продължи над стотици години“, обоснова се тя.
Видео към брифинга, даден след внасянето на сигнала от Десислава Атанасова и Александър Ненков може да видите в страницата на ИА „Фокус“ във „Фейсбук“ тук.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП:  Не ми става ясно от ГЕРБ срещу кого внасят сигнала за „Цанков камък“

Кирил Добрев, БСП: Не ми става ясно от ГЕРБ срещу кого внасят сигнала за „Цанков камък“

14 Август 2017 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. Не ми става ясно от ГЕРБ срещу кого внасят сигнала за „Цанков камък“. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция във връзка с внесения сигнал от ПП ГЕРБ за „Цанков камък“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Добрев заяви, че БСП е на мнение, че всички нередности трябва да бъдат внасяни в прокуратурата. "Прокуратурата е за това да проверява“, коментира Добрев. "Стана ясно обаче, че нямаме проблем с техническите характеристики на хидро-техническите съоръжения. По договор е ясно, че на 6-ата година язовирът трябва да се източи и да се огледа дъното. НЕК е обявило обществена поръчка за под 100 хил. лв. Представете си това огромно съоръжение и обществена поръчка за под 100 хил. лв. за пукнатини. Ремонтът на един плувен басейн е три пъти повече. Всичко останало защо се прави, питайте колегите от ГЕРБ", допълни Добрев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ ще внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък”

ГЕРБ ще внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък”

14 Август 2017 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ ще внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък”, съобщиха от пресцентъра на партията. Внасянето на сигнала ще стане в 13:00 часа в Съдебната палата в столицата. Веднага след това представителите на ГЕРБ ще направят кратък брифинг за медиите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова към Бойко Борисов: Приветстваме желанието Ви да подадете сигнал до прокуратурата за "Цанков камък", но включете и себе си в него

Корнелия Нинова към Бойко Борисов: Приветстваме желанието Ви да подадете сигнал до прокуратурата за "Цанков камък", но включете и себе си в него

12 Август 2017 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. Г-н Борисов, приветстваме желанието Ви да подадете сигнал до прокуратурата за "Цанков камък", но да не забравите да включите и себе си в него, защото проектът, който стартира при правителството на Сакскобурготски, приключва при Вашето първо правителство. Това се посочва в позиция на лидера на БСП Корнелия Нинова. "Фокус" публикува цялата позиция без редакторска намеса:

Г-н Борисов, приветстваме желанието Ви да подадете сигнал до прокуратурата за "Цанков камък", но да не забравите да включите и себе си в него, защото проектът, който стартира при правителството на Сакскобурготски, приключва при Вашето първо правителство. Нещо повече: Вие прерязахте лентата на "Цанков камък" с думите: "Днес се открива един грандиозен проект с най-модерната язовирна стена и съоръжения в Югоизточна Европа". Казвате, че първият Ви сигнал до прокуратурата бил покрит. Ако веднага не подадете сигнал срещу прокурорите, които са сторили това, значи просто си приказвате празни приказки. Говорите и за изхарчени милиарди за АЕЦ "Белене" и депутат със свален имунитет от БСП, който не е изгонен от парламента. Г-н Борисов, кога ще изгоните от парламента депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който е със свален имунитет и повдигнато обвинение, че е изхарчил неправомерно държавни пари за "Белене", след като проектът беше спрян? И накрая: г-н Борисов, нали не сте забравили, че в последните осем години, без една, управлявате Вие? Защо всички виновни не са в затвора?
За Вас за всичко са виновни предишните. Причините за провалите Ви са все някъде в миналото.
Безсилие, г-н Борисов, безсилие да поемете отговорност за настоящето и да дадете перспектива на народа си за бъдещето.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Милиардите загуби от „Цанков камък" били равни на "Суджукгейт", но при втория случай виновникът има 6 обвинения и наесен влиза в съда

Премиерът Бойко Борисов: Милиардите загуби от „Цанков камък" били равни на "Суджукгейт", но при втория случай виновникът има 6 обвинения и наесен влиза в съда

12 Август 2017 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Варна. Милиардите загуби от „Цанков камък" били равни на "Суджукгейт", но при втория случай виновникът има 6 обвинения и септемери-октомври влиза в съда. Това каза пред журналисти във Варна премиерът Бойко Борисов във връзка със сигнала, който ПП ГЕРБ ще внесе следващата седмица до главния прокурор във връзка с „Цанков камък“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. "Хората виждат, че им се случват нещата и все повече искат, а видяхте "Цанков камък" - 1 млрд. лв. 120 млн. евро е само пътят от 10 км - "златният път". Я, си представете 120 по 2 - 240 млн. лв. във Варна какво биха направили в инфраструктурата. Понеже ви се виждат малко пари. Плюс още 1 млрд. лв. за плувен басейн, защото всъщност "Цанков камък" е плувен басейн. Те са направили отдолу едно корито с цел инвестицията да се върне след около 1500-2000 години, ако работи. Но понеже не работи, сигурно ще отиде на след 3000 години да се върне тази инвестиция. Нека финансовият министър каже 1 млрд. лв. какво може да доведе като приходи и да го сложат само на борсата", заяви премиерът.
Борисов коментира подаденият от него през 2010 г. сигнал за "Цанков камък" до тогавашния главен прокурор Борис Велчев. "Потули се, всичко се потули“. Премиерът коментира поведението на опозицията в лицето на БСП, като заяви, че е много по-модерно да говориш за скандал в НДК, където от поне 30 години нищо не е пипано и е бил в окаяно състояние, а случай като „Цанков камък“, да се сравнява със „Суджукгейт“. "Цанков камък", дето са го изпразнили, измряла е рибата, всъщност спукал се е плувният басейн, милиарди загуби - някак си било равно на "Суджукгейт". Но при "Суджукгейт" виновникът има 6 обвинения и сега септември-октомври влиза в съда. Ако е виновен - вече нито е в партия, нито е депутат, нито нищо“, заяви министър-председателят.
„Добрият резултат на БСП дойде от купуване на гласове и това е доказано. Има депутатин, който е в дело сега и ще видим как ще завърши делото - да не обвиняваме предварително, но факт е, че е повдигнато обвинение за най-чудовищното престъпление в демокрацията - купуване на гласове…Разликата е, че нашият за един ден излетя от всякъде – от парламент, от партия, разформировах партийната организация, а БСП казват: „ами той може да е купил гласове, ама не пък решаващите“. Купил, ама не много. Нека си седи депутат и да гласува закони“, коментира Бойко Борисов.
Премиерът каза още, че 3 млрд. лв. са загробени в проекта АЕЦ „Белене“. „Да не ги е поръчвал ГЕРБ, да не е правил ГЕРБ тези неща? 3 млрд. и стоят там. Трябва да намерим решение. Това не е плод и зеленчук – да местиш една касетка в друга. Това знаете ли какви площадки са и стоят с години. 10 години се правят разрешения и какво ли не. Ами с американските централи - да не сме ги давали ние? Още 1,2 млрд. лв. заминаха миналата година. Ами в мандата на БСП с премиер Орешарски падна КТБ – 3,7 млрд. лв. И те си викат „страшна работа, направили някаква огромна далавера с НДК“. Който е виновен, ще отиде в затвора. Нашата роля е да осигурим финансиране, министъра, с АПИ, помощ. Персоналната отговорност никой на никого не може да му я отнеме“, каза още министър-председателят.
Бойко Борисов заяви, че сме готови за предстоящото председателство на Съвета на ЕС и всичко се движи в план. Той добави, че ще се приеме неслучайно френския президент Еманюел Макрон във Варна, защото иска градът да стане перлата на Черноморието. „Не ви се вярва, но аз съм оптимист, че и на Провадия ще има европейски газов хъб и то много добър. От разговорите с хората, от които зависи по света, сме на много прав път“, каза още той.
"Фокус" припомня: В петък на извънреден брифинг във Варна стана ясно, че през следващата седмица ГЕРБ ще подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за проекта "Цанков камък". Причината за сезирането на прокуратурата е, че само седем години след приключване на проекта вече са налице дефекти, които налагат държавата да заделя пари за ремонти. Хидровъзелът "Цанков камък" бе пуснат в експлоатация на 5 февруари 2010 г. Строителството му започва през 2004 г. след подписано от правителството на Симеон Сакскобургготски година по-рано споразумение между Националната електрическа компания и три австрийски фирми. Развитието на проекта продължава по време на Тройната коалиция между НДСВ, БСП и ДПС и завършва по време на първия кабинет на Бойко Борисов (ГЕРБ). Планираната инвестиция е 400 млн. лв., но окончателната му цена нараства до близо 1 млрд. лв. Като една от основните причини за оскъпяването на проекта се посочва закъснението му - хидровъзелът трябваше да е готов през 2008 г., но строежът на язовира приключи чак през 2010. Закъснението беше обяснено от изпълнителите на проекта с наводненията и промените, настъпили в резултат на геоложките проучвания. Хидровъзелът се прочу и с изграждането на 21-километровия му обходен път срещу рекордните 220 млн. лв., заради които стана известен като "златния път". През 2010 г. стана ясно, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант по четири хидроенергийни проекта, включително "Цанков камък". Също през 2010 г. премиерът Бойко Борисов подаде сигнал при тогавашния главен прокурор Борис Велчев за "Цанков камък" и бе образувано разследване. През 2011 г. петчленен състав на Върховния административен съд излезе с решение, че няма конфликт на интереси за хонорара на лидера на ДПС Ахмед Доган по проекта "Цанков камък".
През юли тази година Национална електрическа компания (НЕК) съобщи, че започва планов ремонт по река Гашня, част от водосбора на язовир "Цанков камък", чието корито минава през карстов район и затова е налице загуба на вода. Беше започнат и текущ ремонт на хидрогенератори на ВЕЦ "Цанков Камък".
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ  ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“ (ОБЗОР)

ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“ (ОБЗОР)

11 Август 2017 | 21:34 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“ заради установени дефекти в чашката на язовира. Това стана ясно от извънреден брифинг на ГЕРБ във Варна. Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков отбеляза, че „Цанков камък“ е поредният проект на Тройната коалиция, за който сега държавата трябва да налива средства. По думите му причината за това е, че 7 години след приключване на този мащабен проект по хидросъоръжението е установено изтичане на голямо количество вода през карстовите скали в района на коритото. Жечо Станков припомни, че проектът за „Цанков камък“ е започнал с бюджет от 440 млн. лева, а е приключил на стойност от почти 1 млрд. лева. По думите на Жечо Станков „Цанков камък“ няма особен положителен ефект върху енергийната система на страната, тъй като сумарно работи около 45-50 дни в годината. 7 години по-късно са необходими ремонти на извършените дейности.
„7 години след откриването на проекта, заложен първоначално за 440 млн. лева и повишен до близо 1 млрд. лева, са налице първите дефекти в чашката на язовира. Става въпрос за количества воден обем, който изтича в земните недра. Това води до загуба на воден обем в язовира, създават се проблеми за Националната електрическа компания“, допълни Жечо Станков. Назначено е пълно обследване, за да се установи на какво се дължи изтичането на водата и по какъв начин са поставени мембраните на скали, които са водопропускливи. След което ще бъдат извършени и необходимите дейности, за да се спре този процес.
„Въпреки цялото предпроектно проучване, се оказва, че реално не повече от 45 -50 дни в годината работи водноелектрическата централа. Ако трябва да говорим за изплащане на проекта, ще бъдат необходими над 100 години“, каза Станков. По думите му по проекта няма средства за непредвидени ремонти, като създадената ситуация към днешна дата, свързана със загубата на огромни обеми вода, което затруднява работата на енергийния оператор и нарушава екологичната система в региона. „В рамките на следващата седмица ще внесем сигнал до главния прокурор. Всички отговорни институции и органи ще се заемат с този случай, за да се види от началото на идеята, през реализация кой какви договори е подписвал, как се е оскъпил проектът, за да може гражданите да знаят кой се отнася сериозно към публичния ресурс и кой ощетява обществото“, заяви народният представител. Александър Ненков. Той добави, че винаги, когато се говори за изтичане на държавни средства, става въпрос за проекти на Тройната коалиция и даде за пример проекта АЕЦ „Белене“, за който държавата е платила близо 3 млрд. лева. Според Ненков двата казуса са пример за пладнешки обир. По думите му в случая става дума за корупционна сделка. „За пореден път мегаломанските проекти на Тройната коалиция тежат на данъкоплатците“, заяви депутатът Десислава Атанасова и напомни, че проектът е разписан по времето, когато министър на енергетиката е бил Румен Овчаров, а зам.-министър - Корнелия Нинова. „Същата тази, която от вчера с особено плам говори за стоте дни управление на третото правителство на Борисов, с особен плам говори за паралелната държава. Сега е време да кажем кой живее в паралелна държава. Дали Нинова, която беше уволнена от Станишев заради корупция, и дали не е заради тези проекти. Само преди дни коментирахме проблемите с Калиакра, къде беше заложена бомбата, от кого - в същото управление на Тройната коалиция“, каза Десислава Атанасова.
От БСП посрещнаха намеренията на ГЕРБ с думите, че управляващата партия използват „Цанков камък“, за да заглушат „Суджукгейт“. Според зам.-председателят на БСП Кирил Добрев депутатите на ГЕРБ и зам.-министър Станков са „слънчасали“. Добрев заяви, че няма пукнатини по стената на язовир „Цанков камък“, а по договора за експлоатация техническото съоръжение след 6 години трябва да бъде прегледано от дъното, където е разположено върху карстови скали и ако има пукнатини, трябва да бъдат отстранени. „Подчертавам, че това е планов ремонт на НЕК, за който са обяснили в прессъобщение юли месец“, обясни той. Според Добрев основната причина за извънредната пресконференция на ГЕРБ от „морските курорти“ е отново да се неглижира, смачка и захвърли „Суджукгейт“. „Главният свидетел на прокуратурата излиза и заявява, че откакто е станал такъв, животът му е в опасност, че всички държавни институции го мачкат и го сгъват за това да си оттегли показанията. БСП стартира кампанията „Не на страха и рекета“ в защита на всички обикновени хора, на дребни и малки бизнесмени, които са поставени на ежедневния рекет на ГЕРБ. Хора, държавни служители, които са принудени да правят подобни ревизии. Целта на всички пресконференции е тази“, добави той.
Агенция „Фокус“ припомня: Хидровъзел "Цанков камък" представлява язовир и водноелектрическа централа на реките Въча и Гашня, част от каскадата Доспат-Въча, в близост до село Михалково, Южна България. „Цанков камък“ е най-големият язовир, строен в България от средата на 80-те години на миналия век. Язовир „Цанков камък” е с обем 111 млн. м3, с първата в България дъгова куполна язовирна стена с двойна кривина с височина 130 м. ВЕЦ „Цанков камък” с инсталирана мощност 80 МВт и с годишно електроенергийно производство 185 млн. кВтч. Хидровъзелът "Цанков камък" е пуснат в експлоатация на 5 февруари 2010 г. Строителството му започва през 2004 г. след подписано от правителството на Симеон Сакскобургготски година по-рано споразумение между Националната електрическа компания и три австрийски фирми. Развитието на проекта продължава по време на Тройната коалиция между НДСВ, БСП и ДПС и завършва по време на първия кабинет на Бойко Борисов (ГЕРБ). Планираната инвестиция е 400 млн. лв., но окончателната му цена нараства до близо 1 млрд. лв. Като една от основните причини за оскъпяването на проекта се посочва закъснението му - хидровъзелът трябваше да е готов през 2008 г., но строежът на язовира приключи чак през 2010. Закъснението беше обяснено от изпълнителите на проекта с наводненията и промените, настъпили в резултат на геоложките проучвания. Хидровъзелът се прочу и с изграждането на 21-километровия му обходен път срещу рекордните 220 млн. лв., заради които стана известен като "златния път".
През 2010 г. стана ясно, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант по четири хидроенергийни проекта, включително "Цанков камък". Също през 2010 г. премиерът Бойко Борисов подаде сигнал при тогавашния главен прокурор Борис Велчев за "Цанков камък" и бе образувано разследване. През 2011 г. петчленен състав на Върховния административен съд излезе с решение, че няма конфликт на интереси за хонорара на лидера на ДПС Ахмед Доган по проекта "Цанков камък".
През юли тази година Национална електрическа компания (НЕК) съобщи, че започва планов ремонт по река Гашня, част от водосбора на язовир "Цанков камък", чието корито минава през карстов район и затова е налице загуба на вода. Беше започнат и текущ ремонт на хидрогенератори на ВЕЦ "Цанков Камък".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ГЕРБ: Проектът за „Цанков камък“ е престъпно поведение спрямо българския данъкоплатец

Александър Ненков, ГЕРБ: Проектът за „Цанков камък“ е престъпно поведение спрямо българския данъкоплатец

11 Август 2017 | 20:33 | Агенция "Фокус"
София. Проектът за хидровъзела „Цанков камък“ е престъпно поведение спрямо българския данъкоплатец. От него няма никакъв икономически ефект, а държавата е инвестирала вече 1.5 млрд. лева. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Александър Ненков, парламентарен секретар на ГЕРБ. „Поводът за сезирането на Главния прокурор Сотир Цацаров е, че седем години след влизането в експлоатация, този проект започва да дава своите дефекти. Проблем има с техническото изпълнение, водата, която се задържа, има пропукване и подлежи на ремонтни дейности. В проекти като „Цанков камък“ и АЕЦ „Белене“ са заровени милиарди, много пари на данъкоплатеца, от които няма никакъв икономически ефект. Това е безхаберно, престъпно поведение“, коментира още Ненков. По думите му ефектът за енергийната система от „Цанков камък“ е почти нулев. „Приходите от него са 15 милиона на година. Сами сметнете след колко години ще се възвърнат тези огромни инвестиции и кога ще се върнат 15-те милиарда. Този проект не произвежда тази електроенергия, която е била планирана. Аз не казвам, че такива проекти не трябва да се правят, но начинът, по който е изработен проектът, по който е финансиран, и начинът, по който са изтекли тези пари, е престъпното поведение. Не коментирам дали трябва или не да има такъв хидровъзел, но е факт, че енергийната система не разчита на този проект“, каза Ненков. Той допълни, че от ГЕРБ ще разчитат на НЕК и на Министерство на енергетиката, на предприятието „Язовири и каскади“ и ще изискат от тях необходимите документи. „Този проект е с първоначална цена 440 милиона, оскъпява се после на 1 милиард, имаме път, който струва 40 милиона по проект, и се оскъпява на 110 милиона за 10 километра. Цялото това струва близо 1.5 милиарда. Има сериозни съмнения за корупционни сделки“, каза още Александър Ненков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: ГЕРБ използват „Цанков камък“, за да заглушат „Суджукгейт“, дават изявления от морски курорти между две слънчеви бани

Кирил Добрев, БСП: ГЕРБ използват „Цанков камък“, за да заглушат „Суджукгейт“, дават изявления от морски курорти между две слънчеви бани

11 Август 2017 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. От ГЕРБ използват „Цанков камък“, за да заглушат „Суджукгейт“. Дават изявления от морски курорти между две слънчеви бани. Това се посочва в изявление на зам.-председателя на БСП Кирил Добрев по повод проведената във Варна извънредна пресконференция на ГЕРБ за съмнения за злоупотреби в сферата на енергетиката, изпратено от пресцентъра на НС на БСП.
Публикуваме пълния текст на изявлението без редакторска намеса:
"Последните няколко дни виждам нова мода – управляващите дават пресконференции от морските ни курорти, от станциите на властта, между 14:00 и 16:00 часа - точно, когато слънцето е най-опасно и трябва да бъдат на сянка. Основна тема днес беше „Цанков камък“. Зам.-министър на енергетиката обстойно обясняваше за проблемите на „Цанков камък“. Искам да успокоя българските граждани – спокойно, депутатите и зам.-министрите просто са само слънчасали. Няма пукнатини по стената. По договор за експлоатация техническото съоръжение след 6 години трябва да бъде прегледано от дъното, където е разположено върху карстови скали и ако има пукнатини, трябва да бъдат отстранени. Подчертавам, че това е планов ремонт на НЕК, за който са обяснили в прессъобщение юли месец.
Основната причина за тези пресконференции е пак да се неглижира, смачка и захвърли „Суджукгейт“. Главният свидетел на прокуратурата излиза и заявява, че откакто е станал такъв, животът му е в опасност, че всички държавни институции го мачкат и го сгъват за това да си оттегли показанията. БСП стартира кампанията „Не на страха и рекета“ в защита на всички обикновени хора, на дребни и малки бизнесмени, които са поставени на ежедневния рекет на ГЕРБ. Хора, държавни служители, които са принудени да правят подобни ревизии. Целта на всички пресконференции е тази.
Направих си труда да погледна сайта на Министерски съвет – има и други почивни бази. Те се намират във Велинград и Пампорово. Очаквам планинарите от утре да се включат с нови пресконференции. Тема за тях може да бъде Паметникът на съветската армия - за или против неговото демонтиране".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: За пореден път мегаломанските проекти на Тройната коалиция тежат на данъкоплатците

Десислава Атанасова, ГЕРБ: За пореден път мегаломанските проекти на Тройната коалиция тежат на данъкоплатците

11 Август 2017 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Варна. За пореден път мегаломанските проекти на Тройната коалиция тежат на данъкоплатците. Това заяви на извънреден брифинг във Варна народният представител от ПП ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Днес може би беше денят, в който трябваше да отчетем първите сто дни на правителството и да дадем своята оценка. Но поводът за днешната пресконференция е отново свързана с мегаломанските проекти на Тройната коалиция, които след години дават отражение не само върху държавния бюджет, но и върху дължимото от данъкоплатците. Няма да ви връщам на „Белене“ и всички договори, разписани пак от онези, които са в дъното на нещата с „Цанков камък“, коментира Десислава Атанасова.
Тя припомни, че проектът за „Цанков камък“ е разписан по времето, когато министър на енергетиката е бил Румен Овчаров, а зам.-министър -
Корнелия Нинова. „Същата тази, която от вчера с особено плам говори за стоте дни управление на третото правителство на Борисов, с особен плам говори за паралелната държава. Сега е време да кажем кой живее в паралелна държава. Дали Нинова, която беше уволнена от Станишев заради корупция, и дали не е заради тези проекти. Само преди дни коментирахме проблемите с Калиакра, къде беше заложена бомбата, от кого - в същото управление на Тройната коалиция. Беше редно, когато правят пространни пресконференции и говорят за конфликт на интереси с особен драматизъм, да помислят и за купуването на гласове и повдигнатите обвинения, да помислят и за това защо техният настоящ лидер беше уволнен за корупция. Сигурно ще дойде и това време, най-вероятно и хората, и историята ще дадат оценка на всяко управление“, каза Десислава Атанасова.
По думите й третото правителство на Бойко Борисов се справя с добри темпове. „Започнаха реформи в редица сектори, всичко е видимо, работи се. И ако предните два мандата можеха да бъдат определени като мандати, характерни предимно със строителството, сега се виждат плодовете“, каза още Десислава Атанасова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ПП ГЕРБ: Проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“ са пладнешки обир

Александър Ненков, ПП ГЕРБ: Проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“ са пладнешки обир

11 Август 2017 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Варна. Проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“ са пладнешки обир. Това заяви на извънреден брифинг във Варна народният представител от ПП ГЕРБ Александър Ненков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Понеже Корнелия Нинова много обича да говори за паралелна държава, за мен такива проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“, както и други, не са паралелна държава, а пладнешки обир и няма кой да ни убеди, че не става въпрос за корупционна сделка“, допълни народният представител. Александър Ненков коментира, че средствата е можело да бъдат вложени в проекти за благоустрояване на градовете и в полза на гражданите, а не за проекти, за които 7 години по-късно трябва да се инвестира в тях. Когато човек е в опозиция, както Корнелия Нинова и колегите й от БСП, е лесно да се говори, че трябва да има повече пари за пенсии, за социални плащания, за заплати. Това е разбираемо, но не е нужно да се прави само тогава, когато си в опозиция, а когато си на власт и имаш възможността да управляваш по най-добрия начин публичния ресурс, ти да ограбваш буквално гражданите на държавата. Призовавам БСП да се държат по-възпитано и да не забравят, че са имали възможността да управляват и при всяко едно тяхно управление това се получава като рецидив - фактите показват всеки път един и същи тертип на работа. И да не забравят какви зулуми са правили в ущърб на държавата“, заяви Александър Ненков.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“

ПП ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“

11 Август 2017 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Варна. ПП ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“. Това заяви на извънреден брифинг във Варна народният представител от ПП ГЕРБ Александър Ненков във връзка с необходимостта от ремонт на хидросъоръжението „Цанков камък“ заради установени дефекти в чашката на язовира, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „В рамките на следващата седмица ще внесем сигнал до главния прокурор. Всички отговорни институции и органи ще се заемат с този случай, за да се види от началото на идеята, през реализация кой какви договори е подписвал, как се е оскъпил проектът, за да може гражданите да знаят кой се отнася сериозно към публичния ресурс и кой ощетява обществото“, допълни народният представител. Александър Ненков коментира, че има някакво съвпадение, защото винаги, когато се говори за изтичане на държавни средства, става въпрос за проекти на Тройната коалиция. Той даде за пример проекта АЕЦ „Белене“, за който държавата е платила близо 3 млрд. лева, подобен е и казусът с „Цанков камък“. Александър Ненков подчерта, че проектът е нерентабилен. „Важно е гражданите да знаят, това има значение, когато говорим за това, че парите не достигат, за пенсии, заплати, социални плащания, а отиват именно в такива проекти, които държавата е длъжна да довърши, защото някои е взел престъпно решение в ущърб на гражданите“, добави народният представител Александър Ненков.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Жечо Станков: „Цанков камък“ е поредният проект на Тройната коалиция, за който сега държавата трябва да налива средства

Зам.-министър Жечо Станков: „Цанков камък“ е поредният проект на Тройната коалиция, за който сега държавата трябва да налива средства

11 Август 2017 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. „Цанков камък“ е поредният проект на Тройната коалиция, за който сега държавата трябва да налива средства. Това заяви на извънреден брифинг във Варна зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Причината е, че 7 години след приключване на този мащабен проект по хидросъоръжението е установено изтичане на голямо количество вода през карстовите скали в района на коритото. Жечо Станков припомни, че проектът за „Цанков камък“ е започнал с бюджет от 440 млн. лева, а е приключил на стойност от почти 1 млрд. лева. По думите на Жечо Станков „Цанков камък“ няма особен положителен ефект върху енергийната система на страната, тъй като сумарно работи около 45-50 дни в годината. 7 години по-късно са необходими ремонти на извършените дейности.
„7 години след откриването на проекта, заложен първоначално за 440 млн. лева и повишен до близо 1 млрд. лева, са налице първите дефекти в чашката на язовира. Става въпрос за количества воден обем, който изтича в земните недра. Това води до загуба на воден обем в язовира, създават се проблеми за Националната електрическа компания“, допълни Жечо Станков. Назначено е пълно обследване, за да се установи на какво се дължи изтичането на водата и по какъв начин са поставени мембраните на скали, които са водопропускливи. След което ще бъдат извършени и необходимите дейности, за да се спре този процес.
„Въпреки цялото предпроектно проучване, се оказва, че реално не повече от 45 -50 дни в годината работи водноелектрическата централа. Ако трябва да говорим за изплащане на проекта, ще бъдат необходими над 100 години“, каза Станков. По думите на Жечо Станков по проекта не са предвидени средства за непредвидени ремонти, като създадената ситуация към днешна дата, свързана със загубата на огромни обеми вода, което затруднява работата на енергийния оператор и нарушава екологичната система в региона. „Не е нормално, след като пари на данъкоплатеца са изхрачени за такъв грандиозен проект, 7 години по-късно държавата да прави ремонти. Това е поредният проект на Тройната коалиция, който по-късно има последствия за държавата и е необходимо да се наливат средства за ремонти“, заяви Жечо Станков.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ ще даде извънредна пресконференция във Варна

ГЕРБ ще даде извънредна пресконференция във Варна

11 Август 2017 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Варна. ГЕРБ ще даде извънредна пресконференция. В нея ще учвастват Десислава Атанасова, Александър Ненков и Жечо Станков. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Темата на брифинга са данни за сериозни нарушения и съмнения за злоупотреби в сферата на енергетиката. Брифингът ще се проведе днес, 11 август 2017, от 13:00 часа, офиса на ГЕРБ в град Варна.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Папа Франциск е на посещение в Чили - 17 януари 2018 година
Папа Франциск е на посещение в Чили - 17 януари 2018 година

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.